Geld & Recht alle pijlers

Wat kan jij besteden aan ''leuke dingen''?

30-11-2009 12:38 150 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



Na aanleiding van een ander topic vroeg ik mij af wat jullie kunnen besteden aan leuke dingen (die toevallig geld kosten)? Het viel mij op dat in het andere topic (over vaste lasten) sommigen zich verbaasden over wat iemand daarvoor te besteden heeft of juist niet. Wat is voor jullie een ''normaal bedrag'' daarvoor?



Ik bedoel met leuke dingen kleren kopen/uit gaan/uit eten/hobby's/bioscoop etc. Dus niet de boodschappen en andere vaste lasten die er nog vanaf gaan.



Ik zelf heb straks (als ik uit huis ga in december) 200 euro te besteden. Daarvan worden kleren etc gekocht maar ook een deel sparen voor als eventueel de kat naar de dierenarts moet oid. Ik vind dit nog best royaal voor mijn doen, ik woon alleen, woon dan in een 2 kamer appartement en ben 20, begin dan net aan mijn eerste baan.



Ben erg benieuwd!
quote:livetti schreef op 01 december 2009 @ 09:38:

Klieko is een ander woord voor de grijze bak/afvalbak Ah,op die manier!!!hihi
Na aftrek van de vaste lasten heb ik voor leuke dingen maandelijks een euro of 600 over. En dan heb ik dus al 300 gespaard.
Alle reacties Link kopieren
Eens even denken wat ik over heb voor leuke dingen:



Als ik mijn loon (1500 euro en een beetje) binnenkrijg gaat er tegenwoordig standaard 400 euro van naar een spaarrekening (omdat ik wel eens wil weten hoe het voelt om met 400 euro minder te moeten). Daar gaat dan nog eens 500 euro vanaf voor de gezamenlijke rekening (vaste gezamenlijke kosten enzo). Daarnaast heb ik zelf nog wat vaste lasten als verzekeringen en sportschool (= ongeveer 200 euro p.m.). Dan houd ik dus nog 400 euro p.m. over. Hiervan spaar ik nog 209 euro (die spaarde ik al voor ik de 400 euro begon te sparen).

Ik houd dus zo'n 191 euro over die ik vrij kan besteden.

Hiervan koop ik dvd's, kleding (zo nu en dan... houd niet zo van kleding kopen), dingetjes voor in huis, gaan we uit eten, dagjes weg, etc. Ook betaal ik daar wel eens de boodschappen van als onze gezamenlijke rekening leeg is.

Vriend houdt ook het nodige over, sinds kort heeft hij ook ontdekt dat hij kan sparen. Wat hij overhoudt zet hij dan ook op een spaarrekening.

Verder heb ik geen inzicht in wat hij allemaal te besteden heeft.



Als je het dus heel zwart-wit zou bekijken wat IK te besteden heb kom ik neer op 800 euro per maand (700 euro vaste lasten). Ik spaar daar vrijwillig een groot bedrag van....
Alle reacties Link kopieren
Ik zie hier nogal eens voorbij komen:



Na het betalen van vaste lasten hou ik X over daarvan spaar ik 200 euro.



Die 200 euro sparen is dat dan voor leuke dingen (grote dingen, zoals vakanties, een playstation, etc etc.), of is dat het opbouwen van een buffer? Want voor mijn gevoel zou dat laatste eigenlijk een vaste last moeten zijn en heb je dus X - 200 euro vrij te besteden.
Ik spaar maandelijks 200 op mijn bonusrekening en nog eens 100 op mijn internetspaarrekening. En daarna heb ik dus nog 600 euro vrij te besteden over.

Mijn bonusrekening daar betaal ik dingen van zoals vakanties, tattoos etc. Mijn internetspaarrekening daar spaar ik gewoon lekker op door, als buffer. En soms spaar ik gewoon extra als ik die 600 niet op krijg. Maar das niet zo vaak
Pffffffffffff, ik heb geen hand meer.....



Maar hier gaat veel geld door het huis. Vriend werkt full-time met boven modaal salaris. Ik student, maar heb oa door mijn Wa-jong een fijn bedrag op mijn rekening elke maan. Hier dus geen sprake van de "arme student"

Saampjes hebben we het heel goed. We hebben een goedkoop huurappartement en hebben daardoor lage vaste lasten.



Maar goed, de cijfers:

We maken gezamenlijk in totaal 510 over naar de gezamelijke rekening: boodschappen, kattenvoorziening en verzorgingsproducten zoals shampoo, scheerspullen.

Ik spaar 300 euro voor de gezamenlijke rekening; reserve en vakantie.

Ik denk dat we pp (durf het bijna niet te typen) ongeveer 600 voor onszelf hebben (als het niet meer is......)
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet helemaal hoeveel vriend aan leuke dingen etc uitgeeft, dus ik kan het alleen maar over mij hebben.



Ik heb iedere maand 200 euro voor mijzelf, maar dan is er alwel 300 euro na de gezamelijke rekening voor vakanties, musicalbezoeken en dergelijke. Verder heb ik dan 500 euro gespaard (ik heb tot nu toe nog geen pensioen opgebouwd, dus een deel wil ik echt niet aankomen vanwege pensioen en zo, de rest is voor buffer om achter de hand te hebben als ik mijn baan kwijt zou raken of voor wat dan ook wij het nodig hebben), en ik geef iedere maand trouw 150 euro aan de universiteit als collegegeld, maar ben bijna met de studie eindelijk klaar dus vanaf februari hoop ik die 150 euro voor mijzelf te hebben. meer sparen hoeft nu ook weer niet, tenzij ik meer ga verdienen. Ik weet niet of het op zal gaan, want ik heb nu ook al altijd voldoende.
Alle reacties Link kopieren
Gemiddeld heb ik zo'n 300 euro per maand te besteden aan mezelf. Heb een hekel aan kleding kopen dus dat scheelt een hoop geld. Al kan ik me voorstellen dat áls ik meer geld had ik naar de betere winkels zou gaan waar de kleding die je past wel mooi en lekker zit. De H&M vind ik verschrikkelijk, maarja, wel binnen budget
Alle reacties Link kopieren
Ik heb iets tussen de 100 en 150 euro als besteedbaar inkomen ( kleding, bioscooop etc) Ik red het er prima mee, kwestie van keuzes maken



Ik woon overigens samen, en dit bedrag is wat ik voor mijzelf heb.
Alle reacties Link kopieren
Wanneer ik binnekort op mezelf ga wonen heb ik (na aftrek huur, verzekering, sparen, studiekosten) nog 250 euro voor boodschappen, kleding en extra's. Dat lijkt niet zo veel, maar dat is een stuk meer dan ik nu te besteden heb. Bovendien ben ik altijd gewend geweest om sober te leven.



Ik koop weinig kleding, maar ik koop wel altijd goede dingen. Ik vind het zonde om 25 euro te betalen voor een shirtje van de H&M dat je twee keer kunt dragen. Ik heb een tijdje geleden Bataviastad ontdekt, daar betaal je dus bijvoorbeeld 40 of 50 euro voor een wollen truitje van Claudia Sträter dat jarenlang mee gaat. Ik let niet echt op het merk, wel op de kwaliteit. Ik koop bijvoorbeeld ook nooit goedkope schoenen, ik koop liever een paar leren laarzen waar ik 3 jaar mee doe. Mijn winterjas was 180 euro en gaat naar de stomerij, maar ik draag hem nu voor het 4e of 5e jaar en hij is nog steeds prachtig.



Uitgaan doe ik vanwege mijn gezondheid toch al niet, dus dat scheelt in de kosten. Ik koop wel regelmatig een leuke DVD uit de aanbiedingsbak van de Blokker en koop ook veel boeken. Vaak tweedehands voor een paar euro, maar als ik een boekhandel in ga kom ik nooit met lege handen naar buiten. Ik koop ook veel tijdschriften en dergelijke. Ik zoek dan wel heel lang naar een goede aanbieding. (heb bijvoorbeeld pas de ELLE 1 jaar voor 20 euro gehad). Ik lig veel in bed dus op dat soort dingen zou ik pas als allerlaatste bezuinigen.
Alle reacties Link kopieren
Sterk wisselend, net als mijn inkomen. De ene maand minder dan 50 euro, de andere maand een paar honderd euro.
quote:Kaaaaaaaatje schreef op 01 december 2009 @ 10:59:

Ik zie hier nogal eens voorbij komen:



Na het betalen van vaste lasten hou ik X over daarvan spaar ik 200 euro.



Die 200 euro sparen is dat dan voor leuke dingen (grote dingen, zoals vakanties, een playstation, etc etc.), of is dat het opbouwen van een buffer? Want voor mijn gevoel zou dat laatste eigenlijk een vaste last moeten zijn en heb je dus X - 200 euro vrij te besteden.



Wat ik spaar is grotendeels buffer, voor als ik tzt ooit een huis ga kopen, of voor als de auto het begeeft en ik een nieuwe wil. Ik langdurig werkeloos wordt etc.

Leuke dingen koop ik er bijna nooit van, dat lukt meestal wel via de lopende rekening, heel zelden (duur ticket en grote autoreparatie in een maand) boek ik iets terug van mijn spaarrekening.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb in principe ¤900 te besteden per maand. Woon nog thuis, dus geen vaste lasten zoals g-w-l, hypotheek/huur enz. Hiervan spaar ik ¤600 per maand, wordt automatisch naar mijn spaarrekening overgeschreven. Heb dus ¤300 te besteden. Hier red ik het prima mee. Ga 1 á 2x per week op stap, dus daar gaat denk ik het meeste geld aan op. Verder koop ik vrij veel boeken & dvd's, maar die koop ik meestal in een of andere aanbieding. Of via bol.com 2e hands. Bioscoop ga ik eigenlijk zelden heen. Op de een of andere manier komt dat er nooit van. Verder betaal ik er mijn kleding, cadeautjes en Zumba-lessen van.
quote:queenie1 schreef op 30 november 2009 @ 20:24:

[...]





Maar daar gaan dan nog je boodschappen/benzinekosten etc vanaf?Daar is met uitzondering van benzinekosten alles al vanaf.
nou, ik had, voordat we als gekken moesten sparen voor de aflossing van de hypotheek, zo'n kleine 850 euro te besteden. hiervan moest ik dan nog evt onderhoud voor motoren en auto betalen en andere onverwachte uitgaves. toen spaarde ik zo'n 300 euro en de rest ging op. (paar circuitdagen per jaar a 150 euro plus de nodige benzine, kleding, uitgaan, kadootjes voor anderen)

straks, in mijn nieuwe duurdere huis, houd ik zo'n 650 voor hetzelfde over, alleen nu nog maar 1 motor te onderhouden ipv 2. (kapot en reparatie eig niet meer waard)

vriendlief heeft zo'n 180 euro per maand meer dan ik en dus ook dat bedrag meer om te besteden/sparen. gezien onze inkomens bijna gelijkwaardig zijn, doen wij kosten 50-50.
Alle reacties Link kopieren
Er komt bij mij 2200 euro binnen, waarvan 750 euro naar onze gemeenschappelijke rekening gaat. Daarnaast spaar ik 700 euro per maand.

Dan heb ik nog 750 euro over, waar ik kleding, treinkaartjes, benzine en andere dingen van kan kopen.

Luxe!
Alle reacties Link kopieren
Ca. 75 euro p.m. voor mezelf en daarvan is een klein deel ook voor kind (zo'n 20 euro daarvan gok ik)
Alle reacties Link kopieren
quote:Linda1985 schreef op 01 december 2009 @ 15:49:

Ik heb in principe ¤900 te besteden per maand. Woon nog thuis, dus geen vaste lasten zoals g-w-l, hypotheek/huur enz. Hiervan spaar ik ¤600 per maand, wordt automatisch naar mijn spaarrekening overgeschreven. Heb dus ¤300 te besteden. Hier red ik het prima mee. Ga 1 á 2x per week op stap, dus daar gaat denk ik het meeste geld aan op. Verder koop ik vrij veel boeken & dvd's, maar die koop ik meestal in een of andere aanbieding. Of via bol.com 2e hands. Bioscoop ga ik eigenlijk zelden heen. Op de een of andere manier komt dat er nooit van. Verder betaal ik er mijn kleding, cadeautjes en Zumba-lessen van.



En geen bijdrage voor paps en mams?

Toffe ouders heb je!
Alle reacties Link kopieren
Inderdaad. Betaal je dan helemaal geen bijdrage aan je ouders Linda? Je bent als ik het goed zie een jaar of 24. Verbaas me er dan over dat je niet iets van kosten bijdraagt...
Alle reacties Link kopieren
Ik word binnenkort inderdaad 24. Hele lieve ouders wat financiën betreft. Werk ook nog maar ruim een half jaar, ze vinden dat ik eerst maar eens goed moet sparen. Dat doe ik dan ook braaf (hiervoor trouwens wel vanaf mijn 13e bijbaantjes gehad, dus uitgaan en kleding betaal ik al jaren zelf)



Overgiens heeft broer tot zijn 25e (is nu bijna 26 en werkt al 10 jaar) ook nooit een bijdrage hoeven leveren, dus vinden ze het naar mij toe eerlijk om dat van mij ook niet te vragen.



Ben overigens ook niet te beroerd om b.v. boodschappen of een maaltijd van de afhaalchinees te betalen.
Alle reacties Link kopieren
Lind 1985: ik ben dan toevallig de oudste thuis,en ben meteen gaan samenwonen na afstuderen,maar mijn broer&zus hebben ook beiden tot hun 25e thuis gewoond zonder bijdrage dus zo raar is dat niet,spaar maar lekker door zolang dat nog kan.
Alle reacties Link kopieren
Ik woon alleen, heb een prima salaris. Ik hou denk ik zo'n 500 euro over en daarvan probeer ik 200 te sparen. Maar als je me vraagt hoe ik het uitgeef....geen idee voor je het weet is het op en heb je nog een stuk maand te gaan. En ik koop dan echt geen belachelijk dure schoenen, kleding en wat voor fratsen het zijn soms de kleine opname's. Maar ik hou het onder controle!

Ik vind het belangrijk om spaargeld te hebben voor als er iets kapot gaat of als ik iets heel graag wil. Bijv heb 2 maanden terug een laptop kunnen kopen. Iets wat ik al jaren wilde maar niet kon kopen.

Daar doe ik het dan voor ;)
Alle reacties Link kopieren
Heb het eens op een rijtje gezet en dat is omgerekend best veel... makkelijk 1500 - 2000 euro per maand... We sparen veel, maar houden nog genoeg over. We geven graag geld uit aan fijne dingen, zoals mooie kleding, bloemen, etentjes, cadeautjes, weekendjes en weekjes weg. Daarnaast hebben we wat duurdere hobby's als reizen, skien, duiken en fotograferen. We hebben een mooi huis, waar ik graag leuke dingen voor koop en ik houd van koken, wat ook het nodige kost. Naast sparen voor de toekomst genieten we dus volop. Ons inkomen laat dat gelukkig ook toe.
Alle reacties Link kopieren
quote:boysmum74 schreef op 02 december 2009 @ 21:04:

Lind 1985: ik ben dan toevallig de oudste thuis,en ben meteen gaan samenwonen na afstuderen,maar mijn broer&zus hebben ook beiden tot hun 25e thuis gewoond zonder bijdrage dus zo raar is dat niet,spaar maar lekker door zolang dat nog kan.Oh, gelukkig. Ik voelde me al bijna alsof ik me moest gaan excuseren. Bij mijn vriendinnen thuis gaat het trouwens ook bij bijna allemaal hetzelfde. Misschien dat het ook scheelt dat deze vriendinnen ook allemaal pas net klaar zijn met studeren.
Alle reacties Link kopieren
quote:Linda1985 schreef op 03 december 2009 @ 07:44:

[...]





Oh, gelukkig. Ik voelde me al bijna alsof ik me moest gaan excuseren. Bij mijn vriendinnen thuis gaat het trouwens ook bij bijna allemaal hetzelfde. Misschien dat het ook scheelt dat deze vriendinnen ook allemaal pas net klaar zijn met studeren.Nee hoor, ik heb tot mijn 21e thuis gewoond en mijn ouders wilden absoluut geen bijdrage o.i.d. Ze wilden ook perse mijn studie betalen. En al had ik tot m'n 30e thuis gezeten dan wilde ze daar nog geen geld voor hebben. Niet dat ik dat zelf zou willen, maar zij willen zelf absoluut geen geld van hun kinderen aannemen.
...

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven