Gezondheid alle pijlers

Borstkanker: welk ziekenhuis?

18-03-2009 09:21 33 berichten
Alle reacties Link kopieren
Zonet ontving ik een mail van een buitenlandse vriendin van mij. Ze heeft borstkanker en wil zich in Nederland laten behandelen (in haar eigen land is de gezondheidszorg niet al te best). Nu vraagt ze aan mij of ik weet welk ziekenhuis hier het best in is. Uiteraard heb ik geen idee, maar wellicht weet iemand hier er meer van?
Alle reacties Link kopieren
Hi,



Kijk hier eens:http://www.independer.nl/ziekenhuizen/intro.aspx



Misschien heb je er wat aan.
Alle reacties Link kopieren
Hoi,



Je kan vragen of er plaats is in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam of bij Daniel de Hoed in Rotterdam. Deze twee zijn gespecialiseerd in kanker. Houdt er wel rekening mee dat er een wachtlijst staat en niemand voor wordt getrokken.



Voor meer informatie kijk inderdaad naar de link die Anne1973 heeft geplaatst.



Veel succes
Alle reacties Link kopieren
Wat naar voor je vriendin!



Vooropgesteld natuurlijk dat elke arts in NL een goede opleiding heeft gehad, zijn er idd soms wel wat verschillen. Misschien zijn die alleen belangrijk afhankelijk van een evt. stadium vd ziekte.



Ikzelf zou denkelijk kijken naar in welke mate een arts en/of het zknhs zich bezig (kan) houden met een bepaalde verdieping in de aandoening, dus of er studies lopen, gepubliceerd wordt ed..



VU Amsterdam heeft bv een kankercentrum, lopen ook veel studies naar borstkanker. AvL Amsterdam zou wellicht ook een logische keuze zijn. In het Albert Schweitzer zit een erg goede chirug, gespecialiseerd in mammacarcinomen.



Veel succes voor je vriendin.
Computer says nooooo
Alle reacties Link kopieren
UMC in Utrecht, de mammapoli.

Mijn hele familie (nou ja, de vrouwen dan) is daar behandeld voor borstkanker en ze zijn erg goed.
Alle reacties Link kopieren
Degeen aan wie ik dergelijke dingen kan vragen is toevallig thuis vandaag : Als hij mij moest laten behandelen, zu zijn voorkeur uitgaan naar:

UMC Radboud (staat bekend om snelle uitsluitsel en plan), VU, ASZ. UMC staat idd goed bekend ook.
Computer says nooooo
Alle reacties Link kopieren
Zoals je al ziet er worden allemaal universitaire ziekenhuizen aanbevolen.



Laat je vriendin daar op letten.
AvL natuurlijk.
Daar komen trouwens veel mensen vanuit het buitenland terecht, en niet alleen uit landen waar de gezondheidszorg slecht is; ook uit steden als NY.
Alle reacties Link kopieren
Ze werkt zelf ook aan een universiteit, dus dat zal haar wel bevallen



Even googlen leert dat het diaconessenhuis in Voorburg ook goed bekend staat, maar die hoor ik hier niet langskomen.



Iedereen bedankt voor de tips, ik heb ze doorgegeven!
Alle reacties Link kopieren
Is ze verzekerd voor een behandeling in Nederland?
Ook een goeie vraag....
Alle reacties Link kopieren
Het ligt er ook aan of ze eerst geopereerd moet worden of eerst chemo moet krijgen en of ze nog bestraald moet worden. Samenwerking binnen een ziekenhuis tussen internist, chirurg en radioloog is niet altijd vlekkeloos terwijl elk specialisme an sich wel ok kan zijn. OLVG in amsterdam heeft een speciaal mama team waardoor specialisten met elkaar overleggen en afspraken na elkaar gepland worden. Heel effectief. Behandeling hier is erg up to date en vernieuwend en de oncologisch chirurg is gespecialiseerd in borstkanker. Ik zou voor dit ziekenhuis kiezen. Bij hele speciale vormen van kanker wordt er overlegd met bijv AvL maar borstkanker is een relatief "makkelijke" kanker waar veel over bekend is en dan gaat het niet zozeer om de kennis waar je een ziekenhuis op uit moet kiezen, maar de manier van werken, de vernieuwende kijk en de samenwerking.
Arwen, het komt toch ook voor dat mensen de behandeling van het AvL krijgen bijvoorbeeld, maar de behandeling bv in de VU/OLVG ondergaan?
Alle reacties Link kopieren
het azm in Maastricht heeft ook een mamapoli en mijn moeder is daar erg goed geholpen. Alles ging heel snel en toen er iets meer nazorg nodig was (lang verhaal) is dat allemaal perfect gelopen.
Je moet soms vallen om weer leren op te staan
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
quote:fleurtje schreef op 18 maart 2009 @ 11:21:

Arwen, het komt toch ook voor dat mensen de behandeling van het AvL krijgen bijvoorbeeld, maar de behandeling bv in de VU/OLVG ondergaan?voor zover ik weet is er bij zeldzame of moeilijke kanker vormen structureel overleg tussen de oncologen van andere ziekenhuizen en het avl. In het avl wordt er ook bestraald en dat kan niet in bijv het olvg. Voor veel voorkomende kankervormen is de behandeling niet perse beter in het avl of bijv daniel den hood. Wat wel gebeurt in deze ziekenhuizen zijn hele experimentele behandelingen bij patienten die opgegeven zijn door andere artsen en puur voor de wetenschap nog een behandeling krijgen (in de hoop dat het nog wat oplevert, maar dat is zelden zo helaas)
Alle reacties Link kopieren
Ik hoor goede verhalen over de behandeling in het AvL. Niet alleen omdat ze medisch-technisch goed zijn, maar ook omdat de bejegening en de begeleiding ontzettend goed zijn.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
En sterkte en beterschap voor je vriendin! Hopelijk kunnen ze de borstkanker effectief te lijf.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
dat is dus ook in het AZM poez, daarmee doelde ik ook op de nazorg. Niet alleen voor mijn moeder, maar ook voor ons als dochters. Ze waren er zo persoonlijk en zo lief. Dat het een soort van thuiskomen was (in zoverre dat kan in een ziekenhuis)
Je moet soms vallen om weer leren op te staan
Alle reacties Link kopieren
quote:extrahalo schreef op 18 maart 2009 @ 11:24:

Universitaire zkh zijn in de meeste gevallen echt niet beter dan algemene ziekenhuizen. Wel voor de bijzondere, ingewikkelde gevallen, maar niet voor "standaard, simpele gevallen" (ik bedoel het niet cru ofzo, vat het niet verkeerd op).



En over het algemeen loopt het proces van diagnose stellen, planning, operatie, opname en nazorg beter in een algemeen zkh dan in een universitair zkh. UMC zijn gewoon log door hun grootte, de vele taken van artsen (onderwijs, opleiding geven).



Maar goed. Het gaat hier om de beste plek voor borstkanker en dat is juist een deel wat heel strak geprotocoliseerd is, je zal daarom ook niet heel veel verschillen qua behandeling tussen zkh zien waarschijnlijk. Wel speelt de benadering en de snelheid van het proces van diagnose stellen, operatie, nazorg mee.





Klopt ook wel wat je zegt hoor maar ik heb zelf de ervaring dat de expertise in een UZ meer uitgebreid is en er meer samenwerking is met andere UZ over behandelwijze.

Je wordt er wel als een nummer behandelt soms idd, maar dat zou mij niet zoveel uitmaken.



Maar dit is allemaal op gevoel hoor, ik heb zelf in LUMC gewerkt en merkte dat er meer onderzoek werd gedaan dan in de perifere.



Maar idd wel met complexe ziektebeelden, maar toch..
Alle reacties Link kopieren
Het AvL is de beste!
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren
Niet om mensen voor het hoofd te stoten oid, maar heel veel zknh hebben gespecialiseerde mammapoli.

De zorg (ook persoonlijk) is daar veelal overal hetzelfde, ervan uitgaande dat je niet met een ernstig afwijkend beeld te maken hebt.

Of een arts nu in een UMC of in de periferie werkt: ze zijn elk jaar verplicht kennis op peil te houden en evt bij te scholen.

Ik zou alleen als het om een uitzonderlijke situatie gaat afwijken van de geologisch meest geschikte plaats (lees: fam. en vrienden).



Wat extra ook zegt: soms is de zorg in een UMC wat log door alle protocollen & tijd die aan onderwijs ed wordt besteed, daartegenover staat dat de periferie soms een 'productietent' is. Beiden heeft zijn voors- en tegens.
Computer says nooooo
Alle reacties Link kopieren
summer, het gaat ook om hoeveel ervaring een ziekenhuis heeft met aandoeningen. Liggen er elke dag 10 vrouwen met borstkanker op de oncologie afdeling of elke dag 1. Dan is de kennis misschien wel hetzelfde, maar de routine niet en die is ook belangrijk. Aan de andere kant wil je ook geen nummer zijn en daarom zou ik zelf niet voor een academisch ziekenhuis kiezen bij iets als borstkanker, maar voor een groot perifeer ziekenhuis. Als ik een hele zeldzame kanker zou krijgen zou ik absoluut wel naar het avl gaan of een academisch ziekenhuis.
Alle reacties Link kopieren
Het gaat inderdaad ook om de specialisaties die de verschillende ziekenhuizen hebben.

Zo liep ik in het UMC Utrecht omdat ik daar al gescreend werd in verband met het borstkankergen. En de afdeling Genetica van het UMC Utrecht is erg goed en heeft nauwe banden met hun mammapoli.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven