Geld & Recht alle pijlers

gezamelijke rekening?

31-03-2009 20:25 88 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



Mijn vriend en ik hebben een huis gekocht en krijgen in mei de sleutel. Op dit moment hebben we ieder onze eigen rekening. We woonden al wel samen in een huurwoning, maar hebben de kosten altijd maar een beetje verdeeld. Straks met de hypotheek hebben we natuurlijk veel meer gezamelijke kosten.



Dan lijkt het makkelijk om alles maar gewoon gezamelijk te doen. Maar tegelijkertijd heb je natuurlijk ook ieder je eigen vrijetijdsbestedingen en andere uitgaven. Dan lijkt het me ook wel weer handig dat je gewoon je eigen geld hebt, en er niet bij na hoeft te denken of de ander het wel leuk vind dat jij geld uitgeeft. Niet dat mijn vriend hier snel over zal zeuren hoor, maar jullie snappen vast wel wat ik bedoel. Het kan natuurlijk voor ruzie en gezeur zorgen...



Hoe doen jullie dit? Alles gezamelijk, of hou je ook ieders een eigen rekening aan? En dan alleen sparen, of ook een lopende rekening... En hoe bevalt het jullie?



Ik hoor het graag..
Wij hebben gekozen voor één gezamenlijke rekening. Met als doel dat nu alles nog lieve vrede is, ons te leren communiceren over hoe we ons geld willen besteden.



Inmiddels hebben we dit 2 jaar, het bevalt heel goed.



We weten nu heel goed waar onze gezamenlijke waarden en normen liggen qua de inkomsten en uitgaven.



We verdienen beiden ongeveer evenveel.



Ik geef ietsjes meer uit dan hij, maarecht, deze maand koop ik niks meer
Alle reacties Link kopieren
volgens mij is het handig om de kosten evenredig naar inkomen te verdelen en dit maandelijks over te maken naar een gezamelijke rekening en dan ook allebei je eigen rekening aan te houden zodat je daar je "eigen" dingen van kunt doen.
Alle reacties Link kopieren
Mn vriend en ik hebben allebei nog onze eigen rekening, en een gezamelijk. We maken elke maand n bedrag over op de gezamenlijke, en we houden allebei evenveel over op onze eigen rekening.

Een gezamenlijke spaarrekening hebben we niet. Als we op vakantie gaan ofzo boeken we ieder evenveel van onze eigen spaarrekening over.
Alle reacties Link kopieren
Samen: gezamenlijke rekening + spaarpot voor alle huishoudelijke uitgaven en vaste lasten



Elk eigen: eigen rekening + spaarpotje voor kleren en persoonlijke uitgaven.



Salaris komt binnen op eigen rekening, we boeken een vast bedrag over naar gez. rekening, een beetje naar rato van inkomen (niet heel precies maar ongeveer).
Alle reacties Link kopieren
hoihoi. een gezamelijke rekening is ideaal. wij hebben dat ook vanaf het begin. wij storten allebei hetzelfde bedrag per maand. kan ook naar evenredigheid,maar wij verdienen ongeveer hetzelfde. van die rekening betalen we alle vaste lasten. is er een tekort op de rekening dan storten we allebei weer wat bij.

we hebben ook een gezamelijke spaar,maar daar gebeurt niet zoveel mee. als er weer iets nodig is, hebben we allebei alweer gespaard op onze eigen rekeningen dus komt dat ook weer goed. verder kan je je eigen deel om het zo maar te zeggen naar eigen invulling besteden en hoef je je niet schuldig te voelen als je eens flink ben wezen shoppen.
Ik zou altijd mijn eigen rekening behouden en 'n gezamenlijke rekening openen samen met mijn partner waarop we dan maandelijk geld storten waar de gezamenlijke vaste lasten van betaald kunnen worden.
Alle reacties Link kopieren
Samen: betaal en spaarrekening.

Apart: betaalrekening.

We boeken allebei maandelijks een vast bedrag over, naar rato.

Wij vinden het ideaal zo, ik koop m'n kleding en hij doet zijn ding.
Alle reacties Link kopieren
Hoi,



Mijn vriend en ik hebben allebei onze eigen rekeningen (gewone lopende en spaarrekeingen) en daarnaast hebben we een gezamenlijke rekening voor alle vaste lasten en boodschappen en een gezamenlijke spaarrekening. Dat gaat hardstikke goed. De spaarrekening is handig: die loopt heel langzaam vol, maar na een poosje hebben we toch altijd weer genoeg voor eventuele calamiteiten (kapotte wasmachines ofzo) of om uit te geven aan leuke dingen (vakantie, uit eten, inrichting). Wij vinden het ideaal op deze manier.
Alle reacties Link kopieren
Mijn vriend en ik hebben ieder een eigen rekening, een gezamenlijke (betaal) rekening en een gezamenlijke spaarrekening. Omdat ik de meestal de administratie doe en de rekeningen betaal (dat is: de handeling van het overmaken uitvoer) stort mijn vriend een deel van zijn geld op mijn rekening. Hoeveel dat deel is/moet zijn hebben we eigenlijk nooit besproken, gewoon, dat wat nodig is. Als er wat over is stort ik het op de spaarrekening of op de gezamenlijke rekening. Op deze gezamenlijke rekening staat ook vaak een redelijk bedrag, dat is het geld waar we allebei altijd bij kunnen als het nodig is.



Goh, het klinkt weinig doordacht allemaal, eigenlijk doen we maar wat. We hebben dus geen 50/50 constructie oid, maar voor ons werkt het goed zo.
Wij hebben al jaren een gezamenlijke rekening. Ik doe eigenlijk alle uitgaven: boodschappen, maar ook cadeautjes of soms kleren voor hem. Toen we nog aparte rekeningen hadden was het heel onhandig om dat steeds te moeten verrekenen. We hebben toen al snel een gezamenlijke rekening genomen en het bevalt nog steeds prima. Gelukkig hebben we nooit discussie over de uitgaven van de ander.
Wij hebben ieder een eigen rekening en ieder een eigen spaarrekening. Samen hebben we een en/of rekening voor de boodschappen. Geld voor de hypotheek maak ik over naar rekening vriend.

Ik zou altijd een eigen rekening willen hebben.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb samen met mijn man ook een koophuis en een gezamelijke en een eigen rekening. We storten per maand een x bedrag naar de gezamelijke rekening en je eigen rekeningen (telefoon, auto, boete, kleding, en ander hobby dingen) betaal je met je eigen rekening.

Ideaal en nooit gedonder als jij of hij een boete krijgt of veel geld uit wil geven aan kleding
Nee echt?
Alle reacties Link kopieren
Wij doen daar niet aan. We hebben wel een gezamelijke rekening, maar we leven ook samen, hebben samen een huis gekocht en zien het niet als een poot uitdraaien als de een meer uitgeeft dan de ander. Hoe denk je dat later te gaan doen als er eventueel kinderen komen, of huisdieren? Van wie zijn die dan? En wie betaalt dat. Ik vindt het echt onzin, als je samen gaat wonen ga je ook samen leven en al dat aparte gedoe hoort daar dan niet meer bij. Maar iedereen is natuurlijk anders
Ruil hem in voor een ED! Veilig en warm. Dat is wat je nodig hebt!
Alle reacties Link kopieren
Hoi,



Ook man en ik hebben 1 gezamelijke rekening voor alle vaste lasten. Daar storten we elke maand een vast bedrag op vanuit onze eigen, aparte rekening.



Van onze eigen aparte rekening betalen we ook onze eigen dingen (telefoonrek./kleding/ etc.)

Dan hebben we nog 1 spaarrekening waar we ook elke maand een vast bedrag op storten. En wat we over hebben op onze eigen aparte rekening aan het eind van de maand dat maken we ook weer over naar de spaarrek.



Makkelijk en geen gezeur ofzo over wat je met je geld kan en mag doen.
quote:Fame schreef op 31 maart 2009 @ 20:57:

Wij doen daar niet aan. We hebben wel een gezamelijke rekening, maar we leven ook samen, hebben samen een huis gekocht en zien het niet als een poot uitdraaien als de een meer uitgeeft dan de ander. Hoe denk je dat later te gaan doen als er eventueel kinderen komen, of huisdieren? Van wie zijn die dan? En wie betaalt dat. Ik vindt het echt onzin, als je samen gaat wonen ga je ook samen leven en al dat aparte gedoe hoort daar dan niet meer bij. Maar iedereen is natuurlijk anders Wat de doen als er kinderen komen? Gewoon, op dezelfde manier. Luiers gaan van het boodschappengeld van de en/of-rekening, kleren worden betaald door degene die het koopt. Meestal ben ik dat, dus het meeste koop ik. Hij betaalt weer meer vaste lasten.
Alle reacties Link kopieren
meshien ben ik oud maar ik deel als met mijn patner, zo ok de geld, maar ook de rekeningen



lijkt mij dat er complexe problemen ontstaan van gescheiden rekeningen...

en als de ene denk dat die maar verdient dan de andere is er toch al iets niet goed..
Ik verdien veel en veel minder dan partner, en hij hoeft echt niet al mijn boeken te bekostigen. Zou me dan ook niet prettig voelen als ik twee boeken per week zou kopen.



En feit is toch, dat de een vaak meer verdient dan de ander? Waarom zou er dan iets niet goed zitten?
Alle reacties Link kopieren
We hebben een gezamelijke rekening waarop we allebei een bedrag storten naar ratio. Wel betalen we allebei evenveel hypotheek, dat is wel handig voor het geval je wel uit elkaar gaat en het huis moet verkopen.



Daarnaast ieder een eigen rekening waarvan we telefoon, verzekering en eigen uitgaven van betalen.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben een gezamelijke rekening voor alle gezamelijke dingen (hypotheek, kinderdagverblijf, verzekeringen, boodschappen, vakanties, uit eten, alles voor zoon etc) en een eigen rekening voor alle eigen dingen (kleding, uitjes en vakanties met vrienden, lunch op het werk etc.).



Vind ik wel zo logisch en praktisch.



Wij verdienen nu ongeveer even veel, maar zouden het ook zo doen als het schever zou zijn, alleen dan de gezamelijke kosten naar rato ipv 50/50. Alleen als één van ons ziek wordt, of thuis blijft om voor een ziek kind te zorgen of zo denk ik dat we het anders zouden doen, maar verder zijn we gewoon ieder verantwoordelijk voor ons eigen inkomen en willen we dat ook beiden niet anders.
Alle reacties Link kopieren
Bij ons net andersom: al onze inkomsten komen binnen op de gezamenlijke (betaal)rekening. Van daaruit wordt het verdeeld: een vast bedrag voor de boodschappen, voor allebei zakgeld (ik een beetje meer dan hij ), een vast bedrag naar de spaarrekening en naar de rekening waar de hypotheek van betaald wordt.

Ondanks alle rekeningen is het toch overzichtelijk.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben alleen een gezamenlijke rekening en dat bevalt ons prima. Ik ben degene die meestal overzcith heeft hoeveel er nog te besteden is en als ik denk dat ik iets nog kan aanschaffen dan doe ik dat. Vriend vraagt meestal hoeveel er nog op de rekening staat en bepaalt dan of hij iets kan kopen. Alleen grotere uitgaven worden van te voren besproken.

Bij ons werkt dit prima.

Maar als je denkt dat dit niet gaat werken, omdat bijvoorbeeld 1 van jullie veel meer uitgeeft dan de ander en de ander daar problemen mee heeft, of omdat je vind dat de ander zich voor zijn-haar aankopen moet verantwoorden dan kun je beter ook beide je eigen rekening houden.
Alle reacties Link kopieren
1 gezamenlijke rekening waarop e maandelijks bedrag storten (vriend verdient iets meer dan ik dus stort ook iets meer) hiervan betalen we hypotheek, kinder-dingen, boodschappen etc. en daarnaast allebei eigen rekening waarmee we kunnen doen wat we willen (hij geeft bijvoorbeeld geld uit aan computerdingen en sport, ik aan boeken en kleding)



Dit lijkt mij de beste verdeling om gezamenlijk vaste lasten te dragen maar toch ook je eigen geld blijft houden
Alle reacties Link kopieren
quote:Fame schreef op 31 maart 2009 @ 20:57:

Wij doen daar niet aan. We hebben wel een gezamelijke rekening, maar we leven ook samen, hebben samen een huis gekocht en zien het niet als een poot uitdraaien als de een meer uitgeeft dan de ander. Hoe denk je dat later te gaan doen als er eventueel kinderen komen, of huisdieren? Van wie zijn die dan? En wie betaalt dat. Ik vindt het echt onzin, als je samen gaat wonen ga je ook samen leven en al dat aparte gedoe hoort daar dan niet meer bij. Maar iedereen is natuurlijk anders Hier ook zo, helemaal mee eens
Alle reacties Link kopieren
quote:fleurtje schreef op 31 maart 2009 @ 21:10:

Ik verdien veel en veel minder dan partner, en hij hoeft echt niet al mijn boeken te bekostigen. Zou me dan ook niet prettig voelen als ik twee boeken per week zou kopen.



En feit is toch, dat de een vaak meer verdient dan de ander? Waarom zou er dan iets niet goed zitten?



Ik denk dat het ook te maken heeft met "gunnen". Nu verdient hij misschien meer, misschien jij over een paar maanden/jaren.

Hoe doe je dat dan met het huishouden? Doen jullie allebei evenveel of werk jij minder zodat je het huishouden kunt doen?



Hier gewoon alles op 1 hoop en we kopen ongeveer om en om wat duurs.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven