Uitzedig Zembla: mood op de honingbij van 12 maart 2011

16-03-2011 10:29 31 berichten
Alle reacties Link kopieren
Evt kan je de uitzending terug vinden op uitzendinggemist.nl



Van alle Europese landen heeft Nederland de grootste bijensterfte. Natuurbeheerders maken zich grote zorgen over de gevolgen die dit heeft voor onze voedselketen. Wetenschappers en imkers uit de hele wereld zien landbouwgif als de belangrijkste oorzaak van de sterfte. De producenten van dit middel ontkennen ieder causaal verband.

In Nederland ziet de belangrijkste adviseur van de overheid op dit gebied, Wageningen Universiteit en Research-centre (WUR), de pesticiden ook niet als grootste probleem van de bijensterfte. Vanwege de grote economische belangen is een verband tussen de dood van de bijen en het gebruik van het landbouwgif een gevoelig onderwerp op de Haagse politieke agenda.





Bedreiging voor de voedselvoorziening

De massale bijensterfte is een grote bedreiging voor onze voedselvoorziening. Zonder bijen geen groenten, geen noten, geen chocolade, geen koffie en geen fruit. Tachtig procent van alle planten op aarde zijn voor de voortplanting of evolutie afhankelijk van de bestuiving van de bij. De sterfte-explosie loopt gelijk met de invoering van een nieuw type insecticide, imidacloprid, dat in de jaren negentig op de markt kwam. Het middel werkt continu, omdat het preventief op de zaden is aangebracht waardoor de hele plant giftig wordt. Bijen die in aanraking komen met de pollen en het stuifmeel, nemen het gif mee naar de bijenkorf. De bijen worden dan ziek en gaan dood.



Verboden in Frankrijk

Wereldwijd zijn publicaties verschenen waarin het verband tussen pesticiden en bijensterfte wordt aangetoond. ZEMBLA sprak daarover met de Franse wetenschapper prof. Jean-Marc Bonmatin, verbonden aan de Universiteit van Orleans. Bonmatin: ‘Lange, gecompliceerde studies hebben uitgewezen dat pesticiden zoals imidacloprid voor bijen een probleem geven en dus heeft in Frankrijk de Minister van Landbouw besloten dat middel te verbieden.’



Geen Nederlands onderzoek

In Nederland is het middel niet verboden. De belangrijkste adviseur van het Ministerie van Landbouw, bijenonderzoeker dr. T. Blacquiere van Plant Research International (PRI, onderdeel van de Wageningse Universiteit), maakt zich weinig zorgen over de pesticiden. In ZEMBLA zegt hij dat hij de invloed van pesticiden op bijen nooit heeft onderzocht. Volgens hem zijn er andere oorzaken van de bijensterfte: ‘Het komt door slechte imkers en door de varroamijt, een parasiet waar onze honingbij niet tegen is opgewassen.’



Imker K. van de Poel verloor tienduizenden bijen. De varroamijt is volgens hem niet de oorzaak, maar de pesticiden. Van de Poel: ‘Ik imker al vijftig jaar en ik ken een erkend expert bijenhouden, die het ook al jaren doet, ook zijn bijen zijn dood. Het is slecht vol te houden dat wij slechte imkers zijn.’



Aan het woord komen: Tjeerd Blacquière (Wageningen UR), Jeroen van der Sluijs (Universiteit Utrecht en adviseur Bijenstichting), Aat Rietveld (Ned. Bijenhouders Ver.), Romeé van der Zee (Nederlands Centrum Bijenonderzoek) imker K. van der Poel en Jaap Molenaar (Bijenstichting).



Als dit waar is toch wel erg of niet?
Alle reacties Link kopieren
quote:lulu1983 schreef op 16 maart 2011 @ 11:02:

Nou dat is dan pech hebben voor de bijen!Google eens op bloemetjes en bijtjes als je niet meer precies weet hoe het zit.
Ga in therapie!
Muggen zijn uitgevonden door Bayer, zodat ze bussen insecticide kunnen verkopen, toch ?



Bron



Bayer Environmental Science. De marktleider op wereldvlak in ongediertebestrijding. Een plaats die we ook in de toekomst willen behouden – door een permanente innovatie van onze productlijn. Producten welke ongedierte stoppen, onze gezondheid beschermen, ons leefmilieu verbeteren en onze levenskwaliteit verhogen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Maleficent schreef op 16 maart 2011 @ 10:57:

[...]





Nee, maar ze zijn wel heel erg belangrijk!

Je zou het er als hobby bij moeten doen zeg maar.

Klopt. Mijn vader heeft het als hobby. Hij doet het sinds 1980 ongeveer. Gewoon in de achtertuin.

Kan dus alleen als je een grote tuin hebt anders doe je het je buren niet aan. (ik heb overigens zelf nooit last van ze gehad, ben 2 x gestoken in mijn leven. Waarvan 1 keer omdat ik op een heel onhandige plek was gaan staan)

Afgelopen jaren heeft hij wel wat volgen verloren idd en hij was er min of meer mee gestopt.

Nu heeft hij weer een volk. (eigenlijk in de maag gesplitst gekregen want iemand had een zwerm ) Ze hebben de winter overleefd en dat is heel gunstig,



Ik weet niet of het hier al genoemd is maar er zijn ook mensen die beweren dat het door de straling van GSM-masten komt. Die beesten hebben een heel nauwkeurig orientatiesysteem en door die straling zouden ze verdwalen.



Maar t kan best een mooie hobby zijn. t Is een interessant beest als je je er een beetje in verdiept.
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain
Ik vond het een indrukwekkende docu.

Al zou de helft ervan niet bewezen zijn, dan nog blijft er een noodkreet over.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb er laatst nog een essay overgeschreven.



Bloemen worden niet alleen bestuifd door bijen maar ook door hommels en andere insecten. Ook met de hand maar dat is erg veel werk (daarom is vanilla bv zo duur)



Mijn essay ging over de haalbaarheid van robot-bijen, is nog best interessant .
Alle reacties Link kopieren
Als je een beetje ruimte hebt is het heel leuk om een bijenkorf te hebben. Ik weet niet hoe streng het in NL geregeld is wat je wel en niet mag doen in je eigen achtertuin als je binnen de bebouwde kom woont. Elke zomer is anders en het is altijd weer spannend of de kolonie de winter heeft overleefd. Imkers zijn in het algemeen oudere baasjes/vrouwtjes wat vers bloed kan geen kwaad.



Er was in Amerika een jaar of 3 terug veel te doen over"Colony Collapse Syndrome" Lege bijen korven en met namebij vele commerciele bestuivings bedrijven die honderden bijen korven in een boomgaard plaatsen en die dan vervolgens de bijenkorven per vrachtwagen naar de volgende boomgaard vervoeren. Oorzaak lag aan een een combinate van factoren.



De kleine huis tuin en keuken bijenhouders hadden niet zo veel last van en dit jaar leek het allemaal wel mee te vallen met de lege korven. Varroa mijt & small hive beetle en andere ongeregeld heden bestaan al een hele poos en zullen ook blijven bestaan.. Sterke kolonien zullen afweermechanisme ontwikkelen en blijven voortbestaan.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven