Groente wokken zonder vet zonder anti-aanbaklaag

09-07-2009 13:17 59 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo, heeft iemand ervaring met groente wokken zonder vet?



Ik vind in water (of bouillon) gekookte en gestoomde groente helemaal niet lekker, et wok ze gewoonlijk in olie. Maar al die verhitte olie is ook niet gezond.

Een wok met anti-aanbaklaag wil ik niet, want die raken bij mij altijd snel beschadigd en ik ben bang dat dan stukjes teflon in het eten terechtkomen. Dat geldt ook voor aluminiumfolie: dat gebruik ik zo min mogelijk.

Heeft iemand een tip hoe ik groente kan wokken zonder vet? Of eventueel hoe je gekookte/gestoomde groente toch lekker kunt maken?



(Sorry als een dergelijk onderwerp al eerder besproken is, maar ik kon het niet vinden).
Waarom is verhitte olie niet gezond? Draaf je niet een beetje door?
Alle reacties Link kopieren
Met een klein beetje olijfolie is er niets aan de hand hoor. Dus eens met Vlinder.
...
Korter koken/stomen, dus dat ze net niet gaar zijn. Veel meer smaak en 'bite'.
Alle reacties Link kopieren
Reiger, als je de olie met zo'n siliconenkwastje in de hete pan aanbrengt, scheelt dat een hele boel in de hoeveelheid olie die je nodig hebt.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
quote:Vl43inder schreef op 09 juli 2009 @ 13:24:

Waarom is verhitte olie niet gezond? Draaf je niet een beetje door?Dat hangt van de olie af. Extra vergine olijfolie moet je niet verhitten, want dat is inderdaad niet gezond. En zo zijn er nog een paar. Maar er zijn ook bakolieen en daar is niets ongezond aan (tenzij je het oververhit). Weet overigens even niet welke olieen dat zijn.
quote:Christiane04 schreef op 09 juli 2009 @ 13:27:

[...]





Dat hangt van de olie af. Extra vergine olijfolie moet je niet verhitten, want dat is inderdaad niet gezond. En zo zijn er nog een paar. Maar er zijn ook bakolieen en daar is niets ongezond aan (tenzij je het oververhit). Weet overigens even niet welke olieen dat zijn.Oa gewone olijfolie, zonnebloemolie, rijstolie en arachide olie kunnen volgens mij prima worden verhit zonder dat dat schadelijk is. Oververhitten tegen gaan is een kwestie van de warmtebron lager draaien.
Alle reacties Link kopieren
Bovendien moet je zo'n pan gewoon goed behandelen.

Dwz niet in de vaatwasser, niet schuren, speciaal gereedschap gebruiken om erin te "roeren" (dus ook van plastic/teflon oid) en de pannen in de kast inelkaar zetten met een doek ertussen (of bijv. een stuk piepschuim.

Ik heb die van mij al zo'n 5 jaar in gebruik en die zien er nog uit als nieuw.
Alle reacties Link kopieren
Dankjewel allemaal voor de vele reacties!



Of ik doordraaf? Misschien, misschien ook niet, ik neem gewoon niet graag risico's met mijn gezondheid en die van mijn huisgenoten.



Op de site van het Fonds tegen Kanker staat bijvoorbeeld:



"Ook is duidelijk dat [...] transvetten waarschijnlijk kankerverwekkend zijn. Hetzelfde geldt voor te hoge verhitting van olie (en dus frituurwaren) en van vlees. "



Hoe dan ook, ik wil hier niet discussiëren over de vraag of mijn voorzichtigheid al dan niet terecht is, maar wil wel graag tips krijgen.



Poezewoes: inderdaad, met zo'n kwastje zou het vetverbruik heel beperkt zijn. Misschien ga ik dat maar doen, bedankt.
Alle reacties Link kopieren
Waarom gebruik je niet gewoon een drupje vloeibare margarine? Dat kun je heel goed verhitten en je hebt de stoffen die erin zitten nodig.
Alle reacties Link kopieren
quote:Vl43inder schreef op 09 juli 2009 @ 13:31:

[...]





Oa gewone olijfolie, zonnebloemolie, rijstolie en arachide olie kunnen volgens mij prima worden verhit zonder dat dat schadelijk is. Oververhitten tegen gaan is een kwestie van de warmtebron lager draaien.



Van zonnebloemolie lees ik net overal dat je ze niet mag verhitten.



En de warmtebron lager draaien: inderdaad, maar ik vind het moeilijk om de warmtebron zo te regelen dat ze hoog genoeg is om de groente lekker knapperig te bakken en laag genoeg om het vet niet te oververhitten. Als ik even niet oplet, gaat het zo walmen, en ontstaan die schadelijke stoffen. En als ik ze lager zet, bakt de groente nauwelijks. Dan wordt ze net zo flets als gekookte groente.
Alle reacties Link kopieren
quote:Pelikaan schreef op 09 juli 2009 @ 13:47:

Waarom gebruik je niet gewoon een drupje vloeibare margarine? Dat kun je heel goed verhitten en je hebt de stoffen die erin zitten nodig.



Ik vind margarine een erg 'bewerkt', industrieel product, ik gebruik liever koudgeperste olie. De vetzuren in die margarines zijn bovendien in onbalans (te veel omega 6, te weinig omega 3, zelfs in de margarines die met omega 3 verrijkt zijn) maar dat is een heel verhaal. Er zitten ook allerlei conserverings- en kleurstoffen in en voor de productie ervan worden chemische stoffen gebruikt waarvan residu's achterblijven.

De stoffen die je nodig hebt, kun je volgens mij veel beter uit andere producten halen (koudgeperste olie, noten, zaden).
Alle reacties Link kopieren
Eerlijk gezegd vind ik je wel een beetje overtrokken reageren. In China en Japan leven (althans, inmiddels komt de fastfood en de suikerziekte ook daar opzetten) mensen veel gezonder dan in Nederland, ze hebben minder ziektes en toch wokken ze zich daar al eeuwen helemaal suf. Voor alles geldt: met mate. Ik wil je niet op je tenen trappen, dat is echt niet mijn bedoeling. Maar ik denk wel dat je je moet bedenken of je nu niet een beetje doorschiet. Ik heb zelf een eetstoornis gehad en de overpeinzing die je nu hebt, heb ik toen ook gehad. NEE, ik wil niet impliceren dat je een eetstoornis hebt, maar alleen maar aangeven dat ik een beetje schrok van je gedachte.
Ik ben die organisatie eens ge-googled en ze lijken toch minstens tegen de alternatieve hoek aan te schurken. De volledige naam is Stichting Nationaal Fonds Tegen Kanker voor Onderzoek naar Reguliere en Aanvullende Therapieën.



"Met goede voeding en extra voedingssupplementen blijken veel mensen een hogere kwaliteit van leven te krijgen, in diverse gevallen ook langer te leven en in een enkel geval zelfs te genezen." Dat staat er over orthomoleculaire geneeswijzen bij borstkanker. Voeding / voedingssupplementen om kanker te genezen is een nogal tendentieuze stelling en op zijn minst niet bewezen. Daarnaast geven ze een link naar Robert Gorter en adviseren ze het Houtsmuller dieet.



Ik zou zeggen: google en oordeel verder zelf.
Alle reacties Link kopieren
Bergamot: Het is dan ook zo dat in veel voedingsmiddelen stoffen zitten die niet goed voor je zijn. Zelfs in komkommers niet. Maar je moet alles dan ook met mate tot je nemen. Zolang je gewoon normaal doet, normaal eet, gewoon gezond en niet overdreven, dan is er niets aan de hand. En daarbij: het risico op kanker kun je nooit helemaal uitsluiten. Dat heb je nou eenmaal niet in de hand.
Alle reacties Link kopieren
Pelikaan, dit staat ook op de site van de Stichting tegen Kanker:



"Essentiële vetzuren zijn zeer gevoelig voor oxidatie, en worden tijdens bakken en braden makkelijker omgezet in toxische verbindingen. In zijn algemeenheid geldt: hoe hoger de temperatuur en hoe onverzadigder het vet, hoe meer kans op ongunstige effecten. Zo ontstaan in vlees de zogenaamde PAK’s (poly-aromatische koolwaterstoffen) en de stof acrylamide bij bewerkingen met hoge temperatuur. Deze stoffen zijn vermoedelijk in meer of mindere mate kankerverwekkend. Vetten die bij hogere temperatuur nog in vaste vorm verkeren, zoals verzadigde vetten, zijn beter hittebestendig, maar van zichzelf dus minder gezond.

In welke mate vetten bij verhitting omzetten in minder gunstige bestanddelen staat ter discussie. De voedingsindustrie en haar onderzoek stelt dat zonnebloemolie en andere veel omega-6 bevattende vetten uitstekend hittebestendig zijn en prima bruikbaar zijn voor frituren. Anderen stellen dat deze vetten wel degelijk gevoelig zijn voor hitte en er verzadiging, transvetvorming en oxidatie optreedt bij verhitting. ."



Men weet het dus gewoon niet, maar de Stichting adviseert om voorzichtig te zijn. En het gaat hier om 'officiële' deskundigen, en niet eens om mensen uit de natuurvoedingssector.



Het is je goed recht om te vinden dat ik overtrokken reageer, maar ik heb geen eetstoornis. Maar zoals ik al zei: ik wil gewoon graag tips om groente smakelijk klaar te maken zonder, of met heel weinig, vet.
Reiger, relax een beetje, oké?

Het zal allemaal best dat we teveel ongezonde troep binnen krijgen, maar van een druppeltje olijfolie ga je vast niet eerder dood.

Bovendien veranderen al die voedselonderzoeken per week van mening. Dan is bier weer gezond, dan weer niet, dan moet je juist vette vis tot je nemen, dan juist weer niet etc. Het is allemaal niet meer bij te houden.

Wat Pelikaan ook zegt: gewoon alles met mate.
Alle reacties Link kopieren
Je moet niet alles geloven wat 'ze' zeggen. M.a.w.: je overdrijft schromelijk.
Alle reacties Link kopieren
quote:Christiane04 schreef op 09 juli 2009 @ 13:27:

[...]





Dat hangt van de olie af. Extra vergine olijfolie moet je niet verhitten, want dat is inderdaad niet gezond. Hoezo niet?
Alle reacties Link kopieren
Oké, oké, ik overdrijf , is het nu goed? :-)



En toch wil ik graag tips :-)
Alle reacties Link kopieren
Das alleen maar zonde van de olijfolie. Extra vergine olijfolie heeft een speciale smaak. Die verdwijnt bij verhitting. Dus niet verhitten maar over de salade gooien. (maar is niet ongezond om die te verhitten, voor zover ik weet)
Alle reacties Link kopieren
quote:Reiger100 schreef op 09 juli 2009 @ 14:34:

Oké, oké, ik overdrijf , is het nu goed? :-)



En toch wil ik graag tips :-)



Het is een beetje lastig. Want eigenlijk wil je niks. Je wilt geen groentes koken of stomen, je wilt ze niet in olie of margarine bakken.

Misschien moet je maar gewoon rauw gaan eten?
quote:Pelikaan schreef op 09 juli 2009 @ 14:29:

Bergamot: Het is dan ook zo dat in veel voedingsmiddelen stoffen zitten die niet goed voor je zijn. Zelfs in komkommers niet. Maar je moet alles dan ook met mate tot je nemen. Zolang je gewoon normaal doet, normaal eet, gewoon gezond en niet overdreven, dan is er niets aan de hand. En daarbij: het risico op kanker kun je nooit helemaal uitsluiten. Dat heb je nou eenmaal niet in de hand.



Ehm Pelikaan, schaar je mij nou onder de alto's? Heb ik het toch te genuanceerd geschreven. Ben het juist absoluut met je eens dat alles grijs is en niet puur zwart/wit. En dat je het risico op kanker nooit helemaal kunt uitsluiten is mij bekend.



Mooie uitspraak: de enige zekerheid van het leven is de dood.
Alle reacties Link kopieren
Is het mss een idee om je groentes kort te blancheren en vervolgens kort te wokken in een drup olijfolie? Ik gebruik zelf heel weinig olie (niet extra vierge, die doe ik liever over een salade) of vloeibare margarine en ik krijg mijn groentjes altijd lekker knapperig.



Nogmaals, en dat heb ik in mijn posting ook gezegd: ik wil je niet betichten van een eetstoornis.
Alle reacties Link kopieren
quote:Pelikaan schreef op 09 juli 2009 @ 14:41:

Ik gebruik zelf heel weinig olie (niet extra vierge, die doe ik liever over een salade) of vloeibare margarine en ik krijg mijn groentjes altijd lekker knapperig.

Je groentjes??

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven