Eetgewoonten aangepast: hoe, wat, waarom en het effect

29-08-2018 14:21 18 berichten
Hoi allemaal.

Wie van jullie heeft zijn/haar eetgewoonten aangepast en heeft zin over daarover te kletsen?

Ik ben ontzettend benieuwd naar wat jullie hebben aangepast (bijvoorbeeld geen of minder vlees meer eten, suikervrij, E-nummervrij, noem maar op) en waarom jullie dat hebben gedaan. En of je positieve effecten merkt van je nieuwe eetgewoonten. En ook of je reacties krijgt vanuit je omgeving, positief danwel negatief.

Ik heb dit topic geopend omdat ik voeding en de effecten daarvan op je lichaam erg interessant vind. Als jij dat ook vindt, klets dan gezellig mee.

TO trapt af: ik ben veel minder vlees gaan eten de afgelopen maanden. Ik heb altijd al meer van groente gehouden, maar ben me eens gaan verdiepen in vegetarisch koken. Er ging een wereld voor me open, zoveel heerlijke vegetarische recepten zijn er. Ik voel me hier prima bij en het geeft me het gevoel dat meewerk aan minder dierenleed. Verder ben ik flink gaan minderen met alcohol, ik drink nu hooguit een keer wat op een feestje en dan ook nog meestal niet. Chocolade, koek en chips eet ik nog bij hoge uitzondering.

Eerlijk is eerlijk, de laatste twee aanpassingen heb ik ook gedaan om wat gewicht kwijt te raken. En wat heb jij aangepast of zou je willen aanpassen?
Maar heb je ook gewicht verloren dan inmiddels?
Ik heb eens een paar maanden kwark gegeten tussen de middag, maar viel daar niet van af. Toen ben ik weer terug gegaan naar brood.
Ik kan vrij makkelijk wissel3n, maar zie er meestal geen noodzaak toe.
Suiker en andere snelle koolhydraten en tussendoortjes (ook de hartig) geschrapt. 15 kilo afgevallen en nu al bijna 2 jaar op gewicht.

Waarom: ik had overgewicht, voelde me futloos en verslaafd aan suiker (snoep, drop, chocolade en ijs) en snelle koolhydraten (croissants, pistoletjes, koffiebroodjes, chips etc.). Daar wilde ik van af. Ik had het gevoel dat ik geen controle had over wat ik at. Ik 'moest' ongezond eten van mezelf, soms de hele dag door.
anoniem_287123 wijzigde dit bericht op 29-08-2018 15:07
54.58% gewijzigd
gizzmo-returns schreef:
29-08-2018 14:50
Maar heb je ook gewicht verloren dan inmiddels?
Een beetje, maar het hoeft ook niet heel snel te gaan. Belangrijker vind ik dat ik het kan volhouden, en dat het een positief effect heeft op mijn gezondheid.

Ik ben eigenlijk in mijn OP vergeten erbij te zetten dat ik bang ben voor welvaartszieken zoals suikerziekte, hoge bloeddruk, kanker. En ik wil er alles aan doen om dat te voorkomen. En dan is het fijn om te weten dat er andere manieren van eten zijn waarbij je nog steeds heel lekker kan eten, maar dan een stuk gezonder.
elske1975 schreef:
29-08-2018 15:02
Suiker en andere snelle koolhydraten en tussendoortjes (ook de hartig) geschrapt. 15 kilo afgevallen en nu al bijna 2 jaar op gewicht.
Knap van je, en een groot voordeel voor je gezondheid.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben nu twee weken bezig om tussendoortjes zoveel mogelijk te laten staan. Geen cola meer drinken maar water of spa rood (vind ik eigenlijk lekkerder ook), koekjes blijven in de kast. Ik hoop dat ik hiermee de kilo's kwijtraak die er de afgelopen jaren zijn bijgesnoept.

Ik hou op aanraden van een coach bij in een app hoeveel calorieen ik op een dag eet maar dat vind ik eerlijk gezegd best een intensieve manier om bezig te zijn met het eten. Ik wil eigenlijk niet zo focussen op calorieen en meer op hoe ik me voel en een gezond voedingspatroon over het algemeen - niet alleen weinig calorieën. Dus ik twijfel nog wat ik hiermee ga doen.

Reacties van de omgeving? Niemand merkt er echt wat van, alleen mijn vriend maar die vindt het prima want meer cola en koekjes voor hem!
Wat eten we vanavond?
Alle reacties Link kopieren
Ik eet zoutarm, vooral tijdens het avondeten! In plaats van zout gebruik ik andere kruiden. Mijn smaakpapillen zijn eraan gewend, verder merk ik geen directe gezondheidsvoordelen, maar ik ben ervan overtuigd dat dit beter is voor me op de lange termijn. En ik mis dus niks qua smaakbeleving!
Zo min mogelijk voorgeproduceerd voedsel, oftewel eten dat lang houdbaar is buiten de koelkast. Waarom? Veel te zout. Niet goed voor je. Geen direct merkbaar effect, maar beter voor de lange termijn.

Meer een koopgewoonte dan een eetgewoonte: Geen voedsel kopen dat de halve wereld over is gevlogen om bij de Appie te liggen. Dus geen knoflook uit Guatemala terwijl ze ook uit Spanje beschikbaar zijn.
Alle reacties Link kopieren
Valeriana, ik vind mijn smaak veel beter sinds ik geen zout meer toevoeg aan het eten. Doe dit al jaren en echt meer smaakbeleving.
@Makreel, ik denk wel dat je op de lange termijn meer hebt aan het focussen op gezond eten in het algemeen. Juist omdat je door gezond te eten, uiteindelijk minder behoefte hebt aan ongezond eten. Terwijl calorieen tellen specifiek gericht is op afvallen.

@Valeriana, zoutarm eten vind ik altijd zo knap... voor de lange termijn is het zeker goed. Het heeft meteen effect op je bloeddruk, en een hoge bloeddruk geeft pas op lange termijn klachten.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben sinds anderhalf jaar vegetariër. Ik ben van plan om de overstap te maken naar vegan, maar daarvoor moet ik me nog even iets meer verdiepen in wat ik dan het beste kan eten. Voor mij is het vanwege dierenleed.

Ik kook zelf volledig zonder zout. Ik krijg het al genoeg binnen door brood en andere zaken waar het in zit. Sindsdien lust ik ook geen zakjes en pakjes meer, omdat het allemaal veel te zout is.

Momenteel let ik iets strenger op mijn eten, omdat ik over anderhalve maand een sportwedstrijd heb en ik dan goed in vorm moet zijn. Ook ik houd mijn eten bij in een app, maar dit is om de macro's te tracken. Aan mijn caloriebehoefte kom ik al bijna nooit haha.
Alle reacties Link kopieren
Ik eet nu over het algemeen ketogeen met af en toe een refeed dag je koolhydraten in de vorm van ovenfriet en 2 broodjes.

Ik ben 8 jaar geleden begonnen me te verdiepen in voeding om vet te verliezen. 20kg vet kwijt geraakt en nog steeds op gewicht, maar ik eet nu keto, omdat ik ervan overtuigd ben dat dat de meest gezonde manier van eten is.

Ik eet dan weer heel veel zout trouwens.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat dit topic beter zou passen in lijf&lijn.

Zelf focus ik nu op voldoende binnenkrijgen van eiwitten en kies ik minder vette producten. Minimaal 1x per week eten we geen vlees. Ik zou dat wel vaker willen, maar helaas is mijn vriend een echte vleeseter. Die ene keer was al een strijd :-[

Ketogeen zou ik wel graag willen, maar ben heel bang dat ik dat niet volhoud, en ook lastig met koken, want mijn vriend hoeft natuurlijk niet mee te doen.
Alle reacties Link kopieren
Sinds een jaar of twee ben ik er veel beter op gaan letten dat ik genoeg water drink, minimaal 1,5 liter per dag maar meestal 2 liter. Resultaat: minder droge mond op werkdagen (ik moet veel praten), minder droge huid. Ik had in de winter vaak last van een jeukende, schilferige huid op mijn benen, dat heb ik veel minder nu.

Verder geen grote veranderingen, ik eet al van kinds af aan vegetarisch dus geen idee hoe het anders is.
What a nuanced anxiety
Ik eet minder brood. 's Ochtends eet ik nu kwark en havermout en bij lunch 1 of 2 boterhammen met een soepje en salade (zonder dressing). En 's avonds eet ik kleinere porties, en ik snoep en snack vrijwel nooit. Ben al 4 kilo afgevallen :cheer: dus stiekem wel gewoon voor het afvallen. Ik werk liever een stapel bammetjes naar binnen. En hou echt van eten. Maar ik vind het belangrijk om slank te zijn en te blijven dus moest even de teugeltjes wat strakker aantrekken.

Heb ook geprobeerd vegetariër te worden, niet voor mijn lichaam maar voor de diertjes en het milieu. Na 2 weken was ik er helemaal klaar mee, voelde me gewoon niet lekker. En ik at netjes linzen, noten, bonen, je kent het riedeltje wel. Nu kook ik een paar keer per week vegetarisch maar wil niet meer helemaal vlees laten staan.
Alle reacties Link kopieren
Veel groente, normaal tot ruim fruit, weinig vet, veel suikerloos snoep (ongeveer 25 gr per dag).

Dat is een geleidelijke verandering geweest 20-10 jaar geleden. Mijn darmen zijn er niet blij mee.

Gewicht = hetzelfde en dat is 19,2 quetelet-index.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Wow, wat varschillend allemaal. Leuk om te lezen!

Qua zout valt er bij mij nog wel winst te behalen, ik voeg nog wel zout toe bij het koken en soms ook aan tafel. Ben wel al gestopt met zoethoutthee.

Helemaal vegetarisch of veganistisch zal ik niet gaan worden, ik ben wel tevreden met een paar keer per week geen vlees/vis te eten. Mijn man vindt dit gelukkig ook helemaal prima en vindt bijna alles lekker wat ik kook. Mijn kinderen zouden iets vaker vlees willen...

@Tyche Water drinken zou ik ook meer moeten doen! Die droge benen heb ik ook in de winter.

@Retrostar je darmen niet blij met de verandering? Je lijstje klinkt goed behalve misschien het suikerloze snoep. Zitten daar kunstmatige zoetstoffen in?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven