Ploumen stapt op

04-10-2011 16:44 16 berichten
Alle reacties Link kopieren
De voorzitter van de PvdA, Liliane Ploumen, stopt per 1 januari. In de Volkskrant haalt ze uit naar Job Cohen. De tweespalt binnen de grootste oppositiepartij ligt daarmee op straat. Begin van het einde voor een partij die al geruime tijd met zichzelf overhoop ligt? Of goed dat Ploumen, die groot voorstander is van een 'fusie op links' vertrekt, zodat de PvdA weer een eigen koers kan gaan varen?
Denk dat de koers gezet is door Job Cohen en laten we wel zijn, het is niet veel. Die man is veel te lief. Het wordt tijd voor een linkse piraat aan het hoofd, één die onrust weet te zaaien bij de tegenstander en dingen voor elkaar krijgt.
Alle reacties Link kopieren
Ploumen zegt dat Cohen niet zichtbaar genoeg is en dat ben ik heel erg met haar eens.

Ik ben ook voor de linkse piraat suggestie van Cateautje!
Volg de oorspronkelijke stem van je hart.
Alle reacties Link kopieren
Nu de rest van de partij nog
Alle reacties Link kopieren
Ik vind Cohen een schat en het doet me pijn om te zien dat dit het gewoon niet voor hem is. Ze zouden idd een wat gemenere moeten hebben die in het geruzie meekomt.
Alle reacties Link kopieren
Cohen is helaas veel te geciviliceerd voor de wild west politiek van het 2e decenium van de 21ste eeuw...
Alle reacties Link kopieren
Hoorde ik iets over piraten? Altijd een goed plan om een piraat aan het hoofd te zetten

Alle reacties Link kopieren
Maar Ploumen vertrekt. En dat is toch de voorzitter, nietwaar? Die zou de partij moeten trekken, terwijl de fractieleden in de Tweede Kamer het beleid van de regering in de gaten houden. Lijkt mij.

Wat deed die Ploumen dan, als zij niet over de partij gaat? Behalve de fractie tegenwerken. En zou de PvdA echt geholpen zijn met een meer populistische linkse rakker? Daar hebben we er toch al twee van in de politiek? Roemer en Wilders? Is daar nog wel ruimte? Niet vergeten, dat populisme niet is geënt op de details. Het gaat om de 'one-liners' en de sfeer bij populisten. Dat gaat Cohen nooit lukken. Maar wie wel in die partij? En met wat voor boodschap voor de kiezers?
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat er nog prima ruimte is voor een populistische linkse rakker, iemand die charisma heeft.

En wie weet toveren ze opeens zo iemand uit de hoge hoed.

Wilders is voor veel pvda stemmers geen optie, Roemer, tja een man met veel humor maar mist wat charisma en groen links is na het vertrek van Femke ook eh... anders.



Neemt niet weg dat ik het ook sneu voor Cohen vind dat hij met zijn vredelievende en zachte houding (nog?) niet zoveel bereikt.
Volg de oorspronkelijke stem van je hart.
Alle reacties Link kopieren
Van mij mag Cohen blijven. Graag zelfs! Juiste man op de juiste plek. Als je de ondergang van de PvdA voor ogen hebt.
Het komt op mij over als een partij in crisis. Ik denk ook dat de PvdA zo langzamerhand een legitimiteitsprobleem heeft. De traditionele doelstellingen (samengevat: spreiding van kennis, inkomen en macht) zijn in grote mate gerealiseerd. En de traditionele denkbeelden (socialiseren van productiemiddelen) zijn behoorlijk achterhaald.



De PvdA kan zichzelf dus opheffen wegens het bereiken van de doelstellingen en overbodigheid.
Alle reacties Link kopieren
De PvdArbeid was vroeger de partij van de gewone man, de arbeider. Henk en Ingrid dus.
Alle reacties Link kopieren
quote:nessemeisje schreef op 05 oktober 2011 @ 10:04:

Van mij mag Cohen blijven. Graag zelfs! Juiste man op de juiste plek. Als je de ondergang van de PvdA voor ogen hebt.
Alle reacties Link kopieren
Ooit was de PvdA een partij met idealen die dingen wilde veranderen en vernieuwen. Nu is het een links-conservatieve regentenpartij geworden waarin de leden elkaar de leuke baantjes toeschuiven.



Overigens vind ik het zelf steeds lastiger worden om mijn stem nog aan een partij te gunnen. Ik stem normaliter VVD maar ben daar nu ook niet echt enthousiast over. Te veel opportunisme en te weinig visie.

Grote beletsels wat mij betreft:

- de naief-optimistische steun aan Griekenland. Minstens de helft van dat geld zijn we nu al gegarandeerd kwijt (en dan valt het nog mee) maar ze doen net of het 100 % solide vorderingen zijn. Een schuldencrisis kan je niet bestrijden door nog meer schulden te laten ontstaan. Er moet gesaneerd worden.

- de steun voor de JSF. Peperduur, achterhaald en onnodig.

Ontwikkel eerst maar eens een gezonde visie op defensie.

- geen liberale visie op vernieuwing van de huizenmarkt

- geen liberale visie op vernieuwing van de arbeidsmarkt



De PVV vind ik geen alternatief. CDA: zie PvdA.

Linkse partijen gedragen zich al jaren als zachte heelmeesters.

Ik denk dat ik maar een eigen partij ga oprichten ...
Polygamie = intensieve vrouwhouderij
Alle reacties Link kopieren
DS, ik ben ook niet van de PvdA, maar wil het hier toch over die partij hebben. En niet over de alternatieven.



De PvdA een regentenpartij? Ik zie het niet. Althans, grote partijen raken, op den duur, verweven met het bestuurlijke apparaat. En als ze op hun retour zijn, zijn die bestuurders niet in een keer allemaal weg.

Wat wel typisch is (was?) voor de PvdA, in mijn optiek, is dat ze van alles voor de burger wilden regelen. Dat 'maakbaarheids ideaal' dat je bij sociaal/economisch 'links' (en dus ook de PVV) altijd zo nadrukkelijk aantreft. Wat leidt tot topzwaar bestuur, en/ of een militaristisch aandoende regelgeving met bijbehorende repressie. Dat al die ambtenaren vervolgens stemmen op een partij die hun carrièrekansen bevordert, is logisch. Maar daarvoor kunnen ze in Nederland ook terecht bij de SP, GL of de PVV. Als de PvdA het daar van moet hebben, kunnen ze wel opdoeken, vrees ik.



Het idee van Ploumen, en een groot deel van het 'kader' in de partij, om te streven naar linkse samenwerking, is mijns inziens een blijk van jaloezie en onmacht. Electoraal interessant om de SP en GL op te vreten, en zo uitzicht te blijven houden op banen voor het 'kader', maar op termijn een overlijdensakte, als je het mij vraagt. Ook al omdat het de polarisatie in ons land aanjaagt, en een keuze tussen 'links' of 'rechts' verkeerd uitpakt voor 'links', met een 'extreem rechtse' 'linkse' partij als de PVV op het vinkentouw, die als het er op aan komt, met 'rechts' in bed duikt, en al haar sociaal-economische beloften verkwanselt.



De ruimte lijkt, voor de PvdA, eerder te liggen in het nu amper nog bestaande 'midden'. Als 'solidaire middenpartij', met een agenda waarin tolerantie en de traditionele burgerlijke vrijheden stevig worden aangezet.

Cohen kan dat wel. Maar niet alleen omdat Cohen dat kan is het voor die partij, volgens mij, het 'Ei van Columbus'. Polariseren vanuit (extreem) 'rechts' op een partij die strijd voor fatsoen, is niet zo eenvoudig. En die plek is vacant, nu het CDA onder Verhagen zich prostitueert ten behoeve van de macht, en de VVD haar liberale kompas heeft begraven om dezelfde reden.

Het vergt wel, dat de PvdA moet afrekenen met die 'maakbaarheids-geur'. Het 'commissie-denken', en dat eeuwige streven naar consensus.



D'66 zal wel last krijgen van zo'n keuze, maar is beter op z'n plek in het vacuüm dat de VVD als liberale partij heeft achtergelaten. Terwijl de PvdA het fatsoenlijke deel van het CDA en de CU, en nog wat snipperwerk naar zich toe kan trekken. Naast haar 'klassieke' aanhang, die van arbeiders toch al waren doorgeschoven naar 'werknemers'.
Alle reacties Link kopieren
Trouwens, DS, steun aan Griekenland is nou niet typisch iets waarvoor de PvdA uniek tekent! Alleen aan extreem linker-, en extreem rechter zijde houdt men de hand op de knip. Zij het dat de SP dat doet omdat men het (terecht) beschouwt als een subsidie voor de banken en 'woekeraars'. Terwijl de PVV het louter doet uit misplaatst egoïsme.



Wellicht zinvol als je in het economische topic je visie zou geven?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven