Geld & Recht alle pijlers

Een nieuwe andere voornaam dan in je paspoort

04-03-2008 16:15 55 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik ben eigenlijk altijd al zeer ontevreden geweest met mijn voornaam. Aangezien ik ook geen contact meer heb met degene die mijn naam hebben uitgezocht, overweeg ik mijn naam serieus te laten veranderen.



Nu heb ik al wel op internet rondgezocht en je kunt je naam laten veranderen, mits de rechter dit goed vindt. Heeft iemand hier ervaring mee? Zijn er mensen die "eigenlijk" officieel anders heten maar een andere naam dragen? Mijn tante deed dat ook. Zij had een hele ouderwetse naam en had als roepnaam een andere gekozen. Ook kom ik het op mijn werk wel eens tegen omdat ik regelmatig kopietjes van paspoorten in handen krijg en dan zie dat de roepnaam enigszins afwijkt van de roepnaam.
Alle reacties Link kopieren
Het komt dus vaker voor dan ik dacht... Was ik er maar eerder mee begonnen, denk ik nu. Had ik er ook niet jaren mee gelopen, want een naam kan je echt dwars zitten. Het gaat er niet eens om dat andere mensen mijn naam stom zouden zitten, maar als je een functie hebt waarmee je veel contacten moet maken is het echt irritant... De roepnaam die ik nu gebruik is gewoon bekend en duidelijk. Als ik de postbus 51 folder lees zie ik niet echt een kans om dit echt te kunnen veranderen omdat het geen ongepaste naam is en heb ook geen trauma ofzo er aan over gehouden...

Weet iemand een geval waar een naamwijziging gewoon geaccepteerd is door de overheid en rechtbank?

Bv Hendrik wordt Kevin of Bernadette wordt Barbara?
Alle reacties Link kopieren
Lijkt me inmiddels wel duidelijk dat je je roepnaam zelf mag veranderen. Ik ben ook niet altijd even blij met mijn voornaam, maar veranderen vind ik ook niet echt nodig.



Maar kan me wel voorstellen dat het even duurt voor ze eraan gewend zijn. Ik ben 2 jaar geleden getrouwd en heb de achternaam van mijn man aangenomen (en de mijne erachter, dus gebruik dubbele naam, maar eigelijk alleen als ik hem op moet schrijven. In spreektaal nooit). Maar het duurde nogal een tijdje voor mijn collega's het echt gewend waren (die plannen nl afspraken in en ik hoorde ze nog heel vaak zeggen "dan heeft u een afspraak met mevrouw X" ipv met mevrouw Y).

Een jaar later trouwde mijn collega en die nam ook de naam van haar man aan. En laat die naam nu net mijn meisjesnaam zijn. Toen werd de verwarring helemaal leuk .
Alle reacties Link kopieren
quote:traincha2 schreef op 18 november 2009 @ 15:43:

Ik heb een typisch Engelse naam maar wordt door mijn omgeving consequent verbasterd naar de Nederlandse versie. Ik blijf verbeteren tot men ervan doordrongen is Hier is het omgekeerd. Mijn achternaam is heel simpel nederlands (je spreekt het uit zoals je het schrijft) en echt heel vaak gaan mensen er iets engels van proberen te maken....
Alle reacties Link kopieren
bij mij zijn ze opgelucht als ik mijn achternaam niet hoef te spellen of te corrigeren op uitspraak.



maar ja, als je ergens gaat werken moet je wel heel duidelijk aan gaan geven hoe je genoemd wilt worden. Gewoon roepnaam opgeven op cv? Anders kom je de eerste werkdag op je werk en hebben ze je mailaccount al aangemaakt en memo's rondgestuurd met je geboortenaam...
Alle reacties Link kopieren
Mijn voornamen in het paspoort zijn mijn (katholieke) doopnamen. Deze staan bij mij (en bij vele andere katholieken) los van mijn roepnaam. Mijn ouders hebben eerst mijn roepnaam bedacht en toen er doopnamen bij bedacht. Beiden staan dus los van elkaar bij mij.



(Mijn doopnamen lijken zelfs niet op mijn roepnaam, zoals bij andere katholieken wel het geval is.)



O ja alleen op officiële papieren staan mijn doopnamen vermeld (oa. diploma's, correspondentie van instanties, bankpapieren, arbeidsovk.), maar mijn collega's, vrienden en kennissen kennen alleen mijn voornaam.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven