Bekkeninstabiliteit

09-03-2008 12:51 25 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



Ik ben 23 weken zwanger en heb al vanaf het begin van mijn zwangerschap zo nu en dan last van mijn bekken / heupen. Alleen de laatste drie weken wordt dit steeds heviger en regelmatiger. Ik heb pijn bij het lopen, zitten, liggen en opstaan, fietsen, traplopen, aankleden.



Ik krijg vooral last van mijn onderrug met uitstraling naar linker en rechterzijde, uitstraling naar de liezen en onderbenen. Dit is behoorlijk belastend want ik kan geen kant op of de pijn wordt heviger.



Wie herkent dit probleem of kan mij hier meer info over geven?

Op internet komen mijn klachten voor 90% overeen met bekkenpijn etc.



Wie kan mij advies geven?
Alle reacties Link kopieren
Ik ben nu voor de 3e keer zwanger en heb nu alweer last van mijn bekken (nog maar 10 weken zwanger). Bij mij valt het nu nog mee gelukkig.

Bij de 2 zwangerschappen hiervoor is door de arts bekkeninstabiliteit vastgesteld en hiervoor heb ik fysio gehad, hielp wel wat, maar bleef er last van houden...

Dus een tip voor jou, ga naar de huisarts die zal je doorverwijzen.



Stertke ermee
Alle reacties Link kopieren
Ik zou een afspraak maken met een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in bekkeninstabiliteit.



Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik ook last van mijn bekken.



Ik beweer niet dat fysiotherapie zaligmakend is, want je bekken zijn nu eenmaal weker en de klachten zullen een tijdje blijven aanhouden. Ook na je zwangerschap heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Je moet in ieder geval echt rustig aan gaan doen en geen fysieke zware klussen doen.



Als je een afspraak bij de fysio hebt, kun je vragen of je een bekkenband mag lenen. Dit helpt wel iets. Het is een band die je om je heupen plaatst zodat deze wat steviger zijn met lopen.
Alle reacties Link kopieren
Lady_bug, je hoeft geen verwijzing van je huisarts om een afspraak te maken met een fysiotherapeut. Dat is verandert.
Alle reacties Link kopieren
Hoi,

Ik had dit in mijn tweede zwangerschap ook en ben uiteindelijk aan de late kant (bij 36 weken ofzo) bij een goede fysiotherapeut terecht gekomen. Haar behandeling gaf verlichting en ze gaf houdingsadviezen en oefeningen mee. Het hielp wel, maar helemaal weg ging het niet. Dat kon ook niet volgens haar.

Ik heb er tot een half jaar na de bevalling last van gehad, wel in afnemende mate.

Zorg dat je een gespecialiseerde fysiotherapeut vind, de verloskundige/gynaecoloog weet vast wel namen.

Succes!
Alle reacties Link kopieren
Als het mogelijk is dan zou ik op zoek gaan naar een bekkenfysiotherapeut. Zij zijn gespecialiseerd in het bekkengebied en hebben hier voor ook een 3 jarige opleiding voor gevolgd. meer info kan je vinden op: www.bekkenfysiotherapie.nl



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Hoe hebben jullie dat verder gedaan met jullie werk etc?



Ik heb een kantoorbaan waar ik dus veel zit. Ik zit me in de loop van middag erg in de weg. Krijg dus veel last. Ik probeer al wel zo veel mogelijk af te wisselen met een stukje lopen, maar ja dat gaat dus ook al niet echt.



Ik ben afhankelijk van het openbaar vervoer en moet dus elke dag (werk 36 uur per week) naar de bus lopen en van het station naar mijn werk. Ik heb helaas heen collega met wie ik kan meerijden...
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook een kantoorbaan en heb gewoon gewerkt. Die stukjes lopen lijkt me alleen maar goed, als je helemaal niks meer doet verstijf je volgens mij. Mits het geen kilometers is natuurlijk. Fietsen ging bij mij trouwens beter, dus misschien kun je een fiets regelen? Ik weet niet meer goed hoe ik dat deed in de loop van de dag, het is ook een kwestie van accepteren denk ik, helemaal pijnloos zal het niet worden. Afwisselen met wandelen, naar koffieautomaat e.d. is wel goed denk ik. Ik kreeg als ik te lang stil zat last van rusteloze benen.
Ik heb in mijn eerste zwangerschap met 8 weken last gekregen van bekkenklachten. Toen ik 3,5 maand zwanger was ben ik doorverwezen naar een fysiotherapeut. Aangezien ik in de zorg werk, en dus veel zwaar werk doe en veel loop heb ik me met 5 maanden zwangerschap ziek gemeld, met ernstige bekkenklachten. Het was toen zo erg dat ik de auto niet meer uit kwam omdat mijn linkerbeen niets wilde doen. Vanaf 6 maanden "mocht' ik niet veel meer van arts en fysio. Geen traplopen, zowiezo zo min mogelijk lopen. De bekkenklachten waren wel vrijwel meteen na de bevalling over. Het is bij mij echt door de hormonen dat ik dan last van mijn bekken krijg. Bij mijn tweede zwangerschap begon het ook met 8 weken maar is niet zo erg geweest. Ik kon gewoon werken en alles blijven doen. Wisselt dus wel vreemd genoeg..

Ik zou idd een goede fysio zoeken, ze gaven mij tips hoe ik de pijn een beetje kon voorkomen. Dus de juiste houdingen en oefeningen doen. Veel succes.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb tijdens mijn zwangerschap ook last gehad van mijn bekken. Rond de 6 mnd werd het echt pijnlijk en vanaf de 7de mnd kon ik nog amper lopen. Ik dacht toen echt als dit ooit maar goed komt en ik kan je vertellen het is goed gekomen. Het heeft wel even geduurd, mijn kindje was toen ongeveer 7 mnd oud. Ik wil je adviseren om je bekkenbodemspieren te blijven trainen. Ik hield daar nl mee op zodra het goed ging en toen kreeg ik snel de klachten weer terug. Ik wens je veel sterkte en hopelijk verdwijnen de klachten snel als je bent bevallen.
Alle reacties Link kopieren
Ook ik kreeg last van mijn bekken zo rond de 20 weken.

Het kwam ineens smorgens opzetten, wist niet wat ik had.

Naar de huisarts geweest en werd toen doorverwezen naar een therapie, mocht zelf kiezen welke. Ik heb toen gekozen voor mensendieck, omdat ik iemand ken die daar heel veel baat bij heeft gehad (ze kwam de 3e zwangerschap beter uit, dan dat ze hem inging, bij 2e kindje had ze al veel last van de bekken)

Ik ben blijven werken, maar deed iedere dag wel 1 tot 2 keer even mijn oefeningen op t werk, anders kreeg ik weer meer last.

Na de bevalling heb ik rustig aan de dingetjes opgebouwd, steeds iets verder lopen en nu ben ik zo goed als klachten vrij, alleen als ik heel moe ben en dan bepaalde bewegingen maak heb ik soms nog last.

Succes ermee!
Ook hier pijn aan het bekken, vanaf dat het hcg in mijn lijf zat, helaas. Ik ben naar een bekkenfysio gegaan en dat heeft supergoed geholpen, hoefde in het laatste deel van mijn zwangerschap niet meer terug. Na de bevalling kreeg ik weer last en ben ik weer naar haar toe gegaan. Drie maanden na de geboorte van mijn dochter ben ik helemaal klaar met fysio en pijnvrij.

Wel goed je oefeningen doen thuis!
Je vroeg nog naar werk. Je moet regelmatig even gaan lopen, zeker als je een kantoorbaan hebt. Haal koffie voor je collega's, ga een stukje verder weg naar het toilet. Wat mij ook geholpen heeft is een luchtkussen onder mijn gat, ook op advies van de fysio. En kijk uit met de trap, ik kon dat niet echt goed meer.

Helaas voor jou had ik wel de mazzel dat ik op een gegeven moment wel met de auto naar mijn werk kon, toen het echt niet meer ging.
Alle reacties Link kopieren
Hoi,



Ik kreeg rond dezelfde periode als jij in m'n zwangerschap heel veel last van bekkeninstabiliteit en ben hier achteraf veel te lang zonder behandeling mee rond blijven "lopen". Toen ik eenmaal met m'n klachten bij de verloskundige kwam, kreeg ik namen en telefoonnummers mee van fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in b.i.. De verzekering vergoedde maar een x aantal behandelingen, dus in het begin ging ik 2x per week en daarna 1x per week. Elke dag moest ik thuis oefeningen doen. Qua pijn heeft het allemaal niet heel veel geholpen, maar dat komt vooral omdat mijn klachten zich concentreerden rond mijn schaambeen, wat moeilijk te behandelen is. Het was wel heel goed voor het terugdringen van m'n klachten met licht urineverlies. Op het laatst kreeg ik vaak een massage, wat erg fijn was.

Ik heb ook een kantoorbaan en zodra ik bij de vk kwam, heb ik een brief voor mijn werkgever meegekregen waarin stond dat ik minder en aangepast moest gaan werken (geen trappen meer op en af, niks meer dragen etc.). De bedrijfsarts heeft toen gezegd: halve dagen is meer dan genoeg voor jou (ik werkte toen 40 uur) en als je straks minder kan, schroom dan niet. Ik heb het gelukkig wel op halve dagen kunnen redden (ging met verlof met 34 weken).

Het heeft allemaal best een impact gehad, want ik kon de laatste maanden niks meer: niet langer dan 10 minuutjes in de auto zitten, m'n huishouden niet doen en douchen was bijvoorbeeld de "activiteit van de dag".

Toen ons kindje geboren was, was ik ontzettend snel van mijn klachten af en ik voelde me al gauw weer de oude.

Ik blijf maar denken: al had ik eerder naar m'n lichaam geluisterd, dan was het misschien zo ver niet gekomen. Dus...



Succes! Grace
Alle reacties Link kopieren
Inmiddels ben ik bij mijn huisarts geweest en die heeft mij geadviseerd om minder te gaan werken. Ik ben ook door verwezen naar een Mensendieck therapeut. Hier zal ik morgen heen gaan.



Heel veel verschillende verhalen, maar wel top al die reacties. Het is fijn om te lezen dat dit een herkenbare klacht is. De huisarts vertelde mij dat dit bij 1 op de 10 zwangere dames voorkomt.



Ik hoop dat ik goeie opdrachten meekrijg zodat ik in iedergeval halve dagen kan gaan werken. Dit heeft de verloskundige geadviseert. Dan ben ik toch nog een beetje acties al moet ik wel zeggen dat ik me niet super goed kan bewegen en ik al vrij snel last heb. Maar ja dat zal er allemaal wel bij horen.. :(
Alle reacties Link kopieren
Ik wil toch graag opmerken dat ik er zoveel moeite mee heb dat vrouwen zo snel zeggen dat ze bekkeninstabiliteit hebben. Bekkeninstabiliteit is een bijzonder ernstige aandoening en bekkenklachten door een instabiel bekken (ELKE zwangere heeft een instabiel bekken) is heel iets anders! Ook dit kan bijzonder pijnlijk zijn hoor, daar niet van. Alle pijnlijkheden die hierboven beschreven lijken te vallen onder de bekkenklachten en niet onder bekkeninstabiliteit (al kan ik dan natuurlijk niet met zekerheid zeggen.) Ik werk de hele dag met zwangeren en gelukkig komen we hooguit 1x per jaar iemand tegen die echt bekkeninstabiliteit heeft (in rolstoel dan wel op krukken).



TO, als ik jou was zou ik ook naar de fysio gaan. Helemaal verdwijnen zullen je klachten waarschijnlijk niet meer voordat je bevallen bent en misschien verergert het ook nog wel wanneer je buik groter zal worden maar een fysio kan je zeker helpen met tips en oefeningen waardoor je je zwangerschap wat makkelijker kan 'doorlopen'



Veel sterkte ermee!
Alle reacties Link kopieren
Ik snap dat je er onderscheid in wilt maken,Sliep, maar ik vraag me echt af waarom je er zoveel moeite mee hebt dat vrouwen het onder een verkeerde noemer plaatsen.Waarom maak je je daar zo vreselijk druk om?



TO: naar de fysio toe!Zo snel mogelijk! Ze kunnen evt met massage een groot deel van de klachten eventjes verminderen, en in ieder geval de pijn wat draaglijker maken. Ze kunnen ook kijken of een bekkenband iets voor jou is, en of je wellicht minder last zult hebben met krukken.
Alle reacties Link kopieren
Ik mijn bekken doet pijn door mijn zwangerschap. Een gespecialiseerd bekkenfysiotherapeut heeft wonderen verricht. De scherpte van de pijn kon ze wat weghalen waardoor ik mobieler kan blijven. En haar magische woorden 'de belasting aanpassen aan de belastbaarheid'. Tja... Het is irritant, lastig, frustrerend, pijnlijk en gaat hopelijk straks weer over.



Ik kon echt vrij weinig toen ik voor het eerst kwam. Nu ruim 22 weken verder en 10 behandelingen later hoef ik de resterende weken van mijn zwangerschap niet weer te komen. Tenzij de klachten verergeren. Kortom: ze kunnen echt helpen!



Sterkte
Alle reacties Link kopieren
Hoi,

Ik ben nu 24 weken en bij mij is twee weken terug BI ontdekt. Kon al tijden erg moeilijk lopen en liep ervoor bij de fysio maar nu is het dus duidelijk waar het van komt.

Ik ben nu verwezen naar een bekkenbodemfysiotherapeut en ik hoop dat dat een hoop zal helpen, zou het zo rot vinden om hier nog 16 weken mee door te moeten lopen.

Liefs M
Alle reacties Link kopieren
Ik heb op een gegeven moment stukken in een rolstoel af moeten leggen, omdat ik gewoon niet meer lopen kon. Ik strompelde thuis en dat was het. Toen kreeg ik van mijn verloskundige therapeut het adres van een mensendieck therapeut waar zij mee werken (ik wist niks af van mensendieck, wel bemerkt wat voor wonderen die mevrouw verrichte!!). Die mevrouw kwam bij mij thuis, omdat ik niet naar haar kon en ze is een half uurtje geweest en ik kon weer vrij goed lopen. Een keer of 5 bij haar praktijk geweest en binnen een maand liep ik alweer als een kievit. Geweldig, ik ben een overtuigd mensendiecker!
Alle reacties Link kopieren
In mijn tweede zwangerschap kreeg ik zo rond de vierde, vijfde maand last van bekkeninstabiliteit. Ik ben snel naar de huisarts gegaan en direct doorverwezen naar een gespecialiseerd fysiotherapeute. Ik kreeg oefeningen die ik ook thuis moest doen, maar daarnaast masseerde ze me ook. Rechts halverwege mijn rug, terwijl ik de klachten vooral links in mijn bekken had en in mijn schaambeen. Maar de plek die ze masseerde had te maken met de bloedsomloop aldaar, vertelde ze. Het waren zeer pijnlijke massages waarbij de tranen me in de ogen sprongen. Maar binnen enkele weken was ik helemaal van de klachten af. Dat had ik niet verwacht, ik had gehoopt dat ze niet zouden verergeren en misschien iets zouden afnemen. Maar helemaal weg, en dat nog tijdens de zwangerschap! Ik ben er zelf van overtuigd dat die massages de sleutel waren.

Dus ik kan alleen maar zeggen: niet wachten, wees er snel bij. Wie weet pakt het net zo goed als bij mij.

xx lisa.
Alle reacties Link kopieren
Ik snap wel wat Sliep zegt. Bekkenklachten zijn vrij normaal in een zwangerschap. Ineens ging men dat bekkeninstabiliteit noemen en kreeg je een epidemie, waarbij vrouwen zelfs in een rolstoel belandden terwijl er niet echt wat bijzonders aan hun bekken te zien viel. Gelukkig is die hype nu weer over. Het schijnt ook dat vrouwen die bekkenklachten 'bekkeninstabiliteit' noemen een veel grotere kans lopen op 'loopklachten' dan vrouwen die dezelfde klachten 'rugpijn' noemen.

Daarmee wil ik niet zeggen dat vrouwen met bekkenklachten nergens last van hebben, maar alleen dat het een normaal verschijnsel is tijdens zwangerschap. Dat besef kan al heel wat helpen denk ik. Je kunt natuurlijk altijd naar een fysiotherapeut gaan, dat kan nooit kwaad.
Alle reacties Link kopieren
Bekkeninstabiliteit is een combinatie van pijn en bewegingsproblemen van het bekken. Bekkeninstabiliteit komt voor bij één tot negen procent van de zwangere vrouwen.

Maar bekkeninstabiliteit komt, minder vaak, ook bij niet-zwangere vrouwen en bij mannen voor.



De pijn zit meestal bij het schaambeen en in de onderrug (tussen heiligbeen en darmbeenderen). Deze pijn kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies of de vagina. Ook kunnen pijnklachten ontstaan links en/of rechts onder in de rug ter hoogte van de SI-gewrichten (de meeste mensen hebben daar twee kuiltjes). Deze pijn kan uitstralen over de hele bil, naar de lies, de achterzijde van het bovenbeen en soms ook het onderbeen. Verder kan ook het stuitje pijn doen (het laagste punt midden onder in de rug).



Vooral bij of na abrupte bewegingen treedt pijn op en bij het langer volhouden van bepaalde houdingen of bewegingen (bijvoorbeeld lopen, traplopen, schoenen aantrekken, in-en uit de auto stappen en omdraaien in bed). Bij vermoeidheid worden de klachten vaak erger.
Alle reacties Link kopieren
Nou, zo normaal vind ik het ook weer niet als je nauwelijks kunt lopen tijdens je zwangerschap, daar heb ik geen last van gehad en de meeste mensen die ik ken ook niet. En hoe je het ook wilt noemen, als je niet meer mobiel bent vanwege klachten dan mag je toch met recht zeggen dat er iets is.
Alle reacties Link kopieren
scorpion, dat zou wel kunnen kloppen van die onverwachte bewegingen. Want ik had werkelijk nergens last van, totdat ik met een weekje of 30 (misschien iets meer of minder) nog even leuk ging voetballen. De volgende dag kon ik dus moeilijk lopen en binnen een week was het alleen nog maar pijnlijk strompelen.

Dus bekkenklachten of niet, zonder zwanger te zijn geweest, vermoed ik dat ik geen klachten overgehouden zou hebben na voetballen. Dus wijt ik het toch echt wel aan zwangerschap.



In mijn geval bleken mijn bil en rugspieren niet voldoende corset te geven voor mijn bekken en deze moest ik trainen (dagelijks, elke ochtend en avond een 20 minuten een aantal oefeningen). Deze oefeningen maakten alles weer sterk genoeg om de lossere zwalkheupen door zwangerschap goed bij elkaar te houden. Echt, ik was zo goed als klachtenvrij en heb ook nooit meer problemen gehad daarna!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven