Coronavirus COVID-19
alle pijlers
Nieuwe persconferentie
vrijdag 18 september 2020 om 12:18
Ik vraag me dat ook echt al sinds de zomer af, of ze dit inderdaad zien als gecontroleerde verspreiding en het grotendeels laten gebeuren zolang de zorg niet wordt overbelast.rosadebree schreef: ↑18-09-2020 12:14Eerlijk gezegd denk ik dat het RIVM/de regering daar achter de schermen ook wel op inspeelt. Want de extra maatregelen die er nu komen, zoals horeca eerder dicht, die gaan het probleem van de besmettingen in studentenhuizen etc natuurlijk niet oplossen, en dat snapt de regering ook wel. Daar zal het gewoon door blijven woekeren, en als straks een groot gedeelte van alle 18-30 jarigen het gehad hebben, dan lijkt me dat helemaal niet zo verkeerd.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
vrijdag 18 september 2020 om 12:21
En Zweedse mensen zijn veel volgzamer.mindervanmij schreef: ↑18-09-2020 11:48Volgens mij is dat in Zweden wel gebeurt ja. Daar was toen een enorme opleving, maar het laatste wat ik erover heb gelezen is dat het daar nu goed gaat.
https://www.bnr.nl/nieuws/internationaa ... -succesvol
overigens werd daar meer ingezet op persoonlijke verantwoordelijkheid. Maar Zweden is ook veel uitgestrekter en dunner bevolkt, dus of dat hier ook zou werken... Denk ik niet
Maar ben het met je eens dat het accepteren van veel zieke mensen in combinatie met relatief lage/handelbare ziekenhuis en/of ICopnames wel prima lijkt.
vrijdag 18 september 2020 om 12:45
Nou ja, volgens één van de internetschreeuwerds is het juist gevaarlijk om in de milde zomer het virus niet rond te laten gaan omdat je het anders dubbel en dwars terugkrijgt in de winter. Dus misschien zit er achter de schermen toch wat achter dit beleid
vrijdag 18 september 2020 om 12:48
Ja, stiekem hoop ik daar dan op, dat het helemaal niet zo'n rampspoed is als we denken, maar dat dit stiekem de bedoeling is en dat het allemaal nog redelijk volgens plan gaat. En dat ze dat natuurlijk niet naar buiten kunnen brengen, want dan denkt iedereen dat alles weer mag en verspreidt het zich weer té erg.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
vrijdag 18 september 2020 om 12:56
Ook in hun studentenhuis moeten ze zo veel mogelijk afstand houden. Dat dat wat moeilijker gaat dat snapt iedereen. Het is echter nooit de bedoeling geweest dat ze zich gelijk een gezin gedragen (lees de richtlijnen voor studenten er maar op na). En dat is ook helemaal niet nodig. In zat studentenhuizen leeft men prima langs elkaar heen. Je hoeft echt niet met z’n allen op de bank zoals in een doorsnee corpshuis.Susan schreef: ↑18-09-2020 09:59Je haalt volgens mij twee dingen door elkaar. Ik vind dat als je in een huis woont met gezamenlijke voorzieningen, dat het logisch is dat je gewoon met je huisgenoten in contact komt en niet hele dagen alleen op je kamer zit, ik vind ook niet dat je dat van mensen kunt vragen, want het zijn gewoon geen zelfstandige woonunits, bovendien moeten ze ook met het hele huis in quarantaine als iemand besmet is of koorts/benauwdheidsklachten heeft, dus dan zijn ze blijkbaar wel opeens één huishouden. Het is dus wel ingecalculeerd dat zij binnenshuis onderling contact hebben, daarbij kan je ze moeilijk opleggen dat ze wel de lasten mogen maar niet de lusten van samen in een huis. Buitenshuis zijn ze inderdaad niet één huishouden, dus ze mogen niet met zijn allen aan een tafel in een restaurant.
Maar dat wil nog niet zeggen dat ze 'dus' alles mogen. Dit bijvoorbeeld mag dus niet.
Dat stukje verantwoordelijkheid mis ik in het bovenstaande. Er heerst nou eenmaal een pandemie.
vrijdag 18 september 2020 om 13:00
Ik heb nooit in zo'n groot studentenhuis gewoond en ik heb me er dus ook nooit een voorstelling van kunnen maken hoe zij met zijn allen op de bank zitten (een opstelling van meerdere banken of zo?), echt met zijn allen op een kluitje is nu inderdaad even niet de bedoeling, maar ik snap het wel dat je je niet volledig afzondert en alleen je kamer afkomt als je naar de wc moet of moet douchen of iets te eten wil pakken, maar ook af en toe met een paar huisgenoten die toevallig ook thuis zijn in de woonkamer zit.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
vrijdag 18 september 2020 om 13:07
In mijn eerste studentenhuis hadden we zelfs twee banken op elkaar...één kleffe bende.Susan schreef: ↑18-09-2020 13:00Ik heb nooit in zo'n groot studentenhuis gewoond en ik heb me er dus ook nooit een voorstelling van kunnen maken hoe zij met zijn allen op de bank zitten (een opstelling van meerdere banken of zo?), echt met zijn allen op een kluitje is nu inderdaad even niet de bedoeling, maar ik snap het wel dat je je niet volledig afzondert en alleen je kamer afkomt als je naar de wc moet of moet douchen of iets te eten wil pakken, maar ook af en toe met een paar huisgenoten die toevallig ook thuis zijn in de woonkamer zit.
Later verhuisd naar een flat met evenveel huisgenoten maar iedereen ging z’n eigen gang. Af en toe sprak je elkaar op de gang of ging je uit eten. En ook dat was prima te doen. Het is maar waar je je op instelt.
vrijdag 18 september 2020 om 13:14
Wij hadden ook geen bank of huiskamer, maar tijdens het koken kom je elkaar wel tegen. Je kunt moeilijk allemaal om de beurt gaan koken als je met zijn achten bent, je borden en pannen meenemen naar je kamer, en dan als de laatste gekookt heeft mag de eerste weer afwassen. Dat lijkt me echt onhaalbaar. Zoveel pannen hadden we trouwens ook niet eensSusan schreef: ↑18-09-2020 13:00Ik heb nooit in zo'n groot studentenhuis gewoond en ik heb me er dus ook nooit een voorstelling van kunnen maken hoe zij met zijn allen op de bank zitten (een opstelling van meerdere banken of zo?), echt met zijn allen op een kluitje is nu inderdaad even niet de bedoeling, maar ik snap het wel dat je je niet volledig afzondert en alleen je kamer afkomt als je naar de wc moet of moet douchen of iets te eten wil pakken, maar ook af en toe met een paar huisgenoten die toevallig ook thuis zijn in de woonkamer zit.
Ik ben ook wel eens in huizen geweest waar de keuken 2 bij 1,5 was of zo, ook voor meer dan 6 man.
vrijdag 18 september 2020 om 13:18
Ja precies. Ik heb nooit in van die huizen gewoond waar mensen de hele tijd bij elkaar zaten, maar je zag elkaar wel, inderdaad werd er gezamenlijk gekookt en gegeten en ik denk dat als we in die tijd in lockdown hadden gezeten, we echt wel af en toe behoefte hadden gehad aan een praatje.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
vrijdag 18 september 2020 om 13:24
Ja, dat vind ik ook. Er is steeds minder draagvlak voor de maatregelen en dus zijn ze steeds minder effectief. Want de belangrijkste maatregelen zijn vrijwillig en dat zal zo blijven. En als je dan geen draagvlak hebt dan houdt het op. Dat zie je nu ook in de cijfers.mindervanmij schreef: ↑18-09-2020 11:31zou het niet gewoon beter zijn als er wat maatregels worden getroffen om mensen uit de risicogroep en niet-risico groep van elkaar te scheiden? Bijvoorbeeld speciale tijden voor de risicogroep waarin zij hun boodschappen kunnen doen, terwijl anderen dan even niet welkom zijn?
Ik weet dat dit wel heel erg beperkend is, maar ik zie ook dat er steeds minder draagvlak is voor de maatregels die de hele maatschappij raken. En dat mensen steeds meer de mazen in de wet gaan zoeken om toch te doen wat ze willen, met alle gevolgen van dien. Dus wellicht is het beter om echt in te gaan zetten op het beschermen van de zwakkeren ipv op het voorkomen van besmettingen bij mensen die zich niet meer aan de regels willen houden.
En we hebben zo scherp wat de risicogroepen zijn, dat dat nu echt wel goed te doen is.
vrijdag 18 september 2020 om 13:25
Mocht er dan iemand in die groep besmet zijn, dan worden nog meer mensen in die groep besmet omdat ze bijv op hetzelfde moment boodschappen doen.mindervanmij schreef: ↑18-09-2020 11:31zou het niet gewoon beter zijn als er wat maatregels worden getroffen om mensen uit de risicogroep en niet-risico groep van elkaar te scheiden? Bijvoorbeeld speciale tijden voor de risicogroep waarin zij hun boodschappen kunnen doen, terwijl anderen dan even niet welkom zijn?
Ik weet dat dit wel heel erg beperkend is, maar ik zie ook dat er steeds minder draagvlak is voor de maatregels die de hele maatschappij raken. En dat mensen steeds meer de mazen in de wet gaan zoeken om toch te doen wat ze willen, met alle gevolgen van dien. Dus wellicht is het beter om echt in te gaan zetten op het beschermen van de zwakkeren ipv op het voorkomen van besmettingen bij mensen die zich niet meer aan de regels willen houden.
vrijdag 18 september 2020 om 13:27
Zweden doet dat vanaf het begin, maar dan ook wel heel rigoureus, want de verpleeghuizen zijn daar al een half jaar afgesloten. Dat vind ik nu ook weer niet de bedoeling.rosadebree schreef: ↑18-09-2020 11:44Zijn er eigenlijk landen waar in wordt gezet op beschermen van zwakkeren en de rest gewoon maar zijn gaan laten gaan? Die indruk krijg ik niet, overal worden de teugels nu weer aangehaald. Ik ben bang dat het een lange winter wordt.
vrijdag 18 september 2020 om 13:32
Als die groepen onderling 1,5 meter afstand houden dan gebeurt dat niet. Het is ook wel deels eigen verantwoordelijkheid natuurlijk.
vrijdag 18 september 2020 om 13:36
Een praatje kun je toch prima op anderhalve meter doen? Praatjes zijn niet het probleem bij de uitbraak onder studenten!Susan schreef: ↑18-09-2020 13:18Ja precies. Ik heb nooit in van die huizen gewoond waar mensen de hele tijd bij elkaar zaten, maar je zag elkaar wel, inderdaad werd er gezamenlijk gekookt en gegeten en ik denk dat als we in die tijd in lockdown hadden gezeten, we echt wel af en toe behoefte hadden gehad aan een praatje.
Feesten, ‘hospiteren’, met z’n allen op een kluitje, daar gaat het mis. En het interesseert ze niet. Dat is nog het ergste.
vrijdag 18 september 2020 om 13:39
Dat van het draagvlak snap ik dus niet. Hoe moeilijk is het om de simpele maatregelen in acht te blijven nemen?Paling schreef: ↑18-09-2020 13:24Ja, dat vind ik ook. Er is steeds minder draagvlak voor de maatregelen en dus zijn ze steeds minder effectief. Want de belangrijkste maatregelen zijn vrijwillig en dat zal zo blijven. En als je dan geen draagvlak hebt dan houdt het op. Dat zie je nu ook in de cijfers.
En we hebben zo scherp wat de risicogroepen zijn, dat dat nu echt wel goed te doen is.
We mogen alles. We mogen naar het cafe, we mogen vliegen, we mogen feesten, we mogen op het terras zitten. Is het dan echt zoveel gevraagd om de basisregels toe te blijven passen?
vrijdag 18 september 2020 om 13:43
Feesten zijn niet echt nodig, nee. Dat het ze niet interesseert vind ik ook wel opmerkelijk. Je zou toch verwachten dat ze enig inzicht hadden als ze een opleiding (gaan) volgen.
Hospiteren is wel een redelijk noodzakelijk kwaad, maar dat zou je ook online kunnen doen. Je wil wel weten waar je mee gaat samenwonen tenslotte, dus zomaar mensen in je huis geplaatst krijgen (wat bij ons zo was als we niemand konden kiezen) is niet aantrekkelijk.
Alleen het gebruik van de gemeenschappelijke keuken lijkt me echt lastig op 1,5 meter, tenzij je iedereen een uur geeft en de laatste tegen middernacht nog eens mag gaan koken. Maar als je dit alleen met je eigen huisgenoten doet, moet het ook wel meevallen. Je moet dan geen gasten uitnodigen en zo.
vrijdag 18 september 2020 om 13:44
Je generaliseert nogal. Ik denk dat die eerstejaars van gisteravond een flink probleem hebben met hun vereniging.
En tja, het zijn 18-jarigen hé? Die doen wel vaker domme dingen (dat deed ik ten minste wel).
vrijdag 18 september 2020 om 13:45
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1294646 ... ronaregels
Die Leidse studentenvereniging ziet het zelf ook niet meer zitten met haar leden (eerstejaars die zonodig in het stadspark moesten feesten zonder zich om de maatregelen te bekommeren) en sluit haar pand voor twee weken. Gooi er voor mijn part maar gelijk een maand of drie bovenop, dit komt toch niet meer goed.
Mij werd gisteren het één en ander verweten toen ik kritiek uitte op de studenten maar de vereniging spreekt zelf ook klare taal:
L.V.V.S. Augustinus zegt het gedrag ’ten zeerste’ af te keuren. „Wij vinden dit gedrag dom en onverantwoord, zeker nu het aantal coronabesmettingen in de regio Hollands-Midden fors oploopt.”
Die Leidse studentenvereniging ziet het zelf ook niet meer zitten met haar leden (eerstejaars die zonodig in het stadspark moesten feesten zonder zich om de maatregelen te bekommeren) en sluit haar pand voor twee weken. Gooi er voor mijn part maar gelijk een maand of drie bovenop, dit komt toch niet meer goed.
Mij werd gisteren het één en ander verweten toen ik kritiek uitte op de studenten maar de vereniging spreekt zelf ook klare taal:
L.V.V.S. Augustinus zegt het gedrag ’ten zeerste’ af te keuren. „Wij vinden dit gedrag dom en onverantwoord, zeker nu het aantal coronabesmettingen in de regio Hollands-Midden fors oploopt.”
vrijdag 18 september 2020 om 13:46
Dat hebben ze inderdaad, en ik denk dat het ze door de rest van de leden ook niet echt in dank wordt afgenomen.
Leidse studentenvereniging schort kennismakingstijd op
Het bestuur van de Leidse studentenvereniging Augustinus heeft besloten om het verenigingspand per direct voor twee weken te sluiten. Ook worden alle kennismakingsactiviteiten voor eerstejaars twee weken opgeschort.
Aanleiding is een incident vannacht in het Van der Werfpark in Leiden, waarbij zo'n honderd leden van Augustinus aanwezig waren. De dronken studenten hielden zich niet aan de coronaregels en veroorzaakten overlast. Na meldingen van buurtbewoners heeft de politie het park ontruimd.
Het bestuur van Augustinus keurt het gedrag van zijn leden in een verklaring af: "Wij vinden dit gedrag dom en onverantwoord, zeker nu het aantal coronabesmettingen in de regio Hollands-Midden fors oploopt." Alle betrokkenen worden opgeroepen om in thuisquarantaine te gaan en zich te laten testen bij klachten. Er wordt nog nagedacht over maatregelen tegen de betrokken leden. De vereniging gaat in gesprek met de gemeente over de schade aan het park en zegt eventuele kosten te vergoeden.
(NOS Liveblog)
Leidse studentenvereniging schort kennismakingstijd op
Het bestuur van de Leidse studentenvereniging Augustinus heeft besloten om het verenigingspand per direct voor twee weken te sluiten. Ook worden alle kennismakingsactiviteiten voor eerstejaars twee weken opgeschort.
Aanleiding is een incident vannacht in het Van der Werfpark in Leiden, waarbij zo'n honderd leden van Augustinus aanwezig waren. De dronken studenten hielden zich niet aan de coronaregels en veroorzaakten overlast. Na meldingen van buurtbewoners heeft de politie het park ontruimd.
Het bestuur van Augustinus keurt het gedrag van zijn leden in een verklaring af: "Wij vinden dit gedrag dom en onverantwoord, zeker nu het aantal coronabesmettingen in de regio Hollands-Midden fors oploopt." Alle betrokkenen worden opgeroepen om in thuisquarantaine te gaan en zich te laten testen bij klachten. Er wordt nog nagedacht over maatregelen tegen de betrokken leden. De vereniging gaat in gesprek met de gemeente over de schade aan het park en zegt eventuele kosten te vergoeden.
(NOS Liveblog)
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
vrijdag 18 september 2020 om 13:50
Dat hospiteren gebruikten ze als excuus om feestjes te kunnen geven in huis. Feestjes onder het mom van een hospiteersessie dus! Ik waardeer hun inventiviteit, maar dit kan echt nietQuincy2 schreef: ↑18-09-2020 13:43Feesten zijn niet echt nodig, nee. Dat het ze niet interesseert vind ik ook wel opmerkelijk. Je zou toch verwachten dat ze enig inzicht hadden als ze een opleiding (gaan) volgen.
Hospiteren is wel een redelijk noodzakelijk kwaad, maar dat zou je ook online kunnen doen. Je wil wel weten waar je mee gaat samenwonen tenslotte, dus zomaar mensen in je huis geplaatst krijgen (wat bij ons zo was als we niemand konden kiezen) is niet aantrekkelijk.
Alleen het gebruik van de gemeenschappelijke keuken lijkt me echt lastig op 1,5 meter, tenzij je iedereen een uur geeft en de laatste tegen middernacht nog eens mag gaan koken. Maar als je dit alleen met je eigen huisgenoten doet, moet het ook wel meevallen. Je moet dan geen gasten uitnodigen en zo.
Mijn ervaring met dat koken: studenten eten niet op dezelfde tijd. In mijn laatste huis was er zelden conflict in de keuken.
vrijdag 18 september 2020 om 13:54
Dat hoef je niet te snappen, maar dat kun je toch zien? Het blijkt alleen al uit de cijfers, maar uit onderzoeken blijkt ook dat steeds meer mensen zijn afgehaakt. Ik vind het niet zo raar, want die volle ic, het schrikbeeld, is nog mijlenver weg.kadanz schreef: ↑18-09-2020 13:39Dat van het draagvlak snap ik dus niet. Hoe moeilijk is het om de simpele maatregelen in acht te blijven nemen?
We mogen alles. We mogen naar het cafe, we mogen vliegen, we mogen feesten, we mogen op het terras zitten. Is het dan echt zoveel gevraagd om de basisregels toe te blijven passen?
En jij mag misschien weer alles wat je wil, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Heel veel ondernemers gaan failliet, mensen raken hun baan kwijt, mbo's hbo's en universiteiten zijn dicht.
Ik heb er zelf geen moeite mee, heb veel werk, ik plan mijn afspraken op een veilige manier (online vergaderen valt niet mee). Werk makkelijk thuis, mijn sport is buiten en individueel en ik houd wel van een terrasje maar niet van uitgaan of feesten. Dus ik heb het relatief makkelijk. Jij misschien ook. Maar heel veel mensen moeten veel meer inleveren.
De focus ligt nu op studenten, maar een veel groter probleem ligt bij families in de grote steden, die met generaties bij elkaar komen. Daar zitten namelijk ook oma van tachtig, en oom met obesitas en diabetes bij. En die komen op de ic terecht. Voor hen zijn de regels niet te doen, want zij willen dicht bij elkaar zijn. Net als de studenten, maar dan op een andere manier. Net als de voetballers met hun derde helft. Zo heeft iedereen zijn eigen achtergrond. En als je het zelf relatief makkelijk hebt is het makkelijk oordelen. Maar het draagvlak wordt daar echt niet groter van.
anoniem_400415 wijzigde dit bericht op 18-09-2020 13:56
2.52% gewijzigd
vrijdag 18 september 2020 om 13:56
Maar toen hoefde je er niet op te letten.
Toen kon je wel gewoon de krant lezen in de keuken terwijl je wachtte tot de pitten vrij kwamen. Of je post pakken. Of je boodschappen opruimen. Of gaan eten terwijl de volgende ging koken en degene die al gegeten had ging afwassen. Met 8 man overlapt je tijd in de keuken echt wel op enig moment van de dag.
vrijdag 18 september 2020 om 13:57
Wij aten bijna altijd samen. Twee boodschappen, twee koken, twee afwassen.kadanz schreef: ↑18-09-2020 13:50Dat hospiteren gebruikten ze als excuus om feestjes te kunnen geven in huis. Feestjes onder het mom van een hospiteersessie dus! Ik waardeer hun inventiviteit, maar dit kan echt niet
Mijn ervaring met dat koken: studenten eten niet op dezelfde tijd. In mijn laatste huis was er zelden conflict in de keuken.
vrijdag 18 september 2020 om 14:04
Heb je hier een bron van, dat ‘families in grote steden’ een veel groter probleem zijn? Het is makkelijk gezegd, maar ik wil de cijfers zien. De cijfers van het RIVM laten vooral zien dat het de jongeren zijn die besmet raken en niet jouw ‘families in grote steden’. Vooralsnog nemen studenten het overgrote deel van de besmettingen voor hun rekening in mijn stad.Paling schreef: ↑18-09-2020 13:54Dat hoef je niet te snappen, maar dat kun je toch zien? Het blijkt alleen al uit de cijfers, maar uit onderzoeken blijkt ook dat steeds meer mensen zijn afgehaakt. Ik vind het niet zo raar, want die volle ic, het schrikbeeld, is nog mijlenver weg.
En jij mag misschien weer alles wat je wil, maar dat geldt lang niet voor iedereen. maar heel veel ondernemers gaan failliet, mensen raken hun baan kwijt, mbo's hbo's en universiteiten zijn dicht.
Ik heb er geen moeite mee, heb veel werk, ik plan mijn afspraken op een veilige manier (online vergaderen valt niet mee). Werk makkelijk thuis, mijn sport is buiten en individueel en ik houd wel van een terrasje maar niet van uitgaan of feesten. Dus ik heb het relatief makkelijk. Jij misschien ook. Maar heel veel mensen moeten veel inleveren.
De focus ligt nu op studenten, maar een veel groter probleem ligt bij families in de grote steden, die met generaties bij elkaar komen. Daar zit namelijk ook oma van tachtig, en oom met obesitas. En die komen op de ic terecht. Voor hen zijn de regels niet te doen, want zij willen dicht bij elkaar zijn. Met als de studenten, maar dan op een acher manier. Zo heeft iedereen zijn eigen achtergrond. En als je het zelf relatief makkelijk hebt is het makkelijk oordelen. Maar het draagvlak wordt daar echt niet groter van.
En gisteren hadden we het hier ook al over. Dat heel veel mensen moeten inleveren is geen reden dat er geen afstand meer bewaard wordt. Dat zou juist, zoals bij mij, een aanmoediging zijn om je gewoon aan de regels te houden. Want nog meer besmettingen leiden tot nog meer maatregelen. Elk normaal mens snapt dat. Maar helaas is een deel recalcitrant geboren..