Geld & Recht alle pijlers

Erfenis oma

21-06-2021 17:10 119 berichten
Het zit me echt niet lekker.

Mijn oma is overleden. Ze was erg oud en al lang dement, dus het komt niet als een schok. Maar wel verdrietig natuurlijk.

Onze geschiedenis is nog wat verdrietiger. Mijn inmiddels overleden vader had ruzie met oma waardoor wij als kinderen ook geen contact met haar hadden, tenminste niet sinds de pubertijd. Een paar jaar geleden is er weer contact gekomen door stom toeval (via via hoorden we waar mijn oma verbleef) maar oma was toen al erg dement. We zijn uiteindelijk een paar x langsgeweest, maar met covid hield dat eigenlijk wel op. We hebben oma weleens eerder proberen te zoeken maar onze vader werd dan laaiend dus daar stopten we mee en als twintigers stonden we er ook niet meer bij stil. We hadden ook geen idee waar oom woonde.

Nu is ze een tijdje geleden overleden en dacht ik na over de erfenis. Want hoe werkt het en wat doe je daarmee. Naast mijn overleden vader had oma nog 1 kind, die nog leeft. Daar was ook nooit contact mee vroeger sinds pubertijd, en nu heel sporadisch de afgelopen jaren. Maar wij horen niks van de nalatenschap oid maar weten ook niet of dat zou moeten.

Oma is de laatst overleden partner, zij had dus 2 kinderen maar omdat mijn vader is vooroverleden komen wij als kinderen daarvoor in de plaats. Tenzij ze zowel mijn vader als ons heeft onterft maar dat kan ik me niet voorstellen. Dat laatste iig niet. Maar nu dan?

Ik vind het ook heel ongepast om mijn oom te vragen of er überhaupt sprake was van een erfenis oid, omdat je dan heel geldbelust lijkt. Maar ik vind het ook heftig als er wel wat blijkt te zijn en wij als kinderen horen niks. Zeker niet omdat ik weet dat mijn jongste zusje het heel goed kan gebruiken. Maarja, we kenden oma amper terwijl dat ook weer niet echt onze schuld was. En oom stond wel altijd voor oma klaar.

Ik weet dat als de erfenis groot genoeg is je sowieso wordt aangeschreven (want dan hebben instanties iets van de notaris nodig en krijg je sowieso bericht van die notaris als je erfgenaam bent). Ik neem aan dat als erfenis vrij klein is, je wellicht niks hoort, en dan moet oom het ook maar gewoon houden denk ik dan. Klopt deze gedachtegang? Want dan ga ik er gewoon niks mee doen denk ik.

Ik hoor graag wat jullie ervan vinden, ik vind het heel lastig.
Susan schreef:
21-06-2021 19:44
Ik lees overal dat de kleinkinderen erven in de plaats van hun overleden ouder, ik maak nergens uit op dat dat anders is als de overleden ouder nog een levende broer of zus heeft.
Als een oma overlijdt en ze heeft 2 levende kinderen en 1 overleden kind, dan erft ieder kind 1/3. Het 1/3 deel van het overleden kind gaat naar zijn/haar kinderen. Die kleinkinderen erven samen dus 1/3 deel.
Als er geen testament is zal de erfenis volledig naar je oom gaan en niet naar kleinkinderen van de overleden zoon lijkt me.
redbulletje schreef:
21-06-2021 21:46
Als er geen testament is zal de erfenis volledig naar je oom gaan en niet naar kleinkinderen van de overleden zoon lijkt me.
Of je leest het topic. Kinderen van de overleden zoon erven wel. Juist als er geen testament is.
Alle reacties Link kopieren
En om alles wat in dit topic wordt gezegd moet je echt zorgen dat je het zelf goed uitzoekt en waar nodig contact met een notaris opneemt. Ik lees zoveel onwaarheden…
Alle reacties Link kopieren
redbulletje schreef:
21-06-2021 21:46
Als er geen testament is zal de erfenis volledig naar je oom gaan en niet naar kleinkinderen van de overleden zoon lijkt me.
:facepalm:
Alle reacties Link kopieren
redbulletje schreef:
21-06-2021 21:46
Als er geen testament is zal de erfenis volledig naar je oom gaan en niet naar kleinkinderen van de overleden zoon lijkt me.
:facepalm:
Alle reacties Link kopieren
Ik kan me zo voorstellen dat je oma een bewindvoerder had gezien haar dementie, de kans dat dit je oom was is redelijk aanwezig. In dat geval zal hij tot haar overlijden de beschikking over haar rekeningen gehad hebben. (Wordt dan een soort en/of constructie).

Een erfenis kan je beneficiair accepteren. Dat betekent:

“Om te voorkomen dat u de schulden van de overledene moet betalen, kunt u een erfenis beneficiair aanvaarden. U aanvaardt de erfenis dan onder voorbehoud van wat er in de 'boedel' zit. Dat houdt in dat u de erfenis alleen accepteert als deze positief is.”

Je moet een beneficiaire aanvaarding wel bij de rechtbank laten vastleggen:

https://www.rechtspraak.nl/Onderwerpen/ ... b750b1a2c2

En ja, je vraag kan gierig overkomen. Maar is dat erg? Je hebt geen contact met je oom en als er daadwerkelijk een positieve erfenis is dan heb je daar gewoon recht op. Waarom zou je een dief van je eigen portemonnee zijn?
Jouw oma had wellicht wel heel graag contact met jullie gehouden maar is weggehouden door je vader.

Gelukkig ben je nooit enkel alleen afhankelijk van een familielid voor het verkrijgen van een erfenis, want in dat geval kan iedereen we zeggen dat er niets is.
Ga de genoemde registers af en je zal snel genoeg iets weten.
De term: "help" in caps-lock als topic-titel is over het algemeen omgekeerd evenredig aan de ernst van het betreffende probleem.
GenieInABottle schreef:
21-06-2021 20:33
Er klopt niets van je opmerkingen. Lees even goed en verdiep je ook even in de wet. TO heeft rechten als er geen sprake is van onterving door oma én ze is wel degelijk op de uitvaart geweest. Ze geeft potdorie aan dat het contact gestart was, maar door Corona geen voortgang kon krijgen. Je zit erg op de verwijt stoel, siert je niet.

@TO gecondoleerd nog! Stom dat je geenband op hebt kunnen bouwen omdat je vader het tegen hield. :redrose:
Itt tot anderen zou ik geen brief sturen maar een persoonlijk gesprek aangaan. Als hij niet reageert op een brief, dan zit je eerst te wachten en dan moet je alsnog met het contact opnemen.

In dit gesprek rustig aangeven dat je vernomen hebt dat jij en je zus wellicht erfgenaam zijn en, mocht dat zo zijn, dat daar diverse gevolgen aan hangen. Mocht hij aangeven dat jullie geen erfgenaam zijn, dan vraag je naar de notaris die het afhandelt (zoek dit echt goed uit!) en anders ben je genoodzaakt iemand in te schakelen die het voor je kan uitzoeken (bijv. een notaris of jurist). Als je nl. erfgenaam bent en je wijst de erfenis af, dan kost dat een bedrag. Mocht je kinderen hebben, dan moet je vervolgens ook namens hen de erfenis verwerpen (zij volgen jou immers op als erfgenaam en ook dit mag je dan weer betalen). Bij een positieve erfenis waarvan jij niets weet kun je ook een fijne rekening krijgen van de belastingdienst. En als je niet verwerpt en er blijken schulden te zijn, dan krijg je weer andere rekeningen en gezeik.
Dus zorg voor jezelf en zoek het uit. Wat je ermee doet beslis je dan als je meer weet, dat hoeft nu niet.

En ik kan begrijpen dat het voelt als een dilemma. Vandaar dat er wetgeving is.
Dankje, dit soort reacties doen me goed. En het maakt het dilemma ook helder: ik moet gewoon weten of erfgenamen zijn of niet, zeker juist voor de minder positieve situaties (schulden of de belastingdienst wil geld). En als ik verwerp, dan moet ik ook weer namens mijn eigen minderjarige kinderen verwerpen, en dat kan ook alleen als het saldo niet positief is (want voor verwerping van mijn kinderen, check de rechter of dit wel in hun belang is). Tenminste, als het door mijn verwerping niet vervalt aan mijn oom. Maar dat kan ik de notaris vragen. Wat een gedoe en echt wel het laatste waar ik nu zin in heb. Hopelijk is er gewoon niks, gewoon 0 euro.
Alle reacties Link kopieren
watdachtjehiervan schreef:
21-06-2021 18:31
Leeft je moeder nog?
En was zij getrouwd met je vader toen hij stierf? Anders krijgt zij volgens mij 50 procent van je vaders deel en jij en je zus krijgen samen 50 procent.
Nee, moeder is in dit geval altijd de koude kant. Toen de oudoom van mijn man overleed (broer van opa, kinderloos) leefde zijn oma nog. Oma kreeg niets, het deel van opa werd volledig verdeeld onder mijn schoonmoeder en haar broers.
Mensen die zeggen dat je een geldwolf bent omdat je naar een erfenis vraagt moeten zich na laten kijken.
Zoals al gezegd is: bij een positieve erfenis, mag je gewoon erfbelasting aftikken, dus dan moet je het geld of goed waarover dat gaat wrl hebben. Zeker bij grote bedragen.
Bij een negatieve erfenis krijg je de schulden in je schoenen geschoven. Ook dat is iets wat je graag van te voren wil weten zodat je de erfenis kan verwerpen.

Niks geldwolf, gewoon verstandig om dit uit te zoeken.

En als er wel geld is, kun je altijd nog beslissen of je het neemt of aan je oom geeft, of schenkt aan de Alzheimer stichting, of wat dan ook.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou meteen navraag doen bij een notaris dan weet je het zeker.
Alle reacties Link kopieren
-Darkside- schreef:
22-06-2021 11:42
Mensen die zeggen dat je een geldwolf bent omdat je naar een erfenis vraagt moeten zich na laten kijken.
en dit
Alle reacties Link kopieren
essychan schreef:
21-06-2021 18:04


En ja, je komt zeker over als een geldwolf die nog hoopt dat er ergens wat te graaien valt. Zeker van een oma waar je niet eens contact mee had.

Als zij wettig gezien een erfgenaam is, waarom zou ze dan een geldwolf zijn?
Alle reacties Link kopieren
Een erfenis afwikkelen is vooral veel werk. De administratie doen van de overleden persoon, het huis en de spullen van de overleden persoon opruimen. Opmaken hoeveel er te verdelen valt en naar wie dat moet. Belastingaangifte.

Dus in plaats van (alleen) vragen of je wat krijgt, kan je ook vragen of je ergens mee kan helpen.
Alle reacties Link kopieren
Als je weet in welke gemeente je oma gestorven is, kun je daar een uitreksel overlijden aanvragen. Met dat uitreksel kun je een aanvraag bij het testamentregister indienen om te kijken of er een testament is :
https://www.notaris.nl/bij-overlijden/c ... enregister

Wil je weten of en welke notaris de nalatenschap afhandelt, dat kun je opvragen bij de rechtbank:
https://www.doehetzelfnotaris.nl/hoe-ko ... afhandelt/

Is er geen testament en geen notaris bij betrokken, dan moet je denk ik bij je oom zijn.

Sterkte!
Poeszie schreef:
22-06-2021 13:32
Als zij wettig gezien een erfgenaam is, waarom zou ze dan een geldwolf zijn?
Zouden dit soort mensen nou ook gratis werken? Om salaris vragen is immers nogal inhalig :hihi:
Alle reacties Link kopieren
redbulletje schreef:
21-06-2021 21:46
Als er geen testament is zal de erfenis volledig naar je oom gaan en niet naar kleinkinderen van de overleden zoon lijkt me.
Hoe kom je daar toch bij, klopt niks van.
pearle schreef:
22-06-2021 15:09
Hoe kom je daar toch bij, klopt niks van.
Stel je voor dat een (klein)kind (ook al is die al ruim volwassen) iets erft!!
Alle reacties Link kopieren
-Darkside- schreef:
22-06-2021 14:57
Zouden dit soort mensen nou ook gratis werken? Om salaris vragen is immers nogal inhalig :hihi:

Haha, ja idd.
Alle reacties Link kopieren
Als je vader er niet meer is hebben jullie recht op zijn deel. Ik zou zeggen verdiep je er in en neem actie. Maar uiteindelijk weet de notaris jullie ook te vinden hoor al kan dat wel even duren. Wij hebben dit in de familie aan de hand gehad. Een neef overleed van mijn vader en uiteindelijk is dit verdeelt binnen de familie van zijn vaders en moederskant. Uiteindelijk heeft die neef dus de rijbewijzen van mijn kinderen betaald :yes:
Alle reacties Link kopieren
Mariejan schreef:
22-06-2021 13:41
Een erfenis afwikkelen is vooral veel werk. De administratie doen van de overleden persoon, het huis en de spullen van de overleden persoon opruimen. Opmaken hoeveel er te verdelen valt en naar wie dat moet. Belastingaangifte.

Dus in plaats van (alleen) vragen of je wat krijgt, kan je ook vragen of je ergens mee kan helpen.
Ze heeft al geholpen met huis ontruimen
Mijn moeder had een alleenstaande zus zonder kinderen die overleed. Daar had ze geen contact meer mee. Wij hebben toen wel actief de erfenis verworpen. Ik zeg wij, want als mijn moeder het alleen had verworpen, zou het doorschuiven naar ons kinderen.

We hebben ons niet verdiept in wat er te erven viel. We hebben een akte van overlijden opgevraagd en via de rechtbank met een verklaring nalatenschap verworpen. Dat kon voor ons allemaal tegelijk samen.

Wij hebben dit zo gedaan om niet voor verrassingen komen te staan, maar ook omdat we oprecht niets van tante hoefden te erven.
Alle reacties Link kopieren
Desayuno schreef:
21-06-2021 19:01
Even ter verduidelijking: sinds er contact was met oma, was dat er ook met oom. Die band is altijd vrij zakelijk gebleven, logisch want we hebben ook geen band en het is een vrij gesloten man. We zijn gewoon op de uitvaart geweest en ze woonde op een gesloten afdeling bejaardentehuis dus spullen waren er niet echt. Hebben we overigens onze hulp mee aangeboden. Verder is er niet gesproken over nalatenschap/erfenis en omdat hij zo stug is zie ik ook niet echt een ingang. Sinds uitvaart en leeghalen kamer hebben we ook niks meer van hem vernomen, das nu 3 maanden geleden. We hebben gewoon elkaars nummer en adres.

Ik noem oom alleen potentieel een graaier als voorbeeld naar die betreffende forummer als voorbeeld. Ze noemt mij een graaier omdat er weinig contact was, maar ALS hij weet dat wij wat horen te erven en hij zou dat bewust verzwijgen, dan is hij dat toch net zo goed? En dat was mijn morele dilemma ook: heeft hij er dan meer recht op dan wij? Ik vind met lage bedragen het sowieso niet erg maar met hogere bedragen vind ik dat moeilijker. Dat is toch ook alleen maar menselijk.

En over geen contact: dat neem ik hen dus ook niet kwalijk, net zoals zij het ons niet kwalijk konden nemen dat wij hen niet konden vinden. Was weer bedoeld op de reactie van die forummer.
Helemaal gelijk !!!
Zeker als je het geld goed kan gebruiken en je hebt er wettelijk gezien recht op zou ik dat ook willen weten.
Alle reacties Link kopieren
SEM72 schreef:
22-06-2021 15:16
Als je vader er niet meer is hebben jullie recht op zijn deel. Ik zou zeggen verdiep je er in en neem actie. Maar uiteindelijk weet de notaris jullie ook te vinden hoor al kan dat wel even duren. Wij hebben dit in de familie aan de hand gehad. Een neef overleed van mijn vader en uiteindelijk is dit verdeelt binnen de familie van zijn vaders en moederskant. Uiteindelijk heeft die neef dus de rijbewijzen van mijn kinderen betaald :yes:
Alleen als de notaris benoemd is als executeur in een testament zal hij contact opnemen. Anders zal de erfgenaam dit echt zelf moeten oplossen
Alle reacties Link kopieren
emmalou schreef:
22-06-2021 18:18
Mijn moeder had een alleenstaande zus zonder kinderen die overleed. Daar had ze geen contact meer mee. Wij hebben toen wel actief de erfenis verworpen. Ik zeg wij, want als mijn moeder het alleen had verworpen, zou het doorschuiven naar ons kinderen.

We hebben ons niet verdiept in wat er te erven viel. We hebben een akte van overlijden opgevraagd en via de rechtbank met een verklaring nalatenschap verworpen. Dat kon voor ons allemaal tegelijk samen.

Wij hebben dit zo gedaan om niet voor verrassingen komen te staan, maar ook omdat we oprecht niets van tante hoefden te erven.
TO heeft zo te lezen minderjarige kinderen. Dan kan ze niet zomaar namens hen verwerpen, een rechter zal niet snel oordelen dat een positieve erfenis afwijzen in hun belang is. Zonder te weten of er iets te erven is proberen te verwerpen, is dus niet handig (of haalbaar) als er minderjarige kinderen zijn.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven