Geld & Recht
alle pijlers
Spaargeld spreiden over verschillende bankrekeningen?
zaterdag 29 mei 2021 om 15:34
Per 1 juli moet je bij verschillende banken (Rabobank en ABN/Amro en misschien nog wel meerdere banken) rente gaan betalen als je meer dan 100.000 euro spaargeld op je rekening hebt staan. Het is maar een 0,5 % maar alsnog kan de te betalen rente dus aardig oplopen. Iemand hier ook dit probleem en wat is slim? Een rekening openen bij een andere bank zoals Bigbank of Nordaxbank? Die kwam ik tegen met googelen maar nooit van gehoord.
Ik ben verantwoordelijk voor wat ik schrijf, niet voor wat u leest.
zaterdag 29 mei 2021 om 16:23
Gewoon verschillende bankrekeningen openen. Zou niet voor exotische banken gaan met slechts marginaal hogere rente, gewoon Nederlandse banken met toezicht. De kans dat die grote banken van de een op de andere dag omvallen is nihil. Zeker als je het nieuws een beetje in de gaten houdt. Zelf houd ik voor kortere perioden weleens hogere saldi aan dan het verzekerde maximum, volgens mij is het risico wel te overzien hoor. Ga dus niet stressen als je op 130k zit, dan heb je slechts 30k op het spel staan.
zaterdag 29 mei 2021 om 16:24
NYC schreef: ↑29-05-2021 16:20Ik vind het ook flauw. Kan bovendien heel goed naast elkaar bestaan. Voor de één is verhuizen een grotere drempel dan voor de ander. Zelfs al zou je het complete aankoopbedrag voor een geheel nieuwe woning al op je spaarrekening klaar hebben staan. Ik zou dat ook doodeng vinden en ben niet eens heel speciaal gehecht aan mijn huis, de buurt, de woonplaats etc.
Precies, het 1 heeft ook niks met het ander te maken, dus begrijp het sowieso niet waarom er zo flauw gereageerd moet worden. Maar ja, het gaat over geld hè, haalt het slechte in mensen naar boven vaak.
zaterdag 29 mei 2021 om 16:26
watdoejedan schreef: ↑29-05-2021 16:23Gewoon verschillende bankrekeningen openen. Zou niet voor exotische banken gaan met slechts marginaal hogere rente, gewoon Nederlandse banken met toezicht. De kans dat die grote banken van de een op de andere dag omvallen is nihil. Zeker als je het nieuws een beetje in de gaten houdt. Zelf houd ik voor kortere perioden weleens hogere saldi aan dan het verzekerde maximum, volgens mij is het risico wel te overzien hoor. Ga dus niet stressen als je op 130k zit, dan heb je slechts 30k op het spel staan.
Ik zou voor die 30K wel een andere rekening openen, zoveel moeite kost het nl niet.
zaterdag 29 mei 2021 om 16:30
Wat iedereen hier al zegt... boven 100k moet je sowieso je geld verdelen over verschillende banken ivm garantiefonds als de bank omvalt.
Daarnaast zou ik ook eens nadenken waarom je zoveel spaargeld op de bank moet houden. Je betaalt vermogensrendementsbelasting boven de 50k (100k met zn tweeën). Mocht je een hypotheek hebben, dan kan het bijvoorbeeld lonen om meer af te lossen zodat je onder die grens zit. Tenzij je je spaargeld allemaal binnenkort nodig hebt natuurlijk.
Daarnaast zou ik ook eens nadenken waarom je zoveel spaargeld op de bank moet houden. Je betaalt vermogensrendementsbelasting boven de 50k (100k met zn tweeën). Mocht je een hypotheek hebben, dan kan het bijvoorbeeld lonen om meer af te lossen zodat je onder die grens zit. Tenzij je je spaargeld allemaal binnenkort nodig hebt natuurlijk.
zaterdag 29 mei 2021 om 16:37
Zelfs als ik 130k heb zou ik toch liever geen 30k zomaar kwijtspelen als er een bank crasht.watdoejedan schreef: ↑29-05-2021 16:23Gewoon verschillende bankrekeningen openen. Zou niet voor exotische banken gaan met slechts marginaal hogere rente, gewoon Nederlandse banken met toezicht. De kans dat die grote banken van de een op de andere dag omvallen is nihil. Zeker als je het nieuws een beetje in de gaten houdt. Zelf houd ik voor kortere perioden weleens hogere saldi aan dan het verzekerde maximum, volgens mij is het risico wel te overzien hoor. Ga dus niet stressen als je op 130k zit, dan heb je slechts 30k op het spel staan.
Ik zou dus ook gaan spreiden.
Desnoods 65k en 65k zodat je marge voor groei hebt.
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
zaterdag 29 mei 2021 om 16:51
Ja precies, als je zoveel geld hebt moet je dat niet meer zelf willen doen.NYC schreef: ↑29-05-2021 16:41Nou, idd. Ik denk dat het meer stress geeft dat je op 1 rekening ver boven dat bedrag gaat zitten dan dat het stress geeft om meer rekeningen te beheren. Ik snap ook wel dat je ook weer geen zin hebt om dat bij 10 verschillende banken te gaan beheren maar voor die tijd heb je denk ik al lang en breed een keer met iemand van vermogensbeheer gebeld en/of je adviseur om raad gevraagd.
zaterdag 29 mei 2021 om 16:59
luiwammes schreef: ↑29-05-2021 16:30Wat iedereen hier al zegt... boven 100k moet je sowieso je geld verdelen over verschillende banken ivm garantiefonds als de bank omvalt.
Daarnaast zou ik ook eens nadenken waarom je zoveel spaargeld op de bank moet houden. Je betaalt vermogensrendementsbelasting boven de 50k (100k met zn tweeën). Mocht je een hypotheek hebben, dan kan het bijvoorbeeld lonen om meer af te lossen zodat je onder die grens zit. Tenzij je je spaargeld allemaal binnenkort nodig hebt natuurlijk.
Bijvoorbeeld om hiaten in de inkomensstroom en/of voor hun pensioen (als zelfstandig ondernemer) op te vangen.
Gewoon braaf, zoals de overheid dat eerst zo'n 40-50 jaar erin heeft gepeperd bij de mensen.
Zie ook Jette Klijnsma "u moet sparen voor later, want u zult minder "krijgen" (vanwege het feit dat je -als je oud wordt- mogelijk ooit iets zult TERUGkrijgen van wat je altijd in AOW en verplichte pensioenpotten hebt gestort) dan u nu denkt".
En hoewel de overheid jaarlijks bij de banken overzichten opeist van spaarsaldi, die zij vervolgens ook keurig bij voorbaat op jouw aangifte afdrukken, stelt de overheid zich op het standpunt dat je enorme 'winsten' maakt op je spaar(!)geld. (aantoonbaar dus NIET: beleggingen).
Overal moest/moet op bezuinigd worden aldus de overheid "want ja, de rente staat zóóó extreem laag....."
Alleen de particuliere spaarder heeft daar volgens de overheid geen last van; die belegt, punt uit! En als volslagen leek maakt die burger daarmee gigantische winsten, aldus de overheid.
En die niet-bestaande/verzonnen/fictieve winsten ziet de overheid dus als (door de overheid verzonnen) inkomsten en dus (?!) eist de overheid inkomstenbelasting op. Want ook in Hoger beroep gaan helpt niet: "dit is de wet en daar kan niemand iets aan veranderen".
En op die manier is al een groot deel van het zo zorgvuldig bij elkaar gespaarde pensioen van veel 50-ers/60-ers verdwenen nog voordat men de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.
"ja maar, dan had je maar gebruik moeten maken van fiscaal gunstig inleggen t.b.v. je pensioen"....
Néé, want als je dan als zelfstandige vijftiger een tijdje géén inkomsten heb, dan mag je van de overheid niet aan die pensioenvoorziening komen.
En je hebt ook geen recht op enige uitkering van het sociale stelsel "want zelfstandige", ook al betaal je gewoon al je hele leven even veel IB/premies als ieder ander.
Maar goed, ook al is dat 'spaargeld' bedoeld als inkomensvoorziening i.p.v. een uitkering aanvragen en/of een pensioenvoorziening die zeker niet beter of meer is dan iemand in loondienst opbouwt (die alleen niet zichtbaar is op de eigen rekening van een werknemer), die VRH wordt niet voor niets "jaloezie-belasting" genoemd.
Een ander kan zijn uitkeringsrechten en/of pensioentegoeden ook niet zomaar opmaken, dus het idee dat een verstandige (en dus sparende) ondernemer dat wél zou kunnen doen, maakt anderen kennelijk gék van jaloezie. En moet bestraft: inflatie, negatieve rente aan de bank betalen en als klap op de vuurpijl jaarlijks een forse som (VRH) belasting betalen.
zaterdag 29 mei 2021 om 17:22
viva-amber schreef: ↑29-05-2021 17:20Ik vind zoveel op een spaarrekening sowieso niet slim, het doet niets, behalve door inflatie van waarde verminderen.
Mee eens.
zaterdag 29 mei 2021 om 17:36
Klopt, maar beleggen vindt ook niet iedereen prettig en zomaar uitgeven om het uitgeven ook niet, dus ik snap best dat mensen kiezen om op safe te spelen en de inflatie op de koop toenemen.viva-amber schreef: ↑29-05-2021 17:20Ik vind zoveel op een spaarrekening sowieso niet slim, het doet niets, behalve door inflatie van waarde verminderen.
zaterdag 29 mei 2021 om 17:46
Bijvoorbeeld ASN en SNS:loisnvt schreef: ↑29-05-2021 15:41Het is sowieso altijd slim geweest tot een spaartegoed van een ton bij 1 bank gestald te hebben ivm met het depositogarantiestelsel mocht een bank omvallen. Tenzij je geen miljoenen te verdelen hebt zijn er toch genoeg andere mogelijkheden dan de banken die je nu noemt? Let er wel even op dat de banken geen dochteronderneming zijn van.........
https://www.dnb.nl/openbaar-register/re ... #searchbox
zaterdag 29 mei 2021 om 18:17
Op zich een goed idee; "de beste hypotheek is géén hypotheek".
Het is alleen jammer dat de overheid, naarmate méér mensen dit doen, er als de kippen bij zal zijn om de eigen woning van box 1 naar box 3 te verhuizen zodat je ieder jaar over je afgeloste huis (náást het al bestaande huurwaardeforfait?) ieder jaar VRH over je bezit moet betalen aan de fiscus.
Dat steekt keer-op-keer de kop op, dus het is een kwestie van tijd tot dit zal worden ingevoerd.
Zie IMF: https://nos.nl/artikel/2382649-imf-nede ... gelijkheid
zaterdag 29 mei 2021 om 19:10
Ik hou er rekening mee. Maar ik heb liever dat ik daarover moet betalen dan over vermogen dat op de bank staat tegen negatieve rente. En ik vind het ook zonde om geld er doorheen te jassen terwijl er nog een grote hypotheekschuld is.Gebruna schreef: ↑29-05-2021 18:17Op zich een goed idee; "de beste hypotheek is géén hypotheek".
Het is alleen jammer dat de overheid, naarmate méér mensen dit doen, er als de kippen bij zal zijn om de eigen woning van box 1 naar box 3 te verhuizen zodat je ieder jaar over je afgeloste huis (náást het al bestaande huurwaardeforfait?) ieder jaar VRH over je bezit moet betalen aan de fiscus.
Dat steekt keer-op-keer de kop op, dus het is een kwestie van tijd tot dit zal worden ingevoerd.
Zie IMF: https://nos.nl/artikel/2382649-imf-nede ... gelijkheid
zaterdag 29 mei 2021 om 20:34
Hangt er ook vanaf hoeveel risico je neemt.
Ik heb een klein belegginkje uitstaan (geld geërfd van een oud-oom).
Dat heb ik belegd - met adviseur - op een manier dat het niet onder 0 kan en ik ten allen tijde het startbedrag behoudt.
Op dit moment kost het mij al 5 jaar meer aan jaarlijkse bankkosten dan dat het me iets opbrengt.
Als je op de beurs gaat spelen en er iets van kent zal je best wel af en toe wat winst vangen.
(Maar kan je ook diep het rood in gaan.)
Maar "gewone veilige beleggingen" brengen toch echt nauwelijks iets op.
Op 't moment dat de huidige termijn van mijn belegging afgelopen is haal ik het naar een simpele spaarrekening.
Kan ik er tenminste elk moment aan.
En betaal me niet elk jaar blauw aan bankkosten.
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben