Ook gekte in onze buurlanden (arbeid, wonen, etc.)?

15-06-2022 15:45 201 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Dat ik hier tegenwoordig bijna elke dag met verbazing kijk naar een omslagpunt dat blijkbaar niemand zag aankomen is onderhand oud nieuws.

Voor corona (we hebben het over 3 jaar geleden) leek de economie stabiel. Arbeid en aanbod leek op een aantal knelpunten na redelijk stabiel. Huizen werden voor huizenprijzen verkocht, tekorten en krapten waren er zeker, maar met veel geduld was het nu ook weer niet zo dat er nergens een woning meer te krijgen was. Idem voor een klusjesman, die kon je ook nog wel vinden.

Toen kwam corona en zat iedereen thuis en hadden vooral veel mensen in de horeca en de vermaakindustrie nauwelijks nog een baan. Was de (of althans mijn) verwachting dat dit gevolgen zou hebben voor woningen en deze prijzen wel zouden dalen. Tot mijn verbazing knalden binnen no time de huizenprijzen door het dak en in de naweeën van corona is er

acute krapte op alles en iedereen. Huizen zijn niet meer te vinden, schaarste aan woonruimte, prijzen schieten omhoog als paddenstoelen uit de grond en vraag en aanbod op de arbeidsmarkt is in ongekende tijd uit de bocht geschoten. Ik weet niet wat er in het water zat de afgelopen 3 jaar, maar ik kijk ernaar en zie een soort machine krakend en piepend tot stilstand komt. Net alsof er ergens in de afgelopen 3 jaar een steentje in de motor is gegooid en nu alles ineens een hele andere wending heeft gekregen.

Goed, korte samenvatting dus. Maar hoe zit het met de landen om ons heen? België? Duitsland? Die worden natuurlijk ook getroffen door hogere gasprijzen en daarmee hogere productkosten. Maar hebben die nu net als ons ook paniek op de arbeidsmarkt? Is daar wel genoeg personeel? Kun je daar ook vrezen dat je contract met een kinderopvangorganisatie wordt gestopt? Zijn daar wel woningen? Slapen daar de asielzoekers ook op stoelen? Mag daar nog gebouwd worden? Is het elektriciteitsnet daar ook overbelast en worden zonnepanelen uitgezet? Staan daar de groengebieden ook acuut onder stikstofregime?

Is het hier vooral grote paniekvoetbal en zijn we massaal hysterisch aan het doen en valt het in de praktijk nog wel mee? Of is Nederland eigenlijk een voorloper van de problemen die daar onafwenbaar ook gaan komen? Of is Nederland eigenlijk zo'n grote uitzondering in z'n Europeesche soort, dat wat er hier gaande is, daaraan wel stilletjes voorbij wordt gegaan?

Wie is er (naast oorlog en gascrisis) wel meer thuis in de Europa situatie en dan met name de landen direct grenzend aan ons? Ik heb het idee dat ik iets mis? :whut:

In de landen om ons heen is het:

Totaal aantal stemmen: 66

ganz egal (allemaal hetzelfde) (76%)
gaat het daar slechter (2%)
gaat het daar beter (17%)
afwachten, kan 2 kanten op (6%)
Alle reacties Link kopieren Quote
Voor corona (we hebben het over 3 jaar geleden) leek de economie stabiel. Arbeid en aanbod leek op een aantal knelpunten na redelijk stabiel. Huizen werden voor huizenprijzen verkocht.

Hoe kom je daar bij? Ook vóór Corona was er woningnood en werd er (fors) overboden. Vraag en aanbod.
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Alle reacties Link kopieren Quote
ñuca schreef:
15-06-2022 16:26
Hou eerst eens op met de mensen die nu met pensioen gaan baby boomers te noemen. De generatie van de eerste 5 jaar na de oorlog is nu 72 en ouder, die zijn al lang met pensioen. Velen ook al meer dan 10 jaar omdat er toen nog sprake was van vervroegd pensioen.
Babyboomers zijn de mensen geboren tussen 1940 en 1955. Die laatsten zijn nu 67 jaar en net allemaal met pensioen gegaan. Het is een combinatie van pensioen en vergrijzing (zorgbehoefte) die maakt dat er krapte is in A: de zorg, wegvallen van arbeidspotentieel en verder nog uitwassen die gelinkt zijn aan die generatie. Vergrijzing geldt natuurlijk ook voor de groep ouderen die inmiddels met pensioen is en tot de eerste babyboomers behoren (waaronder mijn vader).
singlejingle wijzigde dit bericht op 15-06-2022 17:20
27.53% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik woon in Frankrijk.
Ook hier zijn de prijzen gestegen. Stagflatie. Diesel, vlees, bloem, olie...
Electriciteit valt nog mee aangezien er hier veel kerncentrales zijn.
Ook in veel sectoren arbeidstekorten, en op het platteland zijn er bv. Veel "medische woestijnen" Dwz gebieden zonder huisarts, 1e hulp, kraamziekenhuizen enz.
Als je frans spreekt, kan je kijken op websites van kranten, zoals Le Monde
Alle reacties Link kopieren Quote
Elleke schreef:
15-06-2022 16:53
Ik begrijp helemaal niets van het personeelstekort. Tijdens de corona periode kregen bedrijven toch steun van de overheid om oa hun personeel door te kunnen betalen en te behouden ? (NOW regeling) En zelfs als veel mensen ontslagen zijn of ontslag genomen hebben, waar zijn ze dan allemaal gebleven ? Het personeelstekort speelt in alle sectoren. Dat klopt dan toch niet ? Ik begrijp er niets van, misschien weet een van jullie hoe het zit ?
Samenloop van omstandigheden, waaronder vraag en aanbod die slecht op elkaar aansluiten. Voor wat betreft de bouw klopt het wel dat de schaarste voor een deel verklaard kan worden door vaklieden die met pensioen gaan. Tijdens de laatste crisis in 2008 hebben veel mensen uit de bouw zich laten omscholen en deze zijn nooit teruggekeerd naar de bouwsector. Verder is het al decennia zo dat er in Nederland wordt neergekeken op 'werken met je handen' waardoor er te weinig vaklieden worden opgeleid.
No one ever made a difference by being like everyone else.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik, en alle andere mensen met een salaris lager als 2000 netto, heb wel een keer een bonus van 100euro vd staat gekregen om te helpen tegen de inflatie en de dieselprijzen blijven ook nog ietsjeslager tot, ik geloof, Augustus.
Ook krijgen huishoudens met lage inkomens nu ook extra hulp.

Wij stoken bv op hout, en hebben al ons hout voor volgende winter gekocht, want de prijzen worden alsmaar hoger. Maar wij hebben dan wel het geluk dat we het hout kunnen opslaan bij ons in de tuin.

Dus hier is het ook moeilijk hoor, de inflatie is overal.
Alle reacties Link kopieren Quote
Elleke schreef:
15-06-2022 16:53
Ik begrijp helemaal niets van het personeelstekort. Tijdens de corona periode kregen bedrijven toch steun van de overheid om oa hun personeel door te kunnen betalen en te behouden ? (NOW regeling) En zelfs als veel mensen ontslagen zijn of ontslag genomen hebben, waar zijn ze dan allemaal gebleven ? Het personeelstekort speelt in alle sectoren. Dat klopt dan toch niet ? Ik begrijp er niets van, misschien weet een van jullie hoe het zit ?
Heel eerlijk, en ik kom vast enorm dom over, ik snap er eerlijk gezegd ook de ballen niet van hoe het kan dat er overal personeelstekorten zijn. Weet je wat ik me dan stiekem afvraag? Of er niet gewoon veel teveel bullshitbanen zijn die het beschikbare arbeidspotentieel weghoudt van functies die voorang zouden moeten krijgen. Voordat men over elkaar buitelt dat ik zoiets beledigends zeg: mijn baan valt voor een groot deel naar mijn eigen beoordelingen ook onder bullshitbaan. Ik vind het maar gecreëerd werk.

Zoiets als de controleur van de controleur van de controleur. Terwijl het gaat om het werk A.
Maar ja, wetgeving he. En tabelletjes en keurmerken en controlles en protocollen. Dat zijn allemaal banen die in zekere zin nodig zijn in de wildgroei en oncontroleerbaarheid van het hele systeem, maar feitelijk inhoudelijk niks meer met het product of de dienst te maken hebben.
singlejingle wijzigde dit bericht op 15-06-2022 17:28
11.08% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Tekort aan arbeidskrachten is komende jaren immens probleem

Werkgevers schreeuwen om personeel dat competent en voldoende opgeleid is om de openstaande banen te kunnen vervullen.

Nederland heeft in een kleine vijftig jaar nog nooit zo’n laag werkloosheidscijfer gehad als nu, blijkt uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). In vroegere tijden zouden economen daar enthousiast op hebben gereageerd. Een lage werkloosheid is altijd een goed teken geweest als dat vergezeld ging met een laag aantal openstaande vacatures. Maar dat is anno 2022 niet het geval.

Werkgevers schreeuwen om personeel dat competent en voldoende opgeleid is om de openstaande banen daadwerkelijk te kunnen vervullen. Die groep is schaars. Terwijl er gelijktijdig genoeg werkzoekenden zijn die maar niet aan de bak kunnen komen, omdat ze de gevraagde kwaliteiten voor veel openstaande functies missen.

Voornoemde schaarste op de arbeidsmarkt laat haar invloed gelden in tal van strategische sectoren. In de zorg, bij de politie, het onderwijs en in de bouw- en energiesector. In welke sector niet ? In de technische sector is al bekend welk tekort aan geschoolde arbeidskrachten er bij ongewijzigd beleid zal zijn als alle plannen van de energietransitie moeten worden uitgevoerd en het tekort aan woningen moet worden opgelost. Om nog maar te zwijgen over het oplossen van de klimaatproblematiek.

Rutte IV zal met een doortimmerd masterplan moeten komen om dit allesomvattende schaarsteprobleem effectief op te lossen. Een masterplan dat zal moeten breken met alle tot nu toe gekozen beleidsregels die er onder de vorige drie Rutte-kabinetten voor hebben gezorgd dat deze uiterst alarmerende situatie is ontstaan.

Het zal bijvoorbeeld de moeite waard zijn om eens met een geheel ander blik te kijken naar het grote aantal werkzoekenden dat er maar niet in slaagt om betaald werk te kunnen krijgen. Inmiddels is er ook een grote schaarste aan arbeidskrachten voor werk waarvoor geen diploma vereist is. Mede veroorzaakt door een te lage beloning in relatie met het aantal te werken uren.

Maar ook van werkgevers mag wat verwacht worden ten aanzien van het gemakkelijker aannemen van werknemers met een beperking of een verleden van ziekte-uitval. Veel oordelen over de geschiktheid van die categorie werknemers berusten vaak meer op onjuiste vooroordelen dan hard bewijs dat die groep niet geschikt zou zijn om betaalde arbeid te kunnen verrichten. Dat geldt ook voor de leeftijdsdiscriminatie van veel oudere werkloze werknemers ten opzichte van jongere werklozen om weer aan de slag te kunnen komen.

Tel voornoemde factoren op bij het in Nederland hoge aantal deeltijdbanen van werknemers. Een kleine verhoging van het aantal werkzame uren zou een immense sprong vooruit betekenen in het oplossen van het schaarste probleem op de arbeidsmarkt.

Het goede nieuws van de recente CBS cijfers voor werknemers is nu wel dat zij in een luxe positie zijn gebracht om in onderhandelingen met hun bazen fikse loonsverhogingen eruit te kunnen slepen. Uiteraard zal als dat massaal gebeurt de kostenstijgingen van veel diensten en producten ook flink doen toenemen. Ook daar mag Rutte IV rekening mee houden.
Bron: https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/t ... s-probleem
No one ever made a difference by being like everyone else.
Alle reacties Link kopieren Quote
Singlejingle schreef:
15-06-2022 17:25
Heel eerlijk, en ik kom vast enorm dom over, ik snap er eerlijk gezegd ook de ballen niet van hoe het kan dat er overal personeelstekorten zijn. Weet je wat ik me dan stiekem afvraag? Of er niet gewoon veel teveel bullshitbanen zijn die het beschikbare arbeidspotentieel weghoudt van functies die voorang zouden moeten krijgen. Voordat men over elkaar buitelt dat ik zoiets beledigends zeg: mijn baan valt voor een groot deel naar mijn eigen beoordelingen ook onder bullshitbaan. Ik vind het maar gecreëerd werk.

Zoiets als de controleur van de controleur van de controleur. Terwijl het gaat om het werk A.
O, eens. In de zorgsector stikt het ervan.
No one ever made a difference by being like everyone else.
Alle reacties Link kopieren Quote
Duitsland doet inderdaad meer aan de accijnzen, maar voor een korte periode (tot en met 31 augustus in plaats van 31 december). Verder zijn boodschappen in Duitsland duurder dan hier (met name groenten en fruit) en kent Duitsland geen AOW.

De huidige problemen spelen in heel Europa. Alleen in het Verenigd Koninkrijk is het nog veel erger door de Brexit. Uit de Britse krant van vandaag:

- landelijke treinstaking aangekondigd voor 21, 23 en 25 juni
- aangepaste dienstregeling in het OV volgende week
- 1,3 miljoen openstaande vacatures, een record
- inflatie nu 9%
- kans om toegelaten te worden bij lotingstudies steeds lager, omdat de universiteiten niet meer studenten toelaten, ondanks het feit dat het aantal 18-jarigen in het VK groeit.
Alle reacties Link kopieren Quote
Van dat personeelstekort snap ik ook niets met al die mensen die op de dop staan. Kosteloze opleidingen genoeg (hier in B toch).
Wij gaan verpleeg- en zorgkundigen uit oa India gaan halen. Hoezo??
attraverso wijzigde dit bericht op 15-06-2022 17:30
20.99% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn klanten wonen in heel Europa, en ja dit speelt in heel veel landen. Ook in Oost-Europese landen.

Als je het nieuws volgt wordt daar zeker wel aandacht aan besteed. De boeren in België waren gisteren ook aan het demonstreren. Overal zijn stakingen om meer loon, betere arbeidsvoorwaarden enz. enz. Huizenprijzen stijgen in veel lande explosief. Ook in andere landen zijn er vele tekorten in de zorg, in de techniek enz. enz..
Singlejingle schreef:
15-06-2022 17:25
Heel eerlijk, en ik kom vast enorm dom over, ik snap er eerlijk gezegd ook de ballen niet van hoe het kan dat er overal personeelstekorten zijn. Weet je wat ik me dan stiekem afvraag? Of er niet gewoon veel teveel bullshitbanen zijn die het beschikbare arbeidspotentieel weghoudt van functies die voorang zouden moeten krijgen. Voordat men over elkaar buitelt dat ik zoiets beledigends zeg: mijn baan valt voor een groot deel naar mijn eigen beoordelingen ook onder bullshitbaan. Ik vind het maar gecreëerd werk.

Dat idee heb ik dus ook al heel lang. Iedereen moet tegenwoordig maar hbo doen, vind je het dan gek dat er een tekort ontstaat aan monteurs en chauffeurs en dergelijke. Het lijkt wel alsof we die beroepen niet goed genoeg meer vinden.

Daarnaast zijn er volgens mij ook heel veel fopstudies. Ik maak websites voor klanten en je wil niet weten hoeveel websites ik de laatste jaren heb gemaakt voor allerlei vage coaches. Iedereen en z'n moeder is tegenwoordig wel een coach van iets. Je hebt er helemaal niks aan.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dahlia74 schreef:
15-06-2022 17:29
Mijn klanten wonen in heel Europa, en ja dit speelt in heel veel landen. Ook in Oost-Europese landen.

