Geld & Recht alle pijlers

kinderbijslag/studiefinanciering voor MBO-ers van 18+

01-10-2009 11:17 122 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet zeker of ik dit onderwerp bij de juiste pijler heb gezet.



Ik zie door de bomen het bos niet meer dus heb wat hulp van ervaringsdeskundigen nodig.



Wat veranderd er eigenlijk voor jou, als ouder, als je kind 18 wordt. Ik ga er dan van uit dat het kind thuis woont en een MBO studie volgt! Ik begrijp dat je kinderbijslag vervalt en dat je zijn/haar ziektekostenverzekering moet gaan betalen?



Ik denk dat: dat is toch niet eerlijk? Het kind woont nog onder jouw dak (wordt ouder en kost alleen maar meer), de kinderbijslag vervalt en er komt een behoorlijke kostenpost (ziektekostenverzekenrig) bij?



Ik begin me bijna zorgen te maken over mijn financiele status tegen die tijd!



Ik hoor bovendien termijn voorbijkomen als:



- Basisbeurs (ook voor MBO)??

- Wajong uitkering??? (wat is dat??)



Wie weet hier meer van en kan mij eea uitleggen?
De urennorm voor het MBO is/wordt per 2010 850 klokuren per studiejaar. Ik weet nog wel dat ze ene paar jaar terug zo'n stennis maakten over die 1040 urennorm.

Maar goed, die 850 uur is inclusief stage. Uitgaande van 40 lesweken per jaar, kom ik uit op 21,25 uur per week. Riant de tijd voor andere dingen dus.



urennorm mbo
Alle reacties Link kopieren
quote:dertigmin schreef op 01 oktober 2009 @ 11:36:

Ja, dat gaat rechtstreeks naar het kind.



Kind kan trouwens zorgtoeslag aanvragen voor de ziektekostenverzekering, mits hij of zij dit zelf betaalt.



Maar werkt jouw kind niet? En als je het financieel zwaar hebt is het best logisch om aan je kind kostgeld te betalen bv of ze zelf hun kleding te laten betalen.Je mag die toeslag ook aanvragen als je niet zelf betaald hoor. Mijn ouders betaalden mijn ziektekosten en die van mijn broertje toen we nog studeerde maar we kregen wel zelf de toeslag en mochten die houden van onze ouders.
Erger u niet, verwonder u slechts!
Alle reacties Link kopieren
quote:es1450 schreef op 01 oktober 2009 @ 15:46:

[...]





Ik ben niet verder bijgelezen, maar die stelling van jou vind ik niet waar. Ik ben zo iemand die de hele studie van de ouders betaald gekregen heeft (een toelage van 500 euro per maand waar ik dan wel zelf het collegegeld van moest betalen etc.). En ik ben mijn ouders enorm dankbaar en ken zeker wel de waarde van geld. Ik weet dat het niet vanzelfsprekend is dat ouders het kunnen betalen, maar het is niet per definitie zo dat kinderen er slechter van worden als zij een toelage van de ouders krijgen. Dat moet ieder gezin voor zichzelf invullen. Afhanklijk van inkomsten en behoefde.





Het is wat anders wanneer jij een bepaald bedrag gestort krijgt waarvan je je studie en kamer moet betalen, of ouders die alles direct maar voor je betalen, en bij elk verzoek om extra geld direct de portemonnee trekken. En dan verder er niet bij werken..

M.i. is er dus een groot verschil tussen een kleine bijdrage voor collegeld en ziektekosten, of álles voor je kinderen betalen, inclusief studentenkamer van 400 euro in de maand.. Ik ken een aantal van zulke studenten en die weten dat echt niet op waarde te schatten.. Die vinden het ook heel normaal om in de studententijd 3 keer per jaar luxe op vakantie te gaan en vinden het maar raar als je zegt daar geen geld voor te hebben..



Natuurlijk hebben mijn ouders ook een deel bijgedragen aan mijn studie, zeker toen ik nog 40 uur in de week colleges had (dus exclusief thuisstudie) en een bijbaantje van maar 8 uur.. Maar zoals ik al zei vind ik een toelage nogal een verschil met alles klakkeloos betaald krijgen wanneer je er om vraagt...
Alle reacties Link kopieren
Interessant topic, mijn oudste dochter wordt over anderhalf jaar pas 18 maar ik heb me ook wel eens afgevraagd hoe het dan allemaal financieel zit. Ik krijg nu alimentatie en ik weet dat het de bedoeling is dat als een kind 18 is, hij of zij dat bedrag zelf krijgt. Maar je krijgt als ouder dan geen kinderbijslag meer en er moet wel zorgverzekering betaald worden, beetje krom naar mijn idee dat het kind zelf de alimentatie krijgt. Ik wist niet dat je voor een kind zorgtoeslag aan kan vragen. Hangt dat dan niet van het inkomen van de ouders af? Als ik het goed begrijp hier krijgt een kind op het mbo ongeacht het inkomen van de ouders 73 euro per maand. Dat wist ik ook niet. Meer zal die van mij niet krijgen omdat wij (mijn huidige man en ik) beiden een inkomen hebben. Van mijn ex hoef ik geen extra bijdrage te verwachten tegen die tijd. Sterker nog, hij heeft onlangs geroepen dat hij vindt dat hij wel minder alimentatie kan betalen! Ik heb wel al bedacht dat als zij zelf de alimentatie krijgt, ze dan ook zelf de zorgtoeslag moet betalen en de reiskosten. Als er nog iets overblijft ook nog wat van de schoolkosten. Ik vind het onzin dat zij de alimentatie krijgt en wij alle kosten moeten betalen. Het is niet is niet zo dat we het niet kunnen betalen maar je kan je geld maar 1x uitgeven en dan zal er op andere dingen bezuinigd moeten worden. Ze heeft van de zomer voor het eerst een baantje gehad en zelf geld verdiend, maar dat is gewoon voor haar zelf. Een deel is opgegaan aan kleding etc. en de rest staat op haar bankrekening. Ze krijgt elke maand 25 euro zakgeld van ons (niets van haar vader) en als ze meer wil moet ze dat zelf maar gaan verdienen. Ze gaat 3 dagen naar school en moet vanaf november een stageplek hebben voor 2 dagen per week. Ik ga er nu nog van uit dat ze na deze opleiding (duurt anderhalf jaar ongeveer, ze zit er net op) nog wel een opleiding gaat volgen, maar erg gemotiveerd is ze niet dus ik weet het niet. Het zal ook niet meevallen met deze opleiding (niveau 2) een baan te vinden. Nou ja, ik probeer me er nog maar niet al te druk over te maken. Komt tijd, komt raad (toch??)
Alle reacties Link kopieren
Ik lees hier dat een 18 jarige alleen zorgtoeslag krijgt als hij het zelf betaalt.



Ik heb net vorige week de papieren van onze zorgverzekeraar ingevuld dat zijn ziektekosten van onze rekening afgeschreven kunnen worden maar dan kan hij dus geen zorgtoeslag krijgen ook al zou hij financieel op zijn inkomen recht hebben op 57 euro per maand?

Hm dan moet zijn premie maar van zijn bankrekening betaald worden.....
Alle reacties Link kopieren
Oh nu lees ik van Belbe dat het wel kan...
Alle reacties Link kopieren
Ik heb net op hun site geken maar thuiswonend is 101.25 en uitwonend 236,05
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoon krijgt het vanaf 1-1-2010,dan zal het wel weer iets hoger zijn...
Alle reacties Link kopieren
ellemichele ik heb het ook teruggevonden ondertussen. Het verschil zit hem dus in Voortgezet onderwijs en MBO...

Vo krijg je die 101,25 ( thuiswonend) en op het MBO maar 73,56.

(Denk niet dat het bedrag omhoog gaat of is alleen de kinderbijslag bevroren?)



Terwijl ik in mijn gedachten waarschijnlijk meer zal moeten betalen op het MBO dan voor het Voortgezet of denk ik nu zo verkeerd?

mijn zoon zal nog op het VO zitten als hij 18 wordt.
Alle reacties Link kopieren
ik ben nu alweer een paar jaar klaar maar wat mijn ouders gedaan hebben en ik een erg goede manier vond was dat ze de richtlijn van de IBG aanhielden, die heeft staatjes voor wat zij denken dat je nodig heb als student en daarvan 1/3 basisbeurs, 1/3 aanvullende beurs en 1/3 lenen of anders, ik kreeg dat deel aanvullend (mijn ouders verdienden teveel) en die 1/3 lenen van mijn ouders samen dus het totaal volgens IBG. Daarvan moest ik alles betalen dus ook collegegeld, boeken, ziektekosten etc, toen ik uitwonnend was dus ook alles aan huur en eten ed en thuiswonend kostgeld zodat dat niet de reden was om wel of niet op kamers te gaan. Ik denk dat je hierdoor als student een goed beeld krijgt van wat alles kost en wat bij het voeren van een huishouding kwam kijken. Als ik hier niet genoeg aan had kon ik werken of alsnog bij de IB lenen, heb altijd in de vakanties gewekrt om op vakantie te kunnen gaan maar nooit geleend dus ja je kan daar echt fatsoenlijk mee uit.
Alle reacties Link kopieren
ElleMichelle:

mijn zorgpremie wordt ook bij mijn ouders van de rekening afgeschreven (ik betaal hen daarna terug), maar ik ontvang zelf zorgtoeslag (samen met mijn partner). Ze controleren bij de Belastingdienst dus niet wie de premie betaalt.



Zorgtoeslag wordt bepaald naar de hoogte van jouw inkomen en evt dat van je toeslagpartner. Hoe dat zit bij ouders en kinderen die nog samen in een huis wonen weet ik niet (qua inkomen dat meegerekend wordt voor de toeslag. Ik woonde al samen toen ik 19 was en daarvóór betaalden mijn ouders de premie).
Alle reacties Link kopieren
quote:meel schreef op 02 oktober 2009 @ 11:26:

Nou ja, ik probeer me er nog maar niet al te druk over te maken. Komt tijd, komt raad (toch??)Laten we het hopen Meel...!! Ik zie er eerlijk gezegd een beetje tegenop.
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoon zit in het laatste jaar van het VO.Dat kost toch aanzienlijk minder dan de sportopleiding die hij hierna gaat volgen en dan is de basisbeurs minder?????raar.......



Maar als hij thuiswoont zouden ze dan ons inkomen erbij rekenen voor de zorgtoeslag? Dan krijgt hij niets...
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij worden jullie inkomens bij elkaar geteld (toeslagpartners) en op basis daarvan zorgtoeslag berekend voor jou en je partner.

Voor je inwonende kinderen wordt het dan weer apart berekend dacht ik.. Dus dan zou hij de maximale zorgtoeslag krijgen (neem aan dat hij alleen een bijbaan heeft).



Het kan dus zo zijn dat jij en je partner niks krijgen omdat je teveel verdient, en je kind wel de maximale toeslag krijgt.



Maar helemaal zeker ben ik hier niet van!
Alle reacties Link kopieren
Wij hoeven en krijgen geen toeslag maar zoon zal het hard nodig hebben....

Ik zal me er volgende week toch eens verder in verdiepen..
Alle reacties Link kopieren
Het inkomen van de ouders telt niet mee voor zorgtoeslag.
Alle reacties Link kopieren
quote:ElleMichelle schreef op 02 oktober 2009 @ 20:38:

Wij hoeven en krijgen geen toeslag maar zoon zal het hard nodig hebben....

Ik zal me er volgende week toch eens verder in verdiepen..ElleMichelle..... als je wijzer bent geworden... deel je het dan?
Alle reacties Link kopieren
Ouders tellen niet meer maar in de brochure staat dat als je bv samenwoont met je broer of zus zij wel meetellen als toeslagpartner.Raar toch....

Zal wel niet in gezinsverband zijn maar samen met broer in een studentenflat of zo....
Alle reacties Link kopieren
quote:ElleMichelle schreef op 03 oktober 2009 @ 16:19:

Ouders tellen niet meer maar in de brochure staat dat als je bv samenwoont met je broer of zus zij wel meetellen als toeslagpartner.Raar toch....

Zal wel niet in gezinsverband zijn maar samen met broer in een studentenflat of zo....

Inderdaad niet in gezinsverband:



Let op!



Uw kinderen, kleinkinderen, ouders en grootouders kunnen geen toeslagpartner van u zijn. Als u met uw broer of zus bij uw ouders woont, kan uw broer of zus geen toeslagpartner van u zijn.



http://toeslagen.nl/particulier/toeslagpartner/
Ik kan met niet voorstellen dat je op het Mbo ieder weekend met je scriptie (?) bezig bent. Misschien een paar uurtjes maar dan is er nog tijd genoeg om te werken.

Toen ik op het Mbo zat moest ik ook 9 maanden fulltime stagelopen. Mijn bijbaantje heb ik niet opgezet want die wilde ik niet kwijt. Ik werkte dus gewoon 1 of 2 avonden in de week + de zaterdag erbij. En in de schoolvakanties hoefde ik geen stage te lopen dus dan werkte ik ook.

En van E 700,- moet een thuiswonende jongere ruim kunnen rondkomen hoor. Ik weet niet wat de bijstandsnorm is voor een alleenstaande maar volgens mij is die niet veel hoger.
Alle reacties Link kopieren
hallo,

ik heb even de reacties van jullie allemaal gelezen. en idd is het mogelijk om van 700 euro per maand je studie e.d. te betalen



Ik ben zelf ook studente op een MBO opleiding (niveau 4) en zit nu in mijn laatste jaar.

Wat ik wil zeggen is dat je ruim van te voren moet beginnen met de aanvraag bij de IB-groep. bij mij heeft het in totaal wel 6 maanden geduurd voor alles rond was. dit kwam dan wel omdat mijn vader buiten beschouwing gelaten moest worden (dit omdat die man nooit naar mij heeft omgekeken en nooit een gulden/euro aan mijn verzorging enzo heeft betaald) wanneer dit in jullie situatie ook het geval is moeten jij, je zoon/dochter en een derde persoon (arts of een soortgelijk persoon) een brief opstellen aan de IB-groep met daarin uitgelegt waarom de vader buiten beschouwing gelaten moet worden. Bij mij heeft dit ontzettend lang geduurd.



Uiteindelijk krijg ik deze maand voor de laatste maand stufi, ben namelijk 22 jaar geworden en stufi is maar voor 4 jaar. je kunt na die tijd wel bijlenen, maar daar zit ik niet op te wachten



ik krijg met aanvullende beurs dus ¤ 363 zoiets.. daarvan spaar ik elke maand een bedrag wel voor mijn schoolgeld en mijn studieboeken. Schoolgeld kun je namelijk als student in 6 termijnen betalen. dat is een goede optie vind ik!



ook ik betaal sinds ik 18 ben alles zelf, mijn moeder leeft van de bijstand en ik heb nog twee zusjes dus het is een beetje beknibbelen hier thuis. ik betaal dus per maand

mijn ziekenfondsverzekering dat is gemiddeld 100 euro per maand

krijg daar 57 euro zorgtoeslag voor van de belasting

ik betaal per jaar gemiddeld 1000 euro schoolgeld en nog eens 300 euro voro boeken



wat ik wel wil zeggen is dat je het ontzettend druk kan hebben op een MBO opleiding

ik heb namelijk 3 dagen per week stage van 8,5 uur per dag, inclusief reistijd ben ik s'ochtends om half 8 weg en s'avonds pas 7 uur thuis

school heb ik dan de overige 2 dagen per week.. dat zijn ook dagen van gemiddeld 6 a 7 uur per dag



dus een bijbaantje wordt op deze manier al moeilijker. omdat ze vaak willen dat je minimaal 1 a 2 avonden in de week kan werken zonder het weekend mee te tellen.



Dus ik wil maar zeggen.. je kunt makkelijk alles zelf betalen als je stufi krijgt.. alleen je zult niet meer alles kunnen doen wat je wilt..

Mijn geluk zit hem in mijn stage.. ik loop stage op een advocatenkantoor en krijg daar ¤300 per maand.. zo heb ik toch een buffer kunnen sparen om dit jaar mijn schoolgeld te kunnen betalen.. Maar helaas is niet iedere stageplaats verplicht om te betalen..



Ik zou zeggen, ga langs bij een IB-informatiepunt om alles eens duidelijk na te vragen..



Hopelijk komen jullie eruit en komt alles goed met de studie en de financien...
Alle reacties Link kopieren
het is een heel verhaal.. niet echt logisch getypt maar hoop dat jullie er beetje wijs uit kunnen :S

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven