Geld & Recht alle pijlers

Boventallig verklaard, wat nu?

09-05-2009 17:42 11 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



Ik ben afgelopen week helaas boventallig verklaard op het werk. De reden is bedrijfseconomisch. Het bedrijf waar ik werk wordt ingeschoven in een ander bedrijf (wel van hetzelfde concern). Een aantal mensen kunnen blijven maar de meeste werknemers worden ontslagen.



De OR (ben lid) is nog bezig met het advies en verwachten de eerste week van juni met een definitief advies te komen.



Tijdens het gesprek met pz werd aangegeven dat het gaat om een voorgenomen besluit gaat en dat ze nog niet alle in en outs per medewerker konden vertellen omdat er immers het een en ander kan veranderen.



Nu ben ik zelf even op onderzoek uitgegaan en in het sociaal plan staat dat ik kan kiezen of voor de kantonrechtersformule (oude) of een herplaatsingstraject in ga (ik denk er voor mij geen mogelijkheden zijn binnen het concern).



Maar wat moet ik nu doen om ieder geval mijn eventuele WW-uitkering niet op het spel te zetten. Ik las dat ik in ieder geval bezwaar moet gaan aantekenen maar de voorbeeldbrieven die ik op internet vind daar kan ik niet zoveel mee.

Maar wat moet er nou eigenlijk in staan?



(ik heb nog geen geldige rechtbijstandverzekering, net te laat afgesloten )
Inderdaad bezwaar maken, als je niet zo goed thuis bent in de juridische termen kun je altijd (gratis) juridische hulp vragen bij het Juridisch Loket het juridisch loket



Of misschien kom je wel in aanmerking voor hulp in de kosten voor een advocaat (via de site van de Raad Voor Rechtsbijstand, raad voor rechtsbijstand



Ik hoop voor je dat het niet al te veel ellende gaat opleveren met UWV, dat kan een drama zijn. Heel erg veel succes en wijsheid met solliciteren!
Alle reacties Link kopieren
Beste Earthshine,



vervelend om te horen dat je je baan kwijt gaat raken. Je WW raak je niet zomaar kwijt. Je kunt op een aantal manieren " de WW" in gaan (althans zo was het twee jaar geleden).



De een is via de rechter, deze beslist dan of de bedrijfseconische redenen daadwerkelijk aanwezig zijn. Dat raad ik je af als je denkt dat die er zijn.



De tweede is de mest gebruike vorm. Je werkgever vraagt bij het UWV ontslag voor je aan en jij ontvang een brief van het UWV. Hierin kun je aangeven dat je het eens bent met het ontslag, gevolg: Geen WW.

Je kunt ook aangeven dat je bezwaar maakt tegen het ontslag maar geen procedure wil beginnen. Het UWV toetst dan de rechtmatigheid van de aanvraag (dat doen ze dus niet, maar zeggen dat wel) en zullen het ontslag goedkeuren met behoud van WW.

Je kunt bij het UWV ook een procedure starten door te motiveren waarom jij denkt dat dit ontslag ongeldig is. Ik heb dit destijds voor iemand in mijn omgeving gedaan na overleg met een advocaat. Het UWV keurde de aanvraag toch goed ondanks dat wij middels accountantsrapporten aan konden tonen dat de aanvraag gebasseerd was op onjuiste informatie. We hebben het toen voor de rechter laten komen en uiteindelijk gewonnen. Resultaat: Kantonrechtersformule uitgekeerd gekregen en de proceskosten vergoed gekregen.



Ik zou kiezen voor optie 2 met de ontslagvergoeding. Tenzij er bepaalde redenen zijn om echt niet weg te willen.



Als je er een brief aan wilt wijden wil ik je wel helpen wat op papier te zetten.



groetjes,



Chantal
Alle reacties Link kopieren
Omdat je in de OR zit moet het altijd via de kantonrechter. Ook als je boventallig verklaard bent om bedrijfseconomische redenen.

Via de kantonrechter kunnen ze je dan waarschijnlijk wel ontslaan als ze de redenen kunnen onderbouwen.
Alle reacties Link kopieren
Dank je summerxx voor de links! Ik kom in ieder geval niet in aanmerking voor de subsidie.



Ik las op de site van het jurische loket dat je kan gaan voor een beëindigingsovereenkomst en dat als je het volgens de checklist doet dat je gewoon rehct heb op WW.



Chantaldg, dank je voor je lieve aanbod om me helpen met de brief.

Maar zoals ik het nu gelezen heb bij het juridisch loket hoef ik officieel geen bezwaar aan te tekenen.



Wel laat ik het beeindigingsvoorstel zodra ik het heb doorlezen aan iemand van het juridisch loket.
Alle reacties Link kopieren
Dat het via de kantonrechter moest lopen had ik ook al begrepen. Heb het er gisteren met de adviseur van de OR over gehad.

Maar volgens mij is dat toch alleen maar een procedure om te dubbelchecken of ik niet ontslagen wordt omdat ik de OR zit.



Vind het allemaal toch best ingewikkeld en nergens kun je echt overzichtelijk vinden hoe het nou eigenlijk inelkaar zit.
Alle reacties Link kopieren
Vervelend. Earthshine, geen gemakkelijke tijd.



Heb je al op www.werk.nl gekeken? Dit is de site van het UWV Werkbedrijf. Alle informatie voor werknemers die ontslagen worden, staat hier behoorlijk overzichtelijk op.



Inderdaad hoef je tegenwoordig geen formeel bezwaar meer aan te tekenen. Ook is een gang naar de kantonrechter niet meer noodzakelijk om je WW-recht veilig te stellen. Hoe dat precies zit met OR-leden, weet ik zo niet, alleen dat een bedrijfseconomische grond boven de ontslagbescherming van een OR-lid gaat (voor zover die nog bestaat).



succes,

TD
Alle reacties Link kopieren
quote:Earthshrine schreef op 09 mei 2009 @ 18:59:

Maar volgens mij is dat toch alleen maar een procedure om te dubbelchecken of ik niet ontslagen wordt omdat ik de OR zit.



.Ja, OR-leden e.d. moet via de kantonrechter.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb me zoveel mogelijk in proberen te lezen en ik ga het volgende doen;

Rustig afwachten totdat we als OR advies uitbrengen

Dan krijg ik een beeindigingsvoorstel van mijn werkgever (of een brief voor de kantonrechterprocedure in gang te zetten)

Daarna naar het juridisch loket om alle stukken te laten lezen om te kijken of het ok is.



Ik zat me trouwens nog wel iets te bedenken maar weet niet of dat kan (en morreel wenselijk is ). Zou ik bijvoorbeeld kunnen zeggen dat voor een paar maandsalarissen extra mijn ontslag van mij niet perse via de kantonrechter hoeft (dat scheelt alle partijen volgens mij een hoop geld en ergenis).



Of krijg ik dan geen uitkering meer?
Alle reacties Link kopieren
Als de werkgever verplicht is de procedure via de rechter te laten verlopen zal dat dus niet anders kunnen. Of je moet zelf ontslag nemen met als gevolg dat je geen uitkering krijgt.
Alle reacties Link kopieren
Duidelijk! Kantonrechter it is!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven