Geld & Recht alle pijlers

vraag voor de hypotheek experts

05-10-2020 11:55 53 berichten
Alle reacties Link kopieren
Onze rentevaste periode loopt over 2 maanden af en ik ben me aan het orienteren hoe of wat. Al ben ik helemaal niet thuis in dit soort dingen. Ik weet eigenlijk ook niet of ik van mijn huidige bank (waar de lening loopt) naar een ander mag. Misschien handig om daar een adviseur voor in te schakelen, maar die vragen bijna 1200,- voor advies. (zijn die kosten straks aftrekbaar ?)

Maar het volgende ; ik wil het e.e.a. verbouwen in huis, bijvoorbeeld een nieuwe vloer, wat stucwerk en tegels toilet e.d. en zat eraan te denken om 15000 euro extra te lenen indien mogelijk voor verbouwing. Dat ik enkele zaken uit het bouwdepot kan betalen.

Mijn buren hebben een hypotheekvorm afgesloten, waarbij ze 250.000 de hypotheek hebben afgesloten en 150.000 op hun rekening gestort gaan krijgen, waar ze dus een stukje verbouwing mee gaan doen en met de rest een auto gaan kopen en een verre reis gaan maken.
Ik ken deze constructie helemaal niet dat de hypotheekverstrekker zo een groot bedrag stort als 2e hypotheek tegen zo een lage rente (geloof 1,7 ofzo) en dat het hen niet uitmaakt wat je met dat geld doet.

Niet dat ik zo een groot bedrag zou willen, maar ik dacht dat je alleen dit als verbouwkosten mocht lenen en niet dat ze dat bedrag op je rekening storten tegen 1,7% rente en je er mee kunt doen wat je wilt.

Heb je dan niet met vermogensbelasting etc te maken ?

Wat is dus een slimme constructie ? Wie o wie heeft er verstand van.
Alle reacties Link kopieren
Stampertje12 schreef:
05-10-2020 18:02
Dat is allemaal maar relatief. Als het huis een miljoen waard is en ze hadden alles al vrijwel afgelost, dan is een schuld van 25% op je woningwaarde helemaal niet hoog...
Wel als je in die woning blijft wonen en je dus na afloop van de 30 jaar nog steeds rente blijft betalen over die restschuld. Zonder hypotheekrenteaftrek. Of je moet dan toch op tijd zorgen dat je die 150.000 aflost.
You can never have too many hats, gloves and shoes
Ik word al meer dan 10 jaar jaarlijks (na afloop van de rentevaste periode) platgebeld door mijn bank (en hypotheekverstrekker) om iets te gaan doen. (in hun voordeel uiteraard)

Nu ja, jammer voor de bank, maar die had ooit een hele eerlijke bankadviseur in dienst van diezelfde bank en toen ik aan hem vroeg hoe hij zijn hypotheek had, zei die: lopende rente.

Sindsdien lopende rente en nooit opgewaardeerd of extra bijgeleend.
Alle reacties Link kopieren
gemberpannekoek schreef:
05-10-2020 12:55
Dit is volgens mij een beetje te kort door de bocht.
Bij het einde van de rentevast periode kun je in de meeste gevallen zonder boete aflossen (wat je dus ook doet als je oversluit naar een andere geldverstrekker). Het hangt dus af van de rentevastperiode en hoe lang die nog loopt, of er überhaupt een boete is en hoe hoog die is. Boeterente berekenen kun je handig doen via berekenhet.nl om een indicatie te krijgen.

Daarnaast klopt het niet dat de boete ervoor zorgt dat oversluiten 'bijna nooit de moeite waard' is. Als jij bv. 7 jaar geleden een hypotheek hebt afgesloten met een rente van 4 procent, en een rentevastperiode van 10 jaar, dan kan het lonend zijn om nu (met rentes rond 1,8-2 procent) de boete te betalen en over te sluiten. Het renteverschil is dan zo groot dat ook met boete en kosten je uiteindelijk toch goedkoper uit kunt zijn. Hypotheekadviseurs hadden het de laatste maanden juist enorm druk met dit soort oversluit gevallen.
Maar, alles hangt af van je eigen specifieke situatie, dus of het in geval van TO of wie dan ook lonend is kan alleen een hypotheekadviseur goed beantwoorden.
He gelukkig, ik dacht al dat ik gek werd. En verder lezend zie ik dat Stampertje inderdaad vindt dat jij (en daarmee ook ik, want ik had dezelfde reactie als jij) het verkeerd leest, maar ik vond deze nuance ook wel belangrijk.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven