Coronavirus COVID-19
alle pijlers
Corona Verlof terecht?
maandag 18 januari 2021 om 17:26
Maar dat is toch niet anders dan eerder? Gemiddelde weken vrij van een kind is 10/12 weken zoiets?
Ik geloof nooit dat alle opvang in de zomer nog steeds dicht is.
Ik heb volgens mij ook nog heen percentage aan uren gehoord, om hoeveel gaat het dat er extra verlof wordt gegeven waar er nu over gesproken wordt?
Waarom niet een tijdelijke contract aanpassing als het allemaal teveel is voor de ouders?
Ik geloof nooit dat alle opvang in de zomer nog steeds dicht is.
Ik heb volgens mij ook nog heen percentage aan uren gehoord, om hoeveel gaat het dat er extra verlof wordt gegeven waar er nu over gesproken wordt?
Waarom niet een tijdelijke contract aanpassing als het allemaal teveel is voor de ouders?
maandag 18 januari 2021 om 17:36
LoveMalta schreef: ↑18-01-2021 16:27Voor mij persoonlijk: ik moet op locatie werken, maar we zijn dicht. In de praktijk komt het hier op neer: beetje schoonmaken, soms iets wegwerken en niksen en koffie drinken. Maar je moet wel je uren maken. Ik zou al heel erg geholpen zij als ze zeggen: kijk wat lukt. Dan doe ik echt mijn uiterste best iig de helft van de tijd te komen. Ik krijg geen noodopvang. Ik heb 3 kinderen.
Ik denk dat iedereen hier wel heel erg klaar mee is, mijn vriend woont alleen, geen kinderen en werkt al sinds maart thuis. Die vind het echt niet leuk meer, hij zal de enige niet zijn.
Dit soort werkgevers snap ik dus niet. Die mogen wat mij betreft ook per direct een zware boete krijgen.
maandag 18 januari 2021 om 17:47
Maar dan verplaats je de druk naar elders. Het werk dat die ouders dan niet doen moet dan door anderen gedaan worden.
maandag 18 januari 2021 om 17:52
Niet al het werk dat nu gedaan wordt moet nu gedaan worden. Binnen mijn organisatie merk ik dat er juist heel veel druk ligt op planningen volgen etc. terwijl je je zou kunnen afvragen of er in sommige gevallen niet even pas op de plaats kan worden gemaakt (non-profit overigens).ca726647543 schreef: ↑18-01-2021 17:47Maar dan verplaats je de druk naar elders. Het werk dat die ouders dan niet doen moet dan door anderen gedaan worden.
Als ik nu een deel van mijn werk neer zou leggen, zou je dat ook op een ander moment kunnen uitvoeren. Niet alles hoeft meteen te worden overgenomen natuurlijk.
maandag 18 januari 2021 om 17:54
Al het werk dat ik nu niet doe moet ik zelf later oplossen. Er komt niets bij collega’s. Maar mijn berg stapelt op in de toekomst, voor mezelf. Vervangen wordt je pas als je weg gaat of langdurig ziek.*Sally* schreef: ↑18-01-2021 17:52Niet al het werk dat nu gedaan wordt moet nu gedaan worden. Binnen mijn organisatie merk ik dat er juist heel veel druk ligt op planningen volgen etc. terwijl je je zou kunnen afvragen of er in sommige gevallen niet even pas op de plaats kan worden gemaakt (non-profit overigens).
Als ik nu een deel van mijn werk neer zou leggen, zou je dat ook op een ander moment kunnen uitvoeren. Niet alles hoeft meteen te worden overgenomen natuurlijk.
Een zebra is geen paard met strepen
maandag 18 januari 2021 om 17:58
Dat is bij mijn werk ook zo. Het werk moet worden gedaan en ik werk met deadlines. Als ik het niet doe, doet niemand anders het.
Het is dus nog nooit gebeurd dat iemand mijn werk heeft overgenomen. Als mijn kind ziek is, dan betekent het dat ik de dagen erna 's avonds zit te werken.
maandag 18 januari 2021 om 18:00
Eze schreef: ↑18-01-2021 17:23Hoe dan? Waarschijnlijk ben ik helemaal voor hoor, want persoonlijk heb ik niets aan coronaverlof. Daar gaan deadlines niet van weg.
Ouders zouden coronaverlof vooral gebruiken om hun verantwoordelijkheden naar hun kinderen te nemen, dus zo anders dan voor ondernemers is dat ook weer niet.
Maar het kan dat jij verantwoordelijkheden binnen ondernemerschap en opvoeding best met elkaar vergelijkbaar vind, ik zie hele grote verschillen.
En ik heb al eerder wat geroepen hoor. Ik ben van mening dat het UWV mensen met een pedagogische achtergrond mag oproepen om deze in te zetten als ondersteuners bij deze gezinnen. Of dat onderwijsinstellingen die leerkrachten opleiden (stages gaan amper door), studenten hiervoor kunnen benaderen. Win-win lijkt mij. Mensen weer aan de slag, studenten weer bezig met de inhoud, ouders even hun eigen ding.
Initiatieven georganiseerd door scholen: ouders actief benaderen en kijken of er clusters gemaakt kunnen worden. Nagaan wat ouders nodig hebben om een cluster kinderen te begeleiden en hier ondersteuning bij geven. Als 2 gezinnen al een cluster vormen, dan halveer je de tijd.
Daarnaast vind ik ook dat scholen aangesproken mogen worden op wat ze bieden. Als ik hier lees dat er kinderen zijn die 1 contactmoment hebben per week, dan laat de school toch wel heel veel steken vallen.
Werkgevers kunnen misschien ook wel meedenken. Ik ken een werkgever (cruciaal beroep) die ervoor kiest om medewerkers hun kinderen mee te laten nemen en dan heeft hij iemand daar om de kinderen te begeleiden met hun school en daarna te entertainen. Wel verdeeld tussen de medewerkers (dus kan niet elke dag) en het is een klein groepje in een hele grote ruimte. Maar de medewerkers vinden het fijn en het doet de werkgever - werknemer relatie nogal goed.
Werkgevers kunnen sowieso ook meedenken in welke taken kunnen wel thuis met kleine kinderen en wat lukt niet? Ik kan me voorstellen dat continu bellen / zoomen met kleintjes niet werkbaar is. Ik kan me wel voorstellen dat er werkzaamheden zijn die makkelijker te doen zijn. Schuif dus in werkzaamheden. Maar kijk als werkgever ook eens heel goed naar zaken die eigenlijk overbodig zijn of makkelijker kunnen. Ik denk dat heel veel werknemers dingen moeten doen in hun werk die onnodig zijn, die makkelijker kunnen, anders zouden moeten of wat dan ook en waar ze zelf echt goede ideeën over hebben hoe dit op te lossen.
En ik denk echt dat er nog veel meer dingen te bedenken zijn. Nadeel is: je moet natuurlijk wel een initiatiefnemer hebben in de meeste gevallen. Als iedereen op elkaar gaat zitten wachten, dan kom je er niet. Dus ik zou wel graag een team willen hebben wat hier mandaat in krijgt en wat direct kan handelen. Ik ben er namelijk ook van overtuigd dat veel oplossingen voor verschillende problemen elkaar overlappen of versterken.
maandag 18 januari 2021 om 18:02
Allemachtig, ik weet niet eens waar ik moet beginnen om de fouten in je argumentatie te corrigeren. nou ja, laat ik beginnen bij: zoek eerst een uit wie nou eigenlijk wat betaalt.Geronimo2 schreef: ↑18-01-2021 15:48Collega's met kinderen zijn al om de haverklap weg vanwege zwangerschap, ziek kind, nog een zwangerschap enz. Ik heb collega's gehad die ik soms 3 jaar niet zag want bezig met kinderen krijgen. Lekker allemaal betaald. Ik denk dat sommige mensen vergeten dat als ze weer eens zwanger thuis zijn of kind is niet lekker, hun werk ook al opgevangen moet worden door collega's. Neem je vakantiedagen op, het jaar is net begonnen dus iedereen heeft er zat. Tja, ga je dit jaar niet op vakantie maar dat is dan maar een keer zo. Je burn-out moet ook al betaald worden door de baas, pak eens je eigen verantwoordelijkheid voor je eigen kinderen i.p.v. de samenleving overal voor op te laten draaien. Wat een verwend gejank hier en dan ook nog anderen durven te beschuldigen dat ze het minder zwaar hebben omdat ze geen kinderen hebben.
Uiteindelijk hebben maar een paar groepen mensen het echt zwaar en dat zijn de mensen in de zorg, de politie en ambulancerijders. Dat zijn de mensen die mensen eenzaam zien sterven, non stop op hun tenen lopen, constant die confrontatie moeten aangaan met covidioten en alle nadelen van deze pandemie in goede banen moeten leiden. De rest is moe, geïrriteerd, eenzaam, depressief, angstig en helemaal klaar met deze pandemie. Ondernemers moeten grote investeringen doen voor nog 25% van de normale klandizie, of moeten na investeringen toch sluiten. Ze zitten er in met hun spaargeld, schulden stapelen zich op en geen recht op WW. Nog zo'n groep die harder mag klagen dan de ouders hier. Misschien moeten sommige ouders hier eens gaan nadenken wat voor leven ze eigenlijk leven en hoe vaak ze de verantwoordelijkheden voor hun kinderen doorschuiven naar anderen. BSO, hun ouders, oppas aan huis, au pair en dan nog zeiken ze na 4 weken in de zomervakantie al dat het allemaal te druk is en dat ze blij zijn dat de scholen weer beginnen.
En begin niet over vrouwen en de arbeidsmarkt want dan maak je met je man maar de deal dat hij ook maar 3 dagen gaat werken. Dat je inkomen dan daalt is je eigen probleem. Ik ben een voorstander van kinderbijslag, gratis tandarts en zwangerschapsverlof maar het lef om dan nog geld te krijgen of betaald verlof in een pandemie? Ouders hebben het ouderschap belachelijk belangrijk gemaakt en schermen daar graag mee maar overal zitten grenzen aan en die is wat mij betreft nu wel bereikt.
maandag 18 januari 2021 om 18:02
dat is waar ik inderdaad tegenaan loop met dat coronaverlof. Ik werk in de zorg en heb 4 kinderen maar coronaverlof opnemen gaat niet. De noodopvang is letterlijk alleen opvang dus heb na werk nog zeker 2 uur schoolwerk mee te helpen. Dus die groep ouders (cruciale beroepen) die kan er geen gebruik van maken.
maandag 18 januari 2021 om 18:04
*Sally* schreef: ↑18-01-2021 17:52Niet al het werk dat nu gedaan wordt moet nu gedaan worden. Binnen mijn organisatie merk ik dat er juist heel veel druk ligt op planningen volgen etc. terwijl je je zou kunnen afvragen of er in sommige gevallen niet even pas op de plaats kan worden gemaakt (non-profit overigens).
Als ik nu een deel van mijn werk neer zou leggen, zou je dat ook op een ander moment kunnen uitvoeren. Niet alles hoeft meteen te worden overgenomen natuurlijk.
Ik denk dat dit op heel veel plekken een waarheid als een koe is. Soms zijn routines ontstaan en worden ze in leven gehouden. Maar als je dan na een tijd even stilstaat, dan kom je erachter dat het jasje langzaamaan versleten is en niet meer goed past.
En het is natuurlijk ook het idee wat we onszelf opgelegd hebben, dat alles direct moet.
maandag 18 januari 2021 om 18:10
Als ouders heb je je wettelijke verlofdagen meestal nodig voor zaken zoals:Robinson schreef: ↑18-01-2021 17:15Ik snap het Corona verlof niet zo. Wettelijk heb je 20 vakantiedagen, die kunnen nog niet op zijn.
Daarnaast hoezo moet het Corona verlof betaald zijn? Is niet fair tegenover anderen. Geef dan onbetaald verlof?
Of als je een aantal betaalde vrije dagen extra geeft, geef die dan ook aan de rest van het personeel zodat die het weer op een later moment kunnen opnemen.
- een gezinsvakantie, om extra BSO-dagen in de zomer te beperken tot iets betaalbaars.
- tussen kerst en oud en nieuw, omdat het KDV dan wél sluit en tóch betaling verwacht.
- 4 dagen per kind per jaar waarop ze ineens ziek zijn.
- 2 halve dagen per kind (per ouder) voor tandarts-, arts- en specialistenbezoek.
Dus het is niet heel verstandig om die in januari al 'uit te geven'.
O en qua onbetaald verlof: dat inkomen is dan ook weer gewoon nodig voor zaken zoals de hypotheek, eten en kleding - voor volwassenen én kinderen.
maandag 18 januari 2021 om 18:21
Ik heb familie met zwaar zieke of gehandicapte kinderen. Hadden ze toevallig ook niet in hun toekomstdroom meegenomen. Die hebben toch echt zelf hun leven compleet moeten omgooien. Heel sneu, maar het is niet anders. Je kunt niet alles maar toeschuiven op je (schoon)ouders/collega’s/de politiek. Straks valt alles als dominostenen om!captain_hindsight schreef: ↑18-01-2021 12:05Ik had een pandemie en een verplichte langdurige scholensluiting niet meegenomen in mijn overwegingen om kinderen te krijgen.
Normaal gesproken heb ik alles goed geregeld. Ook bij ziekte van de kinderen. Maar als alles wat ik geregeld heb, van overheidswege dicht moet, wat dan?
Als je kinderen neemt, ben je als puntje bij paaltje komt zélf verantwoordelijk. Dan moet je je volgens mij vooral realiseren dat niets zeker is en dat je daar dan zelf een mouw aan moet zien te passen.
anoniem_64beb7c5f08e2 wijzigde dit bericht op 18-01-2021 18:31
2.14% gewijzigd
maandag 18 januari 2021 om 18:21
bia-pia schreef: ↑18-01-2021 18:10Als ouders heb je je wettelijke verlofdagen meestal nodig voor zaken zoals:
- een gezinsvakantie, om extra BSO-dagen in de zomer te beperken tot iets betaalbaars.
- tussen kerst en oud en nieuw, omdat het KDV dan wél sluit en tóch betaling verwacht.
- 4 dagen per kind per jaar waarop ze ineens ziek zijn.
- 2 halve dagen per kind (per ouder) voor tandarts-, arts- en specialistenbezoek.
Dus het is niet heel verstandig om die in januari al 'uit te geven'.
O en qua onbetaald verlof: dat inkomen is dan ook weer gewoon nodig voor zaken zoals de hypotheek, eten en kleding - voor volwassenen én kinderen.
Klinkt even lullig, maar ik ga even advocaat van de duivel spelen:
Van de vier weken verlof heb je dus eentje die je reserveert voor de kinderen (onverwachte opvang en medische zorg), en drie zijn dus voor gezin. Soms zit er een gezamenlijke vakantie niet helemaal in en moet je misschien wel kiezen om 1 ouder met kerst vrij te laten nemen en de ander op een ander moment. En de vakantie in de zomer deels te laten overlappen of achter elkaar op te nemen of ook te clusteren met andere gezinnen.
Als je werkgever omvalt, je in de WW komt, in een beroepsgroep zit wat moeilijk gaat aantrekken straks en je partner ook, dan heb je een groter financieel probleem dan nu soms een paar uur onbetaald opnemen.
En nee, ik zeg niet dat dit zo moet hoor. Ik denk namelijk dat een echte vakantie van 2 weken aaneengesloten noodzakelijk is om af te sluiten en echt uit te rusten (dat zeggen onderzoeken dus ook). Ik denk wel dat er genoeg mensen zijn die zoals bovenstaand naar ouders reageren.
Het is en blijft een rotsituatie met flink wat uitdagingen.
maandag 18 januari 2021 om 18:32
Dat is precies wat ouders nu doen, maar je kunt geen ijzer met handen breken. Ook voor ouders zitten er toch echt maar 24 uur in een dag.Kaascracker schreef: ↑18-01-2021 18:21Ik heb familie met zwaar zieke of gehandicapte kinderen. Hadden ze toevallig ook niet in hun toekomstdroom meegenomen. Die hebben toch echt zelf hun leven compleet moeten omgooien. Heel sneu, maar het is niet anders. Je kunt niet alles maar toeschuiven op je (schoon)ouders/collega’s/de politiek.
Als je kinderen neemt, ben je als puntje bij paaltje komt zélf verantwoordelijk. Dan moet je je volgens mij vooral realiseren dat niets zeker is en dat je daar dan zelf een mouw aan moet zien te passen.
maandag 18 januari 2021 om 18:37
Ja maar wat wil je dan? Het scenario dat GenieInaBottle hierboven beschrijft? Dan trek je de hele maatschappij mee de afgrond in.
maandag 18 januari 2021 om 18:38
Ja maar los van alles: kinderen hebben 13 weken per jaar vakantie. Dus daar moet je even goochelen met je verlof (en je partner ook) - er wordt hier uitgegaan van 2 weken 'op vakantie' als gezin. Het maakt daarbij niets uit of je naar Frankrijk gaat of naar Balkonia / Achtertuinia.GenieInABottle schreef: ↑18-01-2021 18:21Klinkt even lullig, maar ik ga even advocaat van de duivel spelen:
Van de vier weken verlof heb je dus eentje die je reserveert voor de kinderen (onverwachte opvang en medische zorg), en drie zijn dus voor gezin. Soms zit er een gezamenlijke vakantie niet helemaal in en moet je misschien wel kiezen om 1 ouder met kerst vrij te laten nemen en de ander op een ander moment. En de vakantie in de zomer deels te laten overlappen of achter elkaar op te nemen of ook te clusteren met andere gezinnen.
Als je werkgever omvalt, je in de WW komt, in een beroepsgroep zit wat moeilijk gaat aantrekken straks en je partner ook, dan heb je een groter financieel probleem dan nu soms een paar uur onbetaald opnemen.
En nee, ik zeg niet dat dit zo moet hoor. Ik denk namelijk dat een echte vakantie van 2 weken aaneengesloten noodzakelijk is om af te sluiten en echt uit te rusten (dat zeggen onderzoeken dus ook). Ik denk wel dat er genoeg mensen zijn die zoals bovenstaand naar ouders reageren.
Het is en blijft een rotsituatie met flink wat uitdagingen.
En qua hypotheek / onbetaald verlof: je bent er echt niet met zo nu en dan een paar uur verlof hoor, ik denk dat je in deze tijd eerder moet denken aan 1,5 uur per werkdag. Maar bovenal: ja, mensen krijgen het financieel moeilijk als ze in de WW komen of langdurig ziek raken, klopt ja, maar is dat een reden om nu dan maar alvast onbetaald verlof op te nemen? Als ze daar nu hun spaargeld aan besteden, en daarna dan in de WW komen, wat dan? Is het zoiets als: je mag mensen die toch al ongelukkig zijn best uitschelden?
maandag 18 januari 2021 om 18:44
Hoe vreselijk ook, mensen met zieke of gehandicapte kinderen zijn in de minderheid. Nu zijn alle kinderen collectief thuis. Je snapt denk ik wel dat dat echt wat anders is.Kaascracker schreef: ↑18-01-2021 18:21Ik heb familie met zwaar zieke of gehandicapte kinderen. Hadden ze toevallig ook niet in hun toekomstdroom meegenomen. Die hebben toch echt zelf hun leven compleet moeten omgooien. Heel sneu, maar het is niet anders. Je kunt niet alles maar toeschuiven op je (schoon)ouders/collega’s/de politiek. Straks valt alles als dominostenen om!
Als je kinderen neemt, ben je als puntje bij paaltje komt zélf verantwoordelijk. Dan moet je je volgens mij vooral realiseren dat niets zeker is en dat je daar dan zelf een mouw aan moet zien te passen.
En natuurlijk ben ik verantwoordelijk voor mijn kinderen. Daarom heb ik een hele set aan (betaalde) hulp om in te zetten. Maar dat mag nu allemaal niet. En er wordt wel verwacht dat ik de opvang doorbetaal en zo. Nou lukt mij dat prima, maar ik kan me voorstellen dat je als ouders daarom je contracturen (tijdelijk) omlaag kan schroeven.
Nou ja, mijn punt is, niet echt een goede vergelijking.
maandag 18 januari 2021 om 18:49
bia-pia schreef: ↑18-01-2021 18:38Ja maar los van alles: kinderen hebben 13 weken per jaar vakantie. Dus daar moet je even goochelen met je verlof (en je partner ook) - er wordt hier uitgegaan van 2 weken 'op vakantie' als gezin. Het maakt daarbij niets uit of je naar Frankrijk gaat of naar Balkonia / Achtertuinia.
En qua hypotheek / onbetaald verlof: je bent er echt niet met zo nu en dan een paar uur verlof hoor, ik denk dat je in deze tijd eerder moet denken aan 1,5 uur per werkdag. Maar bovenal: ja, mensen krijgen het financieel moeilijk als ze in de WW komen of langdurig ziek raken, klopt ja, maar is dat een reden om nu dan maar alvast onbetaald verlof op te nemen? Als ze daar nu hun spaargeld aan besteden, en daarna dan in de WW komen, wat dan? Is het zoiets als: je mag mensen die toch al ongelukkig zijn best uitschelden?
Dat is dus het dilemma waar we mee te dealen hebben. Als jouw werkgever omvalt, dan gaat een groep de WW in.
Persoonlijk zou ik inderdaad ervoor kiezen om nu een deel onbetaald op te nemen om te voorkomen dat ik zelf om zou vallen en met de hoop dat het mijn werkgever ook ruimte zou geven. Een paar uur minder hoeft niet altijd een groot verschil op je loonstrook te zijn. Maar dat heeft dan weer met de bruto-netto berekening te maken. Ik zou dan wel heel goed naar mijn financiële planning kijken. Dus misschien even een wat strakker budget bij boodschappen.
Maar ik ben dan ook van mening dat goed werknemerschap ook inhoudt dat je zelf zoveel mogelijk doet om gezond te blijven en voorkomt dat je langdurig uit gaat vallen. Dus ik vind opnemen van verlof en eventueel onbetaald verlof eigenlijk best normaal. Net als dat ik van mening ben dat een goed werkgever nu ook met zijn mensen meedenkt en meeveert. Ook dat gebeurt helaas te weinig.
maandag 18 januari 2021 om 18:49
Ik word echt een beetje chagrijnig van dat "je wilde toch kinderen, daar moet je zelf voor zorgen!!1"
Mijn hemel zeg. Dat doe ik ook. En mijn man trouwens, voordat mensen daar weer over beginnen.
Maar mijn leven is wel gebaseerd op het inzetten van school en opvang. Dat kan nu allemaal niet. Van overheidswege. Niet omdat ik het niet wil of niet kan betalen. Sterker nog, ik zou er met liefde voor betalen als ik dan gewoon rustig mijn werk kan doen.
Mijn hemel zeg. Dat doe ik ook. En mijn man trouwens, voordat mensen daar weer over beginnen.
Maar mijn leven is wel gebaseerd op het inzetten van school en opvang. Dat kan nu allemaal niet. Van overheidswege. Niet omdat ik het niet wil of niet kan betalen. Sterker nog, ik zou er met liefde voor betalen als ik dan gewoon rustig mijn werk kan doen.
maandag 18 januari 2021 om 18:57
maandag 18 januari 2021 om 18:58
Vooropgesteld, ik heb 2 kinderen die thuis onderwijs krijgen, een man die niet thuis kan werken maar gelukkig in ploegenwerkt zodat ik de helft van mijn dagen kan opdelen tussen thuis en kantoor.
Maar stel, er komt betaald coronaverlof... wie gaat dat dan betalen? De werkgevers die het over het algemeen al heel zwaar hebben of de regering (lees belastingverhoging want er staan nu eenmaal geen geldbomen op het binnenhof)?
Maar stel, er komt betaald coronaverlof... wie gaat dat dan betalen? De werkgevers die het over het algemeen al heel zwaar hebben of de regering (lees belastingverhoging want er staan nu eenmaal geen geldbomen op het binnenhof)?
maandag 18 januari 2021 om 19:04
Je krijgt het pas achteraf uitgekeerd. Dus nu moet je gewoon betalen.Robinson schreef: ↑18-01-2021 18:57Hoe is dat nu eigenlijk met de betaling van kinderopvang? Daar hebben ouders nu toch ook geen kosten aan?
Wat is dan het verschil met onbetaald verlof, minder inkomen maar dan ook minder uitgaven toch?
Ik vind gewoon raar om anderen maar overal voor op te moeten draaien en ook nog betaald.
Waar draaien "anderen" (wie dan?) nu voor op dan? Wat bedoel je met overal?