![](/styles/viva/public/images/pijler_images/150x150rounded/icons-150x150-kinderen-01.png)
Kleuterleerkrachten: kinderen steeds later zelfstandig?
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
vrijdag 31 januari 2025 om 15:49
Ik las onlangs een artikel in de Volkskrant waarin kleuterleerkrachten aan het woord kwamen die aangaven dat nieuwe leerlingen steeds vaker nog niet zindelijk zijn, nog niet kunnen traplopen, nog een speen hebben etc, terwijl ze al wel tot 10 kunnen tellen in meerdere talen. In het artikel werd onder andere een link met schermtijd gemaakt.
Ik schrok ervan en vroeg me af of leerkrachten en ouders met kinderen omstreeks de kleuterleeftijd dit herkennen?
Ik schrok ervan en vroeg me af of leerkrachten en ouders met kinderen omstreeks de kleuterleeftijd dit herkennen?
vrijdag 31 januari 2025 om 19:17
Ik hoor van kleutercollega's voornamelijk zaken als niet kunnen knippen en niet zindelijk zijn. Dat laatste is vooral praktisch een ding. En excessen als niet zelf een boterham kunnen eten, gevoerd moeten worden. Kinderen die potjes olvarit meekrijgen. Maar misschien speelt er bij die kinderen meer? Ik bemoei me nooit met kleuters.JanvanJan schreef: ↑31-01-2025 19:00Vooral smalende reacties zie ik. Ik begrijp ook wel dat dit overkomt als een vroeger was alles beter en wat zijn die ouders en jeugdigen van nu vervelend topic, maar toch was het zo niet bedoeld.
Om het iets duidelijker uit te leggen een greep uit het artikel:
'Maar de laatste jaren zien ze een waaier aan nieuwe problemen bij de jongste kinderen. ‘We krijgen leerlingen binnen die nog geen trap kunnen lopen, die niet kunnen klimmen op een klimrek dat makkelijk zou moeten zijn voor een 4-jarige.’
Een kleuter moet in principe lopend, op de step of fiets naar school kunnen, zegt Idsinga. ‘Maar wij zien kinderen die gebracht worden in een buggy met een telefoon in de handen. Ze kijken onderweg een filmpje.’
Er komen 4-jarigen binnen die niet in staat zijn langer dan twee minuten stil te zitten, die niet kunnen luisteren naar anderen. ‘Er zijn kleuters die niet lijken te weten hoe ze een gesprek moeten voeren: dat je elkaar aan moet kijken en dat de één eerst praat en dan de ander.’
In februari begon de Tijl Uilenspiegelschool daarom de startklas. Kleuters die het nog niet redden op school worden daar met behulp van orthopedagogen klaargestoomd voor de kleuterklas. Idsinga: ‘Inmiddels hebben alleen al in Amsterdam-West vier andere scholen ook startklassen opgericht.’'
Ik vond dit zelf vrij extreem klinken en ik herken het ook niet zo uit mijn omgeving, dus vandaar de vraag in hoeverre het voor anderen herkenbaar is.
In de bovenbouw hebben we vooral "last" van saaiheid. Alles is saai en dan gaan ouders mailen of willen ze een gesprek. Saai wordt niet meer geaccepteerd. Daar zie ik echt een verschil met vroeger.
Ik antwoord standaard dat ik werkwoordspelling inoefen om kinderen in slaap te sussen. Heb ik ook een rustige werkdag
![:devil:](./../../../../smilies/devil.gif)
vrijdag 31 januari 2025 om 19:17
Grappig dat je precies die ene reactie die aansluit bij jouw zorgen eruit pikt.
'Denk nou niet: "Ik ben te min, mijn leven heeft geen zin."
Want de kerst-klok luidt ook voor zo'n ei als jij.'
(Herman Finkers)
Want de kerst-klok luidt ook voor zo'n ei als jij.'
(Herman Finkers)
vrijdag 31 januari 2025 om 19:20
Lady*Voldemort schreef: ↑31-01-2025 19:16Mijn moeder vond daar niks van, maar mijn schoonmoeder des te meer. Maar die was nog van het slag 'laat maar lekker huilen dat is goed voor de longetjes'.
Mijn schoonmoeder had 15 kleinkinderen, die had al geleerd dat je beter kunt ondersteunen dan oordelen.
![:loveys:](./../../../../smilies/loveys.gif)
vrijdag 31 januari 2025 om 19:23
Ik hoor vooral de juffen zonder kinderen klagen over de jeugd van tegenwoordig. Mijn zus (kleuterjuf) heeft zelf een zoon die wat trager was met dingen, dus die beseft wel dat heus niet alles de ouders aan te rekenen is. Knippen leren ze op het kdv of de psz, er zijn echt niet zoveel kinderen die alleen maar bij moeder thuis zitten tot ze 4 zijn. En die enkeling, die kan dan misschien niet knippen en leert dat in groep 1.
vrijdag 31 januari 2025 om 19:24
Ja, de ziekte van leuk, die maakt ons kapot. Sommige dingen zijn niet zo leuk.
Waar ik het meeste tegen aanloop is "ik kan me gewoon niet concentreren" en dat dat het dan is. Ik heb het dan niet over leerlingen met bijvoorbeeld ADHD, maar bijna driekwart van mijn havo 4 heeft moeite om langer dan twee minuten met de lesstof bezig te zijn.
Dat maakt school een vervelende bezigheid. Omdat je steeds zo kort bezig bent, ben je uiteindelijk veel langer bezig.
Wat ik bijvoorbeeld zie en waar ik enorm van geschrokken ben: leerlingen die zich vervelen tijdens het eindexamen. Want dat duurt zo lang. Dus zelfs op zulke belangrijke momenten is er geen innerlijke noodzaak tot focus.
Waar ik het meeste tegen aanloop is "ik kan me gewoon niet concentreren" en dat dat het dan is. Ik heb het dan niet over leerlingen met bijvoorbeeld ADHD, maar bijna driekwart van mijn havo 4 heeft moeite om langer dan twee minuten met de lesstof bezig te zijn.
Dat maakt school een vervelende bezigheid. Omdat je steeds zo kort bezig bent, ben je uiteindelijk veel langer bezig.
Wat ik bijvoorbeeld zie en waar ik enorm van geschrokken ben: leerlingen die zich vervelen tijdens het eindexamen. Want dat duurt zo lang. Dus zelfs op zulke belangrijke momenten is er geen innerlijke noodzaak tot focus.
Ook al woon je in een krot, met de huisdeur kapot. Je weet toch dat ik van je hou.
vrijdag 31 januari 2025 om 19:40
Oef, ik heb je verhaal gelezen en ik ben schuldig. Wij hebben een zoon van 3,5 die dit jaar voor het eerst naar school moet.moizer schreef: ↑31-01-2025 19:04Als kleuterjuf zie ik wel grote verschillen als ik kijk naar de kleuters van nu en die van pak m beet 15 jaar geleden.
Wat mij het meest opvalt is de initiatiefloos-heid. Hoe noem je zoiets? Kinderen lijken er steeds meer vanuit te gaan dat dingen voor ze gedaan worden. Vrijwel geen enkele kleuter kan nog z'n jas zelf dichtmaken. Oké, dat kan. Laten we dat gooien op moeilijkere ritsen. Maat wat opvalt is dat ze het dus ook niet proberen. En als ik dan zeg 'Pietje, maak je jas eens dicht' dan kijkt Pietje naar beneden en mompelt 'kan ik niet'. Doet geen poging het toch te laten lukken, vraagt geen hulp, staat daar maar. Met sjaal, muts en wanten in de hand. Want die kunnen ook niet zelf op/aangedaan worden.
Veel kinderen die nét zindelijk zijn, omdat bij inschrijfgesprek benoemd is dat dat moet omdat ouders anders zelf moeten komen schoonmaken.
Kinderen kunnen niet meer kiezen en ouders ook niet. Regelmatig kinderen met 3 bakjes fruit,'want vanmorgen wist hij nog niet waar hij zin in had'.
Of 'Ze wilde graag in haar prinsessenjurk naar school, maar als ze het koud heeft bij het buitenspelen (sneeuw), wil je haar dan even omkleden?
Tekenen, knippen, kleuren... ik denk dat 80% nog nooit iets geknipt heeft.
En het gaat hierboven over een analoge klok lezen. Het gaat denk ik nog niet eens over een analoge klok, maar het bewustzijn van tijd wat mij opvalt. Groep 8-ers die vragen hoe lang de les nog duurt. Nou, ik mag hopen dat je weet hoe laat we uit zijn? (Was nog een kwartiertje). Waarop het kind (geen grap) antwoordt: 6 uur?
Eerlijk gezegd: naast die paar woorden in een vreemde taal heb ik nog niet ontdekt waar ze sterker in zijn dan vroeger. Maar dat zal aan mij liggen denk ik.
Veel dingen die je noemt zijn herkenbaar en hebben in ons huishouden met tijdgebrek te maken. En ook met dat we zelf als ouders niet zo leven.
Onze zoon heeft t altijd rustig aan gedaan qua ontwikkeling. Heeft net wat meer tijd nodig dan gemiddeld. En is niet happig om dingen te proberen, dat zit in z’n karakter.
Ik voed hem wel op as in dat ik vrij consequent ben. En als hij moeilijk doet met fruit kiezen dan kies ik.
Maar veel dingen laat ik gaan door tijdgebrek. Zoals dat ik hem zelf even snel aankleed
Knippen heeft hij nog nooit gedaan want dat vind ik spannend. Plus heeft hij een eigen wil en puzzelt liever. Hij kan heel goed puzzels maken en hij kan goed tellen.
Schoenen uitdoen kan hij zelf maar wil hij niet vaak zelf doen. Vaak kom ik niet verder dan hem op dit vlak in zijn sop te laten gaar koken. En op t moment dat ik aan tafel wil en zijn schoenen zijn nog aan dan trek ik zijn schoenen uit en plant hem aan tafel.
We hebben nog een kind en werken allebei 36 uur. Het is druk
vrijdag 31 januari 2025 om 19:41
Daar ligt wat mij betreft één van die veranderende mogelijkheden van het onderwijs.Nana_Mouskouri schreef: ↑31-01-2025 18:45Is wel problematisch natuurlijk. Mensen die de eerste link op google maar voor waar aannemen, ik vermoed dat hij daar ook problemen mee hebt.
Onsterfelijk Verheven
vrijdag 31 januari 2025 om 19:42
Tja, maar hoe problematisch is dat? En waarom gemakzucht? Waarom dat negatieve?venessa schreef: ↑31-01-2025 18:48Ik werk oa in de kinderopvang en leidsters geven het wel aan. Zelf snap ik niet waarom sommige kinderen zo lang in de luiers blijven, denk gemakzucht en weinig noodzaak meer om snel zindelijk te worden. Vroeger had je enkel uitwasbare luiers, daar wilde je zsm vanaf. Nu is het allemaal wegwerp, slecht voor het milieu ook nog eens maar ja.
In de kinderopvang zijn uitwasbare luiers natuurlijk weer niet te doen. Wat ik wel zie, is dat kinderen zo groot zijn dat ze bijna niet meer op de verschoontafel passen. Maar nog wel dus in de luiers.
Onsterfelijk Verheven
vrijdag 31 januari 2025 om 19:44
Mijn kinderen gameden al heel vroeg, ook veel online. Spellen in het Engels, wereldwijde contacten in het Engels. Ze spreken nu beter Engels dan Nederlands. Komt bij mijn oudste mooi van pas, die doet een Engelstalige studie.Speculaastaart schreef: ↑31-01-2025 18:52Dat kinderen soms beter Engels spreken dan Nederlands terwijl ouders Nederlands zijn herken ik wel.
Ouders vaak heel trots dat ze dat geleerd hebben van YouTube. Dan vraag ik me weleens af waarom ze dan niet wat meer Nederlandse filmpjes met hun kinderen kijken of, nog beter, zelf Nederlands met ze spreken.
Onsterfelijk Verheven
vrijdag 31 januari 2025 om 19:46
Dat is niet voorbehouden aan deze tijd hoor. Mijn moeder kreeg al commentaar dat ik met 5 jaar 's nachts nog niet zindelijk was en mijn 2-jarige neefje wel.Bbubbels schreef: ↑31-01-2025 18:57Ik vind het vooral een symptoom van deze tijd dat er zo eindeloos wordt vergeleken en dat alles een competitie lijkt. Leuk hoor dat jouw kind met 6 maanden al zindelijk was… wil je nu een sticker? Kinderen ontwikkelen zich op hun eigen tempo. En bij de meeste vaardigheden heb je ook gewoon “geluk” als ouder dat kind het snel kan. Dat eeuwige geoordeel dat als kind niet voor leeftijd X zindelijk is/kan fietsen/bungeejumpen is denk ik veel schadelijker dan gewoon accepteren dat het gros van de ouders zijn stinkende best doet om hun kinderen met voldoende liefde en aandacht vanalles bij te brengen.
Onsterfelijk Verheven
vrijdag 31 januari 2025 om 19:46
Dat zou me dan weer niet interesseren. Kind heeft er maar mee te dealen met hoe de school het wil inrichten en hij moet net zo hard luisteren naar de juf als naar mij. Ik zou daar nooit contact over opnemen met de school. Als hij zich verveelt kan hij in gedachten schaapjes tellenMistborn schreef: ↑31-01-2025 19:17Ik hoor van kleutercollega's voornamelijk zaken als niet kunnen knippen en niet zindelijk zijn. Dat laatste is vooral praktisch een ding. En excessen als niet zelf een boterham kunnen eten, gevoerd moeten worden. Kinderen die potjes olvarit meekrijgen. Maar misschien speelt er bij die kinderen meer? Ik bemoei me nooit met kleuters.
In de bovenbouw hebben we vooral "last" van saaiheid. Alles is saai en dan gaan ouders mailen of willen ze een gesprek. Saai wordt niet meer geaccepteerd. Daar zie ik echt een verschil met vroeger.
Ik antwoord standaard dat ik werkwoordspelling inoefen om kinderen in slaap te sussen. Heb ik ook een rustige werkdag![]()
vrijdag 31 januari 2025 om 19:47
Maar leert hij veel van deze dingen niet op de opvang? Die van mij leerden dit thuis, maar ook echt op de opvang.-April- schreef: ↑31-01-2025 19:40Oef, ik heb je verhaal gelezen en ik ben schuldig. Wij hebben een zoon van 3,5 die dit jaar voor het eerst naar school moet.
Veel dingen die je noemt zijn herkenbaar en hebben in ons huishouden met tijdgebrek te maken. En ook met dat we zelf als ouders niet zo leven.
Onze zoon heeft t altijd rustig aan gedaan qua ontwikkeling. Heeft net wat meer tijd nodig dan gemiddeld. En is niet happig om dingen te proberen, dat zit in z’n karakter.
Ik voed hem wel op as in dat ik vrij consequent ben. En als hij moeilijk doet met fruit kiezen dan kies ik.
Maar veel dingen laat ik gaan door tijdgebrek. Zoals dat ik hem zelf even snel aankleed
Knippen heeft hij nog nooit gedaan want dat vind ik spannend. Plus heeft hij een eigen wil en puzzelt liever. Hij kan heel goed puzzels maken en hij kan goed tellen.
Schoenen uitdoen kan hij zelf maar wil hij niet vaak zelf doen. Vaak kom ik niet verder dan hem op dit vlak in zijn sop te laten gaar koken. En op t moment dat ik aan tafel wil en zijn schoenen zijn nog aan dan trek ik zijn schoenen uit en plant hem aan tafel.
We hebben nog een kind en werken allebei 36 uur. Het is druk
vrijdag 31 januari 2025 om 19:47
Beter zou zijn om te kijken wat de huidige kleuters beter kunnen dan die van een generatie geleden.JanvanJan schreef: ↑31-01-2025 19:00Vooral smalende reacties zie ik. Ik begrijp ook wel dat dit overkomt als een vroeger was alles beter en wat zijn die ouders en jeugdigen van nu vervelend topic, maar toch was het zo niet bedoeld.
Om het iets duidelijker uit te leggen een greep uit het artikel:
'Maar de laatste jaren zien ze een waaier aan nieuwe problemen bij de jongste kinderen. ‘We krijgen leerlingen binnen die nog geen trap kunnen lopen, die niet kunnen klimmen op een klimrek dat makkelijk zou moeten zijn voor een 4-jarige.’
Een kleuter moet in principe lopend, op de step of fiets naar school kunnen, zegt Idsinga. ‘Maar wij zien kinderen die gebracht worden in een buggy met een telefoon in de handen. Ze kijken onderweg een filmpje.’
Er komen 4-jarigen binnen die niet in staat zijn langer dan twee minuten stil te zitten, die niet kunnen luisteren naar anderen. ‘Er zijn kleuters die niet lijken te weten hoe ze een gesprek moeten voeren: dat je elkaar aan moet kijken en dat de één eerst praat en dan de ander.’
In februari begon de Tijl Uilenspiegelschool daarom de startklas. Kleuters die het nog niet redden op school worden daar met behulp van orthopedagogen klaargestoomd voor de kleuterklas. Idsinga: ‘Inmiddels hebben alleen al in Amsterdam-West vier andere scholen ook startklassen opgericht.’'
Ik vond dit zelf vrij extreem klinken en ik herken het ook niet zo uit mijn omgeving, dus vandaar de vraag in hoeverre het voor anderen herkenbaar is.
Echt hoor, dat eeuwige gezanik.
Onsterfelijk Verheven
vrijdag 31 januari 2025 om 19:50
Hmm volgens mij was het bij ons wel gemakzucht, of in elk geval had ik geen zin om wekenlang met een dweiltje achter het kind aan te lopen en bergen was te hebben. Als een kind nog veel ongelukjes heeft, is het dus niet zindelijk en moet de luier weer aan. Het is vooral een fysieke aangelegenheid, geen kwestie van willen of de juiste instelling.
vrijdag 31 januari 2025 om 19:51
Ik kwam er pas na een half jaar achter dat mijn kind op het kdv uit een beker dronk. Thuis had ik nog tuitbekers
![Smile :)](./../../../../smilies/smile.gif)
vrijdag 31 januari 2025 om 19:53
Maar gemakzucht heeft een negatieve lading.KamilleT schreef: ↑31-01-2025 19:50Hmm volgens mij was het bij ons wel gemakzucht, of in elk geval had ik geen zin om wekenlang met een dweiltje achter het kind aan te lopen en bergen was te hebben. Als een kind nog veel ongelukjes heeft, is het dus niet zindelijk en moet de luier weer aan. Het is vooral een fysieke aangelegenheid, geen kwestie van willen of de juiste instelling.
Ik volgde mijn kinderen, dat klinkt een stuk positiever.
Onsterfelijk Verheven
vrijdag 31 januari 2025 om 19:55
Toevallig had ik het daar vandaag met iemand over: toen mijn oudste 3 werd opperde het kdv dat ze mss eens konden kijken of ie zindelijk kon worden.
En eerlijk: ik had daar gewoon helemaal niet aan gedacht.
Idem met bijv uit een gewone beker gaan drinken: als me dat niet verteld was, hadden ze nu wrsch nog steeds uit ern tuitbeker gedronken.
![Blushing :$](./../../../../smilies/1_embarrassed.gif)
Onsterfelijk Verheven
vrijdag 31 januari 2025 om 20:00
Ik werk op het vmbo. Wij hebben bijna geen leerlingen die analoog kunnen klokkijken wanneer ze bij ons op school komen.Timetraveler schreef: ↑31-01-2025 17:12Geen kleuters, maar wij merken op de middelbare school waar ik werk wel dat steeds meer leerlingen geen analoge klok kunnen kijken. En ik heb zelf ook het idee dat de nodige leerlingen er qua woordenschat/tekstbegrip ook echt op achteruit gaan.
Heel onhandig, want een besef van tijd hebben ze ook niet echt (wellicht ook door nog onontwikkelde prefrontale cortex?).
Dus bij een les die bijvoorbeeld 40 minuten duurt moet ik echt aanwijzen waar de lange wijzer op gaat staan als de les klaar is. Anders heb ik continu vragende kinderen.
Ik ben alleen niet oud genoeg om te weten of eerdere generaties dit wel konden.
Edit: wij hebben nergens in de school digitale klokken. Wellicht wordt dat wel de toekomst?
yasminmax wijzigde dit bericht op 31-01-2025 20:04
5.37% gewijzigd
vrijdag 31 januari 2025 om 20:02
Zelfs een woordenboek is te moeilijk. Kennis van me is leraar Engels. Die vertelde dat hij eens een leerling had die een wo ord niet kende. Nou zoek maar op dan. Ja zeg, dan moet ik heel dat boek doorbladeren. Er ging een wereld voor hem open, en niet alleen het boek, toen kennis boek omdraaide en opensloeg: Alsjeblieft ga je gang. Nah verbazing, je kon achteraan beginnen in een boek
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
vrijdag 31 januari 2025 om 20:06
Dat wordt op de basisschool ook bijna niet geoefend. Ik begin er altijd direct mee om dit met ze te oefenen en dat pakken ze dan ook vrij snel op hoor. Maarja, als niemand het je leert....nlies schreef: ↑31-01-2025 20:02Zelfs een woordenboek is te moeilijk. Kennis van me is leraar Engels. Die vertelde dat hij eens een leerling had die een wo ord niet kende. Nou zoek maar op dan. Ja zeg, dan moet ik heel dat boek doorbladeren. Er ging een wereld voor hem open, en niet alleen het boek, toen kennis boek omdraaide en opensloeg: Alsjeblieft ga je gang. Nah verbazing, je kon achteraan beginnen in een boek
vrijdag 31 januari 2025 om 20:11
Mijn kinderen moesten verplicht voor 3 vrijwel helemaal zindelijk zijn om naar de volgende groep te kunnen (niet Nederland). De directeur zei dat het 1 keer voorgekomen was dat een kind niet zindelijk was, maar dat de ouders er geen tijd in gestopt hadden (in 20 jaar).Solomio schreef: ↑31-01-2025 19:55Toevallig had ik het daar vandaag met iemand over: toen mijn oudste 3 werd opperde het kdv dat ze mss eens konden kijken of ie zindelijk kon worden.
En eerlijk: ik had daar gewoon helemaal niet aan gedacht.
Idem met bijv uit een gewone beker gaan drinken: als me dat niet verteld was, hadden ze nu wrsch nog steeds uit ern tuitbeker gedronken.![]()
Waar ik nu woon moeten ze ook zindelijk zijn om naar de peuterspeelzaal te kunnen, en die begint vanaf 3.
Ongelukjes waren bij beiden plekken overigens geen drama.
En ik kreeg bij 2-2.5 van de opvang te horen dat we thuis ook met beker moesten werken ipv tuit beker
![lol :lol:](./../../../../smilies/lol.gif)
vrijdag 31 januari 2025 om 20:21
Goh ik had nog niet verder geleden, maar ja dit dus. Ik wist als puber echt wel hoeveel lessen ik nog had en dat ik tussen de laatste les en de voetbaltraining nog tijd had om effe lekker een ijsje te halen met vriendinnen. En ja, dan kwam ik ook heus weleens te laat omdat ik de tijd niet helemaal goed had ingeschat. Dat hoort ook bij de leeftijd en fouten maken mag.moizer schreef: ↑31-01-2025 19:04En het gaat hierboven over een analoge klok lezen. Het gaat denk ik nog niet eens over een analoge klok, maar het bewustzijn van tijd wat mij opvalt. Groep 8-ers die vragen hoe lang de les nog duurt. Nou, ik mag hopen dat je weet hoe laat we uit zijn? (Was nog een kwartiertje). Waarop het kind (geen grap) antwoordt: 6 uur?
Alleen zie ik de pubers op de school waar ik werk in een contstante stress/onzekerheid, omdat ze totaal niet weten hoeveel minuten bijvoorbeeld hun pauze duurt. Terwijl die echt elke dag even lang is en op hetzelfde tijdstip begint en eindigt. Ze hopen dan bijvoorbeeld maar dat een klasgenoot wel weet wanneer het tussenuur voorbij is zodat ze op tijd bij de volgende les zijn en volgen die dan schaapachtig richting het lokaal. Soms zijn hele klassen te laat of te vroeg, omdat niemand het weet. Het is heel sneu.
vrijdag 31 januari 2025 om 20:31
Nu je het zegt bedenk ik me dat hij op de opvang inderdaad weleens knipt.
Opvang is hier echt een lifesaver. Hij leert heel veel nuttige dingen daar.
En leert ook zich te schikken in autoriteit. Hij eet daar veel beter groente dan thuis
vrijdag 31 januari 2025 om 20:34
Ik zat op het vwo tussen 1999 en 2005 en kon perfect analoog klokkijken. Op de basisschool al. Maar er waren toen nog geen digitale klokken bij ons thuisYasminmax schreef: ↑31-01-2025 20:00Ik werk op het vmbo. Wij hebben bijna geen leerlingen die analoog kunnen klokkijken wanneer ze bij ons op school komen.
Heel onhandig, want een besef van tijd hebben ze ook niet echt (wellicht ook door nog onontwikkelde prefrontale cortex?).
Dus bij een les die bijvoorbeeld 40 minuten duurt moet ik echt aanwijzen waar de lange wijzer op gaat staan als de les klaar is. Anders heb ik continu vragende kinderen.
Ik ben alleen niet oud genoeg om te weten of eerdere generaties dit wel konden.
Edit: wij hebben nergens in de school digitale klokken. Wellicht wordt dat wel de toekomst?
![Gebruikersavatar](/styles/viva/theme/images/no_avatar.gif)
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in