Geld & Recht alle pijlers

Stel hier je vraag over de aangifte 2009

25-02-2010 10:22 63 berichten
ik ben net bezig met de aangifte voor 2009, maar ik doe iets fout denk ik.



Voorgaande jaren kregen we meestal een bedrag rond de 2000 euro terug. Nu echter moeten we 200 euro bijbetalen.

In ons inkomen is niks veranderd, we hebben geen huis gekocht of verkocht, niet de hypotheek opgehoogd voor een verbouwing, geen geldprijzen gewonnen of geërfd.

Het enige dat ik kan bedenken is dat mijn man in 2009 een paar maanden gebruik heeft gemaakt van deeltijd-WW (dat loopt nog steeds dus als dat het is zijn we volgend jaar ook zuur) en we dus geen zorgkosten meer af kunnen trekken.



Ligt het echt daaraan of zie ik iets over het hoofd?
Alle reacties Link kopieren
In oktober vorig jaar is het bedrijf waar ik werkte failliet gegaan. In oktober heb ik nog gewoon salaris ontvangen, in november een faillisementsuitkering (uitbetaald door uwv maar was nog wel officieel in dienst bij werkgever) en in december ww uitkering. 01-12 was mijn 1e werkloosheidsdag. Bij het invullen van de de aangifte inkomstenbelasting komt mijn teruggave een stuk lager uit (ben 1 oudergezin met kind onder 12). Ik hoorde dat dit komt omdat ik de laatste 2 maanden uitkering heb ontvangen uit 'vroegere arbeid' en er dan ook geen arbeidskorting verrekend wordt. Bij de jaaropgave van de faillisementsuitkering staat echter wel een inhouding arbeidskorting. Moet ik de faillisementuitkering dan toch onder kopje loon noteren?
Alle reacties Link kopieren
Hai,



weet iemand waar je de rente van je IBG-schuld kan neerzetten in de aangifte?
Alle reacties Link kopieren
Wanneer wordt het ook alweer uitbetaald als je aangifte hebt gedaan? Was het voor 1 juni of 1 juli?
Alle reacties Link kopieren
Doen jullie allemaal zelf je belastingaangifte?



Mijn situatie is vrij simpel (geen ingewikkelde regelingen, etc.), maar ik voel me er toch onzeker over. Vorig jaar ben ik geholpen. Toen ik zag wat voor mensen dat allemaal konden, dacht ik 'dat kan ik ook makkelijk met mijn opleidingen'.

Als je iemand thuis laat komen dan kost me dat de helft van het belastinggeld dat ik waarschijnlijk terug ga krijgen.



Dus: doen jullie het zelf?
Alle reacties Link kopieren
Nee, ik doe het niet zelf.

Ik laat het doen door een administratiekantoor. Scheelt mij een hoop gedoe en ik weet tenminste zeker dat het goed gedaan wordt! (ze rekenen trouwens per aangifte ¤38,50 incl. BTW)
Als het goed is krijg je voor 1 juli bericht (en wordt het ook uitbetaald).



Ik doe mijn aangifte ook altijd zelf. we hebben geen moeilijk dingen en het programma wijst zich grotendeels zelf.
Alle reacties Link kopieren
Ik doe het wel zelf. Het programmaatje werkt heel simpel; gewoon aanklikken wat voor jou van toepassing is, en dan worden de vragen getoond die van toepassing zijn. Zeker als je in een vrij standaard situatie zit zou ik het gewoon lekker zelf doen. En anders probeer je het gewoon toch eerst zelf? Aangifteprogramma downloaden en invullen maar! Als je er niet uitkomt kun je altijd nog hulp inschakelen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Yvy31 schreef op 26 februari 2010 @ 16:13:

Hai,



weet iemand waar je de rente van je IBG-schuld kan neerzetten in de aangifte?nergens... behalve hypotheekrente is rente is niet aftrekbaar
Alle reacties Link kopieren
Als je lid bent van de FNV-bond, vullen ze gratis je aangifte in.
quote:roos_is lief schreef op 25 februari 2010 @ 23:29:

In oktober vorig jaar is het bedrijf waar ik werkte failliet gegaan. In oktober heb ik nog gewoon salaris ontvangen, in november een faillisementsuitkering (uitbetaald door uwv maar was nog wel officieel in dienst bij werkgever) en in december ww uitkering. 01-12 was mijn 1e werkloosheidsdag. Bij het invullen van de de aangifte inkomstenbelasting komt mijn teruggave een stuk lager uit (ben 1 oudergezin met kind onder 12). Ik hoorde dat dit komt omdat ik de laatste 2 maanden uitkering heb ontvangen uit 'vroegere arbeid' en er dan ook geen arbeidskorting verrekend wordt. Bij de jaaropgave van de faillisementsuitkering staat echter wel een inhouding arbeidskorting. Moet ik de faillisementuitkering dan toch onder kopje loon noteren?Als er arbeidskorting is verrekend moet je het inderdaad invullen bij loon uit tegenwoordige dienstbetrekking. Vaak staat ook wel op de jaaropgaaf welke tabel er is gebruikt. Witte tabel = tegenwoordige arbeid. Groene tabel = vroegere arbeid.
Alle reacties Link kopieren
Ik doe ook de aangifte zelf. We hebben geen moeilijke aangifte of aftrekposten. Het programmaatje wijst zichzelf, ik vind het heel gebruiksvriendelijk.

Van te voren leg ik alles klaar wat ik nodig denk te hebben (aangifte vorig jaar, jaaropgaves, WOZ-waarde, bankrekeningafschriften etc.)

Nu na 1 maart veel gegevens al door de belastingsdienst automatisch worden ingevuld, is het nog eenvoudiger geworden.
Alle reacties Link kopieren
Wij moeten het laten doen, aangezien vriend ZZP-er is. Maar deze lieve accountant is ontzettend slim met cijfertjes, dus wij krijgen elk jaar weer een leuk bedrag terug.
Alle reacties Link kopieren
quote:Kim05 schreef op 26 februari 2010 @ 20:19:

Doen jullie allemaal zelf je belastingaangifte?



Mijn situatie is vrij simpel (geen ingewikkelde regelingen, etc.), maar ik voel me er toch onzeker over. Vorig jaar ben ik geholpen. Toen ik zag wat voor mensen dat allemaal konden, dacht ik 'dat kan ik ook makkelijk met mijn opleidingen'.

Als je iemand thuis laat komen dan kost me dat de helft van het belastinggeld dat ik waarschijnlijk terug ga krijgen.



Dus: doen jullie het zelf?



Ik deed het tot nu toe niet zelf. Afgelopen jaren deed een accountant het. We hadden ook wat bijzonderheden (schenkingen, kopen van een huis, veel bijzondere ziektekosten, etc). Nu heb ik besloten dat ik het dit jaar zelf ga doen, omdat ik het erg duur vind (voor samen ruim 200,-) en ik vind dat ik het eigenlijk prima zelf moet kunnen aangezien ik voor mijn werk ook de nodige zaken over belastingen heb moeten leren.

Vorig jaar heb ik zelf 2 fouten uit de aangifte gehaald die verzorgd was door de accountant. Toen vond ik het wel welletjes...
Ik bewaar het hele jaar door alles waarvan ik denk dat het van belang kan zijn voor de belastingen (dokterrekeningen, studiekosten, uitgaven voor werk) in mappen. Als ik dan de aangifte moet gaan doen, heb ik alles netjes bij de hand en ben je met een klein uurtje wel klaar.

Voorheen was ik niet zo netjes en moest ik eerst uren sorteren er zoeken.
Hoi!

Op mijn jaaropgave staat ook hoeveel reiskosten vergoeding ik heb gekregen ( met de auto). Geen auto van het werk ofzo hoor, gewone reiskostenvergoeding om met mijn eigen auto naar het werk te gaan. Op de belastingaangifte zie ik dat ze alleen vragen naar reiskostenvergoeding voor het openbaar vervoer, betekend dat dat ik die van mij nergens in hoef te vullen?
quote:grizzella schreef op 02 maart 2010 @ 19:46:

Hoi!

Op mijn jaaropgave staat ook hoeveel reiskosten vergoeding ik heb gekregen ( met de auto). Geen auto van het werk ofzo hoor, gewone reiskostenvergoeding om met mijn eigen auto naar het werk te gaan. Op de belastingaangifte zie ik dat ze alleen vragen naar reiskostenvergoeding voor het openbaar vervoer, betekend dat dat ik die van mij nergens in hoef te vullen?Dat hoef je inderdaad nergens in te vullen.
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal

Ik zit met een belasting vraag waar ik zelf niet helemaal uitkom. Afgelopen jaar heb ik mijn relatie verbroken, huis verkocht en ben verhuisd naar een huurwoning. Ons huis is pas eind december daadwerkelijk overgedragen, maar dat betekent dat ik op 31 december 2009 geen eigen woningschuld meer had. In hoeverre kan ik de betaalde hypotheekrente van 2009 (tot en met december betaald) nog aftrekken? Op de site van de belastingdienst kan ik geen bevredigend antwoord vinden, misschien moet ik maar een expert hiervoor inschakelen :S. Alvast bedankt voor alle info,

groetjes, troelaatje
Ik heb zojuist mijn aangifte gedaan, en we moeten 200 euro bijbetalen. Zijn er nog meer mensen die vorig jaar terugkregen en nu ineens bij moeten betalen??



Ik denk dat het bij ons met 2 dingen te maken kan hebben

1) omdat je de ziektekosten niet meer af kan trekken

2) omdat we iedere maand onze hypotheekrente aftrek terug

krijgen en dat is dus nog gebaseerd op het loon van 2008 wat ze schatten voor 2009. Nu is mijn fiscaal partner(ex vriend) sinds vorig jaar dus in belasting schijf 41,95% gaan zitten ipv 41,45%



Ik denk eigenlijk dat het laatste de reden is. Wat denken jullie?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb dus hetzelfde! Vorig jaar kreeg ik 1500 terug. En nu moet ik 50 bijbetalen!!



Maar in vorig jaar kon je toch gewoon alle ziektekosten aftrekken he? Of alleen de aanvullende verzekering? Anders heb ik vorig jaar bij mijn aangifte iets fouts gedaan?
Nee volgens mij alleen aanvullende verzekering toen, en eigen risico mocht toen volgens mij ook nog maar dat weet ik niet helemaal zeker.



Heb het toen bij de fnv laten invullen, ga ik nu weer doen morgen, maar ik doe het altijd eerst zelf en we komen altijd op hetzelfde uit. Dus ben bang dat hij er morgen ook niks meer aan kan veranderen
Ik kreeg vorig jaar ook iets van 2000 euro terug en nu nog maar zo'n 200.

Ik geloof dat het verschil voornamelijk zit in de ziektekosten (vorig jaar kon je ook nog eens eenmalig hulpmiddelen zoals een bril en/of lenzen opgeven).
quote:Troelaatje schreef op 02 maart 2010 @ 22:37:

Hoi allemaal

Ik zit met een belasting vraag waar ik zelf niet helemaal uitkom. Afgelopen jaar heb ik mijn relatie verbroken, huis verkocht en ben verhuisd naar een huurwoning. Ons huis is pas eind december daadwerkelijk overgedragen, maar dat betekent dat ik op 31 december 2009 geen eigen woningschuld meer had. In hoeverre kan ik de betaalde hypotheekrente van 2009 (tot en met december betaald) nog aftrekken? Op de site van de belastingdienst kan ik geen bevredigend antwoord vinden, misschien moet ik maar een expert hiervoor inschakelen :S. Alvast bedankt voor alle info,

groetjes, troelaatjeJe (of jullie) kan alle betaalde hypotheekrente aftrekken. Dat de woning in december verkocht is, doet er niet toe. Doen jullie nog gezamenlijk aangifte?
Alle reacties Link kopieren
Tijger, wat doe jij voor de kost?

Zit jij in dat wereldje?
Alle reacties Link kopieren
Even een tip, wanneer 1 van beiden weinig inkomen heeft maar wel hoge ziektekosten dan kan het zinvol zijn om geen fiscale partners te zijn maar om apart aangifte te doen. (zie site nibud)

Maakte bij ons het verschil tussen niks terug krijgen en toch nog een beetje, waarschijnlijk rond de 150 euro, moet het nog precies uitrekenen.

Het is wel veel minder geworden dan voorgaande jaren waarin we nog een leuk bedrag (rond de 1000-1200 euro) terug kregen. Dikke tegenvaller nu.
Those dresses and skirts make you look so gloriously girlie, my darlings.
quote:_Soleil_ schreef op 03 maart 2010 @ 21:32:

Ik kreeg vorig jaar ook iets van 2000 euro terug en nu nog maar zo'n 200.

Ik geloof dat het verschil voornamelijk zit in de ziektekosten (vorig jaar kon je ook nog eens eenmalig hulpmiddelen zoals een bril en/of lenzen opgeven).



Ja, het ligt echt aan die ziektekosten...

Vorig jaar kon je dus de premie aftrekken, brillen en je huisapotheek (23 eurp pp).

Verder hadden we toen een hoop extra kosten die niet vergoed werden. Afgelopen jaar een stuk minder (fijn natuurlijk, daar niet van) en dus haalden we de drempel niet eens.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven