Geld & Recht alle pijlers

Fooi geven

22-02-2010 22:28 104 berichten
Alle reacties Link kopieren
In navolging van een topic op een ander forum vroeg ik me af hoe mensen hier denken over fooi geven. Dat topic ging over Amerika, waar veel mensen in de bediening maar 3 dollar per uur krijgen ofzo. Ik vind het wel logisch dat mensen daar fooi geven, van het gewone salaris kunnen die mensen nooit leven. Maar in Nederland? Van vrienden in de horeca hoor ik hoe veel zij verdienen (zonder fooi) en dat is net zo veel al ik krijg voor mijn minimum loon baantje. Ik vind het daarom een beetje onzin om fooi te geven. Ik snap wel dat mensen in de bediening er blij mee zijn, dat extra geld, zou ik ook zijn. Maar verder krijgt niemand met een minimum loon zomaar extra geld voor zijn/haar werk. Zo denk ik er dus over Maar hoe denken anderen er over? Is fooi geven onzin of juist nodig? En waar geef je fooi? Ik bedacht me net dat het in een restaurant ofzo veel gedaan word. Maar in de kroeg (als je zelf je drankje gaat halen) vaak weer niet. Alleen omdat je zelf die 2 meter naar de bar moet lopen?

(Ik wil verder niets met dit topic, ben gewoon benieuwd).

Fooi geven?

Totaal aantal stemmen: 100

Ja altijd! (11%)
Nee nooit. (8%)
Allees als de service heel goed is. (48%)
Alleen niet als de service heel slecht is. (33%)
in de kroeg geef ik nooit fooi aangezien de drank al duur genoeg is. Maar als ik uit eten ga geef ik standaard fooi.
Alle reacties Link kopieren
quote:Kabouter23 schreef op 23 februari 2010 @ 08:39:

Ik heb ook in de horeca gewerkt, benen uit mijn lijf gewerkt (chaos) en in het weekend krijg je niet extra betaald ofzo. Ik zat echt aan het minimum van het minste loon wat je kon krijgen! Maar rende wel 40uur pw mijn benen uit mn lijf. Misschien was het een verkeerd restaurant want ik heb nooit iets van fooi gezien alleen de supervisors kregen fooi..



En in een restaurant geef ik alleen fooi als de bediening leuk was. Als ik mn bord nog net niet op tafel gegooid krijg, dan zoeken ze het maar uit!



Alsof er geen andere banen zijn waar je de benen uit het lijf loopt. Als je dat zo verschrikkelijk vond, dan zoek je toch ander werk? Ik neem aan dat je er zelf voor kiest om in de horeca te werken. Ik heb zelf ook in de horeca gewerkt en de fooi die je dan kreeg was gewoon voor al het personeel.Logisch toch? Je gaat dat toch niet alleen aan de bediening geven? Een kok werkt toch ook keihard? En iemand die in de afwas staat?

Ik vind fooi onzin, ook al geef ik het ook wel als ik uit eten ga, omdat het weer zo raar overkomt als je het niet doet. Bijna iedereen doet het namelijk. Maar vind het erg apart dat het alleen in de horeca is. Als je vindt dat je daar als serveerster te weinig verdient, dan moet je wat anders zoeken. Ga je in een winkel werken ofzo. Daar verdien je overigens niet veel meer.

Als ik ergens uit eten ga dan ga ik ervan uit dat de service en de bediening goed is. Daar betaal ik toch voor?
Alle reacties Link kopieren
quote:Kastanjez schreef op 23 februari 2010 @ 10:00:

[...]





Daar ben ik het dus helemaal mee eens. Sterker nog, ik vind eigenlijk dat mensen eens wat vaker zouden moeten laten merken dat ze het waarderen dat de ander iets extra's doet, of gewoon zijn/haar werk extreem goed doet.

Ik heb eens een tijd (8 maand) als uitzendkracht gewerkt, juist in een periode dat ik veel ziek was, het werk (buiten mijn schuld) problemen opleverde enzovoort. Mijn twee intercedentes waren geweldig en bleven altijd opgewekt en behulpzaam. Toen ik ander werk ging doen, heb ik ze samen een grote doos bonbons gebracht, gewoon om te laten weten dat ik ze heel erg gewaardeerd had.

Het is heel leuk om af en toe zoiets te doen, en dat hoeft dus niet altijd perse een fooi te zijn.hier ben ik het zeker mee eens, maar daarom ben ik het er dus niet mee eens om alleen in de horeca een fooi te geven. Als je in een kledingzaak bent en een verkoopster helpt je heel goed met het uitzoeken van een perfecte outfit, dan geef ik nooit fooi. Jullie wel? Ik vind dat zo iemand het dan net zo goed verdient als iemand die mij een glas cola serveert.
Alle reacties Link kopieren
quote:Bagheera schreef op 24 februari 2010 @ 09:20:

Ik geeft eigenlijk altijd een fooi. Niet als ik twee drankjes aan de bar heb gehaald, maar als dat aan het eind van de avond er 10 zijn geweest, wel. In restaurants altijd een procent of 10, tenzij het slecht was.



Ik geef ook fooi aan de wasmachinesjouwer, monteur, kapper, etc. Tenzij de prestatie slecht is of ze hondsbrutaal zijn.



En als ik in het ziekenhuis heb gelegen, geef ik ook altijd wat voor de verplegingspot. De laatste keer 20 euro. En de keer daarvoor niets omdat ze me gewoon ontzettend slecht verzorgd hadden.



Als je een bedrag afrondt en bv het wisselgeld laat liggen, vind ik een 'fooi' van 5 cent kunnen, maar met een royaal gebaar en eeuwige dank verwachtend 5 cent geven, vind ik ook een belediging.ik ga echt geen fooi geven aan de kapper, ik betaal daar altijd al meer dan genoeg. Vraag me serieus af waarom ik dan nog meer zou betalen....?
quote:Ik heb zelf ook in de horeca gewerkt en de fooi die je dan kreeg was gewoon voor al het personeel.Logisch toch? Je gaat dat toch niet alleen aan de bediening geven? Een kok werkt toch ook keihard? En iemand die in de afwas staat?Ben ik 't niet mee eens. Een kok heeft 'n opleiding gevolgd en krijgt 'n navenant passend salaris. Een serveerster en afwasser zijn (als bijbaan) werkzaam in 'n ongeschoold baantje. Als je voor de bediening kiest moet je met klanten omgaan en krijg je daarvoor dus af en toe fooi. Als je voor afwassen kiest sta je in de keuken en krijg je niets extra. Ben blij dat wij geen fooien hoefden delen in elk geval.
Ik geef ook altijd een fooi - kapper, restaurant, taxi, pizza bezorger, de bezorger van huishoudelijke apparaten etc. Ik koop ook altijd een daklozenkrant en geef daarop nog een extraatje. Hoeveel ik geef, ligt aan hoeveel ik in mijn portemonnee heb. Ik geef omdat ik het wil, niet omdat ik mij verplicht voel. Op vakantie gaf ik op de eerste dag de schoonmaker een fooitje, om de volgende dag erachter te komen dat ik een verkeerde biljet had gegeven (wat omgerekend helemaal niets was, misschien net een paar centen). Omdat ik inmiddels ook van kamer was gewisseld, had ik ook een andere schoonmaker - maar ik ben wel alsnog teruggegaan naar de vorige schoonmaker om wel het juiste biljet te geven. Hij was helemaal verbaasd en zei dat het helemaal niet belangrijk was. Een fooi is een blijk van waardering maar moet niet een verplichting zijn.
Alle reacties Link kopieren
Mijn zus heeft in de horeca gewerkt en het onzichtbare personeel (lees kok, afwassers, etc.) waren bijna altijd buitenlandse volwassen mannen met gezinnen die de minste centen verdienden. En echt niet dat de fooien gedeeld werden met de keuken. Zo heeft zij dat in verschillende kroegen met eetgelegenheid meegemaakt en dat heeft fooien geven voor mij wel minder leuk gemaakt.



Ik doe het dus alleen als mijn pet ernaar staat.
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 24 februari 2010 @ 13:36:

[...]



Ben ik 't niet mee eens. Een kok heeft 'n opleiding gevolgd en krijgt 'n navenant passend salaris. Een serveerster en afwasser zijn (als bijbaan) werkzaam in 'n ongeschoold baantje. Als je voor de bediening kiest moet je met klanten omgaan en krijg je daarvoor dus af en toe fooi. Als je voor afwassen kiest sta je in de keuken en krijg je niets extra. Ben blij dat wij geen fooien hoefden delen in elk geval.En dat ben ik niet met je eens. Als het eten niet te eten is of het servies is vies, geef ik geen fooi. Ook al is de serveerster nog zo aardig.
quote:schouderklopje schreef op 24 februari 2010 @ 14:57:

Mijn zus heeft in de horeca gewerkt en het onzichtbare personeel (lees kok, afwassers, etc.) waren bijna altijd buitenlandse volwassen mannen met gezinnen die de minste centen verdienden. En echt niet dat de fooien gedeeld werden met de keuken. Zo heeft zij dat in verschillende kroegen met eetgelegenheid meegemaakt en dat heeft fooien geven voor mij wel minder leuk gemaakt.



Ik doe het dus alleen als mijn pet ernaar staat.\

Koks krijgen juist goed betaald en ongeschoold niet nederlands sprekend afwaspersoneel verdient ook geen hoge vergoeding. Als ze nederlands leren kunnen ze 'n betere baan vinden of zelf de bediening in gaan en fooi incasseren.

Ik geef juist minder fooi als ik weet dat mijn geweldige serveerster het toch niet in haar eigen zak mag steken.
quote:Bagheera schreef op 24 februari 2010 @ 15:00:

[...]





En dat ben ik niet met je eens. Als het eten niet te eten is of het servies is vies, geef ik geen fooi. Ook al is de serveerster nog zo aardig.Juist als de keuken het verprutst kan de bediening nog wat goed proberen te maken, gratis drankje bijv. en krijgt dan zeker wel fooi (mits het dus niet in 'n pot moet)
Alle reacties Link kopieren
Tja... Ik heb bij het uitgaan slechte ervaringen, het barpersoneel ging er bij voorbaat al vanuit fooi te krijgen en gaf dus te weinig terug. Dan heb je het dus eeuwig bij me verpest en krijg je nooit meer fooi.

Normaal gesproken doe ik bij het uitgaan aan het einde van de avond een fooi geven, als de service de hele avond goed was en ze niet met het uur chagrijniger werden.



Uit eten.. dat verschilt, per bui, per dag, per minuut. Soms krijgt iemand fooi als hij/zij er zo schattig uitziet. Soms omdat hij/zij echt hard heeft gewerkt. En soms geef ik niks en zeg ik alleen dankjewel.
Alle reacties Link kopieren
Ik gaf altijd gewoon fooi. Ik rondde drankjes naar boven af. En dat kon Dfl 0,10 zijn of wat dan ook. Met een etentje vond ik Dfl 2,50 netjes. Nu durf ik Euro 0,05 echt niet te laten liggen. En wordt een fooi vaak al Euro 0,50. En dat vind ik echt te gortig voor een drankje.



Nu doe ik het als ik het heel fijn heb gehad. En als ik vind dat ze het verdienen. En dat kan varieren tussen een paar dubbeltjes bij een drankje of afronden en een paar euro bij een etentje. Het ligt er nu dus aan. Ik doe het niet meer standaard.
Volg je hart. Dat klopt.
Alle reacties Link kopieren
Ik werk ook in de horeca, maar krijg nooit een fooi. Niet omdat ik slecht mijn werk doe, haha, maar dat is hier in Noorwegen niet gebruikelijk. Misschien wel in de echt dure luxe internationale restaurants, dat weet ik niet.

De Noren zelf geven in elk geval nooit wat, ook niet vreemd als je weet dat het uurloon zo'n 16 euro per uur is, waar na 18u, 20u, zaterdag en zondags helemaal er nog een percentage bij op komt.



In Nederland ga ik zelden uit eten, geef dan wel een beetje fooi, drankjes vind ik zo wie zo al duur en geef dan niets extra.
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 24 februari 2010 @ 13:36:

[...]



Ben ik 't niet mee eens. Een kok heeft 'n opleiding gevolgd en krijgt 'n navenant passend salaris. Een serveerster en afwasser zijn (als bijbaan) werkzaam in 'n ongeschoold baantje. Als je voor de bediening kiest moet je met klanten omgaan en krijg je daarvoor dus af en toe fooi. Als je voor afwassen kiest sta je in de keuken en krijg je niets extra. Ben blij dat wij geen fooien hoefden delen in elk geval.ben ik het dan weer niet mee eens. Iedereen doet toch even hard z'n best om het de klant naar de zin te maken? Bij ons was er trouwens maar 1 kok die het echt als beroep deed zeg maar, soms op drukke dagen 2. De rest waren vakantiehulpen. Beetje lullig dat alleen de serveerster fooi geeft. Als ik fooi geef dan is het ook omdat het eten top was. Daar heeft de serveerster toch weer niks mee te maken? Je hoeft toch niet alleen fooi te geven omdat de bediening/service goed is? Gaat mij ook om het lekkere eten. En bij ons was het zo dat als je jong begon, je eerst in de afwas terecht kwam. Lekker lullig als zij niet mee mogen doen met de fooi. Pas als je wat ouders was mocht je de bediening in. Was dus niet echt zo van: ik kies voor de bediening. Als je in de bediending wilde en je was er nog te jong voor, tja, dan ga je eerst afwassen en dan rolde je later vanzelf door naar 'een hogere functie'.
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 23 februari 2010 @ 08:50:

[...]



Dat is idd niet motiverend. Bij v.d. Valk liep je voor jezelf. Keukenpersoneel kreeg namelijk wél 'n normaal salaris en iedereen begon als loper die niets extra's kreeg. Als je goed je best deed kreeg je na 'n tijdje ook je eigen wijk. Dus gewoon onderaan de ladder beginnen en daarna de kans om te scoren. Niks mis mee. Als ik m'n fooien had moeten delen had ik niet zo m'n stinkende best gedaan in elk geval.





ook bij van der valk gilze rijen gewerkt ?



Ik ben alleen loper geweest, heel af en toe een beetje fooi, meestal in de chauffeurszaal..

Maar bij van der valk verdien je echt niks.

Ik moest betalen voor het vervoer Fl 2,50 heen en FL 2,50 terug en ook nog eens voor het eten de volle mep.

Dus de eerste 2 uur was werken voor het vervoer en eten...

( was 12 jaar terug)
quote:disney1 schreef op 24 februari 2010 @ 19:21:

[...]





ook bij van der valk gilze rijen gewerkt ?



Ik ben alleen loper geweest, heel af en toe een beetje fooi, meestal in de chauffeurszaal..

Maar bij van der valk verdien je echt niks.

Ik moest betalen voor het vervoer Fl 2,50 heen en FL 2,50 terug en ook nog eens voor het eten de volle mep.

Dus de eerste 2 uur was werken voor het vervoer en eten...

( was 12 jaar terug)

Wat 'n afzetters dan zeg! Ik kreeg al meer bij de v.d. Valk regio Bergen op Zoom een paar jaar langer geleden dan jou en wij kregen gratis te eten. Over vervoer moest je uiteraard zelf beschikken want 't zit langs de snelweg.

Meestal werkte ik zondags van 12 tot 21 en niet zelden ging ik met rond de 100 gulden naar huis aan 't eind van de dag (loon inclusief fooien)
Alle reacties Link kopieren
Echt afzetters zijn het.



Voor de mensen die dus geen eigen vervoer hadden, hadden ze bij Gilze Rijen busjes die je haalden en wegbrachten naar Breda-Tilburg en station Gilze Rijen. Alleen reden ze wel op bepaalde uren. Dus rond 9-12-17-21-22 uur

daar verdiende ze wel op, want al die arme studentjes ( zoals ik toen )hadden toen geen eigen vervoer en kwamen uit breda en tilburg
Alle reacties Link kopieren
quote:TheEmpress schreef op 24 februari 2010 @ 11:31:

[...]





Ik vind het mooier als de patient of een dochter of echtgenoot of wat dan ook me dan speciaal aanspreekt en me bedankt. Soms met tranen in de ogen. Wat is een fooi dan waard zeg? Ppfff.



Als ik dan zonodig geld zou moeten weggeven, geef ik wel wat meer aan goede doelen. Maar zomaar aan de seveerster, kapster, wasmachinemonteur, nee dus. Flauwekul.Spreek je wel de serveerster, kapster of wasmachinemonteur speciaal aan om te bedanken als je een héle goede service hebt gehad?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
quote:disney1 schreef op 24 februari 2010 @ 20:10:

Echt afzetters zijn het.



Voor de mensen die dus geen eigen vervoer hadden, hadden ze bij Gilze Rijen busjes die je haalden en wegbrachten naar Breda-Tilburg en station Gilze Rijen. Alleen reden ze wel op bepaalde uren. Dus rond 9-12-17-21-22 uur

daar verdiende ze wel op, want al die arme studentjes ( zoals ik toen )hadden toen geen eigen vervoer en kwamen uit breda en tilburgDat hadden ze bij ons niet. Voor ieder die niet zelf kan komen 10 anderen. Ik was al begin 20 dus had m'n eigen auto, maar er werden ook medewerkers door ouders gebracht en gehaald.
quote:blijfgewoonbianca schreef op 24 februari 2010 @ 21:01:

[...]





Spreek je wel de serveerster, kapster of wasmachinemonteur speciaal aan om te bedanken als je een héle goede service hebt gehad?



Of een ICT consultant!!!!! Soms zie ik wel eens in een verslag dat ze blij met me zijn, dan staat er iets als "Vlinder heeft haske goed werk geleverd". Soms ben ik blij met het gebaar, maar meestal komt er een dikke maar achteraan.

Als je echt pech hebt dan vraagt je manager je bij je beoordelingsgesprek "Hoe komt het dat die andere klanten niet zo'n mail hebben gestuurd"?.



Dus.......
Alle reacties Link kopieren
quote:tulpje21 schreef op 24 februari 2010 @ 13:03:

[...]





. Ik heb zelf ook in de horeca gewerkt en de fooi die je dan kreeg was gewoon voor al het personeel.Logisch toch? Je gaat dat toch niet alleen aan de bediening geven? Een kok werkt toch ook keihard? En iemand die in de afwas staat?





Ja, zo was het in het bedrijf geregeld waar jij werkte. Waar ik werkte kreeg het keuken personeel een hoger standaard loon. De fooi hoefde hier dan ook niet gedeelde te worden.



Maar de interne verdeling van de fooi maakt toch niet uit voor het feit of jij als gast fooi geeft?
Alle reacties Link kopieren
Misschien is het al ter sprake gebracht, maar geeft er ook iemand fooi bij de schoonheidsspecialiste?

Kreeg de laatste keer de indruk, dat ze er eentje verwachtte. Overigens best al pittige prijzen.
Mijn pedicure geef ik fooi. Zij vraagt 14 euro en ik geef er 15.
Alle reacties Link kopieren
Toen ik nog in de horeca werkte kregen we altijd enorme dikke fooien. Die werden in de fooienpot gedaan en uitbetaald naar het aantal uur dat je die dag gewerkt had. Werd dus per avond gedaan. Vond ik een prima regeling. Ging iedere avond met zon 50 gulden extra naar huis.
Alle reacties Link kopieren
quote:Melpomene schreef op 02 maart 2010 @ 11:06:

Misschien is het al ter sprake gebracht, maar geeft er ook iemand fooi bij de schoonheidsspecialiste?

Kreeg de laatste keer de indruk, dat ze er eentje verwachtte. Overigens best al pittige prijzen.



Nee, een paar jaar geleden ging ik iedere 5 weken naar de schoonheidsspecialiste. Ik vond de behandeling echter al niet goedkoop (iets van 33,- voor een uur, wat overigens ook niet heel duur is als je bedenkt dat zij daar nog een hoop kosten vanaf moet halen). Maar ik vond het ook gewoon niet nodig. Had ook niet de indruk dat ze het verwachtte trouwens (betaalde meestal per pin).



Mijn kapster krijgt wel altijd fooi, maar zij knipt me zwart en vraagt maar 8,- dus dan geef ik altijd een tientje. Dat is een keer gekomen toen ze nog 7,50 vroeg maar geen wisselgeld had. Toen heb ik aangegeven "laat maar zitten" en sindsdien geef ik eigenlijk altijd een tientje. Ook omdat ik enorm tevreden over haar ben (als ik bel kan ik altijd erg snel terecht en ik ben altijd tevreden over het resultaat).

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven