Vargas llosa: bang voor nationalisme

11-11-2010 22:24 37 berichten
Vargas llosa: bang voor nationalisme





De Peruaanse schrijver Vargas Llosa

EPA Toegevoegd: donderdag 11 nov 2010, 12:24



De in Peru geboren Nobelprijs-winnaar Mario Vargas Llosa is schrijver en politicus. De dit jaar gewonnen Nobelprijs voor de literatuur heeft hij gekregen vanwege zijn analyses van machtsstructuren en zijn scherpzinnige inzicht in het verzet, de opstand en de nederlaag van het individu.



President

Vanaf eind jaren zeventig wordt de schrijver Vargas Llosa politiek actief. In 1990 doet hij zelfs een gooi naar het presidentsschap, hij noemt zichzelf liberaal, van Peru maar wordt verslagen door concurrent Alberto Fujimori.



Stellingname

Na de verloren presidentsverkiezingen verlaat Varga Llosa Peru en vestigt zich in Spanje. Daar schrijft hij, onder andere voor de Spaanse krant El Pais, veel politieke essays met passie en een duidelijke stellingname. Door die duidelijke stellingname (Cuba is fout!) verwerft hij zowel veel vijanden als veel vrienden. Onlangs waarschuwde Vargas Llosa nog dat Venezuela onder president Hugo Chavez een communistische dictatuur dreigt te worden.



Maatschappelijk betrokken

Zijn essays, maar ook zijn boeken, hebben een grote maatschappelijk betrokkenheid waarin hij de gewelddadige poltiek, corruptie en scherpe klassentegenstellingen in Latijns-Amerika beschrijft.



Spook

Mario Vargas Llosa is in Nederland om te spreken op het symposium 'The Return of the Ghosts': eenspook waart door Europa: het spook van het populisme, het nationalisme en fundamentalisme. Waarom keren zij weer terug en waarom juist nu? Is onze democratie in een crisis beland? Herhaalt de geschiedenis zich of kunnen we leren van het verleden?



Nationalisme

Vargas llosa is bang dat het nationalisme en de vreemdelingenhaat juist in Europa weer komen opzetten. En dan vooral in Nederland. Nieuwsuur spreekt met Vargas Llosa hierover, over het nieuwe kabinet én over de invloed van Geert Wilders.



Bekijk hier het hele interview met Mario Vargas Llosa.[...]
anoniem_33555 wijzigde dit bericht op 14-11-2010 13:26
Reden: je laatste zin lijkt op een oproepje, daarom verwijderd
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
TO, wat is je stelling, vraag of reden om dit bericht hier neer te plempen? Zo kan er weinig discussie ontstaan.
Tsja, hij is vast niet de enige.
oh sorry mijn bedoeling was reacties opwekken van mensen die er ook zo over denken, of die dit juist grote onzin vinden. Moeten we ons zorgen maken ja of nee? Veel mensen vinden het namelijk ver gezocht ... maar misschien is het dichterbij dan menig men denkt.
Liefde is, het voelt alsof je hier meningen zit te peilen voor je programma. Damagnie!
Alle reacties Link kopieren
quote:liefdeis21 schreef op 11 november 2010 @ 22:57:

oh sorry mijn bedoeling was reacties opwekken van mensen die er ook zo over denken, of die dit juist grote onzin vinden. Moeten we ons zorgen maken ja of nee? Veel mensen vinden het namelijk ver gezocht ... maar misschien is het dichterbij dan menig men denkt.Maar wat vind jij dan? je wil reacties op wekken van mensen met verschillende meningen, maar je houdt jezelf op de vlakte door zo'n aankondiging van een programma te plakken en daarna te zeggen dat je op zoek bent naar meningen. je zegt misschien is "het" dichter bij dan menig mens denkt, maar wat is het? nationalisme? etnische zuiveringen?
Het is niet mijn programma, ik ben maar een student en zag dit toevallig. In een eerder topic van mij maakte ik soort gelijke opmerkingen als vargas llosa en kreeg reacties met dat ik een ziek kind was en onnozel enz. Nu zie ik dat zelfs een nobelprijs winnaar er ook zo overdenkt dus ik ben benieuwd naar reacties!
Het is: "het nationalisme en de vreemdelingenhaat juist in Europa weer komen opzetten. En dan vooral in Nederland."
Alle reacties Link kopieren
En met "weer komen opzetten" doel je op WOII?
Ik doel op weer een intense haat van groepen mensen tegen een bepaalde groep met alle gevolgen van dien, zoals dit al honderden jaren voorkomt in verschillende landen tegen verschillende volken. Deze haat ontstaat niet van de ene dag op de anderen. Zal er weer zoiets ontstaan?



Objectieve meningen graag.
Je wil ergens heen, ik weet het zeker. Kom er maar in!
Alle reacties Link kopieren
quote:liefdeis21 schreef op 11 november 2010 @ 23:49:

Objectieve meningen graag.



Die heb ik niet. Ik heb alleen een uiterst subjectieve en persoonlijke mening. En ik neem aan dat jij, TO, er ook eentje hebt en niet alleen een verwijzing kan maken naar een nobelprijs winnaar en veel vragen aan ons kan stellen.



Ik zou het fijn vinden om jouw visie op de vraag: Is de vreemdelingenhaat in Nederland de laatste jaren deccenia sterker geworden en zo ja wat zie je daar als de oorzaak van en waar ben je bang voor?



In ruil zal ik je mijn uiterst subjectieve persoonlijke mening geven.

Die luidt dat je niet telkens een (in dit geval uiterst behoedzaam en ongelofelijk wollig geformuleerde ) vergelijking moet trekken met het meest recente conflict: WO II en de holocaust. Dit zet het debat over, zal ik maar concreet zijn, de integratie van allochtonen en de islam in Nederland alleen maar op slot en plaatst bijvoorbeeld Wildersstemmers in een hoek waar ze mijns inziens niet thuishoren. Het is productiever om in debat te gaan over de (beleving) van actuele problemen zoals gevoelens van onveiligheid en daar misvattingen en vooroordelen recht te zetten.
Ik wilde gewoon weten hoe mensen hier over denken en het verder niet op mij TO betrekken.



Het gaat niet alleen over de Holocaust en WOII. Het gaat over haat tegen volkeren en vreemdelingen. Denk bijvoorbeeld aan al die conflicten die er waren en zijn tussen Moslims, Christenen, Joden, Koerden, Serviërs en conflicten tussen verschillende Afrikaanse volkeren. Vaak in tijden van crisis en ontstaan door verschillende maar ook overeenkomstige oorzaken. Zouden al deze conflicten niet in een vroeg stadium al te ontdekken zijn, voor dat ze daadwerkelijk ontstaan? Europa/Nederland vertoont gelijkwaardige signalen van vreemdelingenangst en haat mede door het terrorisme, dit zou in de toekomst kunnen lijden tot een soort gelijk conflict uit het verleden. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren is moeilijk te voorspellen. In debat gaan over actuele problemen, zoals gevoel van onveiligheid, kan verstandig zijn en productief om zo de opkomende dreiging tot een conflict te voorkomen.



Persoonlijk denk ik dat actueel gezien is het terrorisme de aanleiding geweest. Verder weet ik niet precies waarom al van het begin der tijden volken elkaar hebben uitgemoord of het leven elkaar zuur maken. Ik zal dit is gaan onderzoeken want het lijkt me interessant verbanden te leggen. Een ding ben ik wel achter en dat is dat als het vaak economisch slecht gaat met een land, dit soort conflicten ontstaan, denk aan Duitsland, Sudan, Rwanda, Yugoslavie. Ik denk dat mensen niet moeten uitsluiten dat zoiets nog een keer kan gebeuren, ook in Europa. Ondanks dat Europa actief lid is van organisaties die conflicten willen voorkomen en bestrijden. Daarnaast ben ik nergens bang voor, ik vind het een interessant onderwerp.
Ik denk dat er op dit moment meer sprake is van angst, onvrede en onbegrip, dan van haat. Ik weet dat het 1 uit het ander kan ontstaan, maar over het algemeen zie ik dat nu niet. Daarom vind ik ook niet elke manier om het hierover te hebben even constructief, eensch dus met borderwalk. De kwestie is complex genoeg zonder de gehele wereldgeschiedenis erbij te betrekken, wil je dat wel doen, dan vraagt dat om heel veel tijd (en alcohol).
quote:liefdeis21 schreef op 11 november 2010 @ 23:36:

Het is: "het nationalisme en de vreemdelingenhaat juist in Europa weer komen opzetten. En dan vooral in Nederland."



Echt niet alleen in europa hoor. Gisteren documantaire gezien over het afslachten van christenen in irak, ook een fraai staaltje van zuivering.

Dat er eigenlijk nog geen topic over is geopend.... Vast niet belangrijk.
Het is logisch dat we hier weer nationalistischer worden, dat is de tendens op de ontwikkelingen in ons land en ook hard nodig als we onze cultuur niet willen laten ondersneeuwen door importculturen.
Alle reacties Link kopieren
quote:liefdeis21 schreef op 11 november 2010 @ 23:34:

Het is niet mijn programma, ik ben maar een student en zag dit toevallig. In een eerder topic van mij maakte ik soort gelijke opmerkingen als vargas llosa en kreeg reacties met dat ik een ziek kind was en onnozel enz. Nu zie ik dat zelfs een nobelprijs winnaar er ook zo overdenkt dus ik ben benieuwd naar reacties!Dus jij vergelijkt jezelf met een Nobelprijswinnares????
Alle reacties Link kopieren
quote:lammy schreef op 12 november 2010 @ 09:35:

[...]





Echt niet alleen in europa hoor. Gisteren documantaire gezien over het afslachten van christenen in irak, ook een fraai staaltje van zuivering.

Dat er eigenlijk nog geen topic over is geopend.... Vast niet belangrijk.nee voor TO niet want in Irak hoeft ze geen vergunning te regelen voor haar vriendje...
Alle reacties Link kopieren
Economische crises, ontevreden burgers, een leider die opstaat en een zondebok. Die overeenkomsten zijn wel wel te trekken. Echter de crisis lijkt me nou ook weer niet zo erg dat je voor een kilo vlees 600 euro betaalt (enorme inflatie) de werkloosheid is (in NL iig) ook niet zo schrikbarend hoog (in vergelijking met andere Europese landen) en die zondebok, tja, was het niet dat Joodse mensen erop aangekeken werden dat het met hun juist wel goed ding, maw zij hadden wel geld, winkels, handel, enz.



De zondebokken van nu zijn van een andere orde. onlangs gelezen dat de Berbers die van Marokko naar Nederland zijn gekomen in hun land van oorsprong al op gespannen voet stonden met de gevestigde orde, wantrouwen jegens elkaar, als je die bagage met je meeneemt en op de volgende generatie overbrengt staat dat een succesvolle deelneming aan de samenleving waar je deel van uit maakt al in de weg.



En dat leidt dan weer tot de discussie oorzaak-gevolg, negatieve media aandacht, het bevestigd zien van de validiteit van je wantrouwen, en anderzijds de bevestiging van zie je wel ze willen gewoon niet meedraaien in de maatschappij.



hopelijk komen er steeds meer positieve rolmodellen, Aboutaleb Marcouch Ali B you name it, mensen die en hard werken er wat van te maken. En hopelijk trekt de economie aan. En hopelijk gaat het kabinet en de tweede kamer zorgvuldig om met de PVV, dat er niet vervallen wordt in bizarre dooddoeners zoals die van Marcel van Dam tegen Pim Fortuyn: 'U bent een minderwaardig mens'. Want een ander beschuldigen van polariseren en er dan zo tegenover staan? Dat is al net zo polariseren, dat is de polarisatie voeden.
quote:tijgermeisje schreef op 12 november 2010 @ 14:17:

hopelijk komen er steeds meer positieve rolmodellen, Aboutaleb Marcouch Ali B you name it, mensen die en hard werken er wat van te maken.



Volgens mij zit er hier een hele eerste generatie Marokkanen die zich het schompes heeft gewerkt om hun familie een betere toekomst te geven, en dan is Ali B het hardwerkende voorbeeld? Heeft die druiloor überhaupt een baan?



(Verder niet oneensch)
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 12 november 2010 @ 09:37:

Het is logisch dat we hier weer nationalistischer worden, dat is de tendens op de ontwikkelingen in ons land en ook hard nodig als we onze cultuur niet willen laten ondersneeuwen door importculturen.Je bedoelt onze cultuur met Sinterklaas uit Spanje dat eigenlijk Turkije moet zijn, met pepernoten met kruiden uit de hele wereld, met gedichten bestaande uit arabische cijfers en een latijns alfabet, met een hele families om de schoorsteen gekleed in H&M uit India en met cadeaus made in China of Taiwan?
Alle reacties Link kopieren
druiloor? Oke ik heb nix met zijn muziek, het genre, maar wat ik van hem als persoon heb gelezen, in interviews op tv heb gehoord, komt ie over als een mooie persoonlijkheid, zijn levensfilosofie heeft zelfs iets spiritueels. daarmee is hij wat mij betreft een uitstekend rolmodel.



Borderwalk dat voert iets te ver terug denk ik. Als je een boek schrijft over de Amerikaanse cultuur kun je ook niet zeggen dat het geen cultuur te noemen is omdat het niet vanaf het begin der tijden eigen is geweest.



Denk dat Elninjoo andere zaken bedoelt als ze het over cultuur heeft. (hoop dat ze het nog even nader wil toelichten)
Alle reacties Link kopieren
quote:borderwalk schreef op 12 november 2010 @ 14:42:

[...]





Je bedoelt onze cultuur met Sinterklaas uit Spanje dat eigenlijk Turkije moet zijn



Nee, eerder Griekenland. In de tijd dat Sint Nicolaas in Myra resideerde was het nog een Grieks-Romeinse stad. Eeuwen later zouden Turkse stammen uit Centraal Azië dit gebied veroveren en de lokale Griekse bevolking verdrijven, vermoorden of onder dwang verturksen.



quote:met pepernoten met kruiden uit de hele wereld, met gedichten bestaande uit arabische cijfers en een latijns alfabet, met een hele families om de schoorsteen gekleed in H&M uit India en met cadeaus made in China of Taiwan?Yep, mooi he, die VOC mentaliteit.
quote:tijgermeisje schreef op 12 november 2010 @ 14:49:

druiloor? Oke ik heb nix met zijn muziek, het genre, maar wat ik van hem als persoon heb gelezen, in interviews op tv heb gehoord, komt ie over als een mooie persoonlijkheid, zijn levensfilosofie heeft zelfs iets spiritueels. daarmee is hij wat mij betreft een uitstekend rolmodel.

Daar ken ik hem dan niet goed genoeg voor, ik ken hem alleen schetenlatend op de bank bij Jensen, maar ik geloof je best hoor. Maar om hem nou als die ene hardwerkende Marokkaan naar voren te duwen, daarmee doe je een hoop anderen tekort.
Alle reacties Link kopieren
quote:tijgermeisje schreef op 12 november 2010 @ 14:49:

Borderwalk dat voert iets te ver terug denk ik. Als je een boek schrijft over de Amerikaanse cultuur kun je ook niet zeggen dat het geen cultuur te noemen is omdat het niet vanaf het begin der tijden eigen is geweest.



Denk dat Elninjoo andere zaken bedoelt als ze het over cultuur heeft. (hoop dat ze het nog even nader wil toelichten)



Cultuur is niet statisch en verandert constant onder allerlei invloeden. Het staat niet vast er is geen vaste beschrijving. Wat elninjoo beschijft als 'onze' cultuur is in constante flux. Denk alleen maar aan onze eetcultuur. Die is in de afgelopen sterk beinvloedt door allerlei "importculturen". Er is bijna niets Nederlandser dan een wereldmaaltijd van de Honig (de smaak is bijv helemaal op Nederland aangepast).



Maar goed ik zie een beetje waar deze discussie nu heen dreigt te gaan met de "voc mentaliteit" en " onze cultuur" en als halffabricaat heb ik daar eerlijk gezegd vandaag niet zo veel zin in. Succes met de discussie.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven