Geld & Recht alle pijlers

financieen samenwonen

18-03-2009 19:05 19 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



Mijn vriend en ik gaan over een maand allebei voor het eerst samenwonen. Hij komt bij mij, maar houdt nog wel zijn huis aan (we hebben beide een koopwoning). Hoe regel je dan de financieen? Hij houdt natuurlijk de kosten van zijn huis, maar gas, water, licht, boodschappen, enz. zullen hier wel stijgen. Ik kom iedere maand net rond, dus kan deze extra kosten niet echt voor mijn rekening nemen. Hoe hebben jullie dit financieel aangepakt?

Alvast bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Een en/of rekening voor gezamelijke lasten.



Water zal met zijn tweetjes idd stijgen, maar gas/licht ook echt? Boodschappen (eten ed) kom je vaak toch wat goedkoper pp uit als je met zijn tweetjes bent.



Veel plezier iig!
Computer says nooooo
Alle reacties Link kopieren
Hai,



Bij ons gaat de huur e.d. door de helft en boodschappen om en om. Althans, wie op dat moment het meeste geld bij zich heeft hahaha
Alle reacties Link kopieren
De hypotheek kan ik niet delen, aangezien hij nog zijn huis heeft. Hij werkt voornamelijk 's avonds, dus dan is overdag ook de verwarming aan (nu alleen 'savonds). Ook gebruik je veel meer warm water, dus dat is ook een stuk duurder. Heb er wel heel veel zin in!
Alle reacties Link kopieren
Jouw vaste laste zullen stijgen, die van je vriend zullen dalen. Als hij niet meer in zijn huis woont, verbruikt hij daar immers ook geen gas, elektra of water meer. Het lijkt me eerlijk dat hij het bedrag wat hij daarmee uitspaart, bij jou inbrengt.



Je zou er ook voor kunnen kiezen alle vaste lasten naar rato te betalen. Dat betekent dat jullie een gezamenlijke rekening openen en daar bijvoorbeeld de helft van je inkomen op storten. Van die rekening betalen jullie vervolgens alle vaste lasten.



Wij hanteren die laatste methode. Werkt heel prettig, en uiteindelijk hebben we ongeveer hetzelfde over om vrij te besteden.
Alle reacties Link kopieren
Oh, en met alle vaste lasten, bedoel ik ook alles: de kosten van zijn huis, de kosten van jouw huis, verzekeringen, gas, elektra, water, boodschappen: echt alles. Als jullie de gezamenlijke rekening naar rato vullen, is dat de eerlijkste oplossing, denk ik. Zo betalen jullie naar draagkracht voor jullie samenzijn.
Alle reacties Link kopieren
Even heel wat anders. Jullie zijn nog niet zo lang samen is het wel? Een paar maanden geleden opende je toch nog allerlei topics over je vriendjes?



Weet je zeker dat jullie om de goede motivatie gaan samenwonen? Ik wil je samenwoonvoorpret niet bederven hoor, maar ik zag je nick en dacht; wát nu weer. Sorry.



Hmm en misschien verwar ik je met iemand anders.. dan helemaal sorry
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben allebei een eigen bankrekening en daarnaast één rekening gezamenlijk. We storten maandelijks een gelijk bedrag op die gezamenlijke rekening en betalen daarvan de gezamenlijke kosten. Wat overblijft op onze eigen bankrekening is voor onszelf.



Vergeet niet om voordat je gaat samenwonen een samenlevingscontract en testamenten af te sluiten. Eén ding weet je namelijk zeker als je gaat samenwonen: ooit komt er een einde aan. Is het niet omdat jullie uit elkaar gaan dan is het wel omdat één van jullie komt te overlijden. In beide gevallen wil je goed voor jezelf en de ander gezorgd hebben.
Alle reacties Link kopieren
Goeie oplossing Wuiles

Wat nou als je ruim 200 euro meer verdient als partner maar wel de autokosten betaald waar partner ook gebruik van maakt vind je dan ook dit een eerlijke verdeling,allebei evenveel op gezamelijke rekening storten ?
Alle reacties Link kopieren
quote:plompiedom schreef op 19 maart 2009 @ 08:37:

Goeie oplossing Wuiles

Wat nou als je ruim 200 euro meer verdient als partner maar wel de autokosten betaald waar partner ook gebruik van maakt vind je dan ook dit een eerlijke verdeling,allebei evenveel op gezamelijke rekening storten ?Voor ons werkt het inderdaad uitstekend. Je vraag begrijp ik niet helemaal. Als dit jouw situatie is gaat het er toch om of het voor jullie werkt? Wij hebben afgesproken de kosten 50/50 te verdelen. Wat anderen doen moeten zij uiteraard helemaal zelf weten.
Toen mijn man en ik elkaar leerden kennen was hij ook voornamelijk bij mij en ook ik kon geen extra kosten dragen. Wij spraken toen het volgende af:



* We leggen beiden per week een bepaald bedrag neer voor boodschappen.

* Hij blijft zijn vaste lasten betalen maar wat terug komt aan energie etc. is voor mij, dat heeft hij in zijn eigen huis uitgespaard en blijkbaar dus bij mij verbruikt. Na de jaarafrekening het maandbedrag niet laten verlagen maar op het zelfde niveau houden.



Ik vond dit heel fijn, we waren samen maar hadden nog geen plichten naar elkaar toe en hoefden dus niet bang te zijn dat als het mis zou lopen....



Ook ik heb even teruggekeken naar de eerdere berichten die je schreef. Ik las dat je in oktober 2008 nog schreef over een leugentje bij een date. Pas je goed op jezelf?



Groetjes, Carrrie
Alle reacties Link kopieren
quote:wuiles schreef op 19 maart 2009 @ 19:16:

[...]





Voor ons werkt het inderdaad uitstekend. Je vraag begrijp ik niet helemaal. Als dit jouw situatie is gaat het er toch om of het voor jullie werkt? Wij hebben afgesproken de kosten 50/50 te verdelen. Wat anderen doen moeten zij uiteraard helemaal zelf weten.Nee,dit gaat niet om mijn situatie,vroeg mij alleen af of de inzet gelijk blijft als de een meer verdient dan de ander .Hoor in mijn omgeving dat dit soms problemen geeft ,de minstverdiende heeft er vaak moeite mee en voelt zich benadeeld .
Alle reacties Link kopieren
quote:plompiedom schreef op 20 maart 2009 @ 08:59:

[...]





Nee,dit gaat niet om mijn situatie,vroeg mij alleen af of de inzet gelijk blijft als de een meer verdient dan de ander .Hoor in mijn omgeving dat dit soms problemen geeft ,de minstverdiende heeft er vaak moeite mee en voelt zich benadeeld .Ja, wij hebben afgesproken dat we allebei de helft blijven bijdragen. We hebben allebei een behoorlijk inkomen en de één verdient inderdaad meer dan de ander. Ik vind dat persoonlijk geen reden om minder of meer bij te gaan dragen. We maken de kosten samen en betalen dus samen. Als dat betekent dat we vinden te weinig over te houden voor 'eigen gebruik' dan zal het inkomen moeten stijgen. Bijvoorbeeld door een extra studie te gaan volgen, meer te gaan werken of anderszins andere keuzes te maken. Minder verdienen is dus voor ons geen reden minder bij te dragen.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben dan wel getrouwd nu maar bij ons gaat al vanaf het begin af aan alles op 1 hoop.

We hebben maar 1 rekening waar alles van gedaan word en zo heb je geen gezeur dat de een meer verdient dan de ander.

En elk hebben we een vast bedrag per maand wat we vrij kunnen besteden.

Werkt prima
Alle reacties Link kopieren
quote:wuiles schreef op 20 maart 2009 @ 09:53:

[...]





Ja, wij hebben afgesproken dat we allebei de helft blijven bijdragen. We hebben allebei een behoorlijk inkomen en de één verdient inderdaad meer dan de ander. Ik vind dat persoonlijk geen reden om minder of meer bij te gaan dragen. We maken de kosten samen en betalen dus samen. Als dat betekent dat we vinden te weinig over te houden voor 'eigen gebruik' dan zal het inkomen moeten stijgen. Bijvoorbeeld door een extra studie te gaan volgen, meer te gaan werken of anderszins andere keuzes te maken. Minder verdienen is dus voor ons geen reden minder bij te dragen.Helemaal mee eens . Goeie eerlijke methode.
Alle reacties Link kopieren
ja, als we nog maar 1 huiskostenpost hebben, kunnen weh et makkelijk delen. Maar nu we 2 huizen hebben?
Alle reacties Link kopieren
Hij zou wel mee moeten betalen aan gas licht en water en boodschappen ,gewoon de helft Rocketgirl?
Alle reacties Link kopieren
quote:wuiles schreef op 20 maart 2009 @ 09:53:

[...]





Ja, wij hebben afgesproken dat we allebei de helft blijven bijdragen. We hebben allebei een behoorlijk inkomen en de één verdient inderdaad meer dan de ander. Ik vind dat persoonlijk geen reden om minder of meer bij te gaan dragen. We maken de kosten samen en betalen dus samen. Als dat betekent dat we vinden te weinig over te houden voor 'eigen gebruik' dan zal het inkomen moeten stijgen. Bijvoorbeeld door een extra studie te gaan volgen, meer te gaan werken of anderszins andere keuzes te maken. Minder verdienen is dus voor ons geen reden minder bij te dragen.quote:plompiedom schreef op 20 maart 2009 @ 10:08:

[...]





Helemaal mee eens . Goeie eerlijke methode.



Maar wat nu als een van jullie zonder baan komt te zitten zonder zijn/haar eigen schuld of als jullie kinderen krijgen? Houden jullie dan die regel nog aan? Lijkt mij niet echt eerlijk.



Bij ons zijn de kosten niet 50/50 verdeeld. Mijn vriend betaald veel meer dan ik. Hij werkt fulltime en ik studeer nog. Maar als je gaat kijken hoeveel we overhouden, dan houd hij veel meer over dan ik. Ik houd aan het einde van de maand bijna niks over. Maar dat vind ik natuurlijk niet erg, vind het al heel fijn dat mn vriend meer bijdraagt dan ik, want anders zouden we ons huis nooit kunnen betalen.

Daar staat natuurlijk wel tegenover dat ik met mijn opleiding straks wel een goed betaalde baan heb en ons beide dus meer financiele vrijheid kan bieden. Op de lange termijn profiteert mijn vriend dus ook.
Alle reacties Link kopieren
quote:schoonheidsspecialiste schreef op 22 maart 2009 @ 20:46:

[...]





[...]





Maar wat nu als een van jullie zonder baan komt te zitten zonder zijn/haar eigen schuld of als jullie kinderen krijgen? Houden jullie dan die regel nog aan? Lijkt mij niet echt eerlijk.Ook als een van ons werkloos wordt blijven we allebei de helft betalen. Rondkomen van een uitkering zou betekenen dat er minder overblijft om zelf uit te geven, niet dat de ander meer zou moeten bijdragen. Overigens heeft Wuilesman een bovenmodaal aantal kinderen waaraan ik in financieel opzicht niets bijdraag, anders dan dat ik voor de helft eigenaar ben van het huis waarin we wonen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven