Periodiek borstonderzoek voor 75+' ers??

20-09-2007 19:50 82 berichten
Alle reacties Link kopieren
Vandaag las ik in de krant dat er een paar dames in actie waren gekomen, omdat zij vonden dat zij (als 75+' er) ook recht zouden moeten hebben op periodiek borstonderzoek (bevolkingsonderzoek).



Het bevolkingsonderzoek borstkanker wordt nu alleen gehouden onder vrouwen tussen de 50 en 75 jaar, maar zij vonden dat deze bovengrens opgetild zou moeten worden. Wat vinden jullie?
Alle reacties Link kopieren
Persoonlijk vind ik dat deze grens niet opgehoogd hoeft te worden. Het klinkt mss een btje cru, maar zij hebben toch al een heel leven achter zich en ' je moet toch ergens dood aan gaan' . Die laatste zin bedoel ik overigens niet zo wrang is er nu staat, maar ik bedoel we gaan toch ergens dood aan en natuurlijk hoop je wrs dat je niet aan zo een ernstige ziekte als kanker komt te overlijden.



Ik zie liever dat ze de grens naar beneden halen naar 4 jaar of mss zelfs jonger. Ik zie om me heen steeds meer jonge vrouwen die borstkanker krijgen. Vrouwen die vaak nog kleine kinderen hebben, hun leven aan het opbouwen zijn, etc.
Zat vrouwen die nog twintig jaar te gaan hebben op hun 75-ste.



Mag van mij wel een flink eind naar beneden gehaald ook.
Alle reacties Link kopieren
Grens mag en een flink stuk omlaag en wat mij betreft ook omhoog.

Ik heb ze van nog geen 30 jaar gekend (ach, mevrouw, op uw leeftijd komt dit zelden voor...) en ook van achterin de 70. Die lijdensweg wil je iedereen, welke leeftijd dan ook, zoveel mogelijk besparen.
Known to cause insanity in laboratory mice
Natuurlijk moet de leeftijd omhoog! En de ondergrens moet ook omlaag trouwens. Ik weet dat iedereen dood gaat maar ik hoop toch niet dat mn oma ongemerkt borstkanker heeft wat zich langzaamaan door het hele lichaam verspreidt. Dan heb ik liever dat ze er vroeg bij is en dan zelf kan beslissen of en hoe ze behandelt wil worden. En ook al heeft mn oma al een heel leven achter zich, ze heeft hopelijk ook nog wel wat mooie jaren te gaan, ook al is ze 84....

Als ik opgeroepen zou worden zou ik zeker gaan trouwens en ik ben pas 28.
Alle reacties Link kopieren
Gewoon vanaf je 25e tot je 80e ofzo.



Maar dames, jullie weten toch wel hoe je zelfonderzoek moet doen, he?

En als je ook maar iets verdachts voelt....
Ik verbaas me erover dat de buitenkant van de dingen zoveel verbergt.
Die leeftijdsgrenzen zijn niet helemaal willekeurig. Bij veel jongere en veel oudere mensen is de kans op een vals positieve test vele malen groter.



Dus de kans dat de test uitwijst dat je kanker hebt als je het niet hebt. Die kans is al vrij hoog, omdat een miss (niet constateren maar wel kanker aanwezig) veel erger is. Ga je leeftijdsgrenzen opschuiven zijn er dus heel veel meer vrouwen die ten onrechte de diagnose kanker krijgen met alle gevolgen van dien. Nu zal jij mss zeggen liever een keer voor niets dan een keer te weinig, mar vergis je niet in de impact die een diganose heeft.

de kans dat een niet genetiasche vorm van borstkanker voor het 50e jaar optreed is zo klein dat het idd weinig zin heeft om bevolkingsonderzoek te doen. Daarmaast is het borstweefsel van jonge vrouwen vaak dusdanig onregelmatig dat er ook weinig te zien is op een mammografie. Dus idd gewoon zelfonderzoek tenzij borstkanker veel voorkomt in de familie.
Eens met Krengiserweer. Daarnaast is zo'n mammografie ook niet echt gezond: rontgenstraling kan kanker veroorzaken. De kans dat dat gebeurt is bij een mammografie klein, maar het kan wel. Dat is wel heel wrang als je juist wilt voorkomen dat mensen doodgaan aan kanker.
Alle reacties Link kopieren
Wat mij betreft mogen ze de leeftijd veranderen van b.v. 25-80 ofzo,maar je moet(en dat weet toch iedereen wel) ook jezelf blijven onderzoeken...



Het is en blijft een .....ziekte en tegenwoordig maakt het niet meer uit,het overkomt jong en oud en juist dat vind ik zo beangstigend...
Silky schreef op 20 september 2007 @ 19:53:

Persoonlijk vind ik dat deze grens niet opgehoogd hoeft te worden. Het klinkt mss een btje cru, maar zij hebben toch al een heel leven achter zich en ' je moet toch ergens dood aan gaan' . Die laatste zin bedoel ik overigens niet zo wrang is er nu staat, maar ik bedoel we gaan toch ergens dood aan en natuurlijk hoop je wrs dat je niet aan zo een ernstige ziekte als kanker komt te overlijden.



.






Sjeeeeee, wat beperkt dit. Ik hoop toch echt dat je dit niet meent. Dat dit geschreven is in een vlaag van verstandsverbijstering.



Arts tegen een 77-jarige: Ach mevrouw, u heeft borstkanker, maar what the heck, u bent 77; statistisch gezien heeft u nog zo'n jaar of zes te gaan, dus ach, als daar een paar jaar vanaf gaat omdat u borstkanker heeft.... Ik zou me niet zo spannen als ik u was, dood moet u toch een keer. Já mevrouw, ik wéét dat het fijner is om gewoon van ouderdom dood te gaan. In uw slaap zegt u? Ja mevrouw, dat zou helemáál fijn zijn, maar dat pleziertje is maar weinigen gegeven, u moet gewoon niet zo zeuren, dacht u nou werkelijk dat u zelf kon bepalen hoe u sterft? Welnee, mevrouwtje en borstkanker is zo vervelend nog niet, longkanker is nog veul erger. Of dat jonge meisje dat in een dodehoek zat, dát was pas erg. Wat kláágt u nu mevrouw, u bent 77, dat grietje was 18 en had nog een heel leven voor zich. Wat zegt u? Natuurlijk, misschien wordt u ook wel 98, maar laten we daar maar even niet van uit gaan mevrouw. Ok mevrouw, succes ermee en het ga uw goed.

Oh mevrouw..... Hier heeft u een folder van de Dela. Fijne dag nog.
Alle reacties Link kopieren
Kanker bij oudere mensen groeit uiterst langzaam en is daardoor vaak minder of niet levensbedreigend. Bij autopsie van oude mensen blijkt ook regelmatig dat zij een vorm van kanker hadden, waar zij bij leven geen weet - en geen klachten - van hadden.



Ik denk dat dit ook een gegeven is dat wordt meegewogen als het om een boven-leeftijdsgrens gaat.
Klopt. Er schijnen heel veel mannen te overlijden die nieteens weten dat ze prostaatkanker hebben/hadden. Ik reageerde m.n. op de kort door de bocht-reactie van Silky.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat dit iets heel moeilijks is...maar die leeftijdsgrens is er vast niet voor niks. Er zal vast goed over zijn nagedacht.



Leeftijdsgrens omlaag: helemaal mee eens! Echter, ke kunt ook zelf actie ondernemen! Bij mij in de familie is een aantal keren borstkanker voorgekomen. Mijn moeder heeft daarom in overleg met de huisarts besloten om al ruim vóór haar 50e jaarlijks een borstfoto te laten maken. En gelukkig tot nu toe altijd goed. Ikzelf ben ook van plan om vóór mijn 30e te vragen aan mijn huisarts of dit mogelijk is.



En leeftijsgrens omhoog: Tja, moeilijk. Op zich wel goed natuurlijk. Stel dat ik naar mn moeder zou kijekn (is nog lang geen 75), dan zou ik ook willen dat zij na haar 75e nog gewoon gecontroleerd zou worden op borstkanker (als ze dit zelf ook wil tenminste!) Je moet er toch niet aan denken dat iemand 75 is, nog goed kan, niet meer naar die preventieve onderzoeken gaat (want dat mag niet meer) en 2 jaar later blijk bij toeval dat ze toch borstkanker heeft. Omdat het vrij laat ontdekt is wordt meteen de hele bosrt afgezet en moet ze ook nog chemo ondergaan. Als dat allemaal tenminste nog mogelijk is en ze niet al allemaal nare uitzaaiingen heeft.

Terwijl als ze jaarlijks onderzocht was, het misschien wel met een veel kleinere operatie had gekund (alleen tumor verwijderen) en bestraling....



Misschien moeten ze het na het 75e jaar alleen nog aanbieden 'op aanvraag'? Dat dan al tijdig aangeven bij deze vrouwen: 'vanaf uw 75e jaar hoeft u niet meer jaarlijks te worden onderzoch op borstkanker. De leeftijdsgrens van 75 jaar is gekozen omdat........(er zal vast een hele goede reden voor zijn). Mocht u na uw 75e jaar toch nog jaarlijks willen worden onderzocht op borstkanker, dan kan dat. Dit kunt u bespreken met uw huisarts.



En misschien zou het zo ook wel moeten met het verlagen van de leeftijdsgrens. Dat er veel aandacht wordt geschonken aan het feit dat het al mogelijk is om dit onderzoek te doen vóór je 50e jaar. En dat je dan ook naar je huisarts moet gaan. Hij/zij weet natuurlijk ook of er extra redenen zijn om juist extra vroeg te beginnen met de preventieve onderzoeken.
Alle reacties Link kopieren
fleurtje schreef op 21 september 2007 @ 12:16:

Klopt. Er schijnen heel veel mannen te overlijden die nieteens weten dat ze prostaatkanker hebben/hadden. Ik reageerde m.n. op de kort door de bocht-reactie van Silky.
ik heb inderdaad ook gehoord dat eigenlijk alle mannen uiteindelijk prostaatkanker krijgen.....maar dit is heel vaak niet de reden dat ze overlijden.
Maar die 75+grens, die geldt toch alleen voor het standaard-bevolkingsonderzoek ?



Als je naar je huisarts gaat als 76-jarige met klachten of voor mijn part een smoes dat je "iets voelt" word je toch nog wel doorverwezen voor een foto ?



Ik heb op mijn 23ste ook foto's gekregen omdat ik klachten had. Niemand die zei dat ik nog even 27 jaren moest wachten tot ik 50 zou zijn.
Alle reacties Link kopieren
fleurtje schreef op 21 september 2007 @ 11:48:

[...]





Sjeeeeee, wat beperkt dit. Ik hoop toch echt dat je dit niet meent. Dat dit geschreven is in een vlaag van verstandsverbijstering.



Arts tegen een 77-jarige: Ach mevrouw, u heeft borstkanker, maar what the heck, u bent 77; statistisch gezien heeft u nog zo'n jaar of zes te gaan, dus ach, als daar een paar jaar vanaf gaat omdat u borstkanker heeft.... Ik zou me niet zo spannen als ik u was, dood moet u toch een keer. Já mevrouw, ik wéét dat het fijner is om gewoon van ouderdom dood te gaan. In uw slaap zegt u? Ja mevrouw, dat zou helemáál fijn zijn, maar dat pleziertje is maar weinigen gegeven, u moet gewoon niet zo zeuren, dacht u nou werkelijk dat u zelf kon bepalen hoe u sterft? Welnee, mevrouwtje en borstkanker is zo vervelend nog niet, longkanker is nog veul erger. Of dat jonge meisje dat in een dodehoek zat, dát was pas erg. Wat kláágt u nu mevrouw, u bent 77, dat grietje was 18 en had nog een heel leven voor zich. Wat zegt u? Natuurlijk, misschien wordt u ook wel 98, maar laten we daar maar even niet van uit gaan mevrouw. Ok mevrouw, succes ermee en het ga uw goed.

Oh mevrouw..... Hier heeft u een folder van de Dela. Fijne dag nog.




Ik zéi toch dat ik het niet cru bedoelde. Natuurlijk zou het fijn zijn als ze bij deze mevrouw er alles aan zouden doen om de kanker terug te dringen enz. Dát bedoel ik niet, maar ik bedoel mn dat wanneer ze hier niet aan sterft ze over een x-aantal jaar aan een andere (mogelijk nog akeligere) ziekte of kankersoort zal sterven.



Mijn oma is enkele weken geleden aan borstkanker overleden en natuurlijk had ik dit liever niet gehad, maar een ding is zeker: je gaat nou eenmaal dood. Ze kreeg enkele jaren geleden borstkanker en daarna huidkanker etc etc. Ze heeft erg veel pijn daardoor gehad. En túúrlijk heb ik liever dat mijn oma 100 jaar oud geworden was, maar dat is nu eenmaal niet realistisch. Ik mag al blij zijn dat ze 85 is geworden, velen halen dat zelfs niet. En dat is dus wat ik bedoel.

Neemt niet weg dat ze de pijn draaglijker kunnen en moeten maken en mss alles moeten doen om te voorkomen dat het erger wordt. Maar wat dan: dan sterft de patiënt mss aan longkanker of aan longonsteking (zwak gestel).



Ik bedoelde het iig niet cru, maar helaas internet is een medium dat niet al te rijk is en waar boodschappen anders overkomen dan ze in werkelijkheid bedoeld zijn.
Silky: :hug:
Silky, gecondoleerd met het overlijden van je oma. Ik ben het met je eens

Bij het vaststellen van die grenzen, is erover nagedacht "hoeveel het oplevert": hoeveel levensjaren win je als je bepaalde groepen controleert, wat is de kwaliteit van dat leven, en hoeveel schade veroorzaak je door het screenen (vals positieve uitslagen, en bij mammografieen zelfs: hoeveel borstkanker veroorzaakt de rontgenstraling waaraan je mensen blootstelt)? Bij hele jonge en bij hele oude mensen levert screenen nu eenmaal in dat opzicht weinig op. Dat klinkt dan misschien heel cru, maar het is nu eenmaal zo, al kan het op termijn natuurlijk wel veranderen.
Alle reacties Link kopieren
nog een aanvulling op miffy: er zal vast ook gekeken zijn naar de kosten/baten. in de zin van: wat kost het om elke 75+ - er te laten screenen, en wat levert het uiteindelijk op? dit klinkt heel hard, maar denk zeker dat dit meespeelt.
Alle reacties Link kopieren
Eens met Pien, denk eerder dat dat de motivatie is om het ter discussie te stellen dan een ander nobel doel.
Pien, je hebt gelijk.



Sto, vind je "hoeveel jaren zijn ermee te winnen" dan zoveel nobeler dan "wat kost het"? Het zijn allebei zuiver zakelijke afwegingen.
Alle reacties Link kopieren
Brrr wat cru. Maar zo is het tegenwoordig wel in de medische wereld. Kosten/baten en resultaatverwachting. Maar het zou je oma maar zijn.



Gecondoleerd Silky.
Extra kosten of niet, dat zal mij aan mijn reet roesten. Ik vind dat iedereen met borsten (oud of jong) recht heeft op een onderzoek. Mijn oma is 85 geworden en is overleden aan darmkanker. Maar tot ze ziek werd was ze kerngezond en heel erg actief. Ik pleit eigenlijk voor een algehele check-up voor iedereen eens in de 5 jaar ofzo.
Alle reacties Link kopieren
Goeiemorgen,



Mensen worden steeds ouder vanwege de medische vooruitgang.

Dus vind ik het logisch dat preventieve onderzoeken ook op latere leeftijd moeten worden uitgevoerd.



Ook de ondergrens moet naar beneden.

Gewoon beginnen met je 20e, en geen leeftijdsgrens voor de bovengrens.

Zodat je tot aan waar je het zelf nog aankan een borstonderzoek kunt laten uitvoeren.



Ik zou trouwens ook pleiten voor een check-up voor iedereen om het aantal jaar met het oog op darmkanker.

Komt tegenwoordig ook steeds vaker voor.



We betalen steeds meer aan zorg en belasting e.d., kan daar niet eens wat tegenover gesteld worden?



Perel.
Alle reacties Link kopieren
Hey, Lapin,



Jij denkt hier net zo over als ik!



Perel.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven