6 jarige met ADHD,Tips?

05-03-2021 06:19 61 berichten
Alle reacties Link kopieren
Onze oudste is rond de kerst onderzocht en blijkt een iets boven gemiddeld IQ en ADHD te hebben. Dit is voor ons geen verassing en geen ramp.

Nu krijgen we natuurlijk tips hoe hier mee om te gaan vanuit de orthopedagoog. Ik werk zelf al jaren als gezinsondersteuner in de jeugdzorg dus weet zelf ook wel het één en andee.Maar ik zou toch graag jullie ervaringen horen.

Het "probleem" is vooral op school (Jenaonderwijs) en in het verkeer zichbaar, thuis kunnen we er prima mee omgaan. Kind heeft ook vaste vriendjes gelukkig.

Op school zien ze slechte concertratie, valt vaak van zijn stoel, dwaalt soms door de klas, ze houdt andere ook van hun werk daarmee. Ook krijgt hij niet alle instructies mee om dat ze afgeleid is door externe prikkels-》 vuilnsiwagen die voorbij komt, de postbode, iemand die hoest etc. Kind moet door de leerkrkacht dan weer aan het werk gezet worden en soms ook terug naar zijn tafeltje teruggebracht worden.
Kind is laatste tijd zelf ook gefrustreerd dat dingen niet lukken hierdoor.

De onderbrekingen door corona hebben ook niet geholpen om structuur aan te brengen.

Wat al gedaan is.
Ze hebben een wiebelkussen geprobeerd, dit werd meer ee soort trampoline ;-). Kind mag alleen aan een tafeltje ziten ipv aan een tafel.met 4 kinderen, ook met een toets mag ze een koptelefoon op.

Aanvulling. Medicatie is een optie, eind maart hebben we daar een gesprek over.
mevrouw-fluitketell wijzigde dit bericht op 05-03-2021 06:58
4.14% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
boekenlegger0 schreef:
05-03-2021 08:02
Lastige situatie. Hebben jullie extra vitamines en mineralen al geprobeerd?
Qué?
Ouwe tang, verveel je je soms? Zoek eens een andere hobby dan mensen op dit forum af te zeiken, graftak!
Alle reacties Link kopieren
fluttershy schreef:
05-03-2021 07:16
- Duidelijke en korte blokken met taken.
- Bekijken of de leerstof qua niveau aansluit op het kind.
- Idem voor de uitleg. Welke zintuigen zorgen voor overprikkeling? Kan de uitleg beter alleen visueel aangeboden worden, waar de juf op een later rustiger moment checkt of het kind het goed doet?
- Bewegen niet steeds proberen in te dammen, maar inderdaad taakjes geven tussendoor waardoor je kind even van de stoel af kan.
- Koptelefoon heb je al. Sluit dit aan bij de manier van overprikkeling van je kind? Misschien is juist visueel de trigger. Wees ook attent op afleiding vanuit het schuren of wrijven van kleding.
- Is het zicht op het bord (nog) goed?
- Koppelen aan een stabiele leerling die zich niet van de wijs laat brengen door gewiebel etc als mogelijk, ipv alleen.
- Plaats in de klas die weinig ruimte laat voor afleiding, dus zeker niet achterin met een groep leerlingen ervoor.
- Belonen van gewenst gedrag ipv focussen op de ADHD (kind heeft misschien zitten bewegen maar wel taakje af gemaakt - - > sticker)
- Spreek non-verbale tekens af met de juf of meester, bijvoorbeeld een rode map rechtop op tafel zetten bij overprikkeling en afspreken hoe en waar het kind kan ontspannen.

Heel belangrijk om het zelfbeeld intact te houden! Het kind vindt het zelf ook vaak vervelend om 'druk en lastig' gevonden te worden maar kan de externe prikkels niet buiten sluiten. Blijf de aandacht van de begeleiding vragen dat het onvermogen is ipv onwil.

Dankjewel! Zelfbeeld is nu gelukkig nog goed. Is over het algemeen een gelukkig kind met veel vriendjes. Nu in groep 3 loopt kind alleen wel vast in schoolopdrachten en is hier verdrietig over.

Op welke manier kind overprikkeld wordt is nog niet helemaal duidelijk. Wel is duidelijk dat kind verbaal sterk is en auditieve spelletjes erg leuk vindy. Kind leert bv goed als opdrachten in een soort lied verpakt worden.

Kind blijkt een IQ van 125 te hebben, op rekenen en schrijven is er wat verdieping aangeboden maar ook hier komt concentratie natuurlijk terug.

Non-verbale tekens zoals een map werken (nog) niet kind vergeet deze afspraken :-D
Alle reacties Link kopieren
zussel schreef:
05-03-2021 07:14
Zie nu deze post. Voor medicatie moet je niet bij de orthopedagoog zijn, sorry maar die weet er duidelijk niet het meeste van. Concerta is een merknaam, geen stofnaam (stof is methylfenidaat) en daarmee dus ook niet het meest voorgeschreven. Er zitten nog verschillen in kortwerkend en soorten langwerkend. Daarbij krijg je van de apotheek als het even kan een soort eigen merk gezien de kosten.
Orthopedagoog gaat hier idd niet over. We hebben een afspraak met een kinderpsychiater hierover. Dit kwam meer even ter spraken toen we aan het na praten waren. Ze gaf zelf ook aan dat we hiervoor bij de psych moeten zijn.
Alle reacties Link kopieren
boekenlegger0 schreef:
05-03-2021 08:02
Lastige situatie. Hebben jullie extra vitamines en mineralen al geprobeerd?
Kind eet gezond,groeit goed.
Ik zie de connectie ook niet met ADHD?
Alle reacties Link kopieren
Hier geen ervaring, maar dochter kan zich soms ook moeilijk concentreren. Ze gaf dit zelf aan nadat scholen weer open gingen. Waarschijnlijk verschil met thuisonderwijs. Ze mag op een andere plek werken en sinds kort probeert ze een study buddy. Daarmee creer je een soort stemhokje van je bureau.
Alle reacties Link kopieren
Mevrouw-Fluitketell schreef:
05-03-2021 08:13
Kind eet gezond,groeit goed.
Ik zie de connectie ook niet met ADHD?
Google er maar op. Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat bijv. het slikken van extra omega 3, zink en b vitamines kan helpen om de symptomen van ADHD te verminderen.
Alle reacties Link kopieren
boekenlegger0 schreef:
05-03-2021 08:16
Google er maar op. Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat bijv. het slikken van extra omega 3, zink en b vitamines kan helpen om de symptomen van ADHD te verminderen.
Zal ik eens doen, lijkt mij alleen niet zonder risico omdat op eigen houtje te gaan doen.
Heb je er zelf ervaring mee?

Kind krijgt naast zijn volkeren brood, paprika tomaten en nootjes mee. We eten veel vis en groente en 1x in de week Pannekoeken of patat ;-)
Alle reacties Link kopieren
'Betekenis voor de praktijk

Moet je nu naar de drogist rennen voor wilde combinaties van vitaminen en mineralen? Daar lijkt het nog te vroeg voor. Er zijn wel tekorten bij mensen met ADHD, maar welke vitaminen en mineralen precies aangevuld moeten worden zou eerst individueel onderzocht moeten worden. Producenten van vitaminen doen, net als de farmaceutische industrie, aan marketing om geld te verdienen. Ze beloven geweldige resultaten, bijvoorbeeld dat vitaminen medicatie voor ADHD kunnen vervangen. Zo ver is het nog niet. Maar vitamine D aanvullen in de winter in landen waar de zon te weinig schijnt, is wel zinvol voor mensen met ADHD of depressie.'

Ik vind alleen dit soory artikelen. Er moet nog veel meer onderzoek gedaan worden.
Ouwe tang, verveel je je soms? Zoek eens een andere hobby dan mensen op dit forum af te zeiken, graftak!
Alle reacties Link kopieren
Als het mogelijk is: instructie in korte vorm op de tafel van het kind neerleggen.
Vaak onthouden ze de lange instructie niet (gedachten dwalen af). Ook een instructie op het bord geschreven, komt vaak niet goed binnen.

Werkvormen structureren: Bijvoorbeeld met kleurcodes. Rood hoort bij geschiedenis werkboek, schrift, boek krijgen die kleur. Etc.

Laten kauwen, op een stokje, kauwgom etc. Ook dat helpt vaak erg goed.



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Natuurlijk moet er nog extra onderzoek worden gedaan maar je kunt met je huisarts overleggen over wat veilig is om te nemen. Mijn neefje krijgt in overleg met huisarts geen medicijnen maar slikt onder andere b vitamines, zink en omega 3. Bij hem geeft dit verbetering in hoe hij zich voelt en hoe hij zich gedraagt.

Bijvoorbeeld dit over zink
Zink
De onderzoeken met zink zijn minder talrijk dan die met magnesium/vitamine B6 maar de twee studies die we hebben gevonden zijn wel van betere kwaliteit en met meer proefpersonen.
400 kinderen van rond de 10 jaar met ADHD werden in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg 40mg zink per dag en de andere groep een placebo. Na 12 weken werden op drie manieren het gedrag en de klachten van de kinderen beoordeeld. Door een test, een vragenlijst voor de ouders en een vragenlijst voor de onderwijzers. De kinderen in de zinkgroep scoorden beter wat betreft hyperactiviteit, impulsiviteit en sociaal gedrag dan de kinderen in de placebogroep. De zink had geen effect op het concentratievermogen. Uit verdere analyse bleek dat de wat oudere kinderen met overgewicht en een laag zinkgehalte bij aanvang het best reageerden op de zinksuppletie.
Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2004 Jan;28(1):181-90.
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoon is als 9 jarige begon met ritalin. Naderhand vervangen door medikinet.
Zoon had veel last van zichzelf. Wij en school hadden er niet zo’n last van.
Maar verschil voor zoon is enorm. Zijn klas zit nu weer in quarantaine (meerdere kinderen met Corona) dus weer thuis onderwijs. Zonder medicatie werkt hij chaotisch, schrijft onleesbaar en begrijpt hij vaak de opdracht niet. Met medikinet ervaart hij meer rust, werkt hij logisch en kan hij zijn eigen werk lezen.
Hij heeft iets van een rebound effect. Verder geen bijwerkingen.
(Wiebelkussens etc zijn tevoren ook al geprobeerd. Had nul effect , structuur bied ik veel, vindt hij heel fijn )!
Alle reacties Link kopieren
lisbeth schreef:
05-03-2021 07:20
Je kunt zeker leren met adhd om te gaan maar dat is voor een 6 jarige heel moeilijk.
Mijn jongste heeft adhd en is zeer begaafd. Ik weet zeker dat hij zonder medicatie misschien net vmbo had kunnen afronden. En dan zullen er reacties komen dat er niks mis is met vmbo en dat klopt. Maar waarom zou ik hem de kans op het vwo afnemen vanwege bezwaren op medicatie. Naarmate hij ouder wordt kan hij leren met zijn adhd om te gaan maar eerst wil ik hem de kans bieden om zich te ontwikkelen, de frustraties van adhd hoeven daar niet nog eens extra bij
Zo staan wij er idd ook in, al merk ik bij mezelf ik het wel heftig vindt bij zn jong kind. Iets met ratio en gevoel.

Kind heeft een IQ van 125 maar het komt er nu niet uit. Nu maakt het mij geen fluit uit of er vwo of vmbo uit komt, man en ik hebben beide "gewoon" havo en mavo gedaan. Wel willen kind zo goed mogelijke kans geven om zich te ontwikkelen.
Alle reacties Link kopieren
Ik merk zelfs al bij mijn 10 jarige zoon dat hij zijn eigen onrust steeds beter herkent. Onder schooltijd herkent hij het wel, maar heeft hij het niet onder controle. Maar hij vraagt wel steeds vaker na het avondeten: zullen we even een stukje fietsen / wandelen. Ik heb energie over.
Hij ziet zijn sport ook steeds meer als uitlaatklep
Ik heb zelf ook geen problemen met vmbo. Heb zelf mavo gedaan. Maar kind heeft een iq passend bij vwo. Zou het zelfs redelijk op zijn sloffen moeten kunnen afronden. Ik wil hem die kans geven. Als het niet gaat, even goede vrienden. Maar zit nu in de derde en kan het qua materie prima aan. Terwijl hij jonger is want groep drie overgeslagen. Maar zonder medicatie is het een ongeleid projectiel. Zegt alles wat in hem opkomt, doet alles wat in hem opkomt.
Met medicatie hangt hij al ondersteboven zijn woordjes te leren dus je kunt je voorstellen hoe het zonder gaat ;)
Alle reacties Link kopieren
Ze zijn ook heel vedraagzaam naar kinderen die niet gemiddeld zijn, ze denken actief mee en geven meerdere kinderen aangepast werk. Ik ben bang dat we dit ergens anders niet gaan

De verdraagzaamheid kan een onderdeel van het probleem zijn is mijn ervaring. Ongewenst gedrag moet het liefst bij de eerste tekenen worden gestopt, gewenst gedrag geoefend en direct bekrachtigd. Mijn ervaring (4 Jenaplanscholen in mijn werkgebied) is dat meestal niet goed voor elkaar. In mijn werkgebied maar bij 1. Als er veel kan en mag is er ook vaak veel onrust en zijn er veel prikkels en is er veel onduidelijkheid en dat zit m bij een kind met ADHD al in hele kleine dingen.
Ik merk nu ook bij jongste dat een adhd’ er in puberteit ook veel heftiger is. Als hij in het weekend zijn medicatie vergeet is het een puber in kwadraat. En dat vind hij daarna zelf ook echt niet leuk maar hij heeft er geen rem op. Met medicatie heeft hij meer rust in zijn hoofd.
Maar, oudste vond medicatie niks en wilde ermee stoppen. Ik ben dus ook echt niet perse voor medicatie. Ik ben echter wel voor proberen en kijken hoe het gaat.
Alle reacties Link kopieren
Mijn kind heeft bij zijn concentratie problemen echt baat gehad bij Equazen
Onze dochter heeft ook ADHD en dit weten we al vanaf dat ze 5 was. Wij waren ook tegen medicatie, vooral vanwege de zweem die eromheen hangt. Daarom hebben we eerst geprobeerd om met LTO3 rust voor haar te creeeren. Een homeopathisch middel wat voor haar heel veel deed. Dus mocht je (nog) niet aan de medicatie willen, dan zou dit wellicht iets kunnen zijn. Het heeft wel even nodig om een spiegel op te bouwen overigens, dus geduld is wel geboden.
Helaas voor ons meisje was haar ADHD uiteindelijk te heftig en ondervond ze er op meerdere vlakken zoveel hinder van dat ze nu toch medicatie gebruikt.
Alle reacties Link kopieren
lisbeth schreef:
05-03-2021 08:54
Ik heb zelf ook geen problemen met vmbo. Heb zelf mavo gedaan. Maar kind heeft een iq passend bij vwo. Zou het zelfs redelijk op zijn sloffen moeten kunnen afronden. Ik wil hem die kans geven. Als het niet gaat, even goede vrienden. Maar zit nu in de derde en kan het qua materie prima aan. Terwijl hij jonger is want groep drie overgeslagen. Maar zonder medicatie is het een ongeleid projectiel. Zegt alles wat in hem opkomt, doet alles wat in hem opkomt.
Met medicatie hangt hij al ondersteboven zijn woordjes te leren dus je kunt je voorstellen hoe het zonder gaat ;)
Haha, daar kan ik mij wat bij voorstellen.
Fijn dat dit werkt voor jullie!
Alle reacties Link kopieren
apiejapie schreef:
05-03-2021 06:39
Waarom alleen met een toets een koptelefoon? Vaak helpt dat al enorm tijdens het zelfstandig werken.
Leerkracht kan kind wat vaker beweeg- taakjes geven. Bijv even iets kopiëren, iets naar juf Janneke in de bovenbouw brengen enz.
Vraag me wel af of je kind op het Jenaplan wel goed zit. Er wordt veel gevraagd van kinderen omdat ze met meerdere jaargroepen bij elkaar zitten. Zou regulier onderwijs iets kunnen zijn? Nu is de juf altijd met instructie bezig. Kind wordt waarschijnlijk ontzettend afgeleid. Al ben ik fan van Jenaplan, het is niet geschikt voor elk kind.
Dit dus.
Kind heeft baat bij structuur. En regelmaat. Is jenaplan dan passend?
Medicatie kan goed helpen.
Evenals kind wel zo veel mogelijk mee laten doen zoals elk ander kind. Door haar apart te zetten focus je op het verkeerde. Ik snap wel dat zij zich dan rot voelt. School moet misschien ook wat meer trainen en leren omgaan met. Wat meer positief benaderen. Educatie over wat er gebeurd met kind. Meer actievere taken geven. Vaker koptelefoon op als zij dat wil
Alle reacties Link kopieren
Prachtige post fluttershy. Inderdaad proberen om te gaan met en niet in te dammen en vooral: zelfbeeld in tact houden...
Alle reacties Link kopieren
Warrique schreef:
05-03-2021 08:55
Ze zijn ook heel vedraagzaam naar kinderen die niet gemiddeld zijn, ze denken actief mee en geven meerdere kinderen aangepast werk. Ik ben bang dat we dit ergens anders niet gaan

De verdraagzaamheid kan een onderdeel van het probleem zijn is mijn ervaring. Ongewenst gedrag moet het liefst bij de eerste tekenen worden gestopt, gewenst gedrag geoefend en direct bekrachtigd. Mijn ervaring (4 Jenaplanscholen in mijn werkgebied) is dat meestal niet goed voor elkaar. In mijn werkgebied maar bij 1. Als er veel kan en mag is er ook vaak veel onrust en zijn er veel prikkels en is er veel onduidelijkheid en dat zit m bij een kind met ADHD al in hele kleine dingen.
Heb je hier een voorbeeld van?
Met verdraagzaam bedoel ik vooral dat iedereen erbij hoort en dat ze de positieve kanten van t kind benadrukken. Kind wordt zeker gecorrigeerd als het storend gedrag laat zien en ze oefenen al vanaf de kleuter klas met dingen die verbeterd moeten worden. Ben het wel met je eens dat het wat "rommeliger" is en er meer prikkels zijn doordat het combinatieklassen zijn. Wel zijn er maximaal 27 kinderen in een klas.

Het zelf plannen is bv een grote uitdaging voor kind. Aan de andere kant doen ze veel met "levend leren" ik geloof dat dit uit Freinet onderwijs komt, kind doet het hier dan weer erg goed op. Lastig hoor!

Er zit hier ook een openbare school die via IPC onderwijs les geven, deze school is wel heel groot met 2 locaties en grote klassen (31/32 leerlingen) de sfeer sprak ons niet aan bij de open dag. Er is ook een kleine Christelijke school die klassiek onderwijs geven. Door de vergrijzing zijn er daar alleen ook wat combi klassen, zijn gewoon niet genoeg leerlingen.
Alle reacties Link kopieren
Wij geven, naast de begeleiding die we via het OCRN hebben, wel medicatie. De langwerkende variant, Medikinet.
Deze wordt niet vergoed maar dat heb ik er graag voor over.
We hebben eerst de kortwerkende variant geprobeerd, wat een drama. Twee keer per dag een heftige rebound en op school steeds vergeten bij te nemen.
Hij reageerde daar heel naar op en heb toen op advies van een bevriende apotheker Medikinet geprobeerd. Bouwt langzaam op en af dus heel geleidelijk en werkt voor hem geweldig.
Het was dit of speciaal onderwijs. Ik heb niets tegen speciaal onderwijs, de school die we hebben bekeken was super. Alleen niet voor hem.

Verder; kijk naar groeps therapie/ Dit wordt zeker aangeboden en vond mijn zoon ook erg leuk! Ze zitten dan met een klein groepje kinderen met ADHD of ADD bij elkaar, praten over hoe om te gaan met ADHD, krijgen leuke opdrachten voor thuis, leren het positieve uit hun ADHD te halen en uiteindelijk een leuke diploma. Ook goed voor de ouders!
Alle reacties Link kopieren
Kauwketting kan ook helpen
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ter illustratie altijd een stuiterbal in mijn tas.
De natuurlijke neiging is stuiteren, maar waar dat niet gewenst is, helpt direct bij het eerste omhooggaan, afstoppen het beste. Als je direct zacht een hand op de stuiterbal legt, ontstaat er geen herrie, worden andere ballen niet aangestoten enz. Wacht je met reageren tot de stuiterbal 10 cm boven de tafel hangt, heb je al herrie bij het terugvallen, wacht je tot 30 cm of meer, dan heeft de wind er al vat op en krijg je 1 enorme kettingreactie, waar de stuiterbal uiteindelijk de schuld van krijgt, maar die deed alleen maar wat er bij hem hoorde de omgeving reageerde niet adequaat.

Liefdevol en direct afstoppen van ongewenst gedrag en in oefenen van het juiste gedrag in kleine en haalbare stapjes, zodat jullie kind eb de tools en het zelfvertrouwen krijgt, dat ze het kan én dat ze zelf ook invloed heeft op de situatie, is belangrijk. Daarnaast moet ze, als dat niet verstorend werkt, ook lekker kunnen stuiteren, want daar in ligt ook haar kracht.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven