![](/styles/viva/public/images/pijler_images/150x150rounded/icons-150x150-geld&recht-01.png)
Schade na woningverbetering/renovatie, wat zijn mijn rechten
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
maandag 16 maart 2009 om 09:50
Wij, gezin bestaande uit 5 peronen, huren al bijna 9 jaar een huis van een van de grootste woningcorperaties van Groningen. Door omstandigheden en later met het oog op het kopen van de woning met een fikse korting, zijn we hier langer blijven wonen dan de bedoeling was. Er zijn in de loop der jaren al ettelijke klachten geweest ivm achterstallig onderhoud e.d maar het loopt nu werkelijk écht de spuigaten uit. Om niet een té lang verhaal er van te maken, kan ik meedelen dat er o.a al een advocaat opzit vanuit de vereniging wonersbelangen, en dat daarbij ons huis als voorbeeld woning fungeert in de verbouwingen die momenteel de wijk teisteren( van de duizenden woningen die eenzelfde renovatie achter de rug hebben of er nog middenin zitten). Onze woningbouwvereniging noemt het niveau-verbetering, maar ons inziens hebben we het hier simpelweg over renovatie. Nu zegt de woningbouw dat dat ene woordje niet terzake doet, nu zeggen wij dat dat ene woordje wel degelijk ter zake doet omdat er een heel andere financiele vergoeding tegenover staat nml.
Er is ons verteld dat de hele aanpassing 2, hooguit 3 weken in beslag zou nemen, en we gerust in de woning zouden kunnen blijven wonen ten tijde van de verbouwingen. Maar in de praktijk klopt dit van geen kanten. Wij zijn na heel lang onderhandelen, samen met nog een aantal gezinnen, tijdelijk ondergebracht in een vooroorlogs bungelowparkje ergens in the middle of niks, en dit was dan ook echt geen luxe uitje maar bittere noodzaak. Er liepen weken meer dan 10 man hier in en uit, voorpui, achterpui, badkamer, toiletten, voorhalletje, keuken en alle kozijnen lagen eruit. Feitelijk stond er op een punt alleen nog maar maar het betonnengeraamte van wat ooit ons huis was. Alle spullen moet je inpakken of onderbrengen, stof dwarrelt maanden nadien nog op je inboedel neer, en het ene mankement na het andere openbaart zich nu in rap tempo. Er is met onze huizen omgegaan of het een openbare werkplaats was, zonder greintje respect voor iemands persoonlijke waardevolle spullen, en elke morgen als ik kwam kijken naar de vorderingen liepen de tranen me over de wangen. Het was weken en weken 1 grote modderige bouwput, welke in niets meer leek op het huisje wat wij met zorg ons eigen hadden gemaakt. Afspraken werden niet nagekomen, verkeerde tegels werden gebruikt, meermalen heb ik een meneer betrapt op roken in ons huis terwijl ik nadrukkelijk heb gezegt dat ik dat hier niet wil zien. Ook is met het losrukken van de stuuklopers een deel van onze kersenhouten parketvloer stukgetrokken, dit zou worden herstelt, maar tot op heden, ruim een half jaar later, hebben wij nog niemand gezien die dit komt maken, en er toch al tig keer melding van gemaakt)
Nu heeft onze middelste astma, en onze oudste kanker, om die reden ( met bijbehorende brieven van de behandelend arts) mochten wij ten tijden van de werkzaamheden elders verblijven. Maar, zei men, in feite had het niet nodig geweest. Wat?!
Er waren mensen die weken in een tent leefden in hun eigen voortuin, mensen die in bouwketen hun behoeftes moesten doen omdat hun eigen sanitair weken uit de running was. Maar: we kregen wel mooi een vergoeding van 400 euro, wowowowowow, nou daar zijn we echt blij mee, dankuwel, hoe genereus. Maar ze vergeten voor het gemak dat die 400 euro al direct opgaat aan het aanleggen van nieuwe stroompunten ( bij het afbreken en heropbouwen van de keuken gaan alle stroompunten verloren, en wil je nieuwe, dan mag je dat zelf betalen) Wil je een ander tegeltje; dan kan je dat betalen, wil je een andere kraan? Dan kan je dat betalen. Netto ben je aan de verbouwing al rond de 1000 euro kwijt, en dan hou je het nog netjes ook, maar wil je het totale pakket, dan zit je ruim boven dat bedrag; ketjing, dat 400 euro! En als het daar dan bij godsgratie bij bleef, dan zou ik zeggen: soit. Maar omdat de nieuwe kunsstof kozijnen langer en breder zijn, passen gordijnen niet meer ( zoals oa bij ons) dus kassa! Passen de rolgordijnen bij de kinderkamers niet meer ( ook kassa!) Moesten al onze inbouwkasten en verlaagde plafonds ( die we in de loop der jaren zelf hebben gebouwd ivm gebrek aan ruimte )worden afgebroken want nieuwe leidingen etc. Is onze klimop ruw uit de grond getrokken, want anders konden de steigers niet opgebouwd worden ( wat achteraf nonsens was en bovendien had mijn man de dagen ervoor al met beleid de hele struik van de schutting en zijkant woning zelf losgemaakt en opzij gelegd)
Konden de kapstokken in onze hal niet opnieuw worden opgehangen, want nu ineens is de hele hal voorzien van ramen ( leuk!! not!!) en dat was ooit muur was, is nu een klein gipsen wandje van 35 cm breed, waarop nog geen pooster opgehangen kan worden.
Weigeren van deze zgn niveauverbetering betekend een enkeltje rechtbank ( zoals oa onze schuine overburen hebben mogen ervaren) waarna ze de zaak hebben verloren, duizende euro's armer waren en daarna alsnog de werkzaamheden door hun strot gedouwd kregen, ivm met het aangezicht van de wijk, etc etc.
Weken zo niet maanden van te voren hebben mijn man en ik gesprekken op onze bank gevoerd met de aannemers en belangenbehartiger van de woningbouw, we hadden hele schema's en tijdsbalken op onze koelkast hangen, om maar niets aan het toeval over te laten. Maar wat schetst onze verbazing? Per toeval kwamen wij erachter dat men hier met de bouwwerkzaamheden maar gewoon even een weekje eerder zou gaan beginnen, want het schoot allemaal zo lekker op. Wát? Dus binnen 24 uur zouden wij alle meubelen moeten verkassen, spullen afplakken, huisje regelen, and so more? Witheet hebben mijn man en ik 24 uur lang doorgewerkt om alles af te krijgen. Kasten demonteren, keukenblok afbreken, inbouwkasten uitmekaar halen, verlaagde plafons slopen, alle spullen in dozen, naar de stort rijden. Helemaal gestoord en gesloopt waren we na een nacht doorhalen, en toen we met onze auto vol spullen wilde verkassen naar onze tijdelijk noodwoning, bleek deze bezet te zijn. Een zgn foutieve dubbelboeking. Het moest niet gekker worden. Na een halve dag met ons gezin in de auto te hebben doorgebracht ( eten, middagdutje van onze zoon van toen nog 2 etc) hebben we persoonlijk een bezoekje aan de woningbouw gebracht en op hoge poten verhaal geprobeerd te halen. Daarna alsnog zelf een alternatief weten te vinden, welke niet werd goedgekeurd, want boven het budget ( maar wel naast het ziekenhuis, wel zo handig ivm onze zieke dochter). En toen ineens bleek het huisje, aan het einde van die dag, toch vrij te zijn; foutje bedankt!!
Na alle werkzaamheden hadden we 5 dagen om alles op te ruimen en in te ruimen etc. Niet te doen. Want we zouden precies 5 dagen later met de stichting doe-een-wens naar Curacao vertrekken. De stress die dat er nog eens bovenop opleverde was met geen pen te beschrijven....
Ja en toen was het as good as it gets achter de rug, dachten wij. Maar algauw merkten wij het ene na het andere mankement op. En een fout in ons maandelijkse huurbedrag ( nog steeds niet rechtgezet) en een lekkage waar je u tegen mag zeggen. Dag in dag uit lopen hier mensen in en uit, er staat een tent in de badkamer, tegels eruit, bad eruit, weer erin, weer eruit, drilboren, plassen water in de woonkamer. Ruzieende bouwlui in je huis, want niemand lijkt het onderling met mekaar eens over hoe te handelen in dit specefieke probleem.
De maat was en ik vol. Al weken en weken kamperen we wederom in ons eigen huis. Behalve de lekkage, breken er knoppen af, zitten kranen los, wiebelen de kozijnen en zit er speling in de deuren. Ons bouwpakketje is een lachtertje. Ze hebben met mekaar hier de kantjes vanaf gelopen, en dat zie en merk je aan alles, maar wie is er de dupe van? Juist ja, wij!!
Nu heb ik de woningbouw meegedeeld geen huur meer te betalen. Ze kunnen hoog en laag springen, maar net zo lang tot het hier naar onzer volle tevedenheid is opgelost en er een passend excuus naar ons is aangeboden, zullen wij geen huur betalen. Ik heb gezegt hierover niet in discussie te wensen te gaan, maar dat ik per direct de automatische incasso stop zet. Ik ben pislink. Maar de meneer die ik net aan de telefoon was idemdito. Hij zegt al die weken nog niets over dit probleem te hebben gehoord. Wel van de advocaten die er bovenop zitten, omdat wij denken recht te hebben op een veel hogere vergoeding c.q tegemoedkoming in de kosten ( hebben een hele begroting op papier opgestuurd incl brief met tot in de puntjes ons verhaal en onze ervaringen). De zaak staat mede door ons sterk. De kans is groot dat onze wijk allemaal een veel groter bedrag gestort krijgt. Maar mijn vraag hierin is: waar hebben wij recht op, zowel de bewoners, als wijzelf wat betreft de schade en lekkage. Is het reeel om geen huur te betalen in deze tot het probleem is opgelost of niet? En wat is feitenlijk het verschil in tegemoedkoming van de kosten tussen niveauverbetering en renovatie. En wanneer noemt men uberhaupt iets renovatie, en wat is het verschil tussen a en b. Ik heb het wetboek erop na geplozen, maar helemaal hard kan ik daarmee ons verhaal niet maken. Wie wil er met ons meedenken?
Alvast vriendelijk bedankt.
Zoyla
Er is ons verteld dat de hele aanpassing 2, hooguit 3 weken in beslag zou nemen, en we gerust in de woning zouden kunnen blijven wonen ten tijde van de verbouwingen. Maar in de praktijk klopt dit van geen kanten. Wij zijn na heel lang onderhandelen, samen met nog een aantal gezinnen, tijdelijk ondergebracht in een vooroorlogs bungelowparkje ergens in the middle of niks, en dit was dan ook echt geen luxe uitje maar bittere noodzaak. Er liepen weken meer dan 10 man hier in en uit, voorpui, achterpui, badkamer, toiletten, voorhalletje, keuken en alle kozijnen lagen eruit. Feitelijk stond er op een punt alleen nog maar maar het betonnengeraamte van wat ooit ons huis was. Alle spullen moet je inpakken of onderbrengen, stof dwarrelt maanden nadien nog op je inboedel neer, en het ene mankement na het andere openbaart zich nu in rap tempo. Er is met onze huizen omgegaan of het een openbare werkplaats was, zonder greintje respect voor iemands persoonlijke waardevolle spullen, en elke morgen als ik kwam kijken naar de vorderingen liepen de tranen me over de wangen. Het was weken en weken 1 grote modderige bouwput, welke in niets meer leek op het huisje wat wij met zorg ons eigen hadden gemaakt. Afspraken werden niet nagekomen, verkeerde tegels werden gebruikt, meermalen heb ik een meneer betrapt op roken in ons huis terwijl ik nadrukkelijk heb gezegt dat ik dat hier niet wil zien. Ook is met het losrukken van de stuuklopers een deel van onze kersenhouten parketvloer stukgetrokken, dit zou worden herstelt, maar tot op heden, ruim een half jaar later, hebben wij nog niemand gezien die dit komt maken, en er toch al tig keer melding van gemaakt)
Nu heeft onze middelste astma, en onze oudste kanker, om die reden ( met bijbehorende brieven van de behandelend arts) mochten wij ten tijden van de werkzaamheden elders verblijven. Maar, zei men, in feite had het niet nodig geweest. Wat?!
Er waren mensen die weken in een tent leefden in hun eigen voortuin, mensen die in bouwketen hun behoeftes moesten doen omdat hun eigen sanitair weken uit de running was. Maar: we kregen wel mooi een vergoeding van 400 euro, wowowowowow, nou daar zijn we echt blij mee, dankuwel, hoe genereus. Maar ze vergeten voor het gemak dat die 400 euro al direct opgaat aan het aanleggen van nieuwe stroompunten ( bij het afbreken en heropbouwen van de keuken gaan alle stroompunten verloren, en wil je nieuwe, dan mag je dat zelf betalen) Wil je een ander tegeltje; dan kan je dat betalen, wil je een andere kraan? Dan kan je dat betalen. Netto ben je aan de verbouwing al rond de 1000 euro kwijt, en dan hou je het nog netjes ook, maar wil je het totale pakket, dan zit je ruim boven dat bedrag; ketjing, dat 400 euro! En als het daar dan bij godsgratie bij bleef, dan zou ik zeggen: soit. Maar omdat de nieuwe kunsstof kozijnen langer en breder zijn, passen gordijnen niet meer ( zoals oa bij ons) dus kassa! Passen de rolgordijnen bij de kinderkamers niet meer ( ook kassa!) Moesten al onze inbouwkasten en verlaagde plafonds ( die we in de loop der jaren zelf hebben gebouwd ivm gebrek aan ruimte )worden afgebroken want nieuwe leidingen etc. Is onze klimop ruw uit de grond getrokken, want anders konden de steigers niet opgebouwd worden ( wat achteraf nonsens was en bovendien had mijn man de dagen ervoor al met beleid de hele struik van de schutting en zijkant woning zelf losgemaakt en opzij gelegd)
Konden de kapstokken in onze hal niet opnieuw worden opgehangen, want nu ineens is de hele hal voorzien van ramen ( leuk!! not!!) en dat was ooit muur was, is nu een klein gipsen wandje van 35 cm breed, waarop nog geen pooster opgehangen kan worden.
Weigeren van deze zgn niveauverbetering betekend een enkeltje rechtbank ( zoals oa onze schuine overburen hebben mogen ervaren) waarna ze de zaak hebben verloren, duizende euro's armer waren en daarna alsnog de werkzaamheden door hun strot gedouwd kregen, ivm met het aangezicht van de wijk, etc etc.
Weken zo niet maanden van te voren hebben mijn man en ik gesprekken op onze bank gevoerd met de aannemers en belangenbehartiger van de woningbouw, we hadden hele schema's en tijdsbalken op onze koelkast hangen, om maar niets aan het toeval over te laten. Maar wat schetst onze verbazing? Per toeval kwamen wij erachter dat men hier met de bouwwerkzaamheden maar gewoon even een weekje eerder zou gaan beginnen, want het schoot allemaal zo lekker op. Wát? Dus binnen 24 uur zouden wij alle meubelen moeten verkassen, spullen afplakken, huisje regelen, and so more? Witheet hebben mijn man en ik 24 uur lang doorgewerkt om alles af te krijgen. Kasten demonteren, keukenblok afbreken, inbouwkasten uitmekaar halen, verlaagde plafons slopen, alle spullen in dozen, naar de stort rijden. Helemaal gestoord en gesloopt waren we na een nacht doorhalen, en toen we met onze auto vol spullen wilde verkassen naar onze tijdelijk noodwoning, bleek deze bezet te zijn. Een zgn foutieve dubbelboeking. Het moest niet gekker worden. Na een halve dag met ons gezin in de auto te hebben doorgebracht ( eten, middagdutje van onze zoon van toen nog 2 etc) hebben we persoonlijk een bezoekje aan de woningbouw gebracht en op hoge poten verhaal geprobeerd te halen. Daarna alsnog zelf een alternatief weten te vinden, welke niet werd goedgekeurd, want boven het budget ( maar wel naast het ziekenhuis, wel zo handig ivm onze zieke dochter). En toen ineens bleek het huisje, aan het einde van die dag, toch vrij te zijn; foutje bedankt!!
Na alle werkzaamheden hadden we 5 dagen om alles op te ruimen en in te ruimen etc. Niet te doen. Want we zouden precies 5 dagen later met de stichting doe-een-wens naar Curacao vertrekken. De stress die dat er nog eens bovenop opleverde was met geen pen te beschrijven....
Ja en toen was het as good as it gets achter de rug, dachten wij. Maar algauw merkten wij het ene na het andere mankement op. En een fout in ons maandelijkse huurbedrag ( nog steeds niet rechtgezet) en een lekkage waar je u tegen mag zeggen. Dag in dag uit lopen hier mensen in en uit, er staat een tent in de badkamer, tegels eruit, bad eruit, weer erin, weer eruit, drilboren, plassen water in de woonkamer. Ruzieende bouwlui in je huis, want niemand lijkt het onderling met mekaar eens over hoe te handelen in dit specefieke probleem.
De maat was en ik vol. Al weken en weken kamperen we wederom in ons eigen huis. Behalve de lekkage, breken er knoppen af, zitten kranen los, wiebelen de kozijnen en zit er speling in de deuren. Ons bouwpakketje is een lachtertje. Ze hebben met mekaar hier de kantjes vanaf gelopen, en dat zie en merk je aan alles, maar wie is er de dupe van? Juist ja, wij!!
Nu heb ik de woningbouw meegedeeld geen huur meer te betalen. Ze kunnen hoog en laag springen, maar net zo lang tot het hier naar onzer volle tevedenheid is opgelost en er een passend excuus naar ons is aangeboden, zullen wij geen huur betalen. Ik heb gezegt hierover niet in discussie te wensen te gaan, maar dat ik per direct de automatische incasso stop zet. Ik ben pislink. Maar de meneer die ik net aan de telefoon was idemdito. Hij zegt al die weken nog niets over dit probleem te hebben gehoord. Wel van de advocaten die er bovenop zitten, omdat wij denken recht te hebben op een veel hogere vergoeding c.q tegemoedkoming in de kosten ( hebben een hele begroting op papier opgestuurd incl brief met tot in de puntjes ons verhaal en onze ervaringen). De zaak staat mede door ons sterk. De kans is groot dat onze wijk allemaal een veel groter bedrag gestort krijgt. Maar mijn vraag hierin is: waar hebben wij recht op, zowel de bewoners, als wijzelf wat betreft de schade en lekkage. Is het reeel om geen huur te betalen in deze tot het probleem is opgelost of niet? En wat is feitenlijk het verschil in tegemoedkoming van de kosten tussen niveauverbetering en renovatie. En wanneer noemt men uberhaupt iets renovatie, en wat is het verschil tussen a en b. Ik heb het wetboek erop na geplozen, maar helemaal hard kan ik daarmee ons verhaal niet maken. Wie wil er met ons meedenken?
Alvast vriendelijk bedankt.
Zoyla
maandag 16 maart 2009 om 13:54
Zoyla, wat een hel. Ik heb ook een keer een conflict gehad met een woningbouwvereniging en veel gehad aan de Huurcommissie. Je kunt ze bellen voor info en ze hebben ook een spreekuur. Ik heb het er uiteindelijk bij laten zitten, maar het conflict valt ook werkelijk in het niet bij dit.
Link:
http://www.vrom.nl/pagina.html?id=1190
Link:
http://www.vrom.nl/pagina.html?id=1190
maandag 16 maart 2009 om 13:59
Oh en nog een aanvulling: misschien is het handig om in je brief een aantal concrete dingen te noemen die je wil bereiken. Wil je een financiele vergoeding? Wil je een gesprek? Of een toezegging dat ze het binnen een bepaalde termijn herstellen? Noem bijvoorbeeld ook een termijn waarin je een reactie wil. Misschien dit als opsomming toevoegen in de laatste alinea en/of eerste alinea. Ik acht de kans dat iemand daar de hele brief gaat lezen namelijk niet heel erg groot. Niet om jou, maar omdat ze kennelijk niet echt uitblinken in punctualiteit en aandacht voor hun huurders.
Som ook op wat er op dit moment volgens jullie nog opgelost moet worden.
Verder denk ik inderdaad dat het niet handig is om helemaal geen huur meer te betalen, dat is me destijds ook afgeraden. De huurcommissie (of heb je een rechtbijstandsverzekering?) kan je hierover een goed advies geven, denk ik.
Verstuur alles idd aangetekend, en volgens mij is het zo dat theoretisch gezien de woningbouwvereniging de opdrachtgever is? Dan zou ik niet meer rechtstreeks met de aannemer communiceren, maar alles met de woningbouw regelen. Dan kan er straks niets op miscommunicatie gegooid worden. Hoe zuiverder de communicatie nu loopt, hoe sterker je staat. (maar misschien vergis ik me in de constructie).
Wel fijn dat jullie iets beters in het vooruitzicht hebben, maar meeeeen, wat een gezeik!
Sterkte
Som ook op wat er op dit moment volgens jullie nog opgelost moet worden.
Verder denk ik inderdaad dat het niet handig is om helemaal geen huur meer te betalen, dat is me destijds ook afgeraden. De huurcommissie (of heb je een rechtbijstandsverzekering?) kan je hierover een goed advies geven, denk ik.
Verstuur alles idd aangetekend, en volgens mij is het zo dat theoretisch gezien de woningbouwvereniging de opdrachtgever is? Dan zou ik niet meer rechtstreeks met de aannemer communiceren, maar alles met de woningbouw regelen. Dan kan er straks niets op miscommunicatie gegooid worden. Hoe zuiverder de communicatie nu loopt, hoe sterker je staat. (maar misschien vergis ik me in de constructie).
Wel fijn dat jullie iets beters in het vooruitzicht hebben, maar meeeeen, wat een gezeik!
Sterkte
anoniem_62544 wijzigde dit bericht op 16-03-2009 14:02
Reden: een aanvulling op de aanvulling :)
Reden: een aanvulling op de aanvulling :)
% gewijzigd
maandag 16 maart 2009 om 14:12
Wat zegt leffier er zelf van? ( neem aan dat het om leffier gaat?)
En waar is het eigenlijk? ik heb er nog niks over gelezen, weet wel dat er in mijn wijk ook niveauverbetering is.
( onder andere mijn nieuwbouwhuis valt daar onder)
Ik heb hier niemand zien kamperen in eigen tuin dus dat zal wel niet dezelfde wijk zijn.
Pff moeilijke situatie dit!
En waar is het eigenlijk? ik heb er nog niks over gelezen, weet wel dat er in mijn wijk ook niveauverbetering is.
( onder andere mijn nieuwbouwhuis valt daar onder)
Ik heb hier niemand zien kamperen in eigen tuin dus dat zal wel niet dezelfde wijk zijn.
Pff moeilijke situatie dit!
maandag 16 maart 2009 om 16:22
quote:glover schreef op 16 maart 2009 @ 13:21:
Ik had niet verwacht dat woningcoorperaties er zo'n puinhoop van kunnen maken, als ik dit van meerdere kanten nu hier lees. In mijn ogen waren het sociale en degelijke instituten die goed voor de huurders zorgen.
Mwaoh, zo zag en zie ik het zelf allang niet meer. Maar dat het zo triest gesteld is, nee, dat had ik niet verwacht. Ik ben nu wel bang dat ik straks hetzelfde gedonder hier ook krijg. Nou, dan kun je me opvegen, dat trek ik echt niet.
Ik had niet verwacht dat woningcoorperaties er zo'n puinhoop van kunnen maken, als ik dit van meerdere kanten nu hier lees. In mijn ogen waren het sociale en degelijke instituten die goed voor de huurders zorgen.
Mwaoh, zo zag en zie ik het zelf allang niet meer. Maar dat het zo triest gesteld is, nee, dat had ik niet verwacht. Ik ben nu wel bang dat ik straks hetzelfde gedonder hier ook krijg. Nou, dan kun je me opvegen, dat trek ik echt niet.
Het is mij: shaHla
(Iranian version)
![Smile :)](./../../../../smilies/smile.gif)
maandag 16 maart 2009 om 17:35
Hai Zoyla, ik heb de helft van je openingspost gelezen (meer was feitelijk niet nodig om te lezen dat jouw verhaal zo'n beetje een exacte kopie is van mijn verhaal, behalve dat ik geen ziek kind heb rondlopen).
Ik zit nu nog middenin de renovatie met bijbehorende ruzies en neigingen om mensen door de telefoon heen hun strot om te draaien. Maar goed, ik heb dus al diverse klachten ingediend. Waarop het resultaat tot nu toe nul is. Ik heb mijn rechtsbijstandverzekering ingeschakeld, waarop het resultaat tot nu toe nul is (oh ja, ze leven met me mee, dat dan weer wel). Ik heb a.s. woensdag een afspraak op het juridisch loket, waar ik je met plezier van op de hoogte hou.
Maar feit is gewoonweg (ik geloof het niet, ik wíl het niet geloven en ik kán het niet geloven) dat je nergens recht op hebt. Dat argument over renovatie versus oppimpen is nu precies hetzelfde struikelblok waar je niet op verder komt. In mijn ogen is het een renovatie en kán je er niet wonen. De buurvrouw had notabene een bordje op de deur hangen -geplaatst door de bouwvakkers!- dat de woning niet betreden mocht worden wegens gevaar van vallend puin ofzo...
Maar ondertussen is het Oh Zo Bewoonbaar (ben achterlijke Henkie niet).
Maar goed, bewoonbaar or not bewoonbaar is een kwestie van interpretatie en daar is de wet heeeeeeeeeeeel soepel in. Geloof me!
Maar goed, ik hou je op de hoogte. Iig geod om te weten dat jullie een actieve bewonersvereniging hebben, want in mijn blok zijn het vooral bejaarde mensen die zich alles laten aanleunen.
Sterkte joh!
Ik zit nu nog middenin de renovatie met bijbehorende ruzies en neigingen om mensen door de telefoon heen hun strot om te draaien. Maar goed, ik heb dus al diverse klachten ingediend. Waarop het resultaat tot nu toe nul is. Ik heb mijn rechtsbijstandverzekering ingeschakeld, waarop het resultaat tot nu toe nul is (oh ja, ze leven met me mee, dat dan weer wel). Ik heb a.s. woensdag een afspraak op het juridisch loket, waar ik je met plezier van op de hoogte hou.
Maar feit is gewoonweg (ik geloof het niet, ik wíl het niet geloven en ik kán het niet geloven) dat je nergens recht op hebt. Dat argument over renovatie versus oppimpen is nu precies hetzelfde struikelblok waar je niet op verder komt. In mijn ogen is het een renovatie en kán je er niet wonen. De buurvrouw had notabene een bordje op de deur hangen -geplaatst door de bouwvakkers!- dat de woning niet betreden mocht worden wegens gevaar van vallend puin ofzo...
Maar ondertussen is het Oh Zo Bewoonbaar (ben achterlijke Henkie niet).
Maar goed, bewoonbaar or not bewoonbaar is een kwestie van interpretatie en daar is de wet heeeeeeeeeeeel soepel in. Geloof me!
Maar goed, ik hou je op de hoogte. Iig geod om te weten dat jullie een actieve bewonersvereniging hebben, want in mijn blok zijn het vooral bejaarde mensen die zich alles laten aanleunen.
Sterkte joh!
maandag 16 maart 2009 om 17:46
quote:lindy schreef op 16 maart 2009 @ 10:18:
Die 400 euro is helaas wel een standaard- en waarschijnlijk wettelijk bedrag, Noa. In mijn ouwe flat is het echt hetzelfde verhaal, menseen krijgen 400 euro on der het mom van ''woningverbetering'' terwijl het feitelijk een grootschalige renovatie is en daar staat 5000 euro voor, en ze hebben wisselwoningen in het gebouw zodat volgens hen die 5000 euro ook niet gerechtvaardigd is. Het zijn gewoon ontzettende sneaks. Dus inderdaad, ze halen alles uit de wet om er zo goedkoop mogelijk uit te komen.
Die 400 euro vergoeding is een wettelijk bepaald bedrag dat je krijgt voor het niet kunnen gebruiken van voorzieningen. Ik weet de exacte dagen en bedragen niet, maar voor een idee is het zeg 25 euro voor niet kunnen gebruiken van een wc. Voor het niet kunnen gebruiken van een keuken 200 euro. Voor de badkamer 175 euro en ga zo door. En dat kan dan zo'n beetje alles zijn tussen 1 dag en een maand ofzo. Dus wc langer dan 1 dag (2 dagen bijvoorbeeld) niet kunnen gebruiken is 25 euro. Een maand geen wc is ook 25 euro.
Op het moment (bij ons) dat je gebruik maakt van een wisselwoning, krijg je ook geen vergoeding meer. Men redeneert nl. dat een wisselwoning die voorzieningen wél heeft, dus ontbeer je niks, dus heb je geen recht op die vergoeding. Dat je dan wel hebt moeten verkassen/verhuizen en niet in je eigen huis met eigen spullen zat, alles hebt moeten opslaan omdat je huis toch leeg moet, en vervolgens alles weer moet opknappen, schilderen, repareren, vervangen etc. doet dan niet ter zake.
Die 400 euro is helaas wel een standaard- en waarschijnlijk wettelijk bedrag, Noa. In mijn ouwe flat is het echt hetzelfde verhaal, menseen krijgen 400 euro on der het mom van ''woningverbetering'' terwijl het feitelijk een grootschalige renovatie is en daar staat 5000 euro voor, en ze hebben wisselwoningen in het gebouw zodat volgens hen die 5000 euro ook niet gerechtvaardigd is. Het zijn gewoon ontzettende sneaks. Dus inderdaad, ze halen alles uit de wet om er zo goedkoop mogelijk uit te komen.
Die 400 euro vergoeding is een wettelijk bepaald bedrag dat je krijgt voor het niet kunnen gebruiken van voorzieningen. Ik weet de exacte dagen en bedragen niet, maar voor een idee is het zeg 25 euro voor niet kunnen gebruiken van een wc. Voor het niet kunnen gebruiken van een keuken 200 euro. Voor de badkamer 175 euro en ga zo door. En dat kan dan zo'n beetje alles zijn tussen 1 dag en een maand ofzo. Dus wc langer dan 1 dag (2 dagen bijvoorbeeld) niet kunnen gebruiken is 25 euro. Een maand geen wc is ook 25 euro.
Op het moment (bij ons) dat je gebruik maakt van een wisselwoning, krijg je ook geen vergoeding meer. Men redeneert nl. dat een wisselwoning die voorzieningen wél heeft, dus ontbeer je niks, dus heb je geen recht op die vergoeding. Dat je dan wel hebt moeten verkassen/verhuizen en niet in je eigen huis met eigen spullen zat, alles hebt moeten opslaan omdat je huis toch leeg moet, en vervolgens alles weer moet opknappen, schilderen, repareren, vervangen etc. doet dan niet ter zake.
maandag 16 maart 2009 om 21:08
Zoyla, heb je dit stukje hieronder gelezen? Voor jullie erg interessant!
13.Wanneer is er sprake van renovatie van uw woning?
Volgens de wet betekent renovatie:
* Het slopen van een woning waarna op dezelfde plek een nieuwe woning wordt gebouwd, of
* het gedeeltelijke vernieuwen van de woning door veranderingen aan te brengen of door de woning te vergroten.
In het algemeen kunnen we zeggen dat er voor renovatie minimaal sprake moet zijn van een vernieuwing van de woning waardoor het woongenot is verbeterd. Hoe lang de werkzaamheden duren speelt hierbij geen rol. Het kan gaan om een kleine of grote renovatie. Als er een verschil van mening is tussen de woningcorporatie en de huurder kan de rechter een uitspraak doen. Die zal dan beslissen of er sprake is van renovatie waarop de verhuiskostenregeling van toepassing is.
14. Wanneer is sprake van noodzakelijke verhuizing zoals bedoeld in de verhuiskostenregeling?
We spreken van een noodzakelijke verhuizing als de noodzaak in verband staat met de renovatie van de woning. Dat wil niet zeggen dat alleen de aard van de renovatie bepalend is of een verhuizing noodzakelijk is. Het kan voorkomen dat bepaalde renovatiewerkzaamheden niet voor iedere huurder een verhuizing noodzakelijk maakt, maar wel voor huurders waarbij op grond van bijkomende omstandigheden een noodzakelijke reden tot verhuizen bestaat.
Als de woningcorporatie bij een renovatie van mening is dat er geen noodzaak tot verhuizing bestaat, kan ze dit in het renovatievoorstel vermelden. Daarbij kan ze ook zeggen dat er daarom geen aanspraak gemaakt kan worden op de verhuiskostenvergoeding.
Als de woningcorporatie en de huurder van mening verschillen over de vraag of er een verhuiskostenvergoeding betaald moet worden, kan de rechter gevraagd worden een uitspraak te doen. De rechter bepaalt dan of er een verhuiskostenvergoeding verschuldigd is.
13.Wanneer is er sprake van renovatie van uw woning?
Volgens de wet betekent renovatie:
* Het slopen van een woning waarna op dezelfde plek een nieuwe woning wordt gebouwd, of
* het gedeeltelijke vernieuwen van de woning door veranderingen aan te brengen of door de woning te vergroten.
In het algemeen kunnen we zeggen dat er voor renovatie minimaal sprake moet zijn van een vernieuwing van de woning waardoor het woongenot is verbeterd. Hoe lang de werkzaamheden duren speelt hierbij geen rol. Het kan gaan om een kleine of grote renovatie. Als er een verschil van mening is tussen de woningcorporatie en de huurder kan de rechter een uitspraak doen. Die zal dan beslissen of er sprake is van renovatie waarop de verhuiskostenregeling van toepassing is.
14. Wanneer is sprake van noodzakelijke verhuizing zoals bedoeld in de verhuiskostenregeling?
We spreken van een noodzakelijke verhuizing als de noodzaak in verband staat met de renovatie van de woning. Dat wil niet zeggen dat alleen de aard van de renovatie bepalend is of een verhuizing noodzakelijk is. Het kan voorkomen dat bepaalde renovatiewerkzaamheden niet voor iedere huurder een verhuizing noodzakelijk maakt, maar wel voor huurders waarbij op grond van bijkomende omstandigheden een noodzakelijke reden tot verhuizen bestaat.
Als de woningcorporatie bij een renovatie van mening is dat er geen noodzaak tot verhuizing bestaat, kan ze dit in het renovatievoorstel vermelden. Daarbij kan ze ook zeggen dat er daarom geen aanspraak gemaakt kan worden op de verhuiskostenvergoeding.
Als de woningcorporatie en de huurder van mening verschillen over de vraag of er een verhuiskostenvergoeding betaald moet worden, kan de rechter gevraagd worden een uitspraak te doen. De rechter bepaalt dan of er een verhuiskostenvergoeding verschuldigd is.
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
woensdag 18 maart 2009 om 13:28
Even snel een reactie mijnerzijds.
Na lang in conclaaf met een meneer van wonersbelangen te zijn geweest afgelopen dagen, krijgen we ergens einde deze week ( morgen of overmorgen dus) een voorstel tot tegemoedkoming als in schadevergoeding van de woningbouw in onze brievenbus. Daarbij hebben we net de sleutel mogen ontvangen van een nooddouche in een modelwoning ergens in de wijk ( altijd leuk 2.5 maanden nadien) en is netto ons probleem nog steeds niet opgelost. We zijn nu zover dat we alle communicatie afkappen en half-half een van de jongens van Van Wijnen particulier in dienst gaan nemen, als blijkt dat einde van de week het probleem nog niet opgelost is. Hij durft het risico te nemen, want staat totaal niet achter wat hij in opdracht hier moet doen, en wij sturen per direct de rekening door naar Lefier, de woningbouwcorporatie in Groningen.
Ik kom hier nog op terug, maar ik verwacht zo de hoofdopzichter. Heel erg bedankt inhoudelijk tot nu toe voor het meedenken, ik heb alle info gebundeld en zo nodig voeg ik dat bij een volgende brief, aangetekend, aan de woningbouw, danwel de advocaat.
Met vr gr Zoyla
Na lang in conclaaf met een meneer van wonersbelangen te zijn geweest afgelopen dagen, krijgen we ergens einde deze week ( morgen of overmorgen dus) een voorstel tot tegemoedkoming als in schadevergoeding van de woningbouw in onze brievenbus. Daarbij hebben we net de sleutel mogen ontvangen van een nooddouche in een modelwoning ergens in de wijk ( altijd leuk 2.5 maanden nadien) en is netto ons probleem nog steeds niet opgelost. We zijn nu zover dat we alle communicatie afkappen en half-half een van de jongens van Van Wijnen particulier in dienst gaan nemen, als blijkt dat einde van de week het probleem nog niet opgelost is. Hij durft het risico te nemen, want staat totaal niet achter wat hij in opdracht hier moet doen, en wij sturen per direct de rekening door naar Lefier, de woningbouwcorporatie in Groningen.
Ik kom hier nog op terug, maar ik verwacht zo de hoofdopzichter. Heel erg bedankt inhoudelijk tot nu toe voor het meedenken, ik heb alle info gebundeld en zo nodig voeg ik dat bij een volgende brief, aangetekend, aan de woningbouw, danwel de advocaat.
Met vr gr Zoyla
woensdag 18 maart 2009 om 19:00
Zoyla, ik heb vandaag mijn afspraak gehad met het juridisch loket. Ze stond met haar oren te klapperen bij het hele verhaal en de foto's deden ook wel genoeg.
Ze heeft me doorverwezen naar een advocaat waar ik 3 uur rechtshulp kan krijgen voor een zeer minimale bijdrage van 13,50 vanwege laag inkomen. Zo'n advocaat gaat de hele zaak doorlichten en een advies geven of het zinnig is er een zaak van te maken. Als hij daar een positief advies voor geeft omdat hij denkt dat ik rechten te verhalen heb (bijvoorbeeld niet betalen van huur tijdens de renovatie of een grotere tegemoetkoming), dan kan ik alweer voor een zeer laag bedrag van 95 euro (vanwege inkomen) een zaak aanspannen tegen wbvg waarbij ik dan door hem vertegenwoordigd wordt.
Misschien toch zinnig om dezelfde route te lopen als ik.
Succes iig!
Ze heeft me doorverwezen naar een advocaat waar ik 3 uur rechtshulp kan krijgen voor een zeer minimale bijdrage van 13,50 vanwege laag inkomen. Zo'n advocaat gaat de hele zaak doorlichten en een advies geven of het zinnig is er een zaak van te maken. Als hij daar een positief advies voor geeft omdat hij denkt dat ik rechten te verhalen heb (bijvoorbeeld niet betalen van huur tijdens de renovatie of een grotere tegemoetkoming), dan kan ik alweer voor een zeer laag bedrag van 95 euro (vanwege inkomen) een zaak aanspannen tegen wbvg waarbij ik dan door hem vertegenwoordigd wordt.
Misschien toch zinnig om dezelfde route te lopen als ik.
Succes iig!
woensdag 18 maart 2009 om 20:14
Zoyla, pas op als je de rekeningen opstuurt dat ze het niet betalen. Stuur nu een aangetekende brief met puntsgewijs wat er gerepareerd moet worden, benoem dat je ze in gebreke stelt en dat je wilt dat het per datum X is opgelost. Wanneer je na die datum iemand inuurt, heb je in elk geval de woningbouw officieel de kans gegeven de boel te herstellen.
Ik hoop dat er nog iemand langskomt die het wat beter op een rijtje heeft qua wettelijke verantwoordelijkheden, maar pas op dat je niet jezelf op nog meer kosten jaagt.
En schakel inderdaad juridisch loket in!
Ik hoop dat er nog iemand langskomt die het wat beter op een rijtje heeft qua wettelijke verantwoordelijkheden, maar pas op dat je niet jezelf op nog meer kosten jaagt.
En schakel inderdaad juridisch loket in!
donderdag 19 maart 2009 om 15:41
Zoyla, ik begrijp al je problemen en leef met je me maar wil je toch waarschuwen om niet zo maar iemand particulier in dienst nemen en zeker niet van de aannemer die het werk moet doen. Ik denk dat hij echt niet harder voor je gaat werken in de baas zijn tijd als jij hem anders die klusjes laat doen. Is voor hem immers dubbele inkomsten voor dezelfde klus. Hij kan dan wel tegen jullie zeggen niet achter de opdracht te staan maar hij heeft vast nog niet tegen zijn baas gezegd dat hij het er niet mee eens is. Daarnaast zou ik er, gezien de opstelling van de wbv tot op heden, maar niet vanuit gaan dat zij die kosten wel gaan betalen. Mijn ervaring is dat poeslief en aardig zijn vaak beter werkt dan boos worden. Mensen gaan dan vaak in de verdediging en sluiten zich af voor jouw verhaal. Medeleven opwekken werkt vaak beter. Heel veel sterkte!
zondag 22 maart 2009 om 11:30
ik zit steeds te denken aan tv programma's als kassa en radar (ofzoiets). Kan je niet je openingspost naar hun opsturen? lijkt me echt een casus voor hun. (mocht je de energie kunnen opbrengen gezien je prive opstandigheden om je ook nog in zoiets te storten).
Echt geen excuus bestaat er voor dit!
Sterkte!
Echt geen excuus bestaat er voor dit!
Sterkte!
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zondag 22 maart 2009 om 21:13
Zoy, laat alsjeblieft niet die "goedbedoelende jongen" in je huis klussen. Dan zou er inderdaad twee keer gedeclareerd worden, waar maar één keer gedeclareerd mág worden, en werk je mee aan fraude. Niet doen dus, je hebt al genoeg aan je hoofd. Bewaar die knul zijn telefoonnummer maar voor eventuele klussen als de ellende achter de rug is (is het een lekker ding ?).
Zijn er medehuurders die een rechtsbijstandsverzekering hebben ? Laat hén de verzekering bellen, daar zijn ze tenslotte voor verzekerd. In dat geval kunnen de "kosten voor rechtsbijstand" vaak collectief gedragen worden.
Het gaat tenslotte om jullie hele pleintje, en niet alleen om jullie huis. Jij bent 'alleen maar' contactpersoon, wat jij ook prima kunt zijn, maar pas op dat je jezelf hierdoor niet in de vingers snijdt.
Zijn er medehuurders die een rechtsbijstandsverzekering hebben ? Laat hén de verzekering bellen, daar zijn ze tenslotte voor verzekerd. In dat geval kunnen de "kosten voor rechtsbijstand" vaak collectief gedragen worden.
Het gaat tenslotte om jullie hele pleintje, en niet alleen om jullie huis. Jij bent 'alleen maar' contactpersoon, wat jij ook prima kunt zijn, maar pas op dat je jezelf hierdoor niet in de vingers snijdt.
dinsdag 24 maart 2009 om 15:04
Zoyla, ook effe voor jou:
Ik heb vanochtend een gesprek gehad met mijn advocaat over mijn woningbouwellende zie topic hier.
Ik heb hem ook gevraagd hoe het zit met geen huur betalen tijdens de renovatie, omdat je woning onbewoonbaar is. Hij zei dat ik gewoon huur moest blijven betalen. Immers, ik heb een huurcontract en of ik er nu feitelijk wel of niet woon of uberhaupt kán wonen, ik moet mijn financiële verplichting door dat contract nakomen.
De enige manier om voor je gevoel geen huur te hoeven betalen, is doordat je schadeloos gesteld wordt voor het feit dat je huis zo op de kop ligt. Maar dit is een bedrag dat je dan hoort te krijgen uit een ander potje en niet hoort af te trekken van je huur. Hoe hoog dat bedrag is hangt weer af van de omstandigheden tijdens verbouwing. Hoe groot, hoeveel overlast, wie wat waar, etc. Maar dat is allemaal veel te ingewikkeld en moet echt door een expert uitgezocht worden.
Dus maak je huur gewoon over en probeer via andere wegen je (financiele) recht te halen. Succes!
Ik heb vanochtend een gesprek gehad met mijn advocaat over mijn woningbouwellende zie topic hier.
Ik heb hem ook gevraagd hoe het zit met geen huur betalen tijdens de renovatie, omdat je woning onbewoonbaar is. Hij zei dat ik gewoon huur moest blijven betalen. Immers, ik heb een huurcontract en of ik er nu feitelijk wel of niet woon of uberhaupt kán wonen, ik moet mijn financiële verplichting door dat contract nakomen.
De enige manier om voor je gevoel geen huur te hoeven betalen, is doordat je schadeloos gesteld wordt voor het feit dat je huis zo op de kop ligt. Maar dit is een bedrag dat je dan hoort te krijgen uit een ander potje en niet hoort af te trekken van je huur. Hoe hoog dat bedrag is hangt weer af van de omstandigheden tijdens verbouwing. Hoe groot, hoeveel overlast, wie wat waar, etc. Maar dat is allemaal veel te ingewikkeld en moet echt door een expert uitgezocht worden.
Dus maak je huur gewoon over en probeer via andere wegen je (financiele) recht te halen. Succes!