Geld & Recht alle pijlers

Samenwonen! Wat verbruikt 1 persoon eigenlijk?

17-08-2009 18:40 40 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo!



Vroeg me es af:



Stel dat er iemand bij je intrekt, wat is dan redelijkerwijs een vergoeding die je vragen mag ivm de extra kosten die gemaakt worden?



Eten/drinken, verbruik water/gas/licht etc etc



Hoe hebben de samenwoners onder 'ons' (viva-forum) het geregeld?
Alle reacties Link kopieren
We betalen ieder onze eigen dingen die we zelf willen doen. Zoals de studie die ik volg betaal ik zelf en aan haar hobby, motorrijden betaal ik niets, dat is voor haar rekening. Kleding doen we beiden apart en bijv. de zorgverzekering, uitvaartverzekering, pensioenpremie.



Andere verzekeringen (inboedel, rechtsbijstande etc) staan op onze beiden namen, net als alle vaste lasten en de huur. Dit verdelen we naar ratio (60/40) en betalen we van een gezamelijke rekening waar we elke maand een bedrag naar over maken.
Alle reacties Link kopieren
quote:Kier schreef op 18 augustus 2009 @ 16:03:

Om nu juridisch dit rond te maken dat hij ook zijn eerlijke deel hierin krijgt, is nu even veel werk, omdat het huis van mij, eigenlijk net groot genoeg is voor 2 personen, dus op termijn willen we dan toch samen iets kopen.

Om daarvoor nu alles met dit huis in orde te maken, leek ons onzinnig.



Eerst maar ns gericht op de dagelijkse financietjes, qua boodschapjes enzo, dan komen we al een heel eind.

Nogmaals allemaal bedankt!



Fijn zulke snelle reacties~

Kier, mochten jullie samen een nieuw huis kopen, dan kun je een deel van de opbrengst van je huidige huis voor jezelf vast zetten. Dat is dan immers kapitaal dat jij hebt opgebouwd. Stel je hebt 25.000 euro overwaarde op je huis en je zet dit geld in bij de aankoop van een volgend huis van jullie tweeën, dan kun je vast laten leggen dat bij eventuele verkoop van die woning jij 25.000 euro extra uit de verkoop krijgt.



Dat soort zaken regel je via een notaris (samenlevingscontract of trouwen op huwelijkse voorwaarden).



In het nieuwe huis ga je alle lasten naar rato verdelen (dus dan ook hypotheek, eigenaarslasten, verzekeringen, huishouden, etc). Je vriend bouwt dan in dat huis ook kapitaal op, omdat jullie dan beiden overal aan betalen.



Veel plezier met het samenwonen!
Alle reacties Link kopieren
Inderdaad Pinksterbloempje :-)



Het vervolg over hoe te handelen wanneer we samen een huis gaan kopen, daar had ik al ideeen over.



Maar...... zover is het nog lang niet!



Eerst maar ns gaan samenwonen in mijn huidige huis :-)



Nogmaals bedankt voor de reacties!!!
Alle reacties Link kopieren
Vriend is bij mij ingetrokken maar heeft nog even zijn eigen huis aangehouden. Wij hebben toen de boodschappen, gas, licht en water e.d. gedeeld. Kort daarna samen een huis gekocht en nu gaat alles op 1 grote hoop. Wij wonen samen omdat we de rest van ons leven met elkaar willen delen en doen dat ook met de rest (onkosten, te betalen alimentatie e.d). We hebben geen aparte spaarrekeningen oid.
Alle reacties Link kopieren
quote:Boarn schreef op 18 augustus 2009 @ 22:49:

We betalen ieder onze eigen dingen die we zelf willen doen. Zoals de studie die ik volg betaal ik zelf en aan haar hobby, motorrijden betaal ik niets, dat is voor haar rekening. Kleding doen we beiden apart en bijv. de zorgverzekering, uitvaartverzekering, pensioenpremie.



Andere verzekeringen (inboedel, rechtsbijstande etc) staan op onze beiden namen, net als alle vaste lasten en de huur. Dit verdelen we naar ratio (60/40) en betalen we van een gezamelijke rekening waar we elke maand een bedrag naar over maken.Dus diegene die slimmer is betaalt meer?
Alle reacties Link kopieren
Mijn vriend en ik wonen sinds 4 maanden samen, wij storten allebei elke maand een bedrag op een gezamelijke betaal- en op een gezamelijke spaarrekening.



Die spaarrekening is onze buffer, voor als er wat kapot gaat in huis, of de auto een beurt moet e.d. Daar hebben we toen we gingen samen wonen ook allebei al een klein bedrag op gestort, zodat we altijd wat achter de hand hebben.



Op de gezamelijke betaalrekening storten we ook allebei een evenredig bedrag, we zijn nu nog allebei studenten met een bijbaantje, en hebben ongeveer hetzelfde te besteden. Het ziet er naar uit dat ik binnenkort klaar ben met mijn studie, voor mijn vriend duurt dit nog wel een jaartje, maar mocht ik straks veel meer gaan verdienen zal ik ook meer gaan overmaken, zodat we het allemaal wat luxer kunnen hebben. Tegen de tijd dat mijn vriend dan ook "echt" aan het werk gaat zullen we alles weer opnieuw op een rijtje zetten (meer sparen op de gezamelijke bijvoorbeeld).



Van de "gezamelijke" betalen we het gas/water/licht, tv, internet, huur, gemeentelijke lasten, parkeervergunning, boodschappen, en gemeenschappelijke tripjes me de auto. Als vriend of ik zelf (ver) weggaan met de auto betalen we zelf de benzine. Verder doen we van de gezamelijke ook vaak leuke dingentjes zoals een keer uit eten, terrasje of naar de bioscoop, maar alleen als er dan nog genoeg geld over is voor de rest van de maand. Meestal houden we wel wat geld over en dat gaat dan weer naar de "spaar"
anoniem_35033 wijzigde dit bericht op 19-08-2009 10:40
Reden: tiepvaut
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
quote:es1450 schreef op 19 augustus 2009 @ 10:29:

[...]





Dus diegene die slimmer is betaalt meer? Of de gene die slimmer is, studeert er nog in deeltijd erbij en werkt daarom minder uren...X-D En de gene die meer inlegt is ook ouder en heeft meer werkervaring.
Alle reacties Link kopieren
Capiman is vorig jaar bij mij ingetrokken. Hij betaalt mij nu maandelijks een bedrag voor de helft van alle kosten; gas, water, licht, boodschappen,verzekeringen e.d., maar óók voor de helft van de hypotheekrente. Hij is nu goedkoper uit dan wanneer hij in zijn huurhuis zou zijn blijven wonen, en door mee te betalen aan de rente betaalt hij dus een soort 'huur' aan mij. Grote investeringen aan het huis (zoals de verbouwing van het toilet en de keuken) betaal ik. Zo kunnen er ook geen problemen ontstaan over de waardeopbouw van de woning; die financier ik zelf, omdat ik ook degene ben die van een waardestijging profiteert. Als we ooit zouden verhuizen zouden we wel samen een huis kopen (en dan zou ik de overwaarde van mijn huidige woning inbrengen en bij een notaris laten vastleggen dat ik dat geld heb ingebracht).
Alle reacties Link kopieren
@ capibara

Even voor de duidelijkheid mbt de hypotheekrente...



Wil je die even uitleggen?



Het verschil tussen netto en bruto bedoel je?



Klinkt misschien beetje dommig, maar ik zoek echt een oplossing welke zowel eerlijk voor hem als voor mij is...



En jouw constructie klinkt mij in de oren zoals onze situatie gaat worden.
zoals capibara het doet, doen wij het ook precies zo.

hypotheek bestaat uit aflossing en rente.

ik betaal de helft mee aan de rente.

de netto hypotheek van mijn vriend is 600 euro. daarvan is 200 euro aflossing en 400 rente. ik betaal de helft van die rente, want rente is ook maar gewoon rente (weggegooid geld bij wijze van spreken) en geen aflossing.
Alle reacties Link kopieren
Ik had het niet over netto/bruto, maar ik zal het proberen te verduidelijken.

Hypotheekbetalingen kunnen bestaan uit een deel aflossing en/of verzekering en een deel rente. Ik heb een aflossingsvrije hypotheek, en betaal dus alleen rente. Ik los gedurende de looptijd van de hypotheek dus niet maandelijks een bedrag af, zoals iemand met een andere hypotheekvorm wel zou doen (of dit nu in de vorm van annuïteiten is of bijvoorbeeld door een spaarpremie bij een spaarhypotheek). Door mee te betalen aan de rente helpt Capiman dus niet mee aan de opbouw van de waarde die nodig is om af te lossen, maar betaalt hij wel mee aan de 'huur' die ik aan de bank betaal (het is niet echt huur natuurlijk, maar rente, maar het is wel daarmee te vergelijken).

Die rente bedraagt in totaal 348 euro bruto per maand. Capiman betaalt mij maandelijks een bedrag van 600 euro, en dat is dus voor de helft van alle maandelijkse kosten, waaronder de helft van de hypotheekrente. Na de belastingaangifte krijgen we daar nog een deeltje van terug (dat is dat bruto/netto-verhaal), maar dat doet hier dus niet ter zake (dat verrekenen we zodra het geld gestort wordt).

Als ik echter wel aflossing/spaarpremie o.i.d. zou betalen zou het een ander verhaal worden. Dan had ik die of zelf betaald, of ik had de overwaarde van het huis op het moment dat hij bij mij introk bij een notaris laten vastleggen, zodat als het ooit fout zou gaan tussen ons altijd duidelijk zou zijn hoeveel hij in mijn huis geïnvesteerd zou hebben. Daarom betaal ik ook alle verbouwingen e.d. helemaal zelf, zodat daar in ieder geval geen misverstanden over kunnen ontstaan. Hij bouwt nu niets op (qua waarde van de woning bedoel ik), maar heeft in ruil daarvoor heel lage woonlasten. Namelijk: 174 euro 'huur' per maand, voor een eengezinswoning. Ruimer, mooier, luxer en vooral véél goedkoper dan het flatje wat hij huurde toen ik hem leerde kennen in ieder geval! Het is voor ons allebei een win-win situatie dus, omdat we allebei goedkoper kunnen wonen.

Verder beschouwen we het allebei ook wel als het huis van ons samen hoor, hij heeft ook inspraak in hoe ik het ga verbouwen en zo. En als ik eerder overlijd dan hij is het huis ook helemaal van hem, het is echt niet zo dat ik hem slechts als huurder zie!
Alle reacties Link kopieren
@ Capibara,



Dank je wel voor je duidelijke uitleg!



Ik heb 70% aflossingsvrij en 30% belegging.



Beleggedeelte wat is opgebouwd kan ik meenemen naar een nieuw koophuis over een paar jaartjes.



Ik begrijp nu helemaal hoe je het bedoelt en ik vind dat een hele eerlijke constructie, waarvan ik denk dat het helemaal in ' ons straatje past' ook.



En inderdaad zie je je lief niet als huurder, maar met sommige dingen moet je zakelijk zijn, juist om de balans qua eerlijkheid te handhaven.



Nogmaals reuze bedankt voor je moeite om alles uit te leggen, hartstikke fijn!
Alle reacties Link kopieren
quote:Rary schreef op 20 augustus 2009 @ 13:59:

zoals capibara het doet, doen wij het ook precies zo.

hypotheek bestaat uit aflossing en rente.

ik betaal de helft mee aan de rente.

de netto hypotheek van mijn vriend is 600 euro. daarvan is 200 euro aflossing en 400 rente. ik betaal de helft van die rente, want rente is ook maar gewoon rente (weggegooid geld bij wijze van spreken) en geen aflossing.



JIJ OOK BEDANKT!



Fijn die nuttige reacties!
Alle reacties Link kopieren
pff, volgens mij doen wij het wel erg makkelijk, en dat is volgens jullie misschien helemaal niet verstandig ofzo hoor, maar toen wij gingen samenwonen hebben we allebei onze eigen rekening gehouden. Hij betaalt de hypotheek, krijgt dan uiteraard ook de hypotheekrenteaftrek op die rekening teruggestort en hij betaalt nog wat andere vaste lasten. Ik betaal dan bijvoorbeeld weer de boodschappen. Het is echt niet zo dat dit eerlijk verdeeld is, absoluut niet, hij betaalt veel meer en op mijn rekening wordt dus veel meer gespaard. Maar wat maakt het uit? Wij zien het als ons gezamenlijke geld. Dus als ik veel spaar op 'mijn' rekening, dan is dit net zo goed van hem. Als we op vakantie gaan kan dat bijvoorbeeld weer van mijn rekening gehaald worden. In principe kunnen wij dus net zo goed samen 1 rekening openen en van daaruit alles betalen, maar dat is er nog niet van gekomen om dat te regelen. Ik vind het wel best zo. Heb ook echt geen zin om moeite te gaan doen met bonnetjes uitrekenen enzo. Maar heeft er wellicht ook wel mee te maken dat wij al behoorlijk lang samen zijn. Als je elkaar bij wijze van spreken 2 maanden kent en dan al gaat samenwonen ben je wellicht wat voorzichtiger met je centen.
wij verdienen beide hetzelfde, ongeveer 1700 euro per maand. alle vasten lasten en de hele hypotheek is iets meer dan 800 euro. verder zitten wij nog midden in de klustijd wat een hoop geld kost.

mijn vriend zou ook gewoon niet al die dingen uit kunnen geven die jouw vriend uitgeeft in totaal, ikke 1980. dan houdt hij niks meer over...(zorgverzekering, auto, benzine, andere verzekeringen, kleren, onvoorziene uitgaven etc).

en ik wil het ook nog een tijdje gescheiden houden allemaal. ik woon bij hem in, en we hebben pas 9 maanden iets.... ik kan niet zomaar losjes met mijn geld omgaan. als het uitgaat (en ik ben misschien een worst-case-scenario-denker) dan heb ik niks en sta ik met niks op straat....

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven