Geld & Recht alle pijlers

Omgekeerde wereld? (dierenleed…)

02-06-2022 23:59 131 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Getriggerd door het programma Keuringsdienst van waarde van vanavond op NPO3 waarbij voor de zoveelste keer duidelijk werd dat we als mensen zo ontzettend raar met de natuur omgaan…

Dit keer ging het over het onthoornen van geiten. Dat doen we bij ruim 95% van de geiten in NL om “de geiten zelf te beschermen”. Lees: omdat wij zoveel geiten in een veel te kleine ruimte willen houden, dat hun natuurlijke gedrag ons in de weg gaat zitten. Dus moeten jonge lammetjes onthoornd worden, met risici op hersenbeschadiging en dat alles onder de noemer van voor bestwil van de geit. Want stel dat ze boos op elkaar worden en elkaar verwonden (dat kost ons dan weer geld…)…
Er worden ook geiten gefokt nu die hoornloos zijn. Die zijn eigenlijk soort van gehandicapt en vaak ook onvruchtbaar, maar hee, we willen geiten zonder hoorns, dus ach, dat ‘verlies’ nemen we gewoon!

En dat geiten hun natuurlijke gedrag niet meer kunnen vertonen maakt niet uit: ze bestaan immers puur voor ons genot cq gewin.

Dé oplossing, aldus de geitenfokker, is dat de consument alleen nog maar geitenproducten koopt van natuurlijk gehouden geiten: alleen dán kan het veranderen… En hoewel mijn klomp al een paar keer gebroken ís, breekt ie hier pas echt. Want dat is de omgekeerde wereld! Wij creëren een onnatuurlijke setting, waardoor we sneller en gemakkelijker geld kunnen verdienen, ten koste van dierenwelzijn, zodat de consument goedkoper cq gemakkelijker aan zijn geitenkaasje komt, en stellen vervolgens diezelfde consument aansprakelijk voor het dierenleed dat daarachter schuilgaat… stóp simpelweg met die onnatuurlijke situatie! Ja, dan worden de geitenproducten duurder, en dan wordt er minder van verkocht, maar dat is nu juist de oplossing om weer tot “normale” situaties te komen! Om geiten te houden die wat ruimte om zich heen hebben, naar buiten kunnen, eens even flink met de horens in elkaar kunnen klemmen om te bepalen wie de baas is, kunnen klimmen, rennen, etc. Gewoon des geits zeg maar.

Ik kan me hier zó kwaad om maken!
En nu gaat het over de geit, maar het gaat helaas met zo’n beetje alle dieren zo die op enigerlei wijze gefokt worden voor ons gemak. Megastallen, plofkippen, varkensfabrieken, noem maar op. Helemaal niets natuurlijks aan, maar “ontzettend nodig” :frusty: om aan de groeiende consumptiemaatschappij te kunnen voldoen. Waar gaat dit heen?

Ik blijf me erover verbazen dat dit bestaat en maar blijft bestaan. Dat er nog zoveel plofkippen verkocht worden. Dat het zo normaal gevonden wordt, dat het in stand wordt gehouden. Dat we dieren volpompen met
antibiotica, wat onze eigen gezondheid in gevaar brengt. Dat onze politiek dit ondersteunt en hier en daar zelfs stimuleert. En dat het maar door blijft gaan…

Ben ik nou zo’n moraalridder? Of is het gewoon echt van de zotte hoe wij - zogenaamd beschaafde samenleving - met de natuur / dieren / milieu omgaan?

Graag jullie mening!
vannelle wijzigde dit bericht op 09-06-2022 21:06
Reden: Moet je wel het goeie programma noemen…
0.41% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik kan er ook boos om worden en echt over inzitten. Vooral dat zoveel mensen het niks lijkt uit te maken.
Ik snap best dat sommige mensen geen keus hebben om duurzamere producten te kopen. Maar ik snap echt niet dat sommige dingen zoals bijvoorbeeld donsdekens überhaupt verkocht mogen worden.

Ik vind het ook absurd dat de overheid niks doet om te stimuleren om minder vlees te eten. De veehouderij moet wel afnemen, maar als de vraag naar vlees en andere dierlijke producten niet afneemt, los je hier toch niks mee op? Maak je het dan niet alleen maar erger?, want dan moet het wellicht geïmporteerd worden uit landen waar de regels nog soepeler zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
tyche schreef:
04-06-2022 12:55
Ik zie in dit topic niemand zeggen dat ze met hun stem- en koopgedrag hier nul rekening mee houden en alle verantwoordelijkheid bij de overheid leggen.
Huh, dat is juist precies het hele punt van TO, dat ze zelf geen zin heeft om dat allemaal uit te zoeken.
Alle reacties Link kopieren Quote
ldp schreef:
04-06-2022 13:33
Huh, dat is juist precies het hele punt van TO, dat ze zelf geen zin heeft om dat allemaal uit te zoeken.
Euh, dat is absoluut mijn punt niet! Ik houd er juist altijd zoveel mogelijk rekening mee wat ik koop, eet, gebruik etc. Het word je alleen niet gemakkelijk gemaakt als consument en dat komt vooral doordat al die “rotzooi” nog gewoon verkocht mag worden.

Het is lekker gemakkelijk van politiek Den Haag om naar de boeren te wijzen als de boosdoeners in het stikstofgebeuren, maar zij zijn het zelf die dat mede tot stand hebben gebracht/laten komen en nu helpen in stand te houden. Veestapel kleiner: jazeker, maar begin dan bij de megastallen en maak het niet de boer an sich zo verrekte moeilijk met al die regels. De politiek zou moeten investeren in de verduurzaming van onze landbouw en veeteelt, van onze hele maatschappij. Maar dat doen ze niet: ze wijzen naar de consument. En dat is wat mij betreft onjuist.
vannelle wijzigde dit bericht op 04-06-2022 14:07
0.20% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
tyche schreef:
04-06-2022 12:29
Ik heb het gelezen en rot voor die boerin, vooral dat mensen en afnemers eerst wel aangeven meer te willen betalen voor vlees maar het uiteindelijk niet doen. Zuur.
Maar waarom kopen die mensen haar iets meer verantwoorde vlees niet? Omdat ze óók de optie hebben om veel goedkoper vlees te kopen. Boeren stimuleren biologisch te produceren is een halve maatregel, als daarnaast ook de bio-industrie mag blijven bestaan.

Wat doen andere ondernemers als er geen vraag blijkt te zijn naar hun product? Wat deden koetsenmakers toen auto's, trams en treinen op het toneel verschenen?
Uiteindelijk gaat zo'n bedrijf failliet en moet je wat anders gaan doen. Ik ben persoonlijk van mening dat de voor de bio-industrie geen plek is op de wereld. De schaal en manier waarop wij nu dieren consumeren is niet houdbaar, en het is hoog tijd dat overheden daar ook juist naar de agrarische sector eerlijk over zijn. Terug naar de bio-industrie als je scharrelboerderij niet houdbaar is, is een keuze die wat mij betreft niet zou mogen bestaan. Ik snap zeker dat het verschrikkelijk is als je als boer(in) je bedrijf niet kan laten voortbestaan, en dat de boerderij opgeven niet hetzelfde is als van de ene kantoorbaan naar de andere overstappen. Ik vind dat alleen niet genoeg reden om het uitbuiten van dieren en naar de vernieling helpen van de aarde willens en wetens te blijven financieren en goedkeuren.
Precies dit is zo’n beetje mijn punt.
Alle reacties Link kopieren Quote
madamecannibale schreef:
03-06-2022 08:46
Ik denk altijd, als ze in de supermarkt bij elk dierlijk product een filmpje af zouden spelen van hoe het leven van dat dier er uit had gezien een groot gedeelte van de mensen hele andere keuzes zou maken qua voeding. Het lastige is dat wij het eten in de supermarkt vaak helemaal los zien van de dieren die ervoor geleden hebben.

Dat weet ik wel zeker.
Alle reacties Link kopieren Quote
Pindakaasjes schreef:
03-06-2022 09:35
Kan ik veel mensen ook niet kwalijk nemen hoor.
Er wordt vaak erg laatdunkend/verwijtend gereageerd op mensen die voor die kilo knaller kiezen.
Maar als je met een minimum inkomen thuis aardig wat monden te voeden hebt, zit het er w.s niet in om je winkelmandje te vullen biologisch, beter leven, groen keurmerk, planeet proof, vrije uitloop etc,
Het zijn labels waarmee met minder schuldgevoel, méér geconsumeerd kan worden. Je moet er alleen wel het geld voor hebben.
Juist als je weinig geld hebt is geen vlees meer eten een slimme keuze voor je budget, geen vlees kopen scheelt serieus geld en er zijn genoeg plantaardige opties om een volledige maaltijd op tafel te zetten.

Het valt mij vaak op dat mensen denken dat een kleine verandering in de keuzes die ze maken toch geen nut heeft en dat ze daarom “gewoon maar niks doen”.
Wat natuurlijk onzin is, ik leg het altijd uit als sparen. Natuurlijk spaar je liever duizendjes tegelijk maar met euro’s en tientjes kom je er ook. Draag bij wat je kan. (Al heb ik liever dat de mens gewoon stopt met de consumptie van vlees/vis)
Alle reacties Link kopieren Quote
Het is soms ook omdenken. Dat lange tijd vleesvervangers duurder waren, maakte dat mensen een overstap moeilijk vonden als ze een kleine beurs hadden.
Dat ze zelf burgertjes kunnen maken of anders kunnen eten door bijv. bonen toe te voegen ipv vlees is een soort omdenken waar ze echt op geattendeerd moeten worden.
Mijn posts gaan niet over jou. Maar als je je aangesproken voelt, voel je je kennelijk aangesproken. Doe daar iets mee.
Alle reacties Link kopieren Quote
ldp schreef:
04-06-2022 07:09
En wat kun jij doen om daar verandering in te brengen?
Ik weet niet wat je suggereert maar ik doe genoeg. Of in elk geval behoorlijk wat en al heel lang. Zo eet ik al de helft van mijn leven geen vlees (en ik ben oud!).
Maar ook ik vind dat verwachten dat de consument het grote verschil gaat maken niet gaat werken. We zouden het misschien willen, maar zo lang foute producten met de grootste vanzelfsprekendheid klaar liggen in elke super, koopt de grote meerderheid het, zonder scrupules. Gewoon omdat het kan. En ik vermoed dat veel mensen ook denken dat het wel meevalt met het dierenleed en de milieuschade. Want dit is een net land toch? Dus zo erg kan het allemaal niet zijn. Tenslotte faciliteert de overheid vleesconsumptie nog steeds. In de overheids-milieucampagne "Iedereen doet wat" heeft men met opzet het minderen vlees helemaal buiten beeld gehouden. En dan verwachten dat de gemiddelde klant uit zichzelf een ander pad gaat inslaan, tegen dit perverse beleid in. Nope.. gaat nooit gebeuren.
“Als ondertussen de geest die liefde is ons allen maar leidt en beschermt. Dat is zo belangrijk.” Jeroen van Merwijk
Alle reacties Link kopieren Quote
Zorroo schreef:
04-06-2022 18:57
Ik weet niet wat je suggereert maar ik doe genoeg. Of in elk geval behoorlijk wat en al heel lang. Zo eet ik al de helft van mijn leven geen vlees (en ik ben oud!).
Maar ook ik vind dat verwachten dat de consument het grote verschil gaat maken niet gaat werken. We zouden het misschien willen, maar zo lang foute producten met de grootste vanzelfsprekendheid klaar liggen in elke super, koopt de grote meerderheid het, zonder scrupules. Gewoon omdat het kan. En ik vermoed dat veel mensen ook denken dat het wel meevalt met het dierenleed en de milieuschade. Want dit is een net land toch? Dus zo erg kan het allemaal niet zijn. Tenslotte faciliteert de overheid vleesconsumptie nog steeds. In de overheids-milieucampagne "Iedereen doet wat" heeft men met opzet het minderen vlees helemaal buiten beeld gehouden. En dan verwachten dat de gemiddelde klant uit zichzelf een ander pad gaat inslaan, tegen dit perverse beleid in. Nope.. gaat nooit gebeuren.
Klopt behoorlijk inderdaad.

Foute producten moeiteloos vindbaar. Waarom zoveel keuze in chocola en geen vegan alternatieven voor mensen met lactose intolerantie of vegan leefstijl?
En ja, we behandelen onze dieren allemaal netjes (kuch).
En de facilitering, inderdaad, minder vlees is uit 'iedereen doet wat' buiten gelaten.

Ook: bij Dier & Recht waren (en zijn er nu) acties voor bewustwording zuivel. Ook werd een actie tegengehouden: https://www.telegraaf.nl/nieuws/2105208 ... et-stoppen
Citaat uit het artikel:

De antizuivelcampagne van Dier&Recht moet stoppen. Dat heeft de kortgedingrechter van de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald. De rechter oordeelde dat een van de campagnebeelden de grens van vrijheid van meningsuiting overschrijdt en schadelijk is voor de melkveehouderijsector. Dier&Recht gaat in hoger beroep, reageert directeur Frederieke Schouten.

„Dat sprake is van ernstig leed bij pasgeboren kalveren is niet aannemelijk”, aldus de rechter. „Het publieke debat mag uiteraard gevoerd worden, maar niet op een wijze die onrechtmatig is jegens de melkveehouders.”
Mijn posts gaan niet over jou. Maar als je je aangesproken voelt, voel je je kennelijk aangesproken. Doe daar iets mee.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ja, verbijsterend zo'n gerechtelijke uitspraak. Vrijheid van meningsuiting is in dit land belangrijk maar economie is blijkbaar nog net iets belangrijker.
“Als ondertussen de geest die liefde is ons allen maar leidt en beschermt. Dat is zo belangrijk.” Jeroen van Merwijk
Zorroo schreef:
04-06-2022 19:58
Ja, verbijsterend zo'n gerechtelijke uitspraak. Vrijheid van meningsuiting is in dit land belangrijk maar economie is blijkbaar nog net iets belangrijker.

Mee eens. Bijna beschamend om er onderdeel van te zijn. :(
Alle reacties Link kopieren Quote
Zorroo schreef:
04-06-2022 19:58
Ja, verbijsterend zo'n gerechtelijke uitspraak. Vrijheid van meningsuiting is in dit land belangrijk maar economie is blijkbaar nog net iets belangrijker.
Dit gaat niet over vrijheid van meningsuiting maar over het verkondigen van onwaarheden om zo een bepaalde beroepsgroep ik kwaad daglicht te stellen.
Minte137 schreef:
05-06-2022 08:21
Dit gaat niet over vrijheid van meningsuiting maar over het verkondigen van onwaarheden om zo een bepaalde beroepsgroep ik kwaad daglicht te stellen.

Onwaarheden? Jouw uitspraak is een onwaarheid. Er gebeuren heel veel duistere zaken met kalveren (en andere dieren) die waar zijn.

Dat mag benoemd worden. En dat heeft zeker niet als doel om een beroepsgroep in een kwaad daglicht te stellen.

Verkondigen dat zo'n organisatie dát als doel zou hebben, is juist een onwaarheid! En bovendien schadelijk, want zij worden met zo'n uitspraak in een kwaad daglicht gesteld.

Geheel on topic: de omgekeerde wereld dus. :nope:
Alle reacties Link kopieren Quote
Minte137 schreef:
05-06-2022 08:21
Dit gaat niet over vrijheid van meningsuiting maar over het verkondigen van onwaarheden om zo een bepaalde beroepsgroep ik kwaad daglicht te stellen.

*disclaimer: links niet aanklikken indien niet geconfronteerd willen worden met dierenleed*

Wat is er onwaar aan het feit dat de helft van de kalveren (stieren) als ‘waardeloos’ worden gezien? Bron: https://www.irishexaminer.com/news/arid-30968607.html. Ook een boer zelf die zegt “We have sent some calves to the abattoir at two weeks of age because there isn’t a market. We don’t like doing it as an industry”. Ook “Euthanasia of male calves at birth happens in other countries including the UK but Dr Dillon said he doesn't believe euthanasia at birth is good practice on dairy farms from an ethical point of view”. Dat een veehouder zich houdt aan Ierse wet (en EU-richtlijn) maakt die wet nog niet ethisch verantwoord of ‘goed’.

Ze mogen leven tot tien dagen in Ierland want dan ben je ethisch goed bezig volgens EU-richtlijnen maar daarna kunnen ze door naar de slacht als er vlees aan de graat zit en anders gewoon ‘euthanasie’ (oftewel destructie). Ook deze cijfers over de Nederlandse situatie zijn gewoon te verifiëren https://www.wakkerdier.nl/vee-industri ... /kalveren/. Nederlandse bedrijven importeren deze Ierse diertjes massaal (bron: https://www.rijksoverheid.nl/documente ... it-ierland

Het is de consument die dit ‘blank kalfsvlees’ gewoon vreet en dus een vraag creëert. Kunnen veeboeren vervelend vinden maar daarmee is het nog niet onwaar. Ik denk dat als je de helft van de mensen die deze producten kopen enige voorlichting geeft, ze die producten vervolgens laten liggen.
Nee heb je, ja kun je krijgen
Alle reacties Link kopieren Quote
lemoos2 schreef:
05-06-2022 22:57
*disclaimer: links niet aanklikken indien niet geconfronteerd willen worden met dierenleed*

Wat is er onwaar aan het feit dat de helft van de kalveren (stieren) als ‘waardeloos’ worden gezien? Bron: https://www.irishexaminer.com/news/arid-30968607.html. Ook een boer zelf die zegt “We have sent some calves to the abattoir at two weeks of age because there isn’t a market. We don’t like doing it as an industry”. Ook “Euthanasia of male calves at birth happens in other countries including the UK but Dr Dillon said he doesn't believe euthanasia at birth is good practice on dairy farms from an ethical point of view”. Dat een veehouder zich houdt aan Ierse wet (en EU-richtlijn) maakt die wet nog niet ethisch verantwoord of ‘goed’.

Ze mogen leven tot tien dagen in Ierland want dan ben je ethisch goed bezig volgens EU-richtlijnen maar daarna kunnen ze door naar de slacht als er vlees aan de graat zit en anders gewoon ‘euthanasie’ (oftewel destructie). Ook deze cijfers over de Nederlandse situatie zijn gewoon te verifiëren https://www.wakkerdier.nl/vee-industri ... /kalveren/. Nederlandse bedrijven importeren deze Ierse diertjes massaal (bron: https://www.rijksoverheid.nl/documente ... it-ierland

Dit speelt dus af in Ierland, en niet in Nederland. Voor Nederlandse omstandigheden is dit dus onwaar. Omdan in nederland een campagne te haan houden terwijl dit in Nederland niet speelt lijkt me meer stemmingmakerij dan waarheid. Ik ga ook niet de nederlandse artsen verantwoordelijk houden voor de zorg in bijvoorbeeld oeganda.
Al eeuwenlang worden de stierkalfjes opgegeten of geuthaniseerd. Tot 1950 was dit in nederland ook normaal. Niet omdat ze een waardeloos zijn maar omdat opfokken naar een volwassen stier te duur is. In Nederland is men wel begonnen deze dieren aan te houden en werden ze verkocht als kalfsvlees. Kalfsvlees zelf is erg smakelijk en cholesterol arm. Omdat het duurder vlees is eten nederlanders dit inderdaad niet.

De intensieve veehouderij is nog steeds het meest milieu vriendelijk. (met minder voer een product afleveren) Dat het niet diervriendelijk is ligt er aan hoe je het woord "diervriendelijk" defieert. Dieren komen inderdaad vaak niet buiten, waardoor ze ook niet in contact komen met ziekteverwekkende bacterien, virussen, parasieten en roofdieren. Dat is de reden dat in de intensieve veehouderij de groei van de dieren hoger en de uitval (de dieren die dood gaan) minder is. Aan het front in de oekraine ben je ook lekker buiten maar ik zou dan liever binnen zijn. Ik sprak laatst een gepensioneerde dierenarts die altijd blij geweest is met de bio industrie. Dit omdat hij vond dat het dierwelzijn (minder ziekte, minder sterfte) daar veel hoger was. In het verleden is dus bewust gekozen om dieren binnen te houden om lijden (ziekte, sterfte) te voorkomen.

Als de kalverhouderij (kalfsvlees) wordt verboden krijg je dus euthanasie. Net als nu met legkippen. Omdat de eendagskuikens (de haantjes) niet meer geeuthaniseerd mogen worden ( door allerlei lobby van dierorgansiaties) moeten ze afgemest worden. Ze moeten nu acht weken gehouden worden en eten veel voer weg. Daarna gaan ze alsnog naar de destructie of naar hondenvoer omdat deze haantjes mager blijven. De veehouder zelf mag dit betalen en wordt niet gecompenseerd.... Dit kost dus veel geld en is veel minder klimaatneutraal. Dus ipv van euthanasie van eendagskuikens is dit nog slechter voor het klimaat, nog slechter voor de financiele positie van de veehouder. Meer regelgeving is dus zeker niet de oplossing.
Alle reacties Link kopieren Quote
Op zich, Countryside, begrijp ik wat je bedoelt. Je geeft aan dat als kuikens die mannetjes zijn niet gelijk geeuthaniseerd moge worden, maar pas na 8 weken, je dus dieren in stand houdt die letterlijk geld kosten, voer, warmtebronnen etc. om na 8 weken alsnog hetzelfde lot te ondergaan.

Maar primair: als we nou zouden stoppen met dierlijke producten eten, heb je dat helemaal niet meer. Of je ze nu met 1 dag of 8 weken euthaniseert.

De regelgeving ben ik met je eens.
Ik meen ooit een verhaal te hebben gelezen van een boerin die haar melkveebedrijf wilde moderniseren. Het was een relatief klein bedrijf, maar ook dat moet regelgeving uitvoeren.
Zij naar de bank voor een lening en ze kreeg te horen dat ze niet het kleine bedrag wat ze wilde lenen kon lenen, maar wel een veelvoud en ze moest meer dieren nemen.
Dat wilde ze helemaal niet. Ze wilde alleen maar volgens de regelgeving haar bedrijf moderniseren.
Het was kiezen of delen voor deze vrouw. Dat vind ik - ook al ben ik veganist - niet fair. Deze vrouw werd bijkans zakelijk de nek omgedraaid want ze moest personeel aannemen en het gigabedrag hing als een molensteen om haar nek.
En als ze eruit had willen stappen met een regeling, kwam ze tevergeefs. Ook dat vind ik niet fair.

Ik begreep - tot mijn verrassing moest ik zeggen - dat veel boeren met liefde zouden willen stoppen, maar niet anders kunnen.
Mijn posts gaan niet over jou. Maar als je je aangesproken voelt, voel je je kennelijk aangesproken. Doe daar iets mee.
Alle reacties Link kopieren Quote
En toch heb ik het idee dat 'we' heel langzaam de goede kant op gaan. Toen ik 25 jaar geleden vegetariër werd, werd ik daar regelmatig negatief op aangesproken. Ben meer dan eens een restaurant uitgelopen omdat de ober zei: vegetarisch, nee dat hebben we niet. Of dat ik inderdaad, zoals eerder hier genoemd werd, gebakken aardappelen met sla en een ei kreeg.

Nu kan ik in elk restaurant kiezen uit meerdere vega opties. Op werkbijeenkomsten hoef ik geen eigen trommeltje meer mee te nemen, want er is altijd iets voor de vegetariërs en ik ben nooit meer de enige vegetariër.

In de supermarkt kan ik dingen vinden die ik al jaren niet gegeten had: vega bapao, vega sauzijzenbroodje, vega worsten, vega kroketten, vega frikandel, burgers, stukjes: een koelkast vol.

Ik krijg ook zelden meer de vraag: lust jij dan geen vlees? En mensen vinden het ook altijd fijn om tegen me zeggen; wij eten ook niet meer elke dag vlees/ wij eten ook twee keer per week vega.

Het gaat (te?) langzaam, maar ik zie wel een positieve verandering.
Alle reacties Link kopieren Quote
Herkenbaar, Pinksterbloem. Hoewel het voor vegans soms nog wat gedoe is, omdat vaak een vegagerecht nog met zuivel of ei is, is er ongelofelijk veel. Ik ben zelfs verbaasd als een restaurant er (op de menukaart afgaande) niets voor vega(n)s op heeft staan.

Kwam ik laatst nog tegen, al kon de keuken wel iets voor mij maken en meer dan de obligate falafelcouscoustoestand.
Mijn posts gaan niet over jou. Maar als je je aangesproken voelt, voel je je kennelijk aangesproken. Doe daar iets mee.
Alle reacties Link kopieren Quote
countryside schreef:
06-06-2022 09:39
Nederlandse mestkalverbedrijven importeren Ierse drama’s. Van die kalfjes die tijdens transport van Rosslare naar Cherbourg en vandaar naar een ‘rustplek’, een reis van maar liefst 50 uur, maar één keer te drinken. Van die Nederlandse situatie word ik ook niet vrolijk: https://www.dierenbescherming.nl/actue ... -transport.
“ Onder kalveren die slechts twee weken oud zijn als ze in de kalverhouderij arriveren, is het aantal problemen groot. In de 6 weken daarna krijgt een groot aantal dieren diarree en longontsteking en treedt sterfte op. Tegen diarree en longproblemen veroorzaakt door bacteriën wordt antibiotica ingezet. Het antibioticagebruik in de kalversector ligt dan ook hoog. Het is weliswaar ten opzichte van 2009 gehalveerd, maar de helft van veel is nog steeds veel. Het lag in 2021 op gemiddeld 15,4 Dier Dag Doseringen Antibiotica (DDDA) per jaar. Ter vergelijking: in de melkveesector ligt dit op gemiddeld 3 DDDA, bij varkens op gemiddeld 8 à 9 DDDA en bij vleeskuikens op gemiddeld 9 à 10 DDDA.
Van de jaarlijks ruim 1,5 miljoen kalveren in de Nederlandse kalverhouderij sterven er veel. Het kwaliteitssysteem van de kalversector ‘Vitaal Kalf’ bepaalt dat pas bij meer dan 10% sterfte een kalverhouder een plan moet opstellen om dit terug te dringen.
Dat het antibioticagebruik en de sterfte zo hoog liggen, houdt rechtstreeks verband met de jonge leeftijd waarop de dieren al worden vervoerd en de transportduur naar de kalverhouderij waar ze worden afgemest.”


Dat intensieve veehouderij het meest diervriendelijke is, sorry dat vind ik lachwekkend. Die dieren worden zo geëxploiteerd en groeien zo onnatuurlijk snel met fokprogramma’s, voer en medicatie dat er weinig natuurlijks meer aan die dieren is. Los van het gestoorde gedrag omdat ze geen dier kunnen zijn in die megastallen en velen het daglicht niet zien. Grappig dat je 1950 noemt. Sinds die tijd geven koeien tweemaal zoveel melk, leggen kippen viermaal zo vaak een ei. Worden er 500 miljoen dieren jaarlijks gedood. Nou, eet smakelijk maar ik blief het niet.
Nee heb je, ja kun je krijgen
TsumTsum schreef:
03-06-2022 01:27
Vandaag was ook in het nieuws dat er teveel schildpadden in de Amsterdamse vijvers zitten. Die zijn daar dus gedumpt door mensen en sterven een langzame dood omdat het water in die vijvers te koud is. Schijnt dat schildpadden het beste gedijen bij een minimale temperatuur van 18 graden. Nu wil een groep een verbod op schildpadden als huisdier.

Echt ik zou willen dat mensen beter nadenken over het nemen van een huisdier.

En dat van die geiten vind ik ook zielig.
Ik kan je geruststellen, de schildpadden gaan niet dood. Toen ik ging wonen waar ik nu woon zaten in het watertje hier vijf schildpadden. Ze zijn daar uit zichzelf naartoe gegaan omdat ze ontsnapten uit een vijver. Nu 23 jaar later zijn er nog steeds 4 van de vijf te zien en ze zijn groter geworden.
Alle reacties Link kopieren Quote
miekemv schreef:
06-06-2022 11:15
Ik kan je geruststellen, de schildpadden gaan niet dood. Toen ik ging wonen waar ik nu woon zaten in het watertje hier vijf schildpadden. Ze zijn daar uit zichzelf naartoe gegaan omdat ze ontsnapten uit een vijver. Nu 23 jaar later zijn er nog steeds 4 van de vijf te zien en ze zijn groter geworden.
Inderdaad, die schildpadden doen het hier beter dan je zou verwachten. Hier in de forten rond Antwerpen zitten ze ook. In een van die forten ga ik al jaren wandelen, op een mooie zomerdag zie je er gemakkelijk 70-80 in het zonnetje zitten, en de meesten zijn intussen erg groot.
Alle reacties Link kopieren Quote
Maar schildpadden worden toch juist heel oud? Dat is toch juist waar veel mensen niet over nadenken? Die nemen zo'n diertje en realiseren zich niet dat ze stokoud worden, mogelijk zelfs hun verzorgers overleven?

Wij zijn beiden 60+ en hebben hier een rode kater van 10+ rondlopen. Als hij overlijdt weet ik nog zo net niet of we nog een huisdier nemen, ondanks dat wij dol zijn op onze Rooie, en juist dan liever oudere dieren zouden willen adopteren omdat een kitten mogelijk ons kan overleven, hoe schattig ik ze ook vind.
Wel hebben we afspraken gemaakt met onze zonen dat als ons iets zou overkomen, of, godbetert, hen, we altijd in ieder geval zoveel mogelijk eventuele huisdieren zouden opnemen. Beiden zonen hebben op dit moment overigens geen huisdieren.
Mijn posts gaan niet over jou. Maar als je je aangesproken voelt, voel je je kennelijk aangesproken. Doe daar iets mee.
Alle reacties Link kopieren Quote
koreana schreef:
06-06-2022 11:48
Maar schildpadden worden toch juist heel oud? Dat is toch juist waar veel mensen niet over nadenken? Die nemen zo'n diertje en realiseren zich niet dat ze stokoud worden, mogelijk zelfs hun verzorgers overleven?
Schildpadden kunnen inderdaad erg oud worden en je hebt helaas gelijk dat mensen daar niet genoeg bij stilstaan. Daarom worden ze waarschijnlijk ook uitgezet. Maar iemand sprak over langzaam sterven van de vrijgelaten exemplaren, en die doen het hier dus niet eens zo slecht. Wat natuurlijk geen goedpraten van dit soort dingen is, integendeel, ik ben absoluut tegen uitzetten van ongewenste huisdieren in de natuur.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dat dieren in de bio-industrie het beter zouden hebben vind ik een krankzinnige bewering, vooral van een dierenarts!
Als je een prachtige kelder bouwt met alles erop en eraan, zelfs een raam erin voor wat daglicht, is het toch ook niet ineens ontzettend verantwoord om je kinderen daarin op te sluiten en groot te brengen? Terwijl die kinderen het misschien wel beter hebben dan sommige andere kinderen, die wel ‘normaal’ opgroeien, maar bijvoorbeeld te maken hebben met misbruik, mishandeling, honger, of andere ellendige omstandigheden.

:"-(
Alle reacties Link kopieren Quote
Vannelle schreef:
06-06-2022 12:07
Dat dieren in de bio-industrie het beter zouden hebben vind ik een krankzinnige bewering, vooral van een dierenarts!
Als je een prachtige kelder bouwt met alles erop en eraan, zelfs een raam erin voor wat daglicht, is het toch ook niet ineens ontzettend verantwoord om je kinderen daarin op te sluiten en groot te brengen? Terwijl die kinderen het misschien wel beter hebben dan sommige andere kinderen, die wel ‘normaal’ opgroeien, maar bijvoorbeeld te maken hebben met misbruik, mishandeling, honger, of andere ellendige omstandigheden.

:"-(
Mee eens.
Er valt een hoop te zeggen over de 'leefomstandigheden' optimaliseren, maar onder de streep worden de dieren puur vastgehouden voor ofwel hun vlees, dan wel hun melk of eieren.
Of het nu een vieze stal is, of eentje van goud.

Het is zelfs zo erg dat bijvoorbeeld boekjes over de boerderij over varkentjes vertellen aan kinderen dat ze in een schone, droge stal staan wat veel beter is dan die vieze modder buiten.
Terwijl varkens op zich schone dieren zijn, en door middel van die modder hun huid schoonhouden en hun warmteregulatie hebben.

Dieren staan soms gewoon in hun eigen uitwerpselen; kippen hebben wonden aan hun pootjes, mede omdat hun pootjes niet meegroeien met de wijze waarop het lijf (vleeskippen) wordt opgefokt en doordat ze in hun eigen faeces staan, en de zwakte van de pootjes, zijn die pootjes soms helemaal kapot van de wonden en de zweren.
Ja, ook hier in Nederland.
Mijn posts gaan niet over jou. Maar als je je aangesproken voelt, voel je je kennelijk aangesproken. Doe daar iets mee.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven