Kind (17 mond) zoekt de grenzen op, hoe ermee omgaan?

07-05-2021 13:08 214 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb van de opvang het advies gekregen om consequent te zijn naar zoon. Hij is op het moment heel erg opzoek naar de grenzen. Voorbeelden van zijn gedrag zijn: andere kinderen slaan op de opvang, met eten gooien, overal aan zitten, klimmen. Alles wat niet mag is leuk.

Als ik zoon aanspreek, dan gooit hij zichzelf neer en zet het op een krijsen. Vooral in de ochtend, wanneer ik moet haasten krijst hij alles bij elkaar. Het resulteert zich in dat ik soms een krijsend kind in de auto zet.


Ik heb het met vader over gehad dat wij consequent moeten zijn. Vader lacht het gedrag van zoon weg en neemt mij niet serieus. Hij vindt zoon geweldig en het is zijn prinsje. En oma vindt alles maar goed en doet alles voor zoon. Enorm verwennen.

Ik ben als moeder erg duidelijk en probeer consequent te zijn. Ik hoor mezelf vaak zeggen: niet doen, hou op, stop daar mee en heel hard (naam) roepen. Op het moment dat ik zoon heb aangesproken gaat ie heel hard krijsen. Ik negeer dat, na een uitbarsting komt hij een knuffel halen.

Het is vermoeiend. Ik probeer uit de negatieve cirkel te komen. Ik wil ook niet de boze moeder elke keer zijn.

Ik weet niet zo goed hoe ik hier mee om moet gaan. Hebben jullie adviezen?
Alle reacties Link kopieren
'Ik begrijp dat je teleurgesteld bent, want er is geen pindakaas en dat is je favoriet. Ik heb wel andere lekkere opties. Je mag kiezen tussen jam of hagelslag.'
Hoe irritant en gekmakend het ook is, probeer kalm te blijven en niet mee te schreeuwen/commando's te roepen waar hij toch niet op reageert zoals stop. Met pech leert hij er van dat hij niet hoeft te luisteren naar je, want wat doe je als hij niet stopt?
Als zoon dan blijft krijsen, dan maar krijsend de auto in. Mega frustrerend voor jou, maar loopt ie niks van op.

Ook heel vervelend dat pa en oma er hun eigen praktijken op na houden. Bedenk, alles is een faaase, en bij deze leeftijd hoort het (helaas :P) om de grenzen flink op te zoeken. Adem in, adem uit!
-
DuchessMeganMarkle schreef:
07-05-2021 13:22
Ik bied vaak alternatieven aan en dat zoon zelf keuzes kan maken. Maar hij blijft gefocust op dat ene ding.

Ja, sommige dingen moeten “just so”, heel herkenbaar uit die periode! Dreumesen en peuters drijven echt op routine is mijn ervaring, wij noemden dat zelfs: het programma afdraaien. Mijn ene kind had dat sterker dan het andere. Die werd echt wóest als ze de verkeerde kleur beker kreeg.
Positivevibes schreef:
07-05-2021 13:20
Dat eerste hangt nogal van het kind af natuurlijk :)

Verder wel helemaal eens om de omgeving aan te passen om het voor jullie allebei makkelijker te maken.

En ik zou constant Nee zeggen vermijden maar juist iets anders aanbieden. Dus niet steeds “Nee niet gooien” maar wel “Hier is een zachte bal. Die mag je gooien” oid.

Dat klopt sommigen snappen taal al wel een beetje. Ik bedoel eigenlijk met dat geen een de essentie van een preek langer dan twee zinnen kan begrijpen, onthouden en er naar handelen.
Alle reacties Link kopieren
Andersom schreef:
07-05-2021 13:16
Kind heeft nog weinig besef van gesproken taal dus je kind ergens op aanspreken zal niet erg effectief zijn.

Je kind fysiek uit de situatie halen heeft meer effect. Laten zien wat hij wel mag.

Voorbeeld: kind dat lekker de televisie staat te besmeuren til je op en zet je ergens waar hij wil mag spelen.

Verder zorg je dat hij dingen niet kan doen. Als hij met eten gooit zet je dat eten buiten zijn bereik. Etc.

Oefen een streng gezicht. Lachend zeggen dat iets niet mag spoort hem waarschijnlijk juist aan om nog meer van zulks te doen.
Toevallig laatst een onderzoek gevonden dat kinderen al bijzonder veel begrijpen, ook als ze zelf nog niet zoveel spreken. Zal eens kijken of ik het kan vinden.
-
Alle reacties Link kopieren
Je zegt: ik wil ook niet de boze moeder zijn iedere keer.
Wees dan niet boos. Boos worden is zelfs contraproductief. Consequent en kalm zijn is veel beter voor iedereen. Oefen je daarin.
En opvoeden hoort nou eenmaal bij een kind hebben. Je bent niet altijd in een pais-en-vree situatie. Je bent zijn moeder, het is jouw taak (plus van pa natuurlijk) om hem die grenzen te leren. Het is normaal gedrag. En hem corrigeren ook normaal en noodzakelijk.
Alecta schreef:
07-05-2021 13:29
Dat is niet pittig. Dat is volkomen normaal gedrag. Een kind van 17 maanden snapt nog niet echt dat jij vergeten bent pindakaas te halen. Zeg dat je snapt dat hij boos en ga er verder niet op in.
En lees je in op peuterpuberteit en driftbuien. Ene kind heeft er amper last van, het andere kind is meerdere malen op een dag een kwartier niet aanspreekbaar en ligt krijsend op de grond.
Allebei normaal.

Ik liep ooit naar buiten in de supermarkt, met krijsend kind achter me aandwalend. Kom een vriendin tegen die zegt "Oh, Jantje zeker?"
Was het die andere :rofl:
Alle reacties Link kopieren
Adelaide schreef:
07-05-2021 13:24
Wij hebben volgens het kdv ook een erg pittig en koppig kind waar ze flink wat mee te stellen hebben. Tja, je moet het ermee doen. Probeer meer af te leiden in plaats van streng toe te spreken. Of probeer instructies te zingen in plaats van te roepen. Sowieso: hou het aantal dingen wat niet mag beperkt en zorg dat je in zo weinig mogelijk situaties terecht komt waarin iets moet of niet mag. Vraag je altijd af of het een strijd waard is. En 17 maanden is echt nog heel jong; het echte opvoeden komt later.

Mijn zoon is net twee, en ook op hem heeft een "preekje" nog weinig effect. Ik probeer dus meestal met bovenstaande. En realistisch: ook dan nog moet ik te vaak (vind ik) met geweld mijn zin doordrijven met een krijsend kind tot gevolg. Maar sommige dingen zijn nou eenmaal non-negotiable (poepluier verschonen en tandenpoetsen bijvoorbeeld). In mijn ervaring kun je het zo leuk mogelijk maken, de boekjes volgen en alles positief benaderen, maar grootbrengen zonder tranen en af en toe een houdgreep gaat hier niet. Gelukkig blijft hij nooit in boze buien hangen.
Haha en dit
phloxx wijzigde dit bericht op 07-05-2021 13:35
0.30% gewijzigd
-
Alle reacties Link kopieren
Doreia* schreef:
07-05-2021 13:12
Niet voor niets is het eerste woordje wat een kind leert: nee.
Simpelweg omdat dát het woordje is dat het allermeeste gehoord wordt :)

Je doet het goed. Goed gedrag belonen, slecht gedrag --> afleiden.
Nee, niet slaan, hier wil je me helpen met...
Nee, daar mag je niet aankomen, kom, hier mag je wél aankomen.

Krijsend op de grond: niets van aantrekken. Gewoon je ding doen. Inwendig 36x tot 10 tellen en dan nog een keer, onderwijl je schoenen aantrekken. En dan maar boos in de auto.
Later kun je het makkelijker krijgen, dan maak je een wedstrijdje schoenen aantrekken. Jas aantrekken zelf leren en dansjes doen in de gang. Maar deze leeftijd is reuze lastig, want wél een eigen willetje maar nog niet voldoende begrip om het anders aan te pakken.
Schaamrood staat mij soms op de kaken dat ik een krijsend kind in de auto zet vroeg in de ochtend. De opvang zegt dat ik hem strenger moet aanpakken en consequent moet zijn. Het is een pittige jongen met een karakter. Ik kan er niet zo goed mee omgaan. De meiden zeggen, dat hij precies weet hoe hij mij voor de gek moet houden. Op de opvang is het gedrag meteen klaar en gaat hij wat anders doen.
Alle reacties Link kopieren
17 maanden is nog zo jong! Wel ongeveer wanneer de nee-fase en peuterpuberteit hier ook begon. Meestal helpt het bij ons om 1 ding aan te leren en de rest van het 'stoute' gedrag te negeren. Bijv: niet gooien met eten. We maken er dan een soort zinnetje van, hier is dat bijv 'gooien doen we met de bal' en dat herhalen we dan steeds. Niet teveel 'nee' en 'niet', daar worden ze allebei juist heel boos van en dat werkt averechts. Pakken het bord weg als hij ermee gooit, maar worden verder niet boos. Hij ontdekt natuurlijk eigenlijk gewoon zijn mogelijkheden, daar is opzich niets mis mee. Liever alleen dus met een bal en niet een bord met spaghetti :-D

In het geval van de pindakaas zou ik dat accepteren en even zeggen op de opvang, het is wat het is. Als ze niet willen eten, kun je er weinig aan doen.

En natuurlijk samen met partner afspreken wat je graag wil veranderen en wat niet, sommige dingen kun je beter laten gaan denk ik. En veel lost zichzelf op als ze iets ouder zijn. Hoop dat je er iets aan hebt!
DuchessMeganMarkle schreef:
07-05-2021 13:22
Ik bied vaak alternatieven aan en dat zoon zelf keuzes kan maken. Maar hij blijft gefocust op dat ene ding. Voorbeeld: hij krijgt ‘s ochtends een boterham met pindakaas. De pindakaas was op en ik had niet een reserve pot in huis. Het alternatief wat ik aanbood was smeerkaas of jam en dat had ik voor hem neergelegd. Hij blijft dan aas aas zeggen en gaat dan huilen, dat duurt lang, waardoor hij zonder ontbijt maar de opvang is gegaan. Nu heb ik wel 5 potten pindakaas in huis.

Hij heeft een pittige karakter van zichzelf en dat heb ik ook. Maar hij blijft erin hangen en dan maak ik mij wel zorgen of het bij de ontwikkeling hoort of er niet iets mis is.

Zorg dat er altijd pindakaas is, of zorg dat je kind andere dingen net zo normaal vindt als pindakaas door elke dag te variëren met zijn beleg, al is het maar een kwart van zijn broodje. (Maar misschien is dat nu net wel te laat.)
DuchessMeganMarkle schreef:
07-05-2021 13:35
Schaamrood staat mij soms op de kaken dat ik een krijsend kind in de auto zet vroeg in de ochtend. De opvang zegt dat ik hem strenger moet aanpakken en consequent moet zijn. Het is een pittige jongen met een karakter. Ik kan er niet zo goed mee omgaan. De meiden zeggen, dat hij precies weet hoe hij mij voor de gek moet houden. Op de opvang is het gedrag meteen klaar en gaat hij wat anders doen.

Het zijn geen hondjes hè? En een kind functioneert totaal anders in een groep dan thuis.
Een kind van 17 maanden strenger aanpakken is waanzin.
Mijn tip? Meebewegen.
Alle reacties Link kopieren
DuchessMeganMarkle schreef:
07-05-2021 13:35
Schaamrood staat mij soms op de kaken dat ik een krijsend kind in de auto zet vroeg in de ochtend. De opvang zegt dat ik hem strenger moet aanpakken en consequent moet zijn. Het is een pittige jongen met een karakter. Ik kan er niet zo goed mee omgaan. De meiden zeggen, dat hij precies weet hoe hij mij voor de gek moet houden. Op de opvang is het gedrag meteen klaar en gaat hij wat anders doen.
Het percentage ongehoorzaamheid van een kind stijgt met 800% zodra mama in dezelfde ruimte is....
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Alle reacties Link kopieren
DuchessMeganMarkle schreef:
07-05-2021 13:22

Hij heeft een pittige karakter van zichzelf en dat heb ik ook. Maar hij blijft erin hangen en dan maak ik mij wel zorgen of het bij de ontwikkeling hoort of er niet iets mis is.
wat zegt het CB daarover?
heb je anders een fijne huisarts waar je eens mee praten kunt?
Phloxx schreef:
07-05-2021 13:32
Toevallig laatst een onderzoek gevonden dat kinderen al bijzonder veel begrijpen, ook als ze zelf nog niet zoveel spreken. Zal eens kijken of ik het kan vinden.
Taal begrijpen is totaal iets anders dan eigen handelen overzien en "geweten" hebben.

Je ziet dat kinderen dan vaak al nee-zeggend iets van tafel pakken.
Doreia* schreef:
07-05-2021 13:12
Niet voor niets is het eerste woordje wat een kind leert: nee.
Simpelweg omdat dát het woordje is dat het allermeeste gehoord wordt :)

Je doet het goed. Goed gedrag belonen, slecht gedrag --> afleiden.
Nee, niet slaan, hier wil je me helpen met...
Nee, daar mag je niet aankomen, kom, hier mag je wél aankomen.

Krijsend op de grond: niets van aantrekken. Gewoon je ding doen. Inwendig 36x tot 10 tellen en dan nog een keer, onderwijl je schoenen aantrekken. En dan maar boos in de auto.
Later kun je het makkelijker krijgen, dan maak je een wedstrijdje schoenen aantrekken. Jas aantrekken zelf leren en dansjes doen in de gang. Maar deze leeftijd is reuze lastig, want wél een eigen willetje maar nog niet voldoende begrip om het anders aan te pakken.
Precies dit. Op het kdv omschreven ze het zo: hij wil dit maar hij kan nog maar dat.
Plus nee is gewoon niet leuk, ik hou er nog steeds niet van.
Het is ook bijzonder hoe ze zo klein hun lichaam zo kunnen houden dat je ze niet kan tegenhouden/optillen.
Ik zette mijn hele lichaam in, knieën ervoor, been om de weg te versperren etc.
Probeer een beetje te zijn als je ex, het is vaak ook gewoon grappig.
Ik heb me rotgelachen om die fotoserie van die man: things that make my 2 yo cry.
Mensen maken hele fotoseries, huilende kinderen omdat ze de chloorfles niet leeg mogen drinken, omdat ze een boterham willen en er een krijgen, dat soort dingen.
Maak je niet te druk, je kunt nu nog niks fout doen als je te lief bent.
Doreia* schreef:
07-05-2021 13:38
Het percentage ongehoorzaamheid van een kind stijgt met 800% zodra mama in dezelfde ruimte is....

Precies. Hele middag hartstikke gezellig bij opa en oma, kwam ik binnen, nog geen 5 minuten en het was janken.
DuchessMeganMarkle schreef:
07-05-2021 13:35
Op de opvang is het gedrag meteen klaar en gaat hij wat anders doen.
Ach joh, dat is toch heel anders. Ik heb zelf in de kinderopvang gewerkt en in al die tijd was er maar 1 kind die driftbuien bij ons had. Een kind laat dat over het algemeen gewoon veel minder zien in de kinderopvang dan thuis. Toch een beetje het principe “vreemde ogen dwingen” en afleiding van andere kinderen etc. Valt dus niet met elkaar te vergelijken.
DuchessMeganMarkle schreef:
07-05-2021 13:35
Schaamrood staat mij soms op de kaken dat ik een krijsend kind in de auto zet vroeg in de ochtend. De opvang zegt dat ik hem strenger moet aanpakken en consequent moet zijn. Het is een pittige jongen met een karakter. Ik kan er niet zo goed mee omgaan. De meiden zeggen, dat hij precies weet hoe hij mij voor de gek moet houden. Op de opvang is het gedrag meteen klaar en gaat hij wat anders doen.
Een kind van 17 maanden houdt jou nog niet voor de gek. Ze reageren wel op hun omgeving. Het is goed dat te beseffen.
anoniem_380947 wijzigde dit bericht op 07-05-2021 13:42
0.08% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
DuchessMeganMarkle schreef:
07-05-2021 13:35
Schaamrood staat mij soms op de kaken dat ik een krijsend kind in de auto zet vroeg in de ochtend. De opvang zegt dat ik hem strenger moet aanpakken en consequent moet zijn. Het is een pittige jongen met een karakter. Ik kan er niet zo goed mee omgaan. De meiden zeggen, dat hij precies weet hoe hij mij voor de gek moet houden. Op de opvang is het gedrag meteen klaar en gaat hij wat anders doen.
Ik vind dit wel erg hoor, vraag me af of dat zo werkt. Zo krijg je wel het gevoel dat je het slecht doet, terwijl het kind nog hartstikke klein is! Onze kinderen zijn op de opvang ook heel anders (en hebben geen driftbuien), volgens mij is dat puur omdat ze niet thuis zijn.
Alle reacties Link kopieren
Andersom schreef:
07-05-2021 13:36
Zorg dat er altijd pindakaas is, of zorg dat je kind andere dingen net zo normaal vindt als pindakaas door elke dag te variëren met zijn beleg, al is het maar een kwart van zijn broodje. (Maar misschien is dat nu net wel te laat.)
Dat gaat zijn reactie niet oplossen, dan is er wel weer iets anders.
Kind kan heel de week om bananen vragen (hebben we niet), en als je dan op zaterdag boodschappen doet, kijkt kind je vervolgens aan alsof je m probeert te vergiftigen wanneer je 'm een banaan voorschotelt. Het is een peuter.

Wat hierboven wordt gezegd is ook een goede TO, probeer negatieve zinnen om te buigen naar positieve.
Dus niet: 'We gooien niet met brood' maar: 'Brood is om te eten. Als we willen gooien pakken we de *insert zacht voorwerp waarmee peuter mag gooien*'
-
DuchessMeganMarkle schreef:
07-05-2021 13:35
Schaamrood staat mij soms op de kaken dat ik een krijsend kind in de auto zet vroeg in de ochtend. De opvang zegt dat ik hem strenger moet aanpakken en consequent moet zijn. Het is een pittige jongen met een karakter. Ik kan er niet zo goed mee omgaan. De meiden zeggen, dat hij precies weet hoe hij mij voor de gek moet houden. Op de opvang is het gedrag meteen klaar en gaat hij wat anders doen.
Je hoeft niet te doen wat zij zeggen he? Hij is pas 17 maanden, geen leeftijd om streng te gaan zitten doen.
Alle reacties Link kopieren
DuchessMeganMarkle schreef:
07-05-2021 13:35
Schaamrood staat mij soms op de kaken dat ik een krijsend kind in de auto zet vroeg in de ochtend. De opvang zegt dat ik hem strenger moet aanpakken en consequent moet zijn. Het is een pittige jongen met een karakter. Ik kan er niet zo goed mee omgaan. De meiden zeggen, dat hij precies weet hoe hij mij voor de gek moet houden. Op de opvang is het gedrag meteen klaar en gaat hij wat anders doen.
wat een akelige opvang
rotmeiden
Alle reacties Link kopieren
Alecta schreef:
07-05-2021 13:39
Taal begrijpen is totaal iets anders dan eigen handelen overzien en "geweten" hebben.

Je ziet dat kinderen dan vaak al nee-zeggend iets van tafel pakken.
Tuurlijk, maar neemt niet weg dat je dus best iets kunt zeggen of uitleggen aan kind.
-
Phloxx schreef:
07-05-2021 13:41
Dat gaat zijn reactie niet oplossen, dan is er wel weer iets anders.
Kind kan heel de week om bananen vragen (hebben we niet), en als je dan op zaterdag boodschappen doet, kijkt kind je vervolgens aan alsof je m probeert te vergiftigen wanneer je 'm een banaan voorschotelt. Het is een peuter.

Wat hierboven wordt gezegd is ook een goede TO, probeer negatieve zinnen om te buigen naar positieve.
Dus niet: 'We gooien niet met brood' maar: 'Brood is om te eten. Als we willen gooien pakken we de *insert zacht voorwerp waarmee peuter mag gooien*'
:rofl: Juist.

Gewoon broodje smeren en neerzetten. Een kind van 17 maanden kan echt niet kiezen tussen tig dingen.
Alle reacties Link kopieren
Schreeuwen is niet een vorm van consequent zijn. Het is een teken van onmacht.

Ik zou zorgen dat jullie opvoedhulp krijgen bijv via een opvoedpoli.
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven