Geld & Recht alle pijlers

Omgangsregeling

15-01-2010 21:38 10 berichten
Alle reacties Link kopieren
Toen onze dochter elf weken oud was zijn haar vader en ik uitelkaar gegaan. Ik heb de vader nooit de omgang met zijn dochter ontzegd en gezegd dat hij haar mocht bezoeken wanneer hij wilde, ondanks wat er tussen ons speelde (overspel tijdens mijn zwangerschap en na geboorte van onze dochter door hem).

Vader heeft dit veel verzuimd. Komt soms periode van 7 weken niet en informeert ook niet. Onze dochter is nu een half jaar. Ik wil een omgangsregeling van eens per 14 dagen een weekend (standaard), wanneer onze dochter hieraan toe is (verantwoord voor zo'n jonge leeftijd) en eis hierin een opbouw van contact. Vader gaat niet akkoord en eist vier dagen om de zes dagen ivm werk. Wanneer heeft een vader recht om meer dan een standaard omgangsregeling? Hij betaalt niets, vanaf zwangerschap nooit iets voor de kleine betaald, alimentatieaanvraag loopt. En wat zijn mijn rechten/plichten tot de omgangsregeling rond is? Hij komt nu af en toe bij mij thuis een paar uurtjes, maar de communicatie verloopt heel erg moeizaam tussen ons en draait steeds uit op ruzie omdat hij liegt naar de buitenwereld en mij in een slecht daglicht plaatst als moeder. Ik ben echt ten einde raad. Advocaten zijn ingeschakeld, maar ik wil zo graag jurisch antwoord op bovenstaande.
Alle reacties Link kopieren
Wat een vervelende situatie, rot voor je! Mij lijkt het inderdaad het beste om iemand met verstand van zaken erbij te betrekken, zoals een advocaat of mediator, en dat heb je al gedaan. Laat je goed adviseren. Persoonlijk weet ik er niets van dus kan je alleen sterkte wensen.
Alle reacties Link kopieren
Ik weet er het fijne niet van (er zijn mensen op het forum die wel veel weten), maar volgens mij moet je zijn gebrek aan financiële steun niet verwarren met zijn recht op omgang.

Dat staat -volgens mij- geheel los van elkaar.

Als het duidelijk is dat hij de vader is (en jouw acties naar hem toe, nl tot nu toe toestaan van omgang en vragen om alimentatie, impliceren dat hij dat is) heeft hij recht op omgang, of hij nou zijn financiële verplichtingen nakomt of niet.



En volgens mij is het ook niet zo dat vaders in principe recht hebben op de 'standaard-regeling' en alleen in bepaalde omstandigheden op meer (zoals jouw zin: Wanneer heeft een vader recht om meer dan een standaard omgangsregeling? impiceert).



Maar als er al advocaten in het spel zijn: waarom vraag je het dan niet aan hen?

Maar hopelijk komen zo nog wat mensen langs met échte kennis van zaken die je kunnen helpen...
Wees altijd jezelf. Tenzij je een eenhoorn kan zijn. Wees dan een eenhoorn.
Alle reacties Link kopieren
Hoe vervelend ook ik zou een advocaat inschakelen en die het laten regelen. In principe is het zo dat als er geen bijzondere omstandigheden zijn, een rechter in beginsel een standaard regeling zal toewijzen: dwz om het weekend, de helft van de vakanties en nog een dag doordeweeks als ik me niet vergis. Je kunt dan tegelijkertijd een alimentatieaanvraag indienen. Houd er wel rekening mee dat een rechter niet zal kijken naar het verleden (overspel, niet betalen etc). De rechter bepaalt in beginsel gewoon de standaard regelingen. Zeker aangezien er in jullie situatie geen uitzonderlijke (bijvoorbeeld voor kind gevaarlijke) argumenten spelen
Alle reacties Link kopieren
Ohja, je geeft aan dat je de regeling pas wil als kind er aan toe is? Is kan je nu al zeggen dat de rechter waarschijnlijk zal bepalen dat dat per datum vonnis ingaat. En ik denk persoonlijk dat dat goed is. Je kindje krijgt er nu weinig van mee en zal langzaam wennen en straks niet anders weten dan dat ze om de week bij papa is etc. Als je daar pas op latere leeftijd mee begint kan dat problemen geven (heb ik helaas in mijn familieomgeving gezien)
Alle reacties Link kopieren
Als het iedere keer op ruzie uitloopt als ie bij jou op bezoek is, dan zou ik voorlopig stoppen met dat soort bezoekjes! Laat hem zijn dochter dan gewoon maar een paar uur meenemen. Zo kunnen jullie geen ruzie krijgen en dat levert een heleboel rust op!



Wat broedkippetje al zegt klopt wel: alimentatie staat los van bezoekrecht!

Goed dat je de alimentatieaanvraag heb lopen, hij zal loonstrookjes etc. moeten inleveren, aan de hand daarvan zal de hoogte van de alimentatie berekend worden.



Omgang zal ws. per direct na uitspraak van de rechter in gaan. (als die rechter er idd aan te pas moet komen) Geef je nog borstvoeding? Dat zou het enige zijn waardoor het opgebouwd kan worden, anders zal het ws. gelijk de normale omgangregeling worden. Zal heel moeilijk zijn, je zal 100x moeten slikken, maar...het geeft jou ook de kans om weer even aan jezelf te denken! Even uitgebreid te kunnen douchen, een bioscoopje te kunnen pakken etc. en dat is ook fijn!

Bedenk in ieder geval ook hoe jij het zou willen als het direct in moet gaan zonder op te bouwen! Zodat je bij de rechter met een tegenvoorstel kan komen!



En dat ie kwaad spreekt over jou als moeder? Jij weet wel beter toch! Moet ie vooral doen, gaat op een gegeven moment vanzelf tegen hem werken!



Ik zou wel een dagboekje bij houden!
Alle reacties Link kopieren
Gizz, dat klopt niet helemaal, dat er een standaard omgangsregeling wordt toegewezen als er geen bijzonderheden zijn. Het hangt af van het verzoek van vader of moeder aan de rechter, en het verweer van de andere partij.



Het uitgangspunt is het belang van het kind, niet het belang van ouders. Kinderen hebben recht op verzorging door en omgang met hun beide ouders. Hoe dit wordt ingevuld, hangt af van de mogelijkheden van ouders.



Als ouders daar samen niet uitkomen, beslist de kinderrechter wat er moet gebeuren. De kinderrechter zal zich als hij dat nodig acht, wenden tot de Raad voor de Kinderbescherming. Deze zal onderzoeken welke mogelijkheden er zijn in het belang van het kind. De Raad adviseert de rechter, en de rechter neemt een beslissing.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
Cerilla, geen fijne situatie. Maar probeer het recht op omgang los te zien van wat vader wel of niet betaalt. Alimentatie is geen kijkgeld. Je hebt niet alleen te maken met de rechten van jou en van vader, je hebt in eerste instantie te maken met de rechten van jullie kind. En die heeft recht op omgang met haar vader. Ook als hij niet voor haar betaalt.



Twee verschillende dingen:

1 Probeer samen af te spreken hoe de kosten voor jullie kind zullen worden verdeeld. Lukt dat niet, laat de rechter alimentatie vaststellen. Jij bent in deze de eisende partij. Als vader dan niet betaalt, kun je je tot bijv. het LBIO wenden om betaling af te dwingen.

2 Probeer samen een goede omgang af te spreken waar je beide tevreden mee kan zijn. Lukt dat niet, dan zal vader naar de rechter moeten om die omgang vast te laten stellen. Hij is in deze de eisende partij. Maar hou alsjeblieft de rechten en het belang van jullie kind in het oog. Jullie kind heeft andere belangen dan jij hebt. Een vreemdgaande partner hoeft geen waardeloze vader te zijn. En een lakse vader, is beter dan geen vader. Voor een kind, dat is.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
quote:Cerilla schreef op 15 januari 2010 @ 21:38:

Wanneer heeft een vader recht om meer dan een standaard omgangsregeling? .



Nog los van het feit dat er niet zoiets bestaat als een 'standaard omgangsregeling' en dat het niet gaat om de rechten van vader of van jou, maar de rechten van het kind: ik vind dit een bizarre vraag. Voor zover de vader al "rechten" heeft op zijn kind, zijn die niet kleiner of groter dan die van jou. Jullie hebben samen een kind, of jij dat nu leuk vindt of niet. Je kind heeft twee ouders, of jij dat nu leuk vindt of niet.

En dat je een omgangsregeling afhankelijk stelt van de opbouw van contact is ook de wereld op z'n kop. Hoe kan een vader een band opbouwen als hij zijn kind slechts bij de gratie van de moeder af en toe een dagje mag zien? Hoe eerder je ermee begint, en hoe meer de vader zijn kind mag zien, hoe beter die band wordt.
Alle reacties Link kopieren
Normaal gesproken doen beide partijen (dus jij en je ex) een voorstel voor de omgang. Jullie bespreken dan beiden het voorstel met je eigen advocaat en probeert een middenweg te vinden. Als dat niet lukt ga je pas naar de rechter die zal kijken naar de totale situatie. Tegenwoordig stellen verzoeken steeds meer rechters om het eerst via mediation te regelen. Er samen uitkomen werkt over het algemeen beter dan een lange en vervelende procedures waar de emoties hoop oplopen. Ik zou dus aanraden om er eerst samen uit te komen. Bedenk het contact met beide ouders in het belang is van je dochter. Het lijkt mij zeer positief als de vader open staat voor contact met zijn kind (in tegenstelling tot veel vaders die het totaal laten afweten). Natuurlijk moeten zowel jij als je ex zich wel houden aan de regeling. Dat betekend dat je ex je dochter alleen op de afgesproken dagen en tijden mag ophalen (dus niet even tussendoor contact zoeken). Je hebt ook de plicht om mee te werken aan de regeling die door de rechter is bepaald.



Misschien is het in de huidige situatie beter om de omgangsregeling te laten plaatsvinden in een neutrale omgeving (en dus niet meer bij jou thuis).

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven