Actueel
alle pijlers
Keti Koti officiële dag?
donderdag 1 juli 2021 om 15:36
Vandaag is het Keti Koti, de dag dat het afschaffen van de slavernij in Suriname herdacht wordt.
Van verschillende kanten wordt er bij de regering aangedrongen om van Keti Koti een officiële dag te maken.
Op deze dag zou het afschaffen van de slavernij jaarlijks herdacht moeten gaan worden. En iedereen zou vrij moeten zijn.
Ook mijn gemeente heeft aangegeven bij het kabinet dat ze dit willen, blijkbaar mede namens mij.
Je krijgt in de media de indruk dat op een of andere manier de meerderheid van de bevolking dit zou willen.
Maar persoonlijk twijfel ik daar een beetje aan.
Wat vinden jullie?
Van verschillende kanten wordt er bij de regering aangedrongen om van Keti Koti een officiële dag te maken.
Op deze dag zou het afschaffen van de slavernij jaarlijks herdacht moeten gaan worden. En iedereen zou vrij moeten zijn.
Ook mijn gemeente heeft aangegeven bij het kabinet dat ze dit willen, blijkbaar mede namens mij.
Je krijgt in de media de indruk dat op een of andere manier de meerderheid van de bevolking dit zou willen.
Maar persoonlijk twijfel ik daar een beetje aan.
Wat vinden jullie?
donderdag 1 juli 2021 om 23:26
Wederom heb ik geen idee waarom je tegen mij over excuses begint. Volgens mij was er geen woord Chinees bij mijn mening.cappi schreef: ↑01-07-2021 23:13Volgens mij ziet het merendeel van de Nederlanders de medelanders wel als Nederlanders. Wellicht verkeerd verwoord maar ik heb geen idee wat tegenwoordig de juiste benaming is zonder mensen voor het hoofd te stoten. Ik ontken niet dat er geen discriminatie bestaat dat wil ik wel gezegd hebben maar tegelijkertijd heb ik ook het idee dat veel persoonlijke teleurstellingen ook wel gemakshalve op discriminatie gegooid worden. Feiten dat bepaalde groepen keer op keer in het nieuws komen mag ook niet benoemd worden want is racistisch. Politie treed ook laks op want voor ze het weten hebben ze een schadeclaim aan hun broek hangen, dit is de situatie tegenwoordig en ja ik ben er klaar mee.
Maar terugkomend op slavernijverleden. Excuses maak je in deze tijd voor iets waar je zelf verantwoordelijk voor bent. Erkenning prima maar waarom zou ik 200 jaar na dato excuses moeten aanbieden voor iets waar ik zelf geen verantwoording voor heb? Nogmaals als dat wel het nieuwe normaal is dan kan ik, zoals eerder aangegeven, 500 jaar na dato nog een issue gaan maken over de Spaanse overheersing.
Am Yisrael Chai!
donderdag 1 juli 2021 om 23:28
Ik zeg toch net in mijn eerdere reactie dat ik tegenwoordig niet meer weet hoe ik het moet benoemen. Mijn mankement maar heb ik toch aangegeven in eerdere reactie? Maar als dit het is wat is dan het probleem m.b.t. slavernijverleden? Dit is dus precies mijn punt. Iedereen is Nederlander, en terecht nogmaals!!!! maar als het op het slavernijverleden aankomt is het dus niet zo maar wat is dan het probleem? Nogmaals wil iemand mij, in blijkbaar Jip en Janneke taal uitleggen, waarom de Nederlander, 200 jaar na dato nog op excuses wacht? en ook graag het verschil aangeven waarom ik 500 jaar na dato dan niet een soortgelijk excuus zou mogen verwachten van de Spaanse regering. 300 jaar eerder maar komt op hetzelfde neer.Chienandalou schreef: ↑01-07-2021 23:18De misvatting zit hem in het feit dat veel Nderlanders van kleur niet worden gezien als Nederlander. Waarom wil je bij een Nederlander van kleur spreken over ‘medelander?’ Is die persoon minder Nederlander?
donderdag 1 juli 2021 om 23:34
We hebben het hier over een herdenkingsdag willen aanmerken als officiële nationale dag. Een herdenkingsdag die onlosmakelijk is verbonden aan de Nederlandse geschiedenis. Suriname is onderdeel van die Nederlandse geschiedenis.cappi schreef: ↑01-07-2021 23:28Ik zeg toch net in mijn eerdere reactie dat ik tegenwoordig niet meer weet hoe ik het moet benoemen. Mijn mankement maar heb ik toch aangegeven in eerdere reactie? Maar als dit het is wat is dan het probleem m.b.t. slavernijverleden? Dit is dus precies mijn punt. Iedereen is Nederlander, en terecht nogmaals!!!! maar als het op het slavernijverleden aankomt is het dus niet zo maar wat is dan het probleem? Nogmaals wil iemand mij, in blijkbaar Jip en Janneke taal uitleggen, waarom de Nederlander, 200 jaar na dato nog op excuses wacht? en ook graag het verschil aangeven waarom ik 500 jaar na dato dan niet een soortgelijk excuus zou mogen verwachten van de Spaanse regering. 300 jaar eerder maar komt op hetzelfde neer.
Wanna grow up to be
Be a debaser
Be a debaser
donderdag 1 juli 2021 om 23:34
Welnee bij "slaaf" of "tot slaaf gemaakte" denkt iedereen aan hetzelfde namelijk mensen die hun vrijheid kwijt zijn en door een ander tot werk gedwongen worden.
Niemand had prettige associaties bij "slaaf" en in het taalgebruik is "slaaf" en "slaven" nog steeds gangbaar.
"tot slaaf gemaakten" voegt weinig toe.
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
donderdag 1 juli 2021 om 23:34
Er wonen in Nederland heel veel mensen die hier niet geboren zijn en geen Nederlandse roots hebben. Daar heeft kleur helemaal niets mee te maken. Waarom altijd die huidskleur erbij halen? Denk je nu echt dat dat voor de gemiddelde blanke Nederlander een issue is?Chienandalou schreef: ↑01-07-2021 23:18De misvatting zit hem in het feit dat veel Nderlanders van kleur niet worden gezien als Nederlander. Waarom wil je bij een Nederlander van kleur spreken over ‘medelander?’ Is die persoon minder Nederlander?
donderdag 1 juli 2021 om 23:35
De slavernijgeschiedenis is niet van 'ons allemaal'. Dat wordt nu zo gepusht, maar is historisch en feitelijk onjuist en incorrect. Nogmaals, 2 a 3% van de bevolking van de Zeven Provinciën was erbij betrokken. Dat waren de regenten en rijken. Ongekozen regenten.Avena schreef: ↑01-07-2021 22:40Je snapt het niet. Het gaat niet om je schuldig voelen. Ik voel me (als witte Nederlander) ook niet schuldig om wat mijn voorouders gedaan hebben. Het gaat om erkenning. Om het erkennen van het leed dat de voorouders van anderen is aangedaan. En om het erkennen dat de gevolgen van het toen ontstane racisme nog steeds in de maatschappij zichtbaar en voelbaar zijn. De slavernijgeschiedenis is van ons allemaal en dat hebben nazaten van slaafgemaakten heel lang niet zo ervaren.
90% van de bevolking leefde in bittere armoede en wisten niet eens wat slaven waren.
Dus nee, de slavernijgeschiedenis is niet van 'ons allemaal'. Integendeel zelfs.
Niet raar dus dat dit onderwerp weerstand oproept bij de huidige Nederlandse bevolking.
Vier je feest, maar laat mensen die er part noch deel aan hadden, buiten.
En mbt leed, zoveel mensen is leed aangedaan, het verleden is geen romantisch plaatje. Voor de overgrote meerderheid van de mensheid niet. Stop met het verdelen van bevolkingsgroepen in slachtoffer en dader. Daar wordt niemand beter van, integendeel zelfs.
donderdag 1 juli 2021 om 23:40
Chienandalou schreef: ↑01-07-2021 23:34We hebben het hier over een herdenkingsdag willen aanmerken als officiële nationale dag. Een herdenkingsdag die onlosmakelijk is verbonden aan de Nederlandse geschiedenis. Suriname is onderdeel van die Nederlandse geschiedenis.
Je hoeft mij geen geschiedenisles te geven, ik weet er alles van. Nogmaals ik heb een andere mening maar je belerende reactie mag je even achterwege laten. Maar nogmaals je gaat niet in op mijn eerdere reactie, je hebt het nu gemakshalve over Keti Koti als officiele dag maar ik had het daar dus niet over dus blijkbaar heb je voor nu even geen inhoudelijke reactie op mijn eerdere post. Je weet wel, mijn verzoek om in Jip en Janneke taal e.e.a. uit te leggen.
donderdag 1 juli 2021 om 23:42
Ik ben geen Indo of Indonesier, ben zelfs nog nooit in Indonesië geweest, en toch kan ik met mijn gezonde verstand bedenken dat hoe Nederland zich in Indonesië gedragen heeft op zijn best geen schoonheidsprijs verdient en op zijn slechtst gewoon ronduit misdadig was. Hoe moeilijk is het om dat gewoon te zeggen?cappi schreef: ↑01-07-2021 23:28Ik zeg toch net in mijn eerdere reactie dat ik tegenwoordig niet meer weet hoe ik het moet benoemen. Mijn mankement maar heb ik toch aangegeven in eerdere reactie? Maar als dit het is wat is dan het probleem m.b.t. slavernijverleden? Dit is dus precies mijn punt. Iedereen is Nederlander, en terecht nogmaals!!!! maar als het op het slavernijverleden aankomt is het dus niet zo maar wat is dan het probleem? Nogmaals wil iemand mij, in blijkbaar Jip en Janneke taal uitleggen, waarom de Nederlander, 200 jaar na dato nog op excuses wacht? en ook graag het verschil aangeven waarom ik 500 jaar na dato dan niet een soortgelijk excuus zou mogen verwachten van de Spaanse regering. 300 jaar eerder maar komt op hetzelfde neer.
Nederland was een van de grootste spelers op het gebied van de transatlantische slavernij en heeft die als laatst afgeschaft. Nogmaals: in Indonesië zelfs pas na 1900! Daar mag je wat van vinden, ongeacht of je wit, zwart, paars, groen of geel bent.
Door een mening daarover te reduceren tot gezeur van zwarte mensen die een hekel hebben aan Nederland ben je echt zelf net zo fout als die voorouders die slavernij een prima business model vonden.
En nee, ik hoef geen excuses. Liever niet zelfs. Maar ik ben ook verder geen gesprekspartner daarin, dus wat maakt mijn persoonlijke mening daarover verder uit? Dat is iets wat de overheid maar uitvecht met de relevante stakeholders.
Am Yisrael Chai!
donderdag 1 juli 2021 om 23:44
In Nederland zelf was slavernij verboden. Zodra een slaaf in Nederland een voet aan wal zette, was hij vrij. Ik denk dat een nationale herdenkingsdag dan ook beter bij Suriname past. Keti Koti zoals het nu is, is prima. Degenen die willen herdenken kunnen dat doen en de NPO maakt er een uitzending over. Prima zo. Ik vind het nogal wat om voor 350.000 Surinamers/Nederlanders met een Surinaamse achtergrond voor 17.000.000 Nederlanders een nationale herdenkings/vrije dag in te stellen.Chienandalou schreef: ↑01-07-2021 23:34We hebben het hier over een herdenkingsdag willen aanmerken als officiële nationale dag. Een herdenkingsdag die onlosmakelijk is verbonden aan de Nederlandse geschiedenis. Suriname is onderdeel van die Nederlandse geschiedenis.
donderdag 1 juli 2021 om 23:44
Daar gaat dit topic toch over? Niet over excuses.cappi schreef: ↑01-07-2021 23:40Je hoeft mij geen geschiedenisles te geven, ik weet er alles van. Nogmaals ik heb een andere mening maar je belerende reactie mag je even achterwege laten. Maar nogmaals je gaat niet in op mijn eerdere reactie, je hebt het nu gemakshalve over Keti Koti als officiele dag maar ik had het daar dus niet over dus blijkbaar heb je voor nu even geen inhoudelijke reactie op mijn eerdere post. Je weet wel, mijn verzoek om in Jip en Janneke taal e.e.a. uit te leggen.
Wanna grow up to be
Be a debaser
Be a debaser
donderdag 1 juli 2021 om 23:46
Dit heb ik dus ook al aangegeven in mijn eerdere reactie. I.p.v. voor te borduren op eerdere reacties waar ik al uitleg over gegeven heb zou ik het op prijs stellen als je eens inhoudelijk ingaat op mijn verzoek om in Jip en Janneke taal het e.e.a. uit te leggen. Ik heb een andere mening maar in mijn ogen snap ik het blijkbaar niet dus leg het mij maar uit. S.v.p. niet in herhaling vallen qua geschiedenislessen maar graag uitleg waarom er 200 jaar na dato nog excuses gegeven moeten worden en waarom ik 500 jaar na dato niet hetzelfde zou kunnen doen. Alvast bedankt!Chienandalou schreef: ↑01-07-2021 23:35En hoe je het moet benoemen? Wat zou je zeggen van gewoon Nederlander? Het hoeft niet ingewikkeld te zijn hoor.
donderdag 1 juli 2021 om 23:47
Dit is echt niet waar. Sterker nog, er zijn diverse bronnen waaruit blijkt dat slaven die in Nederland geprobeerd hebben hun vrijheid op te eisen via de rechtbank en dat verloren.Fizz schreef: ↑01-07-2021 23:44In Nederland zelf was slavernij verboden. Zodra een slaaf in Nederland een voet aan wal zette, was hij vrij. Ik denk dat een nationale herdenkingsdag dan ook beter bij Suriname past. Keti Koti zoals het nu is, is prima. Degenen die willen herdenken kunnen dat doen en de NPO maakt er een uitzending over. Prima zo. Ik vind het nogal wat om voor 350.000 Surinamers/Nederlanders met een Surinaamse achtergrond voor 17.000.000 Nederlanders een nationale herdenkings/vrije dag in te stellen.
Am Yisrael Chai!
donderdag 1 juli 2021 om 23:49
De overheid, zoals het CBS, maakt ook onderscheid in bevolkingsgroepen. Er wordt precies bijgehouden hoeveel inwoners met een bepaalde afkomst in Nederland wonen.Chienandalou schreef: ↑01-07-2021 23:35En hoe je het moet benoemen? Wat zou je zeggen van gewoon Nederlander? Het hoeft niet ingewikkeld te zijn hoor.
donderdag 1 juli 2021 om 23:49
En waarom zou Keti Koti een officiele feestdag moeten worden? Deze vraag sluit toch aan op mijn eerdere reacties? I.p.v. 1 zin als reactie misschien wat meer moeite nemen om, nogmaals want blijkbaar lees je mijn reacties niet volledig, in Jip en Janneke taal het e.e.a uit te leggen zodat ik het snap gezien je eerdere belerende reactie qua uitleg.
donderdag 1 juli 2021 om 23:50
Om dezelfde reden waarom Dodenherdenking en Bevrijdingsdag feestdagen zijn.cappi schreef: ↑01-07-2021 23:49En waarom zou Keti Koti een officiele feestdag moeten worden? Deze vraag sluit toch aan op mijn eerdere reacties? I.p.v. 1 zin als reactie misschien wat meer moeite nemen om, nogmaals want blijkbaar lees je mijn reacties niet volledig, in Jip en Janneke taal het e.e.a uit te leggen zodat ik het snap gezien je eerdere belerende reactie qua uitleg.
Am Yisrael Chai!
donderdag 1 juli 2021 om 23:51
Ik snap echt je vraag niet. Je blijft maar doorgaan over excuses, maar daar hebben we het hier toch niet over? En waarom zou ik jou daar uitleg over moeten geven?cappi schreef: ↑01-07-2021 23:46Dit heb ik dus ook al aangegeven in mijn eerdere reactie. I.p.v. voor te borduren op eerdere reacties waar ik al uitleg over gegeven heb zou ik het op prijs stellen als je eens inhoudelijk ingaat op mijn verzoek om in Jip en Janneke taal het e.e.a. uit te leggen. Ik heb een andere mening maar in mijn ogen snap ik het blijkbaar niet dus leg het mij maar uit. S.v.p. niet in herhaling vallen qua geschiedenislessen maar graag uitleg waarom er 200 jaar na dato nog excuses gegeven moeten worden en waarom ik 500 jaar na dato niet hetzelfde zou kunnen doen. Alvast bedankt!
Wanna grow up to be
Be a debaser
Be a debaser
donderdag 1 juli 2021 om 23:53
Ik hoop dat je antwoord krijgt, ik snap het namelijk ook niet!cappi schreef: ↑01-07-2021 23:49En waarom zou Keti Koti een officiele feestdag moeten worden? Deze vraag sluit toch aan op mijn eerdere reacties? I.p.v. 1 zin als reactie misschien wat meer moeite nemen om, nogmaals want blijkbaar lees je mijn reacties niet volledig, in Jip en Janneke taal het e.e.a uit te leggen zodat ik het snap gezien je eerdere belerende reactie qua uitleg.
donderdag 1 juli 2021 om 23:57
Volgens de toenmalige wetten was slavernij in Nederland verboden. Het kan natuurlijk best dat er mensen waren die zich niet aan die wet wilden houden, maar dat waren uitzonderingen. Het was in ieder geval een totaal andere situatie dan in Amerika.fashionvictim schreef: ↑01-07-2021 23:47Dit is echt niet waar. Sterker nog, er zijn diverse bronnen waaruit blijkt dat slaven die in Nederland geprobeerd hebben hun vrijheid op te eisen via de rechtbank en dat verloren.
vrijdag 2 juli 2021 om 00:00
Nee, uit alle bronnen blijkt dat de wet de uitzondering was, maar in praktijk ook op Nederlands grondgebied slavernij bestond en gedoogd werd en dat slaven die hun vrijheid wilden opeisen nul op het rekest kregen.
Am Yisrael Chai!
vrijdag 2 juli 2021 om 00:03
De Tweede Wereldoorlog heeft zich in Nederland afgespeeld en er leven nog veel Nederlanders die die oorlog en de ontberingen daarvan hebben meegemaakt. Tegenwoordig worden op die datum ook andere gewapende conflicten herdacht.fashionvictim schreef: ↑01-07-2021 23:50Om dezelfde reden waarom Dodenherdenking en Bevrijdingsdag feestdagen zijn.
vrijdag 2 juli 2021 om 00:07
En hoeveel slaven waren dat dan?fashionvictim schreef: ↑02-07-2021 00:00Nee, uit alle bronnen blijkt dat de wet de uitzondering was, maar in praktijk ook op Nederlands grondgebied slavernij bestond en gedoogd werd en dat slaven die hun vrijheid wilden opeisen nul op het rekest kregen.
vrijdag 2 juli 2021 om 06:53
Knap dat jij weet wat 'iedereen' vindt. Het gaat niet om prettige associaties maar om te zien dat het personen zijn zoals jij en ik die tot slaaf zijn gemaakt.hollebollegijs schreef: ↑01-07-2021 23:34Welnee bij "slaaf" of "tot slaaf gemaakte" denkt iedereen aan hetzelfde namelijk mensen die hun vrijheid kwijt zijn en door een ander tot werk gedwongen worden.
Niemand had prettige associaties bij "slaaf" en in het taalgebruik is "slaaf" en "slaven" nog steeds gangbaar.
"tot slaaf gemaakten" voegt weinig toe.