Geld & Recht alle pijlers

Huis hopen met schenking van ouders

17-03-2020 19:24 39 berichten
Alle reacties Link kopieren
Vanmiddag heb ik een bezichtiging gehad voor een huis. Het ligt alleen inclusief k.k. €20.000 boven mijn budget. Nu heb ik ouders die mij dit bedrag willen lenen (schenking voor woning en dan alsnog afbetalen). Mijn moeder zegt dat al het geld dat ze mij schenken moet worden vastgelegd bij de notaris, omdat wanneer dit niet word gedaan dit door de hypotheekverstrekker als lening wordt gezien met het gevolg dat de hoogte van de hypotheek dan lager uitvalt. Ze willen me het geld wel schenken om het huis te kopen, maar verwachten wel dat ik het in termijnen terugbetaal. Ik sluit deze alinea af met de vraag of wat zij zegt überhaupt klopt.

Laten we er vanuit gaan dat dit zo is, kan ik deze “schenking” dan ook laten vastleggen bij een notaris zodat ik een hypotheek krijg en daarna alsnog het geschonken bedrag terugbetalen? Het is verder toch niet van belang wat ik na het afsluiten (als de handtekeningen zijn gezet) met mijn geld doe? Een hypotheker ziet een schenking toch gewoon als een schenking? Of moet ik allerlei boekwerken overleggen waarmee ik aantoon dat dit ook 100% zo is. Stel dat mijn ouders met een notaris 20k op mijn rekening storten, word het dan gezien als mijn geld of zitten er weer eens vele haken en ogen aan? Stel dat de gift word gezien als lening, wat gebeurd er dan met de hoogte van de eventuele hypotheek die ik zou kunnen krijgen van de bank (hoger, lager, of geen verschil)?

Kom er met Google gewoon niet uit, dus daarom dit topic. Alvast bedankt voor de reacties.
Alle reacties Link kopieren
Een lening voordoen als schenking is natuurlijk niet zo netjes. Ik zou me aan de regels houden en een notaris om advies vragen hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Heb je nog meer broers zussen want dit kan misschien ook gevolgen hebben voor de erfenis. Dat er op papier staat dat jij al 20k gehad hebt, terwijl je deze hebt terug betaald.
Dat ze het niet kunnen controleren, betekent natuurlijk niet dat het geen fraude is. Je zegt dat het een schenking is, maar dat is het niet.
Moet het persé officieel op papier?

Kan het niet door onderling een papier te ondertekenen waar je beiden een kopie van bewaart?
(En waar eventuele broers en zussen ook een papier van krijgen.)
anoniem_387728 wijzigde dit bericht op 17-03-2020 19:35
0.51% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Je hoeft een gift niet bij de notaris vast te leggen om voor de belasting niet als lening gezien te worden hoor. Zonde van het geld. Hypotheekverstrekkers hebben daar ook eigen formuliertjes voor die je ouders kunnen ondertekenen.

Je moet dan wel aangifte doen voor de schenkingsbelasting. Die is 0 (ervan uitgaande dat je nog onder de 40 bent en je ouders je niet eerder een schenking voor een huis gedaan hebben), maar je moet wel aangifte doen.

Een tweede is die terugbetalingen. Als je ouders dat geformaliseerd willen hebben zou het wel kunnen dat het via de notaris moet. Maar dan is het dus weer geen schenking. Je kunt een lening niet onder de tafel houden en tegelijk een officiële lening laten zijn natuurlijk. Dus dan moet dat onderling afgesproken worden en moeten je ouders er op vertrouwen dat jij het ook echt terug betaalt.
Alle reacties Link kopieren
Ja dit kan. Ja dit gebeurt vaker. Financieel adviseur hier gaf het zelfs als optie maar dat ze dit officieel dan niet weten.

Notaris moet hier wel getekend stukken voor hebben ivm witwassen willen ze herkomst weten van geld.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben het ook gedaan, maar dat ging maar om 6000 euro, waren alleen de kosten koper/notariskosten/kosten hypotheker.
Volgens onze notaris (we hebben er niets over vast laten leggen, maar we zaten daar voor de overdracht ed) mag het officieel niet, maar gebeurt het heel veel. Maar omdat het bij ons om zo'n laag bedrag ging (het zou bij ons geen invloed hebben op het te lenen bedrag, we zaten sowieso een ton onder het maximaal te lenen bedrag) was het niet zo'n probleem.
Maar we hebben ook niks met mijn ouders vast laten leggen. Ze gingen er gewoon van uit (en kennen ons goed genoeg) dat het vanzelf in de loop der tijd terug kwam.

Edit: m'n ouders moesten wel een briefje maken (incl copy paspoort) dat ze het aan mij (ons) schonken ter behoeve van de aankoop van het huis.
irish_wasser_woman wijzigde dit bericht op 17-03-2020 19:38
15.25% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Jij krijgt het als schenking, en betaald het later terug aan je ouders.
Je ouders moeten er dan inkomstenbelasting over betalen en jij mag het als kosten opvoeren.

Waarom kan het geen schenking blijven, zijn je ouders het geld zelf nodig, of heb je meer broers en zussen die ook recht op een vergelijkbare portie hebben?
Alcohol lost je problemen niet op, maar dat doen melk en water ook niet.
Alle reacties Link kopieren
Als het puntje bij paaltje komt is die schenking inderdaad een lening. Wat mij betreft word het ook zo benoemd bij een hypotheker etc. Zij beweren hoog bij laag dat wanneer het huis 200.000 kost en zij 20.000 aan mij lenen dat de hoogte van de hypotheek dan wordt verlaagd van 200k naar 180, omdat je dan een schuld hebt bij een derde partij. Van mijn spaargeld kan ik ongeveer de k.k. betalen en qua hypotheek moet ik het echt van mijn (gelukkig goede) baan met vast contract hebben.

In mijn ogen storten ze me het geld en in het gunstigste geval gaat verkoper akkoord met het bod en 'krijg' je de hypotheek. Zij zeggen dus dat niet zo werkt, maar hoe het wel zit dat weten ze dan ook niet.

Wat zij willen voelt een beetje als onder valse voorwendselen proberen een hypotheek te krijgen, maar misschien is dit allemaal wel niet nodig?
Alle reacties Link kopieren
Het kan hoor. Wat jij na het tekenen van de papieren met je geld doet is echt je eigen zaak. Zolang je maar voldoet aan je verplichtingen.

Zorg wel voor hele goede haalbare en redelijke afspraken met je ouders. Een eigen huis is altijd duurder. Er is altijd iets te doen, te onderhouden of iets onverwachts. Dat dit geen basis wordt voor een familie ruzie.

Enne, leuk. Ben benieuwd of het lukt.
Waarom zou de hypotheker zaken hebben met wat jij bespreekt met je ouders?
Belangrijkste lijkt mij dat jij het geld hebt. Klaar.

Wat je achteraf of binnen 2 jaar doet met die 20.000 euro is hun probleem niet.


En het is nu ook niet dat je effe een half huis elders leent.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben het geld van de schenking aan ons kind gewoon overgemaakt naar de notaris en zelf schenkingsaangifte gedaan bij de belasting. Gewoon een formuliertje invullen.

Je kan met je ouders een onderhandse lening op papier zetten. Duidelijk wat het rentepercentage is en hoe snel er moet worden afbetaald.

Dit wordt wel als schenking aan ouders gezien, max bedrag mag dan max 2208 euro zijn. Terugbetaling dus overmaken met vermelding schenking aan ouders.

Natuurlijk is het niet zoals het hoort maar ik denk dat je niet de enige bent die het zo doet.
Alle reacties Link kopieren
Wat je ouders zeggen over een evt lening van hen aan jou klopt. Als jij bij een ander een lening hebt of aangaat gaat dat van het te lenen bedrag bij de bank af.

Dus nooit aangeven dat het een lening is.
Alle reacties Link kopieren
2208 euro per jaar bedoelde ik.
Ben je trouwens zeker dat je het huis ook kunt kopen aan de vraagprijs?
Hier is dat zo'n beetje de "startprijs".


Je kan dan wel dromen van een huis, maar ik zou eerst kijken of het niet ineens 20 of 30k omhoog gaat door andere bieders.
Alle reacties Link kopieren
Als je het geld van je ouders vast legt als lening heeft dat inderdaad gevolgen voor je maximale hypotheek. Die gaat dan naar beneden, meestal zelfs met meer dan het bedrag dat je geleend hebt. Dus dat is geen oplossing.

De onderhandse manier (officieel een schenking maar in praktijk wel terugbetalen) komt inderdaad heel vaak voor. Je moet elkaar dan alleen wel voldoende vertrouwen dat je het ook echt terug betaalt.
Alle reacties Link kopieren
Marnamai schreef:
17-03-2020 19:59
Ben je trouwens zeker dat je het huis ook kunt kopen aan de vraagprijs?
Hier is dat zo'n beetje de "startprijs".


Je kan dan wel dromen van een huis, maar ik zou eerst kijken of het niet ineens 20 of 30k omhoog gaat door andere bieders.
Misschien moet er iets bij, dat wel. Ouders vrij vermogend, iets meer of minder maakt ze dan ook niet meer uit. Als de constructie maar kan. Ergens schaam ik me kapot dat ik hun hulp hier bij nodig ben, maar het zij zo. Woon zelf in zuidoost Drenthe en het viel altijd wel mee met de woningmarkt. Inmiddels is ook hier de Randstadgekte toegeslagen en staan voor elke redelijke woning zo 15 kijkers op de lijst. Ik betaal nu €800 voor 56m² en verhuurmeneer drukt er standaard elk jaar het maximale percentage bij op. En verhuizen kost geld, dus ik moet eigenlijk wel kopen met mijn 32 jaar.

Overbieden gebeurd hier wel eens, maar is lang niet de norm.
daley71 wijzigde dit bericht op 17-03-2020 20:07
4.26% gewijzigd
Marnamai schreef:
17-03-2020 19:55
Waarom zou de hypotheker zaken hebben met wat jij bespreekt met je ouders?
Belangrijkste lijkt mij dat jij het geld hebt. Klaar.

Wat je achteraf of binnen 2 jaar doet met die 20.000 euro is hun probleem niet.
Als TO het geld moet terugbetalen, heeft ze dus minder geld om de bank terug te betalen. En volgens de regels leent ze dan meer dan ze met haar inkomen kan dragen, dus loopt de bank risico. En dus hebben ze er zaken mee waar de rest van het geld vandaan komt.

Dus wat ze elders leent, gaat af van het bedrag dat ze van de bank kan lenen. Wat ze krijgt , is dat niet.
Alle reacties Link kopieren
Als je ouders vrij vermogend zijn zullen ze niet wakker liggen van 20K. Ze kunnen je tot max. een ton (ietsje meer) belastingvrij schenken als je het voor een woning gaat gebruiken en max. 40 jaar bent.
Alle reacties Link kopieren
De aap komt uit de mouw. Ze willen me het geld wel lenen. Geen probleem, maar in het geval van een hypotheek schiet ik er niks mee op. Als het op een schenking aankomt is het een ander verhaal, dan komt mijn zus ook om de hoek kijken. Dan moeten er tussen 4 personen inderdaad afspraken worden gemaakt hoe en wat. Zus en echtgenoot tikken het huis wat ik overweeg lachend handje kontantje af, maar die geeft schijnbaar al tegengas omdat zij nooit financieel geholpen is bij het kopen van een huis en ik het lievelingetje ben en ze bang is dat mijn 'lening' word kwijtgescholden. Maar ik ben alleenstaand en heb geen partner die letterlijk bulkt van het geld, zoals zij die wel heeft en in complete luxe leeft. Het is dus een morele kwestie voor mijn ouders. Maar goed, bieden kan tot de 25e dus is er nog voldoende tijd om dingen te regelen.
Als je ouders 20.000 euro te verdelen hebben ... is het dan niet logischer om ipv hen terug te betalen je zus 10.000 euro - liefst renteloos of aan lage rente - af te betalen?


Dat je ouders het bedrag dus nu aan jou storten en jij je zus op termijn haar stuk geeft?
Wil je rente aftrek van de belastingdienst als je dus toch je ouders moet terugbetalen?

Willen je ouders het geld perse terug? Ook als je bijvoorbeeld om wat voor reden aanspraak moet maken op je NHG?

Krijg je nog wel een vergoeding van de NHG als je deze lening verzwijgt?

Hoe willen je ouders het doen als je een partner krijgt. Hij mede eigenaar wordt van het huis doordat jullie bijvoorbeeld trouwen en jij komt te overlijden?

Je hebt ook nog zoiets als rangorde in leningen bij een gedwongen verkoop. Je bank wil uiteraard de eerste positie. Wat willen je ouders?
Ja dat is lastig voor je ouders. Misschien kun je het vastleggen als voorschot op de erfenis. Dat als er een erfenis komt jij als 20.000 gehad hebt en dat minder krijgt als je zus.
Ik snap prima dat je ouders je niet zomaar zo’n bedrag schenken/ lenen zonder je siblings daarbij te betrekken. Als ze dat geld immers op papier schenken, heeft dat ook gevolgen voor de erfenis en het kan voor ouders heel scheef voelen, ookal heeft de ander het niet nodig.

Mijn ouders maken er een punt van om ons allemaal gelijk te behandelen. 15 jaar geleden was een van mijn siblings getrouwd, had een goedlopend bedrijf en ik was single. In de vorige crisis gescheiden en bedrijf failliet, en ik ben getrouwd en nu zijn wij ‘ rijk’ en is sibling “ arm”. Hun huis is met flink verlies verkocht en sibling heeft toen ook een grote som geld van onze ouders geleend. Dat hebben ouders ook met mij overlegd, en nee ik had daar geen enkel probleem mee, maar mijn ouders vonden het lastig om een kind zo “ vor te trekken”. Alles is ook netjes notarieel vastgelegd, voor het geval dat...
Alle reacties Link kopieren
Bedenk wel dat als jij bij de bank een schenkingsakte aanlevert terwijl je weet dat het document niet klopt je fraude pleegt. Dit kan tot gevolg hebben dat je hypotheek wordt opgeëist. De bank moet maar net reden zien om achteraf een extra controle uit te voeren op jouw dossier.

Een adviseur die je zegt dat t wel kan, zal op zo'n moment dat t fout gaat ineens van niets weten.

De lening melden zal inderdaad tot gevolg hebben dat je minder kan lenen. Dit ivm de maximale lasten die jij kan dragen op je inkomen.
mooiedromen wijzigde dit bericht op 17-03-2020 20:39
Reden: Aanvulling
15.18% gewijzigd

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven