Geld & Recht alle pijlers

kinderbijslag/studiefinanciering voor MBO-ers van 18+

01-10-2009 11:17 122 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet zeker of ik dit onderwerp bij de juiste pijler heb gezet.



Ik zie door de bomen het bos niet meer dus heb wat hulp van ervaringsdeskundigen nodig.



Wat veranderd er eigenlijk voor jou, als ouder, als je kind 18 wordt. Ik ga er dan van uit dat het kind thuis woont en een MBO studie volgt! Ik begrijp dat je kinderbijslag vervalt en dat je zijn/haar ziektekostenverzekering moet gaan betalen?



Ik denk dat: dat is toch niet eerlijk? Het kind woont nog onder jouw dak (wordt ouder en kost alleen maar meer), de kinderbijslag vervalt en er komt een behoorlijke kostenpost (ziektekostenverzekenrig) bij?



Ik begin me bijna zorgen te maken over mijn financiele status tegen die tijd!



Ik hoor bovendien termijn voorbijkomen als:



- Basisbeurs (ook voor MBO)??

- Wajong uitkering??? (wat is dat??)



Wie weet hier meer van en kan mij eea uitleggen?
quote:Bergje65 schreef op 01 oktober 2009 @ 12:22:

Hij ziet zijn vader nooit. Er is helemaal geen band, geen bezoek, niks. Zijn vader betaald keurig, elke maand een klein bedragje voor hem. Waarom is het inkopen van zijn biologische vader van belang?

Een instantie kijkt niet naar de emotionele band, maar naar de financiële kant van het verhaal. Dus puur naar de inkomens. Zoals iemand hier tipte, IB-groep heeft heel veel folders hierover. Die kun je trouwens ook vinden op hun site, of gebruik google om zo direct op de juiste pagina van de site van IBG te komen. Die folders kun je dan downloaden en doorlezen, dan kom je er gauw genoeg achter welke regels en regelingen er van toepassing zijn op jouw zoon's situatie.



Over de verzekering, kijk hier eens, dit is een site over studenten verzekeringen: Studenten Zorgverzekering
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Misschien moet je wat minder haar op je tanden hebben, TO. Er wordt hier met je meegedacht maar je wordt steeds snauweriger in je antwoorden. Het weerhoudt mij er in elk geval wel van een inhoudelijke reactie te geven, hoewel ik je precies kan vertellen hoe alles in elkaar zit.
Ik krijg er een punthoofd van!
Alle reacties Link kopieren
quote:Kastanjez schreef op 01 oktober 2009 @ 12:31:

[...]





Ik heb zes jaar studiefinanciering gehad, en in die jaren heeeeeel veel verschillende oplossingen bij en varianten op aanvullingen van ouders, vergoedingen van de overheid en wat dan ook gezien bij medestudenten.



Maar goed, ik zal me er verder niet mee bemoeien.



Lieve Kanstanjez. Ik vraag je om je niet te bemoeien met het feit dat ik zaken voor mijn zoon oplos of hem teveel bescherm. Ik weet wat ik doe en waarmee ik bezig ben....



Echter, als je tips hebt over mij vraag, en zelf ervaring hebt..... graag!
Alle reacties Link kopieren
quote:qwertu schreef op 01 oktober 2009 @ 12:56:

Bergje, volgens mij haal je twee dingen door elkaar. Jij hebt recht op je inkomen en tot de 18e verjaardag van je kind krijg je bovendien kinderbijslag. Vanaf zijn 18e verjaardag vervalt het recht dat JIJ hebt op geld en vervallen die rechten aan je kind.



Vanaf zijn 18e verjaardag heeft je zoon recht op kinderbijslag, op een aanvullend bedrag van zijn vader èn van zijn moeder (zie de site van de IB-groep voor de grootte van dit bedrag) en als hij dat aanvraagt heeft hij ook recht op zorgtoeslag. Van dat geld moet hij zijn studie en zijn ziektekosten betalen. Als hij voor nog meer dingen geld nodig heeft (denk aan dingen als uitgaan, maar ook aan kostgeld), dan zal hij daarvoor moeten werken.



De vraag waarom zijn vader bij zou moeten dragen voor zijn studie vind ik ronduit lachwekkend. Wat dacht je van "omdat hij verantwoordelijk is voor jullie zoon"?

Het geld dat hij vanaf je zoons 18e verjaardag betaalt bij wijze van alimentatie, zal bedoeld zijn om de studie van je zoon te bekostigen. Dat kun je dus zien als het bedrag dat de IB-groep ook stelt dat ouders bij moeten dragen en dat zou rechtstreeks bij je zoon terecht moeten komen.



Hoe jullie de zaken verder onderling regelen, moet je zelf weten, maar vanaf zijn 18e verjaardag heb JIJ in ieder geval nergens recht meer op.



En als het te duur is om zijn verblijf in jouw huis te bekostigen, dan lijkt me dat er maar twee opties zijn:

1) hij gaat op kamers, of:

2) hij gaat kostgeld betalen.Een superduidelijk verhaal .....!
Alle reacties Link kopieren
quote:Flashy schreef op 01 oktober 2009 @ 12:31:

[...]





Hmm als je 32 uur in de week stage loopt en daarnaast nog 1 hele dag in de week naar school gaat lijkt mij dit toch niet echt ideaal.We leven nu eenmaal niet in een ideale wereld Flashy. En daarbij is er nog nooit iemand dood gegaan aan een beetje werken. Als je 40 uur per week bezig bent voor je studie kun je het hele weekend nog gebruiken voor een bijbaantje. Zeker in situaties waarin weinig andere keuzes zijn is dit echt heel normaal hoor.
Ik krijg er een punthoofd van!
Ik vind het trouwens helemaal niet gek (of verwerpelijk) dat Bergje haar zoon probeert te helpen met die warwinkel aan regels, regelingen en geldbedragen. Het is zoals je ziet voor een volwassene al een hele puzzel, laat staan voor iemand die (nog geen) 18 is en blijkbara ook geen oudere broers en zussen heeft die het al eerder meegemaakt hebben.

Toen ik 18 werd, was ik maar wat blij dat mijn moeder al veel voor me uitgezocht had. Toen ik van studie switchte, er tussen uit ging om later weer een studie op te pakken, heb ik het allemaal zelf geregeld, maar de eerste aanvraag dus niet.

Da's toch niet erg? Het is toch een belangrijke taak van een ouder om je kind op weg te helpen in de wereld?

Het is goed dat Bergje deze vragen stelt, zij kan haar zoon dan tenminste duidelijk antwoord op zijn vragen geven.
Alle reacties Link kopieren
quote:Plokkie schreef op 01 oktober 2009 @ 13:11:

Misschien moet je wat minder haar op je tanden hebben, TO. Er wordt hier met je meegedacht maar je wordt steeds snauweriger in je antwoorden. Het weerhoudt mij er in elk geval wel van een inhoudelijke reactie te geven, hoewel ik je precies kan vertellen hoe alles in elkaar zit.Beste Plokkie. Ik heb welgeteld een snauw gegeven op iemand die het nodig vond aan te geven dat ik mijn kind teveel bescherm. Aangezien mijn onderwerp niet over opvoeden, maar over studiefinancieringen gaat, vond ik het nodig om dat aan te geven.
quote:Plokkie schreef op 01 oktober 2009 @ 13:14:

[...]





We leven nu eenmaal niet in een ideale wereld Flashy. En daarbij is er nog nooit iemand dood gegaan aan een beetje werken. Als je 40 uur per week bezig bent voor je studie kun je het hele weekend nog gebruiken voor een bijbaantje. Zeker in situaties waarin weinig andere keuzes zijn is dit echt heel normaal hoor.



Mijn idee.

Bovendien: op het MBO geldt 20 uur per week (les + stage) als voltijdsopleiding. Echt hoor, ik had 2 stagedagen van in totaal 14 uur, dus bleef er nog ongeveer 6 lesuren over die over 2 dagen uitgesmeerd werden (ik had standaard 1 dag per week vrij zelfs). Tijd zat dus voor huiswerk, een baantje en mijn huishouden. Daarnaast ook nog riant de tijd voor hobbies en in mijn geval dus ook nog versnellen.
Alle reacties Link kopieren
Een vraag, als vervolg op al het bovenstaande (voorschrijdend inzicht, zeg maar):



Dezelfde zoon is straks 18, en HIJ krijgt dus al die toelages! Dat betekend dus ook dat HIJ zn studie zelf gaat bekostigen?
quote:Bergje65 schreef op 01 oktober 2009 @ 13:21:

Een vraag, als vervolg op al het bovenstaande (voorschrijdend inzicht, zeg maar):



Dezelfde zoon is straks 18, en HIJ krijgt dus al die toelages! Dat betekend dus ook dat HIJ zn studie zelf gaat bekostigen?In principe wel. Ik heb bv altijd zelf mijn schoolgeld en boeken betaald. Omdat dat best een groot bedrag is, kun je daar ook weer verschillende varianten op nemen. Je kunt het schoollgeld lenen bij de IBGroep (tenminste...kan dat nog?), dan ontvang je elke maand minder stufi. Jij zou het ook kunnen voorschieten. Je zoon kan ervoor sparen etc.
Alle reacties Link kopieren
quote:Bergje65 schreef op 01 oktober 2009 @ 13:21:

Een vraag, als vervolg op al het bovenstaande (voorschrijdend inzicht, zeg maar):



Dezelfde zoon is straks 18, en HIJ krijgt dus al die toelages! Dat betekend dus ook dat HIJ zn studie zelf gaat bekostigen?In principe wel. Mijn ouders hebben mijn studiegeld de eerste twee jaar betaald, daarna ging ik er zelf voor werken. Ik werkte fulltime in de zomervakantie, waardoor ik precies genoeg geld verdiende om in september weer een jaar collegegeld te kunnen betalen.
Alle reacties Link kopieren
Mosterd. Tot op de letter
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij kan dat nog idd.



Je kan er ook voor kiezen om zijn studiegeld en boeken te betalen en hem een bijdrage te vragen voor kost en inwoning. Ik weet niet of je gespaard hebt voor hem?



Ik heb bv in mijn hoofd om te sparen voor mijn kind (doe ik al) en dat is voor een studie vanaf zijn 18e. Het is gunstiger voor jouw kind als hij zelf zijn zorgverzekering betaald, want hij krijgt aardig wat terug van de belasting.



Het zou kunnen dat jou ex zoveel verdient dat er een fikse ouderbijdrage komt, dan zou ik ook willen dat hij zelf zou gaan betalen.



Wat vind je eigenlijk zelf?
Wie zonder zonde is gooie de eerste steen
Alle reacties Link kopieren
Dan even een vraagje over die mengvormen.



Stel: ex kan een fikse ouderbijdrage betalen, ik niet. Wat is dan de bedoeling?
Wie zonder zonde is gooie de eerste steen
Alle reacties Link kopieren
Ik ben hier zoooo veel wijzer van geworden. Over een paar maanden ga ik eens met hem rond de tafel zitten om te babbelen over hoe we het kunnen gaan doen, wat wij (zijn vader en ik) voor hem kunnen betekenen en wat hij zelf kan bijdragen.



Bedankt allemaal....!
Alle reacties Link kopieren
quote:dertigmin schreef op 01 oktober 2009 @ 13:31:

Volgens mij kan dat nog idd.



Je kan er ook voor kiezen om zijn studiegeld en boeken te betalen en hem een bijdrage te vragen voor kost en inwoning. Ik weet niet of je gespaard hebt voor hem?



Ik heb bv in mijn hoofd om te sparen voor mijn kind (doe ik al) en dat is voor een studie vanaf zijn 18e. Het is gunstiger voor jouw kind als hij zelf zijn zorgverzekering betaald, want hij krijgt aardig wat terug van de belasting.



Het zou kunnen dat jou ex zoveel verdient dat er een fikse ouderbijdrage komt, dan zou ik ook willen dat hij zelf zou gaan betalen.



Wat vind je eigenlijk zelf?



Ex verdient zooo weinig dat hij amper zijn huidige kinderalimentatie kan voldoen. Hij heeft al (stiekem) aangegeven dat hij hoopt dat zoonlief gaat stoppen met studeren en gaat werken, zodat hij zelf ook weer een beetje kan ademen.

Wat vind ik zelf? Ik wil mijn kind best financieel steunen, maar ergens houdt het op!



Hij heeft een bijbaantje en krijgt de kinderalimentatie zometeen rechtstreeks van zn vader (hoop ik), daar komt de zorgtoeslag en de studiefinanciering bij. Al met al zo'n 700 euro per maand schat ik.....



Ik denk dat ik maar stop met zakgeld, tegen die tijd (hahahaa)
Alle reacties Link kopieren
In plaats van kinderbijslag kan je zoon studiefinanciering aanvragen. Het verschil is dan dat hij het direct krijgt, ipv van jij (zoals nu met de kinderbijslag).



Voorts zal hij zelf ook premie voor de ziektekostenverzekering moeten gaan betalen. Het is wel mogelijk dat hij hiervoor zorgtoeslag kan krijgen. E.e.a. kun je bij de Belastingdienst nagaan.



Het is wel verstandig hierover afspraken met je zoon te maken. Stufi is bedoeld om een studie van te bekostigen, dus niet om leuke dingen van te gaan doen (heel verleidelijk voor veel jongeren). Je zou bijvoorbeeld kunnen afspreken dat hij de stufi en zorgtoeslag direct aan jou overmaakt, en jij alles financieel verder regelt (schoolgeld etc).

Maar je kunt natuurlijk ook afspreken dat hij de geldzaken voortaan zelf zal gaan regelen. Maar dat is aan jou natuurlijk.



Verder zal een studerend kind allicht meer kosten dan een kind op het VO, maar de meeste studenten die ik ken moesten vanaf hun 18e meer zelf gaan betalen (dmv bijbaantje). Ik denk dat, wanneer jullie goede afspraken maken, er geen financiele problemen zullen zijn voor jou tegen die tijd... Je hebt best een leuk inkomen en leeft dus niet van de bijstand, dus dat moet goedkomen!



Verder zou ik wel even goed uitzoeken hoe e.e.a. in elkaar steekt wat betreft het inkomen van de vader en de hoeveelheid stufi, maar de bij de IB groep kunnen ze je daar alles over vertellen...
Alle reacties Link kopieren
Weer een vraag (ze komen zomaar in me op):



Wat houdt die aanvullende studiefinanciering eigenlijk in en wanneer kom je daarvoor in aanmerking?
Alle reacties Link kopieren
tja ik hoef nergens meer op te reageren geloof ik want er hebben er al zoveel gereageerd.



ik ga alleen nog even uitzoeken voor mezelf hoe het komt dat het gunstiger zou zijn om hem zelf de zorgverzekering te laten betalen ( heb nog 2 jaar de tijd om dat uit te zoeken...) want het kan nl ook collectief via onze verzekering.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Ik zie net je laatste post, maar 700 (!!) euro had ik niet te besteden per maand toen ik 18 was hoor... En mijn medestudenten ook niet.. Ik denk dat hij dan best wat kan bijdragen (bijv zorgpremie zelf betalen), zonder daar erg veel slechter van te worden!
Wat een vragen, doe mijn best om ze zo goed mogelijk te beantwoorden met mijn 'ervaring'



Je krijgt niet meer:

-kinderbijslag

-minder huurtoeslag mocht dat het geval zijn. Ik geloof dat als je je zoon gaat werken, zijn brutoloon meetelt voor het verzamelinkomen van het huishouden



Jij kan wel aanvragen:

-tegemoetkoming in studiekosten zie hier



Zoon kan wel aanvragen:

-zorgtoeslag (als hij het zelf betaald)

-evt aanvullende beurs. In de berekening wordt het inkomen van de ouders meegenomen.

-ik weet niet hoe de relatie precies is tussen de vader en je zoon, maar evt kan hij een 'hardheidsclausule' aanvragen. Maar dat is alleen het geval als hij verder geen relatie heeft (meer) met zijn vader. Dan wordt het inkomen van de vader buiten beschouwing gelaten en krijgt je zoon meer aanvullende beurs. Weet niet zeker of je in aanmerking komt, aangezien vader wel een bedrag betaal. Bel naar de IB-groep voor meer duidelijkheid.

-je zoon kan waarschijnlijk wel via zijn onderwijsinstelling in aanmerking komen voor een collectieve verzekering bij 1 van de grotere zorgverzekeraars.

Ik zit bv bij de Universiteit Utrecht bij Zilveren Kruis|Achmea en betaal iets van een 10 euro minder per maand oid.



Qua eten, kleding en onderdak zou ik wel iets treffen met je zoon. Hij is 18, dus zelfstandig. Misschien kun je afspreken dat hij iets van kostgeld betaald. Of kijk naar hoeveel geld extra je zoon 'kost' voor jou en bereken dat (een gedeelte) door aan hem.



Hopelijk heb je hier wat aan :-)
anoniem_82224 wijzigde dit bericht op 01-10-2009 13:47
Reden: aanvulling
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
quote:Bergje65 schreef op 01 oktober 2009 @ 13:42:

Weer een vraag (ze komen zomaar in me op):



Wat houdt die aanvullende studiefinanciering eigenlijk in en wanneer kom je daarvoor in aanmerking?Ik neem aan dat je een aanvullende basisbeurs bedoelt (die dus na behalen diploma in een gift omgezet wordt). Deze hogere basisbeurs is voor studenten van wie de ouders heel weinig verdienen. Maar om hiervoor in aanmerking te komen wordt dus het inkomen van béide ouders bekeken en komt het verhaal van 'telt het inkomen van de vader of niet' weer in beeld.. Wederom verwijs ik je daarvoor naar de IB-groep.. Als de site niet duidelijk is kun je ze ook bellen of naar een kantoor in de buurt gaan (vond ik zelf altijd prettiger).

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven