Geld & Recht alle pijlers

Whirlpool voor de 4e keer lek!!!

02-05-2010 22:16 9 berichten
November 2009 hebben we een bubbelbad gekocht via een kleine leverancier. Toen het bad ingebouwd was werd hij getest, en hij bleek het niet te doen. Na veel moeite is de leverancier gekomen, en heeft het bad vervangen door aan ander bad.



Toen we verhuisd waren en ons bubbelbad wilden testen hadden we opeens beneden een plas water. Hij bleek lek.

Na veel moeite heeft de leverancier het bad opgehaald en laten maken in de fabriek. Ook heeft hij de kosten van het opnieuw laten inbouwen van het bad vergoed.



Nu zijn we 4 keer in bad geweest zonder problemen, en inmiddels komt er weer water uit mijn plafond. En wederom ligt er een plas onder het bad.



Wat zijn mijn rechten nu? Kan mijn geld terug eisen + de kosten voor het opnieuw laten inbouwen van mijn bad?
Je hebt recht op herstel van alle schade en op een goed werkent bad. Je zult de leverancier echter wel in de gelegenheid moeten stellen om dit zelf (weer) op te lossen.



Weet je zeker dat het het bad is en niet bijvoorbeeld de afvoer oid? Toen wij een nieuwbouwwoning kochten bleek er cement in de afvoer van de wasmachine te zijn gekomen. Daar kwamen we niet direct achter omdat de afvoer het water soms wel en soms niet aankon. Wij zochten het probleem daardoor in eerste instantie bij de wasmachine.
Waterschade door aan kapotte afvoer hebben we ook al gehad, dus daar hebben we ook al aan gedacht.

Maar er ligt duidelijk een plasje onder het bad, dus daarom vermoed ik dat het toch door het bad komt.



Waar vind ik zwart op wit dat ik recht heb op herstel van alle schade?
Geen idee waar je dat kunt vinden, het is het recht vd consument. Als je een product koopt, dan mag je verwachten dat dat naar behoren functioneert. Doet het dat niet, dan heb je recht op kosteloos herstel of vervanging. De garantietermijn hangt af van de gebruikelijke levensduur van het product. Na 10 jaar kun je geen beroep op deze wetgeving doen als je telefoon het begeeft, maar als je bad binnen een half jaar al voor de 3e keer kapot is, lijkt mij dat wel degelijk binnen de kaders van deze regelgeving vallen.
Overigens kan dat plasje onder het bad ook ontstaan als je afvoer niet goed doorloopt doordat hij deels geblokkeerd is. Stel bijvoorbeeld dat hij wel grotendeels geblokkeerd was en het water door een klein kiertje nog door kon lopen, dan kunnen een paar haren na het haren wassen de boel helemaal blokkeren,
Alle reacties Link kopieren
kijk eens op consuwijzer.nl

http://www.consuwijzer.nl ... op_een_deugdelijk_product



Heb je ook allemaal voorbeeldbrieven.
Alle reacties Link kopieren
Boek 7 van het burgerlijk wetboek om en nabij artikel 21. Lees: geen zin op dit tijdstip uit te pluizen welk artikel het exact is.
Thanks voor alle antwoorden! Ik ga ermee aan de gang!
Alle reacties Link kopieren
Artikel 21

1Beantwoordt het afgeleverde niet aan de overeenkomst, dan kan de koper eisen:

aaflevering van het ontbrekende;

bherstel van de afgeleverde zaak, mits de verkoper hieraan redelijkerwijs kan voldoen;

cvervanging van de afgeleverde zaak, tenzij de afwijking van het overeengekomene te gering is om dit te rechtvaardigen, dan wel de zaak na het tijdstip dat de koper redelijkerwijze met ongedaanmaking rekening moet houden, teniet of achteruit is gegaan doordat hij niet als een zorgvuldig schuldenaar voor het behoud ervan heeft gezorgd.

2De kosten van nakoming van de in lid 1 bedoelde verplichtingen kunnen niet aan de koper in rekening worden gebracht.

3De verkoper is verplicht om, mede gelet op de aard van de zaak en op het bijzondere gebruik van de zaak dat bij de overeenkomst is voorzien, binnen een redelijke termijn en zonder ernstige overlast voor de koper, zijn in lid 1 bedoelde verplichtingen na te komen.

4Bij een consumentenkoop komt de koper in afwijking van lid 1 slechts dan geen herstel of vervanging van de afgeleverde zaak toe indien herstel of vervanging onmogelijk is of van de verkoper niet gevergd kan worden.

5Herstel of vervanging kan bij een consumentenkoop van de verkoper niet gevergd worden indien de kosten daarvan in geen verhouding staan tot de kosten van uitoefening van een ander recht of een andere vordering die de koper toekomt, gelet op de waarde van de zaak indien zij aan de overeenkomst zou beantwoorden, de mate van afwijking van het overeengekomene en de vraag of de uitoefening van een ander recht of een andere vordering geen ernstige overlast voor de koper veroorzaakt.

6 Indien bij een consumentenkoop de verkoper niet binnen een redelijke tijd nadat hij daartoe door de koper schriftelijk is aangemaand, aan zijn verplichting tot herstel van de afgeleverde zaak heeft voldaan, is de koper bevoegd het herstel door een derde te doen plaatsvinden en de kosten daarvan op de verkoper te verhalen.



Artikel 22

1Beantwoordt het afgeleverde niet aan de overeenkomst, dan heeft bij een consumentenkoop de koper voorts de bevoegdheid om:

ade overeenkomst te ontbinden, tenzij de afwijking van het overeengekomene, gezien haar geringe betekenis, deze ontbinding met haar gevolgen niet rechtvaardigt;

bde prijs te verminderen in evenredigheid met de mate van afwijking van het overeengekomene.

2De in lid 1 bedoelde bevoegdheden ontstaan pas wanneer herstel en vervanging onmogelijk zijn of van de verkoper niet gevergd kunnen worden, danwel de verkoper tekort is geschoten in een verplichting als bedoeld in artikel 21 lid 3.

3Voorzover daarvan in deze afdeling niet is afgeweken zijn op de in lid 1 onder b bedoelde bevoegdheid de bepalingen van afdeling 5 van titel 5 van Boek 6 omtrent ontbinding van een overeenkomst van overeenkomstige toepassing.

4De rechten en bevoegdheden genoemd in lid 1 en de artikelen 20 en 21 komen de koper toe onverminderd alle andere rechten en vorderingen.



Artikel 23

1De koper kan er geen beroep meer op doen dat hetgeen is afgeleverd niet aan de overeenkomst beantwoordt, indien hij de verkoper daarvan niet binnen bekwame tijd nadat hij dit heeft ontdekt of redelijkerwijs had behoren te ontdekken, kennis heeft gegeven. Blijkt echter aan de zaak een eigenschap te ontbreken die deze volgens de verkoper bezat, of heeft de afwijking betrekking op feiten die hij kende of behoorde te kennen doch die hij niet heeft meegedeeld, dan moet de kennisgeving binnen bekwame tijd na de ontdekking geschieden. Bij een consumentenkoop moet de kennisgeving binnen bekwame tijd na de ontdekking geschieden, waarbij een kennisgeving binnen een termijn van twee maanden na de ontdekking tijdig is.

2 Rechtsvorderingen en verweren, gegrond op feiten die de stelling zouden rechtvaardigen dat de afgeleverde zaak niet aan de overeenkomst beantwoordt, verjaren door verloop van twee jaren na de overeenkomstig het eerste lid gedane kennisgeving. Doch de koper behoudt de bevoegdheid om aan een vordering tot betaling van de prijs zijn recht op vermindering daarvan of op schadevergoeding tegen te werpen.

3 De termijn loopt niet zolang de koper zijn rechten niet kan uitoefenen als gevolg van opzet van de verkoper.



Artikel 24

1Indien op grond van een consumentenkoop een zaak is afgeleverd die niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten, heeft de koper jegens de verkoper recht op schadevergoeding overeenkomstig de afdelingen 9 en 10 van titel 1 van Boek 6.

2 Bestaat de tekortkoming in een gebrek als bedoeld in afdeling 3 van titel 3 van Boek 6, dan is de verkoper niet aansprakelijk voor schade als in die afdeling bedoeld, tenzij

ahij het gebrek kende of behoorde te kennen,

bhij de afwezigheid van het gebrek heeft toegezegd of

chet betreft zaakschade terzake waarvan krachtens afdeling 3 van titel 3 van Boek 6 geen recht op vergoeding bestaat op grond van de in die afdeling geregelde franchise, onverminderd zijn verweren krachtens de afdelingen 9 en 10 van titel 1 van Boek 6.

3 Indien de verkoper de schade van de koper vergoedt krachtens lid 2 onder a of b, is de koper verplicht zijn rechten uit afdeling 3 van titel 3 van Boek 6 aan de verkoper over te dragen.



Artikel 25

1Heeft de koper, in geval van een tekortkoming als bedoeld in artikel 24, een of meer van zijn rechten ter zake van die tekortkoming tegen de verkoper uitgeoefend, dan heeft de verkoper recht op schadevergoeding jegens degene van wie hij de zaak heeft gekocht, mits ook deze bij die overeenkomst in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf heeft gehandeld. Kosten ter zake van verweer worden slechts vergoed voor zover zij in redelijkheid door de verkoper zijn gemaakt.

2Van lid 1 kan niet ten nadele van de verkoper worden afgeweken.

3 Het recht op schadevergoeding krachtens lid 1 komt de verkoper niet toe indien de afwijking betrekking heeft op feiten die hij kende of behoorde te kennen, dan wel haar oorzaak vindt in een omstandigheid die is voorgevallen nadat de zaak aan hem werd afgeleverd.

4 Indien aan de zaak een eigenschap ontbreekt die deze volgens de verkoper bezat, is het recht van de verkoper op schadevergoeding krachtens lid 1 beperkt tot het bedrag waarop hij aanspraak had kunnen maken indien hij de toezegging niet had gedaan.

5 Op het verhaal krachtens eerdere koopovereenkomsten zijn de vorige leden van overeenkomstige toepassing.

6 De vorige leden zijn niet van toepassing voor zover het betreft schade als bedoeld in artikel 24 lid 2.

Afdeling 4. Verplichtingen van de koper

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven