Geld & Recht alle pijlers

Mag ik worden ontslagen?

01-12-2009 17:29 20 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



Ik ben regelmatig te vinden op het forum weliswaar onder een andere nick om herkenbaarheid te voorkomen..



Een paar maanden geleden hebben ze op mijn werk mijn contract verlengd en omgezet in onbepaalde tijd. Nog geen maand geleden hebben ze mij zelfs loonsverhoging gegeven omdat het eigenlijk erg goed ging.



Nu zijn er een aantal dingen gebeurd op het werk, een aantal veranderingen en hierdoor zit ik niet meer zo lekker in mijn vel. Gevolg is dat ik dan naar mijn omgeving niet echt professioneel reageer, zeg maar gerust wat bot en chagrijnig. Ik weet het: niet echt handig en ik moet daar echt mee leren omgaan.

In het gesprek...nouja in hoeverre je het een gesprek kunt noemen...hebben ze gezegd dat ik niet meer welkom ben en dat ze niet meer willen dat ik bij hen werk. Kortom ze hebben gedreigd met ontslag. Ik voel me hier heel erg naar bij!

Uiteindelijk hebben we het uitgesproken en ik krijg nog een kans, mits ik mijn gedrag verander.



Maar eigenlijk zit het me helemaal niet lekker. Ik krijg zoveel tegenstrijdige signalen. Misschien wil ik hier nu zelf wel weg...ondanks dat de situatie nu niet helemaal optimaal is(net huis gekocht).



Mijn vraag: kan ik zomaar ontslagen worden met een vast contract? Is dat slechts een kwestie van aanvragen bij de kantonrechter en een maandsalarisje meegeven? Heb nu nog niets in mijn dossier staan voor zover ik weet...
Alle reacties Link kopieren
Als ze van je af willen kunnen ze altijd van je af.

Hebben ze geen dossier en ga jij in het verweer dan wordt het uiteindelijk wel op verstoorde werkrelatie gegooid en zo komen ze dus alsnog van je af.
Alle reacties Link kopieren
Ook met een vast contract kan je ontslagen worden. Het is wel lastiger maar het kan absoluut. Hebben ze dit gesprek schriftelijk aan je bevestigd, m.a.w. zijn ze een dossier aan het opbouwen?

Ik begrijp dat je zelf ook wel in ziet dat je niet redelijk gereageerd hebt. Het moet ook best wel heftig geweest zijn als ze je hiervoor willen ontslaan.

Ik kan niet uit je bericht halen of je van plan bent je gedrag aan te passen. En heb je besproken wat voor jou de aanleiding is geweest om dit gedrag te vertonen. En wordt daar iets aan gedaan?

Weet je, ik zie het altijd heel simpel. Je verhuurt je aan een bedrijf en levert een prestatie naar beste kunnen en het bedrijf betaald je loon. Het gedrag wat je vertoont hebt past daar niet bij.

Het is aan jou om te besluiten of je er voor wilt gaan of niet.
Alle reacties Link kopieren
eeuh ja dat kunnen ze. een vast contract wil niet zeggen dat je alles maar kunt zeggen/doen.

denk dat je nog 'mazzel' hebt dat ze je nog een kans geven.
Alle reacties Link kopieren
Het gaat puur om het chagrijnig zijn dat ik dat soms ben. Verder hebben ze niets aan te merken op mijn inhoudelijke werk, maar is het puur mijn houding die ze irriteert. Ze vinden dat ik te kritisch ben over het beleid dat ze voeren...



Natuurlijk wil ik mijn gedrag aanpassen, ik weet alleen nog niet zo goed hóe.



Verder hebben ze het gesprek niet schriftelijk bevestigd en weet ik tot dusver dat ze nog geen dossier aan het opbouwen zijn.
Ja, dat kan alleen gaat dat niet zo maar. Ze moeten wel een dossier opbouwen, en wat tegen hun spreekt is het geval dat ze je recent een vast contract aanboden en salarisverhoging hebben gegeven, dat is een teken dat je tevreden bent met een werknemer. Als die tevredenheid omslaat in ontevredenheid kun je niet met de knip met de vingers van een werknemer af. Lees je eens in op juridische ontslag websites en arbeidsrecht.nl

Dan weet je wat meer over hoe ontslag in zijn werk gaat en of dit in jouw geval zomaar kan, zorg dat als het daadwerkelijk zover zou komen, dat je nooit iets zomaar ondertekent. Alles wat ze je voorstellen, of op de mouw willen spelden of willen laten ondertekenen aan een advocaat of het juridisch loket laten zien. Niet direct vanuit je emotie reageren, aangeven dat je de zaak laat bezinken of eventuele papieren eerst aan een jurist laat zien.
Alle reacties Link kopieren
Thanks Igoneh, dat is inderdaad een goede tip!



Het is inderdaad voor mij ook erg tegenstrijdig dat ze zo reageren...
Alle reacties Link kopieren
quote:Helpwatnu schreef op 01 december 2009 @ 17:48:

Het gaat puur om het chagrijnig zijn dat ik dat soms ben. Verder hebben ze niets aan te merken op mijn inhoudelijke werk, maar is het puur mijn houding die ze irriteert. Ze vinden dat ik te kritisch ben over het beleid dat ze voeren...



Natuurlijk wil ik mijn gedrag aanpassen, ik weet alleen nog niet zo goed hóe.



.



Als je wilt blijven zal je je gedrag wel moeten veranderen. En Iogneh heeft gelijk dat het niet zomaar gaat. Echter met reden "verstoorde relatie" kunnen ze ver komen. En gezien je relatieve korte arbeidstijd bij dit bedrijf zal je volgens de kantonrechtersformule ook niet zoveel meekrijgen.



Kan je de reden waarom je zo chagerijnig doet niet los laten en proberen weer plezier in je werk te krijgen en dat ook uit te stralen?
Alle reacties Link kopieren
Dat lijkt me flink schrikken. Maar wat is er dan gebeurd in zo'n korte tijd dan joh? Je hebt pas een vast contract gekregen en nog geen maand geleden salarisverhoging. Daaruit blijkt vertrouwen en waardering van je werkgever. Ik kan me haast niet voorstellen dat je je na de aanbieding van een vast contract en salarisverhoging chagrijnig en non-coöperatief op gaat stellen. Dan moet er toch iets aan de hand zijn?

De arbeidsmarkt zit in een flinke dip en je hebt net een huis gekocht, je baan nu verliezen is geen goede optie. Als het even kan moet je nu dus wel even je beste beentje voor zetten. Of is je werk echt zo chagrijnig makend dan?
Wat de rest ook al stelt, het gaat niet zomaar maar elke werknemer kan ontslagen worden en jij dus ook.



De kans dat dit voor de werkgever makkelijk te doen is, wordt echter wel een stuk kleiner als jij serieus aan het werk gaat om je houding te verbeteren.

Als zij daar nu zo'n issue van maken, dan ga ik er niet vanuit dat het een kwestie is geweest van "je dag een keer niet hebben".



Ik adviseer je dus echt om daar werk van te maken, bijvoorbeeld met behulp van een coach of eventueel zelfs een psycholoog. Dat werkt niet alleen in deze situatie in je voordeel maar daar kun je ook je verdere werkende leven veel profijt van hebben.
Alle reacties Link kopieren
Het zit zo, het bedrijf waar ik werk heeft onlangs een ander bedrijf overgenomen. Toen ik dit hoorde schrok ik best wel en reageerde ik naar mijn leidinggevende niet enthousiast. Sja, stond er eerlijk gezegd niet echt om te springen, te meer omdat ik er behoorlijk onzeker door werd.

De weken daarna (het allemaal zeer recent) vond ik het moeilijk de knop om te zetten. Ook merkte ik opeens dat collega's mij vroegen enkele taken over te dragen, zonder dat ik hierbij werd geïnformeerd door mijn leidinggevende. Ik werd hierdoor steeds meer onzeker. Heb sinds die overname opeens weer een andere leidinggevende. Tegelijkertijd werd er van me verwacht dat ik een nieuw systeem installeerde binnen de organisatie, voor mij behoorlijk stressvol.



Sja, en gedurende die weken reageerde ik nogal chagrijnig. En ja, ik heb de neiging dat te doen wanneer ik ergens heel erg moeite mee heb. En natuurlijk wil ik veranderen en wil ik mij positief opstellen, maar dit is echt een klap in mijn gezicht.
Alle reacties Link kopieren
Ok, veel veranderingen dus. Een klap in je gezicht. Onzekerheid over de toekomst van het bedrijf, andere leidinggevende. Balen. Maar nu wel even doorzetten hoor. Niet alle veranderingen zijn alleen maar negatief maar de verandering van vaste baan naar ontslag vind ik in ieder geval wel erg negatief. Zorg dat je weer even een schoon schip maakt. Als het echt allemaal niks blijft kun je altijd nog eens op zoek gaan naar iets anders. Maar ht is fijner om dat rustig aan te pakken dan uit nood.

Succes.
Alle reacties Link kopieren
Thanks Serafina! Je hebt gelijk ik moet gewoon nu doorzetten en de knop omzetten...
Ik denk dat je de knop niet zomaar om kunt zetten. Je onzekerheid belemmert je in je functioneren en dus moet je daar wat mee doen. Veranderingen zul je in elk bedrijf tegenkomen, daar moet je echt mee leren omgaan.
Alle reacties Link kopieren
Maar hoe dan? Ik werk nota bena in een bedrijf met psychologen en coaches...en ze laten mij gewoon alleen in mijn sop gaarkoken...
Alle reacties Link kopieren
Maar hoe dan? Ik werk nota bena in een bedrijf met psychologen en coaches...en ze laten mij gewoon alleen in mijn sop gaarkoken...
Heb je aangegeven dat je een probleem hebt en graag hulp wilt?
Alle reacties Link kopieren
Ja, maar ze zeggen dat ik het zelf moet doen en gewoon de knop moet omzetten omdat het anders afgelopen is. Dat ik geen reden heb om onzeker te zijn, etc.

Schiet er daar niet echt mee op merk ik...er wordt tegen mij gezegd dat ik me moet profileren en wanneer ik dit dan probeer wordt ik teruggefloten en moet ik verantwoording afleggen..
OK. Zij zeggen dat je niet onzeker hoeft te zijn en dat mag je dan best van hun aannemen. Het punt is alleen dat je dat zelf niet zo voelt. Ik zou dus toch een coach of psycholoog zoeken buiten het bedrijf om daar aan te werken.
Alle reacties Link kopieren
Beste Helpwatnu,



Je stelt dat je een vast contract hebt en dat nu min of meer gedreigd wordt met ontslag door je werkgever.



In Nederland zijn er drie mogelijkheden om het (vast) contract met een werknemer te beëindigen:



Ten eerste bestaat er de mogelijheid om een ontslagvergunning aan te vragen bij het UWV-Werkbedrijf. Dit kan onder meer wegens disfuntioneren en een verstoorde arbeidsrelatie. Echter moet er onder andere sprake zijn van dossieropbouw waaruit blijkt dat er is gestreefd naar verbetering, een plan van aanpak, begeleiding en bemiddeling. Daarnaast moet de werkgever moeite hebben gedaan om een andere werkplek binnen danwel buiten het bedrijf te zoeken.



Ten tweede kan een werkgever een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter. Het risico van een dergelijk ontbindingsverzoek is de mogelijkheid van de kantonrechter om een ontslagvergoeding toe te passen.



Ten derde kan een werkgever je een vaststellingsovereenkomst aanbieden. Jullie ontbinden het contract met wederzijds goedvinden, en behoud je in veel gevallen het recht op WW.



In jouw geval is er geen sprake van dossieropbouw, gelet op het korte tijdsbestek waarin dit alles zich heeft afgespeeld. Ook bij een kantonrechter dient de ontwrichting van de samenwerking te worden aangetoond.



Je gaf aan dat je misschien zelf niet meer bij het bedrijf wil werken. Een vaststellingsovereenkomst kan dan wellicht een optie zijn. Denk echter goed na over die keuze. Misschien is er over een paar weken geen sprake meer van wrijving of een conflict.



Indien je meer advies wenst over je rechten als werknemer en in jouw specifieke geval over de vaststellingsovereenkomst dan kun je telefonisch contact met ons opnemen op werkdagen tussen 09.00 - 20.00 uur via het telefoonnummer 0900 80 20. We kunnen dan het een en ander meer inhoudelijk en toegespitst op jouw situatie bespreken.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven