Hoe kinderen iets meegeven buiten hun bubbel?

10-07-2024 08:41 355 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Vond een topictitel lastig, maar hoe geven jullie je kinderen mee dat niet iedereen het heeft zoals wij leven. Niet uitermate rijk, maar gewoon prima. We kunnen op vakantie, hebben een huis en kunnen leuke dingen doen. Dat vind ik rijkdom op zich.

Ik ben zelf erg in een bubbel opgegroeid, ondanks dat mijn ouders ons andere dingen lieten zien. Dacht dat wij arm waren want ‘maar’ 1 auto en vier kinderen, geen verre vliegvakanties, geen playstation voor je verjaardag. Toen wij verhuisde op puberleeftijd naar een de hoofdstad wij ineen keer degene die het goed hadden en had ik pas door dat we niet arm waren. Wist ik überhaupt pas wat arm was.

Oftewel je wordt gekleurd waarin je opgroeit. Nu zitten mijn kinderen op een witte school met vooral rijke ouders. Zelf lang getwijfeld over de school maar het is anders 20 minuten fietsen.

Nu vraag ik me af, hoe geven jullie je kinderen wat mee? En wat wil je mee geven?

Ik wil ze meegeven dat je niet iets nieuws krijgt als iets kapot gaat, dat je niet zo maar een game krijgt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Sjaantje37 schreef:
10-07-2024 10:42
En degene die in het arme land gesponsord wordt moet vooral zijn of haar dankbaarheid tonen..pfffff
Ik begrijp deze reactie niet. Heb je er ervaring mee? Natuurlijk is het super triest dat het zo gaat, het rijke westen en miljoenen mensen die in armoede leven. Maar zo is het nu eenmaal wel. En dan, steek je je kop in het zand en doe je niks? Dat kan. Ik vind het zelf fijner om die mensen, voor zover dat in mijn mogelijkheden ligt, wel te helpen. En inderdaad, die mensen zijn erg dankbaar. Dat krijg ik terug van mijn sponsorkinderen, omdat ze dat letterlijk zeggen. Waarom zouden ze niet dankbaar zijn? Ze hebben die hulp nu eenmaal nodig. Ik heb ook liever dat ze het niet nodig hebben, dat er nergens armoede en ellende is, maar zo is het gewoon niet. En als ik dan die vrouw sprak uit Tanzania, die als kind in een sloppenwijk woonde, geen uitzicht zag. En toen gesponsord werd, naar school kon, voedsel kreeg. Nu een baan heeft, niet meer in armoede leeft, en zo dankbaar is voor haar sponsor en mensen in Nederland daarom verzocht/aanmoedigde om ook een kind in armoede te helpen, omdat wij het zo goed hebben. Dan is dat toch mooi om te doen, je steentje daaraan bij te dragen? Denken: 'ik hou mn geld voor mezelf en ze zoeken het daar allemaal maar uit' dat kan inderdaad ook. Maar is niet mijn keuze.
Overigens melden deze mensen in armoede zichzelf aan bij zo'n stichting, om gesponsord te willen worden omdat ze dat nodig hebben. Als die mensen zeggen; rot toch op met die hulp vanuit het westen, ik red mezelf wel, heb jullie niet nodig. Dan prima toch, dan krijgen zij verder geen hulp.
tulpje22 wijzigde dit bericht op 10-07-2024 11:10
14.62% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Pelle schreef:
10-07-2024 10:47
Ze zien wel zwervers in Rotterdam en Amsterdam, maar geen zwarte mensen?
Misschien zagen ze die ook wel, maar viel dit verschil ze toen nog niet op? Omdat ze andere dingen zagen?
https://www.oudersvannu.nl/video/pracht ... gle.com%2F
jojojo wijzigde dit bericht op 10-07-2024 11:00
4.98% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn ervaring is dat kinderen (mensen) vooral kijken naar anderen die "meer" hebben. Dus ongewone vakanties, dure spullen etc. En die mensen zijn er altijd. Dat daar legio kinderen omheen staan die het minder hebben dan zij, valt niet op ofzo. Dus ze in een andere bubbel plaatsen heeft niet zoveel zin.

Mijn kinderen denken ook dat wij "arm" zijn. Omdat we ze meegeven dat niet alles zomaar kan en je moet werken voor je geld. Terwijl ik zeker weet dat binnen de bubbel van hun vriendjes, wij eerder aan de bovenkant dan aan de onderkant zitten qua bestedingsruimte.

En dan hebben ze notabene nog familie in een ontwikkelingsland (die ze meermaals ontmoet hebben). Het helpt allemaal niets.
Alle reacties Link kopieren Quote
lemoos2 schreef:
10-07-2024 09:26
Daarvoor hoeven we niet op een soort van safaritoer door de armste wijken van Nederland of buitenland.
Hahahaaaa beste opmerking van vandaag!

Nou kom maar bij mij op safarietoer hoor, toevallig wonen wij in zo'n wijk in een grote stad. Wij kochten ons huis in de "verkeerde tijd" en nu 18 jaar later zitten we er nog en eigenlijk bevalt het prima. Grappig genoeg kwam ik juist zelf uit zo'n bubbel (ik vind dat toch zo'n schijtwoord hè) en eigenlijk waren mijn ouders de enigen die niet blij waren met onze aankoop, maar die zijn van de generatie die voor €30k hun eerste huis kochten.
Maar goed, inmiddels zijn mijn tieners bijna op de studeerleeftijd en ze hebben vrienden met een heel scala aan achtergronden. Dat hoef je echt niet te forceren, juist niet zou ik zeggen, waarom de nadruk op verschillen leggen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Gewoon door het te benoemen dat je dankbaar bent voor wat je hebt.

Vooral mijn zoon zit in die bubbel
Gymnasium, hockey, nu student politicologie in Leiden, vrienden met expat ouders. Wij benoemen dit regelmatig en we lachen erom (positief he).

Hij ziet ook wel waarin hij leeft en dat hij geluk heeft dat wij zijn studie en kamer kunnen betalen.

Relativeren helpt ook.
Alle reacties Link kopieren Quote
Kinderen zien die verschillen heel anders dan volwassenen.

Ik had als kind een abonnement op SamSam en wist dus best van ontwikkelingslanden en armoede daar.
Maar tegelijkertijd dacht ik dat de mensen in de flatwijk daar woonden omdat ze het uitzicht leuk vonden. De een woonde in een vrijstaand huis, de ander in een flat, ik zag de achterliggende oorzaken niet.

Ik vond daarentegen alles wat glom en goudkleurig was er duur en luxe uitzien, dus mensen die hun keuken beplakten met marmerfolie uit de bouwmarkt waren in mijn ogen rijk en hadden een luxe huis.

Dat soort dingen zien kinderen heel anders en het heeft niet zoveel zin om ze op kleuterleeftijd al het besef bij te willen brengen van arm en rijk.

Wat volgens mij veel meer zin heeft is ze de komende jaren opvoeden dat geld niet vanzelf komt, dat je moet sparen en werken voor dingen.
Alle reacties Link kopieren Quote
lemoos2 schreef:
10-07-2024 09:26
Ieder kind groeit op in een eigen bubbel. Al reis je de hele wereld over met je kinderen op de heup of draagdoek op je rug, ook dat is een bubbel.

Ik geef mijn kind mee wat ik zelf ook heb meegekregen en wat volgens mij iedereen doet: een basis, uitgangspunt. Waarom doen wij zus of zo, waarom doen wij X en Y niet, etc. Verschillen uitleggen en overeenkomsten duiden. Daarvoor hoeven we niet op een soort van safaritoer door de armste wijken van Nederland of buitenland.
Helemaal eens.
We doen ons best en we doen normaal over alle andere mensen.

Het enige wat ik soms lastig vind, is dat mijn kinderen niet doorhebben hoe veel beter ze het hebben dan hun vader en ik het hadden. Maar ja, hoe wenselijk is het om verhalen over opgroeien in armoede op te hangen? Ik vind het ergens ook wel schattig, hoe zacht ze zijn. Honderd keer liever dit dan kinderen die op hun 15e moeten werken omdat ze anders niet naar de kapper kunnen.
Ook al woon je in een krot, met de huisdeur kapot. Je weet toch dat ik van je hou.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik trek de bubbel persoonlijk breder. Dat kinderen andere mensen accepteren zoals ze zijn en niet alleen op het gebied van rijk en arm. Dat kinderen met een beperking er ook bij horen. En dat mensen die er anders uit zien of zich iets anders gedragen, dat je die niet hoeft uit te lachen op straat. Want ja, dat heb ik helaas al veel zelf meegemaakt. Bij mijn zoon die verstandelijk beperkt is, maar ook toen mijn zus na een auto ongeluk zichtbare littekens had. De hoeveelheid mensen die elkaar even aanstoten en rotopmerkingen maken. Het is echt stuitend en ik vind het pestgedrag (volwassenen!). En dat geldt niet alleen voor zichtbare aandoeningen, hoeveel kinderen met ADD of ADHD worden er niet gepest. Leer je kinderen dat het zo is, niet iedereen is hetzelfde en dat hoeft ook niet, en ze zullen als volwassene ook normaler doen, lijkt me.


Ik leer mijn kind dat iedereen goed is zoals hij is. Rijk, arm, andere afkomst, ander gedrag, iedereen hoort erbij en je behandelt iedereen met hetzelfde respect.
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren Quote
Gaf Femke Halsema niet het goede voorbeeld door haar kinderen op een 'zwarte school' te zetten?

Die zijn er nog sneller weer van afgehaald, die andere bubbel viel blijkbaar tegen.

Ik heb als kind nooit geweten dat ik in de jaren '70 op een zwarte school zat, 1 op de 3 kinderen had Surinaamse roots. In de provincie Groningen, of all places...
Je ziet toch liever zo’n strak lijf dan een uitgezakte mokkapunt, weet je wel weet je niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
Zorg dat je eigen bubbel zo divers mogelijk is.

Kinderen kijken het leven af van hun ouders. Als jij geen oog hebt voor of mensen kent die leven in armoede, in rijkdom, met iemand van het zelfde geslacht, met een andere huidskleur, andere geloofsovertuiging of wat dan ook. Dan zullen je kinderen dat ook minder snel doen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Tulpje22 schreef:
10-07-2024 10:55
Ik begrijp deze reactie niet. Heb je er ervaring mee? Natuurlijk is het super triest dat het zo gaat, het rijke westen en miljoenen mensen die in armoede leven. Maar zo is het nu eenmaal wel. En dan, steek je je kop in het zand en doe je niks?
Je hebt nu al drie walls of text gewijd aan "sponsorkinderen." Ik kan het mis hebben, maar volgens mij gaat dat meer over iets waar je zelf last van hebt dan dat je kinderen hier nou per se beter van worden.
Een beetje relativeringsvermogen hebben je kinderen meer aan denk ik.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hebben jullie allemaal van je ouders geleerd hoe het leven werkt? Ik niet hoor.
Daar heb je volgens mij je eigen levenservaringen voor. Je kinderen leven in een andere tijd en samenleving dan waarin je zelf opgroeide.
Alle reacties Link kopieren Quote
lemoos2 schreef:
10-07-2024 09:42
Ja sorry maar daar komt het vaak op neer in mijn ogen. Kinderen verplichten spullen uit te zoeken om weg te geven en dan zich op de borst slaan dat de kinderen dan echt leren delen en beseffen dat ze het zo goed hebben als ze beduimelde Donald Ducks en een sleets Vingino spijkerbroekje gaan doneren bij de lokale voedsel- en kledingbank. En ‘zooooo dankbaar’ hè, die mensen die het gaan ontvangen.
Lekker op vakantie voor een maand en ter compensatie en afwisseling van het resort ook even vier daagjes vrijwilligerswerk gaan doen. Mijn opa noemde dat al vroeger ‘aapjes kijken’.
Dat is het ook, aapjes kijken. Dat doe je gewoon niet. Stem op partijen die een goed financieel beleid voeren, ook voor de minima.
Je moet erop te vertrouwen dat als hij bij je weg wil, hij heus wel weggaat. En tot die tijd is hij vrijwillig bij je. (Murrmurr)
Alle reacties Link kopieren Quote
Trixie schreef:
10-07-2024 11:12
Zorg dat je eigen bubbel zo divers mogelijk is.

Kinderen kijken het leven af van hun ouders. Als jij geen oog hebt voor of mensen kent die leven in armoede, in rijkdom, met iemand van het zelfde geslacht, met een andere huidskleur, andere geloofsovertuiging of wat dan ook. Dan zullen je kinderen dat ook minder snel doen.
Klopt, je kan zelf het beste gewoon het goede voorbeeld geven. Daar leren kinderen het meeste van.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wij hebben een 'doorgeeffamilie'. Van kinderspeelgoed tot meubilair.

Een deel van ons meubilair komt bij mijn stiefoma vandaan en gaat nu naar mijn moeder.

De kringloop is het eerste waar wij kijken, dan marktplaats en rondroepen in je omgeving en daarna kunnen we altijd nog iets nieuw kopen.
Je ziet toch liever zo’n strak lijf dan een uitgezakte mokkapunt, weet je wel weet je niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat ook helpt: wij wonen in een dorp. De kinderen van mijn man zitten in de klas bij de dochter van de dokter en de zoon van de vuilnisman. Het ene vriendje eet vegetarisch en de andere geen varkensvlees. Ze komen bij iedereen thuis en iedereen is hier welkom. Zo ervaren kinderen op een heel natuurlijke manier de verschillen en de overeenkomsten met andere mensen/gezinnen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Want een vuilnisman is minder?

Ik vraag me echt af wat je je kinderen meegeeft als je zo in het leven staat, je klinkt als een boomer. "Kijk ons eens contact hebben met andere soorten mensen, daar leren ze van."

Het is wel koddig, al die mensen die in hun rijke bubbel allemaal dingen zitten te benoemen waaruit zou blijken dat ze niet in een rijke bubbel zitten.

Maar je zit altijd in een eigen bubbel, als kind sowieso, je hersenen zijn niet volgroeid. Je hebt een bubbel nodig om je veilig te voelen. Laat ze lekker.

Zorg dat je als ouder zelf een volgroeid en gebalanceerd persoon bent, met eigen normen en waarden ipv wat jou ooit is ingeramd, ga op zoek naar je eigen blinde vlekken en compensatiegedrag. Dat is voor de meesten van ons al een behoorlijke uitdaging, laat staan als je jonge kinderen hebt.
jojojo schreef:
10-07-2024 11:16
Klopt, je kan zelf het beste gewoon het goede voorbeeld geven. Daar leren kinderen het meeste van.
Mijn zoons vriendenkring is veel diverser dan de mijne wat afkomst en huidskleur betreft, maar wel allemaal hoogopgeleide ouders, op een uitzondering na.
Hij heeft wel geleerd mensen te beoordelen op hun daden.
Hij weet van de omstandigheden waarin de kinderen op mijn werk leven en ik hoop toch echt dat hij en zijn eventuele gezin nooit zullen ervaren hoe het écht is om zo te leven (Ik denk sowieso dat weinig van de Viva dames dat zullen kunnen). Hij heeft waarden meegekregen over hoe met mensen om te gaan, hoe jezelf op te stellen in de wereld en de maatschappij.

Is geen sponsorkind of diverse vriendenclub van panorama voor nodig.
Ik ben in een rijke omgeving opgegroeid en wat mij opvalt is dat mensen vaak wel weten dat er armoede is en dat niet iedereen het breed heeft. Enig besef van privilege is er vaak ook nog wel. Maar vaak denken ze dan echt meteen aan mensen in de bijstand of met een minimum inkomen, of aan daklozen. Of aan mensen in ontwikkelingslanden. Hoe de gemiddelde mens leeft en wat wel en niet kan hebben ze vaak niet zo door.

Gewone mensen met normale banen, die niet per se arm zijn, maar die natuurlijk niet elke schoolvakantie weg gaan en voor een nieuwe laptop of een tegenvallende autoreparatie moet je even geld opzij zetten. En als zoiets dan wordt genoemd, dan denken sommigen meteen dat iemand in vreselijke armoede leeft. Nee. Het is normaal dat mensen goed na moeten denken over hoe ze hun geld besteden.
anoniem_670e3ef0ebfff wijzigde dit bericht op 10-07-2024 11:39
8.13% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
bijtie schreef:
10-07-2024 11:27
Want een vuilnisman is minder?
Huh?

Zo lees ik die reactie helemaal niet.

Ik lees het als een opsomming van diversiteit.

Dat jij dit eruit haalt, zegt meer over jou zo lijkt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Lastig. Mijn kind zit op een privé school in London en zit als gevolg daarvan uiteraard in een bepaalde bubbel. Tegelijkertijd weet ze ook dondersgoed dat het goed hebben niet hetzelfde is als het goed zijn en dat niet iedereen eten heeft, een onderdak of in vrede leeft. Dat je spaarzaam kunt zijn, je oude speelgoed kan doorgeven, etc. Ze heeft ook news round op school bijvoorbeeld.
A lie doesn't become truth, wrong doesn't become right, and evil doesn't become good, just because it's accepted by a majority.
Alle reacties Link kopieren Quote
Maleficent schreef:
10-07-2024 11:11
Ik trek de bubbel persoonlijk breder. Dat kinderen andere mensen accepteren zoals ze zijn en niet alleen op het gebied van rijk en arm. Dat kinderen met een beperking er ook bij horen. En dat mensen die er anders uit zien of zich iets anders gedragen, dat je die niet hoeft uit te lachen op straat.

Ik leer mijn kind dat iedereen goed is zoals hij is. Rijk, arm, andere afkomst, ander gedrag, iedereen hoort erbij en je behandelt iedereen met hetzelfde respect.
Dit. En dat het leven niet maakbaar is en je daarom moet leren leven met de kaarten die je krijgt en daar het beste uit probeert te halen. Dat je het leven en wat je hebt niet als vanzelfsprekend moet nemen, want het enige dat vaststaat is dat alles verandert. En dat dat ok is.

Ik heb nu al een paar keer gelezen dat ouders hun kinderen willen leren dat je hard moet werken voor je geld. Dat het niet aan komt waaien. Ik snap wat daarmee bedoelt wordt, maar ik zou dat nooit zo in die context schetsen. Want sommige mensen komt het wel aan waaien, en anderen moeten knetterhard werken en komen alsnog niet rond. Of wat als je graag hard wil werken maar dit lukt je niet, om welke reden dan ook. Ben je dan een mislukkeling?
Alle reacties Link kopieren Quote
_horizon_ schreef:
10-07-2024 11:47
Of wat als je graag hard wil werken maar dit lukt je niet, om welke reden dan ook. Ben je dan een mislukkeling?

Volgens mij zegt niemand dat en wordt het zelfs niet geïmpliceerd.

Het gaat erom dat een nieuwe Nintendo of iPhone niet zomaar uit de lucht komt vallen. Dat je daarvoor moet werken en sparen.

Er zijn kinderen die dat wel 'zomaar' krijgen en dezelfde dag een nieuwe als er eentje stuk gaat. En als andere kinderen dat als 'normaal' gaan beschouwen, is dat een voedingsbodem voor vervelend gedrag of schulden. Ouders doen er verstandig aan kinderen te leren dat niet al die rijkdom vanzelf komt en altijd onbeperkt beschikbaar is. Dat is volgens mij wat hier bedoeld wordt, niet wat jij er nu in ziet.
Alle reacties Link kopieren Quote
Sjaantje37 schreef:
10-07-2024 10:49
Best gek inderdaad.
Haha dat lijkt me wel maar kreeg laatst pas de vraag over een zwart iemand. Op school/voetbal zitten alleen witte kinderen.

En voor wie het vroeg, natuurlijk leggen we dat uit maar dat was voor mij wel weer een eye opener.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ben vooral benieuwd waar mensen bang voor zijn als kind in bubbel blijft. Ik wilde kind juist zo lang mogelijk in een veilige bubbel laten opgroeien, de ellende komt vanzelf wel zodra je de deur uitstapt. En op school en buiten op straat komt hij genoeg andere mensen tegen. Zijn vriendengroep was en is redelijk divers, het zal wel een stadsbubbel zijn. Misschien maakt het ook uit waar je woont en is in het ene gebied de afstand tot andere bubbels groter? Van mij hoeft hij niet teveel kennis te maken met de zelfkant van de samenleving.
Wij hebben een prima inkomen, ik ben hoogopgeleid en heb een wo-baan, dus dat geeft vast een bepaalde bubbel met wat vinkjes. Anderzijds is kind 's ochtends al een paar keer bijna gestruikeld over een gebruiker die zijn roes/trip voor onze woning lag uit te slapen, dat vind ik dan toch weer jammer. Misschien had ik een omgeving moeten zoeken passend bij mijn bubbel, ik weet het niet, ben ook een beetje bubbelmoe.
Ik herken mezelf niet eens

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven