Kind steeds ongelukkiger door slepend conflict klasgenoot

16-07-2023 05:46 139 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Lang getwijfeld om topic te openen, maar merk dat ik wakker lig van de situatie en kan wel wat input gebruiken.

Vanaf groep 3 kwamen er signalen dat 'Pietje' veel irritatie oproept bij zoon. Hoewel ze eerder wel eens speelden, ontstonden er kleine ruzies bij BSO. Ze waren daar de enige (jongens) van dezelfde leeftijd dus soms misschien ook op elkaar aangewezen.

Ook in de klas groeide de onrust; we werden telefonisch ingelicht wanneer er ruzie was geweest. Had in de tijd toen ze nog speelden sporadisch contact met zijn moeder, en ze vertelde me weleens dat ze moeite had met de juf omdat die niet om kon gaan met het onrustige gedrag van Pietje. Vond dat school er maar mee moest dealen.

Geprobeerd zoon handvatten te geven: je hoeft geen vrienden te worden, maar bent onderdeel van de groep. Zoek hem niet onnodig op, probeer te negeren waar mogelijk, vraag te stoppen met storend gedrag (aan je zitten, tegen je aan springen, giechelen dichtbij je gezicht etc). Als hij niet stopt, vraag juf om hulp.

Waar dit begon in groep 3 als incidenten, groeiden deze in frequentie met de jaren. Zoon wordt bozer in de klas en kan Pietje zeer moeilijk verdragen. Wij werden ingelicht per telefoon, maar rol Pietje wordt niet duidelijk en school doet weinig meer dan ons inlichten. Zeggen dat ook moeder Pietje hierover wordt ingelicht.

Op enig moment zelf kindercoach ingeschakeld, in de hoop meer inzicht in beleving/handelen onze zoon te krijgen. Hier kwam te lang weinig concreets uit.

Halverwege groep 5 tip gekregen van juf voor cursus die hem helpt met woede en wijze van uiten. Info gevraagd en onze zoon stond hier open voor.
Mijn man twijfelde in het begin en vond dat school actievere rol moest gaan spelen, maar omdat de 'lesstof' goede handvatten zouden geven voor ieder kind het gezien als een bonus voor onze zoon. Tevens zag ik voordeel in objectief advies externe partij die veel kennis en ervaring heeft met kinderen. Hem op wachtlijst gezet.

Tweede week groep 6 gebeld door juf over incident. Meteen aangeven niet nog een schooljaar het op deze wijze aan te vliegen. We willen gesprek met moeder, Pietje en ons kind. In dit gesprek kunnen volwassenen gesprek begeleiden en kinderen uitleggen aan elkaar hoe ze de conflicten ervaren. Hopende op begrip voor de ander en duidelijke afspraken. Man meegegaan naar gesprek, juf en moeder hadden weinig aandeel/input.

Conflicten bleven groeien, ik werd tweewekelijks aangesproken op schoolplein waarbij zoon verhaal aan mij moet doen over wat er was gebeurd. Ik vroeg dan ook altijd wat er aan vooraf was gegaan. Gevraagd aan juf oog te hebben waar de onrust begint, want daar zou de oplossing liggen. Helaas kan de juf dit bijna nooit vertellen. Vraag ook naar de rol van Pietje, maar daar komt weinig concreets uit. Wanneer ik vraag op welke wijze men ook moeder en Pietje deel van de oplossing maakt, mag hier in kader van AVG niks over worden gezegd. Juf groep 5 heeft wel eens door laten schemeren dat moeder Pietje niet openstaat voor kritiek op zoon.
Juf groep 6 zei: 'Daar worden ook echt wel gesprekken mee gevoerd hoor!'. Vaak aangegeven dat zij een boze jongen zien, en ik een hele verdrietige jongen thuis heb.

Zoon krijgt halverwege het jaar ook soms conflicten met anderen, bij doorvragen hoor je dat er vaak incidenten met Pietje aan vooraf zijn gegaan. Cursus gevolgd, men heeft een verslag gemaakt waarin staat beschreven dat zoon gevoelig is, zich eerst erg op de achtergrond hield, toen het meer vertrouwd was zich wat mee kon laten slepen in drukte ander. Schakelt te laat volwassene in bij problemen. Advies: school moet actievere rol gaan spelen en eerder ingrijpen. Juf zegt wat verbetering te zien aan gedrag zoon. Tijdens deze cursus is er een incident in de wijk waarin zoon fysiek wordt aangevallen, we zien dit van afstand en grijpen in. Ik schrik van wat ik zie: zoon toont zich geen vechtersbaas maar duikt in elkaar. Andere houding dan op school.

Paar weken geleden moest zoon weer verhaal doen. Pietje en hij hadden gevochten. Beide schuld volgens docent, zoon erkent dit, maar bij doorvragen is er al veel aan vooraf gegaan met Pietje. Gevraagd waarom ik daar alleen zit met zoon en niet samen een gesprek heb met Pietje en zijn moeder? Kon hij niet uitleggen. Zoon gaf andere info toen ik door vroeg, waarom zoon dit niet heeft verteld vraagt docent? Zoon geeft aan sociaal wenselijke antwoorden te geven want trekt toch altijd aan kortste eind.

Door het laatste incident en hoe dit werd opgepakt door school (wordt te lang verhaal alles te beschrijven) gesprek gevraagd met docent, juf en directeur.
IBer moest erbij zitten van laatstgenoemde. Ook hierin bekroop me het gevoel dat de verantwoordelijkheid wordt afgeschoven, maar best gedaan positief af te sluiten. O.a. afspraak gemaakt eerste week schooljaar om tafel gaan met iber, nieuwe docent en zoon voor afspraken. Ik vond wat rust, na de vakantie frisse start in groep 7!

Gisteren gesprek gehad met zoon en aangegeven dat hij in de vakantie lekker met zijn vrienden kan chillen op het schoolplein. Hij zegt: Nou ik heb bijna geen vrienden meer. Ze gaan nu veel om met Pietje, zo ook mijn beste vriend. Ze maken nare opmerkingen en lachen daar dan om met elkaar waar ik bij ben.

Ik heb lang gedacht dat Pietje niet bewust mijn zoon uit de tent wil lokken, dat het nu eenmaal water en vuur is. Maar nu heb ik de indruk dat hier pestgedrag is ontstaan. Ik zie mijn zoon steeds onzekerder en kleiner worden sinds een half jaar. Vrees dat als de ervaringen op het schoolplein negatief zullen zijn deze vakantie, hij erg diep in de put raakt. School lijkt niet te kunnen/willen zien hoe mijn zoon alles ervaart en wat dit doet met hem.

Ik heb overwogen contact te leggen met vertrouwenspersoon van school. Graag wil ik erop vertrouwen dat nieuwe docent (ken ik overigens nog niet) het goed oppakt. Aan de andere kant hebben we te lang vertrouwen gehad in handelen school. Ik weet dat mijn zoon moet werken aan bepaald gedrag: boosheid uiten door met de deur te slaan en de klas verlaten, zich kunnen verplaatsen in een ander. Er liggen zeker leerpunten voor hem. Maar het voelt alsof hij de kans niet krijgt zich hierin te ontwikkelen door de situatie.

Het is een lang verhaal geworden, dank voor het lezen. Ik hoop op tips of mensen die mee willen denken, mijn moedergevoel beperkt teveel mijn blik momenteel.

NB. Diagnoses zijn niet aan de orde. Geen specialist, docent of ander persoon heeft hier aanleiding toe gezien dus die weg willen we niet inslaan.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat ontzettend sneu voor je zoon. Dus hij moet zo nog twee jaar door voordat hij uit deze situatie kan stappen. Leuk dat hij een cursus heeft gehad, maar hij is niet bij machte om de situatie met dat jongetje echt te veranderen. Heb je een andere school al overwogen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Laatste twee jaar op een andere school.. hoe staat je zoon daar tegenover?
Snel schakelen en zorgen dat ie volgend jaar op een andere school start. Snap niet dat je hem niet al veel eerder uit deze situatie hebt gehaald.
Alle reacties Link kopieren Quote
Zeker naar een andere school, van deze school hoef je niet meer iets verwachten. En stop met dat kindercrèche gedoe, iedereen kan een bordje aan de deur hangen is geen beschermd beroep. Misschien is judo iets voor je zoon?
Alle reacties Link kopieren Quote
Waarom niet allang voor een andere school gekozen...
Alle reacties Link kopieren Quote
Waarom steeds die interventie naar zoon toe? School en Pietje hadden daar echt meer verantwoording voor moeten pakken en jullie hadden daar meer naar moeten wijzen. Maar nog eens gelezen en ben eens met anderen, je kind lijkt ondertussen meet de agressor.

Ik zou hem asap naar andere school doen.

Ik vind eigenlijk best naar voor je zoon, dat hij steeds van alles moet van zijn ouders, alles ligt bij hem qua actie en daardoor geheid denkt dat zijn schuld is. Wat ook is voor deel, maar dit lijkt een toxische wisselwerking waar je niet meer vanaf komt nu, dat had eerder door school strikter moeten worden behandeld. Ik gok dat nu te laat is en zou echt andere school doen.
lucifee2023 wijzigde dit bericht op 16-07-2023 08:07
37.82% gewijzigd
Jaja.
Die Pietje is van kwaad tot erger gegaan doordat voor zijn moeder zijn vermoedelijke gedragsstoornis geeneens bespreekbaar is, dus van die kant valt geen verbetering te verwachten. De school loopt in die zin ook tegen een blinde muur op.

Jij zult jouw kind in bescherming moeten nemen: verplaats hem naar een andere school. Gun hem een leuke tijd.
Al 4 jaar ellende
Wat sneu voor zoon

Waarom hou je hem op deze school?
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn dochter zat ook in een nare schoolsfeer op de basisschool en hebben we naar een andere school gedaan om groep 7 en groep 8 af te maken. Ze fleurde helemaal op en ging daarna met veel vertrouwen naar de middelbare school.

Voorstander voor switchen dus.
Ik had hem van school gehaald. Dan kan hij elders de basisschool hopelijk nog een beetje ontspannen afsluiten.
Alle reacties Link kopieren Quote
Pietje en zoon zitten al jaren niet meer op zelfde bso voor de helderheid.

Met kindercreche bedoel je kindercoach neem ik aan. Inderdaad kan iedereen zo'n bordje op de deur hangen. Dat wil niet zeggen dat ze ook allemaal onbekwaam zijn. Desbetreffende persoon had veel ervaring in aansluitend beroep in loondienst, we hebben gedegen onderzoek gedaan. Het kan een kind ook de kans geven vrijuit te praten, en zo tot meer duidelijkheid te komen.

De situatie zoals deze vandaag is, is natuurlijk een proces geweest. Er zijn ook momenten geweest dat het goed of beter ging. Dan leek een stijgende lijn in te zitten. Toen er complimenten moesten worden uitgedeeld een maand geleden door de klas zeiden klasgenoten dat hij minder conflicten had en meer geduld.

Twee weken geleden moesten ze ergens naartoe lopen met de klas. Gekeken hoe dat gaat. Zoon staat als derde achteraan, Pietje gaat met klasgenoot (tevens vriendje van mijn zoon) eerst achteraan staan. Besluit na 30 seconden toch te verplaatsen. Daarna zelfde verhaal, om vervolgens uit te komen achter mijn zoon en zijn klasgenoot/vriendje. Maar het leek niet gericht op het uitlokken van mijn zoon, maar gewoon een ontzettende onrust oid.

In die situaties begrijp ik niet waarom de juf niet ingrijpt en mijn zoon onnodig confronteert met hem. Vragen om problemen wat mij betreft. Daar gaat de eerste druppel al in de emmer.

Ik heb afgelopen week tweemaal van een afstand gekeken naar het schoolplein tijdens de pauze.
Eerste keer speelde zoon met 'de populaire jongens'. Die gingen wat anders doen, zoon liep beetje rond en sluit aan bij andere klasgenoten. Dat ging natuurlijk en oke.
Tweede keer was hij aan het voetballen, had plezier met de anderen, reageerde positief en de kinderen ook op hem.
Hij had fijne dagen gehad want Pietje was afwezig door ziekte. Pietje was terug en er was direct weer stront aan de knikker.

We hebben niet eerder een andere school overwogen omdat je daarmee wel van Pietje af bent, maar mijn zoon ook van zijn vrienden en klasgenoten (overigens staan de andere scholen niet erg goed bekend). Toen we drie jaar geleden zijn verhuisd wilde hij absoluut niet naar een andere school.
Tijdens corona was er natuurlijk geen contact met Pietje, dus was er geen probleem.

Hij is erg gevoelig en kan snel conclusies trekken die misschien niet kloppen. Hij heeft het gevoel dat hij geen vrienden meer heeft, maar ik weet niet of de 'vrienden' dat ook zo ervaren.
Zelf geeft hij aan zich fijn te voelen in de klas. Alleen Pietje is hem tot last.

Waar ik van schrik is dat ik altijd heb gedacht dat Pietje niet met opzet mijn zoon dwarszit. Hij heeft helaas eigenschappen waar mijn zoon knettergek van wordt: springerig, opschepperig, ontzettend druk. En mijn zoon reageert daar met boosheid en wanneer de emmer vol is met het gooien van een boek of een pak slaag op. Pietje zal zich ook storen aan mijn zoon. Maar wat mijn zoon gisteren vertelde geeft me het gevoel dat er een ontwikkeling heeft plaats gevonden, waarin Pietje anderen opstookt. Dat is nieuw voor ons.

Mijn zoon zit sinds enkele maanden op karate (bewuste keuze) en gaat naar twee andere clubjes om sociale contacten te bevorderen.
Alle reacties Link kopieren Quote
ik vind het heel lastig, want ik lees je de OP ook dat kind moeite heeft met pietje, daardoor op pietje blijft reageren, hulp krijgt om zijn woede jegens pietje te beheersen etc. Op een bepaalde manier klinkt het alsof pietje het zat is gekoeioneerd te worden door zoon TO en het mikpunt van diens woede te zijn.

De vraag is dus eigenlijk wie door wie gepest wordt. Dat er iets niet goed gaat moge duidelijk zijn en er zullen vast twee (of meer) kinderen erg ongelukkig van worden. Die dynamiek tussen die twee is echt stuk: ik zou ook kiezen voor andere school.
Waarom dwing jij je kind om maar te leren omgaan met zo'n irritatiebron als dat geeneens hoeft? Is dit de enige school ter wereld?

Zou je zelf dag in dag uit aan 1 bureau gaan zitten met een collega die constant te dicht op je huid zit, zelfs ongevraagd aan je zit te plukken, je in je gezicht uitgiechelt (dat inmiddels met een clubje doet) en maar onrust zit te stoken de hele werkdag?
Alle reacties Link kopieren Quote
Yep iPhone maakte van kindercoach kindercreche…..ik vind dat een gevaarlijke ontwikkeling, zijn geen mensen met universitaire studie . Maar goed, andere discussie. Wat fijn dat zoon op karate zit, maakt hem vast weerbaarder. En twee andere clubjes. Hopelijk ontmoet hij daar leuke andere kinderen. Ik zou toch echt van school switchen.
Alle reacties Link kopieren Quote
florence13 schreef:
16-07-2023 07:56
ik vind het heel lastig, want ik lees je de OP ook dat kind moeite heeft met pietje, daardoor op pietje blijft reageren, hulp krijgt om zijn woede jegens pietje te beheersen etc. Op een bepaalde manier klinkt het alsof pietje het zat is gekoeioneerd te worden door zoon TO en het mikpunt van diens woede te zijn.

De vraag is dus eigenlijk wie door wie gepest wordt. Dat er iets niet goed gaat moge duidelijk zijn en er zullen vast twee (of meer) kinderen erg ongelukkig van worden. Die dynamiek tussen die twee is echt stuk: ik zou ook kiezen voor andere school.
Ja, dat is ook zo, heb nog eens gelezen en ben hier ook wel mee eens, al kan school wel echt wat meer doen.
Jaja.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik weet dat mijn zoon moet werken aan bepaald gedrag: boosheid uiten door met de deur te slaan en de klas verlaten, zich kunnen verplaatsen in een ander. Er liggen zeker leerpunten voor hem. Maar het voelt alsof hij de kans niet krijgt zich hierin te ontwikkelen door de situatie.
Krijgt jouw zoon hier ook hulp bij?
Alle reacties Link kopieren Quote
Misschien ook goed kijken naar het aandeel van je zoon hierin, doe je daar ook iets mee? Ik lees dat je je voornamelijk richt op de school, Pietje en zijn moeder.
Alle reacties Link kopieren Quote
Zoon wordt niet gedwongen door ons, verre van. Alles gaat in overleg. Hij vond het best fijn en leuk om naar de coach te gaan.
Ook de cursus hebben wij hem voorgelegd, en hem de keuze gegeven of hij deel wilde nemen. Dat wilde hij en heeft het als leuk ervaren.
Wij vallen onze zoon nooit af bij de gesprekken op school, en hij geeft aan zich gesteund te voelen door ons.
We hebben regelmatig gesprekken gehad waarin we met onze vuist op tafel hebben geslagen, maar we lopen vast op 'vertrouw erop dat er ook echt gesprekken zijn met de moeder van Pietje' en 'Verder mag ik niks zeggen ivm de AVG'.
Toen de cursus zich aandiende hebben wij aangegeven dat onze zoon daar van kan leren, maar dat we dan allemaal handvatten hebben hoe hierop te reageren en mee om te gaan. Dus dan is school aan zet om dit toe te passen. Ik sta nog steeds achter de cursus. Ze zouden die training standaard aan scholen moeten aanbieden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wintermuts20 schreef:
16-07-2023 08:19
Zoon wordt niet gedwongen door ons, verre van. Alles gaat in overleg. Hij vond het best fijn en leuk om naar de coach te gaan.
Ook de cursus hebben wij hem voorgelegd, en hem de keuze gegeven of hij deel wilde nemen. Dat wilde hij en heeft het als leuk ervaren.
Wij vallen onze zoon nooit af bij de gesprekken op school, en hij geeft aan zich gesteund te voelen door ons.
We hebben regelmatig gesprekken gehad waarin we met onze vuist op tafel hebben geslagen, maar we lopen vast op 'vertrouw erop dat er ook echt gesprekken zijn met de moeder van Pietje' en 'Verder mag ik niks zeggen ivm de AVG'.
Toen de cursus zich aandiende hebben wij aangegeven dat onze zoon daar van kan leren, maar dat we dan allemaal handvatten hebben hoe hierop te reageren en mee om te gaan. Dus dan is school aan zet om dit toe te passen. Ik sta nog steeds achter de cursus. Ze zouden die training standaard aan scholen moeten aanbieden.
waarom loop je daar op vast? Het is niet jouw recht om te weten wat er in die gesprekken wel en niet besproken wordt, dat is tussen de school en pietje+ouders. Het gaat niet over wat de ouders van pietje vinden, het gaat erom hoe jouw zoon met de situatie omgaat.
Ik vind dat school het flink laat afweten en zo voor die laatste 2 jaar kiezen voor ontspannen jaren en een andere school kiezen.
florence13 schreef:
16-07-2023 08:22
waarom loop je daar op vast? Het is niet jouw recht om te weten wat er in die gesprekken wel en niet besproken wordt, dat is tussen de school en pietje+ouders. Het gaat niet over wat de ouders van pietje vinden, het gaat erom hoe jouw zoon met de situatie omgaat.
Leuk die gesprekken met ouders, maar de essentie zit in de begeleiding van die 2 jongens. Zolang school dat over het hek blijft gooien zal er niets veranderen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Moiren schreef:
16-07-2023 08:24
Leuk die gesprekken met ouders, maar de essentie zit in de begeleiding van die 2 jongens. Zolang school dat over het hek blijft gooien zal er niets veranderen.
helemaal eens, maar dan begrijp ik gewoon niet waarom TO's grootste probleem is dat zij niet weet wat er met de ouders van pietje besproken is, want volgens haarzelf loopt ze daarop vast. Lijkt me dat het grootse probleem toch echt ergens anders zit (en wellicht is dat, zoals jij stelt de school die te weinig begeleidt)
Alle reacties Link kopieren Quote
Flier schreef:
16-07-2023 08:14
Misschien ook goed kijken naar het aandeel van je zoon hierin, doe je daar ook iets mee? Ik lees dat je je voornamelijk richt op de school, Pietje en zijn moeder.

Richten op school is helemaal prima, vind dat TO dat zelfs te weinig doet.
School hoort veilige omgeving te zijn, voor beide kinderen, kunnen zij dat zelf niet horen ze hulp te gaan regelen. Zij. Eventueel in overleg met ouders en als die niets willen of werkt niet moet en mag school gewoon andere hulp gaan zoeken. Of na opbouw dossier kijken of een van de 2 misschien elders beter past.

TO heeft al best wat voor en met zoon gedaan. Ze kan niet op school gaan zitten en kind corrigeren of kijken wat andere kind doet en hoe dat gaat tussen hen. School wel.
En school inderdaad geen dingen melden over advies en afspraken met andere kind en ouders, dat moet TO echt loslaten.
Maar school is wel de aangewezen plek om naar te wijzen om dit beter aan te pakken. Daar op school.

Dat ze daar op richt is goed, moet ze juist meer doen. Of kind van school halen als vertrouwen weg is dat aankomend jaar anders gaat.
Jaja.
florence13 schreef:
16-07-2023 08:25
helemaal eens, maar dan begrijp ik gewoon niet waarom TO's grootste probleem is dat zij niet weet wat er met de ouders van pietje besproken is, want volgens haarzelf loopt ze daarop vast. Lijkt me dat het grootse probleem toch echt ergens anders zit (en wellicht is dat, zoals jij stelt de school die te weinig begeleidt)
Ik vermoed omdat TO wil weten wat de oplossing is van school. Wat ze nou concreet gaan doen om dit te veranderen. Is er überhaupt al eens een handelingsplan opgesteld? Rots en water (oid) voor die 2 ingezet? Wat is het plan om ze met elkaar om te leren gaan behalve eindeloos incidenten melden en gesprekken met ouders te voeren? School is overduidelijk handelingsverlegen. Waar vragen zij om hulp?

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven