Coronavirus COVID-19 alle pijlers

Zelfgemaakte mondkapjes

13-04-2020 15:36 157 berichten
Alle reacties Link kopieren
Aangezien er in het Coronavirus COVID-19 topic nogal wat geschreven is over mondkapjes en niet iedereen dat daar vind thuishoren, heb ik besloten er een apart topic over te openen.

Ik zou graag zien dat iedereen die zich buitenshuis begeeft een mondkapje zou dragen.

Waarom?

In landen waar ze de uitbraak wat beter onder controle hebben (bv. Zuid-Korea, Tsjechië) draagt iedereen een mondkapje omdat daar uit verschillende onderzoeken blijkt dat dat helpt om de verspreiding van het coronavirus te vertragen.

Niet als vervanging van de andere maatregelen zoals social distancing, zoveel mogelijk thuisblijven en goede (hand)hygiëne, maar als aanvulling daarop.

Uiteraard niet de medische mondmaskers waar een gebrek aan is en die heel hard nodig zijn voor ziekenhuispersoneel.

Maar met zelfgemaakte stoffen exemplaren komen we ook al een heel eind.
Die beschermen jezelf niet zozeer tegen het oplopen van het virus, maar wel anderen.
Dus wanneer iedereen er eentje zou dragen, beschermen we allemaal elkaar.

Het lijkt me fijn om hier ervaringen uit te wisselen met anderen die ook mondkapjes willen dragen/maken.
Alle reacties Link kopieren
parbleumondieu schreef:
13-04-2020 17:46
Ik heb geen naaimachine en ook geen zin om te betalen voor mondkapjes. >:-(

Zie mijn link naar scmp, gemakkelijk te maken met tape en vrij goedkoop.
nounou
Als het consequent en correct gebruik van mondkapjes in situaties waarin besmetting mogelijk is, verplicht zou worden, kunnen mogelijk andere meer invasieve maatregelen worden geschrapt.
Alle reacties Link kopieren
Een paar dagen geleden stond ook zo een raar artikel on het NRC. De Duitse viroloog Drosten werd aangehaald om het argument te onderbouwen dat mondkapjes nutteloos zijn; hij zou gezegd hebben dat het zelfs niet voor iedereen weggelegd is omdat het ademen erdoor geen makkie is.
Wat het NRC er even niet bij zei: dat hij vervolgde dat hij zelf wel een zelfgemaakt mondkapje in de supermarkt draagt. En dat het hem deugd doet dat zoveel mensen dat eigen ongemak voor anderen voor lief nemen. Dat het een teken van beleefdheid en respect naar de supermarkt medewerkers is.
Ik stond versteld dat een blad als het NRC in staat is om een bericht dermate verkort weer te geven dat het in hun straatje van berichtgeving past
parbleumondieu schreef:
13-04-2020 17:46
Ik heb geen naaimachine en ook geen zin om te betalen voor mondkapjes. >:-(
Ik ben een onhandige kluns met 2 linkerhanden zonder naaimachine.

Als het ooit verplichte meuk wordt zal ik dus wel moeten betalen.


Nog van die onhandige sukkels hier :-) ?

Zelfs die website dat iemand hierboven toonde is me te ingewikkeld en mislukt toch met mijn handen.
(Ken je eigen beperkingen.)
Alle reacties Link kopieren
Ik werk in Duitsland in de zorg, en alle medewerkers dragen zelf genaaide mondkapjes. Zo beschermen we onze patiënten. Inderdaad, beter dan géén mondkapje!

Mondkapjes voor eenmalig gebruik zijn schaars en de échte FFP-2 maskers voorbehouden aan de Covid-afdeling.

Dus ik vind het een goed initiatief en aangezien het ernaar uit ziet dat we nog wel een tijdje met mondkapjes zullen moeten lopen, mogelijk zelfs bij het boodschappen doen.. heb ik er liever een die goed past en er leuk uit ziet! Dus ik snap je, Avada!
Alle reacties Link kopieren
Duitse wetenschappers: scholen open, mondkapjes in het ov
(...)
Het advies komt van de Deutsche Akademie der Wissenschaften Leopoldina, te vergelijken met de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen bij ons. Bondskanselier Merkel heeft gezegd dat ze het advies van 'de Leopoldina' zwaar zou laten meewegen in haar beslissingen over de corona-aanpak.

Volgens de wetenschappers moeten kinderdagverblijven tot de zomer alleen noodopvang blijven bieden. In het advies staat dat kleine kinderen zich niet aan de afstandsregels kunnen houden, maar wel het coronavirus kunnen overdragen.

Mondkapjes
Ze vinden ook dat reizigers in het openbaar vervoer een mondmasker moeten dragen. Iedereen moet een mondkapje bij zich hebben en dat opzetten wanneer er onvoldoende afstand tot anderen kan worden gehouden; niet alleen in de bus of trein, maar ook in de supermarkt of op het werk.

(...)
bron NOS
nounou
Alle reacties Link kopieren
dignity schreef:
13-04-2020 16:16
Ik blijf gewoon bij de RIVM adviezen hierover en die zijn vrij duidelijk volgens mij.

Heeft het zin om een mondkapje te dragen om je te beschermen tegen COVID-19?

In Nederland adviseren we alleen mondkapjes voor medisch personeel. Mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen gebruiken professionele mondkapjes. Deze mondkapjes helpen alleen als je ze op de juiste manier gebruikt; ze moeten heel goed sluiten over neus en mond en je moet ze regelmatig wisselen. Simpele (papieren) mondkapjes die veel mensen gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid.
Mensen die werken met mogelijk besmette mensen gebruiken professionele mondkapjes......
Moeten ze er wel zijn!
De drager beschermt het niet nee.....andersom vertraagd of beschermd het wel degelijk, mitst juist gebruikt.
En dus heb ik in de thuiszorg mijn eigen mondkapjes bij me, want op mijn werk hebben we niets of nauwelijk iets.
Ik heb het idee dat er nu in Nederland voor wat betreft mondkapjes geadviseerd wordt vanuit kennis en ervaring opgedaan in situaties waarin er sprake is van een zeer hoge infectiedruk en waarbij maatregelen zijn gericht op het tot vrijwel nul reduceren van besmettingskans. Daar is die kennis opgedaan. Dan dient er zeer zorgvuldig met bescherming van personeel omgegaan te worden en worden heel hoge eisen gesteld aan beschermende middelen/materialen. Zoals op de covid afdeling van een ziekenhuis. In deze situaties bevinden zich tijdens en na gebruik bijvoorbeeld grote hoeveelheden levend virus op het filtermateriaal (virus dat anders door de drager ingeademd zou zijn). Dat gebruikte materiaal alleen al is al een belangrijke potentiele besmettingsbron waar ook weer zorgvuldig mee omgegaan moet worden. RIVM (en verschillende "eigenwijze" virologen bij bepaalde Nederlandse ziekenhuizen) lijkt nu vanuit de daar van toepassing zijnde protocollen te adviseren. Bij het afremmen van een epidemie gaat het er echter juist om om de gemiddelde kans op een besmetting in een situatie waarin dat zou kunnen gebeuren te verminderen, zodanig dat het gemiddeld aantal personen dat iedere geïnfecteerde zelf weer besmet bijvoorbeeld van 2 naar 1,3 daalt (wat een groot effect op het tempo waarin het aantal nieuwe besmettingen groeit zou hebben), of bijvoorbeeld van 1,2 naar 0,9 waardoor in theorie de epidemie uitdooft ipv exponentieel groeit. Daar lijkt het RIVM geen gevoel voor te hebben en lijkt blind voor praktijkervaringen uit Azie. In het algemeen wordt er daar niet getwijfeld aan het belang van het dragen van mondkapjes maar wetenschappelijk is het effect misschien moeilijker te bewijzen op korte termijn. Ik denk dat zelfs een primitief mondkapje, mits consequent en op grote schaal gedragen, een dergelijke reductie van de gemiddelde besmettingskans tot gevolg kan hebben. En of een mondkapje de drager beschermt of voornamelijk de verspreiding vermindert (of allebei) doet nu niet ter zake. Mondkapjes kunnen er mogelijk ook voor zorgen (in combinatie met andere maatregelen) dat de scholen en kantoren weer open zouden kunnen gaan, zonder dat na een maand weer een tweede infectiegolf volgt. RIVM lijkt zich op dit moment hier zeer eigenwijs, hardleers en contraproductief in op te stellen, wat schadelijk zou zijn.
Alle reacties Link kopieren
Daar zeg je zeer zinnige dingen Antoon.
Wat ik vooral kwalijk vind is dat het RIVM inderdaad blind lijkt te zijn voor ervaringen van landen die deze ervaringen hebben opgedaan tijdens oa. SARS(1) en MERS.
Alsof de experts daar uit hun nek kletsen en de mensen daar voor de lol allemaal met mondkapjes lopen.

Ik vind het echt belachelijk dat ze het enerzijds steeds maar hebben over dat het vooral via speekseldruppeltjes verspreid wordt en nauwelijks via oppervlakten, maar dat handen wassen tot in den treure wordt gepromoot terwijl mondkapjes zogenaamd niets zouden toevoegen. Die logica ontgaat mij totaal.
Alle reacties Link kopieren
In Spanje zijn vandaag iets meer mensen aan het werk gegaan en deelt de politie mondkapjes uit bij de metro.
Hoe druk het was in de metro is niet te zien op de video.
De Spaanse lockdown duurt nu al dertig dagen. Pas aan het eind van de maand kan er op z'n vroegst sprake zijn van een volgende versoepeling. Omdat er vanaf nu weer wat meer mensen op straat en in het openbaar vervoer zijn, deelt de politie op veel plaatsen mondmaskers uit. De overheid heeft er 10 miljoen beschikbaar om uit te delen.
NOS

Ik denk dat we hier in Nederland ook die kant op gaan, op plaatsen waar 1,5 meter afstand niet altijd is te bewaren.
nounou
Alle reacties Link kopieren
Zazamaenade schreef:
13-04-2020 21:20
In Spanje zijn vandaag iets meer mensen aan het werk gegaan en deelt de politie mondkapjes uit bij de metro.
Hoe druk het was in de metro is niet te zien op de video.
De Spaanse lockdown duurt nu al dertig dagen. Pas aan het eind van de maand kan er op z'n vroegst sprake zijn van een volgende versoepeling. Omdat er vanaf nu weer wat meer mensen op straat en in het openbaar vervoer zijn, deelt de politie op veel plaatsen mondmaskers uit. De overheid heeft er 10 miljoen beschikbaar om uit te delen.
NOS

Ik denk dat we hier in Nederland ook die kant op gaan, op plaatsen waar 1,5 meter afstand niet altijd is te bewaren.
Dat laatste zou fijn zijn. Zeker als daardoor sommige maatregelen misschien iets versoepeld zouden kunnen worden.

Ik denk dat het RIVM er hier ook terughoudend mee is omdat men bang is dat mensen dan toch de professionele mondmaskers waar een groot gebrek aan is proberen te bemachtigen waardoor deze niet beschikbaar zijn voor de mensen in de zorg die ze op dit moment het hardst nodig hebben.

Daarnaast wat Antoon ook al aanhaalt: dat ze zich erg richten op de strenge noodzakelijke veiligheidsvoorschriften die gelden omtrent het gebruik van professionele maskers op bv. een Covid-afdeling waar deze uiteraard enorm veel virus bevatten na gebruik.
Terwijl het gebruik van niet-medische mondkapjes op straat niet aan dezelfde maatstaven hoeft te voldoen omdat het een ander doel dient: puur een aanvullende maatregel om verspreiding in te dammen.
Want je beschermt vooral de ander, dus als iedereen ze draagt bescherm je elkaar en iedereen daardoor uiteindelijk ook zichzelf, net als met de andere maatregelen.
Want ook met een 'gewoon' mondkapje moet je natuurlijk de aanbevolen afstand houden.
Het is niet dat je in de supermarkt of in de trein of bus iemand staat te verplegen die bewezen besmet is. Dus een totaal ander verhaal.
Dát zou het RIVM ook duidelijk kunnen communiceren naar het publiek.
avada schreef:
13-04-2020 21:08
Daar zeg je zeer zinnige dingen Antoon.
Wat ik vooral kwalijk vind is dat het RIVM inderdaad blind lijkt te zijn voor ervaringen van landen die deze ervaringen hebben opgedaan tijdens oa. SARS(1) en MERS.
Alsof de experts daar uit hun nek kletsen en de mensen daar voor de lol allemaal met mondkapjes lopen.

Ik vind het echt belachelijk dat ze het enerzijds steeds maar hebben over dat het vooral via speekseldruppeltjes verspreid wordt en nauwelijks via oppervlakten, maar dat handen wassen tot in den treure wordt gepromoot terwijl mondkapjes zogenaamd niets zouden toevoegen. Die logica ontgaat mij totaal.
Eens met Antoon en Avada. Er wordt niet genoeg gekeken naar ervaringen, vooral wat mondkapjes betreft, van andere landen. Ik draag er eentje als ik buiten ga. Het is hier waar ik woon verplicht om de supermarkt in te mogen. Niet dat alle supermarkten zich hier aan houden. Toch een paar dagen geleden gezien hoe de politie onder mijn balkon een vrouw een aanmaning gaf die zonder masker uit de supermarkt kwam. Bad luck dat ze net voorbij reden maar de agent heeft gelukkig een verwittiging gegeven.
Alle reacties Link kopieren
Ok, dus zélf beschouw je het als aanvullend en je gedraagt je niet naar de schijnveiligheid en blijft keurig zoveel mogelijk afstand houden. Maar wat als andere mensen jou daarom als veiliger beschouwen en dus dichterbij durven komen, soms kun je dan zelf niet goed weg. In het voorbeeld van hiervoor met de mevrouw met de asperges, jij staat er al en iemand denkt, ach die mevrouw heeft een mondkapje en graait dus even snel voor je langs. Mijn punt is;
De enkele keer dat ik voor boodschappen buiten ben geweest viel het me op hoe moeilijk het is om echt afstand te houden in een winkelpad. Dat ik meestal bewust kies wie ik passeer/laat passeren ook. Dus in een situatie waarbij ik niet voldoende afstand kán houden zou ik eerder ervoor kiezen om dichterbij jou te komen dan bij een ander. Dat lijkt mij een voor jou niet wenselijk gevolg van het gebruik van een mondkapje...?
Lorem Ipsum
Alle reacties Link kopieren
turquasi schreef:
14-04-2020 10:43
Ok, dus zélf beschouw je het als aanvullend en je gedraagt je niet naar de schijnveiligheid en blijft keurig zoveel mogelijk afstand houden. Maar wat als andere mensen jou daarom als veiliger beschouwen en dus dichterbij durven komen, soms kun je dan zelf niet goed weg. In het voorbeeld van hiervoor met de mevrouw met de asperges, jij staat er al en iemand denkt, ach die mevrouw heeft een mondkapje en graait dus even snel voor je langs. Mijn punt is;
De enkele keer dat ik voor boodschappen buiten ben geweest viel het me op hoe moeilijk het is om echt afstand te houden in een winkelpad. Dat ik meestal bewust kies wie ik passeer/laat passeren ook. Dus in een situatie waarbij ik niet voldoende afstand kán houden zou ik eerder ervoor kiezen om dichterbij jou te komen dan bij een ander. Dat lijkt mij een voor jou niet wenselijk gevolg van het gebruik van een mondkapje...?

Als over een paar weken het openbare leven weer voorzichtig op gang komt, over een paar maanden alles min of meer weer draait, en we gebruik maken van het ov is dit virus nog niet weg, is er nog geen vaccin beschikbaar voor iedereen, en is er waarschijnlijk ook geen geneesmiddel voor honderdduizenden mensen om de ergste verschijnselen te verlichten. 1,5 meter afstand bewaren zal niet altijd mogelijk zijn.
Ik vermoed dat er niet veel anders opzit dan (af en toe) een mondkapje te gebruiken. Het altijd dragen als we buitenzijn zie ik nu ook nog niet voor me, maar had jij eind vorig jaar kunnen bedenken dat we wereldwijd nu zo in de problemen zitten door een virusuitbraak?
nounou
Alle reacties Link kopieren
ik ben niet tegen mondkapjes hoor, en je geeft geen antwoord
Lorem Ipsum
Sorry Antoon, mijn sarcasme jegens jou was misplaatst. Excuses.

Ik ben leek mbt dit onderwerp, maar toch zegt mijn intuïtie dat geimproviseerde en lagestandaard-mondkapjes contraproductief zijn. De gebruikte materialen houden geen virussen tegen, die gaan gewoon door de relatief grote gaatjes heen. Maar de materialen houden wel vocht vast, met daarin eventueel virusdeeltjes die ofwel van buiten erop belanden, ofwel door jezelf van binnenuit erop worden geademd. Dus ze kunnen misschien juist wel functioneren als besmettingsbron die je continu met je meedraagt en ook nog eens tegen je gezicht. Daarnaast sluiten de kapjes niet aan op je gezicht, waardoor luchtstromen door het in- en uitademen langs de kieren gaan. Lucht zoekt namelijk de weg van de minste weerstand en gaat dus eerder langs het masker dan er doorheen.

Het zou mij dus niet verbazen als juist over een tijd blijkt dat lage-standaard mondkapjes die door burgers gedragen worden in het dagelijks leven niet alleen niet werken, maar ook extra gevaar opleveren.
Alle reacties Link kopieren
turquasi schreef:
14-04-2020 11:41
ik ben niet tegen mondkapjes hoor, en je geeft geen antwoord

Reageer je op mij? Ik geef alleen een aanvulling, meer niet.
Het is een vaak gebruikt argument, 'schijnveiligheid'. Niet in alle situaties, de komende maanden, kun je 1,5 meter afstand houden.
Hoe stel je je dat voor in een bus of tram?

Hopelijk komt de productie van mondkapjes op gang en worden ze hier, net als in Spanje gebeurde, uitgedeeld in het ov.
nounou
Alle reacties Link kopieren
JuriaanB schreef:
14-04-2020 12:32
Sorry Antoon, mijn sarcasme jegens jou was misplaatst. Excuses.

Ik ben leek mbt dit onderwerp, maar toch zegt mijn intuïtie dat geimproviseerde en lagestandaard-mondkapjes contraproductief zijn. De gebruikte materialen houden geen virussen tegen, die gaan gewoon door de relatief grote gaatjes heen. Maar de materialen houden wel vocht vast, met daarin eventueel virusdeeltjes die ofwel van buiten erop belanden, ofwel door jezelf van binnenuit erop worden geademd. Dus ze kunnen misschien juist wel functioneren als besmettingsbron die je continu met je meedraagt en ook nog eens tegen je gezicht. Daarnaast sluiten de kapjes niet aan op je gezicht, waardoor luchtstromen door het in- en uitademen langs de kieren gaan. Lucht zoekt namelijk de weg van de minste weerstand en gaat dus eerder langs het masker dan er doorheen.

Het zou mij dus niet verbazen als juist over een tijd blijkt dat lage-standaard mondkapjes die door burgers gedragen worden in het dagelijks leven niet alleen niet werken, maar ook extra gevaar opleveren.

Misschien moet je er dan toch eens iets over lezen in plaats van op je intuïtie te vertrouwen.
Dit is van het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM:
https://www.rki.de/SharedDocs/FAQ/NCOV2 ... chutz.html

(met dank aan Quaintrelle)
nounou
Alle reacties Link kopieren
ik vind jouw reactie, zazamaenade inderdaad, dus helemaal nergens in aansluiten of ingaan op mijn stelling dat men waarschijnlijk vaker dichterbij iemand met een mondkapje komt juist omdat diegene een kapje draagt

volgens mij mis je mijn punt, ik hoop de rest van het forum niet in ieder geval
Lorem Ipsum
Alle reacties Link kopieren
turquasi schreef:
14-04-2020 12:56
ik vind jouw reactie, zazamaenade inderdaad, dus helemaal nergens in aansluiten of ingaan op mijn stelling dat men waarschijnlijk vaker dichterbij iemand met een mondkapje komt juist omdat diegene een kapje draagt

volgens mij mis je mijn punt, ik hoop de rest van het forum niet in ieder geval
Ik denk dat het dragen van mondkapjes vooral zinvol wordt als iedereen het gaat doen.
Ik denk er net zo over als Antoon en denk dat de adviezen van het RIVM om ze niet te dragen vooral is gebaseerd op het feit dat er niet voldoende van zijn en eerst de tekorten in de zorg gedekt moeten worden. Als die dingen geen enkele nut zouden hebben, zouden ze dat in de zorg toch ook niet hebben.
Ik denk dat we er straks in het OV en in openbare ruimtes ook aan moeten geloven en die dingen erbij gaan horen net als de 1,5 meter afstand, handen wassen en geen handen schudden.
Per slot van rekening riepen Jaap en Mark aanvankelijk ook dat handen schudden nog best kon.
Voortschrijdend inzicht......
Spanje deelt ze nu uit omdat ze er ergens 10 miljoen op de kop hebben kunnen tikken. Kennelijk is dat Nederland nog niet gelukt dus moeten we er nog even op wachten.
Zazamaenade schreef:
14-04-2020 12:47
Misschien moet je er dan toch eens iets over lezen in plaats van op je intuïtie te vertrouwen.
Dit is van het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM:
https://www.rki.de/SharedDocs/FAQ/NCOV2 ... chutz.html
Ook daar wordt er heel voorzichtig geformuleerd in termen als "kan" en vooral "zou kunnen'. En worden er ook voorbehouden gemaakt over nauwe aansluitingen aan het gezicht, niet aanraken na plaatsing en vervangen bij vochtig worden. Als ik het goed begrijp ontbreekt bewijs dat het dragen van amateurmondkapjes door leken inderdaad effectief is. Het lijken mij meer aannames dan concrete aanwijzingen of bewijzen. Zolang er (ook wetenschappelijk) discussies zijn over het hoe, wat, waar en wanneer van amateurmondkapjes weet ik niet wat verstandig is en ga ik vooralsnog af op het RIVM en mijn eigen intuïtie. Als er alsnog duidelijke consensus komt zal ik uiteraard daar naar handelen. Nu is het me toch teveel welles/nietes.
Alle reacties Link kopieren
is er dan echt niemand die begrijpt wat ik bedoel?
Lorem Ipsum
Alle reacties Link kopieren
turquasi schreef:
14-04-2020 15:52
is er dan echt niemand die begrijpt wat ik bedoel?
Ja wel, ik begrijp je punt Turquasi.
En het zette me wel aan het denken.

Gisteren ben ik boodschappen gaan doen met mondkapje en ik merkte inderdaad dat veel mensen te dichtbij kwamen.
Dat was de andere keren overigens ook zo, toen ik tot een paar weken geleden nog zonder mondkapje ging.
Maar inderdaad, het zou kunnen dat mensen mij als 'veiliger' beschouwen aangezien ik wel een kapje draag.
En dat wanneer iedereen een kapje zou dragen men zich dan minder goed aan de afstandsregel houdt.
Dat zou uiteraard een zeer ongewenst effect zijn.

En dan kom je inderdaad op de vraag, wat werkt het beste?
Afstand houden zonder kapje versus minder afstand houden met kapje, en wat is dan het meest effectief om verspreiding tegen te gaan?
Aangezien ik zelf denk dat afstand houden het belangrijkste is (gevoelsmatig is voor mij 1.5 meter nog niet eens genoeg en probeer ik meer aan te houden waar dat mogelijk is) zou voor mij het antwoord op de bovenste vraag dan toch zijn dat afstand houden voorrang heeft.
Dus dat mondkapjes alleen iets toevoegen wanneer men daarnaast ook voldoende afstand houdt.

Maar wanneer voldoende afstand houden niet mogelijk zou zijn (zoals in het OV wat Zazamaenade aanhaalt) zou het gebruik van mondkapjes dan wèl weer nut hebben. Liefst beide, maar als één van de 2 er niet is of kan zijn dan beter één dan geen.

Aanvulling: in mijn openingspost zeg ik ook dat ik graag zou zien dat iedereen buitenshuis een mondkapje zou dragen.
Als aanvullende en dus absoluut geen vervangende voor de andere welbekende regels.
Ik hoop dus dat het gebruik ervan in publieke ruimtes verplicht zal worden gesteld, aangezien we helaas nog heel lang met dit virus opgescheept zullen zitten.
Alle reacties Link kopieren
JuriaanB schreef:
14-04-2020 15:39
Ook daar wordt er heel voorzichtig geformuleerd in termen als "kan" en vooral "zou kunnen'. En worden er ook voorbehouden gemaakt over nauwe aansluitingen aan het gezicht, niet aanraken na plaatsing en vervangen bij vochtig worden. Als ik het goed begrijp ontbreekt bewijs dat het dragen van amateurmondkapjes door leken inderdaad effectief is. Het lijken mij meer aannames dan concrete aanwijzingen of bewijzen. Zolang er (ook wetenschappelijk) discussies zijn over het hoe, wat, waar en wanneer van amateurmondkapjes weet ik niet wat verstandig is en ga ik vooralsnog af op het RIVM en mijn eigen intuïtie. Als er alsnog duidelijke consensus komt zal ik uiteraard daar naar handelen. Nu is het me toch teveel welles/nietes.
Het bewijs ontbreekt dat het dragen van een niet-medisch mondkapje je beschermt tegen besmetting, dat klopt.
Maar het bewijs dat het beschermt tegen het besmetten van anderen is er wel degelijk, dat staat ook in dat artikel.
Dus wanneer iedereen er eentje zou dragen beschermen we allemaal elkaar dus uiteindelijk ook onszelf.

Wat betreft het nauwe aansluiten en vochtig worden: kwestie van een goed passend patroon vinden of aanpassen aan je eigen gezicht en zeker een buigzaam stukje bovenaan erin verwerken om op en rondom je neus aan te drukken.
En er de juiste vulling indoen. Een niet geweven stof waar dus geen gaatjes inzitten (vlieseline bv.) Stel je hebt 2 laagjes katoen en 2 laagjes vlieseline dan heb je al 4 lagen, voelt voor mij wel echt beter dan niks. En vochtig worden heb ik nog niet gemerkt. Nu ben ik er nog niet langer dan ongeveer een kwartier mee in de supermarkt geweest en dan was het echt absoluut niet vochtig, maar ik kan me voorstellen dat dat na uren wel zo zou zijn. Ook bij deze mondkapjes wordt aangeraden ze vaak te vervangen als je er langere tijd eentje wilt of moet dragen.
avada wijzigde dit bericht op 14-04-2020 16:33
Reden: typefout
2.48% gewijzigd
avada schreef:
14-04-2020 16:33
Het bewijs ontbreekt dat het dragen van een niet-medisch mondkapje je beschermt tegen besmetting, dat klopt.
Maar het bewijs dat het beschermt tegen het besmetten van anderen is er wel degelijk, dat staat ook in dat artikel.
Nu is mijn Duits niet supergoed, maar volgens mij wel redelijk. Er staat:

Es ist zu vermuten, dass auch Mund-Nasen-Bedeckungen das Risiko verringern können, andere anzustecken, weil sie die Geschwindigkeit der Tröpfchen, die durch Husten, Niesen oder Sprechen entstehen, reduzieren können. Eine solche Schutzwirkung ist bisher nicht wissenschaftlich belegt.

Vertaler deepl.com maakt daar dit van:

Men denkt dat mondkapjes ook het risico op besmetting van anderen kunnen verminderen, omdat ze de snelheid van de druppels, veroorzaakt door hoesten, niezen of spreken, kunnen verminderen. Een dergelijk beschermend effect is nog niet wetenschappelijk bewezen.

Met andere woorden: een nog niet bewezen, mogelijke vermindering van de kans op het besmetten van anderen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven