Geld & Recht alle pijlers

In een huis gaan wonen wat gekocht is door iemand anders???

27-12-2009 14:36 57 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



Mijn vriend gaat een huis kopen waar ik in ga wonen met mijn kinderen. Dus niet samenwonen. We hebben het goed doorgesproken met name ook wat er gebeurt als het uit mocht raken tussen ons( ik blijf dan gedurende 5 jaren in het huis wonen) . Dat gaan we zwart en wit op papier vastleggen..



Mijn vraag is eigenlijk: is dit wel mogelijk? En waar moeten we op letten in verband met belastingen e.d.? Kan je een huurcontract zelf maken? Kan ik de "huur" zo aan hem overmaken?



Nogmaals wie heeft in deze situatie gezeten en kan mij advies geven??? Ik weet het, het is een aparte situatie en hij heeft dit idee zelf voorgesteld aan mij.





Alvast bedankt...
Alle reacties Link kopieren
Ik zou dit goed bespreken met een notaris. Zoals ik het nu zie wordt jouw huurbescherming hiermee beperkt tot vijf jaar en dat lijkt me niet conform wet-en regelgeving.
Alle reacties Link kopieren
Misschien juridisch advies inwinnen via rechtsbijstand? Ik denk dat je zoiets goed moet uitzoeken en vastleggen! Succes!
Waarom wil je dit eigenlijk?

Kun je zelf niet 'n huis huren (of kopen) naar je zin? Is dit 'n mooier huis in 'n betere buurt dan je zelf had kunnen betalen?

Je maakt jezelf wel afhankelijk van hem als je in zijn huis gaat wonen. Al is 'n opzegtermijn van 5 jaar wel heel riant vanuit zijn positie gezien. Want hij zit dan nog met 'n huurder opgescheept in zijn huis mocht jullie relatie uit gaan.
Het is in elk geval wel 'n gunstigere positie dan wanneer je bij hem in zou trekken en per direct uitgezet zou kunnen worden na het beeindigen van jullie relatie. Dus op dat punt zit je goed. Wat wordt hij er wijzer van door jou deze constructie aan te bieden?
Wat gul van je vriend en best riskant ook voor hem, gezien huurbescherming. Jullie weten neem ik aan wel dat hij geen hypoaftrek krijgt als hij er zelf niet woont? (Maar misschien krijgt hij dat sowieso al voor een koophuis waar hij zelf woont?)
Alle reacties Link kopieren
Zodra er geld bij kom kijken, moet je de dingen zakelijk gaan benaderen. Dus zorg dat je de afspraken vastgelegd hebt bij de notaris. Zodat duidelijk is wat de rechten en plichten zijn van zowel jezelf als van je vriend.

Nu ben je nog goed met elkaar, maar wie kan garanderen dat dit over 3 of 4 jaar nog zo is?
Wat een ingewikkelde constructie. Dus hij komt niet bij jou en jouw kinderen wonen? Maar hij komt wel zo nu en dan langs? Als jouw vriend? Waar gaat hij dan wonen?
Alle reacties Link kopieren
Oke, dus hij koopt een huis, als investering. Ondertussen verhuurt hij het aan jou, dus de kosten zijn gedrukt. Aan het eind van de rit heeft hij een flink bedrag, van de verkoop, en heb jij jarenlang in een koophuis gewoond voor waarschijnlijk minder dan het je anders had gekost? Tja...win-win in dat geval...denk ik...



Vraagje: Doet hij dit zodat jij bij je man weg kan?
Alle reacties Link kopieren
Veel reacties al... . Ik ben gescheiden met kinderen en ik heb een relatie met hem. Dus het is niet zomaar een vriend. Hij heeft zelf een eigen huis en daar blijft hij ook wonen. Samenwonen is (nog) geen optie, misschien wel over een aantal jaren...

En waarom ik dit wil? Allereerst heeft hij het zelf aangeboden. Ik woon nu in een huurhuis wat eigenlijk te klein is en ook vrij oud en ik kan op deze manier idd groter/mooier wonen.



Wuiles, wat bedoel je, mijn huurbescherming wordt beperkt????
Alle reacties Link kopieren
Normaal gesproken kan een woningverhuurder jou als officiele huurder alleen in heel uitzonderlijke gevallen de huur opzeggen.



In jouw openingspost lijkt het alsof jouw vriend jou (en je kinderen) na vijf jaar uit de woning kan zetten als jullie relatie eindigt.



Dan heb je dus minder huurbescherming dan als je "normaal" een woning zou huren.



Ik betwijfel trouwens of zo'n overeenkomst stand houdt als het bv tot een rechtszaak zou komen. Maar goed, zo ver moet je het natuurlijk niet willen laten komen.
Alle reacties Link kopieren
Ik spreek voor Wuiles, sorry, maar het was ook het eerste dat ik dacht toen ik je op las.
Alle reacties Link kopieren
Nee, ik kan nog 5 jaren in de woning blijven wonen als de relatie eindigt... Met andere woorden ik heb 5 jaren de tijd om een andere woning te zoeken...
Alle reacties Link kopieren
Ja dat snap ik. Maar normaal gesproken hoef je helemaal geen andere woning te zoeken als je relatie eindigt.
Alle reacties Link kopieren
quote:Helenita2 schreef op 27 december 2009 @ 15:36:

Ja dat snap ik. Maar normaal gesproken hoef je helemaal geen andere woning te zoeken als je relatie eindigt.Correct.
Hoeveel huur verwacht hij van jou elke maand?
Alle reacties Link kopieren
quote:Helenita2 schreef op 27 december 2009 @ 15:36:

Ja dat snap ik. Maar normaal gesproken hoef je helemaal geen andere woning te zoeken als je relatie eindigt.Wel als to zou samenwonen over een aantal jaren(ze geeft zelf aan dat dit nu geen optie is maar dan wellicht wel) in zijn (koop-)huis en de relatie over is en dan ook nog eens per direct als ze pech heeft. Ik vind het een keurige regeling als je het zo bekijkt.
Ik blijf het een rare constructie vinden. Hij heeft een eigen huis en een relatie met TO. Samenwonen zit er nog niet in, misschien over een paar jaar (wanneer haar kinderen groot zijn?) en tussentijds wil hij een nog een ander huis kopen waarin TO, tegen betaling van huur in kan gaan wonen. Er zit een addertje onder het gras; ik weet alleen niet waar.
Alle reacties Link kopieren
quote:elianne69 schreef op 27 december 2009 @ 17:49:

[...]





Wel als to zou samenwonen in zijn (koop-)huis en de relatie over is en dan ook nog eens per direct als ze pech heeft. Ik vind het een keurige regeling als je het zo bekijkt.Ook al kan het altijd erger, dit is absoluut geen keurige regeling. Als TO zou samenwonen dan zou zij er goed aan doen een samenlevingscontract af te sluiten waarin wordt bepaald wie gedurende welke tijd in de woning mag verblijven als de relatie beëindigd zou worden. Bovendien zou zij er verstandig aan doen mee te betalen aan de hypotheek waardoor zij zou profiteren van de hypotheekrenteaftrek en daarnaast vermogen zou opbouwen.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Ik bedoelde dus dat ik het netjes vind dat TO in de huurwoning nog vijf jaar mag blijven zitten als de relatie over is. Dit in tegenstelling tot het feit dat to de koopwoning van vriend wrs eerder zal moeten verlaten als de met hem samenwoont en de relatie over is.



Ik begrijp wat je zegt hoor Wuiles en ben het met je eens (samenlevingscontract, etc,) maar gezien het feit dat de vriend van TO een tweede woning kan kopen en TO dit zelf kennelijk niet kan(anders had ze het vast wel gedaan) neem ik aan dat TO ook de kosten van een gezamenlijke woning niet alleen zou kunnen opbrengen. Dan zou TO, als de relatie zou eindigen, uiteindelijk toch die woning moeten verlaten en daar zal vast geen vijf jaar overheen gaan, lijkt mij. Dat is dan niet op te brengen. Ik denk ook niet dat vriend dan vijf jaar ergens anders gaat wonen(met extra kosten voor zijn woonruimte en evt. huis waar TO dan nog woont) tot TO met kids uit het huis is. Het is nog maar de vraag of vriend TO mee wil laten betalen aan de hypotheek in ruil voor vermogensopbouw. Hier op het forum heb ik helaas verhalen genoeg gelezen daarover. Dit zijn altijd lastige situaties maar TO denkt er gelukkig verstandig over na krijg ik de indruk.
Alle reacties Link kopieren
Als je samen een of ander contract gaat opstellen, dan moet je er rekening mee houden dat de bank schijt heeft aan jullie afspraak van 5 jr als vriendlief de hypo niet meer betaalt.
Alle reacties Link kopieren
Hoe gaat je vriend die aankoop financieren?
Alle reacties Link kopieren
quote:paloma schreef op 27 december 2009 @ 17:35:

Hoeveel huur verwacht hij van jou elke maand?We hebben een bedrag van ongeveer 300 afgesproken per maand
Alle reacties Link kopieren
quote:paloma schreef op 27 december 2009 @ 17:55:

. Er zit een addertje onder het gras; ik weet alleen niet waar.Nee hoor, echt niet!!!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven