Voetbalclub Quick selecteert voortaan op huidskleur

02-05-2010 16:30 35 berichten
Alle reacties Link kopieren
NIJMEGEN - Voetbalclub Quick 1888 voert met onmiddellijke ingang in dat nieuwe jeugdteams tenminste voor de helft moeten bestaan uit autochtone en voor de rest uit allochtone spelers. Zolang zich niet voldoende autochtone spelers aanmelden, komen de allochtone spelers op een wachtlijst.





Met de maatregel wil de ooit roemruchte club aan de Dennenstraat in Nijmegen een stop zetten op de toestroom van 'gekleurde' voetballers. "Van de 550 leden is op dit moment 80 procent allochtoon. Leden die al tientallen jaren lid zijn, voelen zich niet meer thuis bij hun eigen club", aldus bestuurslid John Peters.



De club heeft zich ten doel gesteld weer meer een afspiegeling te zijn van de bevolking. Het gebrek aan evenwicht veroorzaakt volgens Peters problemen. "We merken dat zowel allochtone spelers als hun ouders zich minder makkelijk inhouden langs en in het veld. De ouders zijn moeilijker te porren voor vrijwilligerswerk. Voor de buitenwereld zijn we een club die niet meer tot de verbeelding spreekt." De club hanteert als regel dat Nederlands de voertaal is. "Maar daar wordt vaak de hand mee gelicht."



Quick 1888 is in Nijmegen de eerste club die openlijk een drempel oplegt voor allochtonen. "We willen dit uitdragen, omdat we weer een normale club willen worden."



Volgens Peters is er juridisch geen bezwaar. "We selecteren, maar discrimineren niet op huidskleur.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
quote:blijfgewoonbianca schreef op 02 mei 2010 @ 20:38:

Kunnen jullie je wel voorstellen dat ouders nog even verder kijken wanneer een vereniging grotendeels uit kinderen van allochtone of autotochtone kinderen bestaat?Natuurlijk gebeurt dat. Iedereen zoekt een vereniging die het beste bij je past. Er zijn in een grotere stad dichtbij 3 verenigingen waarbij 1 vereniging ook veel (in dit geval marokkanen) allochtonen heeft. Hier lopen ook spelers weg omdat ze zich niet meer thuis voelen, terwijl de marokkaanse kinderen juist voor deze club kiezen. Wat jammer is, maar realiteit. Helaas komt deze club ook steeds negatief in beeld door de vele intimidaties en vechtpartijen op het veld. Wat ok niet echt helpt om jeugd aan te trekken.
Alle reacties Link kopieren
quote:Liv schreef op 03 mei 2010 @ 10:25:

Komt dit soort dingen nou alleen bij voetbal voor? Ik bedoel, ligt het aan de soort sport of is het iets anders?



Mijn jongens voetballen ook en ik merk helaas inderdaad dat de verharding toeneemt. Hoe ouder ze worden, hoe meer er een bepaalde mentaliteit gaat overheersen. Naar sommige clubs ga je dan ook liever niet naar toe omdat je weet dat er een agressieve sfeer zal hangen. Gelukkig woon ik op een dorp en is onze verenging redelijk klein.



Triest maar waar.
Alle reacties Link kopieren
Maar dat is dus blijkbaar typisch "des voetbal". Nou ja, dat is geen nieuws eigenlijk.
Alle reacties Link kopieren
Het is dat mijn jongens helemaal gek zijn van dat spelletje en met vriendjes uit het dorp in een elftal zitten. Dat maakt het leuk, ook langs de lijn. De jongste is eens gescout door een grotere club, maar dat hebben we onder meer om deze reden afgehouden.
Alle reacties Link kopieren
Dat is best zonde dan.

Blij dat mijn kinderen op een andere sport zitten eigenlijk.
Alle reacties Link kopieren
quote:blijfgewoonbianca schreef op 02 mei 2010 @ 20:38:

Kunnen jullie je wel voorstellen dat ouders nog even verder kijken wanneer een vereniging grotendeels uit kinderen van allochtone of autotochtone kinderen bestaat?



Ik denk dat voor mij de sfeer belangrijker zou zijn dan de verdeling autochtoon / allochtoon, alhoewel dat misschien soms wel samenhangt. Ik zou mijn kind bijvoorbeeld niet graag bij de hockeyclub in mijn dorp doen, omdat de sfeer vreselijk is .. en dat hangt misschien wel samen met het feit dat er vooral mensen met teveel geld en te weinig fatsoen rondlopen. Er is hier geen grotendeels allochtone club, dus daar heb ik geen ervaring mee.



Wat ik zo leuk vind aan mijn eigen club is dat er mensen uit alle lagen van de bevolking rondlopen, met allerlei beroepen, achtergronden en kleurtjes, er is geen "dominante" groep. Maar het is sowieso een vriendelijkere sport dan voetbal. Hier moedigt men ook de tegenstander aan.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk zo,nu deze maatregel daar is ingevoerd,dat er heel gauw blanke teams zullen zijn daar..
Haast, ik moet niet vergeten te zwaaien,als ik mezelf voorbij loop...
Alle reacties Link kopieren
Slimme suggestie van iemand hierboven om voortaan alleen voetballertjes toe te laten van wie de ouders een bepaald minimum aantal taken binnen de vereniging op zich nemen. Dat heeft met afkomst niets te maken, is een eis die je gewoon mag stellen, net zoals je kunt eisen dat iemand contributie betaalt of het verenigingstenue draagt.
Alle reacties Link kopieren
Bij zulke onderwerpen is het altijd lastig om als buitenstaander een mening te vormen alleen op basis van een krantenartikel, laat ik dat vooropstellen. Als lezer weet je immers niet hoe de sfeer binnen de club daadwerkelijk is en wat er aan deze maatregel vooraf is gegaan.



Ik vind het wel weer een beetje voor de hand liggend om het op "discriminisatie" te gooien.

Schijnbaar hebben een aantal leden die al jarenlang lid zijn hun beklag gedaan bij het bestuur aangezien zij zich niet meer thuis voelden in hun eigen club, en ik kan me dat gevoel wel enigszins voorstellen als er binnen je club nog amper nederlands wordt gesproken.. maar dat terzijde.

Ik neem aan dat hierover gediscusieerd is binnen de club. Het bestuur is blijkbaar tot de conclusie gekomen dat een betere balans tussen autochtonen/allochtonen spelers de club ten goede zal komen. Zo'n besluit is dus echt niet zomaar uit de lucht komen vallen. Wat ik dus een beetje mis in deze discussie is de andere kant van het verhaal; die vaste leden, die al jarenlang lid zijn en zich niet meer thuis voelen in hun eigen club, moet je daartegen zeggen sorry maar we kunnen je probleem niet oplossen, ga maar een andere club zoeken??

Er werd eerder gezegd dat het aantal "blanke" leden zal toenemen door het invoeren van deze maatregel, maar als de club geen maatregelen neemt bestaat de kans natuurlijk dat veel "blanke" leden vaarwel zeggen en de club (bijna) volledig bestaat uit allochtonen voetballers. En als club kun je je afvragen of dat is wat je wilt..
Even terugkomen op het artikel: Het ging er in Nijmegen ook om dat er geen allochtone ouders aan de zijlijn staan. De allochtone kinderen die op het veld staan, begingen grove overtredingen en naast de scheidsrechter was er geen ouder die hen er op aansprak. Omdat er dus geen ouderlijk toezicht is. Het autochtone spelertje (en ja, dat was er maar één), had zijn vader wel aan de zijlijn en kreeg op zijn kop als hij iets deed wat niet mocht. Bij Quick vinden ze dus dat óók een probleem, niet zozeer de afkomst, maar zeker het gebrek aan interesse van de allochtone ouders dat met normen en waarden op het veld te maken heeft.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven