Geld & Recht
alle pijlers
Sparen kinderen
dinsdag 6 februari 2024 om 08:43
Heb even gezocht, maar kan hier niet zo snel een topic over vinden dus vandaar dat ik deze start.
Ben benieuwd op welke manier jullie sparen voor jullie kind/eren.
- Kinderspaarrekening
- Deposito
- geld op eigen spaarrekening laten staan
Zelf heb ik momenteel het laatste, maar ben nog zoekende wat nu het meest praktische/voordeligste is.
Ben benieuwd op welke manier jullie sparen voor jullie kind/eren.
- Kinderspaarrekening
- Deposito
- geld op eigen spaarrekening laten staan
Zelf heb ik momenteel het laatste, maar ben nog zoekende wat nu het meest praktische/voordeligste is.
dinsdag 6 februari 2024 om 17:43
Niet waar, bij de helft krijg je dat al niet.Irish_Wasser_Woman schreef: ↑06-02-2024 12:37Maar met drie pubers krijg je wel een behoorlijk bedrag aan kgb, tenzij je 160.000 verdiend....
dinsdag 6 februari 2024 om 17:43
dinsdag 6 februari 2024 om 17:45
O god ja dat onnozele gelul dat je alleen van op jezelf en teamsport enzo kan lerenblijfgewoonbianca schreef: ↑06-02-2024 17:43Ach, ja, natuurlijk : heel leerzaam om de was naar je ouderlijk huis te brengen en daar de voorraadkast te plunderen.
dinsdag 6 februari 2024 om 17:48
Denk dat je een scheef beeld heb.
Mijn ex heeft zijn mbo en hbo ook bekostigd met weekend- en vakantiebanen.
#dat noemen wij niet raar, dat vinden wij alleen maar heel bijzonder
dinsdag 6 februari 2024 om 18:00
ik heb voor mijn kinderen gewoon op een spaarrekening op hun naam gespaard. Toen ze 18 werden kregen ze het bedrag, bestemd voor nuttige doeleinden (door hen zelf te bepalen). Studie en rijbewijs betaal ik van mijn eigen geld. Oudste heeft haar spaarrekening aangesproken voor de buitenlandse studie, huisvesting en hoger collegegeld. Jongste is nog lekker aan het doorsparen.
dinsdag 6 februari 2024 om 18:17
Ik snap dat wel goed. Heb het fantastisch gehad op kamers en woonde op 20 min treinafstand. Mijn studentenleven was totaal anders geweest als ik thuis was blijven wonen. We wonen nu op 15 min fietsafstand, maar als mn kind op kamers wil, begrijp ik dat volkomen. Hij is nu bijna 3 dus totaal niet aan de orde haha.Irish_Wasser_Woman schreef: ↑06-02-2024 12:36Ik vind het persoonlijk ook bizar dat kinderen op kamers gaan, als ze binnen een bepaalde afstand (of tijd) van hun opleiding thuis kunnen wonen. Zo schiet ook dat tekort in kamers niet op natuurlijk.....
"Ja, maar zo hóórt dat nu eenmaal, als je gaat studeren"
Wat een onzin
Ontopic
Wij sparen de kinderbijslag op onze eigen spaarrekening. We beleggen deels in crypto (ook kinderbijslag) voor hem. Hebben een deposito. En als het bedrag wat hoger is, dan willen we ook een deel normaal beleggen. Ik vind het zonde dat het geld 18 jaar alleen maar stilstaat op een rekening. Hopelijk kunnen we er een wat hoger rendement mee behalen. Als hij 18 is, kijken we samen met hem wat we doen met het geld dat er dan is. Bij voorkeur zorgen we er voor dat hij schuldenvrij aan zn toekomst kan beginnen.
dinsdag 6 februari 2024 om 18:41
Wij hadden gespaard voor onze kinderen op een rekening op hun eigen naam voor een latere studie. Echter toen onze oudste ging studeren en een zelfstandige studentenstudio huurde, kreeg ze mooi binnen 4 maanden na start van haar studie een rekening van honderden euro's betreffende gemeentelijke belastingen en waterschap. Want ondanks dat dochter uit de pechgeneratie geen studiebeurs (lees: nauwelijks inkomen) had en van haar spaargeld haar studie en haar levensonderhoud moest betalen, had zij volgens haar bankgegevens een prachtige spaarrekening en dus vermogen en moest zij volgens de gemeente belasting betalen. Kind uiteraard in tranen, daar ging haar geld. Wij hebben per direct in stapjes haar spaargeld overgeboekt naar onze spaarrekening op onze naam, zodat zij geen vermogen meer op haar naam had. Op die manier hebben we gedurende haar studie alsnog haar geld "beheerd" en voor haar rekeningen betaald wat ze eigenlijk prima zelf had kunnen regelen.Stientje schreef: ↑06-02-2024 12:08
Ik vind het opvallend dat veel mensen op rekeningen sparen die op hun eigen naam staan. Hoe deden jullie ouders dat vroeger? Ik kreeg zelf op mijn 18e gewoon toegang tot de spaarrekening die mijn ouders voor me geopend hadden en dat ging gewoon goed, ik heb het verstandig gebruikt. Ik heb geen reden om aan te nemen dat mijn eigen kinderen dat niet zouden kunnen (oudste wordt binnenkort 16 dus ik kan inmiddels toch wel inschatten wat voor vlees ik in de kuip heb)
Dure les voor haar en ons.
dinsdag 6 februari 2024 om 18:57
dinsdag 6 februari 2024 om 19:14
Ahhhhhh, ja, nu snap ik 'm, dank je welnausicaa schreef: ↑06-02-2024 13:19Ze bedoelt denk ik dat mensen zeggen; ach, die 1000 euro opvang kon ik gewoon betalen, dan kan die studie ook wel van de lopende rekening. Maar als je die opvang nooit hebt hoeven betalen, dan ben je niet gewend aan die hoge kosten, en kan dat wellicht níet van de lopende rekening. Niet omdat de kosten hoger zijn dan bij een kind dat naar de opvang is geweest, maar omdat je met opvang al eerder gewend bent aan hoge kosten.
dinsdag 6 februari 2024 om 19:24
Met samen 80.000 en drie pubers krijg je 553 euro per maand. Het gaat om het aantal kinderen, en degene waar ik op reageerde had drie pubers
Met samen 100.000 en drie pubers krijg je 440 euro per maand.
Met samen 160.000 en drie pubers krijg je nog 103 euro per maand.
Dus als mensen drie pubers hebben, en zeggen dat ze geen kgb krijgen met minder dan dat inkomen, dan zou ik nog maar eens kijken
dinsdag 6 februari 2024 om 19:25
Geen drie pubers dan. Met drie pubers krijg je met 160.000 nog 103 euro per maand.
dinsdag 6 februari 2024 om 19:29
Als de vraag van een topic is: hoe sparen jullie voor je kinderen? Dan zullen mensen die niet (kunnen of willen) sparen zich niet melden natuurlijk. Want die hebben geen antwoord op de vraag. Net als mensen zonder kinderen niet echt een relevant antwoord hebben. Dat zegt niks over gemiddelden in Nederland natuurlijk.
dinsdag 6 februari 2024 om 19:30
Tsja, ik vind het vooral heel sneu dat een aantal kinderen van m'n vrienden niet de studie van hun keuze kan doen, omdat er simpelweg geen kamers zijn, omdat daar studenten wonen die slechts een half uur fietsen van hun studie wonen.care_ schreef: ↑06-02-2024 17:35Ik vind deze opmerking juist weer bizar. Moeten ze ook thuis blijven wonen als hun baan daarna op reisafstand is? Scheelt tenslotte ook weer huizen in de huidige crisis...
Sommige 'kinderen' (vind ik al een aparte benaming voor iemand die op kamers gaat maar ja) zijn daar hartstikke aan toe.
Daarbij, je leert zoveel van op kamers gaan op het gebied van zelfstandigheid. Ik denk juist dat studeren een hele vormende periode in je leven is, en als mijn kind daarbij op kamers wilt, zou ik dat juist willen stimuleren. (wat niet hetzelfde is als alles voor hem/haar betalen)
Op kamers gaan in een stad waar je studie is, is hoofdzakelijk uitgevonden omdat de studie van je keuze soms te ver van je ouderlijk huis was. Niet omdat het "zo'n enorme verrijking" is. Dat is leuk, maar niet de hoofdzaak van het concept studentenkamer.
dinsdag 6 februari 2024 om 19:35
En las hier al twee keer: we kunnen het altijd tot een dag voor zijn/haar 18e verjaardag terugboeken als we denken dat het mis zou gaan. Dat is dus niet waar. Dat kán wel, als in: je kunt het fysiek doen. Maar het mág niet. Kind kan vervolgens dat geld alsnog gewoon opeisen. Als het op naam kind stond, is het van hem/haar en mag je dat niet zomaar overboeken naar je eigen rekening. Alleen als je kunt bewijzen dat je het nodig had voor het belang van kind, kom je daar mee weg. Daar zijn rechtszaken over geweest bij ouders die problemen met hun kind hadden (of andersom) en die moesten dat geld gewoon terug geven.
En als kind er wel akkoord mee gaat om het naar jouw rekening te zetten, is het een schenking van kind aan jou (ook al ben je niet van plan het voor jezelf te houden) en moet je er schenkingsbelasting over betalen.
Zo ‘ach, we kunnen het altijd nog terughalen’ is het dus niet.
En als kind er wel akkoord mee gaat om het naar jouw rekening te zetten, is het een schenking van kind aan jou (ook al ben je niet van plan het voor jezelf te houden) en moet je er schenkingsbelasting over betalen.
Zo ‘ach, we kunnen het altijd nog terughalen’ is het dus niet.
dinsdag 6 februari 2024 om 19:46
Heel eerlijk....ik kijk hier nu ook wel naar. Mijn ouders doen elk jaar een schenking naar de kleinkinderen. Dat loopt al best op. Zoveel dat ze met 18 dan rond de 30.000 zit en dan mocht ze op kamers gaan geen huursubsidie krijgt. Dan schenken mijn ouders nu alvast geld vanwege de erfbelasting en dan lever je straks elke maand honderd euro in aan misgelopen huursubsidie. Moet er wel een woning ofzo zijn natuurlijk tegen die tijd.Frizz schreef: ↑06-02-2024 18:57Maar… dochter hád toch ook eigen vermogen en is dan toch ook gewoon belastingplichtig?
Haar haar vermogen weer ‘afnemen’ zodat ze armlastig lijkt en dus minder belasting hoeft af te dragen lijkt me gewoon fraude.
Overigens is dat óók gewoon een les; bij zelfstandig wonen horen belastingen.
Dus dit is een van de redenen dat ik ben gaan sparen op een rekening van mezelf voor haar.
anything that is unrelated to elephants = Irrelephant
dinsdag 6 februari 2024 om 19:51
Maar ja, heel eerlijk;; als ze die honderd euro van het geld van opa en oma kan betalen, hoeft ze niet die huursubsidie natuurlijkIrrelephant schreef: ↑06-02-2024 19:46Heel eerlijk....ik kijk hier nu ook wel naar. Mijn ouders doen elk jaar een schenking naar de kleinkinderen. Dat loopt al best op. Zoveel dat ze met 18 dan rond de 30.000 zit en dan mocht ze op kamers gaan geen huursubsidie krijgt. Dan schenken mijn ouders nu alvast geld vanwege de erfbelasting en dan lever je straks elke maand honderd euro in aan misgelopen huursubsidie. Moet er wel een woning ofzo zijn natuurlijk tegen die tijd.
Dus dit is een van de redenen dat ik ben gaan sparen op een rekening van mezelf voor haar.
Maar ik snap je wel hoor
dinsdag 6 februari 2024 om 20:10
Wij hebben een spaarverzekering waar maandelijks € 100,00 heen gaat met 2 % vaste rente. Deze komt vrij op zijn 18e. Ik ben de verzekerde. Als ik binnen de looptijd overlijd dan wordt de opgebouwde waarde + 10 % uitgekeerd. Ik overweeg nog om de verzekering over te zetten, ik ben er nog niet zeker van of het handig is om hem tegen zijn 18e direct over plusminus € 18.000 te laten beschikken. Ook zijn er momenteel wellicht opties met meer rendement, zoals een deposito.
Daarnaast beleggen we nog in ETF’s voor hem, dat staat op zijn vaders naam dus daar kunnen we tzt mee doen wat wij willen, maar is bestemd voor studie en eventueel inrichting van een studentenkamer.
Daarnaast beleggen we nog in ETF’s voor hem, dat staat op zijn vaders naam dus daar kunnen we tzt mee doen wat wij willen, maar is bestemd voor studie en eventueel inrichting van een studentenkamer.
dinsdag 6 februari 2024 om 20:31
In mijn studententijd leefde ik van studiefinanciering…daarmee betaalde ik studie, boeken en hield ik nog geld over. Als thuiswonende. Ik had een bijbaan ernaast. Huur voor een kamer was toen nog enigszins betaalbaar. Vervoer volledig gratis met OV.
Inmiddels zijn huurprijzen belachelijk hoog, krijg je niet zomaar meer een leuk maandelijks bedrag en denk ik serieus dat thuis blijven wonen wanneer je niet mega ver hoeft te reizen de verstandigste keuze is.
Tuurlijk begrijp ik dat dat studentenleven met op kamers gaan heel leuk kan zijn. En ik gun mijn kinderen zeer zeker dat de vleugels kunnen worden uitgeslagen te zijner tijd. Maar niet ten koste van alles op kamers gaan en dan daaraan een immens hoge lening over houden. Niet elke studie en niet elk persoon is geschikt voor werken ernaast.
Inmiddels zijn huurprijzen belachelijk hoog, krijg je niet zomaar meer een leuk maandelijks bedrag en denk ik serieus dat thuis blijven wonen wanneer je niet mega ver hoeft te reizen de verstandigste keuze is.
Tuurlijk begrijp ik dat dat studentenleven met op kamers gaan heel leuk kan zijn. En ik gun mijn kinderen zeer zeker dat de vleugels kunnen worden uitgeslagen te zijner tijd. Maar niet ten koste van alles op kamers gaan en dan daaraan een immens hoge lening over houden. Niet elke studie en niet elk persoon is geschikt voor werken ernaast.
dinsdag 6 februari 2024 om 20:50
Of je doet wat mijn pa deed: dat spaargeld vóór de 18e verjaardag vastzetten in deposito’s. Technisch gezien beheer je dat geld dan als een goede voogd want waardevermeerdering middels een veilige constructie ten bate van kind. In de praktijk krijgen ze de waarde in de handen maar kunnen ze nog een tijdlang niet dat geld ook opnemen en uitgeven.nausicaa schreef: ↑06-02-2024 19:35En las hier al twee keer: we kunnen het altijd tot een dag voor zijn/haar 18e verjaardag terugboeken als we denken dat het mis zou gaan. Dat is dus niet waar. Dat kán wel, als in: je kunt het fysiek doen. Maar het mág niet. Kind kan vervolgens dat geld alsnog gewoon opeisen. Als het op naam kind stond, is het van hem/haar en mag je dat niet zomaar overboeken naar je eigen rekening. Alleen als je kunt bewijzen dat je het nodig had voor het belang van kind, kom je daar mee weg. Daar zijn rechtszaken over geweest bij ouders die problemen met hun kind hadden (of andersom) en die moesten dat geld gewoon terug geven.
En als kind er wel akkoord mee gaat om het naar jouw rekening te zetten, is het een schenking van kind aan jou (ook al ben je niet van plan het voor jezelf te houden) en moet je er schenkingsbelasting over betalen.
Zo ‘ach, we kunnen het altijd nog terughalen’ is het dus niet.
T.z.t. aarzel ik ook niet om zo’n constructie op te tuigen als zoon een gat in de hand blijkt te hebben (of erger).
Nee heb je, ja kun je krijgen
dinsdag 6 februari 2024 om 21:00
Dat kan inderdaad meestal wel. Ik bedoelde alleen dat ‘gewoon naar onze rekening’ dus eigenlijk helemaal niet kan.lemoos2 schreef: ↑06-02-2024 20:50Of je doet wat mijn pa deed: dat spaargeld vóór de 18e verjaardag vastzetten in deposito’s. Technisch gezien beheer je dat geld dan als een goede voogd want waardevermeerdering middels een veilige constructie ten bate van kind. In de praktijk krijgen ze de waarde in de handen maar kunnen ze nog een tijdlang niet dat geld ook opnemen en uitgeven.
T.z.t. aarzel ik ook niet om zo’n constructie op te tuigen als zoon een gat in de hand blijkt te hebben (of erger).
dinsdag 6 februari 2024 om 21:03
dinsdag 6 februari 2024 om 21:16
Dat moet dan als best een tijdje geleden zijn geweest. Ik heb nog voor/tijdens de eeuwwisseling gestudeerd, maar kreeg eerst 110 gulden en op het laatst 69 euro per maand. En collegegeld was toen ook al bijna 1700 euro, dus dat dekte nog niet eens de helft. Dan nog boeken, en wat dure middelen die verplicht waren, en dan had ik alleen de studie zelf gehad.
Wat dat betreft vind ik het soms wel onzinnig als ik de ‘pechgeneratie’ hoor klagen over ‘25k euro schuld, terwijl ze gewoon thuiswoonden’. Ik behoor volgens hen nog tot de gouden tijden, maar heb dus in totaal nog geen 4500 euro stufi gekregen. Leuk, welkom, daar niet van, maar als ze wel stufi hadden gekregen, hadden ze dus nog steeds dik 20k schuld gehad. Maar ze brengen het altijd alsof die schuld vreselijk zielig is, want komt door het wegvallen van de stufi. En dat is gewoon niet waar.
dinsdag 6 februari 2024 om 21:20
Voor kgb wordt ook naar vermogen, dus bij vermogen boven de drempel krijg je geen kgb. Dat is dus ook als je lager inkomen uit salaris hebt.Irish_Wasser_Woman schreef: ↑06-02-2024 19:24Met samen 80.000 en drie pubers krijg je 553 euro per maand. Het gaat om het aantal kinderen, en degene waar ik op reageerde had drie pubers
Met samen 100.000 en drie pubers krijg je 440 euro per maand.
Met samen 160.000 en drie pubers krijg je nog 103 euro per maand.
Dus als mensen drie pubers hebben, en zeggen dat ze geen kgb krijgen met minder dan dat inkomen, dan zou ik nog maar eens kijken
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in