Geld & Recht
alle pijlers
Hoe rijk ben jij?
vrijdag 17 juli 2020 om 13:58
Ik bedoel niet rijk als mentaal rijk (mooie vriendschappen, mooie ervaringen, goede gezondheid) maar echt qua inkomen en bezittingen.
En ben je tevreden of zou je iets aan je situatie willen/kunnen veranderen?
Ik merk zelf dat arm en rijk hele relatieve begrippen zijn waar iedereen andere betekenis aan hecht. Ik vind zelf iedereen met een modaal inkomen of hoger die geen schulden heeft, al behoorlijk rijk. Als je zelf kan beslissen wat je doet met je vrije tijd/geld ipv dat je alleen maar aan het overleven bent en van maand naar maand moet leven. Naar deze omschrijving vind ik mezelf dus echt rijk, maar ik denk dat niet iedereen dat vind.
En ben je tevreden of zou je iets aan je situatie willen/kunnen veranderen?
Ik merk zelf dat arm en rijk hele relatieve begrippen zijn waar iedereen andere betekenis aan hecht. Ik vind zelf iedereen met een modaal inkomen of hoger die geen schulden heeft, al behoorlijk rijk. Als je zelf kan beslissen wat je doet met je vrije tijd/geld ipv dat je alleen maar aan het overleven bent en van maand naar maand moet leven. Naar deze omschrijving vind ik mezelf dus echt rijk, maar ik denk dat niet iedereen dat vind.
vrijdag 24 juli 2020 om 13:35
Dat doe je goed zeg!spagroen schreef: ↑24-07-2020 10:00Van geld geld maken dat is ook mijn motto, ik vond het altijd al interessant. Ik begon klein en keek naar het percentage winst ipv uitgedrukt in euros. Zo Kocht ik iets in wat 0.10cnt kostte en verkocht het voor 5 tot 10x meer. Dat heb ik half jaar gedaan en verdiende 1000 euro mee.
Daarna begon ik iets anders, dat kostte 5 tot 13 euro per stuk en verkocht voor 5 tot 8 euro meer. Dat heb ik ook honderden keren gedaan. Tegenwoordig heb ik een nieuw product en dat verkoop ik voor 10% tot 20% meer in geld uitgedrukt is dat 100 euro of meer winst per keer. Dit heb ik ook al honderd keer gedaan.
Ik zie echt veel producten waar je gemakkelijk geld mee kunt verdienenen door slim in te kopen en voor meer te verkopen maar zoveel tijd heb ik helaas niet.
Tot op heden geeft het mij telkens een kick om iets in te kopen en te verkopen voor meer. Ik zie het als een hobby, winst is natuurlijk een leuke bijkomst.
Ook ben ik niet afhankelijk van dit omdat ik een prima fulltime job heb.
Uiteindelijke doel is: een 2e huis kopen voor de verhuur
Ik speel safe, zal nooit mijn baan opzeggen om veel geld proberen te verdienen. Investeer alleen datgene wat ik kan verliezen. De winst die ik maak investeer ik weer (geld maakt geld principe).
Alles wat ik doe met de handel vind ik leuk en interessant. Kan mij voorstellen als je dit niet leuk vind dat je dit niet doet of lang zal volhouden ook zul je bij een tegenslag eerder stoppen.
Maar soms, als je resultaten wilt hebben, zul je ook dingen moeten doen die je niet leuk vindt. Zoals gezegd, het komt niet zo maar aanwaaien. Dat is overigens wel voor de meeste mensen het aantrekkelijkste om te denken, daarom kopen ze liever een staatslot. Dat kost geen energie, maar met 12x25 euro per maand, had je toch al heel wat andere keuzes kunnen maken. Het gaat gewoon om je mind set.
vrijdag 24 juli 2020 om 13:40
Ik gebruikte net dat voorbeeld over het staatslot idd. Je kunt er alles van maken, maar als jij alle dubbeltjes moet omdraaien om je gezin te eten te geven, had je misschien moeten overwegen of het wel een handig idee is om aan kinderen te beginnen. Tenzij jje dat een investering noemt, maar daarvan is het in 99% gevallen gebruikelijk dat het financieel niets gaat opleveren,diyer schreef: ↑23-07-2020 17:45Om te kunnen beleggen/investeren etc. heb je uberhaupt al een bepaald denknivo nodig. En het gemiddelde nivo in Nederland is vrij hoog, maar wel MAVO. Er zijn ontzettend veel landen waarbij kinderen niet eens de kans krijgen basaal les te ontvangen in wiskunde. Zij hebben uberhaupt al geen inleg en als ze die wél hadden, dan niet de kennis om ermee te speculeren. Want dat vraagt skills. Skills vragen tijd en die tijd heb je niet als je met 14 jaar moet meehelpen op de boerderij van je ouders.
Klopt wel dat rijken alsmaar rijker worden en armen alsmaar armer. Maar dat ligt echt niet per se allemaal aan henzelf, maar vaak ook aan (het gebrek aan) mogelijkheden en kansen. Het is op je borst klopperij imo dat jouw (of ieder ander) rijker worden allemaal aan je eigen noviteit te danken is. En als je dat al vindt, dan zou ik die mening er vooral op nahouden in het rijke (kansrijke) westen. Maar zelfs binnen dat kansrijke westen zijn er genoeg mensen die alle dubbeltjes moeten omdraaien om het gezin aan het vreten te houden. Ik denk niet dat deze heel veel tijd en energie "over hebben" om zich eens te verdiepen in de materie 'hoe investeer ik in durfkapitaal'. Die hopen elke maand met een staatslot dat hun toekomst een andere wending krijgen.
Maar een uitzondering hier en daar gelaten, over het algemeen is het zo dat de armere mensen wel de duurdere spullen hebben en vaak als eerste. Niks mis mee als je dat belangrijk vindt, maar ga dan niet alles de schuld geven, waarom je nooit iets hebt en ander het beter doet.
vrijdag 24 juli 2020 om 14:13
Dus volgens jou moet niemand in loondienst maar iedereen beleggen? Lijkt me interessant wat dat met de economie zou doen.spell68 schreef: ↑24-07-2020 13:24Die optie ben ik niet vergeten, omdat dat op termijn namelijk geen optie is, tenzij jouw salaris ieder jaar met meer dan de inflatie toeneemt en dan bedoel ik de werkelijke en niet die de overheid weergeeft.
We zijn namelijk het omslagpunt, waarbij schulden nog productief zijn, allang voorbij. Daarom zijn de rentes 0. Om de schuldbubbel in stand te kunnen houden, moeten er steeds meer schulden komen en moet de rente dalen anders is het niet houdbaar.
Aangezien de productie niet stijgt en er meer geld in omloop komt, zal jouw dagelijks leven alleen maar duurder gaan worden, waardoor je of op een houtje moet gaan bijten omdat jouw toekomstige netto contante waarde een steeds hogere inleg nu vereist of je moet de toekomstige uitkering omlaag gaan bijstellen.
Hoe dan ook, je wordt letterlijk armer met die instelling en op termijn kun jij dat niet meer bijbenen.
Aan de andere kant zijn de risico's op de beurs echt niet zo groot, als je maar weet wat je doet en een plan hebt en dat volgt en dan is er genoeg geld te verdienen.
vrijdag 24 juli 2020 om 17:49
Feitelijk wel, maar zo werkt het leven niet natuurlijk. De reden dat sommige mensen rijk zijn, is vnl, omdat anderen het niet zijn. En dat heeft weer te maken met risicobereidheid. Dat levert natuurlijk net zo goed armen op, want niet alle initiatieven eindigen positief.
In een economie, waarbij er geen geld wordt bijgedrukt, zal dat zich binnen een bandbreedte bewegen. Als jij werkt en je spaart een deel van je loon, waarbij je reële rente positief is dan groeit je vermogen uitgedrukt in koopkracht. Niks mis mee. Je hoeft dan geen risico te nemen als niet wilt. Iedereen wordt er beter van
Wanneer er wel geld bijgedrukt wordt dan rijst het probleem dat dit proces zich onevenredig gaat bewegen, waarbij de rijken veel rijker worden en de armen snel armer. En dat is de situatie, waar we ons nu in bevinden. De reële rente is fors negatief dus jouw koopkracht neemt jaar over jaar af.
De centrale banken dwingen je eigenlijk om gewoon meer risico te nemen, anders word je gewoon armer. Ook hier geldt natuurlijk dat veel mensen nog armer worden, omdat ze zonder nadenken geld in de financiële markten gaan pompen, zonder enig idee, wat ze aan het doen zijn en uitgekleed worden. Maar daar gingen ze toch wel naar toen, het ging alleen wat sneller.
Je moet natuurlijk doen, waar je je goed bij voelt. maar mocht je de komende jaren het idee hebben, dat je toch steeds krapper komt te zitten, dan weet je iig wat de reden is.
vrijdag 24 juli 2020 om 21:45
Ik vraag me ook af hoe dat zou moeten, als er geen mensen meer in loondienst zouden werken. Dan zijn er toch ook geen bedrijven meer om naar de beurs te gaan? Domme vraag misschien, maar zoveel verstand van economie heb ik niet. Ik merk trouwens niet dat ik steeds armer word. Daarvoor heb te weinig geld op de bank denk ik
vrijdag 24 juli 2020 om 21:50
Als je 2 woningen met overwaarde hebt, waarvan 1 als belegging dan mag je jezelf rijk noemen vind ik. Dure auto zegt minder dan investering in stenen vind ik.murphy79 schreef: ↑17-07-2020 14:49Ik heb een vrouw en kinderen. Samen hebben we een jaarinkomen van rond de € 65.000,- (netto). We hebben een koopwoning van zo'n 5 ton waar we in wonen en één van 3 ton die we verhuren. Totale hypotheeklast voor de 2 woningen is zo'n 5 ton. Verder hebben we nog iets van € 60.000,- spaargeld.
Ik heb niet het gevoel dat we rijk zijn. We rijden geen dure auto, dragen geen dure kleding, gaan niet op dure vakanties en hebben geen huis vol met dure spullen. Terwijl we in een wijk wonen waar iedereen op grote voet leeft. Ik denk dat het gevoel hoe rijk je bent ook erg afhankelijk is van je omgeving. We proberen ons geld verstandig weg te zetten zodat we voor de toekomst de mogelijkheid hebben eerder te stoppen met werken en niet tot onze 70e door hoeven te gaan.
Aan de andere kant. Als ik dan lees dat er ook mensen zijn die met een paar posts op Instagram een ton vangen waar ik een paar jaar voor moet werken...
https://www.mediacourant.nl/2020/07/bas ... te-weinig/
vrijdag 24 juli 2020 om 21:57
6.000 euro of meer verdient slechts 5% van NL ofzo. Dus je behoort dan niet tot de 95% maar 5%. gewone vakantie, dure kleding is heel subjectief. Ik las laatst dan bijna 20% niet eens op vakantie kan. Dus gewone vakantie is al voor veel mensen heel wat. Dure kleding..? Waar koop of bestel je de kleding van je kinderen? Misschien geen Dolce gabana ofzo maar de Bijenkorf is voor veel mensen ook te duur.
zondag 26 juli 2020 om 11:03
Dit noem ik pas rijk.Wie het breed heeft, laat het breed hangen, zal miljardair Kylie Jenner gedacht hebben.
Voor haar tweejarige dochtertje Stormi heeft ze een pony gekocht met de naam Frozen, net als haar favoriete Disneyfilm.
Prijskaartje?
200.000 dollar (omgerekend zo’n 171.584 euro) plus de reiskosten à 10.000 dollar (8579 euro).
https://www.telegraaf.nl/entertainment/ ... r-stormi-2
Ik, ik VOEL me rijk.
Ik heb een buffer, dak boven ons hoofd, goede auto's van goede afkomst, goede cijfers en prognoses, dividend loopt ook goed.
Kortom, boven verwachting.
Leuk (zonder enige vorm van jaloezie) om te lezen wat andere rijken doen.
Autopsies tonen onomstotelijk de injectieschade aan.
zondag 26 juli 2020 om 11:09
Samen 180K inkomen, twee hypotheekvrije woningen, 150K liquide.
Ja, dus rijk. We kunnen eigenlijk doen wat we willen, en als je dan in contact komt met mensen die veel minder hebben, dan zie je pas welke enorme verschillen er zijn. En dat is dan nog binnen Nederland, kun je nagaan hoe het plaatje eruit ziet als je ook derdewereldlanden meeneemt.
We proberen te helpen als dat kan, geven redelijk veel weg, zowel in geld als in hulp, maar armoede blijft nog steeds een probleem. en als je dan de achtergronden leert kennen van mensen met weinig geld, dan realiseer je je dat het leven net zo goed anders had kunnen lopen voor jezelf.
Ja, dus rijk. We kunnen eigenlijk doen wat we willen, en als je dan in contact komt met mensen die veel minder hebben, dan zie je pas welke enorme verschillen er zijn. En dat is dan nog binnen Nederland, kun je nagaan hoe het plaatje eruit ziet als je ook derdewereldlanden meeneemt.
We proberen te helpen als dat kan, geven redelijk veel weg, zowel in geld als in hulp, maar armoede blijft nog steeds een probleem. en als je dan de achtergronden leert kennen van mensen met weinig geld, dan realiseer je je dat het leven net zo goed anders had kunnen lopen voor jezelf.
zondag 26 juli 2020 om 22:22
Welk denkniveau en skills zijn nodig om te kunnen beleggen/investeren en hoveel tijd is nodig om dit te leren?diyer schreef: ↑23-07-2020 17:45Om te kunnen beleggen/investeren etc. heb je uberhaupt al een bepaald denknivo nodig. En het gemiddelde nivo in Nederland is vrij hoog, maar wel MAVO. Er zijn ontzettend veel landen waarbij kinderen niet eens de kans krijgen basaal les te ontvangen in wiskunde. Zij hebben uberhaupt al geen inleg en als ze die wél hadden, dan niet de kennis om ermee te speculeren. Want dat vraagt skills. Skills vragen tijd en die tijd heb je niet als je met 14 jaar moet meehelpen op de boerderij van je ouders.
zondag 26 juli 2020 om 23:18
nou niet zo'n hoog denk niveau. Ik ken mensen die vmbo hebben en beleggen. Kan prima. Je moet natuurlijk wel kunnen lezen, maar dat kunnen veel jonge mensen wel. Qua Skills? Beetje geduld is wel handig denk ik.inwonermetmigratieachtergrond schreef: ↑26-07-2020 22:22Welk denkniveau en skills zijn nodig om te kunnen beleggen/investeren en hoveel tijd is nodig om dit te leren?
Je kan gewoon een beheerd beleggen rekening openen bij een bank of verzekeraar. Heb ik ooit ook gedaan en jarenlang niet eens naar omgekeken. Hoeft ook niet, bank regelt alles. Je geeft aan hoeveel risico je wil lopen, hoeveel zekerheid je wil en wat je horizon is.
Nu is het geld via beheerd beleggen toch in 10 jaar verdubbeld. Zelf heb ik verder niks gedaan.
Als je wat meer bij wil houden en actief wil zijn dan kan je bij GIRO of BINCK zelf beleggen. De kosten zijn lager maar je moet zelf spreiden e.d. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat wel meer stressvol vind.
Je kunt ook boeken over starten met beleggen bestellen bij bol en een beetje inlezen.
maandag 27 juli 2020 om 00:13
Als tweeverdieners echt wel meer. Ik verdien meer dan de helft van die 6000 netto en heb bepaald geen topfunctie. Nu ben ik alleenstaande ouder dus met mijn salaris ben ik hooguit gemiddeld, in mijn eigen kringetje misschien niet eens.real_tweety schreef: ↑24-07-2020 21:576.000 euro of meer verdient slechts 5% van NL ofzo. Dus je behoort dan niet tot de 95% maar 5%. gewone vakantie, dure kleding is heel subjectief. Ik las laatst dan bijna 20% niet eens op vakantie kan. Dus gewone vakantie is al voor veel mensen heel wat. Dure kleding..? Waar koop of bestel je de kleding van je kinderen? Misschien geen Dolce gabana ofzo maar de Bijenkorf is voor veel mensen ook te duur.
maandag 27 juli 2020 om 00:55
Man en ik verdienen gezamenlijk 8.200 Euro netto per maand. Een prachtig inkomen; maar daar moeten we beide hard voor werken. We zijn beide opgegroeid in een arbeidersgezin waar het geen vetpot was. Maar hebben hierdoor wel geleerd verstandig om te springen met geld. Op eigen kracht hebben we voor ons 50e ons huis afgelost en dat voelt als enorme rijkdom. We wonen prima, maar relatief bescheiden en hebben ook bewust de keuze gemaakt om niet voor een groter, duurder huis te gaan. We sparen nu 3.000 Euro per maand in de hoop later eerder te kunnen stoppen met werken. Inmiddels hebben we 100.000 Euro gespaard.
Om me heen zie ik veel mensen erg dure huizen kopen (vaak met hulp van hun welgestelde ouders) en er behoorlijk op los leven qua andere uitgaven. Wij genieten ook zeker van het leven, maar niet overdadig en dat voelt prima.
Om me heen zie ik veel mensen erg dure huizen kopen (vaak met hulp van hun welgestelde ouders) en er behoorlijk op los leven qua andere uitgaven. Wij genieten ook zeker van het leven, maar niet overdadig en dat voelt prima.
maandag 27 juli 2020 om 08:16
Ik weet dat ons inkomen 2x modaal is maar ik blijf erbij dat ik me niet rijk voel. Wij kunnen geen hele gekke sprongen maken. Zoals gezegd leven we strak en gebudgetteerd. Zo hebben we al onze inkomsten en uitgaven in een duidelijk schema gezet zodat we alles monitoren. Elk kwartaal wordt dit overzicht geactualiseerd. We hebben spaarpotjes voor diverse doeleinden wat aangeeft dat ik niet zomaar lukraak kan aanschaffen.real_tweety schreef: ↑24-07-2020 21:576.000 euro of meer verdient slechts 5% van NL ofzo. Dus je behoort dan niet tot de 95% maar 5%. gewone vakantie, dure kleding is heel subjectief. Ik las laatst dan bijna 20% niet eens op vakantie kan. Dus gewone vakantie is al voor veel mensen heel wat. Dure kleding..? Waar koop of bestel je de kleding van je kinderen? Misschien geen Dolce gabana ofzo maar de Bijenkorf is voor veel mensen ook te duur.
Ik heb jaren in de schuldhulpverlening gewerkt en wat mij bij de “arme” gezinnen die in de problemen waren gekomen vooral opviel is dat ze bijna allemaal dronken en fors roken, veel huisdieren hebben de nieuwste telefoons en gadgets. De meesten hadden geen idee hoeveel er binnen kwam en hoeveel eruit ging. Overspenderen met als gevolg diepe diepe schulden. Totale onwetendheid en tegelijkertijd op de bank zitten met 2 kinderen en 1 onderweg. Deze mensen hadden overigens niet eens het idee dat ze arm waren. Als de sigaretten en drank weg werden gelaten konden deze mensen minstens 1x per jaar op vakantie en shoppen bij de Bijenkorf.
Ps. Mijn kinderen zijn volwassen en zorgen voor zichzelf.
bergje65 wijzigde dit bericht op 27-07-2020 09:59
0.19% gewijzigd
maandag 27 juli 2020 om 08:17
Mooi verhaal! ChapeauNewgirlintown schreef: ↑27-07-2020 00:55Man en ik verdienen gezamenlijk 8.200 Euro netto per maand. Een prachtig inkomen; maar daar moeten we beide hard voor werken. We zijn beide opgegroeid in een arbeidersgezin waar het geen vetpot was. Maar hebben hierdoor wel geleerd verstandig om te springen met geld. Op eigen kracht hebben we voor ons 50e ons huis afgelost en dat voelt als enorme rijkdom. We wonen prima, maar relatief bescheiden en hebben ook bewust de keuze gemaakt om niet voor een groter, duurder huis te gaan. We sparen nu 3.000 Euro per maand in de hoop later eerder te kunnen stoppen met werken. Inmiddels hebben we 100.000 Euro gespaard.
Om me heen zie ik veel mensen erg dure huizen kopen (vaak met hulp van hun welgestelde ouders) en er behoorlijk op los leven qua andere uitgaven. Wij genieten ook zeker van het leven, maar niet overdadig en dat voelt prima.
maandag 27 juli 2020 om 08:20
Het is belangrijk dat je voor jezelf weet wat voor vorm van beleggen bij je past. Daytraden, hoog dividend, obligaties?inwonermetmigratieachtergrond schreef: ↑26-07-2020 22:22Welk denkniveau en skills zijn nodig om te kunnen beleggen/investeren en hoveel tijd is nodig om dit te leren?
Je zou een on line training kunnen doen die je wat meer leert over bijvoorbeeld daytraden. Leuk en leerzaam.
maandag 27 juli 2020 om 09:08
Maar dan ben ik wel nieuwsgierig waar je de 5200 euro per maand dan aan uitgeeft als je geen hypotheek hebt.Newgirlintown schreef: ↑27-07-2020 00:55Man en ik verdienen gezamenlijk 8.200 Euro netto per maand. Een prachtig inkomen; maar daar moeten we beide hard voor werken. We zijn beide opgegroeid in een arbeidersgezin waar het geen vetpot was. Maar hebben hierdoor wel geleerd verstandig om te springen met geld. Op eigen kracht hebben we voor ons 50e ons huis afgelost en dat voelt als enorme rijkdom. We wonen prima, maar relatief bescheiden en hebben ook bewust de keuze gemaakt om niet voor een groter, duurder huis te gaan. We sparen nu 3.000 Euro per maand in de hoop later eerder te kunnen stoppen met werken. Inmiddels hebben we 100.000 Euro gespaard.
Om me heen zie ik veel mensen erg dure huizen kopen (vaak met hulp van hun welgestelde ouders) en er behoorlijk op los leven qua andere uitgaven. Wij genieten ook zeker van het leven, maar niet overdadig en dat voelt prima.
maandag 27 juli 2020 om 09:57
Terechte vraag! Net als Bergje heb ik een overzicht gemaakt waardoor ik precies in beeld heb wat onze vaste lasten zijn. Een deel van die 5200 Euro gaat op aan vaste lasten (GWL, verzekeringen, abonnementen, goede doelen). Ook hebben we de laatste jaren veel geïnvesteerd in en aan ons huis en dat doet de teller ook lopen. We houden ook van (veelal thuis) goed en lekker eten, daar bezuinig ik niet op en van reizen. Meestal blijft er aan het einde van de maand geld over dat ik doorsluis naar de spaarrekening.
Ik realiseer me dat wij het erg goed hebben en daar ben ik ook ontzettend dankbaar voor. Dat komt ons overigens niet aanwaaien. We werken er beide heel hard voor.
maandag 27 juli 2020 om 10:00
maandag 27 juli 2020 om 10:07
Ik denk dat zij, net als bij ons, sparen ook als vaste last zien. Wij hebben in ons uitgaven-overzicht bijvoorbeeld een post “ vakanties” opgenomen. Op die post storten wij elk een deel van ons salaris en dat wordt doorgesluisd naar een rekening die alleen bedoeld is voor uitjes en vakanties. Spaarpotjes voor diverse doeleinden dus gewoon opnemen als vaste lasten.... het werkt heel goed. Zo hebben wij ook een spaarpot “onvoorzien”. Als onze wasmachine stuk gaat wordt van die rekening een nieuwe gekocht. Dit is DE manier om te leven en te overleven.
maandag 27 juli 2020 om 10:07
Ik zie je 2x deze opmerking maken, waarom? Zijn er veel mensen in je omgeving die het aangewaaid krijgen?Newgirlintown schreef: ↑27-07-2020 09:57Terechte vraag! Net als Bergje heb ik een overzicht gemaakt waardoor ik precies in beeld heb wat onze vaste lasten zijn. Een deel van die 5200 Euro gaat op aan vaste lasten (GWL, verzekeringen, abonnementen, goede doelen). Ook hebben we de laatste jaren veel geïnvesteerd in en aan ons huis en dat doet de teller ook lopen. We houden ook van (veelal thuis) goed en lekker eten, daar bezuinig ik niet op en van reizen. Meestal blijft er aan het einde van de maand geld over dat ik doorsluis naar de spaarrekening.
Ik realiseer me dat wij het erg goed hebben en daar ben ik ook ontzettend dankbaar voor. Dat komt ons overigens niet aanwaaien. We werken er beide heel hard voor.
Overigens, ik verdien net aan modaal. Werk ook keihard maar heb niet zoveel geluk gehad in de maatschappij. Hard werken betekend niet automatisch veel verdienen.