Geld & Recht
alle pijlers
Gierige acties deel XIV
donderdag 10 november 2022 om 17:22
vrijdag 11 november 2022 om 10:33
Daarom hadden we er dus ook helemaal niet opgelet. Ik zag het echt per toeval. We hebben er zelf toen in elk geval wel om gelachen samen.
I do cross stitch; so you know that I have the patience to stab something a thousand times
vrijdag 11 november 2022 om 10:33
Stella_Aurora schreef: ↑10-11-2022 20:58Ik had eerder verteld over collega's die op het werk altijd ontzettend ruim boodschappen bestellen. Maar dat was niet gierig.
Ondertussen heeft de leidinggevende ons medegedeeld dat we teveel uitgaven. (Wat ik al dacht) Er werd voor het dubbele besteld dan waarvoor budget is.
Een collega vroeg zich hardop af waar ik bij zat hoe we nou toch konden besparen. Nou uh, door bv naar aanbiedingen te kijken, of huismerk te kopen ipv A-merk, en gewoon bestellen watc er nodig is, niet extra veel bestellen omdat je geen zin hebt om even te kijken in de kast hoeveel pindakaas er nog staat ipv klakkeloos 5 potten kopen.
Nou, alsof ze water zag branden. Dat deed ze nooit.
Nog steeds niet gierig
Ik ben niet altijd sarcastisch. Soms slaap ik.
vrijdag 11 november 2022 om 10:33
Dat vat het wel een beetje samen denk ik. Als ik bonbons als cadeau geef zijn ze van de luxe chocolatier en die hoeven zeker niet gelijk op tafel. Als het bedoeld is als bijdrage aan het feestje dan is het een wat simpeler soort en een grotere doos (dus niet per se goedkoper, maar wel meer). Blijft over de situatie dat je op visite gaat zonder feestje. Dan zeg ik er meestal bij dat ze zelf mogen kiezen wat ze ermee doen, ik heb daar geen verwachtingen van.
Als iemand bij mij komt met bonbons handel ik ongeveer overeenkomstig en dan zal het misschien wel eens geweest zijn dat iemand mij gierig vond omdat ze in de kast gingen. Dat is dan jammer, ik heb zelf meestal veel lekkers bij de koffie en dat wil ik dan ook graag op tafel zetten.
vrijdag 11 november 2022 om 10:34
Explorista schreef: ↑10-11-2022 22:12Als kind was ik naam op envelop schrijver bij een jubileum.
Mijn tante Jo riep: "Explorista, deze is van Teun en Iet."
Dat schreef ik in mijn mooiste handschrift op.
Vaak op het gehoor.
Het konden ook Teus en Diet zijn geweest.
Of Ton en Riet.
Ik ben benieuwd naar het gierige stukje.
Ik ben niet altijd sarcastisch. Soms slaap ik.
vrijdag 11 november 2022 om 10:36
Snap ik nooit zo goed. Als ik cocktails drink, moet ik ze toch betalen linksom of rechtsom. Het enige voordeel van splitten is voor mij dat ik niet hoef te onthouden wat ik precies besteld heb. Als iemand niet wil splitten is dat zijn of haar goed recht. Niet gierig, want ze ‘liften’ dan niet mee op anderen.CleopatraVII schreef: ↑11-11-2022 09:48Ik heb dit een keer met collega's gehad toen we uit eten gingen. Ik drink ook geen alcohol en een paar collega's hadden allemaal dure cocktails genomen (meerdere per persoon). Toen stelde een van de cocktaildrinkers voor om de rekening te splitten. Toen gaf ik aan dat ik apart wilde betalen (ik was toen begin twintig en verdiende ook niet veel). Zij vond dat maar belachelijk en ging toen zelfs aan een andere collega nog vragen of we moesten splitten of niet. Die collega gaf toen aan dat als één persoon niet wilde splitten, zij niet ging bepalen dat we dat dan wel moesten doen. Die collega die wilde splitten keek me echt met een moordzuchtige blik aan. Het was een beetje een ongemakkelijke situatie toen.
Nee heb je, ja kun je krijgen
vrijdag 11 november 2022 om 10:37
Wij zetten soms zelf de naam van de gever op een gekregen fles wijn. We drinken graag zelf wijn dus het komt heus wel op, maar een enkele keer pakken we een fles uit de voorraad om mee te nemen als we last minute bij iemand gaan eten. Het zou een beetje lullig zijn om dan de fles terug te geven die iemand zelf gegeven heeft, vandaar.
Maar dat is weer iets anders dan dat we zelf onze naam zetten op een fles wijn die we weggeven. Misschien was dit ook een doorgevertje en had diegene niet door dat er een naam op stond?
vrijdag 11 november 2022 om 10:38
Misschien omdat tante Jo achteraf wilde weten wie wat had gegeven voor haar jubileum en ze daarom haar nichtje op de blanco enveloppen liet schrijven van wie die enveloppe kwam. Verzin ik nu ter plekke
Nee heb je, ja kun je krijgen
vrijdag 11 november 2022 om 10:49
Recyclen. Zuinigheid.
Familie van mij maakte zelf kaarten daar ging altijd een los blaadje in waar ze de tekst op schreven, zodat hij hergebruikt kon worden. Overplakken ook wel, maar ze vond het wel gek dat niet iedereen er een los blad in deed.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
vrijdag 11 november 2022 om 10:50
Mja, klinkt logisch.
Vraag ik me nog steeds af wat daar gierig aan is
Ik ben niet altijd sarcastisch. Soms slaap ik.
vrijdag 11 november 2022 om 10:54
Nou ja, als je split met mensen die zelf veel minder hebben gehad, kost het je natuurlijk aanzienlijk minder.lemoos2 schreef: ↑11-11-2022 10:36Snap ik nooit zo goed. Als ik cocktails drink, moet ik ze toch betalen linksom of rechtsom. Het enige voordeel van splitten is voor mij dat ik niet hoef te onthouden wat ik precies besteld heb. Als iemand niet wil splitten is dat zijn of haar goed recht. Niet gierig, want ze ‘liften’ dan niet mee op anderen.
vrijdag 11 november 2022 om 10:56
Stefke schreef: ↑11-11-2022 06:49Toch vind ik het raar dat er vanuit gegaan wordt dat ik blijkbaar niet voldoende of niet lekker genoeg heb ingekocht voor bij de koffie of het eten!
Heb ik net een uur in de keuken gestaan voor een lekkere taart, omdat er een vriendin van ver op de koffie komt. Heeft ze zelf gebak meegenomen. Moet ik mijn taart dan maar laten voor wat het is?
Na een aantal keer ging ik er dus maar vanuit dat zij weer iets lekkers meenam, dus haalde ik niks ik huis (omdat ik steeds bleef zitten met een hoop zoetigheid). Kwam ze met lege handen aan .
Jadat snap ik. Dan denk ik dat het het beste is om dat vantevoren te communiceren ‘ik bak wat lekkers voor bij de koffie!’ of ‘ik neem iets mee voor bij de koffie hoor!’
vrijdag 11 november 2022 om 10:58
Gierig is het niet, dus inderdaad off-topic, maar bij jubilea en grote feesten is het toch vrij normaal dat er iemand is die zorgt dat alle gegeven cadeaus en enveloppen van een naam voorzien zijn? Je wil ook nog naderhand bedankkaarten kunnen sturen. Het gebeurt zo vaak dat mensen geen naam op hun envelop zetten.PoesmetLaarzen schreef: ↑11-11-2022 10:50Mja, klinkt logisch.
Vraag ik me nog steeds af wat daar gierig aan is
vrijdag 11 november 2022 om 11:03
Misschien had de tante een vermoeden dat sommige mensen een lege enveloppe aanboden of er te weinig in deden? Dat zij die mensen met ‘gelijke munt’ kon terugbetalen? Ik verzin het maar ter plekke overigens. Bedankkaarten stuur je toch meestal naar mensen die een attentie hebben gestuurd maar niet aanwezig konden zijn? En voor aanwezige gasten een klein bedankje als ze weer naar huis gaan?navyblue schreef: ↑11-11-2022 10:58Gierig is het niet, dus inderdaad off-topic, maar bij jubilea en grote feesten is het toch vrij normaal dat er iemand is die zorgt dat alle gegeven cadeaus en enveloppen van een naam voorzien zijn? Je wil ook nog naderhand bedankkaarten kunnen sturen. Het gebeurt zo vaak dat mensen geen naam op hun envelop zetten.
Nee heb je, ja kun je krijgen
vrijdag 11 november 2022 om 11:07
navyblue schreef: ↑11-11-2022 10:58Gierig is het niet, dus inderdaad off-topic, maar bij jubilea en grote feesten is het toch vrij normaal dat er iemand is die zorgt dat alle gegeven cadeaus en enveloppen van een naam voorzien zijn? Je wil ook nog naderhand bedankkaarten kunnen sturen. Het gebeurt zo vaak dat mensen geen naam op hun envelop zetten.
Qua envelop weet ik dat er ook wel culturen zijn waarin het juist de bedoeling is dat geheim blijft wie hoeveel gegeven heeft. Je schrijft je naam op de envelop en doet er geld in. Op het feest is er iemand die de enveloppen openmaakt en het geld discreet in de ene bak doet, en de enveloppen in de andere bak. Zo weet het feestvarken wel wie er een bedankkaartje moeten krijgen, en niet wat de bedragen afzonderlijk waren.
Het kan goed zijn dat mensen een envelop met opzet blanco laten. Het bruidspaar weet toch wel wie er waren als er een gastenboek was, en misschien willen ze idd niet dat het exacte bedrag aan hun naam gekoppeld wordt. Dat kan zijn uit gierigheid bij een klein bedrag, maar het kan net zo goed zijn uit schaamte (ze willen wel meer geven maar kunnen echt niet meer missen) of juist omdat ze een groot bedrag geven maar daar geen heisa om willen of de ontvanger niet de verplichting willen geven eenzelfde cadeau terug te geven.
Hoe dan ook, het klinkt me nogal proleterig in de oren om luidkeels namen om te roepen van de gevers.
vrijdag 11 november 2022 om 11:08
Er zegt vast nooit iemand “ nee “ . En dat is dan weer omdat diegene niet voor gierig wil worden aangezien.lollypopje schreef: ↑11-11-2022 08:13vraag ik mijn gast om als ze iets lekkers bij de koffie willen dan iets mee te nemen en nee is dan ook trouwens een prima antwoord hoor, voordat ik daarmee voor gierig wordt versleten
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
vrijdag 11 november 2022 om 11:10
Dn wegblijven van Turkse bruiloften . Ooit samen met twee collega’s als afgevaardigden van het hele team naar een Turkse bruiloft gegaan. Geven we de enveloppe (van een heel team) af, roept er zo’n man luidkeels om: ‘Lemoos en Lemooscollega’s: 650,- euro’. Toen stond ik ook wel even raar te kijken maar dat was de taak van die man. Cadeau’s in ontvangst nemen, omroepen wie je was en hoeveel je had gegeven.Ginevra schreef: ↑11-11-2022 11:07Qua envelop weet ik dat er ook wel culturen zijn waarin het juist de bedoeling is dat geheim blijft wie hoeveel gegeven heeft. Je schrijft je naam op de envelop en doet er geld in. Op het feest is er iemand die de enveloppen openmaakt en het geld discreet in de ene bak doet, en de enveloppen in de andere bak. Zo weet het feestvarken wel wie er een bedankkaartje moeten krijgen, en niet wat de bedragen afzonderlijk waren.
Het kan goed zijn dat mensen een envelop met opzet blanco laten. Het bruidspaar weet toch wel wie er waren als er een gastenboek was, en misschien willen ze idd niet dat het exacte bedrag aan hun naam gekoppeld wordt. Dat kan zijn uit gierigheid bij een klein bedrag, maar het kan net zo goed zijn uit schaamte (ze willen wel meer geven maar kunnen echt niet meer missen) of juist omdat ze een groot bedrag geven maar daar geen heisa om willen of de ontvanger niet de verplichting willen geven eenzelfde cadeau terug te geven.
Hoe dan ook, het klinkt me nogal proleterig in de oren om luidkeels namen om te roepen van de gevers.
Nee heb je, ja kun je krijgen
vrijdag 11 november 2022 om 11:14
Wat een rare debielen zijn dat zeg.Andrea28 schreef: ↑10-11-2022 23:03Sinds kort word ik zelf als gierig gezien door sommige familieleden en/of vrienden.
Bij etentjes en stapavondjes deden we altijd samsam met de rekening. Vond ik al niet kloppend want ik dronk nooit alcihol en de anderen wel.. Maar oké.
Nu sinds vorig jaar heb ik een maagverkleining dus eten en drinken is in muizenbeetjes. Hooguit 1 spa blauw op de hele avond en qua eten kan ik nauwelijks een voorgerecht /soepje op. Puntje bij paaltje gebruik ik max 5-10 euro, ongeacht waar we zijn.
Maar de rekeningen bleven maar gesplitst worden... Betaalde ik 50 euro, of 80...
Ik ben er mee gestopt. Meerdere keren uitgelegd dat ik zo weinig eet en drink en ik dus niet elke keer voor anderen ga betalen.
En niet iedereen kan dit waarderen... Samen uit is samen thuis, ook qua rekening is het motto.
En echt wil ik best eens een rondje geven, maar dit is zo een enorm scheve verhouding financieel gezien.
Nu krijg ik na een avondje uit dus een tikkie van 2 euro voor mn glaasje water... Die vond ik echt flauw. Maar laat wel zien hoe sommigen erin staan.... Ongeacht hoeveel je eet of drink deel je de rekening.
Het heeft oprecht de sfeer verpest in één van mn vriendengroepje...
Ik voelde me dan ook echt heel gierig.
Maar na zoveel jaar splitsen vind ik het nu tijd om voor mezelf op te komen. Dan maar gierig gevonden worden, kan mijn geld goed gebruiken voor andere dingen dan de alcohol van mijn vrienden
vrijdag 11 november 2022 om 11:16
Is dat een normaal gedrag van voor een Turkse bruiloft om te geven?lemoos2 schreef: ↑11-11-2022 11:10Dn wegblijven van Turkse bruiloften . Ooit samen met twee collega’s als afgevaardigden van het hele team naar een Turkse bruiloft gegaan. Geven we de enveloppe (van een heel team) af, roept er zo’n man luidkeels om: ‘Lemoos en Lemooscollega’s: 650,- euro’. Toen stond ik ook wel even raar te kijken maar dat was de taak van die man. Cadeau’s in ontvangst nemen, omroepen wie je was en hoeveel je had gegeven.
vrijdag 11 november 2022 om 11:18
Ja ik heb wel eens gehoord dat dat zo gaat. Nou ja, ieder z'n cultuur, maar dit vind ik een onaangenaam gebruik. En als je het vantevoren weet dan is er dus een grote druk om niet te weinig te geven, en dat is (denk ik dan) precies de bedoeling. Mensen worden gestuurd door de sociale druk.
vrijdag 11 november 2022 om 11:19
Ginevra schreef: ↑11-11-2022 10:33Dat vat het wel een beetje samen denk ik. Als ik bonbons als cadeau geef zijn ze van de luxe chocolatier en die hoeven zeker niet gelijk op tafel. Als het bedoeld is als bijdrage aan het feestje dan is het een wat simpeler soort en een grotere doos (dus niet per se goedkoper, maar wel meer). Blijft over de situatie dat je op visite gaat zonder feestje. Dan zeg ik er meestal bij dat ze zelf mogen kiezen wat ze ermee doen, ik heb daar geen verwachtingen van.
Als iemand bij mij komt met bonbons handel ik ongeveer overeenkomstig en dan zal het misschien wel eens geweest zijn dat iemand mij gierig vond omdat ze in de kast gingen. Dat is dan jammer, ik heb zelf meestal veel lekkers bij de koffie en dat wil ik dan ook graag op tafel zetten.
Wat een moeilijk gedoe is het allemaal.
Als iemand chocolade geeft voor een verjaardag is het een cadeau. Klaar.
Als iemand chocolade meeneemt naar een anders soort bezoekje en ze geven het aan je, met : ik heb wat lekkers meegenomen. Of ze zetten het op tafel bij de koffie.. dan is voor consumptie op dat moment.
Maar eigenlijk, alles wat je een ander geeft is dan van die ander, veel makkelijker.
Als iedereen gewoon stopt met moeilijk gedoe bij iets geven aan een ander, dat heb je dat onduidelijke gedoe en verwachtingen ook niet meer.
vrijdag 11 november 2022 om 11:21
Dat is wel op meer vlakken een probleem, ook in NL.Ginevra schreef: ↑11-11-2022 11:18Ja ik heb wel eens gehoord dat dat zo gaat. Nou ja, ieder z'n cultuur, maar dit vind ik een onaangenaam gebruik. En als je het vantevoren weet dan is er dus een grote druk om niet te weinig te geven, en dat is (denk ik dan) precies de bedoeling. Mensen worden gestuurd door de sociale druk.
vrijdag 11 november 2022 om 11:22
Geen idee, dat was nu het punt waar mijn plaat bij bleef hangen: “Komen we nu gierig over of niet?” . Sommige mensen gaven 1000,- (als stelletje) maar die stonden wellicht dichter bij het bruidspaar. Er waren ook solo-gasten die 150,- gaven dus dan zouden wij ‘in lijn’ zijn met omgerekend 216,- en een paar centen per aanwezige collega. Tot nu toe de enige Turkse bruiloft waar ik ben geweest dus geen vergelijkingsmateriaal.Stoutehond schreef: ↑11-11-2022 11:16Is dat een normaal gedrag van voor een Turkse bruiloft om te geven?
Nee heb je, ja kun je krijgen
vrijdag 11 november 2022 om 11:22
Ik krijg alleen goede vrienden of familie op visite en die weten dat ik een "nee" echt meer dan prima vind, dus dat scheelt.blijfgewoonbianca schreef: ↑11-11-2022 11:08Er zegt vast nooit iemand “ nee “ . En dat is dan weer omdat diegene niet voor gierig wil worden aangezien.
I do cross stitch; so you know that I have the patience to stab something a thousand times