Kinderen
alle pijlers
Jojanneke
vrijdag 8 april 2022 om 15:09
Overigens realiseer ik me dat een verandering van de richting die we als maatschappij zijn ingeslagen niet zo maar omgedraaid kan worden en zal er op bepaalde gebieden die kampen met de gevolgen van het afbraakbeleid sneller iets moeten veranderen. Met wat mij betreft de jeugdzorg voorop.
anoniem_411128 wijzigde dit bericht op 08-04-2022 16:27
1.05% gewijzigd
vrijdag 8 april 2022 om 15:47
Voorspelbaarheid en een vorm van veiligheid is ingeruild voor vermarkting. Nu was er vroeger ook van alles mis in de jeugdzorg, er was veel te weinig toezicht, misbruik kon in jeugdinstellingen vroeger jarenlang doorgaan laat staan gewaarborgde kwaliteit van de reguliere zorg, maar hoe het nu gaat is ook bar slecht. Om de zo veel tijd een nieuwe partij aan wie aanbesteed is die zelf het wiel weer wil uitvinden met een nieuwe diagnose en gebakkelei over welke aanpak het beste is of er wordt professioneel vertraagd omdat de benodigde zorg te duur is. Iedereen weet het beter met de cliënten, iedereen wil zoooo graag kwaliteit leveren of drukt zijn financiële snor, en de cliënt heeft het nakijken.Doreia* schreef: ↑08-04-2022 12:09In de docu vind ik het vooral zo erg dat die jongen op een prachtige plek zat en dat hij daar weg moest. En dat hij op drift raakt.
Wat dat aangaat missen we de 'armenhuizen' en 'weeshuizen' van vroeger wel. Niet dat het daar goed was, zeker niet. Wel was het ontzettend duidelijk. Je ging daar naartoe en je bleef daar tot je dood ging (armenhuis) of volwassen werd of opgenomen bij mensen.
Dit gecommercialiseer van instellingen, contracten met gemeenten die aflopen en dan kun je wieberen als instelling, dat vind ik echt heel kwalijk.
Maak een plek. Langdurig, voor jongeren om te leren. Een soort internaten als je wilt, Maar dit, dit geleur met kinderen, het op drift raken, de grote stoet hulpverleners langs deze doelgroep, dat gaat me echt aan het hart.
Dan liever matige zorg maar wel stabiel op één plek voor een aantal jaar. Als je misstanden en gevaarlijke situaties voor cliënten maar vóór bent.
Gecompartimenteerde troep is ook een vorm van opruimen.
vrijdag 8 april 2022 om 15:47
Heel goed verwoord. Ik sluit me hier graag bij aan.Elleke schreef: ↑08-04-2022 14:29Naar mijn mening wordt er veel te weinig gekeken naar de onderliggende oorzaken van diverse grootschalige en complexe problemen, waaronder jeugdzorg, waar wij op dit moment in Nederland mee te maken hebben. Ik lees en hoor daar heel weinig over. In de media en in de politiek wordt vooral de aandacht gericht op de ‘voorkant’. Er wordt gepraat over de misstanden en de kolossale fouten die gemaakt worden, over het systeem en hoe het anders zou moeten en over de redenen waarom het niet anders zou kunnen. Uren worden gevuld met discussies die in een kringetje rondgaan en die niets oplossen. Vrijwel nooit gaat het over de ‘achterkant’. Om bij het onderwerp jeugdzorg te blijven : Zelden wordt de vraag gesteld wat de oorzaak is dat zoveel kinderen uit huis geplaatst worden en in ‘het’ systeem terecht komen. Hoe komt het dat zoveel ouders blijkbaar niet in staat zijn om adequaat voor hun kinderen te zorgen ? Wordt daar überhaupt onderzoek naar gedaan?
Ik weet het antwoord ook niet, maar ik denk wel dat de oorzaak gezocht moet worden in de manier waarop wij onze maatschappij hebben ingericht sinds pakweg de jaren 90 (of misschien al eerder)
De vergaande individualisatie, het uiteenvallen van de sociale cohesie, het verheerlijken van de vrije marktwerking. Samengevat : het neo-liberale gedachtengoed wat overal in is doorgedrongen. We krijgen hoe langer hoe meer te maken met de negatieve, ja zelfs desastreuze gevolgen van dit maatschappelijk model.
Als individu sta je alleen en met je rug tegen de muur. Je bent afhankelijk van instanties waarvan je maar moet hopen dat ze functioneren. Je hoeft niet op hulp uit je omgeving te rekenen want iedereen heeft genoeg aan zijn eigen sores.
vrijdag 8 april 2022 om 16:44
Ik begrijp wel waarom dit een van de weinige plekken was waar deze jongen zich gelukkig voelde. Ik deze plek van nabij. + 15 jaar geleden was het er fantastisch. Er werd alles aan gedaan om het welzijn van de kinderen die daar woonden te bevorderen en te optimaliseren. Zeer betrokken en vakkundige hulpverleners die met veel warmte voor de kinderen zorgden. Aan ouders of verzorgers werden psycho-educatie en cursussen aangeboden. Alle disciplines waren op het terrein aanwezig (zowel ambulant als in huis). Van logopedie tot fysiotherapie en van psycholoog tot kinderarts. Het klinkt nu bijna als een sprookje.Doreia* schreef: ↑08-04-2022 12:09In de docu vind ik het vooral zo erg dat die jongen op een prachtige plek zat en dat hij daar weg moest. En dat hij op drift raakt.
Wat dat aangaat missen we de 'armenhuizen' en 'weeshuizen' van vroeger wel. Niet dat het daar goed was, zeker niet. Wel was het ontzettend duidelijk. Je ging daar naartoe en je bleef daar tot je dood ging (armenhuis) of volwassen werd of opgenomen bij mensen.
Dit gecommercialiseer van instellingen, contracten met gemeenten die aflopen en dan kun je wieberen als instelling, dat vind ik echt heel kwalijk.
Maak een plek. Langdurig, voor jongeren om te leren. Een soort internaten als je wilt, Maar dit, dit geleur met kinderen, het op drift raken, de grote stoet hulpverleners langs deze doelgroep, dat gaat me echt aan het hart.
Een een aantal jaar geleden, een paar jaar na de decentralisatie, ging de zorgaanbieder failliet. Het was een drama voor alle betrokkenen. En nu staat het te verpauperen.
Ik wil hiermee aangeven dat het dus weldegelijk kan, het geld is er wel. Echter de politiek maakt andere keuzes.
anoniem_411663 wijzigde dit bericht op 08-04-2022 17:04
2.23% gewijzigd
vrijdag 8 april 2022 om 16:48
Erg.Elleke schreef: ↑08-04-2022 16:44Ik begrijp wel waarom dit een van de weinige plekken was waar deze jongen zich gelukkig voelde. Ik deze plek van nabij. + 15 jaar geleden was het er fantastisch. Er werd alles aan gedaan om het welzijn van de kinderen die daar woonden te bevorderen en te optimaliseren. Zeer betrokken en vakkundige hulpverleners die met veel warmte voor de kinderen zorgden. Aan ouders of verzorgers werden psycho-educatie en cursussen aangeboden. Alle disciplines waren op het terrein aanwezig (zowel ambulant als in huis). Van logopedie tot fysiotherapie en van psycholoog tot kinderarts.
Een een aantal jaar geleden, een paar jaar na de decentralisatie, ging de zorgaanbieder failliet. Het was een drama voor alle betrokkenen. En nu staat het leeg te verpauperen.
Ik wil hiermee aangeven dat het dus weldegelijk kan, het geld is er wel. Er worden alleen andere keuzes gemaakt.
Het programma bied ook podium daaraan. De vraag is of het zoden aan de dijk zet. Wij kunnen hier vanalles vinden, wij kunnen de situatie niet wijzigen. Frustrerend.
vrijdag 8 april 2022 om 16:48
Helemaal waar. Ik heb precies dezelfde ervaring met ons kind. Gelukkig ook in dezelfde situatie als hierboven. Maar wat als je nu niet in zo'n situatie zit. Die kinderen worden daar de dupe van.Lente19251003 schreef: ↑08-04-2022 14:54Helemaal mee eens. Mijn ervaring (kind met meerdere etiketjes) met hulp voor mijn zoon is zo dramatisch en ontoereikend dat wij al jaren zeggen ‘we regelen het zelf wel en bedenken zelf wel hoe we met [welke heftige situatie we dan weer tegenaan lopen] dit omgaan. Want echt goede hulp hebben we nog nooit gehad.
En dan hebben wij het geluk dat we de financiële middelen hebben dat 1 van ons bijna altijd thuis kan zijn voor ons kind. En we hebben het geluk dat we allebei redelijk goed opgeleid zijn, mondig zijn en overal zelf achteraan gaan en dingen zelf uitzoeken. Als je dit nou niet zelf kan, om welke reden dan ook, dan loop je vast. En ik kan me zo voorstellen dat dit gebeurt. Als je geen goed huwelijk hebt, of er sowieso alleen voor staan. Of als je zelf gewoon niet zo doortastend bent. Noem het maar op.
Net zoals het schoolsysteem in Nederland. Ook dat is ruk voor kinderen die om wat voor reden dan ook buiten de curve vallen. Ook daar moet je zo hard knokken als ouder om je kind op de goede plek te krijgen. Dramatisch vind ik het.
En als je al een kind hebt waar ‘iets’ mee is, kost dat al zoveel extra energie, laat staan dat je dan puf hebt om je bezig te houden met al het gedoe eromheen. Dat kan je juist dan niet gebruiken.
vrijdag 8 april 2022 om 16:48
Dit.okkervil schreef: ↑08-04-2022 09:54Maar hoe kan het dan dat er Nederland veel meer uithuisplaatsingen zijn dan in enig ander Europees land. En zouden we dan niet moeten kijken hoe het in de andere landen geregeld is? Hoe doen ze het daar dan? De zaak Savannah is een zeer kwalijke zaak, maar het is één zaak. In de toeslagenaffaire zijn meer dan 1100 kinderen uit huis geplaatst.
Verder denk ik dat veel (de meeste) medewerkers in de jeugdzorg het beste voor hebben met kinderen. Echter werken zijn in een zeer log, niet functionerend systeem wat bakken met geld kost en waar ook geld aan te verdienen valt. Dit schept een bodem voor charlatans die het systeem in stand houden ten koste van kinderen.