Geld & Recht alle pijlers

kind acht jaar, voor kinderrechter?

24-06-2009 22:41 14 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi,

Ik heb een buurjongetje van acht jaar dat al een jaar lang de buurt tot last is met enorm vervelende streken en erger. Nu is hij gisteren op heterdaad betrapt met het stelen van spullen van een demente oude dame (heeft ingebroken).Politie erbij etc. compleet met formulieren invullen.

De buurt heeft dikwijls de politie eerder dit jaar gebeld i.v.m. de reeks van vernielingen die hij heeft aangericht. Daarbij werd dan ook vermeld dat de moeder de kinderen aan hun lot overliet en dat het neigde naar verwaarlozing.

Nu is mijn vraag of hij nu voor de kinderrechter moet verschijnen met zijn moeder en of er dan nu toch eindelijk wat aan deze situatie wordt gedaan door instanties als Jeugdzorg en de raad voor de Kinderbescherming. Want ik heb sterk het idee dat de moeder mooi weer speelt tegen de politie en alles maar ontkent heeft. Deze keer zal ze er niet meer onderuit kunnen komen.
Volgens mij moet de politie melding maken bij het AMK of de Raad bij jeugddelinquentie.
Alle reacties Link kopieren
onder de twaalf jaar kom je niet voor de rechter in Nederland. Het kan zijn dat Jeugdzorg zich er mee gaat bemoeien en dan zal hij missschien een begeleidend project in gaan of een pleeggezin.



Ik hoop voor dat kind dat hij hulp krijgt, want op je achtste al zo fout bezig zijn dan is er vaak wel veel aan de hand in de thuissituatie.
Alle reacties Link kopieren
Tjah dat is een zelfde soort discussie als die 2 kinderen van 7 in ik geloof Nijmegen die andere kindjes onzedelijk betast hadden. Het zijn nog kinderen maar ze vertonen wel gedrag dat zeker niet hoort en al helemaal niet bij die leeftijd. Nu krijgen ze een waarschuwing en wordt er niks mee gedaan. Ik vind niet dat je een kind een echte straf moet geven maar ze mogen best wel eens het besef bijgebracht worden wat ze een ander aan doen. Als je vernielingen aan kunt richten, een bejaarde dame kunt bestelen dan kan je ook wel een sanctie krijgen hiervoor.
Alle reacties Link kopieren
Overigens kunnen jullie als buren ook instanties inschakelen, zoals Jeugdzorg e.d. mocht na verloop van tijd blijken dat er niets gebeurt. Je kan dan een melding doen en de zaak wordt onderzocht. Zeker indien er sprake is van crimineel gedrag en verwaarlozing zou ik dit bij allerlei instanties melden.
Alle reacties Link kopieren
quote:CassieViva schreef op 24 juni 2009 @ 22:50:

Tjah dat is een zelfde soort discussie als die 2 kinderen van 7 in

Ik weet niet precies of je dit kan vergelijken want over dat geval in Nijmegen is nogal ophef ontstaan door ouders die die kindjes helemaal zwart maken en beschuldigen terwijl nog niet eens duidelijk is of er meer aan de hand was dan onschuldig spelen.

In de nrcnexct stond een ingezonden stuk van een moeder van die school die het allemaal nogal een overdreven reactie vond. Kennelijk zijn er ouders naar hart van Nederland en de Telegraaf gestapt en is het ontzettend opgeblazen.
I only get one shot at life - so I shoot to kill
Alle reacties Link kopieren
Wat houdt een begeleidend project in? Als het samen met de moeder is heeft het weinig kans van slagen. De moeder zit altijd in huis en komt zelden buiten. Ik dacht eerst dat ze dan misschien extreem met het huishouden bezig was maar ze ruikt niet fris en de kinderen ook niet.

In de buurt hebben we van alles al gebeld en ook geprobeerd met de moeder te spreken maar dan kun je rekenen op smoesjes, uitvluchten en op het laatst een gemene snauw.

En de situatie blijft onveranderd. Ze schijnen ook al erg vaak te zijn verhuisd binnen korte tijd.
Alle reacties Link kopieren
Ik stel me zo voor dat het kind een HALT straf krijgt, wat er is gebeurd lijkt me ernstig genoeg om op in te grijpen.



Hebben jullie zelf het AMK gebeld i.v.m. de verwaarlozing? Zoals een eerdere poster dus voorstelde.
Alle reacties Link kopieren
Als dit allemaal speelt dan zal de politie waarschijnlijk wel een zorgmelding doen bij het AMK. Deze doen onderzoek naar de situatie en proberen samen met moeder hulp in te schakelen. Dit kan van alles zijn; dagopvang voor een kind, trainingen, psychologisch onderzoek en begeleidng, opvoedondersteuning aan moeder, maar wel in een vrijwillige setting. Geen gedwongen hulp dus.



Accepteert moeder geen hulp, of vindt het AMK de melding al direct zeer ernstig en overtuigend, dan wordt de melding doorgeleid naar de Raad voor de Kinderbescherming die gaar kijken of het kind in zijn ontwikkeling wordt bedreigd en zo ja of er een kinderbeschermingsmaatregel nodig is om die bedreiging op te heffen.In dat geval kan er dus wel gedwongen hulpverlening worden ingezet.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
Dit jongetje heeft ook iets ernstigs gedaan bij mijn dochter een half jaar geleden. Ik heb toen de politie gebeld en het AMK.

Het AMK had het druk en zou mij terugbellen en dat hebben ze nooit gedaan., De volgende dag gingen wij met vakantie, en ik vertrouwde er maar op dat de politie ook deze instanties zou gaan inschakelen. Mijn fout.
Alle reacties Link kopieren
quote:mamzelle schreef op 24 juni 2009 @ 23:01:

Ik stel me zo voor dat het kind een HALT straf krijgt, wat er is gebeurd lijkt me ernstig genoeg om op in te grijpen.



Hebben jullie zelf het AMK gebeld i.v.m. de verwaarlozing? Zoals een eerdere poster dus voorstelde.Ook HALT-afdoeningen zijn vanaf 12 jaar. Een kind onder de 12 jaar kan niet strafrechtelijk worden vervolgd.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
Kinderen onder de twaalf jaar kunnen inderdaad niet strafrechtelijk worden vervolgd. HALT is ook geen optie, dat is ook voor kinderen vanaf twaalf jaar. Wel is er nog een mogelijkheid voor de STOP-reactie. (google het maar eens) Dit is een soort HALT voor twaalfminners. Alhoewel ik eerlijk gezegd betwijfel of hij er nog voor in aanmerking komt, gezien hetgeen hij allemaal heeft gedaan als ik jouw verhaal zo lees.

Voor minderjarigen blijft dan de civiele mogelijkheden met Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming over.
Zwaartekracht is niet verantwoordelijk voor het feit dat mensen op elkaar vallen (Albert Einstein)
als het AMK ingeschakeld word en zij vinden de situatie dermate ernstig, kunnen zij een VOTS laten uitspreken door de kinderrechter. (voorlopige ondertoezichtstelling)

dit kan betekenen dat er accuut gedwongen hulp komt voor het gezin en er een voogd op komt.

deze accute hulp kan zijn een uithuisplaatsing voor het kind, maar ook gezinsbegeleiding, dagbehandeling, etc.

een accute VOTS wordt pas uitgesproken als er allerlei signalen zijn die ernstig zijn.

deze signalen moeten te zien zijn bij het kind, bij de thuissituatie, bij de moeder, maar ook op school of eventueel door buurtbewoners.

ik zou zelf het AMK hierover bellen als je graag meer hierin wil doen...
met 8 jaar al inbreken?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven