Ook gekte in onze buurlanden (arbeid, wonen, etc.)?

15-06-2022 15:45 201 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Dat ik hier tegenwoordig bijna elke dag met verbazing kijk naar een omslagpunt dat blijkbaar niemand zag aankomen is onderhand oud nieuws.

Voor corona (we hebben het over 3 jaar geleden) leek de economie stabiel. Arbeid en aanbod leek op een aantal knelpunten na redelijk stabiel. Huizen werden voor huizenprijzen verkocht, tekorten en krapten waren er zeker, maar met veel geduld was het nu ook weer niet zo dat er nergens een woning meer te krijgen was. Idem voor een klusjesman, die kon je ook nog wel vinden.

Toen kwam corona en zat iedereen thuis en hadden vooral veel mensen in de horeca en de vermaakindustrie nauwelijks nog een baan. Was de (of althans mijn) verwachting dat dit gevolgen zou hebben voor woningen en deze prijzen wel zouden dalen. Tot mijn verbazing knalden binnen no time de huizenprijzen door het dak en in de naweeën van corona is er

acute krapte op alles en iedereen. Huizen zijn niet meer te vinden, schaarste aan woonruimte, prijzen schieten omhoog als paddenstoelen uit de grond en vraag en aanbod op de arbeidsmarkt is in ongekende tijd uit de bocht geschoten. Ik weet niet wat er in het water zat de afgelopen 3 jaar, maar ik kijk ernaar en zie een soort machine krakend en piepend tot stilstand komt. Net alsof er ergens in de afgelopen 3 jaar een steentje in de motor is gegooid en nu alles ineens een hele andere wending heeft gekregen.

Goed, korte samenvatting dus. Maar hoe zit het met de landen om ons heen? België? Duitsland? Die worden natuurlijk ook getroffen door hogere gasprijzen en daarmee hogere productkosten. Maar hebben die nu net als ons ook paniek op de arbeidsmarkt? Is daar wel genoeg personeel? Kun je daar ook vrezen dat je contract met een kinderopvangorganisatie wordt gestopt? Zijn daar wel woningen? Slapen daar de asielzoekers ook op stoelen? Mag daar nog gebouwd worden? Is het elektriciteitsnet daar ook overbelast en worden zonnepanelen uitgezet? Staan daar de groengebieden ook acuut onder stikstofregime?

Is het hier vooral grote paniekvoetbal en zijn we massaal hysterisch aan het doen en valt het in de praktijk nog wel mee? Of is Nederland eigenlijk een voorloper van de problemen die daar onafwenbaar ook gaan komen? Of is Nederland eigenlijk zo'n grote uitzondering in z'n Europeesche soort, dat wat er hier gaande is, daaraan wel stilletjes voorbij wordt gegaan?

Wie is er (naast oorlog en gascrisis) wel meer thuis in de Europa situatie en dan met name de landen direct grenzend aan ons? Ik heb het idee dat ik iets mis? :whut:

In de landen om ons heen is het:

Totaal aantal stemmen: 66

ganz egal (allemaal hetzelfde) (76%)
gaat het daar slechter (2%)
gaat het daar beter (17%)
afwachten, kan 2 kanten op (6%)
Alle reacties Link kopieren Quote
Champoo schreef:
20-06-2022 16:59
Daarbij ga je er dus vanuit dat die oude cases, die van begin tot einde door een fraude-inspecteur zijn behandeld, zonder vooroordelen/bias aan het licht zijn gekomen en behandeld. Zo werkt het niet, ook de fraude-inspecteurs van de Belastingdienst hadden/hebben vooroordelen.
precies, de ideale wereld is dat de oude cases goed zijn doorgenomen. Maar dat is natuurlijk nooit het geval (hopelijk in de toekomst wel), dus train je met een hoog uitvalspercentage. Het is wel belangrijk dat de menselijke beoordelaar het dossier daadwerkelijk bekijkt en niet hersenloos op ja/nee klikt. En hoe meer dossiers in de toekomst worden beoordeeld zonder de vooroordelen, hoe meer de robots getraind worden en zelf kunnen oppakken.

En ik hoop toch echt dat die switch in mindset er komt bij de belastingdienst, want anders blijf je dezelfde problemen houden, ook als mensen alles 100% doornemen. Want de mens is de basis, daar leert de robot van.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven