Actueel
alle pijlers
Ik wil een permanente wintertijd!
vrijdag 29 maart 2019 om 15:35
Nu we dit weekend weer de klok moeten verzetten wordt het weer actueel, de discussie van zomer/wintertijd.
Er zijn zoveel goede argumenten om de wintertijd permanent in te voeren, met name voor mens en dier dat ik niet begrijp waarom er geen knopen worden doorgehakt. Ik ben zelf iemand die ook altijd flink last heeft van het verzetten naar de zomertijd maar los daarvan blijven er nog legio argumenten over.
Ook vinden voorstanders van de zomertijd het fijn dat het langer licht blijft en je daardoor dus weer laat naar bed kan. Ga je op vakantie naar zuid- Europa dan klagen ze niet dat het daar ook al om 20 uur donker wordt i.p.v. na 22.00.
Wie wordt er ook zo (letterlijk) moe van dat 2 keer per jaar wisselen van tijd en dan met name de zomertijd?
Er zijn zoveel goede argumenten om de wintertijd permanent in te voeren, met name voor mens en dier dat ik niet begrijp waarom er geen knopen worden doorgehakt. Ik ben zelf iemand die ook altijd flink last heeft van het verzetten naar de zomertijd maar los daarvan blijven er nog legio argumenten over.
Ook vinden voorstanders van de zomertijd het fijn dat het langer licht blijft en je daardoor dus weer laat naar bed kan. Ga je op vakantie naar zuid- Europa dan klagen ze niet dat het daar ook al om 20 uur donker wordt i.p.v. na 22.00.
Wie wordt er ook zo (letterlijk) moe van dat 2 keer per jaar wisselen van tijd en dan met name de zomertijd?
maandag 1 april 2019 om 18:23
Liv8 schreef: ↑01-04-2019 18:03Eens, hoe je het ook wendt of keer, de dagen duren voor mij in de zomer sowieso te lang. Of we nou de zomertijd of de wintertijd aanhouden. Gevoelsmatig neig ik toch naar wintertijd als voorkeur omdat ik minder last heb van "vroeg licht" dan van "laat donker". Ik vind het nu eigenlijk al te laat donker worden Plus het koelt eerder af. In de winter maakt het me geen biet uit welke tijd we aanhouden, geen enkele moeite met donkere dagen. Voel ik me juist stukken beter in. Maar dat ik daar een uitzondering in ben, weet ik ook wel. Dus mijn voorkeur is heel persoonlijk.
Ik hou ook van de lange knusse avonden in de winter. Er zijn meer mensen die last hebben van 'laat donker'. Als ik thuis kom wil ik niet nog het gevoel hebben dat ik de tuin nog moet schoffelen.
Rotoorlog, ik zeg NEE tegen deze OORLOG.
maandag 1 april 2019 om 18:29
Fleurtje_5 schreef: ↑01-04-2019 18:25Dat kan. Omdat de tuinvogels last hebben van het verzetten van je klok.
maandag 1 april 2019 om 19:48
Nee mens. Wij hebben geen vogels. Allemaal opgevreten door de katten.Fleurtje_5 schreef: ↑01-04-2019 18:25Dat kan. Omdat de tuinvogels last hebben van het verzetten van je klok.
dinsdag 2 april 2019 om 06:09
Ik heb gelukkig geen tuin maar ik vind de lange avonden licht veel erger dan dat het al licht is als ik op sta. Nu ben ik ook al een uur op want ik moet zo werken en met het donker opgestaan, dat doet me dus echt niets. Donker of licht s'ochtends, boeiend. Zolang ik maar koffie krijg. Maar dat het lang licht is s'avonds vind ik echt helemaal niks.Fleurtje_5 schreef: ↑01-04-2019 18:23Ik hou ook van de lange knusse avonden in de winter. Er zijn meer mensen die last hebben van 'laat donker'. Als ik thuis kom wil ik niet nog het gevoel hebben dat ik de tuin nog moet schoffelen.
Toen ik in Spanje woonde was het inderdaad veel eerder donker zomers. Heerlijk. Lekker op tijd naar bed. Toch maar weer terug verhuizen misschien.
dinsdag 2 april 2019 om 06:33
Ik begrijp je heel goed Madrid87, maar ik wil niet verhuizen naar Spanje.
Ik herhaal het artikel voor de anti-wintertijd-forummers nog maar een keer.
De zomertijd werd in 1977 ingevoerd om te bezuinigen op elektrisch licht. Dat bezuinigen blijkt dus niks uit te maken. Maar als de zomertijd in de winter word aangehouden kost dat juist wel méér elektrisch licht omdat het in de ochtend langer donker blijft.
De wintertijd is de oorspronkelijke tijd,...en nee nee nee ik hoor ze alweer tikken om hun anti-zegje te doen, maar nee....de tijd is geen modegril die we zomaar effe moeten veranderen omdat er een paar forummers lang buiten willen zitten met een glas rode wijn. Dat kunnen ze 7 maanden van het jaar want de zomertijd duurt 7 maanden en de wintertijd 5 maanden.
Feit of fabel: Dit zijn de gevolgen van wintertijd op je biologische ritme https://www.nu.nl/weekend/4980548/feit- ... ritme.html via @NUnl
NU.nl
NUweekend
Feit of fabel: Dit zijn de gevolgen van wintertijd op je biologische ritme
27 oktober 2017 15:17 Laatste update: 29 oktober 2017 00:01
In de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober wordt de klok één uur achteruit gezet. Dat betekent een extra uur slapen. Maar wat doet de wintertijd verder met je biologische ritme en waar komt het eigenlijk vandaan?
NU.nl legt een aantal stellingen voor aan dr. Winni Hofman, docent slaap aan de Universiteit van Amsterdam en slaaptherapeut bij Somnio en dr. Ingrid Verbeek, somnoloog en slaaptherapeut bij Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe.
1. Wintertijd is makkelijker voor je lichaam dan zomertijd: feit
Hofman: "Wintertijd is in principe de oorspronkelijke tijd, dus dat is inderdaad makkelijker. In feite schuiven we telkens met ons ritme door naar de zomertijd te gaan. Daarmee geef je je biologische klok een schop en dat merk je. De meeste mensen zijn niet heel extreem in hun ritme en wennen dus vrij snel. Anderen hebben er meer last van."
Verbeek: "De dag langer maken, wat je feitelijk doet met een uur extra in de wintertijd, is makkelijker dan de dag korter maken. Dat komt omdat de periode van onze biologische klok iets langer is dan 24 uur. Uitgesproken ochtend- of avondtypes hebben meer last van het verzetten van de klok, maar we moeten er ook niet al te moeilijk over doen. Uiteindelijk is het maar een uur en daar went je lichaam vrij snel aan."
2. Het is beter de tijd 's avonds al vooruit te zetten voor gewenning: feit
Hofman: "Sterker nog, het is zelfs beter om twee dagen eerder al te beginnen met kleine stukjes, zodat je niet ineens die klap van één uur hebt. Het lichaam houdt van regelmaat. Als je met kleine stukjes schuift, dan kunnen we daar makkelijker tegen. Maar als je liever de avond van tevoren de klok verschuift is dat ook prima."
Verbeek: "Het kan helpen om de overgang geleidelijk te maken en 'alvast te leven' alsof de klok verzet is."
3. Van wintertijd kun je wel een week lang een 'jetlag'- gevoel krijgen: fabel
Hofman: "Door te schuiven met je ritme creëer je een soort mini-jetlag. Dat kan een paar dagen duren, een week is vrij lang. Eigenlijk is vooral het licht 's ochtends belangrijk voor onze biologische klok, dus wat dat betreft is het jetlag-gevoel in de wintertijd minder."
Verbeek: "Avondmensen die graag laat naar bed gaan en uitslapen kunnen wel een jetlag gevoel hebben als de zomertijd ingaat omdat de nacht een uur korter is en ze een uur eerder op moeten staan.[/b] Er is kans dat ze zich daardoor verslapen. Bij wintertijd speelt dit geen rol. Ochtendmensen kunnen in de wintertijd wel meer moeite krijgen om wakker te blijven in de avond. Dat is met name een sociaal onhandig aspect, omdat ze dan niet al om 21.00 uur naar bed willen, maar ze zullen niet snel te laat komen op hun werk."
4. De scheiding tussen zomer- en wintertijd werd ooit ingevoerd om meer en functioneler te kunnen werken: fabel
Hofman: "Ik geloof dat dat vooral economische redenen had. Het zal misschien wel een rol gespeeld hebben dat men hoopte hierdoor effectiever te kunnen werken, maar ik geloof niet dat dat de exacte reden was."
Verbeek: "Dat is echt een fabel. De zomertijd werd in de jaren 70 - in de tijd van de oliecrisis -ingevoerd om een langere periode te hebben waarin de meeste mensen wakker zijn en daarmee te bezuinigen op elektrisch licht. Inmiddels is het energie besparende effect van de zomertijd omstreden."
[foto]
5. Het verzetten van de klok kan een 'winterdipje' veroorzaken: fabel
Hofman: "Je kunt inderdaad last hebben van een winterdepressie. Dat komt in die tijd van het jaar voor, maar we weten nog niet helemaal exact waar dat precies mee te maken heeft. Het komt voor omdat er dan minder licht is, maar het komt niet per se door de wintertijd. In Scandinavische landen heeft men meer last van winterdepressies dan hier. Opvallend is juist dat in IJsland, waar het in de winter heel lang donker is, mensen er minder last van hebben. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat IJsland duizend jaar lang geïsoleerd is geweest, waardoor mensen die gevoelig waren voor winterdepressie genetisch langzamerhand misschien zijn uitgeselecteerd. IJslanders hebben kennelijk een beschermend gen."
Verbeek: "Mensen die last hebben van een winterdip hebben dat in de donkere maanden van het jaar, dat is dus in de wintertijd. Maar niet iedereen heeft hier last van en het staat los van het verzetten van de klok. Het heeft te maken met het feit dat er dan veel minder uren daglicht zijn. Als je dan toch van het verzetten van de klok af wil, waar nu weer veel over wordt gesproken, dan zou het naar mijn mening overigens beter zijn om de wintertijd - de oorspronkelijke tijd - af te schaffen. Mensen die gevoelig zijn voor een winterdip of lichtgevoelig zijn, doen er goed aan zoveel mogelijk in het daglicht te komen. Als je terug gaat naar de echte tijd, de wintertijd, dan krijgen de meeste mensen juist minder daglicht te zien."
6. De scheiding tussen winter- en zomertijd is een typisch westers fenomeen: feit
Hofman: "Ja, hoewel je eigenlijk zou kunnen stellen dat het een noordelijk fenomeen is. Als je dicht bij de evenaar woont, is het niet nodig omdat je dan weinig tot geen verschillen tussen seizoenen kent. Een heleboel landen doen er ook helemaal niet aan mee."
Verbeek: "Klopt. Vooral Noord-Amerika en Europa maken gebruik van zomer- en wintertijd."
Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend
Door: NU.nl/Evie Westland Beeld: AFP
Ik herhaal het artikel voor de anti-wintertijd-forummers nog maar een keer.
De zomertijd werd in 1977 ingevoerd om te bezuinigen op elektrisch licht. Dat bezuinigen blijkt dus niks uit te maken. Maar als de zomertijd in de winter word aangehouden kost dat juist wel méér elektrisch licht omdat het in de ochtend langer donker blijft.
De wintertijd is de oorspronkelijke tijd,...en nee nee nee ik hoor ze alweer tikken om hun anti-zegje te doen, maar nee....de tijd is geen modegril die we zomaar effe moeten veranderen omdat er een paar forummers lang buiten willen zitten met een glas rode wijn. Dat kunnen ze 7 maanden van het jaar want de zomertijd duurt 7 maanden en de wintertijd 5 maanden.
Feit of fabel: Dit zijn de gevolgen van wintertijd op je biologische ritme https://www.nu.nl/weekend/4980548/feit- ... ritme.html via @NUnl
NU.nl
NUweekend
Feit of fabel: Dit zijn de gevolgen van wintertijd op je biologische ritme
27 oktober 2017 15:17 Laatste update: 29 oktober 2017 00:01
In de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober wordt de klok één uur achteruit gezet. Dat betekent een extra uur slapen. Maar wat doet de wintertijd verder met je biologische ritme en waar komt het eigenlijk vandaan?
NU.nl legt een aantal stellingen voor aan dr. Winni Hofman, docent slaap aan de Universiteit van Amsterdam en slaaptherapeut bij Somnio en dr. Ingrid Verbeek, somnoloog en slaaptherapeut bij Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe.
1. Wintertijd is makkelijker voor je lichaam dan zomertijd: feit
Hofman: "Wintertijd is in principe de oorspronkelijke tijd, dus dat is inderdaad makkelijker. In feite schuiven we telkens met ons ritme door naar de zomertijd te gaan. Daarmee geef je je biologische klok een schop en dat merk je. De meeste mensen zijn niet heel extreem in hun ritme en wennen dus vrij snel. Anderen hebben er meer last van."
Verbeek: "De dag langer maken, wat je feitelijk doet met een uur extra in de wintertijd, is makkelijker dan de dag korter maken. Dat komt omdat de periode van onze biologische klok iets langer is dan 24 uur. Uitgesproken ochtend- of avondtypes hebben meer last van het verzetten van de klok, maar we moeten er ook niet al te moeilijk over doen. Uiteindelijk is het maar een uur en daar went je lichaam vrij snel aan."
2. Het is beter de tijd 's avonds al vooruit te zetten voor gewenning: feit
Hofman: "Sterker nog, het is zelfs beter om twee dagen eerder al te beginnen met kleine stukjes, zodat je niet ineens die klap van één uur hebt. Het lichaam houdt van regelmaat. Als je met kleine stukjes schuift, dan kunnen we daar makkelijker tegen. Maar als je liever de avond van tevoren de klok verschuift is dat ook prima."
Verbeek: "Het kan helpen om de overgang geleidelijk te maken en 'alvast te leven' alsof de klok verzet is."
3. Van wintertijd kun je wel een week lang een 'jetlag'- gevoel krijgen: fabel
Hofman: "Door te schuiven met je ritme creëer je een soort mini-jetlag. Dat kan een paar dagen duren, een week is vrij lang. Eigenlijk is vooral het licht 's ochtends belangrijk voor onze biologische klok, dus wat dat betreft is het jetlag-gevoel in de wintertijd minder."
Verbeek: "Avondmensen die graag laat naar bed gaan en uitslapen kunnen wel een jetlag gevoel hebben als de zomertijd ingaat omdat de nacht een uur korter is en ze een uur eerder op moeten staan.[/b] Er is kans dat ze zich daardoor verslapen. Bij wintertijd speelt dit geen rol. Ochtendmensen kunnen in de wintertijd wel meer moeite krijgen om wakker te blijven in de avond. Dat is met name een sociaal onhandig aspect, omdat ze dan niet al om 21.00 uur naar bed willen, maar ze zullen niet snel te laat komen op hun werk."
4. De scheiding tussen zomer- en wintertijd werd ooit ingevoerd om meer en functioneler te kunnen werken: fabel
Hofman: "Ik geloof dat dat vooral economische redenen had. Het zal misschien wel een rol gespeeld hebben dat men hoopte hierdoor effectiever te kunnen werken, maar ik geloof niet dat dat de exacte reden was."
Verbeek: "Dat is echt een fabel. De zomertijd werd in de jaren 70 - in de tijd van de oliecrisis -ingevoerd om een langere periode te hebben waarin de meeste mensen wakker zijn en daarmee te bezuinigen op elektrisch licht. Inmiddels is het energie besparende effect van de zomertijd omstreden."
[foto]
5. Het verzetten van de klok kan een 'winterdipje' veroorzaken: fabel
Hofman: "Je kunt inderdaad last hebben van een winterdepressie. Dat komt in die tijd van het jaar voor, maar we weten nog niet helemaal exact waar dat precies mee te maken heeft. Het komt voor omdat er dan minder licht is, maar het komt niet per se door de wintertijd. In Scandinavische landen heeft men meer last van winterdepressies dan hier. Opvallend is juist dat in IJsland, waar het in de winter heel lang donker is, mensen er minder last van hebben. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat IJsland duizend jaar lang geïsoleerd is geweest, waardoor mensen die gevoelig waren voor winterdepressie genetisch langzamerhand misschien zijn uitgeselecteerd. IJslanders hebben kennelijk een beschermend gen."
Verbeek: "Mensen die last hebben van een winterdip hebben dat in de donkere maanden van het jaar, dat is dus in de wintertijd. Maar niet iedereen heeft hier last van en het staat los van het verzetten van de klok. Het heeft te maken met het feit dat er dan veel minder uren daglicht zijn. Als je dan toch van het verzetten van de klok af wil, waar nu weer veel over wordt gesproken, dan zou het naar mijn mening overigens beter zijn om de wintertijd - de oorspronkelijke tijd - af te schaffen. Mensen die gevoelig zijn voor een winterdip of lichtgevoelig zijn, doen er goed aan zoveel mogelijk in het daglicht te komen. Als je terug gaat naar de echte tijd, de wintertijd, dan krijgen de meeste mensen juist minder daglicht te zien."
6. De scheiding tussen winter- en zomertijd is een typisch westers fenomeen: feit
Hofman: "Ja, hoewel je eigenlijk zou kunnen stellen dat het een noordelijk fenomeen is. Als je dicht bij de evenaar woont, is het niet nodig omdat je dan weinig tot geen verschillen tussen seizoenen kent. Een heleboel landen doen er ook helemaal niet aan mee."
Verbeek: "Klopt. Vooral Noord-Amerika en Europa maken gebruik van zomer- en wintertijd."
Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend
Door: NU.nl/Evie Westland Beeld: AFP
fleurtje_5 wijzigde dit bericht op 02-04-2019 06:37
0.19% gewijzigd
Rotoorlog, ik zeg NEE tegen deze OORLOG.
dinsdag 2 april 2019 om 06:37
Haha ik ook niet hoor, ik ben maar wat blij dat ik weg ben uit Spanje. Ik ga niet meer terug. Mij te warm ook. Al is de hitte daar veel dragelijker dan hier. Waar ik woonde koelde het s'avonds zelfs altijd zo af dat ik een vest nodig had en met een dik dekbed sliep. Heerlijk.
Ik kan me niets voorstellen bij een winterdepressie, een zomerdepressie dan weer wel.
Ik kan me niets voorstellen bij een winterdepressie, een zomerdepressie dan weer wel.
dinsdag 2 april 2019 om 07:23
dinsdag 2 april 2019 om 08:04
Nu kun je dat artikel natuurlijk blijven plaatsen, maar al die 6 vragen gaan over het verzetten van de klok, en niet over de voor- en nadelen van de zomer- of wintertijd.Fleurtje_5 schreef: ↑02-04-2019 06:33
Ik herhaal het artikel voor de anti-wintertijd-forummers nog maar een keer.
De zomertijd werd in 1977 ingevoerd om te bezuinigen op elektrisch licht. Dat bezuinigen blijkt dus niks uit te maken. Maar als de zomertijd in de winter word aangehouden kost dat juist wel méér elektrisch licht omdat het in de ochtend langer donker blijft.
De redenering dat wintertijd de oorspronkelijke tijd is blijft wat mij betreft nonsens, omdat dat ook pas ergens begin vorige eeuw zo is ingesteld.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Hannah Arendt
dinsdag 2 april 2019 om 08:07
Meer elektrisch licht omdat het ‘s ochtends langer licht wordt, is sowieso de grootste onzin. ‘s avonds (‘s middags) doen we met zijn allen namelijk de lampen weer een uur eerder aan. Ik neem dat artikel dus totaal niet serieus.Solomio schreef: ↑02-04-2019 08:04Nu kun je dat artikel natuurlijk blijven plaatsen, maar al die 6 vragen gaan over het verzetten van de klok, en niet over de voor- en nadelen van de zomer- of wintertijd.
De redenering dat wintertijd de oorspronkelijke tijd is blijft wat mij betreft nonsens, omdat dat ook pas ergens begin vorige eeuw zo is ingesteld.
dinsdag 2 april 2019 om 08:33
Nou ja, hij zegt wel dat áls we van het verzetten van de klok af willen we beter de wintertijd kunnen afschaffen.pamelacourson schreef: ↑02-04-2019 08:07Meer elektrisch licht omdat het ‘s ochtends langer licht wordt, is sowieso de grootste onzin. ‘s avonds (‘s middags) doen we met zijn allen namelijk de lampen weer een uur eerder aan. Ik neem dat artikel dus totaal niet serieus.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Hannah Arendt
dinsdag 2 april 2019 om 10:34
Nitflex schreef: ↑02-04-2019 07:23Heerlijk, dat quoten van een paar Nederlandse wetenschappers. Terwijl er net zoveel wetenschappers zijn die weer precies het tegenovergestelde beweren. Ik zal als ik tijd heb eens wat artikelen op een rij zetten.
Voor elk standpunt zijn onderbouwde onderzoeken beschikbaar.
Tot zover het nut van de wetenschap.
dinsdag 2 april 2019 om 10:41
Fout: juist na het terugzetten van de klok komt de winterdip keihard binnen. Het steeds donkerder worden 's avonds ging tot eind oktober geleidelijk en plots is daar het extra uur wat je mist aan 't eind van de dag.Mensen die last hebben van een winterdip hebben dat in de donkere maanden van het jaar, dat is dus in de wintertijd. Maar niet iedereen heeft hier last van en het staat los van het verzetten van de klok.
En bijzonder dat 'wetenschappers' zeggen dat het USA en Europa zijn die de klok verzetten, maar vergeten even voor 't gemak dat men dat in Australie en Nieuw Zeeland net zo goed doet.
dinsdag 2 april 2019 om 12:27
Ik voel me echt een beetje een vampier als ik al jullie reacties lees haha.
Ik ben dol op het donker, 's morgens lang donker vind ik heerlijk en als het dan 's avonds ook nog vroeg donker is ben ik happy hoor.
Tis dat het ding wel wat nuttige dingen te doen heeft anders mochten ze de zon in de zomer wel afschaffen van mij.
Nouja, ze kijken maar wat ze doen met de tijd.
Ik zou wel graag 1 tijd willen maar da's eigenlijk meer omdat ik te lui ben voor dat gehannes met die klokken. Zijn er maar 2 maar dat terzijde
Ik ben dol op het donker, 's morgens lang donker vind ik heerlijk en als het dan 's avonds ook nog vroeg donker is ben ik happy hoor.
Tis dat het ding wel wat nuttige dingen te doen heeft anders mochten ze de zon in de zomer wel afschaffen van mij.
Nouja, ze kijken maar wat ze doen met de tijd.
Ik zou wel graag 1 tijd willen maar da's eigenlijk meer omdat ik te lui ben voor dat gehannes met die klokken. Zijn er maar 2 maar dat terzijde
Mispoes!
dinsdag 2 april 2019 om 14:21
Nitflex schreef: ↑02-04-2019 07:23Heerlijk, dat quoten van een paar Nederlandse wetenschappers. Terwijl er net zoveel wetenschappers zijn die weer precies het tegenovergestelde beweren. Ik zal als ik tijd heb eens wat artikelen op een rij zetten.
Voor elk standpunt zijn onderbouwde onderzoeken beschikbaar.
De wetenschappers in het artikel zijn deskundigen. Ze hebben het niet over een persoonlijke mening. Er is onderzoek gedaan. Heb je wel eens gezien wat er allemaal gebeurd en gecontroleerd word bijvoorbeeld bij een slaaponderzoek?
Rotoorlog, ik zeg NEE tegen deze OORLOG.
dinsdag 2 april 2019 om 14:24
“De wetenschap negeren over zomertijd is puur populisme” https://www.hln.be/wetenschap-planeet/w ... ~ad2e543f/ via @HLN_BE
“De wetenschap negeren over zomertijd is puur populisme”
Vier vragen aan slaapexpert Johan Verbraecken over beslissing Europees Parlement
Jan Devriese 06 maart 2019 16u18 Bron: De Morgen
Wetenschap Het Europees Parlement stelt voor om de zomertijd in te voeren als standaardtijd. Dan kan je ’s avonds lekker lang op zomerse terrasjes zitten. Leuk, toch? Integendeel, zegt Johan Verbraecken, slaapexpert van het UZ Antwerpen.
Maakt één uurtje vroeger of later echt zo’n groot verschil?
“We hebben een intrinsiek bioritme, dat je met de natuur, met de genen meekrijgt. In dat natuurlijke ritme duurt een etmaal ongeveer 24 uur en 20 minuten. Het ritme wordt wat bijgestuurd door het natuurlijke licht - als je in een grot zou leven, zonder licht en zonder horloge, dan zou je almaar later gaan slapen. Dat is een slecht scenario. En nu wordt door de decision makers dus gevraagd om dat ritme tweemaal per jaar te veranderen, omdat dat om een of andere reden beter zou zijn.”
.........
“De wetenschap negeren over zomertijd is puur populisme”
Vier vragen aan slaapexpert Johan Verbraecken over beslissing Europees Parlement
Jan Devriese 06 maart 2019 16u18 Bron: De Morgen
Wetenschap Het Europees Parlement stelt voor om de zomertijd in te voeren als standaardtijd. Dan kan je ’s avonds lekker lang op zomerse terrasjes zitten. Leuk, toch? Integendeel, zegt Johan Verbraecken, slaapexpert van het UZ Antwerpen.
Maakt één uurtje vroeger of later echt zo’n groot verschil?
“We hebben een intrinsiek bioritme, dat je met de natuur, met de genen meekrijgt. In dat natuurlijke ritme duurt een etmaal ongeveer 24 uur en 20 minuten. Het ritme wordt wat bijgestuurd door het natuurlijke licht - als je in een grot zou leven, zonder licht en zonder horloge, dan zou je almaar later gaan slapen. Dat is een slecht scenario. En nu wordt door de decision makers dus gevraagd om dat ritme tweemaal per jaar te veranderen, omdat dat om een of andere reden beter zou zijn.”
.........
Rotoorlog, ik zeg NEE tegen deze OORLOG.
dinsdag 2 april 2019 om 14:27
Wetenschappers waarschuwen: Hele jaar zomertijd maakt ons ziek https://www.dvhn.nl/extra/Wetenschapper ... ce=twitter
Wetenschappers waarschuwen: Hele jaar zomertijd maakt ons ziek
30 november 2018 30 november 2018 Peter Winterman Extra
De invoering van permanente zomertijd in Nederland leidt tot meer gevallen van depressie, kanker en hart- en vaatziekten. Die alarmerende waarschuwing geeft een groep wetenschappers aan het kabinet.
Het kabinet staat voor de keuze: moet in Nederland het hele jaar door de zomertijd gelden of toch de wintertijd? Of laten we alles zoals het is en blijven we elk halfjaar de klok verzetten?
Vorige maand hield het kabinet een sessie met bioritme-deskundigen. Van die sessie is deze week een verslag openbaar gemaakt. De experts adviseren met klem: kies níet voor de invoering van permanente zomertijd.
Sociale jetlag
,,Mensen ontwikkelen een sociale jetlag, omdat ze doordeweeks vroeg moeten opstaan”, stelt Marijke Gordijn van de Rijksuniversiteit Groningen. ,,Deze sociale jetlag wordt in de wintermaanden versterkt door het ontbreken van licht in de ochtend. Dit effect kan sterker worden als er zou worden gekozen voor permanente zomertijd.”
Gordijn wijst op studies die laten zien dat er meer winterdepressie voorkomt en meer kanker al naar gelang men verder naar het westen in een tijdzone woont. ,,Mensen zijn zich niet bewust van de gevolgen van een permanente zomertijd, dus ook in de winter, waardoor het in de ochtend nog langer donker zal zijn.”
Ook vertegenwoordigers van de Gezondheidsraad en het RIVM zeggen dat daglicht in de ochtend erg belangrijk is voor de gezondheid. Van mensen die in de nacht werken, is bekend dat zij meer risico lopen op hart- en vaatziekten, slaapstoornissen en suikerziekte. Daarom heeft permanente wintertijd de voorkeur boven zomertijd.
Britse tijd
De wetenschappers zien nóg liever dat Nederland overstapt op de Britse tijd (de Greenwich Mean Time, GMT). Daarbij zou het een uur vroeger zijn dan nu. Nederland ligt officieel in de GMT-tijdzone, maar vanwege economische overwegingen is in het verleden gekozen om dezelfde tijd als de landen ten oosten van ons te hanteren.
,,Dit leidt ertoe dat het in Nederland nog donker is bij het opstaan, terwijl het in Duitsland in het oosten al lang licht is. Hoe westelijker in de tijdzone men leeft, des te groter het effect van een verkeerde tijdzone op de volksgezondheid”, zegt Alexandra Freij, arbeids- en organisatiepsycholoog.
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken, die over de tijd gaat, neemt waarschijnlijk volgend jaar een besluit over de zomer- of wintertijd. De Europese Commissie wil dat in Europa wordt gestopt met het halfjaarlijkse verzetten van de klok, maar veel lidstaten vinden het lastig om een keuze te maken.
Flitspeiling
Op dit moment onderzoekt een extern bureau in opdracht van Ollongren hoe de Nederlandse bevolking over de kwestie denkt. Daarvoor wordt een flitspeiling onder ongeveer tweeduizend Nederlanders gehouden.
Ook voeren de onderzoekers gesprekken met vertegenwoordigers van onder meer de transport- en landbouwsector.
Wetenschappers waarschuwen: Hele jaar zomertijd maakt ons ziek
30 november 2018 30 november 2018 Peter Winterman Extra
De invoering van permanente zomertijd in Nederland leidt tot meer gevallen van depressie, kanker en hart- en vaatziekten. Die alarmerende waarschuwing geeft een groep wetenschappers aan het kabinet.
Het kabinet staat voor de keuze: moet in Nederland het hele jaar door de zomertijd gelden of toch de wintertijd? Of laten we alles zoals het is en blijven we elk halfjaar de klok verzetten?
Vorige maand hield het kabinet een sessie met bioritme-deskundigen. Van die sessie is deze week een verslag openbaar gemaakt. De experts adviseren met klem: kies níet voor de invoering van permanente zomertijd.
Sociale jetlag
,,Mensen ontwikkelen een sociale jetlag, omdat ze doordeweeks vroeg moeten opstaan”, stelt Marijke Gordijn van de Rijksuniversiteit Groningen. ,,Deze sociale jetlag wordt in de wintermaanden versterkt door het ontbreken van licht in de ochtend. Dit effect kan sterker worden als er zou worden gekozen voor permanente zomertijd.”
Gordijn wijst op studies die laten zien dat er meer winterdepressie voorkomt en meer kanker al naar gelang men verder naar het westen in een tijdzone woont. ,,Mensen zijn zich niet bewust van de gevolgen van een permanente zomertijd, dus ook in de winter, waardoor het in de ochtend nog langer donker zal zijn.”
Ook vertegenwoordigers van de Gezondheidsraad en het RIVM zeggen dat daglicht in de ochtend erg belangrijk is voor de gezondheid. Van mensen die in de nacht werken, is bekend dat zij meer risico lopen op hart- en vaatziekten, slaapstoornissen en suikerziekte. Daarom heeft permanente wintertijd de voorkeur boven zomertijd.
Britse tijd
De wetenschappers zien nóg liever dat Nederland overstapt op de Britse tijd (de Greenwich Mean Time, GMT). Daarbij zou het een uur vroeger zijn dan nu. Nederland ligt officieel in de GMT-tijdzone, maar vanwege economische overwegingen is in het verleden gekozen om dezelfde tijd als de landen ten oosten van ons te hanteren.
,,Dit leidt ertoe dat het in Nederland nog donker is bij het opstaan, terwijl het in Duitsland in het oosten al lang licht is. Hoe westelijker in de tijdzone men leeft, des te groter het effect van een verkeerde tijdzone op de volksgezondheid”, zegt Alexandra Freij, arbeids- en organisatiepsycholoog.
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken, die over de tijd gaat, neemt waarschijnlijk volgend jaar een besluit over de zomer- of wintertijd. De Europese Commissie wil dat in Europa wordt gestopt met het halfjaarlijkse verzetten van de klok, maar veel lidstaten vinden het lastig om een keuze te maken.
Flitspeiling
Op dit moment onderzoekt een extern bureau in opdracht van Ollongren hoe de Nederlandse bevolking over de kwestie denkt. Daarvoor wordt een flitspeiling onder ongeveer tweeduizend Nederlanders gehouden.
Ook voeren de onderzoekers gesprekken met vertegenwoordigers van onder meer de transport- en landbouwsector.
Rotoorlog, ik zeg NEE tegen deze OORLOG.
dinsdag 2 april 2019 om 14:32
'Door permanente zomertijd zou Nederland de verkeerde kant op schuiven' https://nos.nl/l/t/2256676 via @NOS 27-10-2018
..................
Het klinkt inderdaad aantrekkelijk, dat uurtje langer op het terras in de zomer zoals we dat nu kennen. Het begrip 'zomer' wordt door veel mensen geassocieerd met warmte, zon en positiviteit. De winter daarentegen roept bij veel mensen juist iets negatiefs op. Veel Europeanen zouden mede door die associaties geneigd zijn te kiezen voor de zomertijd, zo bleek eerder uit een enquête.
Toch zeggen slaaponderzoekers: "Doe dat niet, de wintertijd is onze enige juiste tijd." Volgens de wetenschappers leidt een permanente zomertijd tot meer mensen met slaapproblemen, hart- en vaatziekten en winterdepressies. Ook zou het alcohol- en drugsgebruik toenemen. Hun zorgen hebben ze geuit in een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66).
......................etc.
..................
Het klinkt inderdaad aantrekkelijk, dat uurtje langer op het terras in de zomer zoals we dat nu kennen. Het begrip 'zomer' wordt door veel mensen geassocieerd met warmte, zon en positiviteit. De winter daarentegen roept bij veel mensen juist iets negatiefs op. Veel Europeanen zouden mede door die associaties geneigd zijn te kiezen voor de zomertijd, zo bleek eerder uit een enquête.
Toch zeggen slaaponderzoekers: "Doe dat niet, de wintertijd is onze enige juiste tijd." Volgens de wetenschappers leidt een permanente zomertijd tot meer mensen met slaapproblemen, hart- en vaatziekten en winterdepressies. Ook zou het alcohol- en drugsgebruik toenemen. Hun zorgen hebben ze geuit in een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66).
......................etc.
Rotoorlog, ik zeg NEE tegen deze OORLOG.