Als je het nieuws volgt wordt daar zeker wel aandacht aan besteed. De boeren in België waren gisteren ook aan het demonstreren. Overal zijn stakingen om meer loon, betere arbeidsvoorwaarden enz. enz. Huizenprijzen stijgen in veel lande explosief. Ook in andere landen zijn er vele tekorten in de zorg, in de techniek enz. enz..
Wat is dan uberhaupt dat belachelijke plan om binnen de EU arbeidskrachten te willen halen om de Nederlandse economie draaiende te houden, als dit probleem blijkbaar werkelijk overal speelt?

En als het overal speelt, kun je toch niet met de jip en janneke verklaring aankomen dat het vooral komt omdat we in Nederland te weinig full timers hebben (in veel andere europese landen wordt er meer fulltime gewerkt en daar is het probleem blijkbaar ook) of teveel hoog opgeleiden. In veel oost Europese landen waar blijkbaar ook arbeidskracht tekort is, is er meer lager opgeleid personeel (even een aanname gebaseerd op ouderwetse opvattingen, ik weet dat ik nu veel teveel simplificeer) en dat helpt het probleem daar ook niet.
Dus dan zou het grootste deel van de oplossing echt niet daarin schuilen. Net zomin als het ophogen van salarissen, want dan moeten so wie so alle sectoren gaan ophogen. Anders krijg je alleen maar verschuivingen en geen toename. Bovendien werkt dat uiteindelijk weer door in de kosten van producten of diensten.

Echt, ik kijk ernaar en denk, iedereen is helemaal gek geworden. Schrap de helft vd nutteloze banen (flitsbezorgers, controleurs van controleurs, de werkelijk waar de spuigaten uitgelopen horeca gelegenheden, vele lagen in grote ondernemingen die alleen maar bezig zijn met banen hoe je zoveel mogelijk regeltjes kunt ontduiken) en je hebt genoeg arbeidskrachten. Maar ja, dat is vast te simpel gedacht.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wb banen. In ieder geval kan ik drie punten noemen:
Veel mensen werken parttime en willen ook niet meer werken.
Veel mensen gaan met pensioen, we zitten in een omslag dat er straks meer niet werkende mensen zijn dan wel en de mensen die wel werken willen minder uren draaien.
Verder is er een enorme service economie gekomen.
Iedereen wil alles thuisbezorgd hebben.
Denk aan eten, boodschappen, maaltijden pakjes , hiervoor zijn dan ook weer meerdere aanbieders. PostNL DPD etc. Hellofraice en nog meer van die dingen. Picknick AH thuisbezorgd etc. Hier werken veel laagopgeleide mensen. En hier is veel tekort aan denk aan afwasser bediening winkel. Al deze werkgevers vissen in de zelfde vijver. Studenten & lager opgeleiden, etc.
Alle reacties Link kopieren Quote
Tęssa44- schreef:
15-06-2022 17:49

Iedereen wil alles thuisbezorgd hebben.
Denk aan eten, boodschappen, maaltijden pakjes , hiervoor zijn dan ook weer meerdere aanbieders. PostNL DPD etc. Hellofraice en nog meer van die dingen. Picknick AH thuisbezorgd etc. Hier werken veel laagopgeleide mensen. En hier is veel tekort aan denk aan afwasser bediening winkel. Al deze werkgevers vissen in de zelfde vijver. Studenten & lager opgeleiden, etc.
Feitelijk zou het thuisbezorgen juist moeten zorgen voor minder personeel, vanwege de efficientie die je kan bieden tegenover overal stenen winkels die bevoorraad moeten worden, onderhouden moeten worden en bemensd moeten worden. Alleen helpt het dan niet als er alsnog 20 verschillende aanbieders van zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bepaalde treinen en bussen rijden hier simpelweg niet meer omdat de NMBS en De Lijn geen personeel vinden.
De horeca schreeuwt om volk.
Ziekenhuizen ook.
Leerlingen moeten bepaalde examens niet afleggen omdat ze bepaalde vakken simpelweg niet gehad hebben omdat er geen leerkracht was. Of maar 3 maanden. Wie uitvalt in 't onderwijs raakt nauwelijks vervangen en sommige scholen zetten desnoods stagiaires voor de klas.
In de kinderopvang staan 1.200 jobs open en dan is de medewerker-kind-ratio hier al 1 van de hoogste van Europa. Eigenlijk zoeken we er dus 2.500, maar daar is geen budget voor :-).

De benzine-prijzen gaan door het dak, de gas-rekening is een catastrofe en de prijzen in de supermarkt lijken zo'n beetje elke week wel op te slaan.
De supermarkt die met "rode prijzen" werkt heeft zijn rode prijzen onlangs naar de maan geschoten wegens niet meer houdbaar.

Post NL en andere koerier-diensten vinden niet genoeg mensen dus nemen ze maar illegalen of kinderen aan om achter 't stuur te zetten. (Om dan te schrikken dat hun toko bij een zeldzame controle dichtgesmeten wordt.)

Ik heb tegenwoordig elke maand wel een staking van of het trein-personeel, of het bus-personeel of beiden. De stadsdiensten, sommige scholen, ... doen ook af en toe vrolijk mee. (De volgende staking en betoging is volgende week maandag.)

Zelfs de stookolie (mazout) swingt de pan uit.


Tegelijk crashen de aandelen en obligaties.
Met dank aan een erfenisje heb ik een kleine belegging bij de bank. Ik zit voor 2022 momenteel aan -15 %.
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Alle reacties Link kopieren Quote
doornroosje9 schreef:
15-06-2022 16:53
Tot 1955 lees ik overal?

Ja, mij maakt het niet uit. Ook voor de discussie maakt het niet helemaal uit denk ik (er gaan nu eenmaal mensen met pensioen, of het nu boomers zijn of niet).
Ben allang blij dat ik onder geen enkele definitie als boomer geclassificeerd 'mag' worden. ;-D Doe mij naar generatie X haha.
Maar hier de link waar ik het las.
"often defined as people born from 1946 to 1964"
https://en.wikipedia.org/wiki/Baby_boomers
Ik werk internationaal, huizenmarkt is overal doorgedraaid, arbeidskrapte ook overal. Met name in de kenniseconomie.

Wel hebben we hier aanzienlijk minder ruimte om te bouwen. Dat helpt ook niet mee.
Singlejingle schreef:
15-06-2022 16:16
Hoe komt het dat het probleem in de buurlanden hetzelfde is? Er zijn imo wel wat andere omstandigheden daar.
Nederland staat bekend om de babyboomers. Is dit ook in België en Duitsland bijv.? Is daar ook vlak na de oorlog een geboortegolf geweest die niet meer in verhouding staat tot de geboorten in de jaren erna? Kan me voorstellen dat dit in België meer zou zijn geweest dan in Duitsland. Duitsland is natuurlijk fors gestraft voor "hun" oorlog en kan me voorstellen dat dit een andere uitwerking had op de gezinsplanning.

Verder is er altijd al woningschaarste geweest in Nederland, omdat we hier letterlijk met veel mensen op weinig m2 wonen. Toen die geboortegolf kwam (babyboom) in combinatie met verwoesting, was er letterlijk te weinig.
Belgie en Duitsland hebben uberhaupt meer ruimte om te bouwen. Is dit (huizentekort) dan niet meer een Nederlands probleem?

Waar wordt de arbeidsmarktkrapte in Belgie door bepaald? En in Duitsland? Groeiende economie en letterlijk te weinig mensen? Babyboomers die massaal met pensioen gaan en krimpende bevolkingstoename?
De term “babyboomer” is niet Nederlands. Dat zou toch al een deel van je antwoord moeten zijn. Hier valt het in vergelijking tot veel landen nog best mee.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dan gaat er massaal iets niet goed, is het dus ook geen Nederlands probleem en hoeft er dus ook geen Nederlandse oplossing (personeel weghalen uit andere landen) te komen. Dat moet Europees worden opgepakt. Gebeurt dat uberhaupt?

Zou het helpen als er een ontmoedigingsbeleid zou komen op bepaalde banen/opleidingen? Zoals: als je kiest voor opleiding x, dan krijg je geen stufi. Als je kiest voor baan y, dan krijg je minder pensioen.
Die marktwerking he, was dat om te beginnen uberhaupt al een goed idee? Ik heb de indruk dat de bedachte baantjes en de grondbeginselen van uitbuiting daar hand in hand mee samengaan.

Niet dat ik dit zeg vanuit een politieke kleur (nou ja, vooruit, een beetje, maar ook uit nieuwsgierigheid).
Het is echt gewoon een oprechte vraag, komende uit een tijdperk waarin "vadertje staat" nog een vrij grote vinger in de pap had en het heerlijk overzichtelijk voelde.
1 telefoonmaatschappij, 1 postbezorger, 1 busvervoerder, 1 treinvervoerder, 1 soort postzegel. 2 pakken vla. Lekker kneuteren.
Maar iig geen banen die zich dan zouden moeten bezighouden met marketing en concurrentie, zodat er nóg lagere salarissen uitbetaald konden worden, zodat ten minste de opdracht gegund werd door vadertje staat, want goedkoopste aanbieder. Over de kwaliteit hebben we het maar niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
navyblue schreef:
15-06-2022 18:29
De term “babyboomer” is niet Nederlands. Dat zou toch al een deel van je antwoord moeten zijn. Hier valt het in vergelijking tot veel landen nog best mee.
Waarom zou mij dat iets moeten zeggen? We zijn al ontzettend verangelsaksist (of beter, veramerikaniseert, denk niet dat ze daar last hebben van babyboom).

Wat valt er precies mee?
Alle reacties Link kopieren Quote
Nederland is natuurlijk wel kampioen deeltijdwerken. Meer werken stimuleren, bijvoorbeeld iedereen 32 uur, kan een (kleine) bijdrage leveren aan de grote personeelstekorten die er zijn.

Woningnood is o.a. ontstaan door de explosieve groei van eenpersoonshuishoudens en co-ouderschap. Daar valt gewoon niet tegenop te bouwen. Dat speelt in andere landen net zo. Maar ook is er geen bouwpersoneel, zijn materialen niet voorradig e.d..

Energietransitie is in veel landen in Europa een probleem. Frankrijk heeft veel kerncentrales en minder last van stijgende elektriciteitsprijzen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Singlejingle schreef:
15-06-2022 18:39
Waarom zou mij dat iets moeten zeggen? We zijn al ontzettend verangelsaksist (of beter, veramerikaniseert, denk niet dat ze daar last hebben van babyboom).

Wat valt er precies mee?
Amerika heeft wel degelijk ook een babyboomgeneratie. Ook daar zijn in de eerste jaren na WOII veel kinderen geboren.
Alle reacties Link kopieren Quote
Tja, verschillende oorzaken zorgen voor een personeelstekort. Vergrijzing is er eentje van. Wat ook niet helpt is dat in Nederland er veel deeltijd gewerkt wordt (doe ik ook vrolijk aan mee). Het gevoel wat er bij mij ook wel heerst is dat er tegenwoordig zoveel mensen 'onzinnige' banen of bedrijfjes hebben. Dus in plaats van dat ze een beroep gaan uitoefenen worden ze leefstijlcoach of influencer.
himalaya schreef:
15-06-2022 17:10
Hoe kom je daar bij? Ook vóór Corona was er woningnood en werd er (fors) overboden. Vraag en aanbod.
Precies dit. Al jaren voor Corona werd er overboden. Wij hebben net voor Corona een ander huis gekocht. Op de dag van tekenen voorlopig koopcontract was de eerste coronageval in NL bekend. Jaren ervoor zoekende geweest en regelmatig naast de pot gepiest, ondanks overbieden en bieden zonder voorbehouden.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven