Heeft jouw kind muziekles?

09-09-2020 17:22 470 berichten
Alle reacties Link kopieren
Naar aanleiding van een ander topic:

Heeft jouw kind muziekles? Zo ja: welk instrument bespeelt het?
Zo nee: waarom niet?

En als je moet kiezen tussen sport en muziek, welke hobby 'wint' er dan?

Ik ben benieuwd!

Edit: de antwoorden van de poll waren lang zo serieus niet bedoeld als ze kennelijk opgevat worden. De vraag is gewoon A: ja, B: nee, C: nee, maar doet iets anders CKV-igs. Het was met een knipoog bedoeld.

Heeft jouw kind muziekles?

Totaal aantal stemmen: 120

Ja, muziek vind ik erg belangrijk (51%)
Nee, elitaire onzin (32%)
Mijn kind doet een andere CKV-activiteit (18%)
fashionvictim wijzigde dit bericht op 09-09-2020 23:41
32.19% gewijzigd
Am Yisrael Chai!
watdachtjehiervan schreef:
10-09-2020 12:29
Je kan op veel plaatsen eerst kennismaken met het instrument voordat je het zelf aanschaft. Hier bij de harmonie huur je zelfs de blaasinstrumenten.
Ik doelde op de piano. Huren van blaas- (of andere) instrumenten is mij bekend.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb niet alles gelezen maar zag wel dat het al over de kosten ging. Muziekles (privé, zowel zang als klarinet) was hier verschrikkelijk duur, 1000 euro per jaar voor een half uur per week. Daar kwam dan nog de bladmuziek en huur van het instrument bij. Paardrijden kost 68 euro per maand (of vier weken, dat weet ik niet precies), uur les per week.
Kind met de muzieklessen is ermee gestopt, het was toch niet leuk genoeg.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben een elektrische piano en een elektrisch drumstel. Wel zo fijn voor de buren.

Kinderen begonnen geloof ik in groep 4 en groep 6, als ik het me goed herinner.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb nav dit topic maar eens zitte neuzen op muziekschool bij ons in het dorp. Blijkt als je in onze gemeente woont niet zo duur, woon je erbuiten betaal je driedubbele.
Ze hebben hier piano spelenderwijs voor 5 en 6 jarigen. Als ze iets muziekachtigs gaan doen, lijkt dat me nog wel wat.

Als volwassenen betaal je trouwens 1300 euro hier voor 30 minuten per week.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben zelf pianodocent, en qua leeftijd van leerlingen heb ik een ondergrens van 7/8 jaar. Vanaf die leeftijd zijn de meeste kinderen cognitief en motorisch vaardig genoeg om piano te leren spelen in a) een leuk tempo, wat goed is voor de motivatie en b) een moeilijke fase (noten leren lezen) kunnen overbruggen zonder meteen af te haken.
Meestal proberen kinderen maar 1x in hun leven een instrument. Als de timing slecht is en ze stoppen al snel (want ‘stom’) dan krijg je als ouders vaak geen herkansing meer. Ik heb nog nooit een leerling gehad van bv 10, die het op z’n zesde ook al eens had geprobeerd, maar het toen niet leuk vond, ‘maar het nu nog wel eens wil proberen’. Als je pech hebt willen ze daarna helemaal niks meer met muziek doen, ook geen ander instrument.
Zo zonde als kinderen te vroeg beginnen en er dan heel lang over doen om een paar leuke liedjes te kunnen spelen, daar heel hard voor moeten oefenen (als ze eigenlijk nog heel speels zijn) en daardoor voortijdig stoppen.
Een paar jaar wachten en het gaat vanzelf... net als met zwemles, hoe eerder je je (eerste) kind in badje 1 gooit, hoe langer je daar elke week langs de kant zit te balen.
(Ja, ben er ook ingestonken, moeder van drie).
Ik geef overigens individuele les, op een muziekschool. Ik weet niet hoe het zit met harmonieorkesten en de leeftijden. Ook bij dans en musical zal het wel anders liggen.

Mijn kinderen hebben overigens alle drie pianoles gehad (vrijwillig), en zijn alledrie gestopt. Jammer, maar geen probleem. Graag of niet hoor.
Alle reacties Link kopieren
Alecta schreef:
10-09-2020 11:00
Ik ga wel uit van individueel les. Mijn dochter is begonnen met duoles en dat vond ik geen succes. Het verschil liep veel te veel uiteen, waardoor dochter haar belangstelling verloor. Ik had daar achteraf veel eerder mee moeten stoppen (maar voelde mij zo'n zeurmoeder, die haar kind zo goed vindt). Sinds onze verhuizing dus bij privédocenten, die niet bang zijn voor een onorthodoxe aanpak.
Wat bedoel je daar mee?
Alle reacties Link kopieren
calvijn1 schreef:
10-09-2020 11:37
Serieus, een kind bij de fanfare/harmonie?

Wat oubollig
Superleuk hoor. We stonden niet alleen in een pakje op straat hoempapamuziek te spelen. Dat was een paar keer per jaar en verder bestond het repertoire uit allerlei muziek voor het jaarlijkse concert en wat concoursen. Of optredens ergens, maar de muziek die we speelden was dan verre van de muziek die je hoort als er fanfare door de straat komt.

Eigenlijk was ons repertoire hetzelfde als het jeugdsymfonieorkest waar al mijn leerlingen in spelen.
Star3 schreef:
09-09-2020 18:13
Maar als ze naar school fietsen (zeker voor de meeste tieners best wel een stukje), naar vrienden fietsen, met de fiets gaan chillen/whatever en daarnaast nog gym hebben op school, wat voegt sport dan nog extra toe?
Hier al een reactie op gekomen inmiddels? Zie namelijk een heleboel reacties dat het niet nodig is, maar het waarom dan heb ik nog niet gelezen.
nicole123 schreef:
10-09-2020 11:13
Ja, we hebben een CKV. Vroeger hadden ze daar inderdaad AMV cursussen, maar die staan er nu niet meer bij. (En daarnaast ken ik nogal wat mensen met trauma's van hun saaaaaie AMV lessen die hun plezier in muziek voorgoed bedorven hebben, dus ik weet daarom niet of ik het aan zou durven. Maar goed, dat zijn vooral mensen van mijn eigen generatie, dus misschien niet helemaal eerlijk.)

Ze hebben lessen per instrument en dan of een jaarcursus (kosten ongeveer 700 euro voor 30 minuten les in een groep) of een spelenderwijs introcursus van 10 lessen waar instrumenthuur bij in zit. Daar zou ik mijn zoon voor kunnen aanmelden, maar hoe dat in te passen in de rest van ons schema dat wordt nog lastig. Veel lessen vallen op dagen dat wij beiden werken en de kinderen op de BSO zitten, of op de dagen dat hij al iets anders heeft. Het CKV zit verder op een plek waar hij niet gauw alleen heen zou kunnen, dus dan moeten we steeds een kleuter en peuter meeslepen.

Eigenlijk zou ik het liefst iemand aan huis hebben, of in de buurt, die priveles geeft. Maar ten eerste heb ik geen idee hoe ik aan zoiemand kom (die ook echt goed is en leuk lesgeeft aan kinderen) en ten tweede is het dan helemaal super duur natuurlijk.

Het is jammer dat er hier niks op of via school of BSO gedaan wordt, dat zou ik helemaal ideaal vinden.
Voor mij is privéles nauwelijks duurder dan de muziekschool. De docente waar ik zelf bij les, is voor mij zelfs goedkoper. Ik weet dat er wel docenten zijn die bij je langskomen. Je kunt gewoon googelen op les en je woonplaats. Veel docenten van de muziekschool hebben ook wel privéleerlingen. Belangrijkste is dat het klikt, als een docent een conservatoriumopleiding heeft gedaan, dan kun je er van uitgaan dat het qua kennis wel goed zit.
Star3 schreef:
10-09-2020 12:53
Hier al een reactie op gekomen inmiddels? Zie namelijk een heleboel reacties dat het niet nodig is, maar het waarom dan heb ik nog niet gelezen.
Denk dat veel kinderen die (blijven) sporten als ze op het voortgezet onderwijs zitten dat niet zozeer doen omdat het zo gezond is voor hun lijf maar omdat de sport hun hobby is geworden en ze een goede klik hebben met de teamgenoten? Of dat het het gevoel geeft er even tussenuit te zijn?
NYC schreef:
10-09-2020 12:31
Ik doelde op de piano. Huren van blaas- (of andere) instrumenten is mij bekend.
Okè, dan begreep ik het verkeerd.
nicole123 schreef:
10-09-2020 11:41
Ik ben wel benieuwd op welke leeftijd de kinderen die wel op muziekles zitten begonnen zijn. Aan de ene kant zou het voor ons veel schelen als onze kinderen pas een muziekinstrument leren spelen als ze behoorlijk zelfstandig zijn. Minder problematisch wat betreft halen en brengen (met 3 kinderen een flink gepuzzel) en je hoeft misschien er dan ook minder bovenop te zitten dat ze thuis oefenen. Aan de andere kant lijkt het me helemaal niet leuk als je als 10-jarige in een beginnersgroepje zit op de muziekschool met allemaal 6-jarigen en sommigen zullen ook van mening zijn dat je juist van jongsafaan met muziek(les) zou moeten opgroeien.

Wat vinden jullie: is er een ideale leeftijd, of kun je het maar het beste zo doen als voor je kind en je gezin uitkomt?
1 Kind is met 8 jaar begonnen (er was een wachtlijst van ruim een jaar), de andere kort voor zijn 6e verjaardag. Dat laatste leek mij eerst erg j9ng, maar het ging verrassend goed en hij ging als een speer. Het is een beetje kind-afhankelijk. Er is niet 1 ideale leeftijd.
Susan schreef:
10-09-2020 10:25
1000 euro per jaar voor alleen de lessen vind ik ook wel echt heel duur. Dat ben ik denk ik in totaal kwijt voor alle lessen samen.
O even uitgerekend en is behoorlijk inderdaad:

Piano 950 per jaar
Theaterschool 575 per jaar
Ballet 280 per jaar
Keuzevak theaterschool 200 eenmalig
PIano/zang 250 per 10 lessen
Kano 100 per jaar :proud:

Maar goed, dan heb je nog geen kleding en andere dingen.
Rosalind schreef:
10-09-2020 12:07
Dat kan ook, maar dan mis je het sociale aspect dat een muziekschool wel biedt. Samen spelen, uitvoeringen etc.
Waar je voor kiest ligt aan wat je (kind) leuker lijkt.
Hier bieden de meeste docenten ook wel samenspeelmomenten. Bij mijn kinderen een aantal keer per jaar. En ze hebben het orkest, al is dat voor bijvoorbeeld piano iets lastiger.
Alle reacties Link kopieren
Star3 schreef:
10-09-2020 13:06
O even uitgerekend en is behoorlijk inderdaad:

Piano 950 per jaar
Theaterschool 575 per jaar
Ballet 280 per jaar
Keuzevak theaterschool 200 eenmalig
PIano/zang 250 per 10 lessen
Kano 100 per jaar :proud:

Maar goed, dan heb je nog geen kleding en andere dingen.

Best pittig bij jullie.
Bij ons is het:

415 euro voor theaterles
325 euro voor musialles
230 euro voor dansles

In de zomer doet ze dan ook nog wel eens een summerschool theater, dat was dit jaar 215 euro voor vier dagen.

Speciale kleding heeft ze alleen voor dans nodig, voor de repetities op zich alleen zwarte dansschoentjes, voor de uitvoering wel de officiële broek en het officiële pakje van Papillion, al kun je dat bij een uitvoering ook huren. Verder moeten we dan vaak nog andere dingen, zoals beenwarmers, een T-shirt in een bepaalde kleur, dat soort dingen.

Bij die andere lessen is meestal minder nodig, soms iets voor de uitvoering. Mijn dochter speelde Zazoe bij de eindpresentatie van musical, dat pak heb ik zelf gemaakt, maskertje kreeg ze van daar.
susan wijzigde dit bericht op 10-09-2020 13:13
1.14% gewijzigd
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
NYC schreef:
10-09-2020 13:02
Denk dat veel kinderen die (blijven) sporten als ze op het voortgezet onderwijs zitten dat niet zozeer doen omdat het zo gezond is voor hun lijf maar omdat de sport hun hobby is geworden en ze een goede klik hebben met de teamgenoten? Of dat het het gevoel geeft er even tussenuit te zijn?
Dat was de vraag niet ;-)
NYC schreef:
10-09-2020 12:30
Dat vind ik gevoelsmatig dan weer niet echt. Ik ken alleen de gewone piano of vleugel in een woning en dat heeft een bepaalde sfeer. Maar dan moet er wel minstens 1 persoon in huis zijn die speelt want alleen decoratief heeft het natuurlijk ook weinig zin. En het moet ook wel in je woning passen. Dat wordt hem niet vermoed ik. Ergens toch wel jammer.
Digitaal is juist ideaal. Ik merk geen verschil met een gewone piano en het is zo ontzettend fijn dat je met koptelefoon kunt spelen. Als ik nu een piano zou moeten kopen zou ik geen seconde twjfelen en voor een goede digitale piano gaan.
Star3 schreef:
10-09-2020 13:12
Dat was de vraag niet ;-)
Dan houd ik mij er maar even buiten. ;-)
Alecta schreef:
10-09-2020 13:14
Digitaal is juist ideaal. Ik merk geen verschil met een gewone piano en het is zo ontzettend fijn dat je met koptelefoon kunt spelen. Als ik nu een piano zou moeten kopen zou ik geen seconde twjfelen en voor een goede digitale piano gaan.
Zal er over nadenken. Herinner mij die mooie imposante vleugel bij mijn opa. Dat gaat in ons huis niet passen. Een digitale piano zou kunnen, ze zien er compact uit in elk geval. En het zou wellicht ooit een opstapje kunnen zijn. Maar betwijfel of het er in zit bij de kinderen...
Mevrouw75 schreef:
10-09-2020 12:47
Wat bedoel je daar mee?
Mijn kind heeft een nogal grillig leerpatroon. Komt vaak ineens met iets waar hij volgens de boeken nog lang niet aan toe is. Als een docent zou zeggen: "Je moet eerst dit goed kunnen, voordat we dat gaan doen", zou mijn kind snel afhaken vrees ik. Kind en docent volgen nu geen vaste route. Niet elke docent kan daar even soepel mee omgaan heb ik gemerkt.
Alle reacties Link kopieren
Eefje71 schreef:
10-09-2020 12:44
Ik ben zelf pianodocent, en qua leeftijd van leerlingen heb ik een ondergrens van 7/8 jaar. Vanaf die leeftijd zijn de meeste kinderen cognitief en motorisch vaardig genoeg om piano te leren spelen in a) een leuk tempo, wat goed is voor de motivatie en b) een moeilijke fase (noten leren lezen) kunnen overbruggen zonder meteen af te haken.
Meestal proberen kinderen maar 1x in hun leven een instrument. Als de timing slecht is en ze stoppen al snel (want ‘stom’) dan krijg je als ouders vaak geen herkansing meer. Ik heb nog nooit een leerling gehad van bv 10, die het op z’n zesde ook al eens had geprobeerd, maar het toen niet leuk vond, ‘maar het nu nog wel eens wil proberen’. Als je pech hebt willen ze daarna helemaal niks meer met muziek doen, ook geen ander instrument.
Zo zonde als kinderen te vroeg beginnen en er dan heel lang over doen om een paar leuke liedjes te kunnen spelen, daar heel hard voor moeten oefenen (als ze eigenlijk nog heel speels zijn) en daardoor voortijdig stoppen.
Een paar jaar wachten en het gaat vanzelf... net als met zwemles, hoe eerder je je (eerste) kind in badje 1 gooit, hoe langer je daar elke week langs de kant zit te balen.
(Ja, ben er ook ingestonken, moeder van drie).
Ik geef overigens individuele les, op een muziekschool. Ik weet niet hoe het zit met harmonieorkesten en de leeftijden. Ook bij dans en musical zal het wel anders liggen.

Mijn kinderen hebben overigens alle drie pianoles gehad (vrijwillig), en zijn alledrie gestopt. Jammer, maar geen probleem. Graag of niet hoor.
Die ga ik onthouden, bedankt voor de tip!
Alle reacties Link kopieren
Met sport kun je veel meer doen dan met muziek.
Zelfs op je oude dag kun je nog voetballen in het seniorenteam, trainen met je teamgenoten, uit spelen in weet ik veel waar, na afloop wat eten en drinken.

Zit je tegenwoordig in een bandje dan is het vreselijk lastig om ergens te op te treden. Vroeger reisde je met je band het halve NL door in het weekend, en kon je overal wel spelen. Nu is dat heel anders, geboekt worden was voor corona al moeilijk, covid is zo ongeveer de genadeslag.
wij slapen nooit.
Star3 schreef:
10-09-2020 12:53
Hier al een reactie op gekomen inmiddels? Zie namelijk een heleboel reacties dat het niet nodig is, maar het waarom dan heb ik nog niet gelezen.
Mijn kinderen fietsen maar 6 km naar school en sporten op school is 2 uurtjes per week waar vervoer naar de gymzaal bij zit en effectief dus weinig tijd overblijft. Als ze niet zouden sporten zou dat wel vrij karig zijn qua beweging.
Alle reacties Link kopieren
fashionvictim schreef:
10-09-2020 08:54
Helaas is op vrijwel alle basisscholen muziekles afgeschaft door bezuinigingen, ik zag er gister een item over ivm een initiatief van koningin Maxima.
Bij zoon op school nog wel muziekles...De school heeft ook een schoolband bestaande uit leraren en ouders, zij geven ook muzieklessen. Er komen regelmatig ouders in de klas optreden (eentje met theater, laatst een moeder en dochter met elk een viool) en dan zijn er nog de gewone muzieklessen die de eigen juf geeft. De klas zingt met zijn allen (wie kent de fruitcanon niet???) ook instrumentkennis krijgen ze op school (van het niveau een viool is geen gitaar, maar toch)

zoon gaat waarschijnlijk een dagje op dj les in de herfstvakantie en ik sprak hem vanmorgen: hij wil geen instyrument bespelen (ik denk dat hij denkt dat dat moelijk is) maar WEL noten leren lezen. En dan wel die voor piano want dat zijn twee balken, voor elke hand 1.... Hij is dol op codes, alfabetten en zo...

Leer je op AMV ook noten lezen zonder dat je daarvoor een instrument hoeft te bespelen? Ik denk zelf dat 1 balk voldoende is om mee te beginnen ;)
valentinamaria schreef:
10-09-2020 13:21
Met sport kun je veel meer doen dan met muziek.
Zelfs op je oude dag kun je nog voetballen in het seniorenteam, trainen met je teamgenoten, uit spelen in weet ik veel waar, na afloop wat eten en drinken.

Zit je tegenwoordig in een bandje dan is het vreselijk lastig om ergens te op te treden. Vroeger reisde je met je band het halve NL door in het weekend, en kon je overal wel spelen. Nu is dat heel anders, geboekt worden was voor corona al moeilijk, covid is zo ongeveer de genadeslag.
Je kan toch ook je hele leven muziek maken? Makkelijker nog omdat het ook thuis kan en je het kunt doen wanneer jezelf wil.
Daarnaast je bij een harmonie of in een bandje inderdaad. Hier is ook een slagwerkgroep met volwassenen mannen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven