Dubben over huurhuis, alleenstaande moeder

29-04-2021 11:36 160 berichten
Hee hee,

Mijn ex en ik zijn sinds 3 maanden uit elkaar, wij hebben een zoontje van 2 jaar. Mijn ex blijft in onze koopwoning wonen en koopt mij uit. Ik woon tijdelijk bij mijn ouders en mag hier zolang blijven als nodig is, ze vinden het fijn en gezellig dat ik er woon nu. Echter is dit 15 km vanuit mijn ex en we hebben co-ouderschap.
Nu ben ik via via bij een huurappartementje terecht gekomen (870 p/m, heb een inkomen van 2000 netto p/m) (2 km van ex af), de huurovereenkomst is voor minimaal 25 maanden. Mocht ik eerder er uit willen dan dien ik hier extra voor te betalen aangezien er dan naar een andere huurder gezocht wordt die mijn verplichtingen overneemt.

Ik zit over het volgende te dubben:

Het appartement is sowieso tijdelijk omdat ik de intentie heb om te kopen. Liefst nu al, maar tja, de markt… Wanneer ik iets koop zal dit nooit in het dorp van mijn ex zijn gezien het daar niet te betalen is. Dit zal dan een dorp 5 km verder worden.
Zoon gaat straks naar de basisschool in het dorp waar ik ga wonen. Dus wanneer ik dit ga huren gaat hij daar naar de basisschool, echter wanneer ik over 2 jaar iets wil/kan kopen in een ander dorp, veranderd hij ook weer van basisschool. Dit houdt me dus een beetje tegen om dit te gaan huren.
Ik overweeg dan om toch nog langer bij ouders te blijven en te sparen en vanuit daar binnen nu en 1-1,5 jaar iets blijvends te kopen.

Echter het appartement is wel mooi, in een verzorgde buurt. Dan heb ik binnen 3 maanden een eigen plekje weer, hoewel dit wel weer tijdelijk is natuurlijk.

Advies? 😊
anoniem_403268 wijzigde dit bericht op 29-04-2021 11:41
1.69% gewijzigd
Echt kies die huurwoning op 2 kilometer van je ex vandaan. 870 het is veel geld, maar voor minder iets vinden is niet realistisch. Heerlijk dat je lekker op 2 km van ex zit met co-ouderschap. Ik weet ook niet hoe je band met ex is. Misschien kun je het voorleggen. Joh ik kan huren op 2 kilometer van je vandaan, maar het is duur, eigenlijk te duur. Kunnen we daar iets mee. Zou je financieel iets kunnen betekenen voor mij, want anders moet ik misschien bij mijn ouders gaan wonen tijdelijk of in het dorp verderop. Als we bij elkaar wonen in de buurt heeft hij dezelfde omgeving en dezelfde vriendjes in de buurt en over een jaar of 8 fietst hij zo van ene ouder naar de andere ouder en dat kopen never nooit gaat lukken in zijn woonplaats.

Misschien denkt hij nou dan leg ik er nog 100,00 of 150,00 per maand voor je bij. Dan hoef ik niet de hele tijd met de auto naar ex, met de auto eerst kind naar school brengen voor ik naar mijn werk kan. Misschien is het hem dat geld wel waard.
anoniem_6500601441f07 wijzigde dit bericht op 29-04-2021 14:22
0.10% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ik ben ook benieuwd in welke omgeving je zoekt TO
-Rosings- schreef:
29-04-2021 14:16
Omdat er zo goed als geen huizen in die prijsklasse beschikbaar zijn?
We weten niet waar TO woont. Ze zegt dat de huizen in het dorp van haar ex te duur zijn, maar dat er in het andere dorp 5 km verderop wel betaalbare woningen staan. Leuk om 2 km van je ex te wonen in plaats van 5, maar ik zou toch liever mijn woning zelf kunnen betalen en dan ook nog voldoende over hebben voor andere vaste lasten.
.
anoniem_403268 wijzigde dit bericht op 30-04-2021 06:14
0.00% gewijzigd
Een krimpregio dus. Ik zou inzetten op kopen.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou denk ik ook inzetten op kopen. Het is natuurlijk een lastige markt, maar ook in Weert en omgeving staat wel wat te koop voor jouw budget. Of misschien iets verder langs de A2, of N275 kijken (als je een auto hebt).

Je kan weinig sparen als je het huurappartement neemt, dus dat maakt je positie op korte (2 jr) termijn niet veel gunstiger als je huurt.

Soms heb je gewoon geluk en willen mensen hun woning ook niet voor de hoofdprijs kwijt, maar zit er een gunfactor bij (ik denk echt dat wij onze koopwoning te danken hebben aan de baby op de arm bij de bezichtiging) .
Adelaide schreef:
29-04-2021 14:46
Een krimpregio dus. Ik zou inzetten op kopen.
Weert is niet perse een krimpregio
Alle reacties Link kopieren
Maar Weert is ook geen dorp, dus dat is dan niet een van de dorpen waar ze zou willen zoeken, denk ik.
.
anoniem_403268 wijzigde dit bericht op 30-04-2021 06:14
99.03% gewijzigd
Dus Weert is waar je ex woont en waar het huurhuis staat. Nederweert is het dorp 5km verderop waar je eventueel zou willen kopen, omdat het betaalbaarder is dan Weert.
Alle reacties Link kopieren
@TO
Ik zou inzetten op kopen en tot die tijd bij je ouders blijven wonen. Nog 2 maanden wachten op het geld uit de overwaarde. Ik neem aan dat je dan ook uit de hypotheek wordt ontslagen. Richt je nu alvast op koopwoningen in de regio waar je wil kopen. Leer de huizenmarkt daar kennen. Raak gewend aan een huis bezichtigen.
Ik denk in ieder geval dat wonen bij je ouders en sparen uiteindelijk niet veel gaat opleveren. Wat je gaat sparen is vast een mooi bedrag, maar de huizenprijzen groeien net zo hard mee. Het is of nu gelijk kopen als je uitgekocht bent of gaan huren.
Alle reacties Link kopieren
sneeuwwitje80 schreef:
29-04-2021 15:23
Ik denk in ieder geval dat wonen bij je ouders en sparen uiteindelijk niet veel gaat opleveren. Wat je gaat sparen is vast een mooi bedrag, maar de huizenprijzen groeien net zo hard mee. Het is of nu gelijk kopen als je uitgekocht bent of gaan huren.
Ja precies. Gelijk nu all in gaan voor het kopen van een huis. Die 2 maanden hoef je echt niet af te wachten. Je kunt huizen bekijken en bieden onder voorbehoud van financiering. Het is reeel om te denken dat je niet gelijk het eerste huis waar je op biedt kunt kopen.
Alle reacties Link kopieren
Quincy2 schreef:
29-04-2021 11:55
En als je nou niet binnen twee jaar een koophuis vindt in dat dorp, en je zit nog bij je ouders, dan moet je kind alsnog van school wisselen?

Ik zou trouwens om meerdere redenen niet zo lang bij ouders willen wonen.
Of je rijdt een paar maanden alvast naar de nieuwe school.
Alle reacties Link kopieren
Je schrijft in je OP dat je liefst nu al wilt kopen...maar ja de markt.
Dat lijkt me een grote denkfout. Bij je ouders blijven wonen in de hoop te kunnen sparen om later te kunnen kopen, schiet niet op, want de huizenprijzen stijgen net zo veel als meer dan wat je kunt sparen dus dan kom je er nooit.

Ik zou echt kijken hoe realistisch het is dat je met het huidige bedrag wat je aan hypotheek kunt krijgen en je spaargeld, afkoopsom een huis kunt kopen. En dan niet enkel kijken naar vraagprijs maar ook even informeren bij makelaar wat realistisch is (want als overal 10.000 euro over de vraagprijs geboden wordt en de vraagprijs zit aan je top lukt het nog niet.) Mocht je daadwerkelijk iets kunnen kopen zou ik bij je ouders blijven tot je hypotheek vrij is en je bij je uitkomsom kan en dan direct iets kopen. Zodat je max een paar maanden bij je ouders woont tot er plek is.

Als dat niet is, zou ik de hoop dat het lukt met bij je ouders blijven en sparen ook opgeven. Naast dat dat m.i. niet realistisch is kan het nu nog gezellig zijn, maar over een jaar of nog een stuk eerder krijg je echt wel irritaties als je zo op elkaars lip zit en je ouders willen er natuurlijk voor je zijn, dus zeggen het niet makkelijk maar ook voor hen is het wsl echt beter als je snel je eigen plekje hebt. (of ze moeten in een gigantische villa wonen, waardoor je bij elkaar in huis nog heel veel privacy hebt natuurlijk)

Dan wordt het dus huren. Dan zou ik deze woning zeker nemen, want het klinkt als een mooie optie. En je tegelijkertijd inschrijven bij de plaatselijke woningbouwvereniging! En dan reageren op woningen met een lagere huur. In Nederweert is de wachttijd voor een woning zo bezien de website nog heel behoorlijk, dus dan kun je over een paar jaar misschien wel verhuizen naar een woning met lagere lasten.
Heb je nog uren qua werk die je kunt uitbreiden of werk je al fulltime?
Alle reacties Link kopieren
Ik verbaas me echt over sommige reacties anno 2021. "Die huur is veel te hoog voor jouw inkomen" en "je kan beter wat kopen". Niet meegekregen dat het als alleenstaande praktisch onmogelijk is om met een dergelijk salaris een huis te kopen? Niet alleen stijgen de prijzen harder dan je kan sparen, er valt tegen tweeverdieners ook vrijwel niet op te bieden.

Ik krijg het idee dat veel adviezen hier worden gegeven door mensen die in ieder geval gedurende de afgelopen jaren niet als alleenstaande een dak boven hun hoofd hebben moeten proberen te bemachtigen.
https://www.wvnederweert.nl/huren-en-kopen/urgentie/
Alle reacties Link kopieren
-Rosings- schreef:
29-04-2021 14:17
Die twee jaar vastleggen zou ik me niet druk om maken. Dan zoek je zelf een andere huurder om aan te dragen als je weg wilt, de woningmarkt is binnen 2 jaar niet ineens opgelost dat dat niet zou lukken
Dat weet zo'n verhuurder best wel. Die wil gewoon incasseren als TO eerder vertrekt.
En dan helpt het niet als ze een nieuwe huurder voorstelt, want die kan hij/zij zelf ook wel vinden.
De antwoorden op het forum zijn niet altijd bedoeld als hulp.
Sommige mensen maken soms onaardige opmerkingen.

Reageren is niet altijd nodig, en zeker niet verplicht.
Er staan in de plaats waar ze zoekt precies 4 huizen tot 2 ton nog te koop zonder biedingen. Nu kopen is gewoon volkomen onrealistisch want die huizen gaan voor meer dan 2 ton weg.

Dat kopen: laat het los. Gaat niet lukken. Maar je inkomen wordt met toeslagen wel hoger dus die huur zal wel lukken, al is het niet ruim.

Of je wacht gewoon nog even af. Wie weet komt er nog wel een andere huurwoning voorbij.
wmma
anoniem_639dcde78f69d wijzigde dit bericht op 04-06-2021 20:21
99.24% gewijzigd
sneeuwwitje80 schreef:
29-04-2021 15:23
Ik denk in ieder geval dat wonen bij je ouders en sparen uiteindelijk niet veel gaat opleveren. Wat je gaat sparen is vast een mooi bedrag, maar de huizenprijzen groeien net zo hard mee. Het is of nu gelijk kopen als je uitgekocht bent of gaan huren.
Maar uhm.. de huizen worden hier 40-50k overboden en appartement nóg meer.
Hoe zie je het voor je dat ik ga kopen?
Ilselotte schreef:
29-04-2021 15:47
Je schrijft in je OP dat je liefst nu al wilt kopen...maar ja de markt.
Dat lijkt me een grote denkfout. Bij je ouders blijven wonen in de hoop te kunnen sparen om later te kunnen kopen, schiet niet op, want de huizenprijzen stijgen net zo veel als meer dan wat je kunt sparen dus dan kom je er nooit.

Ik zou echt kijken hoe realistisch het is dat je met het huidige bedrag wat je aan hypotheek kunt krijgen en je spaargeld, afkoopsom een huis kunt kopen. En dan niet enkel kijken naar vraagprijs maar ook even informeren bij makelaar wat realistisch is (want als overal 10.000 euro over de vraagprijs geboden wordt en de vraagprijs zit aan je top lukt het nog niet.) Mocht je daadwerkelijk iets kunnen kopen zou ik bij je ouders blijven tot je hypotheek vrij is en je bij je uitkomsom kan en dan direct iets kopen. Zodat je max een paar maanden bij je ouders woont tot er plek is.

Als dat niet is, zou ik de hoop dat het lukt met bij je ouders blijven en sparen ook opgeven. Naast dat dat m.i. niet realistisch is kan het nu nog gezellig zijn, maar over een jaar of nog een stuk eerder krijg je echt wel irritaties als je zo op elkaars lip zit en je ouders willen er natuurlijk voor je zijn, dus zeggen het niet makkelijk maar ook voor hen is het wsl echt beter als je snel je eigen plekje hebt. (of ze moeten in een gigantische villa wonen, waardoor je bij elkaar in huis nog heel veel privacy hebt natuurlijk)

Dan wordt het dus huren. Dan zou ik deze woning zeker nemen, want het klinkt als een mooie optie. En je tegelijkertijd inschrijven bij de plaatselijke woningbouwvereniging! En dan reageren op woningen met een lagere huur. In Nederweert is de wachttijd voor een woning zo bezien de website nog heel behoorlijk, dus dan kun je over een paar jaar misschien wel verhuizen naar een woning met lagere lasten.
Ik heb idd al geinformeerd. Er wordt 40-50k overboden :(

Jep in nederweert doen ze wel met urgentie
Parella schreef:
29-04-2021 20:28
Voor die krappe 2 ton die TO heeft om te kopen, kan je nu echt niet zomaar, huppatee, een appartementje kopen met 2 slaapkamers en dan ook nog precies in het dorp staat waar TO wil wonen.
Om over een huis maar te zwijgen.
De gemiddelde woningprijs in onze gemeente is nu €525.000, maar ons buurhuis (sorry, appartement) is laatst voor €285.000 verkocht. De gemiddelde woningprijs in Weert is €325.000. Lijkt me aannemelijk dat je daar met 2 ton nog steeds best een huis (sorry, appartement) kan vinden. En nee, het zal niet huppatee zijn, maar TO heeft de tijd.
Als kopen lastig wordt, zou ik dus wel gaan huren. Het is echt geen hoge huur, lijkt mij een buitenkans.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven