Geld & Recht alle pijlers

Huis kopen zonder vast contract?

11-01-2010 08:36 42 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo dames,



In verband met herkenbaarheid, wil ik niet al teveel over mijn stituatie prijsgeven, maar ik vraag me wel een aantal dingen af, waarvan ik hoop dat iemand anders er wat zinnigs over kan zeggen Ik heb lang gezocht op internet, maar ben zo mogelijk alleen maar verwarder geworden.



Mijn vriend en ik gaan verhuizen naar een andere stad en willen dan een huis gaan kopen en ook een nieuwe baan gaan zoeken.



Ik moet erbij zeggen dat wij allebei in een branche werken waar structureel tekorten zijn (een bepaalde tak van de ICT en lesgeven middelbaar onderwijs). We hebben dus wel een aardige baangarantie en kunnen overal werk vinden.



Nu mijn vragen... Ik heb namelijk gehoord en op internet gelezen dat je een intentieverklaring van de werkgever kan krijgen, maar weet iemand hoeveel maanden na aanvang van je baan je zo'n verklaring kan krijgen?

En ik las ook ergens dat je moet kunnen aantonen dat je de laatste 3 jaar een stabiel inkomen hebt gehad? Dat hebben wij namelijk niet.

Wat we wel hebben is een eigen vermogen van ¤ 35 000, vanwege een gift, weet iemand of dat nog ergens van pas kan komen?



We houden er sowieso rekening mee natuurlijk dat we de eerst komende tijd heen en weer moeten reizen of een huurwoning moeten betrekken, maar in verband met ons werk van hier nu en nog wat andere zaken, hoop ik dat jullie antwoord weten op één van mijn vragen.



Bedankt alvast!
Niet doen. Zonder financiële zekerheid geen huis kopen. Zet je spaarcenten op een rekening, ga huren, en wacht af tot je een vast contract hebt.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor je reactie!



Punt is wel dat wij echt allebei goed een baan kunnen vinden en we willen het eigenlijk voorkomen om eerst te gaan huren. We zijn allebei vrij vaak verhuisd in ons leven tot nu toe en willen niet over een jaar weer gaan verhuizen.



Daarom willen we liever de eerst komende tijd heen en weer reizen, maar ik vraag me dus af hoe lang het duurt voordat er een intentieverklaring afgegeven kan worden.
Alle reacties Link kopieren
Nee,inderdaad niet doen.Er zijn veel werkgevers die geen intentieverklaring geven!
kijk altijd wat je hebt en niet wat je niet hebt...
Ik begrijp het wel Cassius, maar voor je eigen financiële veiligheid zeg ik, niet doen. Met de onstabiele markt op dit moment zou ik het risico zeker niet nemen.



Een kennis van me had ook een intentieverklaring, werd ziek, uiteindelijk ontslag en moest het huis verkopen en kwam met een enorme restschuld te zitten omdat ze niet meer kon werken ( althans, niet meer full time)
Alle reacties Link kopieren
Als het al zou kunnen (check het eens door bijvoorbeeld vereniging eigen huis te bellen) zou ik het slechts doen op 1 salaris. Als een van jullie dan een tijd zonder baan zit, kun je het toch betalen. De vraag is: heb je dan genoeg hypotheekruimte om iets leuks te kopen?
Als je een goede baan kunt vinden dan kan je hoogst waarschijnlijk ook een onbepaalde tijd contract onderhandelen (als het echt zo schaars is) Zeker in de ICT.



Zonder dat wordt het moeilijk. Vroeger voldeed een intentie verklaring bij een jaar contract. Ik weet niet of het nog steeds zo makkelijk gaat.
Alle reacties Link kopieren
Naast dat er veel werkgevers makkelijk een intentieverklaring verstrekken (want zegt toch niets) zijn er nog meer banken die geen intentieverklaring accepteren. Het is niet meer dan een verklaring waarin de werkgever zegt je, indien mogelijk, te willen behouden in het bedrijf.



Maar als de cijfers tegenvallen, je je werk niet goed doet, je functie vervalt oid dan vlieg je er net zo hard uit als iemand die geen intentieverklaring heeft meegekregen. Het is absoluut geen baangarantie.

Oftewel, een intentieverklaring zegt niets, het is niet meer dan een lege belofte. Dus nemen hypotheekverstrekkers hier geen genoegen mee.
Alle reacties Link kopieren
Dangeensuus, pffoeh dat lijkt me echt enorm zwaar.



Dat is zo ja, een intentieverklaring is natuurlijk niet bindend. Ik wist niet dat de bank daar meestal geen genoegen mee neemt. Ik hoor het wel eens regelmatig om me heen in mijn vakgebied dan, vandaar dat ik er een beetje vanuit ging, maar misschien is dat nu vanwege die crisis ook wel minder geworden...



Domnaiefmutsje, als er een onbepaalde tijd contract is, kan je daar wel mee naar de bank?
Een onbepaalde tijd contract is een vast contract, dus daar kun je mee naar de bank.
Als je een contract voor onbepaalde tijd hebt dan is dat een vast contract en ben je dus vrij zeker van een inkomen. Als je dan onverhoopt ontslagen word of ziek word dan heb je in ieder geval recht op een uitkering. Dit heb je niet als je een tijdelijk contract hebt van 6 maanden en een intentieverklaring en dan thuis komt te zitten. Dan ben je op z'n Hollands gezegd "de lul"
Alle reacties Link kopieren
Mips, hypotheekverstrekkers nemen heel vaak wel genoegen met een intentieverklaring hoor. Ik zeg niet dat ze dat allemaal doen, maar de meeste wel. En de NHG neemt er ook genoegen mee.



Als je een financiering met NHG aan wilt vragen, moet je ofwel een vast contract hebben ofwel een tijdelijk contract met een intentieverklaring. Indien je geen intentieverklaring krijgt, kan er ook nog gerekend worden met het gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 kalenderjaren. Overigens moet je proeftijd wel voorbij zijn wil je een hypotheek aan kunnen vragen.



De vraag is natuurlijk of je zelf wel het risico van een hypotheek aan moet willen gaan met 2 tijdelijke contracten. Persoonlijk zou ik dat niet willen. En als je het al doet, ga dan niet obv 2 volledige inkomens qua finaciering aan de top zitten. Neem genoegen met wat minder, zodat je financieel wat meer ruimte hebt en je niet gelijk een probleem hebt wanneer 1 van beide tijdelijk werkloos zou zijn.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben afgelopen jaar een huis gekocht op twee salarissen. Mijn man werkt full-time maar heeft geen vast contract. Ik werk part-time en heb wel een vast contract. We moesten allebei door onze werkgever een intentieverklaring laten invullen. En daar werd door werkgevers niet moeilijk over gedaan (waarom zouden ze ook? ze zitten nergens aan vast!)

De banken deden bij ons niet moeilijk dat man (die toch het meeste verdiend) geen vast contract heeft.

Met spaargeld kun je overigens wel veel! De meeste banken lenen je meer als je kan aantonen dat je nu ook al veel spaargeld hebt.

Maar misschien is het handig als je een keer een vrijblijvend gesprekje gaat voeren bij bv de hypotheker?
Alle reacties Link kopieren
quote:dangeensuus schreef op 11 januari 2010 @ 09:15:

Als je een contract voor onbepaalde tijd hebt dan is dat een vast contract en ben je dus vrij zeker van een inkomen. Als je dan onverhoopt ontslagen word of ziek word dan heb je in ieder geval recht op een uitkering. Dit heb je niet als je een tijdelijk contract hebt van 6 maanden en een intentieverklaring en dan thuis komt te zitten. Dan ben je op z'n Hollands gezegd "de lul"Dat is helemaal niet waar. Als je een tijdelijk contract hebt wat niet verlengd wordt en het is niet verwijtbaar aan jou (dwz dat jij niet verwijtbaar werkloos bent in de zin dat je het bv zelf opgezegd hebt) dan heb je gewoon recht op een ww-uitkering hoor. En als je op dat moment ziek bent, dan kom je gewoon in de ziektewet. Manlief heeft dit zelf meegemaakt.
Volgens mij kun je je ouders garant laten staan bij het afsluiten van 'n hypotheek. Dus ga voor 'n koopwoning op de plaats waar je wilt wonen. Eerst gaan huren (en daarbij ook allerlei inrichtingskosten maken) is zonde van de centen.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de reacties, erg nuttig!



Elninjoo, dat is dus precies wat ons ook tegenstaat van eerst huren. Ouders garant laten staan is ook een goede, mijn schoonouders zijn erg vermogend (vandaar de grootte van de gift).



Overigens zijn we inderdaad zeker niet van plan om maximale hypotheek af te sluiten op de twee salarissen. We hebben ook helemaal geen groot eisenpakket en willen zeker wat ruimte overlaten.



Maar DJT, kan ik uit je post opmaken dat je na je proeftijd al een intentieverklaring kunt krijgen? En dat de kans dat de bank dat accepteert redelijk groot is?

Ook gezien het werkgebied waarin we werken en de grootte van ons spaargeld idd.
quote:Dat is helemaal niet waar. Als je een tijdelijk contract hebt wat niet verlengd wordt en het is niet verwijtbaar aan jou (dwz dat jij niet verwijtbaar werkloos bent in de zin dat je het bv zelf opgezegd hebt) dan heb je gewoon recht op een ww-uitkering hoor. En als je op dat moment ziek bent, dan kom je gewoon in de ziektewet. Manlief heeft dit zelf meegemaakje hebt recht op een uitkering maar als je maar een contract had van 6 maanden dan krijg je toch ook maar een uitkering voor die duur? Met de lul bedoel ik dat je een behoorlijke nekslag krijgt en een heleboel stress erbij doordat je wel een hyptheek op naam hebt staan. Erg lullig trouwens van je man, hoop dat jullie er wel goed doorgekomen zijn
Alle reacties Link kopieren
Overigens heb ik nu een vast contract op mijn huidige werk. Ik geef les, daarom kan ik moeilijk in iedere maand ontslag nemen. Wel zou ik per januari ontslag kunnen nemen (wel 3 maanden opzegtermijn)_, zodat we tot januari de tijd hebben voor een intentieverklaring van mijn vriend en de financiering van een koophuis. Dan staan we in ieder geval voor de bank wat sterker met mijn vaste contract.



Na januari hier nog blijven werken, daarvoor vind ik de reistijd te groot. Maar goed... om in januari een nieuwe baan te vinden, is ook vrij stressvol.



Ik zit maar wat 'hardop' te denken hoor
Alle reacties Link kopieren
Je kunt, voor zover ik weet, altijd een intentieverklaring aanvragen. Dat is niet gebonden aan duur. Maar als je beiden geen vast contract hebt is het wel moeilijk hoor.

Hier zijn we ook een lange tijd bezig geweest om een hypotheek rond te krijgen. Ook wij hadden eigen vermogen, geen schulden, beiden 3 jaar riant inkomen en een intentieverklaring maar het bleef moeilijk.

Je kunt op papier wel alles rond hebben maar de bank beslist, als zij het risico te hoog vinden gaat het gewoon niet door.

Ik denk dat je er minstens op kunt rekenen dat je lang door moet 'shoppen' voor die hypotheek.

Maar je kunt natuurlijk altijd gewoon een afspraak maken bij de bank of telefonisch advies vragen, ze zijn vaak heel behulpzaam in deze kwesties, ze kunnen je iig adviseren.
Alle reacties Link kopieren
Ik kan me goed voorstellen dat je wil kopen, zeker omdat je vaak qua maandlasten goedkoper uit bent dan huren. Ik zou het echter wel op een salaris doen en niet op twee. Hoe het zit met intentieverklaring in deze tijden weet ik niet, een paar jaar terug was het genoeg om een hypotheek te krijgen.
Alle reacties Link kopieren
In deze tijden nemen banken vrijwel geen genoegen meer met een intentieverklaring, juist omdat deze weinig voorstellen. Als je het al doet dan zou ik het op 1 salaris baseren. Mocht een van jullie dan baan verliezen, dan zit je niet meteen flink in de shit.



Ouders garant kan ook, maar dat moeten ze wel willen. Als jullie de hypo niet meer kunnen betalen, dan komen ze dus bij jullie ouders(en hun onderpand, meestal huis) uit. Nu kun je wel zeggen, dat gebeurt nooit..... Maar voor mij een reden om het dus niet te doen. Als ik het niet op ons eigen salaris kan kopen, dan gewoon niet.
Alle reacties Link kopieren
Beste Cassius,



Bij het aanvragen van een hypotheek letten hypotheekinstellingen altijd scherp op je inkomenssituatie. Niet iedere vorm van inkomen wordt door de hypotheekinstelling op dezelfde wijze meegenomen.



In verband met het inkomen uit een tijdelijk dienstverband geldt dat dit inkomen alleen door de geldverstrekker meegenomen wordt, afhankelijk van de verklaring die de werkgever geeft als de intentie aanwezig is om het tijdelijke dienstverband voort te zetten. Afhankelijk van de intentie kan de werkgever zelf bepalen in welk stadium hij de verklaring kan afgeven. Dit kan zijn nadat de proefperiode van de werknemer is verstreken.



Het is verstandig om je te laten adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur.



Veel succes!
Alle reacties Link kopieren
Met een intentieverklaring kun je zeker wel een huis kopen hoor, zou het wel op 1 salaris doen.
Alle reacties Link kopieren
Hm jammer dat er zoveel tegengestelde berichten zijn. Dat het wel of juist zeker niet kan met een intentieverklaring.



Misschien wel een goed idee om eens met een adviseur te praten. En om op 1 salaris te kopen lijkt me een goed advies, omdat jullie allemaal dat ook zeggen. Jammer dat mijn salaris net weinig is, omdat ik nu een vast contract heb... 1900 bruto, daar koop je geen huis voor denk ik



Ik kijk uit naar meer reacties!
Alle reacties Link kopieren
quote:Flashy schreef op 11 januari 2010 @ 10:57:

Met een intentieverklaring kun je zeker wel een huis kopen hoor, zou het wel op 1 salaris doen.Heb je onlangs gehoord dat iemand dit heeft gedaan? Ik wil je graag geloven, maar omdat er ook veel berichten zijn waarin mensen zeggen dat het niet kan...

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven