Creche; waar let je op?

25-06-2007 13:31 28 berichten
Alle reacties Link kopieren


Zoals de titel al zegt. Een chreche, waar let je op.



Ik heb een dochtertje van ruim 9 maanden. Oma pas alle dagen op. Ik werk 24 uur onregelmatig dus gemiddeld pas Oma 1 keer een hele dag en 2 keer een halve dag op in de week. (soms meer, soms minder). Als het meer is vind mijn moeder het wel wat veel. Nou is het ook nog eens zo dat wij geen kindjes in onze directe omgeving hebben (althans die op dat niveau dat wij ook regelmatig contact hebben). Ik zou graag willen dat zij wat meer in contact komt met andere kindjes. Dit alles samen genomen wil ik graag dat mijn dochter 1 dag in de week naar de creche gaat.



Na dit lange intro komt dan mijn vraag. Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een creche? Wij hebben er een om de hoek (100m lopen) en die ziet er goed uit. Ik ben daar vanmiddag even binnengevallen (na een telefoontje natuurlijk) om even wat info op te halen. En eigenlijk had ik er een heel goed gevoel bij. Zag er gezellig en knus uit. Nou weet ik alleen niet zo goed waar ik allemaal op moet letten. Ik heb nog een creche dicht in de buurt en daar ben ik nog niet geweest maar heb wel goede verhalen gehoord, maar die is weer iets verder weg. Die hier om de hoek is nieuw (we wonen in een nieuwbouw wijk) en aangezien wij geen mensen met kinderen kennen die daar hun kids naar de creche doen....



Miss O


Alle reacties Link kopieren
Om te beginnen is 1 dag eigenlijk wel wat weinig. Als ik de leidsters van de creche waar mijn zoon naartoe gaat moet geloven wennen kinderen die maar 1 dag gaan moeilijker en moeten ze eigenlijk veel langer steeds weer inkomen dan kinderen die 2 dagen gaan. Zij raden altijd aan om 2 dagen als minimum te hanteren.



Verder: waar let je op?



Natuurlijk veiligheid en hygiene. Is het schoon, netjes, hebben de kinderen een eigen bedje of niet, kunnen ze zelf deuren openmaken, hoe gaan ze om met ophalen en brengen, kan iedereen zomaar in en uit lopen of niet.



Verder heb ik opgelet toen ik verschillende creches ging bezoeken op hoeveel babies ik zag of hoorde huilen, ik vond het erg belangrijk dat mijn zoon niet langer dan een paar minuten huilde. Bij sommige creches lagen er de hele rondleiding babies in een wipstoel of box te huilen, bij de creche waar hij nu naartoe gaat zag ik er eigenlijk geeneen alleen huilen, als er al gehuild werd zat het kindje op schoot ofzo.



Verder heb ik op voeding gelet, ik gaf borstvoeding en wilde weten hoe ze daarmee omgingen en hoe ze met het introduceren van bijvoeding om gingen.



Ook heb ik op de grootte van de lokalen gelet en gewoon op wat de kinderen in de verschillende leeftijden deden. Wat voor soort speelgoed, hoe is hun pedagogische visie en sluit dat aan bij mijn eigen ideeën, hoe gaan ze om met wensen van de ouders ( dat bleek later ook erg belangrijk te zijn, want mijn zoon heeft nogal wat medisch gedoe achter de rug waardoor hij bijvoorbeeld niet zo makkelijk met voeding is en niet alles mag eten).



Waar ik níet op heb gelet en later wel van baalde was hoe flexibel ze waren met o.a. halen en brengen. Wat later komen wordt niet echt op prijs gesteld bij het brengen en ook een dag ruilen of een extra dag is bij ons kdv altijd enorm gedoe. Ook heb ik van anderen goede verhalen gehoord over warm eten op de creche en dat doen ze bij die van ons ook niet. Dat vond ik toen mijn zoon rond de 2 was vaak wel jammer, want dat was bij hem en veel kindjes uit zijn groep een periode dat eten nogal een gedoe was en over het algemeen eten kinderen beter op het kdv dan thuis.



Verder heb ik op de buitenspeelruimte gelet, vooral op veiligheid en dat het lekker groot is. Ook heb ik gevraagd hoevaak ze met de kinderen naar buiten gaan, ook als het slecht weer is.



En verder heb ik voor een creche met horizontale groepen gekozen en dat bevalt mij al bijna 3 jaar uitstekend. Erg leuk dat steeds dezelfde kindjes een groep opschuiven en je ze allemaal tegelijk ongeveer dezelfde ontwikkeling ziet doormaken.



succes!
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
Ok, waar ik op zou letten is:



Hoe is de sfeer.

Wat zijn de openingstijden, zijn die een beetje ruim.

Werken ze met horizontale of met verticale groepen.

Zitten de kinderen in aparte lokalen, loopt alles door elkaar of is het een soort tussenvorm.

Hoeveel kinderen zitten in een groep met hoeveel leidsters.

Gaan de kinderen veel naar buiten.

Gaan ze bijvoorbeeld ook boodschappen doen met een aantal kindjes.

Kun je makkelijk een dagje ruilen of een extra dagje bijboeken.

Zijn ze heel streng dat je om bijv. 9 uur je kind gebracht moet hebben of klagen ze niet als je eens om 9.15 uur aankomt.
Alle reacties Link kopieren
Je dochtertje is 9 maanden! :? Wat is dan de meerwaarde van samen spelen??? Er is nog helemaal geen sprake van samenspel...

En als het alleen gaat om af en toe een paar uurtje extra omdat het voor oma te druk wordt, waarom dan niet gewoon een oppas aan huis? Hoef je ook niet te slepen met je kindje?



(geen aanval, maar oprechte verbazing...)
Ik ben alleen naar de dichstbijzijnde gegaan en heb er voornamelijk opgelet of ik er een goed gevoel bij had!



Waarschijnlijk had ik dat niet gehad als er veel babies aan het huilen waren, zonder dat ze aandacht kregen of als het vies zou zijn geweest of de ruimtes veel te klein (etc. zoals al eerder vermeld). Maar ik heb er dus niet bewust over nagedacht van te voren.



Hier mag je de kinderen ieder tijdstip halen of brengen. Zou ik niet eens opgelet hebben, omdat ik dat zo logisch vind (wat het dus helemaal niet blijkt te zijn). Extra dagje ruilen of brengen kan niet, maar dat kan hier vrijwel nergens, omdat er overal wachtlijsten zijn.



Het grote voordeel aan dit KDV vind ik dat de buitenspeelruimtes erg groot zijn (ze hebben zelfs eigen kippen en geiten) en dat het in totaal niet zo groot is.
Alle reacties Link kopieren
Als reactie op Mamamarleen.

Mijn neefje is 'toevallig' ook net 9 maanden op dit moment en ik zie juist dat hij heel erg reageert op andere kindjes sinds een paar weken. Ik kan me dus heel goed voorstellen dat TO het op deze leeftijd leuk en belangrijk vindt als je kindje met andere kinderen in contact komt.
Ook reactie op mamamarleen.....kind blijft niet eeuwig 9 maanden..over een jaar of anderhalf speelt ze wel met andere kinderen en het is wel fijn als ze dan al gewend is op het kdv. Ook is het fijn als ze leert dat ze niet de enige is die aandacht krijgt en dat er nog meer kindjes zijn waar ze aandacht mee moet delen.



Wij zijn er ook nog niet helemaal uit of we onze dochter van bijna 6 maanden op het kdv laten waar ze nu zit. Ik moet haar nu elke dag een heel stuk mee de auto in nemen. We zijn ook een beetje aan het rondkijken. We letten vooral op een veilige omgeving, lieve leidsters en veel ruimte.
Alle reacties Link kopieren
Mijn jongste is 9,5 maand en reageert bijzonder sterk op andere

kindertjes. Zijn grote broer is het grootste voorwerp van zijn

interesse, maar ook op de babygroep waarop hij zit, zie ik dat hij

interactie heeft met andere kinderen. Natuurlijk is dat nu nog op

babyniveau, maar als ze straks ouder worden en naar een dreumesgroep

gaan, dan kennen ze elkaar wel en zie je dat ze echt vriendjes en

vriendinnetjes krijgen. Bij mijn oudste ging het precies zo en die

heeft het enorm naar zijn zin op het kdv. Vaak vraagt hij wanneer hij

weer naar zijn beste vriendje of naar zijn vriendinnetje mag.



Dit als reactie op het bericht van mamarleen. Oppas aan huis kan een (prima) keuze zijn, maar denken dat je in een ander geval loopt te slepen met je kind vind ik zwaar overdreven.



Verder vind ik het lijstje van Morrie een goede. Waarbij met stip op nr 1 staat hoe de leidsters zijn en hoe je kind op hen reageert. Mijn zoontjes zijn allebei dol op hun juffies en zij op hen. Dit vind ik het allerbelangrijkst om te zien als ik ze breng en haal.



En verder hoor ik ook vaak dat 1 dag per week kdv lastig is voor een kind. Het is vaak te weinig voor ze om echt goed te kunnen wennen. Ook de leidsters op ons kdv zeggen dit. Mocht je dus een creche overwegen, dan zou ik kijken of je niet ofwel 2 dagen ofwel 2 dagdelen daar terecht kunt.
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal,





Ik heb zelf nog geen kinderen, maar werk wel op een kdv en kan daarover dus wel meepraten.



Waar ik vooral op zou letten is of je je prettig voelt als je binnen

loopt, of de sfeer je aanspreekt. Dat is eigenlijk het

allerbelangrijkste. En hoe de leidsters overkomen, je merkt natuurlijk

pas later of het echt met ze klikt, maar de eerste indruk zegt toch al

veel denk ik.





Ik las ook dat veel moeders opletten of er veel kindjes huilen. Dat

gebeurt inderdaad wel eens, ook tijdens een rondleiding. Maar dat geeft

wel een realistisch beeld. Kindjes huilen soms, als ze even moeten

wachten op hun eten, moe zijn, in slaap moeten vallen, enz. Dat hoort

erbij. En natuurlijk laten wij kindjes niet de longen uit hun lijf

gillen. Maar ouders beseffen vaak niet dat je maar met 2 leidsters

bent, voor 10 babies, huilen er 3 of 4 dan zul je toch keuzes moeten

maken en prioriteiten moeten stellen. Daar kom je op een

kinderdagverblijf toch niet onderuit.



Ook zijn er kindjes die even moeten huilen voordat ze in slaap vallen,

klinkt heel zielig, is heel normaal, zo verwerken ze de indrukken van

de dag. Dan staan er wel eens ouders bij me "er huilt een kindje in de

slaapkamer". Weet ik, de babyfoon staat aan, maar het hoort erbij.





Maar tegenover de mindere één op één aandacht op een kdv staat wel het

contact dat de kindjes onderling hebben en de nieuwe ervaringen die ze

opdoen. Als ik zie hoeveel lol mijn kindjes (3 maanden tot 2 jaar, ik

werk op een babygroep) al onderling hebben, is dat elke dag weer

genieten. Ook knuffelen we heel de dag wat af.





Nog iets om op te letten tijdens een rondleiding, focus je niet alleen

op de babygroep, want je kindje wordt ook ooit ouder. Bij ons is het nu

zo dat kindjes met 2 jaar naar de dreumesgroep gaan. Dat vinden veel

ouders laat, zijn bang dat ze zich dan vervelen op de babygroep. Maar

deze leeftijden worden tijdens de rondleiding en intake uitgelegd, je

weet als ouder dan dat je kindje tot 2 jaar op die groep blijft. Maar

ouders luisteren hier maar half naar, want ver weg. En later gaan ze

erover klagen.





Dagen ruilen en extra dagen is bij ons geen probleem zo lang er plek is

op de groep. Maar ik weet dat er ook kdv's zijn waar dit niet gedaan

wordt. Is ook wat voor te zeggen want dan heb je af en toe eens een wat

rustiger dagje als er een paar op vakantie zijn en krijgen ze wat meer

persoonlijke aandacht.





O ja, en over het binnen moeten zijn op een vaste tijd, bij ons is dit

half  negen en sommige ouders hebben daar inderdaad een groot

probleem mee. Maar ons vaste dagschema begint op die tijd. Regelmaat is

voor de kindjes erg belangrijk. Als er 's-ochtends constant ouders in

en uitlopen worden ze erg onrustig. Begint het vaste schema dan en gaan

we aan tafel voor fruit, dan stoort het heel erg als er daarna nog

kindjes gebracht worden. Het schept dan veel onrust in de groep.





Lang verhaal, en het is niet mijn bedoeling ouders "aan te vallen",

maar zo kun je eens horen hoe dingen verklaart worden vanaf de andere

kant. Als iemand nog vragen heeft hoor ik het graag.
Alle reacties Link kopieren
Tja, waar let je op bij de keuze van een kdv. In ons geval miste ik bij kinderdagverblijf 1 de "klik", hoewel alle basale dingen heus wel in orde waren volgens mij (en dat moet natuurlijk ook wel gezien de wet- en regelgeving). Bij kdv 1 konden wij iets "betere" dagen (dagdelen krijgen), en bij kdv 2 moet ik nog even afwachten of onze wens uiteindelijk wordt ingewilligd. Maar bij kdv 2 was de klik er wel meteen. Ik kwam er voor een rondleiding en ze wilden dochter al bijna houden: de leidster die mij rondleidde (en die ook op de groep staat van dochter), zei heel spontaan dat ze gek zijn op baby's (want daar hebben ze er zeer weinig van op het moment), en dat ze het ook super vinden dat ze er weer een meisje bij zouden krijgen: ze hebben er nu veel jongenspeutertjes rondlopen. Dus dat gaf me al een goed gevoel. Nu dochter er naar toe gaat (ook 1 dag in de week vooralsnog, als ze iets groter wordt (nu vijf maanden), zal het wat meer worden)



Verder is het gebouw heel erg kindvriendelijk: de raampjes zijn voor volwassenen op kniehoogte, maar voor de kindjes dus precies op de goede hoogte. Het slapen gaat nog niet helemaal goed bij dochter: speciaal voor haar hebben ze de hangwieg weer van stal gehaald: daar slaapt ze prins(essen)heerlijk in.



Ze zijn erg flexibel met dagen ruilen of extra (halve) dagen afnemen. Ik zou in principe zelfs een halve dag van 11.00 uur tot 14.30 uur mogen afnemen! Mijn man is vaak tot 11.00 uur thuis en zoon komt om 14.30 uur uit school. Op die manier kan ik toch bijna zes uur werken en het kost me dan maar een halve dag opvang (waarvan ik natuurlijk ook nog een groot deel terugkrijg).



Let in ieder geval ook op de ventilatie van de slaapkamers: en hebben ze misschien een koolmonoxide (dat spul wat we uitademen) meter in de slaapkamers? In het televisieprogramma Radar was een paar maanden geleden aandacht voor de vaak schokkend slechte ventilatie op slaapkamers van kdv's. Ik denk dat je op de website van de Tros hier wel meer over kunt vinden. Op het kdv van dochter staat in ieder geval altijd minstens 1 raampje open en het ruikt er altijd lekker fris.
Alle reacties Link kopieren




Fashionvictim

, onze dochter gaat ook maar 1 dag in de week naar het kinderdagverblijf en het is echt onzin dat ze meer moeite heeft met het in het ritme komen vergeleken met andere kindjes die vaker komen.

Als ik de leisters bij mijn dochter op de groep moet geloven gaat het allemaal prima, en maakt een dag meer of minder niet uit.

Ze gaat 1 vaste dag in de week, dus ziet ook altijd dezelfde gezichten (zowel qua leidsters als kindjes).



Mamarleen, 9 maanden te jong om samen te spelen vind ik helemaal onzin!! Onze dochter is 10 maanden en gaat sinds dat ze 4 maanden is naar het kdv. Ze reageert heel sterk op kinderen vergeleken bij het dochtertje van mijn vriendin die net zo oud is als zij en geen kdv bezoekt.

Onze dochter is laaiend enthousiast wanneer ze omgeven is door kinderen, terwijl dochter van vriendin erbij zit alsof ze spoken ziet!



MissOngeduld, eigenlijk zou je een kdv onaangekondigd binnen moeten komen lopen. Dus vooral niet van tevoren bellen dat je wilt komen kijken.

Dan belandt je in de situatie zoals het er daar dagelijks aan toegaat.

Verder sluit ik me volledig aan bij de tips van de andere dames. Good luck!
Alle reacties Link kopieren
Naast de basale zaken waar je op moet letten, heeft het echt tijd nodig!! Onze eerste indruk was prima. Tuurlijk, leidsters zijn altijd aardig en schoon ziet het er ook snel uit. En ook ligt er wel eens een baby te huilen. Onze zoon was 10 weken toen hij drie dagen in de week naar het kdv ging. En nee, ik was in eerste instantie niet heel gelukkig met de situatie. Hij was aan de lopende band verkouden, hij had regelmatig een huil/zeur ochtend of middag e.d. Ook moest ik sommige dingen aan alle leidsters vertellen want er vond niet altijd een overdracht plaats. Maar 1 ding werd mij wel snel duidelijk en dat het allemaal enorm lieve meiden zijn met een heel groot hart voor kinderen! En dat ze het beste voor hadden met ons zoontje. Omdat hij zoveel verkouden werd heb ik op een gegeven moment aan een gastouder gedacht, maar de KNO arts verzekerde mij dat dat niets zou helpen. Om bepaalde redenen heb ik ook voor de creche gekozen.



Daarnaast was ik nog steeds moe van de gebroken nachten, aan het werk in een redelijk zware baan, dus ook ik zat niet lekker in mijn vel. Regelmatig moesten mijn man en ik vrij nemen als hij weer eens ziek thuis was. Ik wist dat het gewoon een kwestie van tijd was...



En dat klopt helemaal! Mijn zoon is nu 16 maanden oud en is al maanden niet meer ziek geweest. Hij is helemaal ingespeeld op de leidster en andersom ook. Ik vraag bij wijze van spreken als ik hem ophaal niet eens meer hoe het ging, want het is bijna altijd positief.



Er zijn momenteel weer een hoop baby´s op het kdv en als ik die dan ´hulpeloos´ in een wipper zie liggen ben ik eerlijk gezegd blij dat mijn zoon die fase heeft gehad.



Kortom, ik ben ontzettend tevreden en mijn zoontje ook.



Met dit relaas wil ik alleen maar zeggen dat de eerste indruk belangrijk, maar in mijn ogen niet alleszeggend is, dat is het pas als iedereen op elkaar is ingespeeld.



Oh ja, ons kdv neemt ook geen kinderen voor 1 dag in de week aan, vinden ze pedagogisch niet verantwoord.
Alle reacties Link kopieren
Ook moest ik sommige dingen aan alle leidsters vertellen want er vond niet altijd een overdracht plaats. Ook niet dmv een schriftje? Ik kan me voorstellen dat er soms geen overdracht plaats vindt als er 5 kinderen op hetzelfde moment worden opgehaald, maar ik neem aan dat ze wel het schriftje bijhouden?



Oh ja, ons kdv neemt ook geen kinderen voor 1 dag in de week aan, vinden ze pedagogisch niet verantwoord.  En waarom vinden ze dat? Ik vind dat toch zo iets raars, als je kind naar een peuterspeelzaal gaat zit hij/zij daar toch ook maar 2 dagdelen?!
Alle reacties Link kopieren
Waar ik ook op zou letten en volgens mij nog niet genoemd is, is wat de indeling van de groepen is. Zijn het groepen van 0-4 of heb je een splitsing van 0 tot 2 en van 2 tot 4. Ik vind het wel prettig dat er bij ons een onderverdeling is.



Verder vooral ook op je gevoel letten. Op papier kan het nog zo leuk klinken als de klik er niet is breng je je kind toch met een rotgevoel weg.



Mijn zoontje gaat vanaf 12 weken  naar de creche en al heel snel reageerde hij op andere kinderen. Hij is nu net 1. Niet dat ze samen spelen maar ze doen elkaar wel na of spelen bij elkaar in de buurt. Ook wordt al heel snel geleerd dat je geen speelgoed mag afpakken van een ander kindje. Dat begint echt niet pas bij 1,5 of 2 jaar. Mijn zoontje weet donders goed wat nee nee betekent. Het is zelfs zo dat hij al met één vingertje gaat zwaaien als hij iets stouts van plan is (op de bank klimmen of zo).
Alle reacties Link kopieren
Op ons kdv zijn de groepen zelfs nog meer onderverdeeld: twee baby groepen, 1 van 0 tot 1 en een van 1 tot 2 jaar, dreumesgroep is 2 tot 3 jaar en peutergroep van 3 tot 4 jaar. Ik vind dat zelf echt ideaal, bij mijn zoon is het tot nu toe altijd zo geweest dat hij ook echt aan de volgende groep toe was en daar helemaal opbloeide wegens meer uitdaging.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
Waar ik op zou letten ?

In willekeurige volgorde:

Verdeling in horizontale of verticale groepen

Hygiene

Sfeer

Speelgoed

Pedagogisch beleid (en de uitvoering daarvan !!)



Ik werk inmiddels zelf alweer 13 jaar in de kinderopvang. Heb op zowel horizontale als verticale groepen gewerkt.

Onze zoon is nu 9 maanden en is aanvankelijk met mij meegegaan naar het kdv waar ik werk op een verticale groep (niet bij mij, bij collega's).

En oei wat ben ik teruggekomen van verticale groepen ! Als leidster vond ik het altijd al zo zo maar nu als moeder vind ik het echt helemaal niks !

Gevolg is dat zoonlief vanaf volgende week naar een andere vestiging gaat met horizontale groepen, vind ik persoonlijk veel beter voor de kinderen !



En dat kinderen met 9 maanden niet samen spelen klopt maar er is wel degelijk interactie tussen kinderen onderling. En hoe klein ook, ze leren al veel van elkaar !



Zomaar binnen lopen om een kijkje te nemen moet inderdaad kunnen maar heb je weleens bedacht dat er dan bv 1 leidster een fles zit te geven en de andere met een groepje kinderen zit te knutselen ? Stoort erg hoor als je dan zomaar binnen komt kakelen. Je wil toch zelf ook je vragen kunnen stellen en even goed rondkijken ? Een goed kdv doet zich tijdens de rondleiding heus niet anders voor hoor.
Alle reacties Link kopieren


Wauw dames bedankt voor alle reacties.

Wat betreft het samen spelen van mijn dochter van 9 maanden. Wij willen haar op zijn vroegst pas over 3 maanden naar het KDV doen dus dan is ze een jaar. En ik bedoel niet het letterlijk samen spelen, maar het naast elkaar spelen, van elkaar leren en het delen (van zowel aandacht als speelgoed). Ik denk dat het goed is als dit er een beetje "in slijt" ;) zeg maar. Verder wat betreft het "zeulen" met een kindje. Dat is niet echt aan de orde aangezien het KDV 6 huizen verder op zit.

Verder moet je minimaal 2 dagdelen afnemen bij dit KDV en aangezien ik onregelmatig werk zal dit w.s. in de praktijk ook betekenen dat ik op 2 dagen 1 dagdeel afneem.



Ik heb van een heleboel meiden nu een reactie gehad van waar ik op moet letten. Bv is het een horizontale of verticale groep. Maar ik wil dus ook nog graag weten wat jullie ervraing daar dan ook bij zijn.



Ik heb dus eerste gebeld naar het KDV en hun zeiden dat ik gewoon langs kon komen. Ik ben daar vervolgens 's middags (zonder dat ze het wisten) langsgekomen. Ik ben heel rustig binnen gelopen en er was een en al rust op de groep. Het is volgens mij een redelijk klein kdv. Ik zag zo snel een stuk of 12 a 15 kindjes en een stuk of 5 leidsters. En volgens mij (moet ik dus ff navragen) is dat 1 groep (en meer zijn er dus niet. Ze waren net klaar met eten en ook dit verliep erg rustig.

Dus graag ervaringen over wat wel of niet goed is....



Miss O


Alle reacties Link kopieren
Als je praat over 1 groep dan zal dat hoogstwaarschijnlijk een verticale groep zijn. Zoals ik al schreef ben ik daar van teruggekomen nu ik zelf mijn zoon op een verticale groep heb.Toen ik bij een andere organisatie werkte vond ik verticale groepen wel weer prima omdat daar de groepen er ook op ingericht zijn.Let dus op de inrichting van de groep; is er gelegenheid voor de baby's om afgezonderd van de dreumesen en peuters te spelen ? Onze zoon van 9 maanden kan dus nooit op de grond spelen (lees; zich motorisch ontwikkelen vwb kruipen) omdat de ruimte zich er niet toe leent. Hij ligt afwisselend in de box, wipper, schommel.Als ze buiten spelen gaan dan alle kinderen mee naar buiten ? En hoe worden de allerkleinsten buiten opgevangen ?Hoeveel kinderen per groep waarvan hoeveel baby's ? Hoeveel leidsters en hoe lang staan zij alleen ?Ik sta bv. 's morgens 1,5 uur alleen en vang maximaal 4 baby's op die vaak precies in die tijd naar bed moeten. Ben dus druk met de baby's, moet de groep alleen laten en ook nog binnenkomende ouders en kinderen ontvangen.Persoonlijk zou ik juist niet wachten tot mijn kindje 1 jaar is met het starten op een kdv. Nu ben je nog net op tijd vwb eenkennigheid en zal je kindje als vanzelf wennen. Is het eenmaal wat groter dan wordt het zich bewust van de hele situatie en wellicht wat meer moeite hebben (en is het voor jou ook weer erg lastig om een verdrietig kind achter te laten...)
Alle reacties Link kopieren
Als je praat over 1 groep dan zal dat hoogstwaarschijnlijk een verticale groep zijn. Zoals ik al schreef ben ik daar van teruggekomen nu ik zelf mijn zoon op een verticale groep heb. Waarom ben je daar van teruggekomen. Alleen vanwege het spelen of zijne r nog meer redenen. en ja de3ze creche is inderdaad ook een verticale groep, maar wel met allemaal afgezonderde delen. Hoe het precies in zijn werk gaat weet ik dus nog niet.

Toen ik bij een andere organisatie werkte vond ik verticale groepen wel weer prima omdat daar de groepen er ook op ingericht zijn.

Let dus op de inrichting van de groep; is er gelegenheid voor de baby's om afgezonderd van de dreumesen en peuters te spelen ? Onze zoon van 9 maanden kan dus nooit op de grond spelen (lees; zich motorisch ontwikkelen vwb kruipen) omdat de ruimte zich er niet toe leent. Hij ligt afwisselend in de box, wipper, schommel.

Als ze buiten spelen gaan dan alle kinderen mee naar buiten ? En hoe worden de allerkleinsten buiten opgevangen ? Dat is inderdaad wel eem goeie.

Hoeveel kinderen per groep waarvan hoeveel baby's ? Hoeveel leidsters en hoe lang staan zij alleen ? Mar hoeveel leidsters is 'goed'?

Ik sta bv. 's morgens 1,5 uur alleen en vang maximaal 4 baby's op die vaak precies in die tijd naar bed moeten. Ben dus druk met de baby's, moet de groep alleen laten en ook nog binnenkomende ouders en kinderen ontvangen.



Persoonlijk zou ik juist niet wachten tot mijn kindje 1 jaar is met het starten op een kdv. Nu ben je nog net op tijd vwb eenkennigheid en zal je kindje als vanzelf wennen. Is het eenmaal wat groter dan wordt het zich bewust van de hele situatie en wellicht wat meer moeite hebben (en is het voor jou ook weer erg lastig om een verdrietig kind achter te laten...)



Alle reacties Link kopieren


Ok, waar ik op zou letten is:



Hoe is de sfeer. Bij ons is het allemaal wel relaxed. Bij ons kdv konden we bijvoorbeeld ook gewoon binnenlopen voor een rondleiding, ik belde net als jij om een afspraak te maken en toen zeiden ze dat we gewoon langs konden komen. Tijdens de rondleiding liepen er ook een paar peuterkindjes mee, wat ik heel leuk vond.

Wat zijn de openingstijden, zijn die een beetje ruim. Ons kdv is open van 7 tot 18.30. Ik dacht dat dat normaal was, maar ik hoor steeds vaker dat kdv pas om 8 uur open gaan en om 18 uur alweer dicht. Dat lijkt mij, ook al denk je het in eerste instantie niet nodig te hebben, erg benauwend.

Werken ze met horizontale of met verticale groepen. Bij ons werken ze met horizontale groepen, dat bevalt ons goed. In eerste instantie dacht ik dat ik liever verticale groepen zou hebben omdat het meer een gezinssituatie nabootst, maar als ik nu zie hoe graag mijn zoon (bijna 3) dor wil stromen naar de peutergroep omdat hij de nieuwe dreumessen die langzaam doorstromen zo klein vindt dan zie ik dat een horizontale groep hem beter ligt.

Zitten de kinderen in aparte lokalen, loopt alles door elkaar of is het een soort tussenvorm. Bij ons kdv zitten de kinderen wel in aparte lokalen, maar ze mogen ook af en toe de gang op als ze het vragen. Het is dus niet heel strikt dat ze altijd maar in dat lokaal tussen die muren zitten. Nu hij wat groter is, merk je ook echt dat ze daar behoefte aan hebben. Even lekker de gang op, uit het zicht van de juf zeg maar.



Wij hebben twee kinderdagverblijven bezocht toen we een keuze moesten maken en degene die het niet geworden was, was kleiner dan onze huidige, maar ik vond het er heel erg hokkerig. Allemaal vierkante lokaaltjes waar de kinderen ook echt in moesten blijven want de hal was heel klein. Ik kreeg het er benauwd van en zag mijn kind er niet lekker spelen. Toch hoor ik ook van mensen waarbij dit juist weer een reden is om voor dat kdv te kiezen, de kleinschaligheid.



Hoeveel kinderen zitten in een groep met hoeveel leidsters. Eerlijk gezegd weet ik niet hoeveel kinderen er op een groep zitten bij ons, wel dat er 2 leidsters zijn.

Gaan de kinderen veel naar buiten. Er wordt hier elke dag buiten gespeeld, behalve als het regent of heel koud is.

Gaan ze bijvoorbeeld ook boodschappen doen met een aantal kindjes. Ja, dat wordt bij ons kdv veel gedaan en dat vind ik echt een pluspunt. Net liep ik even door de winkelstraat en kwam ik weer een juf tegen met aan elke hand een kindje. Ze gingen brood halen. Vaak gaan ze ook met de bolderkar naar de groenteman, de kaasman of met een paar kindjes naar de supermarkt. Of even gel kopen voor de jongens bij het Kruidvat, zoals mijn zoon laatst vertelde :D. Ik vind dit echt heel leuk en ook leerzaam voor de kinderen, maar ik heb hier op het forum ook weleens een moeder gelezen die het niet fijn vond dat haar kind buiten het kdv was dus het moet je wel liggen.

Kun je makkelijk een dagje ruilen of een extra dagje bijboeken. Ik heb eigenlijk nog nooit meegemaakt dat het niet kon bij ons. En bij ons kan onze zoon bijvoorbeeld ook op donderdag 1 keer per twee weken komen.

Zijn ze heel streng dat je om bijv. 9 uur je kind gebracht moet hebben of klagen ze niet als je eens om 9.15 uur aankomt. Bij ons gelukkig niet. Zeker toen zoon baby was en mijn man nog niet vroeg begon, wilden wij zoon niet wakker maken voor het kdv. Dan kon het weleens gebeuren dat hij pas om half 10 gebracht werd. Dat is nooit een probleem geweest. Ze zijn bij ons niet zo van dat het de regelmaat verstoort oid. De kindjes kunnen er echt wel mee omgaan volgens mij.
Zo, mijn punten aangevuld met eigen ervaringen!
Alle reacties Link kopieren
Een verticale groep is voor kleintjes drukker. Ook is het in de praktijk lastig om hun eigen ritme aan te houden. Zo wordt er bij ons om 11.30 uur gegeten en wel met alle kindjes tegelijk. Dat betekent dat zoonlief uit bed geplukt wordt voor zijn boterhammetje. Op de babygroep waar hij nu naartoe gaat eten ze soms wel in 3 etappes, kindjes mogen dus slapen zolang nodig en eten dan gewoon wat later.



Het feit dat ze een soort van babyhoek hebben op 'jouw' kdv klinkt wel erg positief !

Kijk even of er buiten ook een afgeschermd hoekje is waar bv een kleed gelegd kan worden.



Op een verticale groep met 12 kinderen waarvan maximaal 3 onder 1 jaar staan volgens de norm 2 gediplomeerde leidsters. Vaak nog een stagiaire. En hoewel het aanpoten is, is het niet handig om met meer dan 3 volwassenen op 1 groep te staan, wordt het alleen maar drukker van.
Alle reacties Link kopieren


Monoahxx en Morrie,

Bedakt voor jullie info. Hier kan ik wel wat mee. Ik moet gewoon van de week nog een keer langs gaan voor meer info, maar wil dit graag doen samen met Lief. Wij letten waarschijnlijk toch allerbei op andere dingen. De eigenaresse van het kinderdagverblijf was er gisteren niet (was weekendje weg). Ze gaven aan datr zij met name de rondleiding doet aan ouders en zo. Ik ga zeker even contact zoeken en kijken hoe het werk.

Hoe kan ik na gaan hoeveel mij het KDV gaat kosten. Dan bedoel ik wat krijg ik terug van de belasting. En moeten zowel mijn man als ik een werkgeversdeel aanvragen?



Miss O


Alle reacties Link kopieren
Op www.toeslagen.nl kun je een berekening maken. Sinds 1 januari 2007 is het een heel stuk simpeler vwb het werkgeversdeel. Je vraagt bij de belastingdienst je kinderopvangtoeslag en dat is al. Niks geen werkgeversbijdrage etc. Je krijgt de rekening van het kdv, die betaal je en van de belastingdienst krijg je een (groot) deel terug.



Succes !
Alle reacties Link kopieren
Waar heb ik op gelet?



* Heb me niet op 1 kdv gefocust, maar ben naar minimaal 4 kdv geweest voor een rondleiding. Er vielen er gelijk 2 af: bij de ene was veeeeels te klein en de andere viel af omdat de leidster over een andere moeder begon te roddelen.. Nou ja, bizar gewoon...



* Heb gelet op leeftijdsgroepen, het kdv (waar mijn zoontje al vanaf dat hij vier maanden oud was verblijft) heeft twee babygroepen en 1 dreumesgroep en 1 peutergroep, de leeftijd is flexibel omdat niet ieder kind even snel ontwikkeld als de ander



* slaapkamers: hebben ze een eigen bedje en de ventilatie (zeer belangrijk, mijn zoontje heeft bronchitus..), is dat goed geregeld. Er zijn rapporten van keuringen die door de gemeenten worden uitgevoerd. Vraag daar gewoon naar.



* Breng- en haaltijden: het laatste kdv dat afviel, was omdat ik vantevoren echt moest bellen, dat ik mijn zoontje kwam halen op een andere tijd dan gewoonlijk. Het "huiskamer-gevoel" viel daardoor direct weg.



* Begrip voor "ongewone" zaken, zoals warm eten tussen de middag, behandelen van zieke kindjes (toedienen van medicijnen ed) of bijvoorbeeld ingebakerd slapen of met een bakerzak (daar stonden ze bij ons kdv niet vreemd van te kijken, hadden er al ervaring mee).



Als laatste: het uitrekenen van de kosten kan op de site www.toeslagen.nl als je maar weet wat het uurtarief is van het kdv en hoeveel uur per maand/jaar je kindje wordt opgevangen, dan kun je veel uitrekenen.



Succes ermee!!



Alle reacties Link kopieren
Op www.toeslagen.nl kun je een berekening maken. Sinds 1 januari 2007 is het een heel stuk simpeler vwb het werkgeversdeel. Je vraagt bij de belastingdienst je kinderopvangtoeslag en dat is al. Niks geen werkgeversbijdrage etc. Je krijgt de rekening van het kdv, die betaal je en van de belastingdienst krijg je een (groot) deel terug.



Succes !
Idd, het werkgeversdeel word momenteel geincasseerd via de loonbelasting, en sommige (zoals de onze) kdv zullen de nota incasseren via een incasso-opdracht, maar mijn ervaring is dat de Belastingdienst al een week voor de incasso de bijdrage heeft gestort. Wij betalen per maand (2x 2 hele dagen) 502 euro en ontvangen van de BD 415 euro terug.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven